Kunst-enzo  2007

tekst en foto's: greta verduin (tenzij anders aangegeven)                Het ontstaan van een Glas-in-lood Kunstwerk


Kijk ook bij CCCorrosia voor expo's, films, literatuur en theatervoorstellingen, ook in De Roestbak (Almere-Haven)


 

Van 20 december tot 6 januari 2008: design-kunstmarkt in De Paviljoens

 

Dagelijks van 10.00-17.00 uur speciale programma's, ook voor volwassen, voor kinderen maar ook voor het hele gezin. Er zijn gratis rondleidingen en speurtochten. !e kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten maar 2e Kerstdag óók open! Er is behalve te genieten van 100 favoriete designs van kunstenaars en ontwerpers (óók te koop!) ook te genieten van Gluhwein of chocolademelk. Kijk voor het hele programma www.depaviljoens.nl

 


 

Vrijdag 7 december 2007: exklusieve lezing in museum de paviljoens

 

Ook namens 'De Vrienden van De Paviljoens ' nodigde Museum De Paviljoens 'Vrienden en Kunstambassadeurs' uit voor een lezing en ontmoeting met Jeanne van Heeswijk. De lezing sloot aan op de tentoonstelling At Random? Netwerken en kruis- bestuivingen waarin Museum De Paviljoens samen met de deelnemende kunstenaars en ontwerpers kreatieve processen in gang zet in de huidige netwerksamenleving. De lezing begon 20.00 uur. Omdat 'Vrienden van De Paviljoens'altijd op zoek zijn naar nieuwe 'Vrienden'  kon jmen een potentiële 'vriend(in)' meenemen als introducé(e).

 

Over Jeanne van Heeswijk (1965 Schijndel) Works, Typologies and Capacities 1993-2007 

"Van Heeswijk maakt geen beeldende kunst in de traditionele zin van het woord. Zij is meer geïnteresseerd in nieuwe denkbeelden en ideeën die ontstaan als mensen met elkaar in dialoog gaan. Zij creëert daarvoor settings, uiteenlopend van een symposium tot een etentje, waarvoor zij mensen van binnen en buiten de kunstwereld uitnodigt". 

 

Zoals uit bovenstaand citaat blijkt, is het vrij zeldzaam dat een ‘tastbare’ installatie van Jeanne van Heeswijk te zien is, zeker in Nederland. Deze monumentale installatie met de titel Works, Typologies and Capacities 1993-2007 bestaat uit 2000 aardappels van 26 rassen die het netwerk van Van Heeswijk representeren van mensen die betrokken waren bij haar projekten in de periode 1993 – 2007. Ook 2 kaarten,ontworpen door Maurits de Bruijn, en een legenda maken deel uit van de installatie. Op deze manier wil Van Heeswijk kontakten in het werkveld in kaart brengen. De installatie vormt als het ware haar biografie. Ook is het een manier om na te denken over de manier waarop haar werk zich ontwikkelt en over het netwerk dat haar werk genereert. (tekst: Mireille de Putter)     

 

< Jan Schaeffer, voorzitter van de "Vrienden van De Paviljoens" hield een inleiding en vervolgens hield Jeanne van Heeswijk > een zeer uitgebreide lezing over wat haar beweegt in haar artistieke werkzaamheden. Bijna anderhalf uur konden de aanwezigen horen en zien hoe zij te werk ging, hoe zij keer op keer in konflikt komt met ambtenaren en gemeente door de niet-alledaagse aanpak. Vaak neemt zijzelf het initiatief en pro- beert zij te netwerken. Maar...laat zij weten: het is toch iets anders dan 'de bewoners erbij betrekken' ....want wat zijn 'bewoners'? Ben je 'bewoner' als je daar woont, of als je je erbij betrokken voelt? Ze vertelt over konkrete projekten, zoals Face your World in A'dam Slotervaart en de kennismaking met de -eerst onzichtbare groep-  Streetwise (die er later daadwerkelijk intensief bij betrokken werd. (GV)

 

 

 

Deze installatie (met aardappels 'bataten' ) is voor het eerst in Nederland te zien. In 2004 realiseerde Van Heeswijk voor de tentoonstelling Tätig Sein in het NGBK in Berlijn de installatie Works 1993-2004, Typologies and Capacities; de voorloper van dit werk. Deze installatie vormde de basis voor  www.jeanneworks.net haar website die ook door Maurits de Bruijn is ontworpen. Aan de hand van de huidige installatie in Museum De Paviljoens zal haar website worden aangepast.  

 

Ze nam 3 parameters als uitgangspunt voor de kaarten: de duur van de projekten; de soort mensen die betrokken zijn bij de projekten (Typologies); en de verschillende bijdragen van deze groepen mensen aan de projekten (Capacities). De Typologies variëren van kunstenaars en ontwerpers tot wetenschappers, educatoren, sponsors, technici en het publiek. De Capacities bestaan onder meer uit: beeldend werk, ontwerpen, tekst, beeld, een financiële of een emotionele bijdrage. 

 

 

Van Heeswijk koos voor aardappels als metafoor voor haar netwerk.  

Enerzijds omdat aardappelrassen voor bepaalde kwaliteiten staan en hierbij passende namen dragen. Zo stellen Eigenheimers de kunstenaars voor, en de Bintjes de educatoren. Anderzijds kiest ze voor aardappels omdat ze onder invloed van lucht en vocht naar verloop van tijd gaan uitlopen en met deze grillige wortels hun eigen netwerk ontwikkelen.

 

 

Tijdens de opening van de tentoonstelling At Random? Netwerken en kruisbestuivingen op 17 november jl is de publikatie Systems gepresenteerd. Het boek biedt een overzicht van de sociaal geëngageerde projekten van Van Heeswijk de afgelopen 10 jaar. Haar bekendste werk is De Strip (2002-2004) in Westwijk in Vlaardingen, een inmiddels klassiek voorbeeld van Community Art in Nederland. In een leegstaande winkelgalerij richtte ze een dependance van Museum Booijmans Van Beuningen in met tentoonstellingen, een boekwinkel en een museumcafé. In samenwerking met MAMA, showroom for Media and Moving Art in Rotterdam, werden workshops rond jongerencultuur georganiseerd. 

 

Momenteel werkt Van Heeswijk onder meer in het Blauwe Huis op IJburg, een plek waar kunstenaars, wetenschappers, schrijvers of architekten voor een bepaalde periode worden uit- genodigd om medebewoner te worden van IJburg. 

Ze maken deel uit van de nieuwe gemeenschap en willen dmv hun werk de ontwikkelingen van IJburg stimuleren, beïnvloeden. De projekten van Jeanne van Heeswijk kenmerken zich door sociale betrokkenheid. Ze wil nieuwe publieke ontmoetingsruimtes creëren en culturele produktie stimuleren. Deze plekken en projekten kunnen dan weer een voedingsbodem voor hedendaagse beeldende kunst zijn.  

 

Jeanne van Heeswijk woont en werkt in Rotterdam. Ze studeerde aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Haar werk manifesteerde zich vooral in de publieke ruimte, maar was ook te zien in Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Casco in Utrecht, de Vleeshal in Middelburg, Ludwig Museum Boedapest en P.S.1 Contemporary Art Center in New York. In 2003 vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië. Van Heeswijk won verschillende prijzen waaronder de Kunstprijs 2000, Hendrik Chabot Prijs 2002, Europrix Rotterdam (2005), Intendant Award for Vakmanstad/ Freehouse (2007).  Infotekst: Mireille de Putter (foto linksboven) 

Na afloop kreeg Jeanne van Heeswijk uit handen van Jan Schaeffer namens Museum De Paviljoens als dank een flesje overhandigd plus een boekje over Archeologie in Almere. In haar bedankje riep van Heeswijk spontaan dat een Museum als dit zeer zeker een funktie heeft in de samenleving en vooral moet blijven! (foto: Schaeffer en Van Heeswijk)

 

ik adviseer jullie om ook even te kijken bij de archeologie2007-link van Kunst-enzo

NB van de politiek was niemand aanwezig......

 

Het zou bijzonder spijtig zijn als dit aktieve museum (het enige van Almere met z'n 185.000 inwoners) de nek wordt omgedraaid door de gemeente Almere......niet alleen spijtig maar vooral getuigend van een gebrek aan visie op de lange termijn.....(GV)

 


Museum De Paviljoens organiseert dagtochten langs landschapskunstwerken in Flevoland 

verslag dagtocht landschapskunst

info: Museum De Paviljoens


17 november 2007: At random? in museum de paviljoens

Museum De Paviljoens heeft zoals altijd weer een bijzondere tentoonstelling, meer als een soort Workshop waar creatieve processen in de huidige netwerksamenleving worden onderzocht met deelnemende kunstenaars. De opening wordt dus een Happening van 17.00-20.00 uur!

Er zijn kunstenaars aanwezig: Nathalie Bruys, Jeanne van Heeswijk, KKEP, LUST, Luna Maurer, team Optionaltime III (Susann Lekas et al), Aue Paviljoens 1992, museum De Paviljoens en de presentatie van het 1e exemplaar van het overzichtsboek "Systems" van Jeanne van Heeswijk. Er zijn sprekers: J.G.Lambooy, emeritus hoogleraar ruimtelijke economie aan de Universiteit van Utrecht, Faculteit ruimtelijke wetenschappen en Filosofie Monique Scheepers. Kortom: netwerken en kruisbestuivingen.......

 


2 september 2007: de trexi's van Gerard Poot

Gerard Poot en zijn vrouw waren al jaren enorme fans van een designer-toy, poppetjes van kunststof in allerlei maten en uitvoeringen. 

Al in 2005 (zie foto) stond het echtpaar met een kraampje bij het graffiti-evenement van Multiversum in het Beatrixpark.

