nieuwtjes-enzo  2007

tekst en foto's: greta verduin                                                                                    kijk ook op


22 oktobr 2007: armando museum in amersfoort afgebrand

In Amersfoort is een felle brand uitgebroken in de 19e eeuwse Elleboogkerk, waarin het Armando-Museum is gevestigd. 

Alles is volkomen afgebrand en de méér dan 20 geexposeerde schilderijen van Armando zijn totaal verwoest; en ook enige kostbare in bruikleen afgestane kunstwerken, oa van Ruysdael. 

Het betreft een miljoenenschade en het Armando Museum (dat werd bestempeld als een 'trekker' en 'de ziel' van Amersfoort) is er niet meer. 

Men denkt al voorzichtig aan een nieuw Armando Museum........

 


19 oktober 2007: jan wolkers overleden

De bekende beeldhouwer, schilder en schrijver Jan Wolkers is 19 oktober 2007 in zijn slaap overleden in zijn huis op op Texel. Hij werd geboren op 26 oktober 1925 in Oegstgeest. 

Voor Almere heeft hij een glaskunstwerk vervaardigd dat in oktober 1998 met veel vertoon geplaatst werd in de Literatuurwijk. De bewoners die daar net woonachtig waren, konden het kunstwerk wel waarderen, vooral ook doordat er 's avonds licht uit en om het beeld te zien was. Het werk heette dan ook "Berg van Licht"(naar Couperus). Helaas moest het kunstwerk het ontgelden bij vandalen die het dikke groene glas bekogelden tot het eruit zag als craquelé; ook de verlichting moest het ontgelden. (zie onderstaand bericht van 29-6-2001). 

29 juni 2001:  Een "Berg van Licht"?

In oktober 1998 werd in de Literatuurwijk een kunstwerk geplaatst, in het water, van Jan Wolkers, schrijver en beeldend kunstenaar. De titel luidde "Een Berg van Licht", naar het gelijknamige boek van Couperus. Heel toepasselijk werd dit beeld van onderaf aangelicht waardoor men ook ´s avonds kon genieten van het sfeervolle, glazen buitenbeeld.

Helaas kreeg het kunstwerk (tot ontzetting van de Literatuurwijk-bewoners) te maken met vandalisme, waarbij de diffuus-groene glazen panelen versplinterd werden (aug.´99).

Daarna werd het objekt eerst volledig ingepakt om erger te voorkomen; vervolgens moest er helaas weer fiks geinvesteerd worden in -niet uitsluitend- reparatie maar ook renovatie, dus totaal nieuwe glazen panelen, die ook meteen maar ´gepantserd´ werden.

Pas op 17-11-2000 kon het kunstwerk teruggeplaatst worden. Het enige wat ontbreekt -tot verwondering van de Literatuurwijkers- is de verlichting; en het héét toch "Berg van Licht" .......?


Tekst en foto´s: Greta Verduin (Almere-City2001)

 


7 december 2001: winnaar Architektuurprijs Almere 2001 ontvangt replica van dit beeld van Jan Wolkers.


5  januari 2001: Jan Wolkers exposeert in Provinciehuis te Lelystad

Commissaris van de Koningin Flevoland, Michel Jager, opende 5 januari 2001 deze expositie. In zijn openingsspeech "nodigde hij allen uit namens het Provinciebestuur - omdat deze bijzondere tentoonstelling voor het eerst in het Provinciehuis plaatsvindt", aldus Jager. (NB in sept. '99 had het gemeentehuis van de Noordoostpolder te Emmeloord de Flevolandse primeur).

< Jan Wolkers met zijn vrouw Karina

PassePartout heeft Wolkers binnengehaald als eerste exposant van het echte nieuwe Millenium.
De komende weken kunnen bezoekers van het Provinciehuis kennismaken met Jan Wolkers als beeldend kunstenaar. 

