geluid kan ook uitgezet                                                       Het ontstaan van een Glas-in-lood Kunstwerk

           klik hier voor 2 0 0 5 

copyright alle foto's en tekeningen: greta verduin     KUNST- ENZO  2006    

                                       


NB alles over het nieuwe Theater (Kunstlinie) en het mega-kunstwerk van Michael Lin is te zien bij de link Architektuur-enzo


Kijk bij "POLITIEK" over het raadsbesluit over museum De Paviljoens

2-11-2006  Politiek2006  'Kunst' verwordt tot 'Politiek'


Speciale aktiviteiten in Museum De Paviljoens tijdens kerstvakantie  

In de kerstvakantie bent u weer van harte welkom in Museum De Paviljoens. Voor kinderen is er een speurtocht bij de tentoonstelling Vertaalde werken van Barbara Visser. Voor jongeren en volwassenen is er op allebei de dagen een gratis rondleiding door deze tentoonstelling. De eerste rondleiding wordt op 2e Kerstdag georganiseerd, wanneer het museum speciaal is opengesteld. NB de tweede rondleiding is in 2007 op zondag 7 januari. Zowel de entree als de rondleiding is op deze dagen gratis.  .

In de kerstvakantie is de speurtocht Kunst Kijken voor Kinderen bij de tentoonstelling Vertaalde werken van Barbara Visser verkrijgbaar. Aan de hand van detailfoto's gaan de kinderen op zoek naar de kunstwerken. De vragen en creatieve opdrachten in de speurtocht laten de kinderen goed naar de kunstwerken kijken, ze nadenken over wat ze zien, er hun mening over vormen, en creatief bezig zijn naar aanleiding van de kunstwerken. De gratis speurtocht is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar, al dan niet onder begeleiding van hun ouders. Als ze de ingevulde speurtocht aan de suppoost laten zien, krijgen ze een klein presentje mee als aandenken aan de tentoonstelling. Vraag ernaar bij de suppoost!  

In de kerstvakantie zijn er diverse gratis rondleidingen door de tentoonstelling. Zowel op dinsdag 26 december (2e Kerstdag) als op zondag 7 januari 2007 neemt een ervaren museumdocent u van 15.00 tot 16.00 uur mee langs het boeiende werk van ideeënkunstenaar Barbara Visser. Op 2e Kerstdag staan koffie, thee of flevosap met een kleine versnapering voor u klaar.  De opmars van massamedia als (digitale) fotografie, film, televisie en internet is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het werk van Barbara Visser. Zij onderzoekt hierin niet alleen hoe mensen, voorwerpen en gebeurtenissen worden afgebeeld, maar ook hoe mensen kijken naar afbeeldingen. Het kijkgedrag wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de plek waar een foto te zien is. Ook kennis of culturele achtergrond is van invloed op de manier waarop je kijkt. Barbara Visser speelt met deze gegevens. In de rondleiding wordt aandacht besteed aan conventies en verwachtingen in het afbeelden, presenteren, kijken en denken.  

Agenda:  de hele kerstvakantie: speurtocht voor kinderen van 6 tot 12 jaar (gratis)           

26 december 2006 (Tweede Kerstdag)       : 12.00- 7.00 uur speciale openstelling (gratis entree) en 15.00 - 16.00 uur rondleiding door museumdocent (gratis)

25 en 31 december 2006 (1e Kerstdag en Oudejaarsdag) en Nieuwjaarsdag 1 januari 2007:  gesloten 

7 januari 2007 : 15.00 - 16.00 uur  (gratis) rondleiding door museumdocent (gratis entree)                       

 www.depaviljoens.nl

 


 

10-12-2006 Open Atelier bij Monique Schumacher

Zondag 10 december 2006 houdt Monique Schumacher Open Atelier van 14.00-16.00 uur .....in Amsterdam! Iedereen is van harte welkom!

Zij toont ei-tempera-werken op groot formaat, werk van de afgelopen twee maanden. Het thema van deze meest recente werken: "Bergen....vooral het licht in de bergen". 

Monique Schumacher kan dan meteen uitleggen wat ei-tempera precies inhoudt....

Aan de Aalsmeerweg 103 Amsterdam  heeft zij de afgelopen 2 maanden in de Retortprojectruimte  hieraan gewerkt en het eindresultaat is zondag te zien, op grootformaat en ook kleiner werk.  www.moniqueschumacher.com

kijk ook even bij Kunst in de Wijk2006


3-12-2006 Gratis rondleiding  tentoonstelling in museum De Paviljoens  

 

Op zondagmiddag 3 december 2006 geeft een museumdocent van Museum De Paviljoens van 15.00 tot 16.00 uur een gratis rondleiding door de tentoonstelling Vertaalde werken/Translated Works: Barbara Visser 1990-2006. 

Op deze eerste zondag van de maand is ook de toegang tot het museum gratis!

Barbara Visser (Haarlem, 1966) is na Yael Davids en Job Koelewijn de derde kunstenaar die centraal staat in een reeks solotentoonstellingen in Museum De Paviljoens. In deze serie wordt werk getoond van in Nederland werkende kunstenaars die van belang zijn voor de Nederlandse kunstgeschiedenis van de afgelopen vijftien jaar. In deze eerste overzichts-tentoonstelling van Barbara Visser zijn vooral foto’s, videowerken en installaties te zien.    

De opmars van massamedia als (digitale) fotografie, film, televisie en internet is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het werk van Barbara Visser. Zij onderzoekt hierin niet alleen hoe mensen, voorwerpen en gebeurtenissen worden afgebeeld, maar ook hoe mensen kijken naar afbeeldingen. Het kijkgedrag van mensen wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de plek waar een foto te zien is. Als de foto in de krant staat, kijk je er anders naar dan naar dezelfde foto in een fotoalbum of in een reclamefolder. Ook kennis of culturele achtergrond is van invloed op de manier waarop je kijkt. Barbara Visser speelt hiermee. In de rondleiding wordt aandacht besteed aan deze conventies en verwachtingen in het afbeelden, presenteren, kijken en denken.  

 

scroll naar beneden naar 4 november 2006


25-11-2006 Opening Expo Glaskunst bij Alosery

Expositie glaskunst van George Broft en Karin Hodes bij Alosery Art Gallery

25 november om 14.00 uur zal de expositie, in bijzijn van beide kunstenaars, officieel geopend worden. De expositie duurt tot en met 30 december.

Glas is een materiaal die op heel veel verschillende manieren verwerkt kan worden tot een kunstobject of gebruiksvoorwerp. De meest bekende vorm is waarschijnlijk het glasblazen. De expositie Totally different laat twee andere, van elkaar totaal verschillende technieken zien. George Broft, ontwerpt geometrisch, geslepen en gepolijst optisch glas. Een perfekt lijnenspel vangt het licht en weerkaats het op wonderlijke wijze. Karin Hodes, gebruikt de fuse-techniek. Kleurrijk en speels, in verschillende lagen glas opgebouwd. Het werk van deze twee kunstenaars samen vormt de expositie Totally different. 

Winnaar ontwerp Maxima glas bij Alosery Art Gallery  

 

De vereniging van Vrienden van Modern Glas heeft in samenwerking met Royal Leerdam een wedstrijd uitgeschreven voor een ontwerp van een drinkglas, geïnspireerd op Prinses Maxima. De jury bestaande uit Richard Price, Liz Swinburne en Arnout Visser heeft gekozen voor het ontwerp van Fredy Wubben. Maxima als inspiratiebron bij het ontwerpen betekende voor Fredy: temparament, passie voor dans, warmte en levendigheid. Het resultaat …. twee glazen op elkaar, die absoluut niet recht boven elkaar geplaatst worden, zodat er beweging wordt uitgedrukt. Het bovenste glas blank (dat kleurt immers steeds anders door de drank), het onderste glas in de vorm van een zwierige rok, mede door middel van kleur wordt een suggestie van dans gewekt. Dit winnende ontwerp wordt in een gelimiteerde oplage van 250 stuks, genummerd en gesigneerd, uitgegeven. Vanaf 25 november is het glas te bezichtigen en kunt u zich hierop inschrijven.

< foto Maximaglas: Alosery

 Meer informatie bij Alosery Art Gallery, Kerkgracht 51, Almere Haven. www.aloseryart.nl

 


14 november 2006   OPROEP aan alle  échte Kunstliefhebbers

In voorgaande berichten, scroll naar beneden (of naar bovenste bericht: de Politieke link) werd zowel geschrokken als verbijsterd gereageerd op het voornemen museum De Paviljoens te slopen. Door te denken dat de aktiviteiten van dit museum 'net zo goed'  kunnen worden ondergebracht ineen ruimte van het nieuwe Theater....blijkt weer eens dat deze politici géén idee hebben van de capaciteiten van museum De Paviljoens. Nu wil men zelfs LETTERLIJK  'de poten onder het museum z'n lont' wegzagen!!!  Kan het nog gekker?! Nu direkteur Macha Roesink met zwangerschapsverlof is, neemt Martine Spanjers het stokje over, als waarnemend direkteur van museum De Paviljoens. Van haar hand is onderstaande oproep.

Geachte relatie,

Zoals u wellicht bekend is geworden via de landelijke of regionale pers wil de Gemeente Almere Museum De Paviljoens opheffen. Museale taken zoals tentoonstellingen, publicaties en onderzoek worden weg bezuinigd. Bovendien wil de Gemeente Almere het bijzondere gebouw, afkomstig van Documenta IX, slopen. Museum De Paviljoens krijgt voor activiteiten (inter)nationale erkenning middels prijzen en nominaties. Daarnaast worden de activiteiten geprezen om het spraakmakende en voorbeeldstellende karakter.

De redenering van de wethouder van cultuur in Almere, de heer Henk Smeeman (VVD), is gebaseerd op onjuiste cijfers en vooronderstellingen. Zo heeft het museum 14.000 bezoekers per jaar en geen 3.000 zoals de wethouder onlangs zei in het NRC Handelsblad (7.11.2006). Daarnaast is de beoogde nieuwe locatie voor het museum, De Kunstlinie, niet geschikt voor huisvesting van het museum; het gebouw is ingericht als theater en als CKV (centrum voor Kunstzinnige Vorming) en biedt geen ruimte aan museale activiteiten als tentoonstellingen en collectiebeheer.

Graag roep ik u op om uw mening over dit besluit waarmee Museum De Paviljoens wordt opgeheven te laten horen. U kunt dat bijvoorbeeld doen op de website van het museum www.depaviljoens.nl of door u rechtstreeks tot de gemeente te richten. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik deze graag van u.

Ik reken op uw steun!

Met vriendelijke groet, Martine Spanjers, waarnemend directeur Museum De Paviljoens ms@depaviljoens.nl  036-5450400

 


Vanaf 15 november 2006 Nieuwe cursus Kunst voor Kinderen in De Paviljoens

Kunst Kijken voor Kinderen is een cursus van drie woensdagmiddagen in Museum De Paviljoens in Almere. De nieuwe cursus richt zich op de huidige tentoonstelling Vertaalde werken / Translated Works: Barbara Visser 1990 – 2006.  

In de cursus bekijken en bespreken de kinderen verschillende werken van Barbara Visser, onder leiding van een museumdocent. Ook is er ruimte om zelf creatief aan de slag te gaan. De nieuwe cursus start op 15 november 2006.  

Barbara Visser is een ideeënkunstenaar. Zij houdt zich bezig met de zichtbare wereld en met representaties ervan, zoals beelden uit de massamedia en de reclamefotografie. Eén van de thema's in haar werk is identiteit. welke rollen spelen mensen in verschillende situaties? (zie volgende bericht van opening Expo op 4 nov. jl)

 

Cursusprogramma  De kinderen bekijken en bespreken de kunstwerken van Barbara Visser, ze spelen een rollenspel en gaan zelf creatief aan de slag. Geïnspireerd door de kunst van Barbara Visser maken de kinderen (portret)foto's van elkaar, die ze vervolgens vertalen naar een andere vorm, bijvoorbeeld een poster, affiche, tijdschriftomslag, cd-hoesje of reclame-uiting. Met deze vertaalde werken laten ze verschillende kanten van hun persoonlijkheid zien en leren ze tegelijkertijd over de verschillende genres in de fotografie.  

Voor wie: kinderen van 8 - 12 jaar Wanneer: woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur Data: In november is de cursus op: 15/11, 22/11, 29/11 In december vindt de cursus plaats op: 6/12, 13/12, 20/12 Waar: Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3-5, Almere-Stad 

Kosten: € 7,50 voor de cursus Aanmelden: e-mail: educatie@depaviljoens.nl  of 036-5450400 (vraag naar Caroline Lamens). 

In totaal kunnen 12 kinderen per cursus deelnemen


4-11-2006  Vertaalde werken / Translated Works: Barbara Visser 1990 - 2006  

 

zaterdag 4 november 2006 van 17.00 tot 19.00 uur

Barbara Visser is na Yael Davids (2003-2004) en Job Koelewijn (2004-2005) de derde kunstenaar die centraal staat in een reeks solo- tentoonstellingen in Museum De Paviljoens van in Nederland werkende kunstenaars die van belang zijn voor de Nederlandse kunst- geschiedenis van de afgelopen tien jaar. 