Ik moet toegeven: ik kan me voorstellen dat je hier verslaafd aan raakt....het zijn figuurtjes met allemaal een eigen karakter of uitstraling. Je kunt ze bewegen, in standen zetten die je zelf leuk vindt maar....je kunt ze ook blanco kopen. Dan kun je ze zelf beschilderen op je eigen manier. 

Helemaal geen kinderspeelgoed!!! Veel te leuk voor volwassenen!!

 

Poot wil de Trexi's graag in Almere zien, waar Almeerders ze kunnen zien en kopen voor hun verzameling ;-))


Nacht van de Kunst gaat definitief niet door......scroll naar beneden voor achtergrond-info...

Op deze plek (onder de Popzaal, aan het Waterpleintje (Schipperplein) komt binnenkort een Themahuis Restaurant te zitten. Dat zal de 5e vestiging zijn van deze keten van Hugo Janssens. In deze restaurants kan men voor een vast bedrag onbeperkt eten en drinken, 5 half uur lang!! Waarschijnlijk wordt het thema in Almere 'Water'.

Jammer voor Henk Vermij die hier enige jaren de leegstaande ruimte opfleurde met schilderijen. Maar misschien krijgt hij elders nog de gelegenheid in een leegstaand pand. wie weet?


van 1- 9 september 2007: expo wanda van koningsveld (e.a.) in woerden

De opening is zaterdag 1 september 2007 van 17:00 tot 19:00 uur. De expositie duurt tot 9 september 2007. 

Defensie-eiland, Wilhelminaweg (naast kasteel van Woerden) De openingstijden zijn iedere dag van 13:30 tot 18:00 uur.

Er is veel nieuw werk te zien op een supermooie lokatie.
Mocht je langs willen komen als Wanda te ontmoeten, dan is het handig om eerst even temailden W.v.Koningsveld@hetnet.nl want van maandag tot woensdag zit ze in Kassel (Duitsland) dus is ze niet aanwezig!  

Wanda van Koningsveld exposeert hier samen met  Aldo Oxener, Niels van der Kuur,Johan de Jonge en Maaike Wijmenga, m_wijmenga@yahoo.com

Te zien zijn: schilderijen, beeldhouwwerken, digitaal, film en grafiek. 


25 augustus 2007: nieuwe Expo De Witte Ezel

 

Galerie De Witte Ezel (in Almere-Overgooi) heeft weer een nieuwe expositie per 25 augustus a.s. 

Omdat de eigenaar van de Galerie, Albert Robbe (foto), zelf (fijn)schildert, is voor deze gelegenheid ook zijn eigen werk te bewonderen. 

(hier het Zeeuws Kruisvaardersmeisje > 

Robbe toont surrealistisch werk in olieverf en exposeert samen met Koos Boermans, die keramiek objekten laat zien.

 

 

 Om 16.00 uur is de officiele opening en verder is de expo te zien op zaterdag- en zondagenmiddagen. 

Het adres is: Ludenbos 19 in Almere-Overgooi. tel. 036-540.18.11 

Scroll naar beneden voor eerdere info dd 30-6-2007( De Vos bij De Ezel); 26-5-2007 t/m 24-6-2007 (Expo bij De Witte Ezel) en verdere links die daar staan.


'nacht van de kunst' gaat waarschijnlijk niet door op 8 september....

 Galerie Artnivo heeft samen met DooWorld een 'Nacht van de Kunst' georganiseerd op 8 september a.s. op het Schipperplein  Op het uitgebreide programma staan: schilderen, live-music, danse, cartoons, art-entertainment, samenkunst, toneel en een vernissage.

Artnivo zit - tijdelijk- in de al jaren leegstaande ruimte onder de Popzaal en heeft daar een permanente expositie voor passanten. Sinds enige tijd is er ook de mogelijkheid om met een groepje gelijkgestemden te schilderen in deze ruimte.

Henk Vermij (van Artnivo) die deze ruimte mocht gebruiken van de gemeente Almere, had dit jaar het plan om weer eens -na jaren-  een 'Nacht van de Kunst' te organiseren in deze ruimte en de ruimte van DooWorld (dat er pal naast zit). Een mooie vorm van samenwerking: kunst kijken, beluisteren of meedoen..... en voor de inwendige mens, een hapje en een drankje naar DooWorld. Iedereen tevreden zou je zeggen! 

Inmiddels zijn alle kaarten gedrukt (zie voorbeeld) maar de aangekondigde 'Nacht van de Kunst' zal zeer waarschijnlijk niet plaatsvinden. De gemeente Almere heeft inmiddels een koper/huurder gevonden voor deze ruimte aan het Schipperplein die daar iets van Horeca in wil vestigen. Daartoe zal er grondig verbouwd moeten worden (de brandveiligheid is namelijk ver te zoeken) om in november 2007 open te kunnen gaan.

Vermij wist wel dat hij eruit zou moeten als een gegadigde zich zou aandienen maar dit valt wel érg onverwacht én bovendien snel wegwezen.....!

Dus......géén 'Nacht van de Kunst' (zoals het er nu voorstaat......)


8 september 2007: 1e cultuurnacht almere in stadshart

Op 8 september 2007 vindt de 1e Cultuurnacht Almere plaats. Een feest ter ere van de aftrap van het nieuwe culturele seizoen. Het evenement vindt plaats op diverse lokaties in het Stadshart en bestaat uit een gevarieerd programma vol theater, muziek en kunst. 

De Cultuurnacht begint om 20.00 uur en duurt tot circa 01.00 uur. De toegang voor alle voorstellingen en optredens is gratis.De Cultuurnacht wordt geopend met een spetterende openingsact om 20.00 uur op de Esplanade. Daarna volgen diverse aktiviteiten op en rondom het plein:
van ijssculpturen op de trappen tot een popconcert op het podium. Naast vele straattheateracts, zoals een levend schilderij, enorme theatrale steltlopers en de 'hersenauto' van Olaf Mooij die regelmatig parkeert om even te dromen, 

zijn er in het Stadshart fanfares en brassbands te vinden en kan er gelachen worden met stand-up comedy. Er is een hiphop show op het podium van het Forum, Villa Zeezicht zingt, en letterkunstenaars PJ Roggeband, Jaap Robben en Moustafa Stitou brengen gedichten en letteracts. De groep Urban-Free verzorgt workshops acrobatiek en zal ook optreden, waarbij de stad zelf als podium dient. Daarnaast zijn er rondleidingen door het nieuwe Stadshart door architektuurgidsen van Casla.

Ook in Schouwburg Almere is er genoeg te beleven. Zo showt het theater haar kunnen met een indrukwekkende techniekshow in de grote zaal en zijn er optredens en voorstellingen van onder andere Club Donthitmama met een afterparty met DJ. Café Restaurant Waterfront is tijdens dit culturele stadsfeest geopend met een gezellig buitenterras en ook zelf podium voor een aantal optredens. 

De Cultuurnacht is ism Schouwburg Almere, de Kunstlinie, Bibliotheek Almere, Corrosia, Architectuurcentrum Casla en Museum de Paviljoens.  

Gratis toegang!  


31 juli 2007: Alosery Art Gallery introduceert nieuwe kunstenaar

Beate Emanuel laat een aantal doeken zien bij de Alosery Art Gallery (tot november 2007).  In februari 2008 zal hier een groot deel van haar werken geexposeerd worden.

Over de kunstenares: zij hanteert in haar werk gemengde technieken, vooral kombinaties van akryl met papier en zand zijn terug te vinden. Hierdoor ontstaat een levendige huid. Beate streeft naar eenvoud, zowel in vorm als kleurgebruik.  Zij begon haar loopbaan als modeontwerpster in het Verre Oosten. Gedurende 12 jaar bracht zij een groot deel van haar tijd door in Azië. Een manier om tot zichzelf te kunnen komen in een omgeving als Hong Kong, met zijn vele mensen en wervelende energie, was het verinnerlijken van de Oosterse “eenvoud”. Beate heeft een natuurlijke aversie tegen overdaad. Dat is duidelijk terug te zien in haar werk. De doeken hebben een verstild karakter. Abstrakte en figuratieve thema’s wisselen elkaar af. Fysieke en psychische aspecten van de mens verwoordt Beate op haar eigen kunstzinnige wijze. 

Info:  Alosery Art Gallery, (aan de 'Kunstgracht') Kerkgracht 51 in Almere-Haven  036-5401360 www.aloseryart.nl

 

(foto aangeleverd)


zaterdag 28 juli 2007: belfort exclusieve kunstmarkt in Stadshart

Voor iedere kunst-geinteresseerde een uitnodiging om te komen naar de 
BELFORT EXCLUSIEVE KUNSTMARKT
die van 11.00-16.00 uur wordt gehouden op zaterdag 28 juli op het Belfort,
het gezelligste plein van het nieuwe stadshart Almere.15 kunstenaars van binnen en buiten Almere tonen hun werk in de kramen en de etalages van de daar gevestigde ondernemers.

 

 

** De eerste keer was een groot sukses! Kijk voor het verslag van deze ArtisFun 

 

Deelnemende kunstenaars zijn:

 Karien van Boven (schilderijen), Henny de Groot (schilderijen), Sylvia Groot (schilderijen), Jan JIppe (schilderijen en objekten), Marga Konings (schilderijen), Truus Kranenveldt (schilderijen), Jennie Rosier (schilderijen), Joop Serno (schilderijen), Riny Smits (textiel- papierpbjekten), de Tibet Support Groep, Rob Veening (schilderijen), Mareike Vendel (textielobjekten),  Ineke Vlietstra (schilderijen-vilt), Ivo Winnubst (schilderijen), Jolanda de Winter (porselein).

 

 


5 juli 2007: opening expo patrick mezas in bieb-stad  

Donderdagavond 5 juli om 19.00 uur wordt de expositie ‘Face to Face’ van beeldend kunstenaar Patrick Mezas geopend in de Bibliotheek in Almere-stad (1e etage)  t/m 31 augustus 2007 te zien.

