gedichten-enzo   2007

tekst en foto's: greta verduin                                                                                                                                      


2008 aankondiging

29-1-2008: Adriaan van dis bij eindig laagland

De eerste lezing in 2008 is op dinsdag 29 januari  om 20.00 uur in theater De Roestbak in Almere Haven. Litarair Genootschap 'Eindig Laagland'ontvangt dan  

     Adriaan van Dis, schrijver, reiziger en presentator.

 

     Binnenkort alle info

 


zondag 16 december: Lirakabal bestaat 10 jaar!

Officieel bestaat LiRaKaBal op 14 december 2007 exact 10 jaar. Dat wordt natuurlijk feestelijk gevierd bij Haddock-Watersport aan het Archerpad, aan het Weerwater bij 't OOR. Iedereen die Lirakabal een warm hart toedraagt, die ooit zelf iets heeft voorgedragen of gewoon graag geluisterd heeft naar dichters, schrijvers, muzikanten en zelfs goochelaars.....van harte welkom! Haddock Watersport is een prima voorbeeld hoe een ondernemer Philip van Thiel> de 'kunst' kan helpen (in dit geval door Lirakabal al 10 jaar lang gelegenheid te geven om gedichten uit te wisselen met anderen) door ze maandelijks onderdak te verschaffen: klasse!

Lirakabal viert het feest in 3 delen feest in 3 delen: van 13.30 tot 16.30 uur middagprogramma (waarin voornamelijk teruggekeken werd naar de afgelopen jaren, het ontstaan -een idee van Peter Schilling- en een woordje door de burgemeester Annemarie Jorritsma. Daarna poppenspel en soep-uur; en  van van 19.00 tot 21.00 uur tot (?) nog meer poëzie, zang, verhalen en muziek. 'Het programma begint stipt om 14.00 uur met de uitreiking 1e exemplaar van het boek  "Licht  op  LiRaKabAl" , waarbij de burgemeester dat eerste exemplaar mocht uitreiken aan Schilling. Daarna een hele reeks dankbetuigingen betreffende het boekje, de subsidie van Tumult, de drukker, de financiele man en gelukkig ook een kompliment voorHaddock....Kijk zelf maar want....

Ik heb deze keer wat sfeer-filmpjes gemaakt  

  view_play_list-p=9ED3235039811EBB

 

Een van de gasten is burgemeester Annemarie Jorritsma (die om 14.45 uur LiRaKaBal weer verlaat vanwege verplichtingen elders);15.00-16.00 uur de 'auteurs' die in het boek staan vullen dit BLOK - ieder ca. 4 minuten; 16.00-16.15 uur Pauze met muziek; 16.15-17.15 uur "vrij blok" - waarvan de laatste 10 minuten een 'special'; de maximumduur van optredens in het vrije blok is 3 minuten. 17.15-17.30 uur  narrenspel (we verklappen verder nog niets); 17.30-18.00 uur zaalwissel - van de grote naar de kleine zaal...en omgekeerd. 17.35-18.15 uur stands oa boekverkoop, feestversiering (portemonnee bij de hand - bij deze stands worden 'zaken gedaan'; alles voor lieve prijzen - u zult het merken; de prijs van het boek is vandaag € 12,50)  "Smakelijk eten" - u kunt in de Kleine Zaal terecht voor een simpel doch voedzame bak soep;19.00-21.00 uur avondprogramma; hiervoor zijn diverse kunstenaars /Lirakabal'ers /dichters /schrijvers /uitgenodigd die ieder steeds tussen de 5 en 10 minuten kleinkunst brengen; 20.00 tot 20.10 uur PAUZE  met muziek; ook na de pauze; tussendoor is nog wel ruimte voor spontane optredens, de nadruk ligt 's avonds op muziek en zang 3 min. ipv  5 min. 

Mensen kunnen 1 of 2 of 3 dagdelen komen en dit zonder aanmelding vooraf. We gaan het gewoon beleven met z'n allen'  aldus Ans van Wier (foto)

 


donderdag 13 december 2007: winnaar poezieprojekt FuturePoetry wordt bekendgemaakt

14.00 tot 16.00 uur in De Meester, Rentmeesterstraat 2 Almere

FuturePoetry ontstond uit de vraag van Bibliotheek Almere hoe scholieren van de middelbare scholen in Almere denken over ‘de bibliotheek van de toekomst’. Zo’n 29 klassen hebben aan de prijsvraag meegedaan met in totaal zo’n 800 leerlingen van Het Baken Trinitas, Helen Parkhurst, de Meergronden en het Buitenhout College. Uiteindelijk heeft iedere klas 3 gedichten mogen inzenden. 10 inzendingen zijn door een jury genomineerd voor de FuturePoetry Prijs. Een jury die bestond uit Rebecca van de Kar (winnares van de Jongeren Poëzieprijs 2007), Sylvia de Boer (Tumult!) en Chris Wiersma (directeur Bibliotheek Almere). Uit de 10 genomineerde gedichten wordt vandaag de winnaar gekozen. Dat is degene op wie het meest is gestemd via de website van de bibliotheek en de stemformulieren in de bibliotheek in Stad.

Programma 14.00 uur Ontvangst; 14.15 uur Mario Withoud interviewt de tien genomineerden; 14.40 uur Optreden stadsrapper; 15.00uur Mario Withoud interviewt de 10 genomineerden; 15.25 uur Bekendmaking winnaar; 15.50 uur Optreden stadsrapper en om 16.00 uur Afsluiting


zondag 25 november 2007: Aldichter presenteert dichtbundel

Acht Almeerse dichters (van Vereniging Aldichter) presenteren de dichtbundel 'Vier'.  
Op zondag 25 november 2007 van 14.30-17.00 uur in theater 'De Roestbak' in Almere-Haven, mmv zangkoor 'Weerklank', 

 

"Dichtersvereniging Aldichter uit Almere bestaat ruim 11 jaar en presenteerde haar nieuwe bundel, getiteld: “Vier”. Niet alleen is het de 4e bundel van deze aktieve vereniging, ook hebben alle 8 dichters elk 4 (plus 1) gedichten ingebracht. Het extra gedicht is een keuze uit het werk dat is voorgedragen tijdens de laatst gehouden openbare avond in CCCorrosia. “Dode Dichters Leven”

Aldichter komt 1 x per maand bij elkaar om eigen werk te bespreken en organiseren daarnaast allerlei aktiviteiten, zoals het uitbrengen van een set ansichtkaarten met gedichten die zijn gebaseerd op Almeerse lokaties. Ook zijn er expo's te zien met fotogedichten. Momenteel hangt er werk in gezondheidscentrum de Bouwmeester in Almere-Buiten.  

GESLAAGDE PRESENTATIE BUNDEL  

Zondagmiddag 25 november was iedereen van harte welkom bij de presentatie van de nieuwe bundel in theater De Roestbak. Het werd een veelzijdige en interessante middag want niet alleen droegen de dichters voor uit eigen werk,  waarbij om beurten alle acht dichters twee van hun in de bundel opgenomen gedichten voorlazen terwijl het publiek de gedichten mee kon lezen via een power- point- presentati; ze werden ook geïnterviewd door Jan Severins.

 

De middag werd verder opgeluisterd door de Almeerse zanggroep WEERKLANKHet dameskoor sloot op authentieke wijze aan op de gepresenteerde gedichten en trad 3x op met Afrikaans-Spaans en Engels geïnspireerde zang. Dirigente Erna Euster begeleidde op djembé, accordeon en piano, maar ook a capella toonde het koor grote kwaliteit. Als verrassing zong het koor na afloop een speciaal lied voor Aldichter, waarin Aldichter Niels Blomberg fragmenten van ieders gedicht had verwerkt. 

In de pauze kon de nieuwe bundel, alsmede de set poëzie-ansichtkaarten van Aldichter worden aangeschaft en indien gewenst, gesigneerd. 