Het werk van Barbara Visser (Haarlem, 1966) is de afgelopen jaren in talrijke groeps- tentoonstellingen in binnen- en buitenland getoond. >

 

 

Opening door Macha Roesink, direkteur museum De Paviljoens (die nu op zwangerschapsverlof gaat)

 

Barbara Visser bouwt sinds 1990 aan een consistent en invloedrijk oeuvre dat in Museum De Paviljoens voor het eerst in de volle breedte is te zien in de overzichts- entoonstelling Vertaalde werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 - 2006. Barbara Visser onderzoekt hoe kunst zich verhoudt tot de omgeving en tot de aanwezige kennis en ervaring van de toeschouwer in relatie tot sociale, culturele, intellectuele en emotionele factoren. Het werk van Visser is vaak sterk verbonden met een bepaalde plaats of tijd. Door haar werk telkens in een nieuwe situatie te presenteren, verandert ze ook de fysieke verschijningsvorm van het werk en daarmee de betekenis. Museum De Paviljoens maakt samen met Barbara Visser en de Zwitserse ontwerper Laurenz Brunner deze verandering inzichtelijk. 

Dit betekent bijvoorbeeld dat van sommige werken in de tentoonstelling de verschijningsvorm radikaal wordt veranderd; installaties worden gepresenteerd als behang, performances als objeken of tekst.

 

 

dichter/schilder Maarten Manson geniet van het geexposeerde werk        rechts op de foto >  Martine Spanjers, wnd. direkteur 

 In de tentoonstelling wordt gespeeld met de heersende conventies van een tentoonstelling zoals de tekstbordjes, de introdukietekst en de boekwinkel. Dit betekent dat de tentoonstelling door het museum en door de kunstenaar wordt opgevat als één grote installatie waarbij alle elementen van de tentoonstelling deel uit maken van het kunstwerk. Op deze wijze kan het publiek zich bewust worden van een tentoonstelling als medium van de kunstenaar. Tevens krijgen de bezoekers een handreiking om op een nieuwe manier naar de foto’s, videowerken en installaties van Visser te kijken. 

De tentoonstelling valt samen met de presentatie van de publikatie "Barbara Visser is er niet". In deze publikatie wordt een selektie gepresenteerd van werken van Barbara Visser. De publicatie wordt vormgegeven door Mevis & Van Deursen en bevat verschillende essays van onder anderen prof.dr. Maria Grever, Jörg Heiser en Alexis Vaillant. De eindredactie en productie zijn in handen van Lisette Smits. "Barbara Visser is er niet" wordt uitgegeven door de Zwitserse uitgever JRP/Ringier

 

 

Hier is te zien welk een culturele ontmoetingsplek De Paviljoens vervult; Elly Linzel met het boek van Barbara Visser; Barbara Visser, Jen Allen en prof.dr. Maria Grever

Opvallend was......dat er tijdens deze opening geen enkele politici zich liet zien.....géén van de 39 leden van de gemeenteraad en College.....

De expo duurt van 4 november 2006 - 15 april 2007

In Museum De Paviljoens was eerder werk van Barbara Visser te zien in de groepstentoonstelling It’s Unfair! (2002).

 


oktober 2006 IK BEN BOOS!!! (nav de Begroting 2007 en de professionele Kunst)

Kijk maar op de link  "Verloedering"


5-10-2006  Apenverhalen in Stadhuis Almere  

Donderdag 5 oktober (17.00 uur) opent burgemeester Annemarie Jorritsma in de B-passage  van het Stadhuis Almere de expo “Monkey Stories”.

Monkey Stories is een beeldende kunsttentoonstelling van vier professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling belicht op artistieke wijze de aap, de leefomgeving en de relatie met de mens. De vier kunstenaars zijn: Burd Elcaya, Lucienne Kleverlaan, Svetlana Tiouriana en Anita de Harde. Naast hedendaags werk zullen reprodukies rond het thema worden getoond van historisch werk van onder meer het Rijksmuseum in Amsterdam.  Méér: klik hier


28-9-2006 Uitreiking beurzen Han Lammers Fonds  

Hier alvast foto's van de twee dolgelukkige winnaars van een Han Lammers-beurs, klik hier voor een verslag 

Daan Welle        en         Wanda van Koningsveld

 

Donderdag 28 september 2006, om 16.30 uur, werd de jaarlijkse Han Lammers-beurs uitgereikt, dit keer aan twéé Almeerse kunstenaars. Dat vond plaats in het NieuwLand Erfgoedcentrum in Lelystad. 

Het Han Lammers Fonds wil jonge Flevolandse kunstenaars stimuleren in hun ontwikkeling tot professioneel kunstenaar door het verstrekken van een beurs uit het Fonds (max. € 2.500,-) dat is opgericht bij het afscheid van de 1e Commissaris van de Koningin van de provincie Flevoland, Han Lammers. Voorzitter van het Han Lammers Fonds is Michel Jager, Commissaris van de Koningin in Flevoland. 

ij reikte de Beurs, plus bloemen, uit aan: Wanda van Koningsveld, beeldend kunstenaar (foto)  voor de inrichting van een atelier  > 

en aan 

Daan Welle, muziekstudent, voor de aanschaf van een trombone (die hij al op voorhand mocht aanschaffen én ter plekke bespelen!)

 

Daan Welle speelt oa in het AJSO (het Almeers Jongeren Symfonie Orkest) en Michel Jager liet als nieuwtje weten dat dit orkest binnenkort een bijdrage tegemoet kan zien van het Cultuurfonds Flevoland van 4000 euro!

De richtlijnen om in aanmerking te komen voor een Han Lammers Beurs zijn aan te vragen bij het secretariaat van het Han Lammers Fonds in het provinciehuis (tel. 0320-265285), Lelystad of via de mail hettie.olde.rikkert@flevoland.nl Een aanvraag voor een beurs dient vóór 1 juli van het lopende jaar te worden ingediend.

 


 

13-9-2006 Gratis te zien: de film Yol te zien bij Cultureel Centrum Corrosia

De film Yol wordt woensdagavond 13 september om 20.00 uur in Cultureel Centrum Corrosia vertoond. Het verhaal van de film begint binnen de muren van een gevangenis in Turkije. Een aantal gevangenen krijgt een week verlof en zij worden al reizend gevolgd. Helaas wacht hen thuis vooral desillusie en tragedie. Het aanpassen aan de wereld buiten de gevangenis zorgt ook voor de nodige problemen. Deze film van regisseur Yilmaz Güney won in 1982 een Gouden Palm in Cannes. De toegang voor de filmavond is gratis.

 


 

 

2-9-2006 Impressie van de Kunstmarkt tijdens het Havenfestival 2006

 

(en daaronder een  verslag van de nieuwe Turkse Expo in  CCCorrosia)

 

 

 

 

 

 < Hakken in de buitenlucht aan de Kunst(Kerk)gracht

 

 

 

Ook burgemeester Annemarie Jorritsma was aanwezig > 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was weer een gevarieerd aanbod (vooral van buiten Almere) op de al vrij snel superdruk- bezochte kunstmarkt, langs de Kerkgracht.

 

De bestaande Galeries en ateliers langs de gracht waren vanzelfsprekend ook present, zoals Jan van Koningsveld, de befaamde glas-in-lood kunstenaar. 

 

(het ontstaan van een glasinlood Kunstwerk)

 

 

 

 

Bij beeldhouwster Paulina Martin de Krey troffen wij een bijzonder beeld aan: de twee door haar gevormde bronsfiguren beelden twee bestaande zakenmannen uit, kompleet met hun kenmerkende attributen. Een leuk idee voor het bedrijfsleven!   

 

 

 

 

 

Op de linkerfoto is het opbouwen nog in volle gang maar in de kortste keren was het stapvoets lopen geblazen langs de beelden, de sieraden (goud/zilversmid Hoekema en schilder Jan Jippe van Herrikhuizen......

 

 

 

 

 

....langs Trikado (waar de clown Znorrie van zich liet horen), de glas/brons-kunstenaar Joek van Draanen,  en  natuurlijk  de Alosery Art Gallery.....

 

 

 

 

 

....en langs nog meer schilderijen, tattoos en....Adri bij de haringstal......(gelukkig was het overdag de hele dag droog met een zonnetje!

 

 

 

 

 

....een 'eigen-boeken'-  schrijver/verkoper,  glasversiering voor het raam en.....Znorrie aan de knuffel.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...en een Turkse Markt  op de Markt....dus met Turkse muziek, Turkse sieraden, keramiek......

 

 

 

 

 

 

....en natuurlijk Turkse hapjes......Turkse kookles volgen.....

 

 

 

 

 

Tot zover deze impressie. Natuurlijk staat niet iedere exposant hierbij.....dus volgend jaar zelf gaan kijken!

 

 


 

2 september t/m 1 okt.ober 2006:  Expo  "Almere * Istanbul"  bij CCC

 

 

 

 

 

 

Ruud Backx, dir.CCCorrosia in gesprek > 

 

 

 

 

 

De 'luchtige' tentoonstelling werd op 2 september om 15.00 uur geopend door burgemeester Annemarie Jorritsma, die wij eerder op de dag ook tegenkwamen op de Kunstmarkt en de Turkse markt ( (zie foto, op de Markt in Almere-Haven)

 

 

 

 

De lucht van Turkse lucht in Almere

 

 

Van 2 september tot en met 1 oktober is bij Cultureel Centrum Corrosia de lucht van Istanbul te zien.  Kunstenares Alin Duraduryan neemt de lucht speciaal voor haar installatie mee naar Almere. 

 

 

Behalve haar werk is er nog werk te zien van 6 andere Turkse kunstenaars. Istanbul is een broedplaats voor jonge Turkse kunstenaars.  Door werk van kunstenaars uit deze stad naar Almere te halen geeft de tentoonstelling een beeld van het culturele klimaat dat in Istanbul heerst. Naast Alin Duraduryan exposeert Seçil Yaylali met een installatie met ‘lamgeslagen’ vleugels. Van Nazif Topçuoglu (zie foto > )hangt een selectie fotowerken waarmee hij licht wil provoceren. Maar waarbij hij de esthetiek van het grootste belang laat zijn.

 

 

Als aanvulling op de werken van de jonge kunstenaars wordt er ook werk getoond van kunstenaars, die al langer in Nederland wonen of werken. Bij deze kunstenaars is de culturele achtergrond in sommige werken nog duidelijk te zien. Dit geldt voor het werk van Arhan Günermengi. Hij exposeert met een selectie uit zijn serie portretten ( < zie foto) waarin hij op zoek gaat naar het ware gezicht van de mens. 

 

Ook de wandinstallatie van Bulent Evren laat Turkse invloeden zien, terwijl hij al jaren in Nederland woont. De kleurrijke collages van Isik Tuzuner doen denken een oosterse bazaars en oriëntaalse tapijten, maar ze zijn ook zeker geïnspireerd op de grote steden in West Europa.

 

 

 

 

Saniye Bildircin maakt voor de tentoonstelling een installatie van gebogen glas. Zij vertelt daar zelf over: "je kunt het zien als mensen of organisaties, die allemaal buigen voor 'het hoofd' , de koning ofzo." Het zijn allemaal op zichzelf staande objekten die op deze manier door de kunstenaar zijn gerangschikt. Belangstellenden hoeven niet alles tegelijk te kopen! Ook één - of enkele-  'buigers'  kunnen apart aangeschaft worden. NB wie alles tegelijk koopt, krijgt een aantrekkelijke prijs....Het glasblazen doet zij niet zelf, zij maakt het ontwerp en is bij de uitvoering daarvan. Er is een prachtig klein boekje met haar werk (te koop bij CCCorrosia?), "Een glasheldere blik op kunst", dat in ieder geval -zo lang de voorraad strekt-  gratis verkrijgbaar is als men een bezoek brengt aan een Jubileum-expositie in Leerdam op 9 en 10 september 2006 (* lees onderaan voor verdere gegevens) 

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van deze expositie  "Almere * Istanbul "  waren twee vertegenwoordigers van de Turkse Ambassade (in Den Haag, Nederland) aanwezig. 

Mevrouw dr. Vildan Kocaman, voor Economische Zaken (links op de foto) en mevrouw Yasemin Sen voor Cultuur en Toerisme (rechts op de foto).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Openingstijden CCC: dinsdag tot en met zondag 12.00 tot 17.00 uur. Markt 7-11,  Almere-Haven  

 

 

 

* Galerie/Atelier Kunstlijn13 (Hoogstraat 60, Leerdam) houdt op 9 en 10 september een Jubileum-expo van diverse (glas)kunstenaars, met bovengenoemde Saniye Bildircin, Ufuk Kobas, Lia Koster, Sabine Lintzen, Erkin Saygi, Fredy Wubben, Melvin Anderson, Glasstudio Borwski en bekende namen als Richard Price en Louis La Rooy en Peter Huntelaar. Beide dagen 10-40% korting op het geexposeerde werk

.

Ter gelegenheid van dit Jubileum verschijnt het boekwerkje Saniye Bildircin (foto > ) "Een glasheldere blik op kunst". 

Wie de Galerie bezoekt op deze dagen, krijgt het boekwerkje gratis (op=op)

 

 

 

 

 


 

 

Van 28 augustus  t/m 17 september 2006 Euro Art Festival

 

 

 

Te zien in het Amstelpark in Amsterdam (vlak bij de RAI): kunst, schoonheid en muziek.  Er doen 13 kunstenaars mee aan het Euro Art Festival, waaronder de Almeerse Frea Lenger. 

Amstelpark, Europa Boulevard A'dam. Toegang 6 euro pp

 

 

 


 

20-8-2006 Polsstokspringen met kunstenaar op Stadslandgoed De Kemphaan

 

Zondag 20 augustus, 13.00 -16.00 uur, Sculptuur Kemphaan, cursus polsstokspringen met beeldend kunstenaar Marcel Bleekendaal. Hij is Nederlands enige polderwachter. In lijn met de traditie van de oude Hollandse meesters schildert hij een hedendaags portret van het Hollandse landschap. Een cursus polsstokspringen hoort daar bij.  