Géén bekende tottoo-king Henk Schiffmacher die deze expo zou openen want die zat vast in de file enzo...en heeft toen maar rechtsomkeer gemaakt. Een bronzen kop stond wel pontificaal op de expo....jammer dus.

 

Maar, zoals Wikky van Maare (Bieb Almere) opmerkte toen zij deze eerste expo van Mezas voor geopend verklaarde: 'we komen per slot toch allemaal voor de kunstenaar en dat is Patrick Mezas!'

 

 

< portret van Schiffmacher

 

 

Patrick Mezas bij het borstbeeld dat hij maakte van Schiffmacher (foto: Friedlander) >

 

 

Patrick Mezas werd op Curaçao geboren (1954) en was van jongs af aan als bezig met het maken van houten  beeldjes en speelgoed.  Pas in 2000 is hij zich gaan toeleggen op beeldende kunst. Vooral het maken van portretten (bustes) in chamotte-klei heeft zijn voorkeur. Hij is een klassiek kunstenaar die realistisch werkt.  De borstbeelden worden in brons gegoten of in de oven gestookt en gepatineerd. 

Hip-hop zanger Brace (foto's),  politicus John Leerdam, schrijfster Xaviera Hollander en tatoeëerder Henk Schiffmacher hebben o.a. model gestaan. Patrick Mezas is autodidact. Behalve portretten maakt hij ook dieren en stripfiguren in opdracht. 

 

Patrick Mezas bij de bronzen kop van Brace (foto: Friedlander) >

 

 

Misschien een idee?

Gezien welke portretten Patrick Mezas kan maken....er moet nog steeds een beeld komen van de gigant René Kempenaar!!!

              

        de tattoos op de armen van Mezas (niet van Schiffmacher) 

Meer info www.mezas.nl  


30 juni 2007:  de Vos bij de ezel

Vanaf zaterdag 30 juni t/m 5 augustus 2007 is er weer een nieuwe expo bij Galerie De Witte Ezel (in Overgooi) 

De exposant is Twan de Vos (1961) Hij toont acrylschilderijen en kunststof objekten, een heel kleurrijke -zomer-expositie (ook klein werk)

Iedereen is welkom op de zaterdag- of zondagmiddag van 13.30 - 17.30 uur (of op afspraak) bij kunstgalerie de Witte Ezel,  Ludenbos 19, Almere (Overgooi), naast de Waterlandseweg (N305) www.dewitteezel.nl / info@dewitteezel.nl

Voor andere info mbt de Witte Ezel: kijk bij 'Gedichten2007-enzo' (dd 28-6-2007)


aankondiging:

Exposities glaskunst van jan van koningsveld buiten almere

Vanaf 22 juni 2007 exposeert glaskunstenaar Jan van Koningsveld in Frankrijk

in het plaatsje Saint Cyprian in Galerie Anton Gidding)

Vanaf 7 juli t/m 7 september 2007 in 'Art Huus' in Loenen (Gelderland)

En vanaf 25 augustus 2007 is er een speciale Glaskunst-tentoonstelling 

(van échte glaskunstenaars) in Orvolte (Drente)

kijk ook op de website van Jan van Koningsveld


16 juni t/m 29 juli 2007: expo 'tuin' in cccorrosia

CCCorrosia in Almere Haven presenteert TUIN. Een bijzondere tentoonstelling die laat zien hoe je de tuin kan ervaren. TUIN gaat over het fenomeen tuin, dat onverwacht en divers wordt uitgelicht en je meesleept in de passie van de kunstenaar. De tentoonstelling wordt op 16 juni om 15.00 uur geopend door Lena Euwens, direkteur Hortus Botanicus Amsterdam.

TUIN is tot en met 29 juli te zien van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

 

De fascinatie voor de tuin komt voort uit het feit dat een eigen tuin je de mogelijkheid biedt een stukje ‘natuur’ van dichtbij te bekijken en zelf vorm te geven. Het zegt ook iets over ons, omdat we ons met dit kleine stukje ‘natuur’ vreselijk bemoeien. Gastconservator Christian Wisse heeft voor TUIN een aantal kunstwerken bijeen gebracht die inspelen op deze fascinatie en op onze omgang met de tuin. 

 

TUIN laat plantstructuren op Japans papier zien van Nikki van Es. Een installatie van Frank Bruggeman, waarbij het spanningsveld tussen design, kunst en natuur wordt uitgewerkt. Fotowerken van Eric Jan van de Geer en fotoportretten van bloemen van Margriet Smulders. Bronzen beelden, waarbij het uitgangspunt het lichaam als landschap is, van Teja van Hoften. Een installatie uit de kas van Adrie Huisman. Bloemschilderijen van Gerard Prent en geïdealiseerde voorstellingen van de plantenwereld van Gijs Frieling.

Rudy J. Luijters en Onno Dirker tonen ‘Het Groot Verlangen naar een Boom’, een foto-inventarisatie van voortuinen met een boom, gezien vanuit het perspectief dat de boom een uitstekend middel lijkt om huis en tuin een eigen identiteit te geven. En een vertoning van de DVD ‘Verlangen en Controle’ van Hans Ligteringen toont interviews met ondermeer experts op het gebied van landschap en beeldentuincollecties. Voor meer info www.corrosia.nl

 

 


26 mei t/m 24 juni 2007: expo bij 'de witte ezel'

Kunstgalerie 'De Witte Ezel' heeft een nieuwe expositie met aquarellen van Gerda Mentens, (lid Aquarelinstituut van België, lid Europees Aquarelinstituut) en Beelden in natuursteen.

Galerie De Witte Ezel is te vinden in Overgooi, Ludenbos 19 (naast de Waterlandseweg) www.dewitteezel.nl  info@dewitteezel.nl

kijk ook voor de opening van deze nieuwe Galerie bij Niewtjes-enzo2007 en scroll naar dd 3 maart 2007


2 + 3 juni 2007: kunstroute almere 2007

Had ik nog zó mijn best gedaan om een goed verslag te geven van deze Kunstroute Almere 2007....verschenen alle foto's in een andere extensie op mijn camera en konden er niet afgehaald worden.....van alles geprobeerd maar...... helaas; ineens waren ze verdwenen! Dankzij een aardige en technische vriend (HS) zijn ze op wonderbaarlijke wijze weer tevoorschijn getoverd. Bedankt!

De opening was zoals aangekondigd in CCCorrosia in Almere-Haven en gebeurde door Jan de Vletter >

 

 Zoals te zien is op onderstaande foto's van de officiele opening op vrijdag (van mede-exposant Rineke de Jong) was de opkomst bedroevend in CCCorrosia en waren er slechts enkele exposerende kunstenaars aanwezig.

 

 

 

< foto's opening Kunstroute 2007 : Rineke de Jong > 

 

 

 

Ook zondag 3 juni was het prachtig weer, niet te zonnig, lekker vn temperatuur, dus uitermate geschikt voor de Kunstroute. Om nog maar even in Haven te blijven: de Kerkgracht (ofwel de Kunstgracht) een bezoek gebracht.  Ook de overkant naar BG 22-24 ligt er uitnodigend bij. Komend vanaf de Markt, is het stuk naar Alosery Art Gallery goed te doen. .Deze Gallery heeft trouwens een prachtige expo van werk van glaskunstenaar Richard Price (scroll ook naar beneden voor specifiek bericht) en andere gerenommeerde glaskunstenaars waaronder Louis La Rooij met alweer schitterende glaskunst! 

 

 

Maar dan verder de gracht op, na de bocht van de Kerkgracht.......dat wordt steeds vervelender want de 'shit' komt steeds dichter bij. Meer dan levensgrote hekken staan er al tijden voor de etalages van de kunstzinnige ondernemers. 

 

Het uitzicht op de gracht... (hoezo gracht? Waar is die dan?! ) is uitzicht op een berg zand en bouwmaterialen (zie foto's). 

Begin 2007 is men begonnen met de bouw van de -platte- brug naar Goede Rede (zodat de auto's rondjes om het kerkcentrum kunnen rijden binnenkort). Toen was er nog een maand oponthoud door het protest van Houdt Haven Groen (tegen de sloop van de landschapsbepalende, karakteristieke 'Kroegbrug' met een fraaie boog) en na afwijzing is daarna de bouw weer hervat. De bouw schiet totaal niet op: kijk ook bij de link 'Verloedering'.  

Glaskunstenaar Jan van Koningsveld ondergaat het laconiek ondanks dat de brug recht tegenover zijn winkel en atelier komt te liggen. Met de hekken voor zijn neus en de bergen zand voor de deur, is dit geen uitnodiging voor potentiele klanten!

 

Op deze Kunstroute 2007 kwamen dan ook meestal uitsluitend bekenden van hem langs, de rest was afgehaakt door de puinzooi.....

 

 

Eigenlijk zitten deze ondernemers al zo'n anderhalf jaar in de 'shit' 

vanwege renovatie woningen (toen waren ze onzichtbaar achter de houten schotten), 

vervolgens de zuilen (die betegeld enzo moesten worden) en daarna stenen platen met de dichtregels er op aangebracht. 

< foto: Marjo Alosery bij dichtregels van Carmiggelt

En dáárna....de nieuwe brug. 

Men vraagt zich langzamerhand af of alles klaar zal zijn voor het Havenfestival begin september! De bestrating moet ook nog gebeuren. 

 

Hieronder foto's van het atelier van Rineke de Jong

die tijdens de Kunstroute 2007 een Workshop had gegeven en ook werk van haar cursisten tentoonstelde (linker foto) naast haar eigen werk.