De nieuwe bundel is eveneens binnenkort bij diverse boekhandels in Flevoland te koop of via de website  www.aldichter.nl 


24 november 2007  ge "mompel"  bij boekhandel de ark

Marlon Elbers zal haar nét uitgebrachte voorleesboek "Mompel" signeren bij boekhandel De Ark (nieuwe Stadshart) tussen 14.00-15.00 uur


zondag 18 november 2007: Reunie lirakabal   in aanloop naar 10 jarig-bestaan

GESLAAGDE reunie en ludiek verslag

 R e ü n i e   L i r a k a b a l                 

Alwéér een alfabet, maar nu interactief- Bij gelegenheid van de reünie van Lirakabal - Creatieve mensen delen dingen  -  Chaja - Deelt met ons een sintgedicht voor haar zoon - En vóór haar liet Stef ons de kosmos horen! - Ferket & Co zingt  driestemmig, ná liefdes- Gedichten van Yonti. Na de zang poëzie van Henk van de Hessenweg - Humor & eenvoud - In aansprekende bewoording. Applaus! - Ja, en dan het poppenspel, we zien Jan - Klaassen, zijn buurman & Katrijn - Later, in december (!), komt het vervolg - Met consumpties in de hand is de pauze - Natuurlijk te kort, wie is wie? Nieuwe en Oude gezichten (figuurlijk) raken in gesprek - Pauze voorbij. Henk op het podium - Qua verrassing staat er ineens een fotograaf de Reünie is het vastleggen waard.  We horen Sprookjes,  zien sterretjes,  horen piano- Tonen.... luisteren naar Henk,  hij vertelt Uitermate boeiend, maar vergeet wel eens dat - Vijf minuten per persoon het streven is...- Wat  m ó ó i   zong Ria..... en velen voelden - eXtra emotie,..... zoals altijd was de middag - IJgenlijk  onvoorstelbaar afwisselend, vol - Zaken ook over Sinterklaas... Alie, Henk Leebeek , Christine en Ans vulden elkaar aan...

.Heerlijk om uit te lopen - het alfabet is Niet Lang Genoeg!! De hapjes waren voor 16 uur besteld, maar ja... Gelukkig hebben de meesten van ons wel de tijd om langer te blijven. Zo horen we nog Christine, Stef in de herhaling, Corrie met gitaar --> we hebben het poppenspel nog tegoed, oh wordt uitgesteld - Chaja wil heel graag nog, ja omdat het zo druk is, zal niet iedereen aan de beurt komen. Nadereh feliciteert Lirakabal en laat borduur- werk zien, Ilsemarysol & Yvonne gaan ook nog 'n keer 'n lied over de zee en de zon, en dan nog Yvonne met trekzak en Ans met een sintalfabet en DIT alfabet, we krijgen er niet genoeg van, we lopen heerlijk uit, we zijn benieuwd naar de foto's.  

               Anne Zomerland© AvW                               18-11-2007  

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Iedere 3e zondag van de maand komen (al jarenlang inmiddels) dichters, zangers en andere kleinkunstenaars (of gewoon liefhebbers) bij elkaar in Watersportcentrum Haddock.  Op deze reunie zijn ook mensen welkom die dit nog nooit hebben meegemaakt: entree gratis! Velen zullen elkaar op deze reunie  begroeten als oude bekenden want LiRaKaBal hoopt dat iedereen die er de laatste jaren af en toe bij was, er in november en december zal zijn. Want het feest begint al op 18 november 2007. De middag duurt -zoals altijd-  van 14.00 tot 16.30 uur (met 1/2 uur pauze om iets te eten/drinken te halen). Het podiumgebeuren vindt in de grote zaal plaats. Oud-Lirakaballers kunnen zich aanmelden bij Colette Faber , telefoon 036 531 58 22 of mailen naar ans@vanwier.nl, hoewel iedereen ook zonder aanmelding van harte welkom is.  

"Het feest is op de derde zondag in december", vertelt werkgroeplid Martina Meesters , "het is een feest voor iedereen die regelmatig Lirakabal bezoekt en voor iedereen die er ooit was. Het leek ons leuk om vooral de oud-bezoekers een dubbele kans te geven om ook te komen proeven aan ons 10-jarig bestaan, vandaar dat we op de 3e zondag in november alvast heel veel oud-bezoekers hopen te ontvangen." 

Het was Peter Schilling (nu 84 jaar) die het initiatief nam tot het oprichten van een open podium voor kleinkunstbeoefenaars. Hij bedacht ook de naam: Literair Rariteiten Kabinet Almere. Mensen die zelf gedichten, liedjes of verhalen schrijven, krijgen hier de kans om voor te dragen uit eigen werk. Ook muzikanten geven regelmatig een staaltje van hun kunnen weg:  piano, trekzak, gitaar, waldhoorn, trombone en blokfluit zijn instrumenten die regelmatig te horen zijn. Een eigen lied zingen met begeleiding, het publiek smult ervan. Ook bestaande liedjes en boeiende teksten.  Iedere keer is afwisselend en uniek, mede omdat de optredens steeds slechts vijf minuten mogen duren. Altijd verrassend! 

Watersportcentrum Haddock zit aan het Archerpad 8-10, achter busstation 't Oor, aan het Weerwater. 

 


17 november 2007: Bieb almere heeft 50.000 leden

Bibliotheek Almere vierde zaterdag 17 november het bereiken van de mijlpaal van 50.000 leden. Van alle inwoners van Almere is 27% lid van de bibliotheek. Het 49.999 en 50.000e lid, de heer C. van den Heuvel en mevrouw H. Irakoze, ontvingen uit handen van Frans Bergfeld, manager dienstverlening, beiden een gratis lidmaatschap voor een jaar en een kado-cheque voor een weekendje weg naar Boekenhotel Doldersum.  

 


8 november 2007: stem op je favoriete Future poetry gedicht!

Op 1/11 jl.heeft dichter/cabaretier Jaap Robben in de BiEB Almere-Stad de 10 genomineerde gedichten bekendgemaakt.

Het projekt "Future Poetry" is een poëziewedstrijd die uitgeschreven is voor leerlingen van het Voortgezet Onderwijs in Almere. Hun werd gevraagd om een gedicht te schrijven over ‘De bibliotheek van de toekomst’. Dit tgv de nieuwe bibliotheekvestiging in Almere-Stad. In totaal zijn 80 gedichten bij de bibliotheek binnengekomen. Een jury, bestaande uit Chris Wiersma (direkteur Bibliotheek Almere), Sylvia de Boer (Tumult!) en Rebecca van de Kar (jongeren winnares Almere Poëzieprijs 2007) heeft uit de inzendingen 10 gedichten uitgekozen.

De Almeerse bevolking kan nu uit deze 10 gedichten tot 30 november 2007  zijn/haar favoriete gedicht kiezen. Een stem hiervoor uitbrengen kan in het speciaal daarvoor ingerichte stemhokje in de centrale bibliotheek in Almere Stad of via de website van Bibliotheek Almere www.bibliotheekalmere.nl (waarom niet via internet??? GV)

De bekendmaking van het winnende gedicht is op donderdag 13 december tijdens een speciale FuturePoetry-bijeenkomst die gepresenteerd wordt door Mario Withoud (foto) Deze Almeerse dichter was, als docent van de FuturePoetry-poezieworkshops op de middelbare scholen, nauw bij het hele FuturePoetry- projekt betrokken. Op deze 13e december wordt ook een boekje, met daarin gebundeld alle ingezonden gedichten, aan alle deelnemers van het projekt uitgedeeld

 


28 oktober 2007: (oude) BIEb-stad (weer) open...op zondag!

Op zondag 28 oktober opent de bibliotheek in Stad weer haar deuren. Dit keer staat de ‘bieb-zondag’ in het teken van het boek ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen, dat dit jaar gelezen wordt in het kader van de campagne Nederland Leest. Het boek is dit jaar gratis te krijgen voor leden van de Bibliotheek! Vanaf 19 oktober t/m 16 november 2007 ligt er bij de Bieb's een bon die moet worden ingevuld. Op = Op!  Verteltheater ‘De Overkant’ speelt ‘De gelukkige klas’.