 

Van 19 juli tot en met 10 september zijn in en rondom natuurcentrum het Eksternest allerlei bijzondere beelden te zien. Sculptuur de Kemphaan draagt dit jaar het thema ‘Outdoor Living’. De benaming ‘Outdoor Living’ is ontleend aan een expositie van de kunstenaar Werner Brinkhof, die van de filosofie uitgaat dat er in principe geen verschil tussen binnen en buiten is. Van hem is een speciale expositie ingericht in het Eksternest. 

 

< foto De Kemphaan van de website

 

In het Eksternest en de tuinen is werk te zien van de kunstenaars Martijn van der Kant, Katrien Vogel, Albert Geertjens, Tamara Karsdorp, Marinel Vieleers, Albert Kramer, Jos Kruit, Joep van Lieshout,  Harm Hasenaar en het kunstenaarsinitiatief uit Almere Artiem, bestaande uit Hans Berkhout en Florian Haeck. Als eyecatcher voor de tentoonstelling dient het werk van de kunstenaar Albert Geertjes, te zien langs de Waterlandse Weg, met als titel: ‘Picknick in Zeeland’.   Bureau voor Kunstprojecten  036-5227919

 


 

13-8-2006 Wandelen met (kook)kunstenaar over Stadslandgoed de Kemphaan en Eksternest

Zondag 13 augustus is er van 13.00-16.00 uur een bijzondere aktiviteit in het kader van de (buiten)expo Sculptuur Kemphaan met kookkunstenaar Fredie Beckmans. Hij vertelt bij zijn ‘nestkastjesbeelden’ in natuurcentrum het Eksternest het verhaal over Aristophanes en doet vogelimitaties, o.a. de nachtegaal. Dan een wandeling over het landgoed met o.a. oude Griekse verhalen bij verschillende bomen, samen met het trio Boom met Fredie Beckmans, zang, Wim Elzinga, zingende zaag en Tiers Nobile sopraan sax.  

Van 19 juli tot en met 10 september zijn in en rondom natuurcentrum het Eksternest allerlei bijzondere beelden te zien. Sculptuur de Kemphaan draagt dit jaar het thema ‘Outdoor Living’. De benaming ‘Outdoor Living’ is ontleend aan een expositie van de kunstenaar Werner Brinkhof, die van de filosofie uitgaat dat er in principe geen verschil tussen binnen en buiten is. Van hem is een speciale expositie ingericht in het Eksternest. In het Eksternest en de tuinen is werk te zien van de kunstenaars Martijn van der Kant, Katrien Vogel, Albert Geertjens, Tamara Karsdorp, Marinel Vieleers, Albert Kramer, Jos Kruit, Joep van Lieshout,  Harm Hasenaar en het kunstenaarsinitiatief uit Almere Artiem, bestaande uit Hans Berkhout en Florian Haeck. Als eyecatcher voor de tentoonstelling dient het werk van de kunstenaar Albert Geertjes, te zien langs de Waterlandse Weg, met als titel: ‘Picknick in Zeeland’. Meer info Bureau voor Kunstprojecten  036 - 5227919

 


 

 

6-8-2006 Oproep aan Almeerders voor persoonlijke anekdotes  en nog méér.....

 

 Museum De Paviljoens nodigt Almeerders uit om hun persoonlijke anekdotes en hun kennis van natuur in hun eigen buurt,  te vertellen aan kunstenaar Rebecca Sakoun op zondag 6 augustus a.s. tussen 12.00-17.00 uur

 

 

In het project "search + research" doet Rebbeca Sakoun onderzoek naar de natuur in Almere. Voor de tentoonstelling "De stedelijke conditie" heeft zij in Museum De Paviljoens een onderzoeksstation ingericht van waaruit ze verhalen, anekdotes en beelden verzamelt over de natuur in de stad. Het onderzoekstation bestaat uit onder andere foto's, documentatie en een videoregistratie van een van haar stadswandelingen door Almere die eerder dit jaar hebben plaatsgevonden. Rebecca Sakoun is geïnteresseerd in de ervaringen van mensen met dieren en planten in de stad. (foto aangeleverd de Paviljoens)

De Almeerse deelnemers aan het gesprek met Rebecca Sakoun zijn van harte uitgenodigd om een koel glas Flevosap te nuttigen op het terras van het museum en haar alles te vertellen wat zij aan bijzonderheden weten over de bomen, planten en bloemen in hun buurt. Op de eerste zondag van de maand zijn zowel de entree tot Museum De Paviljoens als de rondleiding gratis. Museumdocent Donnee Festen vertelt over de achtergronden van deze tentoonstelling en de getoonde kunstwerken van 15.00 - 16.00 uur

De stedelijke conditie / The Urban Condition is nog tot 22 oktober te zien in Museum De Paviljoens. Naast Rebecca Sakoun is werk te zien van onder andere Lonnie van Brummelen, Gabriel Lester, Jonas Dahlberg, Jakob Kolding en Manuel Graf. Ook kunstwerken in het nieuwe Stadshart Almere, zoals de 3 trappen van Ira Koers en posters van Niels Schrader, maken deel uit van de tentoonstelling.

 


 

20-7-2006 CultuurGOED in Flevoland

 

Eindelijk een boekwerkje waaruit blijkt dat ook de Overheid gaat snappen dat 'Kunst & Cultuur' heel belangrijk zijn voor de leefomgeving en dus de samenleving! Donderdag 20 juli 2006 overhandigde gedeputeerde Laura Bouwmeester heet eerste boekje aan Margreet Horselenberg, burgemeester van Lelystad.

 

TIP: het boekje (leuk als relatiegeschenk) is ook te koop bij de Provincie Flevoland  voor € 10,- inclusief verzendkosten. Het is niet te koop in de boekwinkels!

 

Het openingswoord werd geschreven door Laura Bouwmeester en het is een uitgave van de Provincie Flevoland. Het boekwerkje leest vooral prettig door grote ringband zodat het zonder beschadiging is om te klappen. Duidelijk ingedeeld in (korte) onderdelen (zie blauwe teksten hieronder). Bouwmester vertelde dat jaarlijks de (culturele) geschiedenis in het sociaal Historisch jaarboek van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Maar de ontwikkelingen op cultureel gebied zijn nog nooit in één publikatie verschenen, nu wél. De Flevolandse musea en theaters profileren zich steeds meer, zelfs internationaal. Bouwmeester pleit ervoor om kunstenaars hun visie te laten uitdragen, los van de kaders en regels van 'de maatschappij'. Met hun onafhankelijke en kritische blik op de maatschappij kunnen kunstenaars een belangrijke funktie hebben!  Geef ze ruim baan want Kunst & Cultuur kan daardoor ook de onderlinge band versterken en een culturele identiteit bewerkstelligen!

 

Het prachtig uitgevoerde -én leesbare-  boekwerkje is ingedeeld in verschillende onderwerpen, zoals: Cultuurhistorische waarden, een toelichting en een visie van Brans Stassen over de Flevolandse geschiedenis, de architektuur, de poldercultuur en de dynamische ontwikkeling van bijvoorbeeld Almere in Flevoland (waarbij de provincie het niet meer alleen voor het zeggen heeft). 

 

 

Brans Stassen was stedenbouwkundige voor Almere van 1972-2003, en tegenwoordig voorzitter Welstandscommissie Dronten en Noordoostpolder. Hij blikt terug naar de Flevopolders, ruim 50 jaar gelden een laboratorium waar de nieuwste ideeen werdn uitgeprobeerd, eerst in landbouw, later in stedenbouw. Hij beschrijft -in het kort, heel knap- diverse fases in de ontwikkeling, de Sikkens-prijs die de Rijksdienst ooit ontving...voor de hele instelling RIJP. Over hoe het landschap van gezicht verandert oa door de windmolens en een vergelijking van Almere met 'Solvertje', een Maarten Toonder Tom Poes-verhaal over 'Solvertje'die alles op at wat hij tegenkwam! Almere is ook niet te stuiten in de groei, al dan niet opgelegd door de woningnood in de Randstad....Toch komt Stassen met een advies vanwege deze onstuimige dynamiek: de Provincie moet de regie in handen nemen door externe krachtente mobiliseren. De besten uit het land voor een hoog ontwerp-potentieel, zodat de cultuurhistorische waarden behouden blijven als basis voor een nieuw gezicht van de polders in de 21-ste eeuw.

 

 

 

Scheepsarcheologie, een belangrijk onderdeel van het Flevolandse culturele erfgoed, door Jaap Morel, senior scheepsarcheoloog ROB (Rijksdienst Oudheidkundig Bodemondersoek) In Flevoland zijn circa 435 (delen van) schepen aangetroffen, uniek in de wereld vanwege de kleine oppervlakte van de vondsten. De wrakken leveren belangrijke kennis over de Nederlandse scheepsbouw en de overzeese handel, een grensoverschrijdend maritiem erfgoed.

 

Niet alles wordt uitgegraven, wel gemarkeerd en 'ingepakt' voor later. Ze worden ook 'kleine Pompei's' genoemd, vanwege de wrakken met soms komplete inventarissen, zoals eet- en drinkgerei en persoonlijke bezittingen. Voor Stadsarcheologen zijn scheepsinventarissen van belang om duidelijk te maken welke voorwerpen in gebruik waren en hoe uitgebreid het scala dagelijkse gebruiksvoorwerpen was. Ook onderwater-archeologie betreft vooral de grote zeegaande scheepswrakken uit de 16e tot de 19e eeuw. In 1992 werd binnen de Rijksdienst voor Oudheidkunig Bodemonderzoek (ROB) een gespecialiseerde afdeling opgericht voor zowel natte als droge Archeologie. In 1998 betrok de NISA een nieuw onderkomen aan de kuststrook van Lelystad, vlakbij de Bataviawerf en het Nieuw Land Erfgoedcentrum. (daar worden vaak opgegraven scheepswrakken vanuit heel Flevoland verzameld)

 

 

Bijzondere Kunstuitingen, een bijdrage van Henk Moes, direkteur De Kubus in Lelystad, centrum voor K&C.  Hij blijkt terug op de Dag van de Flevolandse podiumkunsten in 2005, waarbij voor het eerst beleidsmakers, producenten, en ambtenaren elkaar ontmoetten. Men weet te weinig van elkaars kunstzinnige uitingen. Hij noemt met name: 2 Turven hoog, het peuterfestival (volgens mij inmiddels ter ziele of door het Blauwe Huis vervangen?). Theater op bijzondere lokaties, door het Centrum Amateurkunst Flevoland. XL De Ateliers, waarbij professionele kunstenaars samen werken met amateurs. Omroep Flevoland wordt genoemd door de rol die de omroep kan vervullen met programma's over Kunst & cultuur maar ook voor het toerisme. Specifiek wordt genoemd  kunstenaar Peter Hartwig met zijn 'impressionistisch getinte werk', de reden waarom, ontgaat mij.... De Zuil van Lely, het in mijn ogen omstreden kunstwerk waarbij het prachtige beeld van Cornelis Lely op de afsluitdijk van beeldhouwer Mari Andriessen ineens 'de lucht in moest' en wel op een zuil van basaltblokken, naar een idee van Hans van Houwelingen. Naar mijn mening is de zuil nog steeds een soort ego-tripperij, of voortkomend uit een soort minderwaardigheidskomplex, zowel van de 'kunstenaar' als van de politiek in Lelystad. Moes noemt de hele discussie er omheen 'een moedige manier om rond een kunstwerk een maatschappelijke discussie te stimuleren'.... Gelukkig is het originele beeld weer op zijn oude plek op de Afsluitdijk teruggeplaatst en is een replica, een tweede afgietsel van het beeld, nu boven op die zuil geplaatst (het zij zo...) Opmerking Kunst-enzo: jammer dat de dichtkunst niet specifiek genoemd wordt bij 'Bijzondere kunstuitingen' want er zijn in Flevoland best goede dichters te vinden, getuige het jaarlijkse Sunsation-festival bij het Observatorium Robert Morris....

 

 

Waar Henk Moes helemaal gelijk in heeft, is zijn advies om Kunst ruim baan te geven:"Overheden, maar ook maatschappelijke instellingen en commerciele bedrijven, zouden kunst-initiatieven moeten omarmen! Maak Jongerencultuur zichtbaar,  laat Marokkaanse en Antilliaanse kunstinitiatieven in het Stadhuis zien. Geef er bekendheid aan in de media".

 

< foto: optreden Culture Shock uit Almere

 

Nieuw Land Erfgoedcentrum. Hierover vertellen Dick Scheepstra (wegbereider) en Ralph Keuning (direkteur Nieuw Land). Om te komen tot één erfgoedcentrum was de start in 1999 en na een intensieve samenwerking van 9 partners kwam dit in 2006 onder één dak in Lelystad (officieel geopend door staatssecretaris Medy van der Laan op 26-2-2005). Men hoopt dat het Erfgoedcentrum een 'kenniscentrum' zal worden op het gebied van de geschiedenis van Flevoland en het Zuiderzee-projekt en zich tegelijk zal manifesteren als studiecentrum van het (modiale) fenomeen 'polder'. Het kan een 'parel' op zich worden!

 

 

 

Architektuur en kunstontmoeting  Harm Piet Smith, bestuursvoorzitter van Museum Nagele, laat in dit boekje weten dat hij het inmiddels 50-jarige dorp Nagele beschouwt als het beste voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in Nederland. De architekten van het Nieuwe Bouwen, verenigd in de collectieven 'De Acht' en 'De Opbouw' hebben hun stempel gedrukt op Nagele met hun zuivere ideeen. Ook de verhalen van ontwerpers als Rietveld, Merkelbach, Bakema, Van Eyk, Ruys e.a. spelen een belangrijke rol in de permanente architektuur-tentoonstellingen en de wisselende expo's van beeldende kunstenaars en fotografen. Nu, in 2006, zijn er nog steeds 80 vrijwilligers aktief, er is bijna geen verloop en men ontvangt geen strukturele subsidie van de gemeente. Een uniek stukje architektuur-geschiedins in de Noordoostpolder.