 

Dat is aangenaam maar ook goed omdat Wolkers  bij velen bekender is als schrijver dan als beeldend kunstenaar; en dat laatste vooral door vandalisme aan zijn beelden o.a. in de Literatuurwijk in Almere: "Berg van Licht", '97 (nu gerepareerd en 'hufter-bestendig' gemaakt (GV) 

 

Het is merkwaardig hoe Paul Steenhuis 20 okt.'00 in het Cultureel Supplement van de NRC schreef  'dat er geen grote overzichtstentoonstelling " 50 jaar Wolkers " is geweest en ook niet op stapel staat; ofwel een rijk-geillustreerd boek.....'

Emmeloord en Lelystad (en enige jaren terug Almere) helpen beetje bij beetje mee die lacune op te vullen. Nu is hier schilderkunst te zien, misschien over poosje terug met ander werk (?)
Ook zei Jager blij te zijn dat er een goede band was ontstaan tussen het jongste  stukje land en een van onze grote Nederlandse kunstenaars. In 1998 en 1999 was Wolkers present bij "Sunsation" en in 1996 al nam Jan Wolkers deel in het projekt "Dijkwacht"  t.g.v. het 10-jarig bestaan van Flevoland....

< Jan Wolkers en Commissaris van de Koningin Flevoland, Michel Jager

 

 

In aanwezigheid van de Koningin werden toen de volgende dichtregels in basalt vereeuwigd: (=sluitsteen van oostelijk Flevoland bij Flevocentrale)

Wie schilt de steen
wie snijdt het water
over de golven heen
loop ik naar later

Gedeputeerden Dick van Hemmen, Laura Bouwmeester en de kunstenaar Jan Wolkers >

 

 

 

Michel Jager  zei te hopen dat er ooit in zijn boekenkast een boek van Jan Wolkers zal staan waarin hij - met zijn literaire gave - "Het Worden Van Flevoland "  beschrijft.........

 

< Jan Wolkers signeert.

De expositie in het provinciehuis te Lelystad is te bezoeken van vrijdag 05 januari 2001 t/m woensdag 14 februari 2001 van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. De entree is gratis.

Tekst en foto's: Greta Verduin (Almere-City 2001)

 

 


aankondiging voor 8 september: 1e cultuurnacht almere

en afkondiging Nacht van de Kunst..... (kijk daar)

Op 8 september 2007 vindt de eerste Cultuurnacht Almere plaats. Een feest ter ere van de aftrap van het nieuwe culturele seizoen. Het evenement vindt plaats op diverse lokaties in het Stadshart en bestaat uit een gevarieerd programma vol theater, muziek en kunst. De Cultuurnacht begint om 20.00 uur en duurt tot circa 01.00 uur. De toegang voor alle voorstellingen en optredens is gratis.  

De Cultuurnacht wordt om 20.00 uur geopend met een spetterende openingsact op de Esplanade. Daarna volgen diverse aktiviteiten op en rondom het plein: van ijssculpturen op de trappen tot een popconcert op het podium. Behalve veel straattheater-acts, zoals een levend schilderij, enorme theatrale steltlopers en de Braincar van Olaf Mooij (zie foto, aangeleverd museum De Paviljoens) die regelmatig parkeert om even te dromen.  

Er zijn in het Stadshart fanfares en brassbands te vinden en er kan  gelachen worden om stand-up comedy.  Er is een hiphop show op het podium van het Forum, Villa Zeezicht zingt, en letterkunstenaars PJ Roggeband, Jaap Robben en Moustafa Stitou brengen gedichten en letteracts. De groep Urban-Free verzorgt workshops acrobatiek en zal ook optreden, waarbij de stad zelf als podium dient. 

Bovendien zijn er rondleidingen door het nieuwe Stadshart door architektuur-gidsen van Casla. 

www.cultuurnachtalmere.nl

Ook in Schouwburg Almere is van alles te beleven. Zo verzorgt het theater diverse optredens en voorstellingen van oa Club Donthitmama met een afterparty met DJ. Café Restaurant Waterfront is tijdens dit culturele stadsfeest geopend met een gezellig buitenterras en heeft ook zelf een podium voor aantal optredens. 

De Cultuurnacht is een samenwerking van Schouwburg Almere, Kunstencentrum de Kunstlinie, Bibliotheek Almere, CCCorrosia, Architectuurcentrum Casla en Museum de Paviljoens, allemaal gratis toegang.