 

 


2 en 3 juni 2007: Ook Kunstroute bij Alosery Art Gallery

De schoonheid van Barok...en Richard Price.....
Te zien tijdens de Almeerse Kunstroute op 2 en 3 juni bij Alosery Art Gallery. Kerkgracht 51 Almere Haven  www.aloserart.nl 


Vervreemding en schoonheid gaan hand in hand bij de glaskunst objekten van Richard Price (1960 Aldershot, Engeland) is Richard Price verworden tot een van de beroemdste glaskunstenaars van deze tijd en is zijn werk veel gevraagd in binnen en buitenland. Price is bekend geworden met zijn grote uitgesproken barok gevormde en gekleurde objekten, waarin hij baby’s, dieren als vogels, honden, varkens en paardenhoofden verwerkt. De kijker wordt uitgenodigd de beelden op eigen wijze en verschillende manieren te interpreteren.  Zijn glaskunst weet onschuld, als kwetsbaarheid en het adorabele te visualiseren. Mens en dier worden op een wijze gepresenteerd, waarbij emoties als metaforen zichtbaar zijn. Fantasievol, vrolijk en soms zelfs bizar. Price doet zelf geen uitspraak over eventuele diepere gevoelens maar duidelijk is zijn liefde voor het decoratieve gecombineerd met vormen uit de natuur, veelal overgoten met een stevige dosis symboliek. Het werk heeft een grote verhalende inhoud. In zijn serie “Thaise modellen” worden uitdrukkingen van de volksaard verbeeld in levensgrote glasgeblazen mensfiguren, versierd met uitbundige van glas gevormde hoofdtooien en kleurrijke en met goud bewerkte huidstrukturen. De technieken die hij gebruikt zijn: glasblazen, pate de verre,Venetiaanse techniek, glas gieten en heet gevormd glas. Deze kunstenaar weet het glas als een ultiem beeldend middel te hanteren, dit roept grote bewondering op bij kunstkenners en de schoonheid is voor een ieder die van kunst houdt. 


2 en 3 juni 2007: kunstroute almere 2007 begint al op 1 juni a.s.!

De Kunstroute Almere 2007 wordt dit jaar gehouden in één weekend: zaterdag 2 en zondag 3 juni 2007 van 12.00-18.00 uur. CCCorrosia is het startpunt voor atelierbezoeken aan zo'n 40 deelnemende (professionele) kunstenaars uit Almere, Flevoland en daarbuiten. Organisator is HetKunst

< Er worden ook Workshops gehouden, oa. door Rineke de Jong (in eigen atelier aan het Murenepad 11 in Almere-   stad). Zij geeft een Workshops: op  vrijdag 1 juni van 20.00-22.00 uur. 

In CCCorrosia zijn de volgende workshops: op dinsdag 29 mei  van 14.00-16.00 uur door Anita de Harde op woensdag 30 mei  9.30-11.30 uur Gonny Geurts.; op donderdag 31 mei van 14.00-16.00 uur en donderdag 7 juni van 14.00-16.00 uur Clara van den Hout; op maandag 4 juni van 19.30-22.00 uur: Jan Coenen; Op donderdag 7 juni van 9.30-11.30 uur: Christian Wisse (in eigen atelier in Almere -Buiten, Verfmolenstraat 76) Ook tijdelijke galerie Artnivo aan het Schipperplein is open en is gast-galerie voor 10 kunstenaars van buiten Almere 

 

ROUTEKAARTEN zijn vanaf begin mei 2007 te krijgen bij CCCorrosia, museum De Paviljoens, VVV, Bibliotheken en deelnemende galeries.

Bijzondere activiteiten in Museum De Paviljoens tijdens Kunstroute Almere 2007  

Op zondag 3 juni kunt u meedoen met het eeuwenoude Japanse spel sugoroku, een hedendaagse performance bekijken of de rondleiding volgen langs de recente aanwinsten (2001-2007) voor De Collectie Almere. Gratis toegang tijdens de  Kunstroute op 2 en 3 juni. Ook aan de aktiviteiten zijn geen kosten verbonden.  Met Stadsboerderij Sugoroku (2005) van Chikako Watanabe wordt een eeuwenoud Japans dobbelspel gespeeld. De ontwikkeling van de Stads- boerderij van Almere is de inspiratiebron voor deze sugoroku. Het spel richt zich op meerdere zintuigen: vooraf kiest elke bezoeker een biologische groente van de Stadsboerderij, na afloop wordt soep gegeten die tijdens het spel gemaakt is van biologisch geteelde groenten afkomstig van Stadslandgoed De Kemphaan. Het spel wordt op zondag 3 juni gespeeld van 15.30 -17.00 uur.   

Ook met het kunstwerk Table (1997) van Yael Davids deed Museum De Paviljoens een bijzondere aankoop voor De Collectie Almere. Is voor Stadsboerderij Sugoroku (2005) deelname van het publiek vereist, Table (1997) kan alleen worden opgesteld als er vier performers op gezette tijden het werk uitvoeren. Deze performance vindt op zondag 3 juni van 13.00 tot 16.00 uur met regelmaat plaats. Beide werken maken deel uit van Tweeëntwintigduizendvijfhonderd; De Collectie Almere, aanwinsten 2001-2007. Deze tentoonstelling laat zien wat met een aankoopbudget van tweeëntwintigduizendvijfhonderd euro per jaar en veel verbeeldingskracht mogelijk is. In de genoemde periode heeft dit geleid tot bijzondere aankopen in het oeuvre van hedendaagse kunstenaars als Yael Bartana, Bik Van der Pol, Christiaan Bastiaans, Jan De Cock, Jonas Dahlberg, Job Koelewijn, Ruben le Noble, Gabriel Lester, Barbara Visser en Witho Worms. Op zondag 3 juni om 15.00 uur start de rondleiding die u langs deze werken voert. 

 


zondag 3 juni 2007: Jan-jippe van herrikhuijzen nodigt uit....

In kunstencentrum De Kunstlinie, naast de nieuwe Schouwburg, van 12.00-16.00 uur

 


25 mei 2007: ymere tekent kontrakt met museum De paviljoens voor 3 jaar

 

Zoals al te lezen bij de link "Nieuwtjes-enzo2007" (dd 25-3-2007) heeft museum De Paviljoens er weer een begunstiger bij: woningcorporatie Ymere. Vandaag werd het kontrakt getekend door Pieter Jan Datema, regiodirekteur Ymere en Macha Roesink, direkteur van museum De Paviljoens.

Macha Roesink hield een korte speech, waarin zij nogmaals benadrukte hoe plezierig het was om medestanders te hebben voor het voortbestaan van dit enige museum in Almere! Ook gaf zij in het kort aan waar museum De Paviljoens zich mee bezig houdt....niet alleen schilderijen aan haakjes hangen dus!!! Het is meer een wisselwerking tussen het museum en de bewoners, de wijken, de schoolkinderen....en dat loopt voorspoedig. Net als de maandelijkse gratis rondleidingen.

 

Daarna werd het kontrakt getekend door beiden (15.000 euro voor de komende 3 jaren) en hield Pieter Jan Datema een speech, waarin hij liet weten dat kunst, ook in de buitenruimte, juist erg belangrijk is voor het wonen, het leefklimaat van een stad, de identiteit zelfs. 

 

Het leuke was dat Ymere met een busvol "Ymeerders" daarvóór een tocht had gemaakt langs landschapskunstwerken in Flevoland.

 Niet allemaal.... maar wél De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en het Observatorium van Robert Morris. Te beluisteren viel dat die tour in zeer goede aarde was gevallen, vooral ook omdat men meer te weten was gekomen van de achterliggende gedachten van de kunstenaars, dankzij Martine Spanjers van museum De Paviljoens.

 

Daarna ging het gezelschap aan de borrel met een lekker hapje erbij en kon men een rondleiding krijgen door het museum en de nieuwe expositie. Alle aanwezigen kregen een bijzonder fraai boekje over de Collectie Flevoland, een uitgave van Museum De Paviljoens 2007. 

 

(te koop bij museum De Paviljoens voor 20 euro; wie 'Vriend van museum De Paviljoens' is, betaalt maar 12.50 euro)

 


zondag 20 mei 2007: open atelier in stripheldenbuurt

Zondag 20 mei is er Open atelier in de Stripheldenbuurt van 11.00 tot 17.00 uur met een garage-expo aan de Eppostraat 3 in Almere-Buiten.Niels Blenderman laat zijn meest recente werk zien. Hij maakt ruimtelijk werk, schilderijen en vooral veel tekeningen. In samenwerking met collega-kunstenaar Florian Haeck zijn in het afgelopen jaar weer een aantal interessante werken ontstaan. Zij willen dit graag laten zien! (op aangeleverde foto: Niels)

Aanrader is, indien mogelijk, de fiets te pakken om meteen een verkenning in de verse wijk en aangrenzend natuurgebied te ondernemen. 
U bent u van harte welkom. Wat u ziet, zullen we aan de bezoekers overlaten. Stap binnen in een wereld van super- en dvd-helden.
Word er zelf een, kom maar kijken, als je durft!  Zondag 20 mei, Almere Buiten.


18 mei 2007: wat heeft Almere toch geen visie op kunst -enzo

Is er onlangs een grote aktie op touw gezet om ons énige museum, Museum De Paviljoens, te behoeden voor de sloop.....wil de gemeente Almere ineens een heel ander museum, namelijk een 'Nationaal Historisch Museum'. Architekten hebben al ontwerpen gemaakt daarvoor (René van Zuuk) en een vertegenwoordiging van de Almeerse politiek met burgemeester Jorritsma en wethouder Smeeman voorop, en Harry Dijksma, gedeputeerde van de Provincie Flevoland erbij, wil volgende week een bezoek brengen aan Den Haag. Minister Plasterk heeft tot twee keer toe de optie Almere afgewezen...maar desondanks gaat men.....

De kosten? 30 tot 40.000 euro!! En dat voor een nutteloze zaak! (zeg maar dág met je handje)

 

Dit typeert nu precies de grenzenloze ambitie van Almere: het ene is nog niet eens af, gesetteld in de samenleving, of er wordt alweer achter een ander plan aangerend. Naar mijn mening kan men dat geld beter steken in het bestaande museum De Paviljoens, daar krijgt de bevolking nog iets voor terug!