29 oktober 2007: (verbouwde) bieb-haven open

In de week van 29 oktober opent het filiaal in Haven de deuren van het verbouwde en opnieuw ingerichte gebouw. Belangrijkste veranderingen: een leescafé, een  gaming-hoek met een Wii en een Dance Dance Revolution en de nieuwe indeling op basis van het winkelconcept, met nieuwe namen. De feestweek begint op maandag 29 oktober en eindigt op vrijdag 2 november.    

De akie 'Mijn Boek', die in augustus van start ging en waarbij leden hun mening konden geven over een boek van hun keuze om zo andere mensen aan te zetten tot     het lezen van juist dat boek, heeft een eerst winnaar opgeleverd. Uit handen van formulemanager Marianne Zuidveld ontving mevrouw van de Ley een High-Tea pakket.


Hallo verhalenliefhebbers: vrijdag 26 oktober gaat niet door!!!

De eerste openhaarden-vertelavond Flevoland van het seizoen 2007- 2008 (bij Mario en Martina) gaat NIET door!
(ten huize van Mario en Martina aan de Klavergriend 39 B Almere-Haven)

Reden is de hartritme-stoornis van Martina die hele erge moeheid veroorzaakt; mede doordat de huidige medicijnen niet meer goed werkten. Dus wordt Martina vanaf donderdag 25/10 a.s. een weekje opgenomen in het Flevoziekenhuis. Daar worden nieuwe medicijnen uitgeprobeerd tot het ritme weer goed is. Daarna mag ze weer naar huis maar....op 20/12 gaat ze 'de molen in' in het AMC.  Sterkte gewenst Martine!

 

Wie Martina wil opzoeken in het Flevoziekenhuis: bezoektijden: 16  tot 16,45 uur en van 18.30 tot 20.00 uur


24 oktober 2007: spreek uur maria van daalen en dichter ter Balkt in CCC

Op woensdagavond 24 oktober om 20,00 uur vindt er in Corrosia weer een Spreek Uur van Maria van Daalen plaats. Ditmaal heeft Maria dichter H.H. ter Balkt (1938) uitgenodigd om bij haar aan te schuiven. Ter Balkt ontving in 2002 de P.C. Hooftprijs voor zijn compromisloze dichterlijke oeuvre. Zijn eerste officiële dichtbundel heette Boerengedichten (1969), zijn voorlopig laatste is de uitgave van deel III van Laaglandse hymnen (2003). In deze serie bezingt hij onze vaderlandse historie vanaf de steentijd in sonnetten. Gevleugelde uitspraak in een interview met Arjan Peters in de Volkskrant: “Wij zijn het land van de 3 h’s: hectisch, hilarisch en hysterisch”. Deze woensdagavond zal hij voordragen uit zijn werk en Maria van Daalen zal met hem in gesprek gaan. 
Toegang is €5,-  www.corrosia.nl

26 oktober 2007: soulfolk in theater De roestbak

Vrijdagavond genieten van prachtige muziek van Ma Rain in Theater de Roestbak. Ma Rain bestaat uit singer/songwriter Marijn Wijnands, omringd door muziekveteranen als gitarist Wouter Planteijdt, toetsenist Nico Brandsen, drummer Richard Heijermans en bassist Peter Wassenaar. Hun muziek heeft een sfeer die het midden houdt tussen het onderkoelde van Suzanne Vega en de bezieling van Gillian Welch. Ma Rain omschrijft het zelf als ‘Soulfolk’ Ze hebben onlangs het album ‘Harbour’ uitgebracht. Ma Rain staat garant voor een fantastische avond muziek. Theater de Roestbak om 20.30 uur €10,- en €7,50 (CJP, 65+, CKV vouchers) Kaarten aan de deur te koop vanaf een uur voor aanvang. Reserveren 036-5215648   www.deroestbak.nl

 


8 augustus 2007: wie bedenkt nieuwe naam leescafé ?

Bibliotheek Haven in nieuw jasje

Na een maand hard werken is het zover: de Bieb Almere Haven opent op maandag 13 augustus om 13.00 uur weer haar deuren. De hele bibliotheek is voorzien van nieuwe vloerbedekking en ook de indeling is totaal veranderd. In Almere Haven zijn alle boeken en andere materialen nu ook ingedeeld volgens het winkelconcept.  Nieuw bij de indeling in Haven is dat nu tevens de winkelnamen hetzelfde zijn als in de nieuwe Bieb in Stad gehanteerd gaan worden. Ook wordt er nog de komende maand hard gewerkt aan het "leescafé" dat (hopelijk) medio september in gebruik genomen wordt. 

Wie doet er mee aan de prijsvraag??

Voor dit leescafé, dat geëxploiteerd wordt door Triade en waarin o.a. de beroemde appeltaart van Tante Truus verkrijgbaar zal zijn, zijn wij nog op zoek naar een passende naam. De Boib nodigt de bewoners van Almere uit om mee te doen aan deze prijsvraag.  

De winnaar krijgt een kado-bon twv 50 euro én een gesigneerd boek (dat nog een verrassing blijft van wie!)

Heeft u een suggestie voor een originele naam, vul dan het formulier in dat vanaf 13 augustus verkrijgbaar is bij de klantenservicebalies in de drie bibliotheekvestigingen of kijk op de website van de bibliotheek, www.bibliotheekalmere.nl De gekozen naam zal in september, tijdens de openingsweek, officieel bekend worden gemaakt.


28 juni 2007: aankondiging van een bijzonder boek  "Een taart met één kaarsje"

Met als ondertitel "Het jaar na mijn hersenbloeding" verschijnt binnenkort (augustus 2007) een boek, geschreven door Nelleke van Veen. Zij is degene die aan den lijve heeft ondervonden wat een hersenbloeding teweeg brengt, hoe je leven op zijn kop wordt gezet (en niet alleen van haarzelf maar ook van haar naasten). Het gebeurde op 26-2-2002 en is nu dus ruim vijf jaar geleden.

 

Vóór die fatale datum had Nelleke van Veen een goedlopende natuur- geneeskundige, therapeutische praktijk met ook homeopathie en voet- reflexologie.  Haar man, Albert Robbe, was aktief als architekt en als fijnschilder (magisch/realistisch werk; zie foto)

Maar na die vreselijke gebeurtenis bleek zij halfzijdig verlamd en (tijdelijk) blind. Waren zij eerst verhuisd naar Belgie, met name voor de praktijkruimten, werd dat toen  weer Nederland, met diverse keren naar tijdelijke adressen om uiteindelijk in Almere terecht te komen (waar hun woning nog niet was opgeleverd).  Dat was pas in oktober 2006.  Dat huis, inklusief de galerie die daarin verweven zit, is speciaal zo gebouwd dat men als het ware leeft in de galerie en de kunst.

 

Op 3 maart 2007 hielden zij een allereerste opening van hun kunstgalerie aan huis: "Galerie de Witte Ezel" (scroll naar dd 9-3-2007)

Albert Robbe aan zijn werk "De wolken achter de zon bepalen het weer"

 

En desondanks verschijnt nu dan een boek van de hand van diezelfde Nelleke van Veen....hoe kan dat met haar handicap?

De titel "Een taart met één kaarsje" slaat op het feit dat zij een jaar na haar hersenbloeding een grote taart besteld heeft met één kaarsje erop om de eerste verjaardag te vieren van haar nieuwe leven!