 

Op zoek naar nieuwe identiteit, door Henk Baars, cultureel ondernemer.Drie polders werden samengevoegd, nieuwe bewoners heten Flevolanders. In het begin het gevoel van 'wij' en 'zij' maar 'polder' als culturele identiteit is van korte duur, nu tijd voor een andere culturele identiteit voor Flevoland. "Cultuur gaat niet alleen over het mmaken, bewaren, overdragen van dingen, ze reikt verder. Cultuur doet iets met de mensen die de makers en behoeders daarvan zijn. Niet alleen omdat het nuttig is, hechten mensen zich aan dingen, maar ook -en vooral-  omdat ze door die dingen een identiteit krijgen. Kunst en kunstenaars kunnen een belangrijke bijdrage leveren bij het her-ontwerpen van onze culturele identiteit. Voor mij is Flevoland waterKUNSTland". Baars noemt de 'Dijkwachters'. de 4 sluitstenen van de dijken van Flevoland, met daarop gedichten van Jan Wolkers, Remco Campert, Ed Hoornik en Marga Minco: "De relatie tussen water, land en Kunst krijgt op een prachtige manier vorm".

 

Landschapskunst in Flevoland, een bijdrage van Macha Roesink, direkteur Museum De Paviljoens in Almere. 

Landschapskunst in Flevoland....Flevoland is zélf een landschapskunstwerk! Toch zijn de 5 Flevolandse landschapskunstwerken duidelijk geinspireerd juist óp dat huzarenstukje van de ingenieurs van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. De ruimte, de ontstaansgeschiedenis vormden de inspiratiebronnen voor beeldend kunstenaars en architekten voor de unieke kunstwerken. In 1977 werd het Observatorium van Robert Morris voltooid. De Aardzee van Piet Slegers in 1982 , De Groene Kathedraal van Marinus Boezem in 1986, Sea Level van Richard Serra in 1996, en Polder Garden Of Love and Fire van Daniel Libeskind in 1997. 

 

Klik HIER  voor alle verslag (mei 2005) over deze landschapskunstwerken, die ook (allemaal op één dag) te bezoeken zijn via museum De Paviljoens, onder deskundige leiding en inkl. vervoer door het museum. Gedurende de dag horen de deelnemers het verhaal achter het ontstaan van landschapskunst en de vijf werken in Flevoland. Er is tijd ingeruimd om de kunstwerken te ervaren en er doorheen te wandelen. Voor velen is de tocht ook een nadere kennismaking met de provincie Flevoland.

 

 Deelnemers raken vaak in de ban van de bijzondere kunstwerken en zijn verrast door het landschap. De dagtocht vindt plaats per comfortabele bus en staat onder begeleiding van een deskundige gids van Museum De Paviljoens. De tocht duurt van 10.00 tot 17.00 uur en begint bij Museum De Paviljoens. De prijs is inclusief een uitgebreide lunch in Natuurpark Lelystad. Museum De Paviljoens organiseert de dagtocht iedere zondag tot en met 22 oktober 2006 en nu ook iedere zaterdag in augustus. De prijs voor de volledig verzorgde dagtocht, inclusief vervoer, gids en lunch is € 45,- per persoon. Houders van een Museumkaart krijgen in 2006 een korting van € 12,50 en betalen slechts € 32,50 pp. De nationale Museumkaart is verkrijgbaar bij Museum De Paviljoens. 

Reserveren voor de dagtocht via 036 - 5450400 of communicatie@depaviljoens.nl

 

 


 

 

11-7-2006 Besluitenlijst Gedeputeerde Staten over subsidie KVF

 Subsidie Kunstenaarsvereniging Flevoland. GS hebben het bezwaarschrift van de Kunstenaarsvereniging Flevoland tegen de afwijzing van subsidieverlening voor een drietal projecten ontvankelijk en voor wat betreft de motiveringseis gegrond verklaard. GS hebben een nieuw afwijzend besluit genomen.

 


 

12-7-2006 Winnaar bekend van  Kunstkafé / Rabobank-wedstrijd

 

Zoals hieronder al eind mei 2006 de wedstrijd werd aangekondigd, werd vandaag de winnaar bekend gemaakt van de wedstrijd voor kunstenaars, georganiseerd door het - digitale - Kunstkafé ism de Rabobank Almere. Er kon gestemd worden op de getoonde kunstwerken op de website van Kunstkafé en wie de meeste stemmen kreeg, zou 2000 euro van de Rabobank ontvangen. Onder de stemmers op het gekozen kunstwerk, zou het betreffende kunstwerk verloot worden. (scroll naar beneden voor aankondiging)

 

 

 

 

 

 

De initiatiefneemster, Judith Jozefzoon, vertelde in het kort wat de bedoeling was. Na de virtuele kennismaking op internet, kon men nu drie dagen 'fysiek' alle werken zien, die voor deze gelegenheid onderdak hadden gekregen op de eerste (nog leegstaande) etage van  DOOworld.

 

foto: Judith Jozefzoon >

 

Ze bedankte alle sponsors en gaf het woord aan Bas Groen, direkteur Rabobank Almere.

 

 

 

 

 

Hij vertelde dat de lokale Rabobank het leuk vond om de lokale kunstenaars een podium te geven.  Hij had zich wel afgevraagd: wie reageert er? Dat viel dus reuze mee, vooral voor zo'n eerste keer: 56 kunstenaars. De Rabobank stelt 2000 euro ter beschikking 'ter stimulering'. Daarna aan hem de eer de prijswinnaar of winnares bekend te maken.

 

 

 Het thema was 'Beweging'.  In totaal deden in totaal 56 mensen mee. Winnares werd Nina Konstanti met haar schilderij van een geisha "Waaier".(haar voorstelling van een geisha deed mij sterk denken aan de geisha's van Maya Wildevuur, waar zij meer dan bekend mee is geworden...). Zij had er niet op gerekend te winnen kennelijk....want zij moest van huis gebeld worden! Op haar inzending hadden 446 mensen gestemd (hoeveel stemmen in totaal?) Uit handen van Rabobank-direkteur Bas Groen ontving zij de cheque en ging uitgebreid op de foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 info www.kunstkafe.nl

 

 

Jammer dat er niet meteen een continuiteit aan vast zat.....de Rabobank wil er eerst nog even over nadenken.....Maar tóch zou dit goede initiatief het waard zijn een vervolg te krijgen! Wie volgt, biedt zich aan???

 


9-7-2006 Vreemde Vogels bij Kunstenaarsvereniging Flevoland

 

Vanaf 9 juli is in het Natuurpark in Lelystad de 2e Expo van Natuurkunstpark - gratis- te bezichtigen. Tien kunstenaars hebben voor dit projekt kunstwerken(nav een thema) gemaakt van voornamelijk natuurlijke materialen.  De tentoonstelling staat dit jaar in het teken van het thema ‘Vreemde Vogels’.                                

 foto: Jacob van Olst >

Er is ruimtelijk werk te zien van 7 Nederlandse kunstenaars: Christian Wisse, Willem Hoogeveen, Jan Coenen, Sia Schipper, Michel Bongertman, Mariël Bisschops en Linda Verwaijen; en 3 Russische kunstenaars uit Dmitrov:  Nina Fedyushkina, Sasha Nikiforova en Anna Taleeva, die samen één werk maakten. (8 projekten in totaal dus te bekijken)

 

 

 

Zaterdag 8 juli 2006 werd in restaurant Willem Barentz in Natuurpark Lelystad, eerst een welkomstwoord gesproken door de direkteur van het Flevolandschap Jacob van Olst. De Commissaris van de Koningin in Flevoland, Michel Jager, toonde alweer zijn belangstelling voor kunst en natuur. (op de foto met Margreet Horselenberg en Michel Jager). 

 

Daarna werd er door de kunstenaars plus de genodigden een wandeling gemaakt langs alle (kunst)werken.

 

 

Horselenberg is zelf een (naar horen zeggen) verdienstelijk (amateur) schilder. In de zin van amateur/liefhebber. Desgevraagd zei Horselenberg dat dit kunstzinnig bezig zijn haar de juiste ontspanning geeft voor de politiek Zij maakt graag abstrakt, kleurrijk werk.

 

 

Bij het eerste kunstwerk vond de officiele opening plaats door Margreet Horselenberg, de (nieuwe) burgemeester van Lelystad. (na een intro van Hein Walter, tegenwoordig voorzitter van de KVF). Walter heeft begeleidende gedichten geschreven bij de werken, ze van commentaar voorzien of uitgelegd. Ook heeft hij teksten geschreven voor kinderen, waarbij uitleg voorop staat. De kinderen, globaal binnen de leeftijd van 7 tot 12 jaar, krijgen op een toegankelijke manier een tekstuele rondleiding langs de verschillende manieren om naar de kunstwerken te kijken. Aan elk kunstwerk zit een opdracht verbonden. De teksten voor de kinderen zijn opgenomen in een boekje dat gratis verkrijgbaar is bij het bezoekerscentrum van het park. (NB binnenkort méér hierover bij 'Gedichten-enzo')

 

Horselenberg kreeg voor haar moeite een zelfgemaakte vogelstok van Michel Bongertman, alias de 'Vogelman'.

 

 

Een beeld van klei en stro van Christian Wisse, een stoel in het water van Willem Hoogeveen,  'de eenling' van Jan Coenen en een sfeeropname van deze lokatie

 

 

 

Installatie van Sia Schipper, boom-iglo van Mariel Bisschops en 'vijf bomen' van Linda Verwaijen 'bomen met fleurige vleugels'

 

 

 

 

En 'vogelman' Michel Bongertman met 'bomen'(je loopt er zó voorbij...want je ziet door de bomen het bos (en de vogeltjes) niet meer.....Hij kreeg van Jacob van Olst een 'verblijfsvergunning voor dit bos....(zie foto's )

 

 

 

En tenslotte de Commissaris van de Koningin in Flevoland, Michel Jager, op de foto met de 3 Russinnen uit Dimitrov bij hun 'installatie'......Nina Fedyuhkina, Sasha Nikiforova en Anna Taleeva.

 

 

  Tot eind oktober nog te bekijken in Natuurpark Lelystad - Vlotgrasweg 11 in Lelystad. 

 


8-7-2006 (Zuider)zee  in CCC

Zaterdag 8 juli 2006 om 15.00 uur wordt deze expo geopend door Dick Schutte, voorzitter van de visafslag Urk. 

De tentoonstelling laat dmv verschillende zeeschilders verschillende gezichten zien van de (Zuider)zee. Jan Velthuis, Winnifred J. Bastian, Ingrid Dingejan en Riny Bus zijn de schilders, de Urker beeldhouwer Geert Weerstand maakte speciaal voor deze expo een aantal beelden. Nog te zien t/m 20 augustus 2006.

De Belgische schrijver Bart Plauvier zal zeegedichten en - liederen voordragen. 

Voor de rest: kijk bij CCCorrosia

 

< Hier een andere kunstenaar aan het werk, de Almeerse Gerrit van de Leemkule, die ook gespecialiseerd is in schepen en zeegezichten. Hier is hij aan het werk aan een meer dan levensgrote muurschildering in het naast het CCCorrosia gelegen Café/restaurant  "de Compagnie" waar hij het schip''de Compagnie'  afbeeldde. (NB hij exposeert niet in het CCC)

 

 


22-6-2006 Beeld bij Ondernemerscentrum onthuld  

 

Vandaag is een bronzen beeld onthuld van beeldhouwster Henriette Evenhuis  met de titel "Dynamiek", dat symbool staat voor alle aktiviteiten in het WTC- Alnovum. De snelheid van handelen, de dynamiek van een groeistad maar ook het balanceren op succes. Tgv de opening van het Ondernemers Centrum Almere (OCA) is het beeld in opdracht van de gemeente gemaakt.

< De openingshandeling werd verricht door de wethouder Economische Zaken, Martine Visser

Het OCA bestaat uit de Stichting Stadspromotie Almere, Vereniging Bedrijfskring Almere, World Trade Centre en de Kamer van Koophandel. Het OCA is vanaf 2005 gevestigd in het WTC Alnovum te Almere, een centrale lokatie in Almere en het middelpunt van het zakennetwerk.  

foto aangeleverd


 

 

4-6-2006 Stadswandeling naar het ongeplande....

 

 

In het kader van de tentoonstelling De stedelijke conditie / The Urban Condition in Museum De Paviljoens in Almere maakt kunstenaar Rebecca Sakoun op zondag 4 juni 2006 van 16.00 tot 17.00 uur een stadswandeling met de titel search + research. Tijdens de stadswandeling gaat ze in Almere op zoek gaat naar het ongeplande en oncontroleerbare. Tijdens de wandeling gaat Rebecca Sakoun op zoek naar de natuur in de stad, van sigarettenpeuken tot sanseveria’s, van gras tussen de tegels tot aangelegde perkjes. Ze maakt het publiek deelgenoot van de rijke geschiedenis en diverse herkomst van wat er tussen de stenen van de stad groeit. In haar onderzoek wordt ze bijgestaan door de floristen Claude Biemans en Egbert de Boer. Veel planten komen van ver. Veel natuur is import, maar heeft zich in de stad geworteld en een nieuwe leefomgeving gekregen: “bloom where you are planted”. Door tijdens de wandeling over de verschillende socioculturele, mythische, agrarische en medicinale aspekten te vertellen laat Rebecca Sakoun het publiek de stad op een andere manier bekijken.