 


Almere-Havenfestival met Kunstmarkt op zaterdag 1 september 2007

Het jaarlijkse Almere-Havenfestival vindt weer plaats met op zaterdag 1 september een (ook al traditionele) Kunstmarkt aan de Kerkgracht in Haven. Er staan zo'n 50 kraampjes en er doen 80 kunstenaars aan mee,  niet alleen uit Almere. Natuurlijk zijn de Galeries aan de gracht geopend (ook op zondag 2/9) (Alosery ArtGallery, Jan van Koningsveld glaskunst, Galerie Odelijn) en laten vaak ter plekke zien hoe een kunstwerk ontstaat of laten dat zie aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Het thema is dit jaar 'Spanje', waarbij alles in het teken van dit land staat, ook de tapas op de Markt vóór De Roestbak.

Ook CCCorrosia is van de partij, het centrum voor beeldende kunst Flevoland, dat een nieuwe fase ingaat binnenkort! Theater de Roestbak, dat bedreigd werd met sluiting, krijgt nu alsnog de kans uit te groeien tot het theatertje dat al deze mogelijkheden al in zich had......maar met het 'grote theater' (de Schouwburg in stad) is er veel behoefte aan juist een theater als De Roestbak, waar kleinschalige voorstellingen kunnen plaatsvinden. Ook zullen er filmvoorstellingen  komen en thema-expo's en zullen dichters optreden van oa Ver. Aldichter; maar ook klassieke concerten en kindervoorstellingen komen aan bod www.corrosia.nl


30 juni 2007: Nationaal Historisch Museum naar Arnhem!

Minister Plasterk had 3 lokaties op het oog: Amsterdam, Den Haag of Arnhem. Nijmegen en vooral Almere hebben gelobbyd om het museum in hun plaats te krijgen. Volgens Plasterk heeft Amsterdam al genoeg musea, Den Haag is gepasseerd en Arnhem bleek de beste plek om mensen, met name ook jongeren, te trekken. Arnhem is er zeer verguld mee omdat ook buro Mecanoo (van stadsbouwmeester Francine Houben) het gebouw mag neerzetten. Het ontwerp is er al en het gat zo'n 50 miljoen euro kosten.

klik op deze link voor uitgebreide info van ANNO


Juni 2007: waarschuwing voor dierenverzamelaarster

De politie en medewerkers van het dierenasiel in Almere worden hoorndol van een Almeerse die door het hele land honden en katten koopt, deze niet betaalt, een vals adres opgeeft en ze vervolgens na twee dagen weer op straat zet. Bij voorkeur vastgebonden aan een lantaarnpaal of boom.  De vrouw mag van de politie geen dieren meer houden, maar aan dat verbod houdt ze zich niet. 

 

Het meest recente slachtoffer is mevrouw M.L. uit Almere, die de vrouw een kitten voor 15 euro verkocht. “Ze had allerlei smoesjes waarom ze het katje niet kon betalen dat ze bij me ophaalde”, aldus deze mevrouw. “Je voelt je opgelicht.” 

 

Toen zij er verder achteraan ging, om haar geld te krijgen, kreeg ze van de politie te horen dat de vrouw geen dieren mag houden. Het katje was inmiddels bij haar weggehaald en naar het dierenasiel gebracht.

 

Margret Jansen van het dierenasiel:Het zoveelste dier dat hier afgegeven wordt omdat de vrouw geen dieren mag houden. Dat heeft ze er zelf naar gemaakt. We worden er gek van. Onze accommodatie zit overvol, dus we zitten niet op de dieren van deze mevrouw te wachten.” De gedupeerde Almeerse: M.L.: “okee, ik heb het dier verkocht, dus dan heb je niet zoveel rechten meer maar ik wil wel dat het een goed tehuis krijgt. Het katje zit tijdelijk bij een gastgezin. Ik hoop dat ik het terug kan krijgen.” (kan het katje weer vertrouwd bij de moederpoes en zijn kittenbroertje) 

De politie zegt dat dit nog niet zo makkelijk ligt en de zaak verder uitgezocht wordt.