 Op een wonderbaarlijke manier en door een geweldig doorzettingsvermogen is zij nu zover dat ze weer een leefbaar leven kan hebben, samen met haar man die zijn werkzaamheden als architekt aan de kant heeft moeten zetten door deze ingrijpende gebeurtenis. Wat zij eerst kon, kan zij niet meer maar dat heeft ze inmiddels geaccepteerd (moet wel!). Nelleke van Veen noemt dit boekje 'een verslag van de zwaarste periode uit haar leven'. Toen zij zover was dat zij weer min of meer kon funtioneren, heeft zij met één hand haar ervaringen uitgetikt. De ups en vooral downs, alle therapieen die ze moest ondergaan, haar tijdelijke blindheid, het afhankelijk zijn terwijl zij daarvóór juist een zelfstandige vrouw was met man, kinderen en een fulltime baan....

 

Uit haar boekje (met illustraties van haar man Albert Robbe):

26-2-2002 "Het beloofde een zonnige dag te worden maar ik voelde dat het anders zou lopen....ik voelde me of ik de avond ervoor teveel gedronken had. Toen ik wilde opstaan, merkte ik dat ik geen gevoel meer in mijn rechterkant had...... "Ik werd wakker in het ziekenhuis en zag Albert en de kinderen om mijn bed staan. Ik moest onmiddellijk denken aan mijn moeder die zei dat ze niet dood wilde met iedereen om zich heen! Volgens mij heb je een komplete shock als dit je overkomt. Alles deed me pijn en voelde heel zwaar en de verleiding was groot om terug te gaan waar ik vandaan kwam. Maar al die witte gezichten en een dochter die 6 1/2 maand zwanger was...dat weerhield me"

Wie ben ik? vraagt zij zich vervolgens af want haar rechterkant voelde ze niet meer, niets kon ze meer zelfstandig...of ze in een nachtmerrie was beland!  In een rolstoel getild worden en voortgeduwd.  Na 2 weken begon haar eenzame gevecht met huilen, anti-depressiva en doodgaan-niet-zo-erg vinden.  Na een poosje naar het revalidatie -centrum: "het leek wel of iedereen invalide was, daar hoorde ik toch niet bij? Een broeinest van ellende, alleen maar met jezelf bezig zijn...

 

Fysio-, ergo- en logopedie maar ook aktiviteiten-begeleiding en een psycholoog kwamen er aan te pas. Daarna mocht Nelleke even naar huis, alles was aangepast voor de rolstoel maar: bang als een wezel...en ze kon niet alleen naar de wc......maar haar man Albert deed alles wat nodig was en bovendien of het allemaal heel normaal was. (maar hij toen werd in één dag kaal van de stress).

 

Het boekje gaat ook over de 'grote boze wereld'  en chakra's, de energiecentra in je lichaam. 'Ziek zijn geeft je de mogelijkheid om je bewust te worden van wat er niet goed gaat in je leven. Ziektes zijn als kadootjes: je kunt ze uitpakken of ingepakt laten...", aldus Nelleke die daar nog veel meer over vertelt in haar boekwerkje.  De psycholoog had haar ook al verteld dat ze geen twee dingen meer tegelijk zou kunnen doen, dat klopt nog steeds. Nelleke zegt zelf: "ik heb een groot stuk van mijn leven moeten leveren door de hersenbloeding maar als ik zie wat ik toch allemaal nog kan...dat is een groot geschenk. Mijn leven is anders en ik blijf doorgaan met revalideren, tot ik weer vrede met mezelf kan hebben. Ik ben een ander mens geworden, ben creatief bezig en zie de toekomst met plezier tegemoet! Maar dat komt vooral door de steun ven de onbeschrijflijke liefde van mijn man Albert, en verder natuurlijk de juiste mensen om je heen. "

 

Nelleke van Veen heeft behalve zelf veel genoegen gehad in het optekenen van haar ervaringen, ook de hoop dat mensen die iets dergelijks (in hun omgeving) hebben meegemaakt of meemaken, hier iets aan hebben. Het is herkenbaar. Het leest makkelijk en wie weet, geeft het een beetje steun.....

 


 gedicht van rim sartori: "reflectie"  

 

kijk ook op haar website www.rimsartori.nl  en bij dichtersvereniging 'Aldichter' www.aldichter.nl


24 juni 2007: aldichters traden op bij selexyz

Leden van de Vereniging "Aldichter" verzorgden een optreden bij boekhandel Selexyz in het Stadshart Almere. Zij lazen voor uit eigen werk. Zoals bekend heeft deze dichtersvereniging onlangs diverse kaartensets uitgebracht met hun eigen gedichten erop. Van deze kaarten plus gedichten hingen nu grote posters in de zaak. Deze expositie duurt nog de hele maand juli! De kaarten/gedichten-setjes zijn ook te koop bij Selexyz. Ze worden verkocht insetjes van 8 kaarten in mapje en kosten dan 4.90 euro per komplete set.


zaterdag 23 juni 2007: sunsation in observatorium Robert Morris

Zaterdag 23 juni slaap je niet uit. Geen brunch in bed, geen badjas tot de middag, niet stiekem nog even terug...
In alle vroegte, om 05:00 uur, klinken in het Observatorium Robert Morris in Lelystad de eerste harpklanken die de 26e editie van het poëziefestival Sunsation zullen openen. 

Dit jaar zijn er optredens van o.a. Jan Boerstoel, Diana Ozon en Bart Chabot en is er muziek van o.a. Lobi Traoré en het Willem Breuker Kollektief. De presentatie is in handen van actrice/cabaretière/presentatrice Neske Beks.

 Nieuw dit jaar is de parallelprogrammering voor de jonge cultuurliefhebbers; voor kinderen is er de kleinkunstvoorstelling
‘Bits!’, met daarin fragmenten uit verschillende theaterstukken. Voor het volledige programma: www.sunsation-festival.nl

Het thema van dit jaar is ‘De Verbinding’. Verbinding tussen het nu en 1977, toen het Observatorium Robert Morris gereed kwam. Het Observatorium is een landschapskunstwerk dat associaties oproept met Stonehenge; de astronomische wijze waarop het kunstwerk in twee concentrische ringen is vormgegeven is indrukwekkend. Door verbinding te leggen tussen 2007 en 1977 wordt een ode gebracht aan heden en verleden, aan de kunst van toen en nu. Ook dit jaar weer geeft Sunsation een bundel uit met daarin een aantal van de mooiste werken van de aanwezige dichters en achtergrondinformatie over Robert Morris en zijn Observatorium.  De omgeving waarin het Observatorium ligt is in de afgelopen 30 jaar ingrijpend veranderd en dat heeft verregaande gevolgen voor het kunstwerk. Zichtlijnen worden verstoord door een woud aan windmolens en het tracé van de toekomstige Hanzespoorlijn en de ernaast geplande snelweg ligt gevaarlijk dicht bij het kwetsbare Observatorium. De bosschages en sloot moeten verdwijnen en het veldje verwordt tot de berm van de weg. Niemand protesteert. Wellicht betekent dit dat Sunsation voor de laatste keer plaats vindt op deze nu nog wonderschone plek. Of wordt toch nog een oplossing gevonden en wordt het kunstwerk voor de derde keer verplaatst? Toegang tot het Sunsation Festival is gratis. Het festival start om 05:00 uur en duurt tot 09:00 uur. Het is mogelijk om de nacht voorafgaand aan het festival te kamperen op het terrein van het Observatorium. 

(dit alles -en nog veel meer- is o.a. te vinden op de website van Ver. Aldichter - de Aldichters zijn zelf ook altijd aktief aanwezig)


27 juni 2007 was ACG Vianen te gast bij VPRO Radioprogramma De Avonden.

Dit uur is hier terug te luisteren 

Verder heeft Chrétien Breukers van de Contrabas op het weblog van presentator/dichter Erik Jan Harmens een belofte gedaan richting mijn zijde. Bij 70 voorinschrijvers zal een bundel van ACG Vianen verschijnen. Dus: u kunt zich gaan inschrijven voor een bundel van mijn hand!

Deze mogelijkheid heeft u op zijn eigen weblog en daar vindt u ook een aanvullende belofte.