In het museum heeft Rebecca Sakoun een ‘research station’ ingericht, waar ze zelf ook regelmatig aanwezig zal zijn om onderzoek te doen. De wandeling op 4 juni vindt plaats van 16.00 tot 17.00 en is gratis bij te wonen (Engels gesproken). Reserveren is aanbevolen. Voorafgaand geeft een museumdocent van Museum De Paviljoens tussen 15.00 en 16.00 een rondleiding - in het Nederlands-  door de tentoonstelling De stedelijke conditie / The Urban Condition.

 

De stedelijke conditie / The Urban Condition is van 1 april 2006 tot en met 22 oktober 2006 te zien in Museum De Paviljoens. De expo onderzoekt welke elementen stedelijkheid genereren. Behalve search + research van Rebecca Sakoun is werk te zien van Lonnie van Brummelen, Gabriel Lester, Jakob Kolding, Jonas Dahlberg, Ira Koers, Niels Schrader en Sabine Bitter & Helmut Weber

 


 

Tot 1 juni 2006: RABObank digitale Kunstwedstrijd

 

De Rabobank Almere organiseert samen met Het Kunstkafé een wedstrijd onder Almeerse beeldend kunstenaars met als thema "Beweging". Het Kunstkafé is een Internet-Galerie, en wil originele kunstwerken  laagdrempelig aanbieden. Vandaar dat alle inzendingen van de deelnemers digitaal moeten worden aangeleverd. Het publiek kan dan - ook via internet-  zijn/haar stem uitbrengen en kans maken op een kunstwerk. De kunstenaar van dat betreffende kunstwerk ontvangt 2000 euro van de Rabobank na afloop van de wedstrijd. Alle stemmers maken kans (via loting) kans op het winnende kunstwerk, dat zijn persoonlijk in ontvangst kunnen nemen van de kunstenaar. Als afsluiting worden alle ingezonden kunstwerken ook 'in het echie'  geexposeerd. Verdere info www.kunstkafe.nl

 

Uiterlijk 15 juni 2006 inschrijven voor de wedstrijd en je kunstwerk digitaal aanleveren via de website!

 

Van 17 tot 30 juni 2006 kunnen de internetbezoekers hun stem uitbrengen.

 

 


 

6-27 mei 2006: Kamermuziekfestival Almere

 

 

 

Het jaarlijkse Kamermuziekfestival Almere biedt zoals gebruikelijk weer een varieteit aan optredens op klassiek muzikaal gebied. Veel gratis te bezoeken voorstellingen maar ook tegen betaling, met diverse bekende namen. Er worden ook weer Masterclasses gegeven (gratis, en kaarten uitsluitend verkrijgbaar bij de balie van het CKV Almere). De uitvoeringen vonden plaats op veel verschillende lokaties in Almere, maar nu ook in Lelystad en op Schokland! 

Enfin, te veel om hier allemaal op te noemen, dus ga naar de website of vraag info aan via e-mail of telefoon 036-548.50.41 bij de organisatie Stichting Stadspromotie Almere.

 

 


31 mei 2006 Géén Zomer-openlucht-Opera op 17/6 a.s.  in Almere

  Operavoorstelling Nabucco van Giuseppe Verdi afgelast!

Helaas is deze aangekondigde Opera-in-de-openlucht (Stadhuisplein) afgelast door tegenvallende kaartverkoop. Waarschijnlijk is het slechte weer hier ook debet aan geweest, waardoor bezoekers weinig vertrouwen hadden in dit grote openlucht-spektakel. Mensen die al kaartjes hebben gekocht, kunnen hun geld terugkrijgen bij de verkooppunten

(in de originele Italiaanse versie, met internationale topsolisten & meer dan 100 medewerkers)  

Verdi's vrijheidsopera met het wereldberoemde gevangeniskoor - in de openlucht- dát kunnen bezoekers verwachten. In een grootse enscenering wordt Nabucco door een van de beste Europese operahuizen, de Silesian State Opera, opgevoerd. Meer dan 100 medewerkers wekken het oude Babylon en de vrijheidsstrijd tot leven.

 "Va pensiero, sull´ali dorate!“ (Vlieg, gedachten op gouden schommels) zingt het Koor der gevangenen olv  Tadeusz Serafin. Deze compositie symboliseerde later de vrijheidsstrijd van het Italiaanse volk in het begin van de vorige eeuw. Openluchtvoorstellingen zijn voor een operagezelschap een bijzondere uitdaging. Het is een kunst om de opvoering en omgeving tot een onvergetelijk operaspektakel te verenigen. De artiesten, het orkest,  de regie en techniek,  moeten zich op elke nieuwe lokatie opnieuw instellen op de specifieke sfeer en akoestiek. Dat lukt het ensemble onder leiding van Melinda Thompson (USA) tot nu toe goed. Het gezelschap trok al meer dan 500.000 bezoekers in Europa en Amerika. ' Kleurrijke kostuums, gloedvolle stemmen, een heerlijke ambiance en een prachtig levensecht decor zorgden voor een onvergetelijke avond'. Zo luidde één van de vele kritieken van het afgelopen jaar. Kaarten zijn verkrijgbaar bij voorverkoop adressen of telefonisch 0900-3001250  

 


 

ruim 50 kunstenaars tijdens de Kunstroute Almere 2006

Vanaf 6 mei t/m 5 juni 2006

 

 

Voor de zevende keer wordt de Kunstroute Almere georganiseerd. Almere groeit. Dit jaar voor het eerst is de Kunstroute verdeeld over twee dagen, zodat meer ateliers bezocht kunnen worden. Dat kan op zondag 14 mei in Almere-Buiten en Tussen de Vaarten en op zondag 21 mei in Almere-Stad en Almere-Haven van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze dagen stellen professionele kunstenaars hun atelier open voor publiek om zo een kijkje te geven in de 'keuken' van de kunst. Het biedt de bezoekers de unieke mogelijkheid kennis te maken met kunstenaars en hun werk, vragen te stellen en natuurlijk om kunst te kopen! Er is een grote verscheidenheid aan stijlen en technieken te zien zoals: schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, glas, keramiek, fotowerken, sierraden, enz.. Om de Kunstroute Almere een meer Flevolands karakter te geven, zijn er dit jaar gastgaleries bereid gevonden hun ruimte ter beschikking te stellen aan een tiental Flevolandse kunstenaars van buiten Almere om zo deel te kunnen nemen aan de Kunstroute Almere.

 

Overzichtstentoonstelling in Cultureel Centrum Corrosia  

In CCCorrosia, Markt 7-11, Almere-Haven, is vanaf zaterdag 6 mei tot en met maandag 5 juni de overzichtstentoonstelling met kunstwerken van de deelnemende kunstenaars te bezichtigen. Deze tentoonstelling biedt de mogelijkheid een keuze te maken welke kunstenaars men wil bezoeken tijdens de Kunstroute. Bezoekers zijn welkom van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op zondag 14 en 21 mei is CCCorrosia een uur eerder open om alle belangstellenden direkt op weg te helpen naar de ateliers.

 

Opening van de Kunstroute  

Zondag 7 mei wordt de Kunstroute met een spectaculaire middag geopend. Om 12.30 uur is er een openingswoord door mevrouw Laura Bouwmeester, gedeputeerde voor cultuur van de Provincie Flevoland. Daarna wordt de middag muzikaal ingevuld met optredens van de Holland Wind Players. Zij brengen gedurende de middag 3 verschillende stukken ten gehoor. De kunstenaars Rineke de Jong, Iléne Themen, Sacha Janzee en Franz Wilhelm laten zich tijdens de optredens inspireren door de muziek en vertalen dit ter plekke in een schilderij of ander kunstwerk.  

 

Routekaarten zijn vanaf eind april verkrijgbaar bij alle bibliotheken en bij Museum De Paviljoens en het CKV  (Almere-stad) Verder bij CCCorrosia en SBK (Haven) en A.I.S. Lijstenmakerij & Galerie (Almere-Buiten). Alle info www.kunstroute-almere.nl en www.corrosia.nl

 

Kunstenaarslezingen 

In Cultureel Centrum Corrosia houden op woensdag 17 mei de kunstenaars Niels Blenderman, Rineke de Jong, Jan Jippe van Herrikhuijzen en Ninette Koning een lezing over hun eigen werk. Op woensdag 24 mei zullen de kunstenaars Lu Schaper, Anita de Harde, Else van Luin en Azhar Geetan over hun werk vertellen. Belangstellenden zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom. Toegang gratis.  

 

 


2-5-2006  Expo Marja Thijssen in Bieb Haven

 In de serie EXPOSITIES IN DE BIBLIOTHEEK ALMERE-HAVEN  is de 2e expositie van Marja Thijssen, keramiste en beeldhouwster.

 Dinsdagavond 2 mei om 19.00 uur is de officiële opening, die muzikaal omlijst wordt door harpspel van Linda Gadella. De expositie omvat keramische wandobjecten en ruimtelijke beelden met een monumentaal karakter.   Marja Thijssen laat zich inspireren door landschappen en specifiek door rotsformaties. Ze bepalen de vormentaal waarin zij zich uitdrukt in klei, steen en brons. Door de objecten raku te stoken wordt steeds een strijd aangegaan met de vier basiselementen in de natuur, namelijk aarde, lucht, water en vuur. Vanaf 1986 exposeert Marja regelmatig in galeries, openbare gebouwen en beeldentuinen. Marja Thijssen is tevens werkzaam als docente Keramiek en Beeldhouwen bij de Stichting CKV in Almere. Naast het werk van Marja Thijssen bevat de tentoonstelling ook keramiek van één van haar cursisten Marianne Rosenberg-Koppers. 

De expositie in de bibliotheek Almere-Haven zal te zien zijn van 2 mei tot en met 30 juni tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Toegang gratis. 


30-4-2006 Slotdebat over expo 'de Koran door Hollandse ogen'

10 kunstenaars vertellen over hun motivatie op zondag 30 april 2006 om 15.00 uur in CCCorrosia 

Ter afsluiting van de tentoonstelling de Koran door Hollandse ogen vindt er op zondag 30 april om 15.00 uur een slotdebat plaats in Cultureel Centrum Corrosia. Alle deelnemende kunstenaars zullen hierbij aanwezig zijn om hun motivatie voor het maken van hun werk toe te lichten. Zij zijn bereidt om voor een geïnteresseerd publiek het achterste van de tong te laten zien. Naast het gesprek is er deze middag ook muziek. Ahmad Anousheh speelt samen met zijn zoon op de ney en de daf. Toegang is gratis.

 


27-4-2006 Lezing door Ira Koers in museum De Paviljoens

Museum De Paviljoens organiseerde donderdag 27 april 2006 om 20.00 uur in het kader van de Ongoing Series met een lezing van Ira Koers. Zij ontwierp drie nieuwe trappen tussen de 'boven- en benedenwereld' rondom de Citadel van het nieuwe stadscentrum van Almere. Deze lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling De stedelijke conditie / The Urban Condition die in Museum De Paviljoens te zien is.

In het nieuwe stadshart van Almere, ontworpen op basis van een Masterplan van Rem Koolhaas, zijn op diverse plekken trappen aangebracht. Deze trappen verbinden de ‘boven’- en ‘benedenwereld’ van het gebogen maaiveld van het centrum met elkaar. Bij drie van deze plekken, gelegen rondom de Citadel, ontwierp Ira Koers onder de titel Up-Stairs (2000 – 2006) drie heel verschillende trappen. De Dienst Stadscentrum van de Gemeente Almere koos met deze drie ontwerpen voor gezichtsbepalende situaties van de openbare ruimte. 

In het ontwerp Up-Stairs (2000 – 2006) van Ira Koers komt de sociale functie van trappen goed tot uitdrukking. Alledrie nodigen ze op geheel eigen wijze uit tot verpozen en ont- moeten. 

 

 < Ira Koers studeerde van 1990 tot 1995 architectuur aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. 

 Sinds 2003 werkt zij zelfstandig onder de naam Bureau Ira Koers.

 

Niet echt druk maar toch een aardig aantal belangstellenden > 

 Toegang was gratis, reserveren niet nodig.  

 

 

 

Ira Koers vertelde heel enthousiast over hoe trappen haar inspireren. Er werden foto's getoond van allerlei trappen in Italiaanse en Spaanse steden en dorpjes, De zoge naamde 'Spaanse trappen' (ook wel 'luie trappen' genoemd) zijn ook toegepast in het nieuwe Stadshart. Brede treden waar je op kunt stappen maar ook op kunt zitten, zodat het lijkt of je in een theater zit. Zij vertelt over trappen die elkaar ontmoeten of juist wegdraaien van elkaar. Over een lift van 20 meter hoog, die zij graag in datzelfde stadshart had gezien.....gewoon een 'loze lift' want gaat niet naar een etage, maar gewoon omhoog! Daar zou je dan een mooi uitzicht hebben, nét boven de Citadel- woningen uit....maar ja, dat kost natuurlijk teveel geld. De trap, die momenteel ondersteund wordt door 'stempels' omdat hij zou trillen, vindt zijzelf een pracht voorbeeld van een trap die funktoneel is....al leidt-ie nergens heen. Je kunt er namelijk op lopen en bovenaan heb je mooi uitzicht over het Stadshart. Bovendien geeft de trap schaduw en beschutting....Om kort te gaan: volgende keer óók komen, dan hoor en zie je nog eens wat!

Van deze drie ontwerpen zijn ansichtkaarten verkrijgbaar bij Museum De Paviljoens die de bezoeker verleiden tot het daadwerkelijk gaan ervaren van de trappen. Alle bezoekers ontvingen een dergelijk setje. Bovendien  had museum De Paviljoens nóg een verrassing in petto: na de lezing ging het hele gezelschap een wandeling maken naar het nieuwe Stadshart om de drie trappen (ontwerp Ira Koers) even 'in het echie' te bekijken, heel leuk idee!

 

.