 

 

De vrouw in kwestie (de dierenverzamelaarster) laat weten dat ze steeds een drang voelt om een hond of een kat te kopen. Ze zit regelmatig zwaar onder de pillen zit, zoals ze beweert, en juist dan komen die gedachten op. Ik móet gewoon een hond of kat hebben. Ik kan dat niet helpen. Daarna wil ik weer van ze af. Ik wil ze echt geen kwaad doen”, zegt ze.

 

Tekst: Thijs Wartenbergh

Foto: Friedlander

 

Al met al is het katje de dupe en zit af te wachten in een pleeggezin tot Justitie zich over deze zaak buigt en beslist wat er moet gebeuren.....

 


25 juni 2007: majoor bosschardt overleden

Alida M. Bosschardt : Officier van het Leger des Heils; Order of the Founder of the Salvation Army; Officier in de orde van Oranje Nassau; Ereburger van de stad Amsterdam; Yad Vashem onderscheiding. 

In de leeftijd van 94 jaar

 'Het volk van God staat de echte sabbatsrust dus nog te wachten'
Hebr. 4:9 (vertaling Groot Nieuws voor U) 

Amsterdam, 25 juni 2007 (tekst + foto van website Leger des Heils)


18 juni 2007: verkiezing kunstenaar van het jaar 2007 (per 1/7 a.s.)

 Op 1 juli a.s.  start de 1e publieksronde van de grootste verkiezing op het terrein van (beeldende) kunst in Nederland. Dan worden de 90 door het panel van deskundigen genomineerde kunstenaars bekend gemaakt en kan er gestemd worden op de genomineerde kunstenaars (of  zelf  een kunstenaar voor de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars voordragen).
De 5e  editie van de "Verkiezing Kunstenaar van het Jaar" kent 4 verkiezingrondes > 90 genomineerden > 25 halve finalisten > 8 finalisten > winnaar. 

De Kunstenaar van het Jaar 2007 wordt tijdens het Kunstweek Bal op 2 november 2007 bekend gemaakt, waarmee de Kunstweek wordt ingeluid.
Voor alle info over de procedures van  de 4 verkiezingsronden
klikt u hier. Voor genomineerde kunstenaars in voorgaande jaren klikt u hier

PS Ook de Almeerse Emeke Buitelaar is in het verleden genomineerd en 'verloor' uiteindelijk van Corneille, die 'Kunstenaar van het Jaar 2003" werd.


vanaf zaterag 16 juni 2007: zomer-carillonconcerten in haven

Jubileumjaar: 25 jaar carillonconcerten in Almere. Iedereen van harte uitgenodigd!

 

 Stadsbeiaardier Frits Reynaert geeft het eerste concert op zaterdag 16 juni, van 15.30 tot 16.15 uur in de Goede Rede-toren in Almere Haven. Hij speelt o.a. werken van Stanley, Rodrigo en Piazzola De concertserie wordt daarom dit jaar afgesloten met een zeer bijzonder carillonconcert. Het beiaardierduo Koen van Assche (België) en Anna Maria Reverté (Spanje) geeft op 25 augustus van 15.30 tot 16.30 uur een 4-handen-concert (ze bespelen dus gelijktijdig het carillon).Als duo worden zij veelvuldig uitgenodigd voor prestigieuze beiaardfestivals in de hele wereld.  

Agenda Carillonconcerten Zomer 2007

De concerten vinden plaats op onderstaande zaterdagen van 15.30 tot 16.15 uur.