Voorts treft u hier mijn agenda aan van publieke optredens: zo 1 juli Kunstkoeien in Het Vlasveen , Het Geveltje, Voorst, Rijkstraatweg 126, 14:30;  zo 15 juli Poëzie en Proza in de Bonnenpolder Editie VII , de bonnendijk in de bonnenpolder, Hoek van Holland; vr 27 juli Dichters in de Prinsentuin , Turfsingel, Groningen, vanaf 13:30; zo 19 aug Eerste Drentse Open-Dicht Festival, boswachterij Slenerzand; zo 26 aug Voordracht in Cirero, Haarlem, 14:00; za 1 sept Poetry Slam, De Droge Coo, Zeedijk, Rotonde Oost, Oostende(be), 20:00; di 16 of 30 okt Slam Poetry Toernooi Halve finale, LAKtheater,Café Favoriet, Slam Poetry Toernooi, Leiden, 20:00; wo 17 okt LichterDichter, Café Cordes, 's Hertogenbosch, Parade 04, 20:00


zondag 24 juni 2007: workshop voor aldichters bij theatermakerij

Zondag 24 juni a.s. krijgen de Aldichters van dichtersvereniging "Aldichter" een heuse Workshop bij Stichting  Theatermakerij in het  RandstadHuistheater (Randstad 22 - 23, Almere)  tel. (036) 523.13.96 of (036) 533.22.11  

Om 15.30 tot 17.00 (...17.30) uur krijgen de Aldichters  een workshop 'beter presenteren' door Martin Mens. Hij zal ze begeleiden en/of een zetje geven in de juiste richting. 

Toeschouwers zijn ook welkom!  Hartelijke groeten van Ver. Aldichter


"mijn kat en ik" - kattengedichtjes van plezierdichter seipie

Voor iedereen die van katten houdt, een heel aardig bundeltje met daarin 38 door Seipie  (Henk van Zijp) geschreven gedichtjes over katten.

Bij elk gedichtje is een kleine illustratie van tekenaar Willem Burgert. Het  bundeltje kost 7,50 euro inklusief verzendkosten.
 Mocht het boekje niet aan de verwachtingen voldoen, mag je het retour zenden. Bij het boekje krijg je het rekeningnummer waar de 7,50 euro naar
toe mag. Ik doe dit omdat ik het fijn vindt als men mij leest. De 3 euro die ik aan het boekje verdien, gaat weer in de pot voor andere boekjes te laten drukken.  Als je besluit het boekje te bestellen, zend dan even je adres.  De titel is " Mijn kat en ik."  h.zijp2@chello.nl

Eén voorbeeldje....(in het boekje is de lay-out beter, en vergezeld van een tekening....)

."Knechie"

Eigenlijk ben ik het knechie - het knechie van mijn kat - dat is omdat hij kat is - daarom doet hij dat.

Hooghartig kunnen katten - tegen 't baassie zijn - het maakt je echt hun knechie - het maakt je snel heel klein

Zo word je dan hun knechie - precies zo wil hij dat - want jij bent maar een mens - en hij is immers kat!


lezing door maarten manson

kijk bij de link 'Filosofie2007'

woensdag 20 juni 2007 om 20.00 uur in 'de Transparante verbinding' (Glazen Huis, hoek Hollywoodlaan/David Nivenweg) 

Het thema van kunstenaar/filosoof Maarten Manson is "Wij zijn niet alleen in ons lichaam"


14 juni 2007: voor nieuwe website Bieb almere 

 www.exlibrisalmere.nl 

kijk voor verdere info bij de link ICT-enzo2007


zondag 20 mei 2007: laatste lirakabal in haddock van 14.00-16.30 uur (gratis toegang)

De laatste LiRaKaBAl van dit seizoen was op 20 mei 2007, zoals altijd van 14.00-16.30 uur, in het sfeervolle Watersportcentrum 'Haddock' aan het  Weerwater. Het was dit keer -alweer- een bijzondere bijeenkomst....op enkele gedichten, spotteksten en verhaaltjes na, stond deze LiRaKaBAl bijna geheel in het teken van muziek. 

Ans, Colette en Martina gaven in een cabareske vorm verslag van het afgelopen seizoen.

 

 

Van kleine trekzak (Yvonne) tot trekharmonica (Jan) en van zang (solo en gemeenschappelijk) tot hoorn en gitaar. de meeste échte Lirakaballers hadden gehoor gegeven aan de oproep om verkleed te verschijnen, ter verhoging van de feestvreugde om het maar eens zo te zeggen! 

 

 

< Juist op die kleding werd weer ingespeeld door bijvoorbeeld een  parodie op de veranderingen in kledij, met de veranderingen van de diverse regeringen": "zó gaat dat in Iran" (Nadereh).

 

Verder Turkse kleding en muziek  (Sylvia) > 

 

 

 

 

Er werden gedichten voorgedragen, er werd een  ontroerende ervaring verteld over "Ammerzoden" (Alie), begeleid door Nico op de hoorn, en er werden  ballads gezongen en gespeeld (Corrie). Henk's 'gedicht van een Limburgse vriend' bracht iedereen tot bulderend lachen (of tot: óei'): Wat is het toppunt van discriminatie? 'Alle plantjes water geven behalve de Afrikaantjes'!  En: 'De professor was nooit zo verstrooid als na zijn crematie'. Of: 'Als het leven geen zin meer heeft.....kun je er ook geen punt achter zetten'. Tenslotte als voorbeeld: 'Er wordt steeds meer Chinees gegeten....en tóch komen er steeds méér bij...'.

 

 

Ook de bedenker van LiRaKaBAl, Peter Schilling was aanwezig. Samen met trouwe Lirakaballer Nico Scharn zongen zij een door Peter (in het Duits) geschreven liedje in een aktuele Nederlandse taal: hoi! Het was vandaag een echt Literair Rariteiten Kabinet Almere.....

 

 

Gevoelige ballads,  en Ans als 'red-headed-woman'....

 

 

 

Nadat alle dichters, poéten, zangers, muzikanten en dergelijke aan bod waren gekomen, werd deze bijeenkomst afgesloten met een borrel met Haddockse hapjes.  

 

Dit was de laatste LiRaKaBAl van dit seizoen, 

Met héél veel dank aan Haddock Watersport (aan het Weerwater in Almere-Haven)  voor de gegeven gastvrijheid!

 

 

LiRaKaBAl gaat weer verder in september 2007!

NB Op 14-12-2007 bestaat LiRaKaBAl precies 10 jaar, dat moet gevierd worden....toch?


over een avond met schrijfster marjan berk op 24 april 2007"

door Frouke Hansum (foto) van literair genootschap 'eindig laagland'

"Over geluk hoor je niet zoveel...."

Marjan Berk, de 'koningin van het lichte boek'  bezocht restaurant 'De Ziel"(in zorgcentrum de Archipel) en maakte iedereen aan het lachen. 

De schrijfster was uitgenodigd door literair genootschap 'eindig laagland' en vertelde op de avond van 24 april over haar boeken in het restaurant in de Literatuurwijk. Er waren ruim 60 mensen gekomen om te luisteren naar haar verhalen. Berk heeft meer dan 35 boeken geschreven. Ook is ze columniste en vroeger maakte ze deel uit van het cabaret van Wim Kan en het befaamde Lurelei-cabaret. Dat ze nog niets van haar humoristische talent heeft verloren, bleek overduidelijk uit de manier waarop ze voorlas uit haar boeken en inging op de reacties van het publiek. Ze vertelde o.a. over haar nieuwste boek "Zout" dat een vriendschap beschrijft tussen een Turks-Nederlandse vrouw en haarzelf. Berk brak een lans voor de ontmoeting tussen mensen uit verschillende culturen.


zondag 15 april 2007: lirakabal in haddock van 14.00-16.30 uur (gratis toegang)

Zondag 15 april was het weer zo ver!  