Maar nee, het kan nóg gekker! De gemeente Almere heeft nu ook nog 2 personen in de arm genomen, Martijn Sanders, oud-direkteur van het Concertgebouw en Wim Pijbes, direkteur van de Kunsthal Rotterdam. Zij gaan onderzoeken hoe museum De Paviljoens funktioneert in onze gemeente en waarschijnlijk willen zij die funkties elders ondergebracht zien....(zoals de gemeente dat in z'n hoofd heeft); maar die begrijpt dan ook totaal niet wát 'Kunst' en de Kunst in velerlei vormen in museum De Paviljoens nu eigenlijk inhoudt....helaas.  Het erge ervan vindt Kunst-enzo , dat het geld dat aan deze 2 heren wordt uitgegeven, wéér ten koste gaat van "ONS" museum De Paviljoens (wat gaat dit de gemeente extra kosten?) Stom, stom, hoe stom kan men zijn.....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lees vooral ook onderstaande column van Frits Huis van Leefbaar Almere, die eea heel goed verwoordt. 

Zijn column is des te opmerkelijker omdat hijzelf voorzitter is van de Stichting Historisch Almere maar desondanks de realiteit niet uit het oog verliest. Deze onbezonnen stap van het College getuigt niet van een visie op Kunst en hoe je daarmee om moet gaan.....

Cultuur Almere: cynisme regeert

geschreven door Frits Huis

Twee heren van hoog cultureel niveau gaan onderzoeken hoe we een nette draai kunnen geven aan de in een vlaag van culturele verstandsverbijstering doorgevoerde subsidie van 3 ton op Museum De Paviljoens. (NB Huis bedoelt: een korting van 3 ton op de subsidie) 

 Het zijn Martijn Sanders, oud-directeur van het Concertgebouw en nummer 125 op de Volkskrantlijst van 200 meest invloedrijke Nederlanders, en Wim Pijbes, directeur van de Kunsthal Rotterdam. Zij moeten nagaan hoe de educatieve functie van De Paviljoens kan worden behouden, hoe de collectie kan worden geëxposeerd en hoe de bezuiniging, die in 2009 zijn beslag moet krijgen, van invloed zal zijn op de subsidiebereidheid van provincie en Rijk

Dat komt dus wel goed. Mijn handen jeuken om de voor de hand liggende antwoorden op deze vragen te geven, maar je moet zo'n commissie nooit voor de voeten lopen, vooral als die met dezelfde antwoorden zal komen die jij allang bedacht hebt. En als het college en de coalitie ruimte zoeken om zonder al teveel gezichtsverlies onder die onzalige bezuinigingsmaatregel uit te komen, wil ik die ruimte graag verschaffen.

Inmiddels heeft zich een derde "onderzoeker" in de discussie gemengd. Geheel in de stijl van zijn baas, wethouder Smeeman (altijd voor je beurt praten), heeft gemeentewoordvoerder Peter Spek (foto) zijn licht over het onderzoek van Sanders en Pijbes laten schijnen. In Almere Vandaag zegt deze cultuurdrager: "Het museum kan niet blijven voortbestaan in zijn huidige vorm, dat is voor ons geen optie." En over de manier waarop de collectie van De Paviljoens kan worden behouden zegt hij: "We gaan nu onderzoeken waar we die eventueel aan een haakje kunnen hangen en hoe we daar af en toe kinderen naar kunnen laten kijken." Op de relevante vraag hoeveel dat onderzoek eigenlijk gaat kosten, moet Spek het antwoord schuldig blijven. Die vraag zullen wij dan wel stellen. Kunnen we dat bedrag mooi optellen bij de 40.000 euro die is uitgetrokken voor de kansloze missie om het Nationaal Historisch Museum naar Almere te halen.

Het lijkt mij verstandig de heren Sanders en Pijbes te laten weten hoe de gemeente blijkbaar het karakter van hun onderzoek beschouwt. Deze twee heren moeten gaan kijken waar zij haakjes kunnen vinden om de collectie van De Paviljoens aan op te hangen en hoe ze daar dan "af en toe" wat kinderen naar kunnen laten kijken. En ze moeten zich goed realiseren dat Peter Spek hun ruimte beperkt door te stellen dat het museum in zijn huidige vorm niet kan voortbestaan, want dat is voor "ons" geen optie. Het cynisme regeert in de cultuur van Almere. Een gemeentewoordvoerder die normaliter prima kan uitleggen waarom het peperdure ondergronds afvaltransportsysteem nog steeds niet optimaal werkt mag de lolbroek uithangen over het werk van een tweemanschap dat nog niet eens aan de opdracht is begonnen. Hi hi, ze moeten de juiste haakjes zoeken.

Elk college krijgt de woordvoerders die het verdient.

(aldus Frits Huis)


16 mei 2007:  film "russian ark" in CCCorrosia

CCCorrosia vertoont woensdag 16 mei om 20.00 uur de film Russian Ark. Deze film is een bizar filmexperiment van Aleksandr Sokarov uit 2002. De film leidt de toeschouwer in één, nooit onderbroken camerabeweging van negentig minuten door de Hermitage in Sint Petersburg. Op deze manier worden 33 zalen doorlopen en geven een beeld van 3 eeuwen Russische geschiedenis. 

 

De rode draad is een ironische Franse markies die in het museum door de eeuwen heen wandelt en samen met een onzichtbare verteller commentaar levert op de honderden aanwezige historische figuren, de kunstwerken en de Russische geschiedenis. 

 

De toegang is gratis

 


12 mei 2007: expo "22.500" in museum de paviljoens

Zaterdag 12 mei om 17.00 uur opent de Gedeputeerde voor Cultuur van de provincie Flevoland, Harry Dijksma,  de expo "Tweeëntwintigduizendvijfhonderd; De Collectie Almere, aanwinsten 2001-2007"

(o.a. Yael Bartana, Christiaan Bastiaans, Bik Van der Pol, Yael Davids, Jan De Cock, Carsten Höller, Job Koelewijn, Ruben le Noble, Barbara Visser, Chikako Watanabe, Yeb Wiersma)

Harry Dijksma ontvangt hierbij het eerste exemplaar van de publicatie De Collectie Flevoland, vormgegeven door Hansje van Halem.


Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3 in almere-stad. 036- 54 50 400  www.depaviljoens.nl  

Open: wo, za, zo 12.00-17.00 uur; do, vr 12.00 - 21.00 uur!


eind april 2007:  Emeke buitelaar danst voor regen

Kunstenaar Emeke Buitelaar, bekend van haar schilderijen (veelal Indianen) en haar performances in dansen (Afrikaans en Indiaans) heeft de regendans uitgevoerd in de hoop de langdurige droogte te doorbreken. Zoals het er nu uitziet gaat dat lukken: vanaf a.s. maandag 7 mei 2007 wordt er fikse regen verwacht!!!!


kijk voor ontwerper Jos Reniers van kunstwerk Michael Lin  bij de link architektuur 2007

Architektuur 2007 dd 3 mei 2007


mei-vakantie aktiviteiten in museum de paviljoens

Kunst Kijken voor Kinderen

woensdag 2 mei van 14.00-16.00 uur

Tijdens deze workshop bekijken de kinderen onder leiding van een museumdocent enkele kunstwerken uit De Collectie Almere. Centraal staat een serie fotoportretten van slapende mensen. Het lijkt erop dat de kunstenaar Yeb Wiersma erin is geslaagd om de dromen van deze mensen zichtbaar te maken op de foto's. Na het bekijken en bespreken van deze foto's gaan de kinderen aan de slag om hun eigen dromen zichtbaar te maken met behulp van een dia-projector, aquarelverf en pastelkrijt. Reserveren: kinderen van 7-12 jaar kunnen zich (laten) opgeven via educatie@depaviljoens.nl of  036-54 50 400, vraag naar Mireille de Putter of Caroline Lamens. Deelname is gratis. Op woensdag 9 mei start weer een nieuwe cursus Kunst Kijken voor Kinderen van vier woensdagmiddagen.  Deelname € 7,50.  

voor alle kunstliefhebbers: Gratis rondleiding zondag 6 mei van 15.00-16.00 uur

Op zondag 6 mei 2007 geeft een museumdocent van Museum De Paviljoens van 15.00 tot 16.00 uur een rondleiding. U neemt een kijkje achter de schermen van het museum en bekijkt daarbij diverse werken uit De Collectie Almere. 

Op deze eerste zondag van de maand is niet alleen de rondleiding, maar ook de toegang tot het museum gratis.


26 april 2007: Natuur & cultuur seizoen begint bij De kemphaan

Stadslandgoed de Kemphaan is er in geslaagd voor 2007 een gevarieerd programma samen te stellen waarbij natuur, kunst en cultuur elkaar ontmoeten. Meer dan zestigduizend bezoekers wisten in 2006 Stadslandgoed de Kemphaan te vinden voor een evenement of culturele activiteit. Niet alleen uit Almere, maar ook bezoekers afkomstig uit ’t Gooi en Lelystad weten de Kemphaan te vinden voor een leuk dagje uit.  

Nieuw in voorjaar en zomer 2007 Er is een activiteitenprogramma samengesteld dat gebaseerd is op bestaande en deels nieuwe gratis aktiviteiten: elke laatste zondag van de maand rondleiding met gids. Vanaf eind mei aansluitend naar de apen- of koeienpraatjes waarna om 14.30 uur kindertheater in de openlucht begint. In de zomervakantie zullen docenten van de Kunstlinie zomerworkshops verzorgen, zoals djembé in de openlucht.  