Op de tentoonstelling De stedelijke conditie / The Urban Condition (van 1 april t/m 22 oktober 2006) verbeelden, bevragen en becommentariëren kunstenaars en ontwerpers de stedelijke omgeving: zij reflecteren op de stedelijke ruimte. Wat maakt een stad stedelijk? Op de tentoonstelling is werk te zien van Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan, Manuel Graf, Jonas Dahlberg, Jakob Kolding, Gabriel Lester, Michal Moravčík, Ira Koers, Rebecca Sakoun, Lucia Nimcová, Sabine Bitter & Helmut Weber, Joes Koppers & Susann Lekås en Niels Schrader. Daarnaast maakt De Collectie Almere deel uit van de tentoonstelling met werken en installaties van Bik van der Pol, Carsten Höller, Marin Kasimir en Sabine Bitter & Helmut Weber.

 

 


8 en 9 april 2006 Nationaal  Museumweekend óók in Museum De Paviljoens

Op zaterdag 8 en zondag 9 april viert Museum De Paviljoens met een feestelijk programma de 25e editie van het Nationale Museumweekend. Iedereen is tussen 12.00 en 17.00 uur welkom om Museum De Paviljoens en de tentoonstelling De stedelijke conditie / The Urban Condition te bezoeken.  

Rondleidingen De Stedelijke Conditie: kom meer te weten over de hedendaagse stad! Zaterdag en zondag start tussen 12.00 tot 16.00 uur ieder uur een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling De stedelijke conditie / The Urban Condition. In het museum zijn installaties te zien van onder andere Lonnie van Brummelen, Gabriel Lester, Jakob Kolding en Jonas Dahlberg. Daarnaast maakt De Collectie Almere deel uit van de tentoonstelling, zoals de lichtsculptuur van Bik van der Pol onder Museum De Paviljoens. Het thema van het Museumweekend 2006 is: ‘De Kunst van het Weten’. Gedurende de dag worden bezoekers ontvangen met koffie en thee.

Kunst Kijken voor Kinderen: kom meer te weten over de hedendaagse stad! Op beide dagen start om 14.00 voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar een workshop Kunst Kijken voor Kinderen. Onder leiding van een museumdocent gaan de kinderen creatief aan de slag zoals de kunstenaars van de tentoonstelling.

Kunstambassadeurs (kijk bij Kunst in de Wijk) kom meer te weten van de kunstenaar Marinus Boezem en het Kunstambassadeur schap. Zondag vindt van 14.00 tot 18.00 uur een speciaal programma plaats met een ontmoeting met Marinus Boezem. Hij zal vertellen over De Fonteintjes, een kunstwerk dat in mei  2006  wordt onthuld in de Almeerse wijk Tussen de Vaarten. De bijeenkomst is georganiseerd voor alle kunstambassadeurs van Museum De Paviljoens. Dit zijn Almeerders die, ism het museum, bekendheid geven aan de kunstwerken in de openbare ruimte van de stad. Voor de bijeenkomst zijn ook bewoners van de wijk Tussen de Vaarten en andere geïnteressseerden van harte welkom. Op de middag wordt aan belangstellenden ook meer verteld over het kunstambassadeurschap.

Het thema van het Museumweekend in 2006 is ‘De kunst van het Weten’. Dit thema doelt op de expertise die een museum in Nederland, élk museum, in huis heeft. Zowel op het gebied van kennis over kunstobjecten, als ook hoe om te gaan met licht en klimaat.

Het museum organiseert rondleidingen, workshops voor kinderen en op zondag een speciaal programma met Marinus Boezem, de  kunstenaar van het landschapskunstwerk De Groene Kathedraal. Tijdens het Museumweekend is Museum De Paviljoens gratis toegankelijk. 

 


8-4-2006 De Koran door Hollandse ogen  

Van 8 april tot en met 30 april is er in Cultureel Centrum Corrosia/CBK Flevoland een tentoonstelling te zien, waarbij tien verschillende kunstenaars zich hebben laten inspireren door de Koran. De tentoonstelling nodigt iedereen uit deel te nemen aan de dialoog.  

Negen beeldend kunstenaar doen mee aan deze tentoonstelling: Frans van der Ven, Bozorg Khazraie, Kees Hoogendam, Clara van den Hout, Yvonne Struys, Azhar Geetan, Wia Stegeman, Thea Schulz en Jet Nijkamp. De tiende kunstenaar, en tevens curator, is dichter Hein Walter. Hij heeft bij elk kunstwerk een dialoog geschreven met de bedoeling ze van commentaar te voorzien, uit te leggen of om vragen te stellen. De dialogen behelzen gesprekken tussen figuren uit de Koran en figuren uit de Bijbel. De tentoonstelling wordt 8 april om 14.30  uur geopend door de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma.

De kunstwerken zijn natuurlijk al aanleiding voor een gesprek, maar er gebeurt in de tentoonstellingsperiode nog meer om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Om het onderwerp van verschillende kanten te belichten en ook om de mogelijkheid te geven met elkaar in debat te gaan zijn er verschillende lezingen gepland. 

Zondag 9 april om 15.00 uur zal Hans Jansen, schrijver van de historische Mohammed een lezing geven. Nahed Selim, schrijfster van De vrouwen van de profeet doet dit op zondag 23 april om 15.00 uur. De laatste schrijver die komt voordragen is Mustafa Stitou, Nederlandse dichter van Marokkaanse origine. De tentoonstelling wordt op zondag 30 april afgesloten met een slotdebat waar de kunstenaars vertellen over hun bevindingen en het idee achter hun werk.

 


4-4-2006 Frans van der Ven's  relief van Roel van Duin onthuld

Het reliëf, de plaquette, werd 3 april 2006 onthuld in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

De Almeerse beeldhouwer Frans van der Ven was vanzelfsprekend ook aanwezig bij de onthulling van de plaquette die hij had vervaardigd van Prof. Roel van Duin. Dit vond plaats - onder grote belangstelling- in Lelystad in het Nieuwland Erfgoed Centrum. De bijeenkomst had veel weg van een reunie van mensen die Roel van Duin persoonlijk hadden gekend of meegemaakt. Zijn weduwe, mevrouw van Duin, viel de eer te beurt de plaquette te onthullen. Daarna kon men een speciale tentoonstelling bekijken in het teken van de aktiviteiten en de tijd van Roel van Duin. (scroll naar beneden naar 3-2-2006 jl) 

De onthulling luidt een periode in van bijzondere aandacht voor het thema 'Natuurbouw', onder andere door middel van een symposium over dit onderwerp in het Nieuw Land Erfgoedcentrum.


1-4-2006 "De stedelijke conditie" in Museum De Paviljoens

Van 1 april tot en met 22 oktober 2006 is De stedelijke conditie / The Urban Condition te zien in Museum De Paviljoens in Almere. 

Op de tentoonstelling verbeelden, bevragen en becommentariëren kunstenaars en ontwerpers de stedelijke omgeving: zij reageren op de stedelijke ruimte. Wat maakt een stad stedelijk? De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 1 april 2006 van 17.00 tot 19.00 uur. Introductie door Brans Stassen, stedenbouwkundige en van 1972 tot 2002 betrokken bij de bouw van Almere.

Op 'De stedelijke conditie/ The Urban Condition' is werk te zien van Lonnie van Brummelen (zie foto),  Siebren de Haan, Manuel Graf, Jonas Dahlberg, Jakob Kolding, Gabriel Lester, Michal Moravcik, Ira Koers, Rebecca Sakoun, Lucia Nimcova, Sabine Bitter & Helmut Weber en Niels Schrader.

Daarnaast maakt De Collectie Almere deel uit van de tentoonstelling met werken en installaties van Bik van der Pol, Carsten Höller, Marin Kasimir en Sabine Bitter & Helmut Weber. Tijdens de tentoonstellingsperiode worden nieuwe werken aan de tentoonstelling toegevoegd en uiteenlopende tijdelijke projecten en interventies georganiseerd.

 

In de zomer van 2006 zal bijvoorbeeld een nieuw interactief kunstwerk getiteld Optional Time / Public Expanse van Joes Koppers & Susann Lekås  i.o.v. de   Dienst Stadscentrum van de Gemeente Almere worden gerealiseerd in het nieuwe stadshart van Almere en deel uitmaken van de tentoonstelling. Rebecca Sakoun houdt stadswandelingen over de natuur in de stad onder de noemer search + research op 2 april, 4 juni en 3 september 2006 om 16.00 uur.

Diverse werken van De Stedelijke Conditie / The Urban Condition zijn speciaal voor Museum De Paviljoens ontwikkeld, zoals de monumentale installatie Cross Section van Gabriel Lester. Een ander voorbeeld is van ontwerper Niels Schrader, die op zeven locaties in Almere het akoestische niveau heeft omgezet in abstracte zwart/wit beelden. Deze zijn in de stad op posters zichtbaar. De Zweedse kunstenaar Jonas Dahlberg toont voor het eerst in Nederland Invisible Cities, bestaande uit een filmprojectie en een installatie van een wallpaper met 14.000 namen van steden.

De stedelijke conditie / The Urban Condition van 1 april – 22 oktober 2006 in Museum De Paviljoens, Almere Voor aktuele info www.depaviljoens.nl

 


19-3-2006 Bach met teksten van zelfkantdichter Bukovski

Willem van Ekeren speelt zondag 19 maart om 15.00 uur Bach-Bukowski. Hij brengt hiermee ten gehore wat iedereen voor onmogelijk houdt. Hij speelt Bach’s Wohltemperierte Klavier en zingt daarbij teksten van zelfkantdichter Charles Bukowski uit diens werk ‘The Last Night of the Earth Poems.’ Van Ekeren combineert moeiteloos het authentieke Bachspel met het bluesy-jazzy zingen van de tekst. Toegang gratis.

16-3-2006 Muziale lezing door Jan Rot 

Donderdag 16 maart om 20.00 uur in CCCorrosia geeft Jan Rot een muzikale lezing in het kader van de Boekenweek. Er is veel aandacht voor zijn nieuwe project ‘Mattheüs Passie’. Dit is de vertaling van Jan Rot van het meesterwerk van Bach. Jan Rot geeft uitleg, maakt grappen en maakt vooral veel muziek.Entree t €7,50 voor bibliotheekleden en €10,00 voor niet-leden en  verkrijgbaar bij de bibliotheken en de boekhandels Dekter en de Ark.

11-3-2006 Dialogen : expo , gedichten , piano en sopraan

In CCCorrosia in Almere-Haven is van 11 maart t/m 2 april 2006 is de expo "Dialogen" te zien. De schilderijen zijn van Paul Knoflach en de daarop geinspireerde gedichten van Hein Walter. Een "Special" op zaterdag 11 maart om 20.00 uur: De Wandeling met Charlotte Margiano, sopraan die liederen van Strauss zingt) en pianist Peter Nilsson. Knoflach geeft een powerpoint-presentatie van zijn werk. Verdere info CCCorrosia


10-3-2006  (12.00 uur) Museum De Paviljoens genomineerd voor Stimuleringsprijs!

Museum De paviljoens blijft zich positief onderscheiden op veel verschillende gebieden in de samenleving én de Kunst. Nu staat het Museum weer op een zogenaamde 'Shortlist'  voor de Stimuleringsprijs Culturele Diversiteit, en dat met gerenommeerde musea (zie lijstje onderaan, met gegevens waarom genomineerd; de prijs bedraagt 500.000 euro)

Deze 5 genomineerde Musea krijgen vanaf nú  6 weken de tijd om hun plannen verder uit te werken. De jury zal de definitieve plannen oa beoordelen naar de manier waarop het museum het projekt relateert aan haar Collectie, beleid en maatschappelijke positie. Samenwerking met andere organisaties is een aandachtspunt en voorbeeldwerking een belangrijk criterium. Met de Stimuleringsprijs wordt een extra impuls gegeven aan het ontwikkelen en realiseren van publieksaanbod op het relatief jonge aandachtsgebied van culturele aktiviteit. 

De JURY: Salah Hassan (dir. Africana Studies and Research Center, Cornell University, New York); Rose Issa (onafhankelijk curator, gespecialiseerd in hedendaagse beeldende kunst en films uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika); Abdelkader Benali (schrijver) en Kitty Zijlmans (hoogleraar Geschiedenis en theorie van de beeldende kunst van de Nieuwe Tijd, Universiteit Leiden). De Stimuleringsprijs zal worden uitgereikt op 17 mei ('s avonds) in de Rode Hoed in A'dam.

Dit zijn de genomineerden:

1) Het Van Abbe-museum (Eindhoven), dat met het plan  'Becoming Dutch'  een divers (geografisch geconcentreerd) publiek wil betrekken bij het onderzoeken van thema's rondom identiteit en culturele diversiteit en bovendien de betekenis van Kunst hierin. Het museum presenteert zich daarmee expliciet als plek voor kritisch onderzoek.

2) Museum De Paviljoens (Almere) presenteert met 'Cultural Diversity, it's an going process' culturele diversiteit in eigen collectie-beleid, expo-programma's en andere aktiviteiten en wil daarmee bijdragen aan het bijstellen van de (westerse) canon in de hedendaagse kunst. Het plan sluit aan bij de lokale context in Almere.

NB op 17-3-2005 ontving museum De Paviljoens óók al een onderscheiding in de vorm van een oorkonde, uitgereikt aan het museum dat zich de laatste 3 jaar het meest heeft onderscheiden op een breed gebied van de moderne Kunst (voor een uitgebreide beschrijving en verslag van de lovende woorden (een Laudatio) door Linda S. Boersma, docent aan de Universiteit Utrecht,  en Janneke Wesseling, kunstcriticus voor de NRC.(foto: Macha Roesink met Linda S.Boersma 

> Kijk in het Archief van Kunst-enzo 2005 van 17 maart 2005  <                

 

3) Museum Boijmans van Beuningen (R'dam) wil met het plan 'Een divers museum in een international en diverse stad'4 kunstenaars uitnodigen, met een verschillende culturele achtergrond), waarmee verschillende projekten worden opgezet. De kunstenaars zijn 'bruggenbouwers' tussen publiek en museum; het plan richt zich op de stad R'dam en men werkt samen met lokale organisaties. 