Deze LiRaKaBA  is de VOORLAATSTE van dit seizoen. De laatste zal zijn op zondag 20 mei a.s.

Een speciale gast op deze LiRaKaBAl is was Joke Obbens.  Zij bespeelt een Indiaanse fluit en brengt ook een Sjamanistische trom mee. Ze bespeelt deze instrumenten "op gevoel" en doet dat al vele jaren. Hoe zij daartoe kwam? 

 

Joke is begonnen met zingen na een ontmoeting met de Indiaan Beaver Chief, die was op bezoek in Nederland en een lezing hield, waarbij hij ook zijn songs liet  horen. 

Joke vertelt: "nou dat kwam goed bij mij binnen.....hij gaf mij een bandje met zijn muziek erop...ongeveer 3 maanden later was hij weer terug , en voor ik het wist zong ik zo met hem mee...tot mijn eigen grote schrik! Het liet zich niet meer remmen, de indiaanse muziek werd een deel van mijn leven, in het begin was het zang met mijn zelfgemaakte handdrum, later kwam daar een handgemaakte traditionele indiaanse fluit bij, speciaal voor mij gemaakt door Strong Eagle uit Boston.

Vanaf dat moment speelde ik de fluit puur op gevoel want ik kan geen noot lezen of op papier zetten. Ik zing bestaande Indiaanse liederen met mijn eigen klank, ik speel fluit en creeer mijn eigen nummers, en ik heb gemerkt dat dit soort muziek heel veel mensen recht in hun hart raakt, vaak komen er veel emoties bij los, zeker als ik de betekenis van het lied uitleg. Maar soms is dat niet eens nodig, mensen pikken de emotie eruit wat voor hun op dat moment nodig is...voor mij is muziek maken het ultieme delen van een universele taal, het delen van emoties." 

Het moet gezegd: het was een bijzondere ervaring, bijna spiritueel zonder zweverig te worden. Verbazingwekkend voor iemand die zegt geen noot te kunnen lezen! Joke Obbens vertelde ook dat zij af en toe optreedt bij kinderen met een handicap, die soms heel druk kunnen zijn. Tot haar grote verbazing bleek haar fluit- en drummuziek kalmerend te werken op die kinderen.... De trom heeft zijzelf ge-air-brushed, en in ruil voor haar autentieke Indiaanse fluit heeft zij een trom vervaardigd en ge-air-brushed voor Strong Eagle. Alle aanwezigen mochten haar muziekinstrumenten bewonderen en bevoelen; ook het kleine witte bisonnetje op de fluit.....Dit nav een verhaal over een baby-bison die naar een klein dorp kwam....daarmee kwam het geluk het dorp in.....

 

Natuurlijk werden er ook eigen gedichten voorgedragen, oa een gedicht over een overleden katje door Ans van Wier die deze bijeenkomst op deze uitermate warme zondag begeleidde .

Maar bij Haddock Watersport (aan het Weerwater in Almere-Haven) bleek het juist een heerlijke temperatuur binnen, met zicht op bootjes en watersporters en de stralende zon. 

Een groot kompliment nogmaals voor Philip van Thiel (van Haddock Watersport) die toch al vanaf het ontstaan van LiRaKaBAl een ruimte ter beschikking stelt voor de dichters, muzikanten enz. Hij begrijpt dat faciliteiten scheppen kunst & cultuur stimuleert. Klasse!!! 

 

 

Han Janzen deklameerde zijn gedicht "Hemel"

 

Vervolgens zong Sylvia,lid van het Alomtonenkoor, vol overgave enkele liedjes van over de grenzen 'Beloken Pasen' , Russisch en Sefardisch (orthodox) gezang.

 

De Iraanse Nadereh Ghaemmagham Farahan liet een verhaal horen "Geniet er maar van! "

Het was weer een bijzondere LiRaKaBAl, waarbij over en weer veel informatie en gevoelens werden gedeeld. Over allerlei onderwerpen werd gepraat, oa de mogelijkheid om méér naar buiten te treden voor LiRaKaBAl. Geopperd werd mee te doen aan de plannen voor de 'Nacht van de Kunst'  die waarschijnlijk in september 2007 zal plaatsvinden. De funktie van 'Tumult'  kwam aan de orde, evenals het ontbreken van een 'visie' door de politiek.....of is die visie vooral gericht op de Podiumkunsten? Een inspirerende bijeenkomst. De laatste van dit seizoen i dus op zondag 20 mei 2007. Komen dus!

NB Op donderdag 26 april a.s. zal er een delegatie van LiRaKaBAl naar een Open Podium gaan in Amterdam (weer 's wat anders ;-)  Zin om mee te gaan? Meld je dan aan bij Ans van Wier 036-536.27.84  c.faber8@chello.nl   

 

De laatste LiRaKaBAl is zondag 20 mei 2007 van 14.00 - 16.30 uur  toegang gratis !!!


3 april 2007: Subsidie Servicecentrum Flevolandse bibliotheken

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben 3 april 2007 het volgende besluit genomen:  de Stichting Servicecentrum Flevolandse Bibliotheken krijgt voor het jaar 2007 een budgetsubsidie van 799.920 en een aanvullende subsidie van maximaal 35.000. De incidentele subsidie is nodig voor een sluitende begroting.


dichter met taal

in

Schrift en Klank (en beeld)

tot 

Abstracte Poëzie  

Dichter ACG (1972 Drenthe; woont nu in Eindhoven) is van mening dat woorden het gereedschap zijn van de poëzie, in al zijn onderdelen. Zijn woord gaat over de taal als moeilijkheid om duidelijk te kunnen maken wat wordt gezegd en gedacht. In schrift, klank en beeld onderneemt ACG daarom een zoektocht naar de andere mogelijkheden van de taal om haar rijkheid te tonen.  

In de keuze van zijn onderwerpen belicht hij zijn probleem met het leven, die hij weet te omlijsten met een cynische vorm van blijdschap. Op het podium is zijn stem een rythmische wervelwind aan woordklanken. In deze voordrachten weet ACG tevens verstilling aan te brengen, waarin echter altijd de dreiging om de hoek ligt dat ACG elk moment uit zijn mondhoek zou kunnen gaan scheuren. Deze donderstem kan geen enkel publiek ongemoeid laten. http://acgvianen.web-log.nl

A.C.G. Vianen besteedt, naast de poëzie, zijn gedachten aan Architectuurtheorie: http://acgarchitectuur.web-log.nl

 

foto ACG: Bart Overbeeke

 


zondag 18 maart 2007: lirakabal in haddock van 14.00-16.00 uur

De 3e zondag is er weer: zondag 18 maart a.s. Dat betekent weer: LiRaKaBAl in watersportcentrum Haddock in Haven (bij 't OOR) De deuren van Haddock gaan om 13.45 uur open en wij verwachten / hopen op een grote toestroom van bezoekers....aan ons unieke, altijd gezellige, afwisselende  Li-terair Ra-riteiten Kab-inet Al-mere.....LiRaKabAl....  !!! Toegang gratis!  Van 14.00-16.00 uur.  We staan weer op de diverse uit-kalenders vermeld, dat kan nieuwe bezoekers brengen. En wie weet brengen jullie buren, vrienden, gasten, kennissen mee...???? Het is allemaal goed. Wie kan die kan. Wie komt die komt, zo gaat dat. 

 

Wees welkom. Met je stem. Je voordracht. Je gedicht. Je verhaaltje. Je internetstukje. Je ballade. Je sprookje. Je muziek. Je eigen compositie. Je volksmelodie. Je buitenlandse lied. Je hoofdstuk uit een oud vergeten boekje. Je belevenissen. Je dromen. Je nachtmerries.... Je verdrietgedicht. Je rouwpoëzie. Je jubelpoëzie. Je improvisatie. Je ingestudeerde lied. Je dansje. Je oproep. Met alles wat in je is en dat je er graag "uit wilt laten komen". Kom en deel het. Lirakabal staat er open voor!