Ook voor bezoekers van de jaarlijkse evenementen is altijd wel wat nieuws te vinden. Zoals de koffieconcerten verzorgd door jonge talentvolle Almeerse musici in samenwerking met de Kunstlinie of demonstraties ‘indigo verven’ door textielkunstenaars tijdens het Schaapscheerfeest. Opmerkelijke highlights in het voorjaar en de zomer zijn:  * Kunst in de buitenruimte: tentoonstelling (Ver)-gezichten van Monique Schumacher t/m eind mei; * Lentefair op zondag 13 mei in ‘home and garden’ - style; * Schaapscheerfeest met theaterliedjes van Harrie Jekkers, op 2e Pinksterdag, 28 mei; * Zondagochtendkoffieconcert op 10 juni met twee talentvolle pianisten; * Theatergroep Suburbia komt met een nieuw zomers theaterstuk ‘InDeFamilie’. Het overdekte plein van De Kemphaan wordt van 18 juni tot en met 14 juli speciaal voor deze voorstelling omgetoverd tot een Frans café; * Op woensdagmiddag in de zomervakantie: culturele kinderworkshops door docenten van de Kunstlinie.  

Infopunt en vlinderspeurtocht  Op www.kemphaan.nl staat de aktiviteitenkalender van het landgoed, deze wordt regelmatig bijgewerkt. Ook is er een vlinder- speurtocht te verkrijgen bij het Infopunt in het hoofdgebouw. Op woensdagmiddag vanaf 13.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 10.30 uur zijn er vrijwilligers om vragen te beantwoorden en u op weg te helpen.  Sinds dit voorjaar is het stadslandgoed ook per bus bereikbaar in het weekend. Lijn 8 rijdt vanaf Almere CS elk half uur naar de Kemphaan. Met de fiets volgt u de borden naar knooppunt 85 of 88. Bij knooppunt 85 passeert u de fietstunnel. Bij knooppunt 88 volgt u het Kemphaanpad. Met de bus neemt u lijn 156 en 159 vanaf Almere CS naar Hilversum en Zeewolde.  Met de auto neemt u op de A6 afrit 5 richting Utrecht, eerste afslag links.  

 


zaterdag 14 en zondag 15 april 2007: nationaal museumweekend, óók bij De paviljoens!

Laat je verrassen in Museum De Paviljoens!  

Met diverse aktiviteiten besteedt Museum De Paviljoens aandacht aan het thema van het Museumweekend: "de kunst van het waarnemen

Met ieder uur rondleidingen workshops Kunst Kijken voor Kinderen (geleid door de kunstenaars Ruben le Noble en Barbara Visser) en een aktiviteit voor de kunstambassadeurs met restaurator Michiel Langeveld biedt Museum De Paviljoens alle bezoekers een gevarieerd programma.  

 Restaurator Michiel Langeveld geeft voor kunstambassadeurs en belangstellenden een presentatie over de manier waarop zij (?) het beste om kunnen gaan met ‘hun’ kunstwerken in de openbare ruimte (kijk daarvoor bij de link 'Kunst in de Wijk') 

Op zaterdag 14 april werd ook de fotopresentatie Kerken in Flevoland van Ruben le Noble officieel geopend door fotograaf Hans van der Meer en Laura Bouwmeester, oud-gedeputeerde Cultuur provincie Flevoland. Laura Bouwmeester zei het leuk te vinden de opdracht van de Provincie terug te zien in foto's van kerken, op een eigen manier uitgebeeld door Ruben le Noble. Fotograaf Hans van der Meer deed een boekje open over de start (via een e-mail sollicitatie naar een stagiaireplaats bij van de Meer). Dat was wederzijds kennelijk goed bevallen. Le Noble ontving van zijn 'leermeester' een fotoboek met specifieke 'teksten in de openbare ruimte'. Ruben le Noble deed er het zwijgen toe ;-)

 

 

Fotograaf Ruben le Noble (1976), getogen in Almere, haalt zijn inspiratie uit deze stad en de regio Flevoland. Le Noble wendde de steriliteit en het ontbreken van een regionale geschiedenis van deze omgeving aan als uitgangspunt in zijn werk. De kritiek op de lege eenvormigheid van Almere wordt door hem in een humoristisch jasje gestoken.Eerder maakte Ruben le Noble Groeten uit Almere (2003). In deze serie van vier ansichtkaarten toont hij Almere als een kale, desolate stad met uitgestrekte leegten, waar geen levende ziel te bekennen is, behalve le Noble zelf op een onopvallende plek. Het thema is geïnspireerd op Martin Parr, een Britse fotograaf die in de jaren vijftig een reeks boring postcards maakte over lege plaatsen, die indertijd golden als toonbeelden van geavanceerde beschaving, maar tegenwoordig gezien worden als gedateerde kitsch.  

 

 

Tijdens de workshop Kunst Kijken voor Kinderen gaat Ruben le Noble met de deelnemers de stad in om daar te fotograferen. Van deze foto’s worden ansichtkaarten Groeten uit Almere gemaakt. Barbara Visser bekijkt met haar jonge cursisten de eigen tentoonstelling Vertaalde werken / Translated Works: Barbara Visser 1990-2006, waarna ze zelf ook met fotografie aan de slag gaan. 

< Mireille de Putter (museum Paviljoens) igm Hans van der Meer

 

Presentatie winnende poster   

Op de eerste dag van het Museumweekend wordt tevens de gedrukte, winnende poster Museum De Paviljoens moet blijven! gepresenteerd. 

Tijdens het aktieweekend op 9, 10 en 11 maart werd het gezamenlijke ontwerp van Nutash Khosravan (10 jaar) en Amir Hashemi (8 jaar) bekroond met een eervolle vermelding.  

Zaterdag 14 april
Open voor bezoekers, start 1e rondleiding: 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur

Presentatie winnende poster (uit aktieweekend) 13.00 uur

 

Workshop Kunst Kijken voor Kinderen met  Ruben Le Noble 14.00 uur - 16.00 uur  

Aktiviteit voor kunstambassadeurs en belangstellenden met Michiel Langeveld, restaurator 15.00 uur - 16.00 uur

Opening fotoserie Ruben le Noble door Hans van der Meer en Laura Bouwmeester  16.00 uur                     

Zondag 15 april
Speciale activiteit voor de Vrienden van  Museum De Paviljoens  11.00 uur  

Open voor bezoekers, start 1e rondleiding 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 en 16.00 uur.

Workshop Kunst Kijken voor Kinderen met Barbara Visser 14.00-16.00 uur.                     

 zondag 1 april 2007: Gratis rondleiding door expo Paviljoens  

Zondag 1 april 2007 geeft een museumdocent van Museum De Paviljoens van 15.00 tot 16.00 uur een gratis rondleiding door de tentoonstelling "Vertaalde werken/Translated Works: Barbara Visser 1990-2006". Op deze 1e zondag van de maand óók gratis toegang!   

Barbara Visser (Haarlem, 1966) is na Yael Davids en Job Koelewijn de 3e kunstenaar die centraal staat in een reeks solo-tentoonstellingen in museum De Paviljoens. In deze serie wordt werk getoond van in Nederland werkende kunstenaars die van belang zijn voor de Nederlandse kunstgeschiedenis van de afgelopen vijftien jaar. In deze eerste overzichts-tentoonstelling van Barbara Visser zijn vooral foto’s, videowerken en installaties te zien. De opmars van de massamedia is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het werk van Barbara Visser. Zij onderzoekt niet alleen hoe mensen, voorwerpen en gebeurtenissen worden afgebeeld, maar ook hoe mensen kijken naar afbeeldingen. Het kijkgedrag van mensen wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de plek waar een foto te zien is. Als de foto in de krant staat, kijk je er anders naar dan naar dezelfde foto in een fotoalbum of in een reclamefolder. Ook kennis of culturele achtergrond is van invloed op de manier waarop je kijkt. In de rondleiding wordt aandacht besteed aan deze gewoonten en verwachtingen in het afbeelden, presenteren, kijken en denken. 

Na afloop is er koffie of thee. De expo is nog te zien t/m 15 april 2007


29 maart 2007: expo 5 kunstenaars bij unet bv

Niet alleen breedband-technologie is er te zien  maar ook kunst aan de muur of op tafel. In de Rabo-toren in Almere-stad werd donderdag 29 maart 2007 een expositie geopend van 5 kunstenaars, de Almeerders: Agmon van der Veen (kunstschilder), Ferry Bunder (collages),  Eleni Tzatzalos (installaties) en Michael Ballak (multimedia). Marja Thijssen (keramiek), komt uit Muiderberg maar geeft les in de Kunstlinie (voorheen CKV). 

op de foto: Christine van Stralen, Desmond Jas, Ger Bakker >

 

eze tentoonstelling werd georganiseerd door Christine van Stralen van Bureau voor Kunstprojekten (de Binderij 41 Almere) tel 036-522.79.19 of  06- 53.81.57.53 info@kunstprojekten.nl  

 

De opening zou verricht worden door de direkteur van Cisco: Stoffer maar die was op het laatste moment verhinderd vanwege een té drukke agenda. Voor hem in de plaats kwam Desmond Jas, óók van Cisco Systems   Hij zei eerlijk dat hij eigenlijk niet zoveel met kunst had.....maar liet wel weten dat hij het plezierig vond om naar iets moois aan de muur te kijken. Heel slim liet hij de diverse exposanten zichzelf voorstellen en vertellen over hun specifieke werk. 

 

 

 

Bij Agmon van der Veen meende Desmond Jas de invloed van COBRA te herkennen...  .maar dat werd direkt door de kunstenaar gecorrigeerd met 'ik heb niets met COBRA, dat was een stroming in Nederland, maar  helemaal niet belangrijk voor de rest van de wereld!'  Ja, kunstenaars zijn een apart volkje met duidelijk eigen meningen ;- )

 

 

De opkomst van kunstenaars, hun vrienden en relaties en (UNET)-geinteresseerden was goed te noemen, evenals de stemming, die nog verhoogd werd door een hapje en een drankje.  Een aardige ontmoetingsplaats voor de kunst en techniek bij UNET BV

 

 


28 maart 2007: oproep  han lammers fonds voor jonge Flevolandse kunstenaars

Het bestuur van het Han Lammers Fonds nodigt jonge Flevolandse kunstenaars (tot 30 jaar) uit om indien zij voldoen aan de richtlijnen een verzoek te doen voor een bijdrage uit dit fonds. Jaarlijks wordt een beurs van max. € 2.500,- beschikbaar gesteld voor b.v. een muziekinstrument, expositie, bijdrage vervolgopleiding, enz.