4) Museum Het Domein (Sittard) stelt in 'Made in Mirrors' de uitwisseling tussen Vitamin Creative Space in Guangzhou, China en het Domein, Sittard, centraal. Het plan betreft  een meerjarige samenwerking tussen beide instellingen op het gebied van expo's, presentaties, publikaties enz. in beide steden.

5) Het Centraal Museum (Utrecht) wil 3 jaar lang onder de titel 'Orientalisme: het Edward Said programma\ voor een jong en divers publiek organuseren: expo's, debatten en andere ontmoetingen, interaktief voor het publiek.( Het gedachtengoed van Said is nooit eerder zo uitvoerig aan de orde geweest in een Nederlands museum...)


8-3-2006 Spacesoup Special Almere! 

In 2006 organiseert Spacesoup op verschillende locaties in Nederland Spacesoup Specials. In samenwerking met lokale culturele instellingen vinden er tien studiemiddagen plaats, waarin de praktische toepassing van het lesprogramma centraal staat. Op 8 maart organiseert Spacesoup in samenwerking met Museum De Paviljoens, CASla en CKV (Stichting Culturele Kunstzinnige Vorming Almere) de Spacesoup Special Almere.  

Tijdens de Spacesoup Special Almere wordt het lokale aanbod gepresenteerd aan de hand van de zes stappen van Spacesoup: Kijk, Kies, Op stap, Gast, Maak en Presenteer. Ook krijgen docenten praktische informatie over het Spacesoup lesprogramma. De middag staat in het teken van het nieuwe, inspirerende stadshart van Almere. Het programma speelt zich af in Museum De Paviljoens en ziet er als volgt uit:  

13.00 – 13:30 Inloop in Museum De Paviljoens; 13.30 – 13.45  Introductie door de Spacesoup ambassadeur; 13:45 – 14:00 Een medewerker van Museum De Paviljoens vertelt u wat het museum waar u zich bevindt zo bijzonder maakt; 14:00 – 15:00  Workshop brainstormen o.l.v Gerard Broekman; 15:00 – 15:20 Museum De Paviljoens en Architectuurcentrum CASla presenteren hun aanbod. Wat hebben deze instellingen te bieden aan leerlingen en docenten wat betreft vormgeving en architectuur? 15.20 – 15.30 Pauze; 15:30 – 16:15 Een presentatie over maquettebouw. Docenten krijgen de mogelijkheid om het materiaal en/of de techniek ook zelf uit te proberen. 16:15 – 16:45 Een medewerker van Museum de Paviljoens vertelt over de kunstprojecten die komende tijd in het nieuwe stadscentrum van Almere (OMA, Rem Koolhaas) opgeleverd gaan worden. 16:45 – 17:00 Er is de gelegenheid om in korte tijd een indruk te krijgen van de tentoonstelling 'Le peintre de la vie moderne'. Deze tentoonstelling bevat 100 schilderijen van tien internationale kunstenaars en heeft als thema’s onder meer ‘de stad’ en ‘architectuur’. Het hoofddoel van de Special is dat docenten na het bijwonen van de middag zonder veel verdere voorbereiding het lesprogramma kunnen toepassen in hun lessen. De kosten voor deelname zijn €15,- per persoon. Op www.spacesoup.nl vindt u het aanmeldingsformulier.  

Spacesoup is een online lesprogramma over architectuur en vormgeving. Met Spacesoup ontdekken jongeren dat architectuur en vormgeving overal om je heen zijn, dat dat invloed op je heeft en dat je daar zelf invloed op kunt hebben. Spacesoup is ontwikkeld door het Nederlands Architectuurinstituut, de Premsela Stichting en het Stimuleringsfonds voor Architectuur, met steun van het Ministerie van OCW. Het lesprogramma is gratis te bekijken en te gebruiken via www.spacesoup.nl

 


 

5-3-2006 Gratis rondleiding in museum De Paviljoens

 

Zondag 5 maart 2006 organiseert Museum De Paviljoens van 15.00 tot 16.00 uur een gratis rondleiding door de tentoonstelling Le peintre de la vie moderne / De schilder van het moderne leve. Museumgids Maartje van Peijpe vertelt over de schilderijen en gaat in op de werkwijze van de kunstenaars. De tentoonstelling is nog tot 19 maart 2006 in Museum De Paviljoens te zien. 

In Le peintre de la vie moderne zijn 100 werken van tien (inter-)nationale schilders samengebracht zoals onder andere Tjebbe Beekman, Angelina Gualdoni en Sven Kroner. De werken zijn bijna allemaal afkomstig uit privé-verzamelingen uit binnen- en buitenland en zijn normaal niet voor het publiek toegankelijk. De museumgids vertelt tijdens de rondleiding over de keuze van het museum om de schilderijen op te hangen als een salon; de 6-meter hoge wanden zijn van plint tot nok met schilderijen gevuld. Ook gaat zij in op het gebruik van de schilders van moderne hulpmiddelen zoals gemanipuleerde foto's, computerbeelden en satellietopnamen.

Museum De Paviljoens organiseert iedere 1e zondag van de maand een rondleiding door het museum. Dit is dit laatste mogelijkheid om onder begeleiding de schildertentoonstelling te bezoeken. Museum De Paviljoens in Almere-stad op 5 maart 2006 van 15.00 tot 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

 


 

5-3-2006 Slotdebat Chaos & Orde in CCCorrosia

 

Nederlandse deelnemers (leden van de Vereniging voor Originele grafiek uit Amsterdam) gaan zondag in gesprek met elkaar over de uitwisseling en het resultaat. Het debat begint om 15.00 en de toegang is gratis.

 

Kunstenaars uit Nederland: Lukie de Bree, Willy van der Duyn, Fenneke van der Elst, Joyce Ennik, Sjoerd Klomp, Else van Luin, Els Maasson, Jurjen Ravenhorst, Marion Rutten, Ad Stijnman, Lia Stouten, Antje Veldstra, Louis de Vries en Inez Wijnhorst.

 

In totaal deden er 26 kunstenaars mee aan het project. Het idee is afkomstig van de Portugese Água-Forte, zij zien Nederland als een land op orde, terwijl in hun eigen land de chaos regeert. Alle grafici zijn op geheel eigen wijze met het thema om gegaan. Aanpak en techniek wisselen, de afmetingen zijn echter allemaal hetzelfde, 50 x 40 cm met een printplaat op A4-formaat.

De grafiek die tot en met zondag 5 maart te zien is in Cultureel Centrum Corrosia/CBK Flevoland is het resultaat van een uitwisselingsproject tussen Portugese en Nederlandse kunstenaars met het thema ‘chaos en orde’.


18-2-2006  Blinde Suzanne krijgt les in steenhakken

Onlangs (14/2 jl) is een expositie geopend  van werk van de beeldhouwster Paulina Martin de Krey (scroll naar beneden) in de Bieb in Haven. Dat is bijna letterlijk bij haar atelier (en Galerie Odelein) om de hoek, want zij zit op de hoek van de Kunst(Kerk)gracht. Toen 'Kunst-enzo'  haar  opzocht, bleek dat zij wel iets heel bijzonders doet......We wisten al dat zij regelmatig cursisten les geeft in beeldhouwen en steenhakken, ook in het buitenland. Maar wat nieuw was -voor mij in ieder geval -  is het feit dat zij les geeft aan Suzanne, een totaal blinde jonge vrouw: steenhakken notabene! 

 

 

 Ik trof hen samen aan, Suzanne met beitels aan het werk, onder begeleiding van Paulina Martin de Krey. Denk nu niet dat het lekker zachte steen is of dat het geen kwaad kan.....niets is minder waar! Er wordt gehakt in albast, best een harde steensoort. Suzanne wilde graag een mannetje maken, zoiets als Harry Potter, met een jasje en een cape. Paulina heeft een fiks stuk albast klaargezet en wat hulplijnen aangebracht. Vervolgens zet Suzanne de beitel precies zo neer al Paulina aangeeft, iets schuiner, rechter en dan met een grote houten hamer de juiste ram erop geven. Er wordt veel gevoeld door Suzanne om te 'kijken'  waar ze mee bezig is en hoe het vordert.......dat laatste in ieder geval héél langzaam ;- )  Paulina is een super-attente en geduldige docent....

 

Maar Suzanne zegt het érg leuk te vinden, ze doet het helaas maar één keer per maand want ze is afhankelijk van vervoer en begeleiding, enz. Het enige wat zij kan onderscheiden is 'licht' of 'donker' maar ze ziet verder helemaal niets. Tóch vindt ze zich niet zielig want ze vertelt: ik heb een kennisje dat golft...en hij is toch óók blind. Op deze manier heb je het idee dat je er ook bij hoort. Maar vooral: dit is zo leuk om te doen! (maar wél vermoeiend....)

 

 

 


15-2-2006 Lezing over grafische technieken

Woensdag 15 februari om 20.00 uur in CCCorrosia, in het kader van de tentoonstelling Chaos en Orde, met grafiek uit Portugal en Nederland, vindt er een lezing over grafische technieken plaats. Odette Breijinck van de Volksuniversiteit houdt een lezing die een impressie geeft van verschillende grafische technieken. Voorbeelden van hoogdruk tot laagdruk, van ets tot zeefdruk, zullen aan bod komen. Gevarieerd werk van Rembrandt tot Warhol, van Kandinsky tot Piet Zwart, van Kirchner tot Werkman en vele anderen worden getoond in context van techniek, stijl en tijdsbeeld. De toegang is gratis en de expositieruimte is al om 19.30 uur open.


 14-2-2006 EXPOSITIES IN DE BIBLIOTHEEK ALMERE HAVEN

De 1e expositie in deze reeks toont werk van de Almeerse kunstenares Paulina Martin de Krey. Op dinsdagavond 14 februari om 19.00 uur is de officiële opening van een expositie. De expositie omvat bronzen beelden, stenen sculpturen en kristalobjekten.  

Paulina Martin de Krey heeft al van jongs af aan een speciale interesse in kunst en natuur. Als autodidact volgde zij veel cursussen van diverse beeldhouwers in binnen- en buitenland. Haar werk is veelal figuratief en heeft een exclusieve uitstraling door het gebruik van materiaal (zoals brons en marmer). Buiten haar figuratieve werken maakt zij de laatste jaren ook veel abstract werk. Zij ontwerpt kristallen objecten die zij in samenwerking met de Glasfabriek in Leerdam laat vervaardigen. Haar kennis en ervaring draagt zij, door middel van het geven van workshops en cursussen, over in de lesruimte van atelier Odelein aan de Kerkgracht in Almere-Haven.  

De expositie in de Bibliotheek Almere-Haven zal te zien zijn van 14 februari tot en met 14 april 2006 tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De toegang is gratis. Kijk ook op www.bibliotheekalmere.nl


13-2-2006 Museum De Paviljoens  krijgt 6000 leerlingen op bezoek

Duizenden leerlingen uit Almere, Lelystad, Zeewolde, Dronten en Emmeloord krijgen tot 19 maart de unieke kans om kennis te maken met de actuele schilderkunst uit meer dan 40 internationale privé-collecties in Museum De Paviljoens in Almere. Ze kunnen met de tentoonstelling Le peintre de la vie moderne zelf ervaren wat het betekent om een tentoonstelling met actuele schilderkunst in te richten. 'Ik wist niet dat een schilderij zo veel kon vertellen.' 'Er waren leerlingen waarvan ik niet wist dat ze zó betrokken zouden zijn.' 'De leerlingen merken dat kunst niet saai maar leuk is, dat kunst ontroert en verwondert. Ze waren zeer enthousiast, betrokken en nieuwsgierig. Ze willen nog wel een keer terug. Mogelijk wordt zo de basis gelegd voor latere interesse.