 

16 juni    

Goede Redetoren, Almere Haven,

stadsbeiaardier Frits Reynaert

23 juni   

Goede Redetoren, Almere Haven 

Rosemarie Seuntiëns

30 juni     

Goede Redetoren, Almere Haven

Gerda Peters

7 juli    

Goede Redetoren, Almere Haven

Mar Bruinzeel

14 juli 

Lichtboogtoren, Almere Stad

David Hunsberger (Verenigde Staten)

21 juli

Lichtboogtoren, Almere Stad

Monika Kaźmierzak (Polen)

28 juli

Lichtboogtoren, Almere Stad

Gijsbert Kok

11 augustus

Goede Redetoren, Almere Haven

Marianna Skaug-Marras

18 augustus

Goede Redetoren, Almere Haven

Eddy Mariën  (België)

25 augustus

(15.30 – 16.30 uur)

Goede Redetoren, Almere Haven

 

Koen van Assche (België_ en Anna Maria Reverté (Spanje)

 

 

Een uitgebreid programmaboekje is te krijgen bij de VVV, de Bieb, Galeries, Ouderencentra, kerken en luisterplaatsen of via www.almere.nl/carillon

 

Luisterplaatsen Haven

De gemeente voert werkzaamheden uit aan de Kerkgracht in Almere-Haven. Totdat deze werkzaamheden zijn voltooid, richt de Beiaardkring Almere Haven tijdens de zaterdagmiddagconcerten een luisterplaats bij de Torensteeg. Na voltooiing van de werkzaamheden plaatsen zij de stoelen weer op de officiële luisterplaats vóór de kerk. De Wereldwinkel Almere schenkt koffie en thee. Het dakterras van de Bieb Almere Haven blijft ook toegankelijk voor liefhebbers van deze luisterplaats (via de brandtrap aan de achterzijde van de bibliotheek).

 

Open-torenbespelingen Ook dit jaar organiseert de Beiaardkring AlmereHaven 2 open-torenbespelingen: * 30 juni van 13.30 tot 14.30 uur, de Lichtboogtoren in Almere Stad. * 1 september van 15.30 tot 16.30 uur, de Goede Redetoren in Almere Haven. Op beide dagen kan de  toren beklommen worden en genoten van het uitzicht. Stadsbeiaardier Frits Reynaert geeft ook een demonstratie.

 

 

 


25 mei 2007: ymere wordt bijzondere begunstiger museum de paviljoens

Ymere treedt op 25 mei toe tot de groep van bijzondere begunstigers van Museum De Paviljoens. Ymere, één van de grootste woningcorporaties in ons land, ondersteunt hiermee het museum en zijn aktiviteiten voor de jaren 2007, 2008 en 2009. Museum De Paviljoens is bijzonder verheugd over deze nieuwe verbintenis. De overeenkomst met Ymere voor de jaren 2007, 2008 en 2009 ondersteunt en stimuleert Museum De Paviljoens bij het organiseren van onderscheidende activiteiten, zoals de tentoonstellingen, educatie en het organiseren van kunstenaarsprojecten binnen en buiten de muren van het museum. 

Pieter Jan Datema, regiodirecteur Ymere, motiveert de overeenkomst als volgt: Culturele instellingen, zoals Museum De Paviljoens, bepalen mede de identiteit van een wijk en stad, en maken die ook aantrekkelijk voor mensen van daarbuiten. Zo’n kwaliteit is van groot belang voor een prettige leefomgeving, waar mensen graag wonen en werken. Bovendien, een stad als Almere heeft een instelling met de kwaliteit en het aanzien van Museum De Paviljoens nodig in haar ambitie in cultureel opzicht tot de top van Nederland te horen.’  

De steun en waardering van Ymere is voor Museum De Paviljoens opnieuw een bevestiging.  Museum De Paviljoens geeft mede kleur aan de identiteit van de stad Almere en draagt bij aan een positief vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven. In januari 2007 sloot ING Almere een driejarige overeenkomst. In 2005 werd de driejarige overeenkomst van 2002 met Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling BV met nog eens drie jaar verlengd. Ymere is een maatschappelijke onderneming, die zich ten doel stelt om op een eigentijdse wijze tegemoet te komen aan de wensen van huurders en kopers op het gebied van wonen, woonomgeving en aan wonen gerelateerde producten en diensten.  