Met een zonnige voorjaarsgroet, namens de werkgroep, 

Colette Faber, Martina Meesters, Ans van Wier

 

Noteer vast de volgende data: zondag 15 april en zondag 20 mei 2007 van 14.00 - 16.30 uur  toegang gratis !!!

 


maart 2007: Nieuwsbrief " eindig laagland "  

Een kort verslag van 2 recente lezingen georganiseerd door ‘eindig laagland’ plus nieuws over de komende boekenweek en een lezing van Marjan Berk.  

Een vrouw van woorden. Marjon van Royen, bekend van radioreportages over Latijns-Amerika, was uitgenodigd door ‘eindig laagland’ en vertelde over haar leven in Mexico en Brazilië. De ontmoeting vond plaats op 7 november 2006 in café-restaurant de Ziel in Literatuurwijk. In een kring van lezers vertelde ze op zeer betrokken manier over de gewelddadige, koloniale geschiedenis van Zuid-Amerika en hoe deze generatieslang doorwerkt in de manier waarop mensen daar lkconfrontaties met corrupte ambtenaren. Marjon van Royen vertelde schokkende verhalen over de onverschilligheid van de autoriteiten ten opzichte van de armoede, waardoor in feite de macht wordt uitgevoerd door maffiose politieagenten en drugsbendes. Cynisme is haar echter vreemd. In een aantal Latijns-Amerikaanse landen is de macht aan het verschuiven, richting indianen, arbeiders en vrouwen. Van Royen zit dus midden in een boeiend historisch proces van verandering. Zoals gewoonlijk was er tijdens deze schrijversavond gelegenheid om vragen te stellen en boeken te laten signeren door de auteur. Na afloop van de lezing bleef van Royen nog geruime tijd napraten over haar avontuurlijk leven in Latijns-Amerika. 

Dichter onder de tropenzon. Op 15 november jl. verzorgde de Almeerse schrijver/dichter Quito Nicolaas een lezing over de literaire ontwikkelingen op Aruba en de Antillen en las voor uit eigen werk. Hij werd geboren op Aruba en woont sinds 1974 in Nederland en heeft een groot aantal korte verhalen en essay's geschreven en 5 dichtbundels gepubliceerd. In 2005 verscheen zijn laatste bundel ‘'Atardi di Antaño’, ‘De namiddagen van weleer’, gedichten in het Nederlands en Papiamento. Verder schreef hij 2 romans en is hij recensent voor het weekblad Contrast en voor de e-zine Literair Nederland.  Hij is bekend van zijn voordrachten tijdens het Winternachten Festival. Deze avond was een gezamenlijk initiatief van literair genootschap ‘eindig laagland' en de Almeerse dichtersvereniging Aldichter. (in CCCorrosia in Haven)

 Boekenweek 18 maart 2007.  Voor € 5 de hele middag genieten van  voordrachten, optredens, signeersessies. Thema is 'Lof der Zotheid'.

In de Roestbak. 12.15 uur: opening door Jörgen Raymann, Almeers cabaretier met een eigen tv.show. 12.30 uur: Vlaamse kunstenaar Kamagurka vertelt. Er is in CCCorrosia een expositie van zijn cartoons en schilderijen. 14.00 uur en om 15.30 uur: Campert en Chabot  treden op in een uniek programma, speciaal voor  Almere. Remco Campert, dichter, romanschrijver en columnist en Bart Chabot, dichter, performer en Herman Brood-biograaf www.bartchabot.nl

In de bestuurskamer van De Alliantie. 14.00 uur-16.00 uur Zelf satirische teksten schrijven? Doe mee aan de workshop van ‘Loesje’. Inschrijven bij de cultuurbalie bibliotheek Almere Stad. Het aantal plaatsen is beperkt!.

In CCCorrosia.  12.45 uur, 14.15 uur, en 15.45 uur: Almeerse dichters, schrijvers en columnisten lezen voor uit eigen werk. Ze worden ingeleid door Maria van Daalen. Intermezzo’s van het Apollo ensemble met een speciaal muziekprogramma "Snaren en Pijpen". Van 11.30 uur tot 18.00 uur kunt u op vertoon van het Boekenweekgeschenk 2007 gratis met de stadsbus van Connexxion reizen van en naar de Markt in Almere.

Dinsdag 24 april 2007: schrijfster Marjan Berk is de gast in café restaurant De Ziel in Archipel. Eindig laagland organiseert deze avond ism st.Archipel. Zij vertelt over haar werk, leest voor en signeert. Marjan Berk is niet alleen schrijfster van televisieseries (o.a. Vrouwenvleugel), maar heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre van 35 boeken op haar naam staan. Zij heeft een grote levenservaring,  altijd wel een verrassende formulering en beschikt over veel humor. In haar boeken bestrijkt ze vele thema’s. Meer in de volgende nieuwsbrief.

Wensen en verlangens.  Elk jaar stelt ‘eindig laagland’ een lijst vast van auteurs die interessant zijn om uit te nodigen. Wij willen u uitnodigen namen door te geven van auteurs met wie u via een literaire avond nader zou willen kennismaken. Wie weet kunnen wij hem / haar dan binnenkort in Almere ontvangen.


18 februari 2007: Lirakabal bij Haddock van 14.00 tot 16.30 uur

Zondag 18 februari 2007 is het weer zover: LiRaKaBAl bij Haddock Watersport (bij 't Oor, Archerpad) een bijeenkomst van dichters en liefhebbers daarvan! Op de dichtersbijeenkomst in januari jl. waren er zo'n 30 mensen. Het leuke van LiRaKaBAl is dat er wél een vaste kern is maar dat de samenstelling van de bezoekers steeds wijzigt. Dat geeft een grote afwisseling. Aangemoedigd worden hoeft bijna niet meer: de 'vaste' bezoekers springen graag het podium op om hun gedicht te laten horen, Nieuwelingen raken erdoor geinspireerd en na soms een wat verlegen start, merken we daar op het podium niks meer van! 

Dus: iedereen is welkom, de toegang is gratis en wie niet zelf wil optreden....toehoorders zijn ook van harte welkom!

Verder wil de werkgroep van LiRaKaBAl (Ans van Wier, Colette Faber en Martina Meesters) vragen, wie leuke nieuwtjes heeft voor de LiRaKaBAl - Nieuwbrief: stuur ze op naar Colette via c.faber@chello.nl zodat zij die weer kan vullen met wetenswaardigheden. 

Noteer vast de volgende data: zondag 18 maart, zondag 15 april en zondag 20 mei 2007 van 14.00 - 16.30 uur  toegang gratis !!!


 14 februari 2007:  95 leerlingen van Villa Parkhurst ontmoeten schrijver Peter Vervloed 

in het kader van De Jonge Jury  

De Jonge Jury is een landelijke campagne die jongeren uit de eerste 3 klassen van het voortgezet onderwijs uitdaagt tot het lezen van jeugdboeken. Uit de meest recent verschenen jeugdboeken kiezen zij het mooiste boek. Iedere jongere die een stemformulier instuurt, is lid van De Jonge Jury.  