Ben je bezig met je ontwikkeling als kunstenaar? Vind je dat je toekomst ligt in de kunstbeoefening? En wil je daarmee beroepsmatig bezig zijn? Woon je in Flevoland en heb je financiële belemmeringen in je noodzakelijke ontwikkeling tot kunstenaar?

Dan kom je in aanmerking voor een Han Lammers Beurs

Het Han Lammers Fonds is opgericht ter gelegenheid van het vertrek van de 1e Commissaris van de Koningin van Flevoland de heer J.C.J. Lammers. Het Han Lammers Fonds is een fonds dat ondersteuning geeft aan jonge kunstenaars in Flevoland. Zo werd in 2006 een beurs beschikbaar gesteld voor de aankoop van een muziekinstrument  (Daan Welle) en één voor de inrichting van een kunstatelier (Wanda van Koningsveld) Klik hier 28-9-2006 

en hier voor een uitgebreid verslag in tekst en foto's

 

Om  in aanmerking te komen voor een beurs dient u een aanvraagformulier in te dienen en te voldoen aan de richtlijnen van het fonds. Aanvragen: secretariaat van het fonds, via  hettie.olde.rikkert@flevoland.nl of 0320-265285 (adres: Provincie Flevoland, Postbus 55, 8200 AB  Lelystad).

 Het aanvraagformulier dient voor 1 juni 2007 te worden ingediend.


maart 2007: artnivo mag nog even blijven....

 

Zoals bekend stonden - en staan  - er nog steeds veel gebouwen in het nieuwe Stadshart leeg. Nu precies een jaar geleden had Henk Vermij het idee om - tijdelijk-  in één van die leegstaande panden te trekken met zijn kunstzinnige bezigheden. 

Dankzij de medewerking van de gemeente Almere mocht hij (gratis) gebruikmaken van deze ruimte aan het Schipperplein (Waterplein) maar er niets aan vertimmeren, schilderen, of wat dan ook. Hij had een website, waarop kunstenaars hun werk konden tonen, maar het leek hem leuk om die kunstwerken ook in het echt op te kunnen hangen. Dat gebeurde toen in deze ruimte onder de - óók al leegstaande- Popzaal. Hij heeft de ramen behangen met schilderijen van veel verschillende kunstenaars die (vaak) ook op zijn website adverteren. 

 

Zelf schildert hij ter plekke, dikwijls met andere kunstenaars 'uit zijn bestand'  in deze ruimte. Wie ook belangstelling heeft, is welkom om eens kennis te maken en eventueel mee te doen met Artnivo.

 

Vermij heeft verder plannen om de betonnen muur, van de garage richting MediaMarkt of DooWorld, te beschilderen, liefst met de medewerking van kinderen uit de buurt. Ook wil hij dit jaar  'de Nacht van de Kunst'  organiseren, want de lokatie is prima voor dit soort evenementen.

 

 

Onlangs heeft de Popzaal eindelijk een nieuwe exploitant gevonden (kijk bij de link dd 22 maart 2007 Architektuur2007) maar de ruimte eronder wilde hij er niet bij betrekken. NB in eerste instantie was deze ruimte bedoeld als Restaurant, bereikbaar van en naar de Popzaal.

Maar van het een kwam het ander: er meldde zich ook al spoedig na de Popzaal-exploitant een gegadigde voor deze ruimte. En dus...kreeg Vermij te horen dat hij het pand mogelijk 1 april 2007 zou moeten verlaten. Maar de gegadigde haakte uiteindelijk af, dus gelukkig voor Artnivo: het mag nog (even?) blijven zitten!


De gegadigde haakte af omdat de investering voor hem te exorbitant hoog zou worden, niet alleen door de huurprijs maar waarschijnlijk door het plafond, dat bestaat uit brandbaar materiaal, een soort geperst stro, dus totaal ongeschikt voor het beoogde restaurant! Dat zal dus vervangen moeten worden door deugdelijk, brandwerend materiaal, en nog meer van dit soort zaken. De gemeente staat op het standpunt dat die kosten voor de eventuele exploitant zijn, een eventuele exploitant vindt dat deze kosten voor rekening zijn van de verhuurder....(wij wachten af ;-)  kunst-enzo)


aktieweekend museum de paviljoens op 9, 10 en 11 maart 2007

Museum De Paviljoens moet blijven!  

Museum De Paviljoens wordt bedreigd met opheffing. Op 9, 10 en 11 maart 2007 organiseert het museum het aktieweekend Museum De Paviljoens moet blijven!

 

Een weekend met rondleidingen, workshops en vele andere akeiten, waaronder een debat onder leiding van Felix Rottenberg en een ontwerpprijsvraag voor jongeren in Almere

Tevens wordt de Stichting Vrienden van De Paviljoens gepresenteerd.  

 

(foto Paviljoens-aktie: Eva van Diggelen)

 

Het aktie-weekend opent met het debat Cultuur in een nieuwe stad - hoe doe je dat? olv Felix Rottenberg. Een panel van deskundigen discussieert samen met het publiek over het belang van culturele instellingen in een nieuwe stad als Almere. Valkuilen en kansen worden belicht. Het gesprek gaat in op de specifieke eigenschappen van nieuwe stedelijke gebieden en de consequenties daarvan voor culturele voorzieningen. De situatie van Museum De Paviljoens staat hierbij centraal. Aansluitend aan het debat wordt tijdens een feestelijke borrel de Stichting Vrienden van De Paviljoens gepresenteerd. 

Prijsvraag voor alle Almeerse jongeren voor een poster Museum De Paviljoens moet blijven!  De ingezonden ontwerpen worden tentoongesteld in het museum. Een vakjury onder leiding van kunstenaar Barbara Visser beoordeelt de posters. Het winnende affiche wordt gedrukt en verspreid in Almere.  

Ook wordt er een speciale Grafitti-workshop gegeven door grafitti-kunstenaar Kasper Jongejan.  Er wordt gerapt en jongerenwerker René Kempenaar laat  iedereen weten waarom hij vindt dat museum De Paviljoens moet blijven! (zie onderstaande foto, vóór de grote grafitti-wall)                   Net als eerder al ds Verbaas deed >

Kijk ook bij de link 'Jongeren2007' om te zien hoe de jeugd zich uitleeft op de andere grafitti-muur.

 

De aanleiding voor het aktie-weekend Museum De Paviljoens moet blijven! is de dreigende opheffing van Museum De Paviljoens. De Gemeente Almere heeft het voornemen om het budget van Museum De Paviljoens met ingang van 2009 met 45% te korten en de internationaal bekende huisvesting van het museum – naar een ontwerp van de Belgische architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem - te slopen. Dit betekent dat Almere vanaf eind 2008 geen museum meer heeft!!!

 

Op 15 januari 2007 verzochten alle oud-wethouders Kunst en Cultuur van Almere per brief de Gemeente Almere het voornemen ongedaan te maken (scroll naar beneden dd 15/1 jl)  

 

 


30 januari 2007: ING wordt BBM' er

ING Almere steunt als Bijzondere Begunstiger Museum De Paviljoens

ING Almere treedt toe tot de groep van Bijzondere Begunstigers van Museum De Paviljoens. ING laat hiermee zijn waardering blijken voor de betekenis die Museum De Paviljoens heeft voor de stad Almere. Museum De Paviljoens is bijzonder verheugd over deze verbintenis met ING Bank Almere, die geldt voor 2007-2008-2009. De overeenkomst ondersteunt Museum De Paviljoens bij het organiseren van diverse aktiviteiten zoals expo's, educatie en kunstenaars- projekten binnen en buiten de muren van het museum. Deze steun is voor Museum De Paviljoens opnieuw een bevestiging dat ook het bedrijfsleven in Almere het museum waardeert als een belangrijk Instituut, dat kleur geeft aan de identiteit van de stad Almere en bijdraagt aan een positief vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven.In 2002 sloot Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling BV al een 3-jarige overeenkomst met het museum, die in 2005 met nog eens drie jaar werd verlengd.

In 2005 werd Museum De Paviljoens bekroond met de AICA-oorkonde - een jaarlijkse prijs van de Nederlandse afdeling van de Association Internationale des Critiques d'Art, 'voor een instelling, publicatie of tentoonstelling die zich onderscheidt door uitzonderlijke kwaliteit'. Het AICA-bestuur prijst Museum De Paviljoens om zijn 'durf experimenten aan te gaan' en zijn 'grote vertrouwen in jonge kunstenaars en in actuele kunst'. Museum De Paviljoens staat momenteel onder grote druk door een dreigende bezuiniging van 45% van de subsidie van de Gemeente Almere en door dreigende sloop van de huisvesting van het museum. Dit zou leiden tot sluiting van het museum.


25 januari 2007:  Salvador dali en dan brown als examenstuk in bieb almere-haven  

Kunstenaar Salvador Dali en de “Da Vinci- code”-schrijver Dan Brown staan vanaf 25 januari centraal in de bibliotheek van Almere Haven. 

Twee studenten van de opleiding Kunst, Cultuur en Amusement uit Amsterdam, Renske Slingerland en Linda Stiekema, hebben Dali en Brown gekozen als examenonderwerp van hun opleiding. 

Een onderdeel van dit examen is het inrichten van een display. Daarvoor is in de bibliotheek in Haven ruimte gemaakt. 