Museum De Paviljoens heeft voor elke expo een apart educatieaanbod toegespitst op de diverse nivo's voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Vóór de Expo bekijken leerlingen een korte film Charles Baudelaire en de schilders van het moderne leven. In deze film brengt de 19e eeuwse schrijver Charles Baudelaire een bezoek aan Museum De Paviljoens in het Almere van de 21ste eeuws. Het programma vindt plaats in groepjes van 10 tot maximaal 15 leerlingen en olv speciaal opgeleide museum- docenten bekijken en bespreken in totaal 6000 kinderen en jongeren de akuele internationale schilderkunst. In een interaktieve rondleiding worden de leerlingen dmv vragen gestimuleerd om gericht te kijken, na te denken, en hun mening te vormen over wat ze zien. Als onderzoeker vergelijken de leerlingen de eigentijdse schilderijen - die verwijzen naar verschillende schilderkunstige tradities - met reproducties van schilderijen van oude of klassiek moderne meesters. Als tentoonstellingsmaker richten de leerlingen in een stalen maquette van het gebouw van De Paviljoens een tentoonstelling in van 100 miniatuurschilderijen als reproductie op magneetjes, die ze zojuist in het echt hebben gezien bij Le peintre de la vie moderne. foto: aangeleverd Paviljoens

De schilderijen van Sven Kroner, Sophia Schama, Yesim Akdeniz Graf, Ina Bierstedt, Stefan Kürten, Ulf Puder, Arjan van Helmond, Tjebbe Beekman, Peter Stoffel en Angelina Gualdoni zijn in Museum De Paviljoens van plint tot plafond, als in een 19e eeuwse Salon, opgehangen. De werken zijn afkomstig uit belangrijke privé-collecties zoals van de wereldberoemde verzamelaar Charles Saatchi die twee schilderijen van Angelina Gualdoni in bruikleen gaf voordat hij deze werken zelf tentoonstelt in zijn tentoonstellingscyclus 'The Triumph of Painting' in de zomer van 2006 in Londen. Daarnaast zijn belangrijke buitenlandse verzamelaars uit San Fransisco, Chicago, Los Angeles en New York zeer genereus geweest om hun bezit zo lang uit te lenen in verband met het speciale educatieprogramma. Dit zijn de Collectie Christopher Vroom en Illya Szilak, Collectie Karen en Steven Berkowitz, Collectie Mary en Harold Zlot, Collectie Asya Geisberg, Collection Brad McCullum / New York, Collectie Edward Tyler Nahem / New York en de Collection Dean Valentine and Amy Anderson, Los Angeles

Uit Nederland zijn werken uit de verzamelingen vertegenwoordigd met onder meer de Collectie Inge en Philip van den Hurk,Collectie Vortex, Collectie J.G. Princen, Caldic Collectie / Rotterdam, Collectie De Heus Zomer,de Collectie Mels en Angelique Crouwel en de Collectie de heer en mevrouw Van den Broek - Crebolder / Amsterdam. Andere bruiklenen zijn afkomstig uit de Arario Collection / Zuid Korea, Zabludowicz Art Trust / Londen, Collectie Fons Welters, Collectie Kerstin Oehmig, Collectie Matthias Kogon / Basel, Andreas Westhoff Collectie Wiesbaden, Collectie Hunting en Van Esch, Collectie Mager & Hermann / Berlijn, Collectie Wittman, Collectie Bremm / Düsseldorf, Lobeck Collection / Wuppertal en van collectioneurs uit Amsterdam, Düsseldorf, Leipzig, Dresden, Genève en New York die anoniem willen blijven.

Nog tot en met zondag 19 maart 2006 is de tentoonstelling Le peintre de la vie moderne te zien in Museum De Paviljoens in Almere. Open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur, en op donderdag- en vrijdagavond tot 21.00 uur. Zondag 5 maart 2006 om 15.00 uur vindt een gratis rondleiding plaats voor volwassenen.

Met dank aan de Gemeente Almere, de Provincie Flevoland, ministerie OCW en de Mondriaan Stichting.


10-2-2006 Henri Plaat bij Kunstuitleen Almere

Kunstenaar Henri Plaat exposeert bij de SBK-Kunstuitleen Almere zijn collages, aquarellen en werken op papier van 10 februari t/m 4 maart 2006

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur, toegang gratis. De SBK zit in Almere-Haven aan de Markt 5 (boven 'De Villa') tel. 036-540.70.61

                        Verdere info over de kunstenaar Henri Plaat


3-2-2006 Frans van der Ven werkt aan relief Roel van Duin

De Almeerse beeldhouwer Frans van der Ven is druk bezig aan zijn opdacht voor een Relief van Prof.dr. ir. Roel van Duin. Deze Flevolander van het eerste uur, Roel van Duin (kijk ook bij WinteravondenCASla) was jarenlang Algemeen Hoofddirecteur van de RIJP, opvolger van de heer ir. Otto.


Uit de koker van Roel van Duin komen bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen en de meerkernige opzet van Almere, alsook de lokatie voor Zeewolde.

Het begrip 'Natuurbouw' is door Roel van Duin geïntroduceerd, mede vanuit zijn bevlogenheid voor de natuur. Een andere verdienste is zijn ijver voor het aanleggen van Lange Afstands Wandelpaden door Flevoland, dit laatste werd gevoed door zijn passie voor de wandelsport. 

 


Het reliëf zal op 3 april 2006 worden onthuld in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

De onthulling luidt een periode in van bijzondere aandacht voor het thema 'Natuurbouw', onder andere door middel van een symposium over dit onderwerp in het Nieuw Land Erfgoedcentrum.


29-1-2006 Gast-Exporuimtes  gezocht  voor Kunstroute  2006

Wegens sukses in voorgaande jaren wordt de Kunstroute nu verdeeld over 2 zondagen:  op 14 mei en 21 mei 2006. Tegelijk wordt dit evenement verdeeld over verschillende wijken: op 14 mei de wijken Almere-Buiten en Tussen de Vaarten; op 21 mei worden dat Almere-Stad en Haven. 

Wie expo-ruimte over heeft in z'n woning en één van die dagen als Gast-Galerie wil fungeren: neem kontakt op met Mary Fontaine  (zelf ook kunstenaar) tel.(036) 531.83.00 of mail


29-1-2006 Workshops Teken-jammen bij ARTIEM

Na de eerste Workshop "Teken-Jammen" van Artiem op 26-12-2005 (2e Kerstdag), nu een vervolg daar op en wel op zondag 29 januari 2006. Dit vindt weer plaats in  "Ateliers De Wierden", aan de Oldewierde 170. De Workshops starten om 12.00, 14.00, 16.00 en 18.00 uur. Met kwast, inkt, kroontjespen, rietpen en dergelijke, kan je je fantasie uitleven. Op papier van 1,5 maal 1,5 meter, op tafel gespannen, wordt met oostindische inkt, "getekenjamd" Ongeveer 4 partisipanten per tafel. Een tekenjam duurt hooguit een uur en kost 5 euro per persoon.

Boeiend is het als je je laat meeslepen door elkaars werk en de invloed van begeleidende muziek. Hierbij doen we een beroep op muziekanten om langs te komen en te spelen, geen kosten. Naast beginners lijkt het ons ook interesant voor collega kunstenaars om mee te doen, het is geschikt voor iedereen. Plezier staat voorop. Tot ziens bij ARTIEM.Tekenjammen in 2006: Iedere laatste zondag van de maand bij ARTIEM, Ateliers De Wierden, Podiumzaal olv Hans Berkhout en Florian Haeck (zie foto)

 


29-1-2006 Berdien Stenberg geeft gratis concert in Goede Rede

 

Zondag 29 januari a.s. geeft de fluitiste Berdien Stenberg, samen met pianiste Rie Tanaka, een concert in kerkcentrum 'Goede Rede' in Almere-Haven.  Er worden werken vertolkt van - natuurlijk ivm zijn geboortedag 27/1 jl-  Mozart, maar ook populair-klassiek komt aan bod. Het begint om 12.00 uur (na de oecumenische kerkdienst die om 10.30 begint en tot 11.30 duurt). Daarna gelegenheid om te lunchen waarna het concert om 12.00 uur begint. 

Toegang gratis. (eea is georganiseerd vanwege de verbouwingen van het Kerkcentrum, die nu afgerond zijn)

 


27-1-2006 Carsten Holler krijgt opdracht voor kunstwerk Tate in Londen

Vandaag werd bekend dat Carsten Höller een kunstwerk gaat maken in het wereldberoemde museum Tate Modern in London. Sinds 2004 staat in Almere een werk van deze Duitse kunstenaar. In de nieuwe burgerzaal van het stadhuis is Kompaktes Kommunehaus (2001) te zien. Dit werk is onderdeel van De Collectie Almere, die beheerd wordt door Museum De Paviljoens. De opdracht voor de Tate Moderne onderstreept de waardering voor Carsten Höller binnen de internationale kunstwereld.

"Kompaktes Kommunehaus" staat sinds 11-9-2004 in het stadhuis van Almere en is een goed voorbeeld van het werk van Carsten Höller (1961). Het is een bouwwerk van transparant perspex die met een trap beklommen kan worden. Höller onderzoekt met zijn werk de waarneming van het publiek. Naar boven klimmen brengt de bezoeker aan het wankelen, op het dak staan desoriënteert.Het kunstwerk is tijdens openingstijden van het stadhuis te bekijken (in de Burgerzaal).  Van het werk is een verzamelkaart met achtergrond-informatie uitgegeven.

Oorspronkelijk was dit werk bedoeld om in het groot uitgevoerd te worden en een plaats te krijgen in het Lumierepark in Almere-Stad. Maar doordat plexiglas én duur én kwetsbaar is plus het feit dat de financien het niet toelieten van de gemeente, ging deze opdracht niet door maar kreeg Holler wél de opdracht voor dit uitvergrote objekt dat nu een prominente plaats heeft gekregen in de (nieuwe) Burgerzaal.

Holler gaat het nieuwe werk maken in de 150 meter lange Turbinehal onder de Tate Modern in Londen. De ruimte, die vrij toegankelijk is voor het publiek, staat bekend om de spraakmakende projecten die er uitgevoerd worden. Jaarlijks krijgt een vooraanstaand kunstenaar in The Unilever Series de ruimte om een nieuw werk te maken. Eerder kregen Louise Bourgeois, Juan Muñoz, Anish Kapoor, Olafur Eliasson en Bruce Nauman deze opdracht. Nu is het de beurt aan Höller om deze uitdaging aan te gaan. Zijn project zal van 10 oktober 2006 tot juni 2007 te zien zijn.


14-1-2006  Drie schilders van lichaam & geest in CCCorrosia 

Zaterdag 14 januari 2006 om 15.00 uur opende Nelly Frijda de expositie van drie kunstschilders in CCCorrosia. (zie een verslag van haar speech). 

 

Ruud Backx, direkteur van CCCorrosia, hield een introduktie naar Nelly Frijda >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een tekening van circa 20 jaar geleden (greta verduin) en een aktuele foto (greta verduin) van Nelly Frijda die de expositie opende.

 

Aanleiding tot deze expo was het werk van Els Fleer, één van de exposanten. Zij voelt zich aangesproken door het werk van Salzar en Arnal, vandaar dat zij hen gevraagd heeft om samen hun werk te exposeren. Allen werken ze vanuit een andere inspiratiebron, maar alle drie zijn ze gedreven door passie voor het vak. 

De expo duurt t/m 5 februari 2006 en heet officieel: "Trois peintres du Corps et de l'Esprit"

Els Fleer (Rietveld Academie) laat zich inspireren door het landschap van de Franse Ardennen, in heftige kleuren, grote vlakken en veelal abstrakt. Luis Salazar (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Luik) maakt expressief werk, in felle kleuren, in een zorgvuldige compositie (het is de eerste keer dat hij in Nederland exposeert). André-Pierre Arnal (autodidact) en gestart als leraar in Montpellier, waarna hij zich -na 30 jaar lesgeven- ging bezighouden met schrijven en schilderen.Hij experimenteert met technieken en materialen. 

< op de foto: Arnal, Fleer, Salazar en Frijda

 

 

< André-Pierre Arnal voor zijn werk

 

Luis Salazar voor zijn werk >

 

 

 

 

Eén kleine opmerking......ondanks het méér dan vrolijke werk, kijken de beide heren érg triestig....

Te zien in CCCorrosia t/m 5 februari 2006


4-1-2006  Kunstwerk De Groene Kathedraal op postzegel TPG

Tien moderne Nederlandse kunstwerken prijken sinds gisteren op de nieuwe postzegels van 0,39 cent van de TPG. Op een van de nieuwe postzegels staat De Groene Kathedraal van Marinus Boezem. Dit werk is onderdeel van De Collectie Almere /Museum De Paviljoens en is gesitueerd in Almere-Hout. De eerste oplage is in eerste instantie vier miljoen.

Museum De Paviljoens beheert De Collectie Almere waar het kunstwerk De Groene Kathedraal onderdeel van is. De collectie bestaat uit een buitencollectie met ruim vijftig kunstwerken in de openbare ruimte van Almere en een binnencollectie met kunstwerken in het stadhuis. Na overleg met kunstenaar Marinus Boezem en  fotograaf Gert Schutte gaf Museum De Paviljoens toestemming aan de TPG. De Groene Kathedraal (1987-1996) is een landschapskunstwerk dat bestaat uit 178 Italiaanse populieren. Deze zijn door kunstenaar Marinus Boezem (Leerdam, 1934) in de vorm van de plattegrond van de gotische kathedraal van Reims geplant. Het werk staat in Almere-Hout aan de Tureluurweg en is dag en nacht toegankelijk. Museum De Paviljoens hoopt dat door de postzegel nog meer mensen het bijzondere landschaps- kunstwerk De Groene Kathedraal gaan bezoeken. (kijk ook bij de link 'Kunst-enzo' van mei 2005  voor méér info)

 

Voor de serie postzegels heeft de TPG 10 markante Nederlandse kunstenaars gekozen. Vier van deze kunstenaars zitten in De Collectie Almere (Marinus Boezem, Berend Strik, Marijke van Warmerdam en Atelier van Lieshout).


1-1-2006 Museum De Paviljoens  op Nieuwjaarsdag 2006 open!

Eén van de 'Goede Voornemens 2006'  kan zijn:  bij Museum De Paviljoens op bezoek! Op Nieuwjaarsdag (zondag 1 januari 2006) zijn De Paviljoens namelijk geopend van 12.00-17.00 uur, de toegang is gratis, met om 15.00 uur een rondleiding langs de expositie (ook gratis): 'Le peintre de la vie moderne' (de schilder van het moderne leven). 

Deze schilderijententoonstelling bestaat uit ruim 100 grote en kleine schilderijen. De werken, van 10 verschillende (inter-)nationale kunstenaars, hangen van plint tot plafond aan de hoge wanden van het museum. Inwoners van de stad kunnen al een glimp van de tentoonstelling opvangen. Enkele kleurrijke werken zijn 's avonds van buitenaf zichtbaar omdat de zalen van het museum ook buiten openingstijden verlicht zijn. (Expo duurt tot 19 maart 2006). Museum De Paviljoens ligt pal achter het politieburo in Almere-Stad en is geopend van woensdag tot zondag van 12.00 tot 17.00. Op donderdag en vrijdagavond is het museum zelfs tot 21.00 uur open.

 

foto: Ton Kastermans