95 leerlingen van Villa Parkhurst (een dependance van het Helen Parkhurst college), maakten vandaag als lid van De Jonge Jury kennis met schrijver: Peter Vervloed. Hij liet 3 verschillende groepen op een spannende en speelse wijze inzien hoe je schrijver wordt, maar ook hoe je wordt wat je wilt worden, want niet iedereen is een schrijver. Nieuwsgierigheid was daarbij erg belangrijk. Voor de leerlingen was het extra spannend omdat zij nog niet eerder een echte schrijver hadden ontmoet. Peter Vervloed werd dan ook de hemd van het lijf gevraagd: hoe kom je aan ideeën voor een boek? Verdien je veel als schrijver? Hoeveel boeken heb je al geschreven? Waarom schrijf je juist voor kinderen? Alle leerlingen hebben de ‘lessen’  heel leuk gevonden. De vraag is nu of de Almeerse leerlingen een boek uit 2005 van Peter Vervloed gaan nomineren als ‘mooiste boek’

foto aangeleverd                                                                                                  De landelijke uitslag volgt op dinsdag 17 april

De eerste verhalen van Peter Vervloed werden gepubliceerd in de kinderbladen ‘Okki’ en ‘Taptoe’. Zijn eerste boek ‘De Kris danst’ kwam uit in de Zoeklicht-serie van uitgeverij Zwijsen. De titel ‘De Kris danst’ verraadt een thema dat in de verhalen van Peter Vervloed vaak opduikt: Indonesië. Hij is zich steeds meer gaan interesseren voor het land waar zijn vrouw vandaan komt. Ook zijn woonplaats en zijn school spelen een grote rol in de boeken van Peter Vervloed. Hij voelt zich een schrijver die lesgeeft en een leraar die schrijft.


9 februari 2007: openhaaard-vertelavond aan de Klavergriend

Eindelijk gaat het weer gebeuren: de geliefde Openhaard-Vertelavonden aan de Klavergriend 39 B, 

dat is het woonhuis van  Mario Ochse Freiwald en Martina Meesters (foto) >

Vrijdag 9 februari 2007 om 20.00 uur ben je welkom! Kosten 3 euro pp.

Heb je zélf zin om te komen vertellen, of misschien een eigen gedicht voor te lezen? Maar alleen luisteren mag ook hoor!

Maar svp wél van tevoren opgeven via de mail of telefoon! (036) 5348579  of  martina.meesters@falw.vu.nl

 


donderdag 25 januari:  Nationale gedichtendag

Dichter Mario Withoud treedt op bij Bieb Almere-stad met 'verrassingsoptreden'

 Voor dichters en gedichten is steeds meer aandacht. Vooral op donderdag 25 januari, Nationale Gedichtendag. Ook de Bibliotheek Almere staat stil bij gedichtendag. Tot de door de Bieb georganiseerde aktiviteiten hoort ook een “verrassingsoptreden” van de Almeerse dichter Mario Withoud.  

Ik treed wel vaker op met wat ik “stand up poetry” noem”, zegt Mario Withoud, “Daarom weet ik dat veel van mijn gedichten zich prima lenen voor een voordracht. Er zit een hoop variëteit in mijn gedichten. Van lichte en voor iedereen begrijpbare korte stukken tot serieuzer werk. Al was het maar om te laten zien dat ik ook heuse poëzie kan schrijven…”  

 

 

 Het verrassingsoptreden is donderdag 25 januari tussen 15:15 en 16:30 uur in de Bibliotheek in Almere-Stad. Toegang gratis. Meer informatie op: www.bibliotheekalmere.nl

Gedichtendag 2007....poezie en stilte
Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Gedichtendag 2007 staat in het teken van stilte en eenvoud. In drukke en lawaaierige tijden, waarin snelheid en zappen de norm zijn, vraagt Poetry International aandacht voor rust en concentratie; voor de stilte die onlosmakelijk verbonden is met het gedicht: de stilte die nodig is om klank en betekenis te waarderen; de stilte in het wit tussen de regels en de onvermijdelijke stilte wanneer de betekenis van het gedicht onzegbaar is.
 
Gratis gedichtenkaarten
Bezoekers van de bibliotheek ontvangen deze dag een gratis gedichtenkaart, zolang de voorraad strekt.
Elk uur wordt een minidisk gedraaid waarop gedichten voorgedragen worden door vier bekende Nederlanders, die dit jaar de poëzie-ambassadeurs zijn, te weten: Wilfred Genee, Jan Marijnissen, Birgit Schuurman en Claudia de Breij.


 

donderdag 25 januari 2007: Poezieprijs 2007-uitreiking in Kunstlinie

 

 

 

 


 

woensdag 24 januari 2007: Poezie met maria van daalen en anne vegter

 

Woensdagavond 24 januari om 20.00 uur is er de speciale poëzieavond Storm in het hart van de stilte in CCCorrosia. De dichters Maria van Daalen en Anne Vegter lezen nieuw werk voor, interviewen elkaar en praten over alles wat je kan lostrekken, waar je aan kan zitten en waar je zoal over struikelt als je je bril op hebt. 

Anne Vegter is ondermeer bekend van haar kinderboeken. Haar laatste boek Sprookjes van de planeet aarde verscheen vorig jaar. Haar eerste dichtbundel schreef ze in 1991 en de tweede bundel Aandelen en obligaties kwam in 2002 uit. Ze heeft een reputatie als creator van uiterst merkwaardige zinnen en bizarre zijdelingse opmerkingen, dus dat belooft wat voor de avond.  

De laatste dichtbundel die van de Almeerse Maria van Daalen verscheen is Yo! de liefde. ‘Spannende poëzie, waarin het draait om een bijzondere invulling van het oeroude conflict tussen lichaam en geest’, aldus recensent Thomas Vaessens. In 2005 verscheen de verhalenbundel De zwarte engel. De verhalen van Maria van Daalen hebben een hoog autobiografisch gehalte, waarin ze geen enkel onderwerp schuwt. Haar verhalen koppelt ze, net als haar poëzie, aan het hogere: de mystiek.

Deze twee topdichters zijn gewaagd aan elkaar en staan dan ook garant voor een spannende avond vol poëzie op de vooravond van de Gedichtendag 2007.

Storm in het hart van de stilte begint op woensdag 24 januari om 20.00 in CCCorrosia, de toegang is gratis

 


zondag 21 januari 2007: LiRaKabAl 

Literair Rariteiten Kabinet Almere 

Open podium voor schrijvers, dichters en muzikanten. Opgericht op 14 december 1997 door Peter Schilling, met als doel de "kleinkunst" voor een ieder uitvoerbaar en bereikbaar te maken. Iedere 3e zondag van de maand (van september t/m mei) in een mooie zaal van 'Haddock Watersport', Archerpad 8 - 10 (achter 't Oor) in Almere-Haven.

 

De volgende data zijn: zondag 18 februari, zondag 18 maart, zondag 15 april en zondag 20 mei 2007 van 14.00 - 16.30 uur  toegang gratis !!!

 

zaterdag 20 januari 2007: Marjan Berk signeert "Zout"

Sebahat werd op bijna middeleeuwse wijze uitgehuwelijkt aan een man die ze nog nooit had gezien. En toch, hoe onwaarschijnlijk dat in mijn westerse oren ook klonk: ‘Hij heeft me verschrikkelijk gelukkig gemaakt!’ 

Dit is een van de eerste zinnen uit ‘Zout’, het nieuwe boek van Marjan Berk dat gaat over Sebahat, een Turkse vrouw, in de jaren zestig naar Nederland gekomen. Marjan Berk signeert ‘Zout’ zaterdag 20 januari 2007 om 14.00 uur in Boekhandel de Ark (in het nieuwe Stadshart: de Spaanse trappen op, en dan links)

Maar omdat signeren ook maar signeren is, heeft De Ark Connie Franssen gevraagd haar te interviewen. Het lijkt Franssen extra leuk als er ook Turkse vrouwen komen dus roept zij op:" kom luisteren – en wat haar betreft meepraten – en neem je Turkse vriendin mee! "

 


januari 2007: Samenwerking Almeerse fotografen en AldichtersDe Almeerse dichtersvereniging Aldichter bestond in 2006 tien jaar.

Ter gelegenheid daarvan hebben de dichters van Aldichter Fotoclub Almere benaderd om samen een aantal foto-gedichten gemaakt. Zij lieten zich door elkaars werk inspireren en dit heeft geresulteerd in een expositie, met als thema -heel toepasselijk- "Feest!"

 

Op dit moment is de foto/gedichten-expo te zien in het Flevoziekenhuis 

(op de Röntgen-afdeling) tot eind maart 2007

 

 

 

Een gedicht van Aldichter Petra Luijten, de foto is van Harry van Rhoon >