Museum De Paviljoens onderscheidt zich nu ruim 12,5 jaar met hedendaagse kunst, in hedendaagse architektuur in een hedendaagse stad. Kunstenaarsprojekten binnen en buiten de muren van het museum en kunstambassadeurs in de stad dragen bij aan een lokale inbedding van de aktiviteiten van het museum. Met uitgebreide educatieve programma’s bedient Museum De Paviljoens scholen van alle nivo's in de regio. De huidige tentoonstelling Tweeëntwintigduizendvijfhonderd; De Collectie Almere, aanwinsten 2001-2007 toont de aanwinsten voor de gemeentelijke kunstcollectie, die Museum De Paviljoens beheert.

 


8 juni 2007: officiele opening door koningin beatrix van nieuwe Schouwburg en kunstlinie

Koningin Beatrix zal op 8 juni de nieuwe Schouwburg en Kunstlinie officieel openen. Ter gelegenheid van de opening zal het theatergezelschap Dogtroep (zie onderstaand bericht) een ongewone voorstelling spelen. Een deel van de voorstelling zal overdag gespeeld worden en speelt zich af in het rond het gebouw, inklusief het omringende water. Daarvoor is de Doggroep al tijden bezig om pontons in het Weerwater te bouwen, die gaan fungeren als tribune voor de bezoekers.

 


per 1 juni 2007: nieuwe direkteur Kunstlinie

Tom de Rooij, ex-direkteur CKV, nu Kunstlinie genaamd, was vertrokken per 1 april 2007 vanwege een andere baan als direkteur bij de Kunstfactor (scroll naar beneden naar 1-4-2007) Als interim fungeerde Dirk van der Meulen, hoofd bedrijfsvoering van het kunstencentrum de Kunstlinie. 

Nu is er een nieuwe direkteur benoemd; per 1 juni 2007 treedt zij in dienst:  Lydia de Jong, communicatie- en marketingmanager (en van PvdA-huize zij zit nog in het Bestuur van de Partij in Zuideramstel. Geboren in Amsterdam, getogen in Amstelveen. Middelbare schooltijd op het Snellius Lyceum, daarna kunstgeschiedenis en beeldende vorming gestudeerd...klik naar haar eigen pagina.

< Lydia de Jong (foto PvdA-website)

 


Doggroep zoekt kreatieve vrijwilligers!!!

Dogtroep is een theatergezelschap die voornamelijk lokatietheater maakt. Op het moment zijn ze bezig een voorstelling te maken voor de opening van de nieuwe Schouwburg in Almere. Meer info www.Dogtroep.nl

Dogtroep en Almere maken: LAAD LOS  

Lokatievoorstelling in en rond de nieuwe Schouwburg en kunstlinie Almere. Voor deze voorstelling zijn wij opzoek naar vrijwilligers voor de publieksbegeleiding, maar dan op een beeldende manier. 


Dogtroep zoekt ook naaktfiguranten

Koningin Beatrix komt de Schouwburg officieel openen!

 


27 april 2007: koninklijke onderscheiding voor 10 Almeerders  

Tien inwoners van Almere ontvangen op vrijdag 27 april een Koninklijke Onderscheiding vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Burgemeester Jorritsma reikte de lintjes uit in de Burgerzaal van het Stadhuis. In Almere gaat het om de volgende gedecoreerden:  

Lid in de Orde van Oranje Nassau  mevrouw E.R. Dijksma-Potjer, de heer J.M. Kuijper, de heer G.J. Romeijn, mevrouw A.H.F.M. Werkman-Koster, de heer J.W. Wijbrandts, de heer H.J. Zentveld          

Ridder in de Orde van Oranje Nassau  De heer J. van Boven, de heer H.J. Hasper, de heer F. Huis (Frits) de heer A. Sprokkereef (Bert)   

Uit de speech van burgemeester Annemarie Jorritsma licht Kunst-enzo er twee uit. 

Voor Bert Sprokkereef had zij het volgende in petto: 

"Ook u heeft een lange carriére achter de rug als officier bij het Leger des Heils. Maar liefst 38 jaar van uw leven heeft u leiding gegeven aan diverse korpsen, bent u pastor geweest van vele mensen en bent u voorgegaan in ontelbare diensten. U werkt vanaf 1990 op het hoofdkantoor van het Leger des Heils, dat is gevestigd in Almere. Vanaf 2000 woont u ook in Almere en bent u ook actief voor het korps Almere. U bent echt een man met een missie, of misschien kan ik beter zeggen een roeping. 