De displays zijn te bezichtigen van 25 januari tot en met 24 februari tijdens openingstijden van de bibliotheek Almere Haven.


17 januari 2007: reaktie museum de paviljoens op brief oud-wethouders

Museum De Paviljoens blij met steun oud-wethouders cultuur  

Museum De Paviljoens is zeer verheugd over de brief die alle oud-wethouders kunst en cultuur van Almere op 15 januari jl. aan de gemeenteraad richtten. In deze brief geven zij uiting aan hun zorg over het voortbestaan van het museum. (scroll naar brief dd 15-1-2007)

In oktober 2006 steunde de gemeenteraad een voorstel van de huidig wethouder cultuur, de heer H. Smeeman (VVD), om de subsidie aan Museum De Paviljoens met 45% te korten en om de huisvesting van het museum in 2009 te slopen. Dit besluit roept niet alleen grote weerstand op in Almere, maar ook in de rest van Nederland. Bijzonder aan de brief is dat de schrijvers zich ondanks hun verschil in politieke signatuur unaniem uitspreken voor het behoud van Museum De Paviljoens. In de brief schrijven de oud-wethouders dat met de beslissing voor een bezuiniging ‘het belang van de stad niet wordt gediend’. Zij dringen er op aan om de bezuiniging bij de behandeling van de Perspectievennota nog dit voorjaar ongedaan te maken. Museum De Paviljoens voelt zich zeer gesteund door de brief van de oud-wethouders en door andere burgerinitiatieven voor behoud van het museum voor Almere. Gezien deze steun blijft Museum De Paviljoens dan ook optimistisch over de mogelijkheden om het besluit van de Gemeente Almere ten positieve te keren.

De brief is ondertekend door de heer F. Huis (Leefbaar Almere), de heer mr. V.C. van der Velde (Leefbaar Almere), de heer A.W. Bijl (PvdA), de heer drs. R.J.B. Lammerts van Bueren (PvdA), mevrouw A.E. Bliek - de Jong (VVD), de heer drs. W. Trieller (PvdA), de heer drs. J. Wachtmeester (VVD) en de heer drs. R.J. Schaeffer (PvdA)


 15 januari 2007: 8 oud-wethouders Almere pleiten voor behoud museum de Paviljoens

Tijdens de CASLa-bijeenkomst tgv "30 jaar Architektuur Almere" (op 30 november 2006) pleitte Architektuur-kritikus Jaap Huisman (foto) ook al voor het behoud van museum De Paviljoens. Ga naar het Archief2006 en kijk bij Architektuur2006 (scroll naar 30-11-2006)

En boos waren er méér... klik ook Hier (en scroll naar 16-10-2006)

Door middel van onderstaande brief aan de Almeerse gemeenteraad, proberen de acht oud-wethouders het belang aan te geven van het behoud van museum De Paviljoens.  

 

15-1-2007

Geachte leden van de gemeenteraad,  

Tijdens de begrotingsbehandeling hebt u in meerderheid ingestemd met een bezuiniging van 300.000 euro op huisvesting van Museum De Paviljoens. Deze bezuiniging zal het gevolg zijn van integratie van De Paviljoens in het nieuwe theater/CKV. Dit betekent dat Museum De Paviljoens als zelfstandig gevestigde instelling zal verdwijnen.

Uw besluit heeft tot breed maatschappelijk protest geleid. Begrijpelijk, want de gevolgen zijn desastreus voor De Paviljoens en daarmee voor het culturele klimaat in Almere en Flevoland. Museum De Paviljoens werkt met een relatief laag budget van circa 1 miljoen euro per jaar. Daarmee wordt niet alleen de Almeerse collectie moderne kunst beheerd, maar worden ook tentoonstellingen en alom geprezen activiteiten op het gebied van educatie georganiseerd. De voorgenomen bezuiniging treft De Paviljoens in het hart, temeer aangezien het ‘bezuinigingssignaal’ uit Almere door andere subsidiegevers zal worden opgevat als een argument om hun bijdragen te verminderen of zelfs geheel stop te zetten. Hiermee zijn honderdduizenden euro’s gemoeid.

Vanaf 2004 ontvangt het Museum De Paviljoens een rijksbijdrage in het kader van het cultuurconvenant Midden Nederland, mede op basis van het sterke expositiebeleid. De bijdrage van rijk en provincie zijn onlosmakelijk verbonden met de gemeentelijke bijdrage. In de eerste helft van 2007 zullen rijk en provincie zich moeten herbezinnen op hun positie na de gemeentelijke bezuiniging!

Als oud-wethouders Kunst en Cultuur van de gemeente Almere verzoeken wij u dringend het door u genomen besluit te heroverwegen. Aangezien de bezuiniging pas in 2009 wordt geëffectueerd, is het mogelijk de maatregel bij de behandeling van de Perspectievennota ongedaan te maken. Het zou doodzonde zijn als Museum De Paviljoens door deze bezuiniging niet langer de kwaliteit kan leveren waarmee het nationaal en internationaal erkenning heeft afgedwongen. Zoals u weet is het museum in 2005 onderscheiden met de AICA-oorkonde en behoorde het in 2006, met het Van Abbe Museum, Museum Boijmans van Beuningen, het Centraal Museum en Museum Het Domein tot de shortlist van genomineerden voor de Stimuleringsprijs Culturele Diversiteit. In de Cultuurnota 2005-2008 wordt De Paviljoens geprezen als een museum dat de mogelijkheid heeft uit te groeien tot een instelling van bovenlokaal belang.  

Het besturen van een gemeente vergt soms impopulaire maatregelen. Daarvan zijn juist wij ons terdege bewust. In dit geval is echter geen sprake van een noodzakelijke bezuiniging, maar van een bewuste keuze. Naar onze mening wordt met deze keuze het belang van de stad niet gediend.  

Met de meeste hoogachting,  

Oud-wethouders van de gemeente Almere

drs. Rob J.Schaeffer (1984–1990); drs. Wim Trieller (1990–1994 ); drs. Jan Wachtmeester (mei 1994 –november 1994) ; Anne E.Bliek - de Jong (1994 –1998); drs. R.Joop B. Lammerts van Bueren (1998–1999); Arie Willem Bijl (1999–2004);  Frits Huis (2004–2005); mr.Vincent C. van der Velde2005 - 2006)                                                                                            

 cc. College van Almere; Gedeputeerde Staten van Flevoland

=============================================================================

‘Geen stekker uit Museum De Paviljoens!’

Unaniem pleidooi van acht oud-wethouders Kunst en Cultuur Almere. Na jarenlange opbouw, in voor en tegenspoed, heeft Museum De Paviljoens een plek veroverd in Almere en landelijke erkenning verkregen. Menig voormalig wethouder Kunst en Cultuur was dan ook verbijsterd over het collegevoorstel bij de afgelopen begrotings- behandeling de bijdrage aan Museum De Paviljoens drastisch te reduceren. Hiermee trekt het college feitelijk met ingang van 2009 de stekker uit Museum De Paviljoens. Toen dit voorstel bij de begrotingsbehandeling door de raad is aangenomen besloot een aantal mensen in actie te komen.  

Op initiatief van de Vrienden van het Museum De Paviljoens i.o. hebben alle voormalig cultuurwethouders van Almere gezamenlijk een pleidooi opgesteld ter behoud en ondersteuning van Museum De Paviljoens. Dit pleidooi is dinsdag 16 januari 2007 aan de raadsgriffie van Almere aangeboden.


per 17 januari 2007: nieuwe cursus kunst kijken voor kinderen in museum De Paviljoens

 

Word ook kunstexpert bij tentoonstelling Barbara Visser!  

 Op woensdag 17 januari 2007 start een nieuwe cursus Kunst Kijken voor Kinderen  in Museum De Paviljoens. De cursus richt zich op de huidige tentoon- stelling Vertaalde werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 – 2006. In vier woensdagmiddagen bekijken en bespreken de kinderen verschillende werken van Barbara Visser, onder leiding van een museumdocent. Ook is er ruimte om zelf creatief aan de slag te gaan. Geef uw kind nu op!  Barbara Visser (Haarlem, 1966) is na Yael Davids en Job Koelewijn de 3e kunstenaar die centraal staat in een reeks solotentoonstellingen in Museum De Paviljoens. In deze serie wordt werk getoond van in Nederland werkende kunstenaars die van belang zijn voor de Nederlandse kunstgeschiedenis van de afgelopen 15 jaar.  Op de overzichtstentoonstelling in Museum De Paviljoens zijn o.a. foto’s, video’s  en installaties van Barbara Visser te zien en te horen. Barbara Visser is een ideeënkunstenaar. Zij houdt zich bezig met de zichtbare wereld en met representaties ervan, zoals beelden uit de massamedia en de reclame- fotografie. Eén van de thema's in haar werk is identiteit. Welke rollen spelen mensen in verschillende situaties?  

 

Cursusprogramma

De kinderen bekijken en bespreken de kunstwerken van Barbara Visser, ze spelen een rollenspel en gaan zelf creatief aan de slag. Geïnspireerd door de kunst van Barbara Visser maken de kinderen (portret)foto's van elkaar, die ze vervolgens vertalen naar een andere vorm, bijvoorbeeld een poster, affiche, tijdschriftomslag, cd-hoesje of reclame-uiting. Met deze vertaalde werken laten ze verschillende kanten van hun persoonlijkheid zien en leren ze tegelijkertijd (meer) over de verschillende genres in de fotografie.  

Voor wie: kinderen van 8 - 12 jaar Wanneer: woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur Data: in januari en februari is de cursus op: 17/1, 24/1, 31/1 en op 7/2 Waar: Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3-5, Almere-Stad   Kosten: € 7,50 voor de cursus  Aanmelden: per e-mail: educatie@depaviljoens.nl of  036-5450400 (vraag naar Caroline Lamens). In totaal kunnen 12 kinderen per cursus deelnemen. Reserveer snel, vol is vol!