Als u enigszins de mogelijkheid ziet om daar invulling aan te geven, dan doet u dat. U staat gewoon altijd klaar voor iedereen. Of het nou tijdens werktijd is, in uw vrije tijd of als het moet midden in de nacht. Om anderen te kunnen helpen heeft u zichzelf volledig weggecijferd. Extra bijzonder vind ik voor iemand die zelf met gezondheidsproblemen kampt. Uw vrouw – met wie u veel gewerkt heeft - omschrijft het heel mooi: een extra mijl gaan is hem niet vreemd.  

U heeft zich overigens niet alleen voor het Leger des Heils, maar ook voor andere organisaties ingezet. Voor uw activiteiten voor de Rotary heeft u een aantal jaren geleden de Paul Harris Fellow onderscheiding ontvangen. Een Koninklijke Onderscheiding is hier volledig op zijn plaats. De Majesteit heeft u benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ik wil u van harte feliciteren. 

< Bert Sprokkereef mét onderscheiding, foto: Friedlander

 

Vervolgens besloot Jorritsma haar speech met deze woorden voor Frits Huis: 

" We zijn toegekomen aan het sluitstuk van vandaag: de laatste druppel uit de lintjesregen. Ook deze onderscheiding gaat naar een Almeerder van het eerste uur. Ik heb het over Frits Huis.  Frits, jouw betrokkenheid bij Almere gaat ver terug. Tot 1975 om precies te zijn. Want toen werd je hoofdredacteur van het nieuwsblad De Almare , de eerste plaatselijke krant in Almere die al verscheen voordat er huizen stonden!    Je bent in die beginjaren heel actief geweest met de opbouw van de stad.               

Uit de lijst activiteiten blijkt jouw brede belangstelling. Je was oprichter en voorzitter van de tennisclub, medeoprichter van het Nescio Leesgezelschap en je zat in de Raad van Overleg, een overlegorgaan opgericht door de eerste bewoners. Maar je hebt je ook hard gemaakt voor de totstandkoming van De Fantasie en de Realiteit. Bij de geboorte van Almere als architectuurstad stond jij aan de wieg.  Je hebt zoals één van de aanvragers schrijft een groot sociaal hart. Je staat altijd klaar om mensen die minder goed voor zichzelf kunnen opkomen een handje te helpen. Je bent zeer lang bestuurlijk actief geweest in het speciaal onderwijs en was voorzitter van de Stichting Kindervakantieland.  

In 2000 heb je Leefbaar Almere opgericht, de partij waarmee je het bij de verkiezingen in 2002 best aardig deed. Leefbaar kwam met negen zetels in de raad en werd in één klap de grootste partij van Almere. Dat succes heeft jou ook overvallen. Er werd een beroep op je gedaan om het wethouderschap op je te nemen. Na 32 jaar kwam daarmee een einde aan je journalistieke loopbaan bij de Telegraaf. Vlak voor de verkiezingen van 2006 trad je terug als wethouder om zo een raadszetel voor Leefbaar te behouden. Vanaf de verkiezingen in 2006 ben je opnieuw raadslid voor Leefbaar Almere.  

Je hebt diverse boeken op je naam staan, onder meer de biografische werken over Willem Drees, Jozef Luns, een viertal boeken over Ajax en twee boeken over het Koninklijk Huis. Er zullen ongetwijfeld nog meer boeken volgen. Wat verder opvalt in die hele lange lijst verdiensten: als er wat gevierd werd was je er ook altijd bij. Bij het 1-jarig bestaan van Almere zat je al in het feestcomité, 4 jaar later opnieuw. Bij diverse mijlpalen van Almere verscheen er een publicatie van jouw hand.    

Huis krijgt onderscheiding opgespeld door Jorritsma, foto Friedlander  > 

 

De geschiedenis van Almere heeft jouw belangstelling. Je bent nu ook voorzitter van de Stichting Historisch Almere. Het leek de aanvragers daarom gepast - bij de afsluiting van het 30-jarig bestaan van Almere - jouw inzet voor Almere te belonen met een koninklijke onderscheiding. Dat is gelukt. Frits, ik wil je van harte feliciteren met jouw benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau"


maandag 16 april 2007: rené kempenaar ineens overleden

Op maandagavond 16 april 2007 is René Kempenaar (52) geheel plotseling overleden als gevolg van een hartstilstand.

NB Zaterdag 21 april a.s om 12.00 uur is de uitvaart van René Kempenaar in Almere-Haven.    OPENBAAR (dus niet in besloten kring zoals bericht op website De Schoor)

 

René Kempenaar, ambulant jongerenwerker bij De Schoor,  was samen met een collega op werkbezoek in Den Haag. Het is ongelooflijk en niet te bevatten dat zo'n markante en bruisende persoonlijkheid er ineens niet meer is

Volgende week zou het precies een jaar geleden zijn dat hij zijn Koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld (foto). Wat hij allemaal betekend heeft voor Almere, met name de jongeren, is niet in het kort uit te leggen.....

 

 

Hij stond aan de wieg van veel dingen, oa de oprichting van CultureShock (foto boven), de all-round van streetdance, hiphop, rapscene, enz. gemaakt door en mét Almeerse jongeren. 

Ook was hij de ontdekker van Ali B. (foto links) die in het begin ook vaak in Totem vertoefde. 

De panna-veldjes, of de gratis bokslessen die hij zelf gaf aan jongeren die dreigden te ontsporen of de financiele mogelijkheden niet hadden. En natuurlijk: de JVSA

(Jongeren Veilig Stadshart Almere)

 

 

Het organiseren van expo's...ja inderdaad: óók (of juist) van grafitti; zijn goede samenwerking met de diverse Stadsrappers, Multiversum (Meeting of Styles) en zijn enorm goede kontakten met museum De Paviljoens: onlangs (10/3) zette zich nog in, op de aktiedagen voor behoud van museum De Paviljoens! (foto rechts)  

Zijn betrokkenheid bij alles wat betreft de sociale én culturele kant van Almere.

(en het was ook nog eens een bijzonder aardig mens, konsekwent en rechtvaardig)

In Totum aan de Rentmeesterstraat 2 in Stad is een ruimte ingericht waar medewerkers, jongeren en vrijwilligers terecht kunnen. Dagelijks geopend in de middag en ’s avonds tot 22.00 uur. Inmiddels is er ook op www.condoleance.nl een condoleanceregister voor René geopend

Cartoon: Maarten Wolterink

 


15 april 2007: "mozart café  in cccorrosia (almere-haven)

Zondag 15 april 2007 speelt het Apollo Ensemble om 15.00 uur in CCCorrosia in Almere-Haven. In hun muzikale reeks Kaffee Zimmermann spelen zij nu "Mozart café ", een klassiek Weens programma, waarin het Kegelstatt-trio centraal staat. In dit Mozart-programma klinkt de versie voor altviool, viool en fortepiano. In het trio is de altvioliste Tamara Mkrtychyan te beluisteren. Samen met David Rabinovich speelt zij een van Mozarts magische duo’s voor viool en altviool. Verder kunt u genieten van een dramatische vioolsonate en een pianosonate op een fortepiano vertolkt door Marion Boshuizen. De toegang is gratis.

8+9 april 2007 Pasen:  Een ei hoort erbij


Eieren schilderen, zoeken of een wedstrijd eiertikken: een ei hoort erbij met Pasen. Maar wat hebben het ei en het paasfeest eigenlijk met elkaar te maken? 
Het Christelijke Paasfeest staat bol van de eiersymboliek. Eieren worden gegeten, verstopt, aan Paas-takken gehangen of beschilderd. Al die dingen hebben een eigen achtergrond. In veel culturen staat het ei voor nieuw leven. Het eten van eieren hoort daarom bij voorjaarsfeesten. Zo aten de Chinezen al duizend jaar voor Christus drie dagen lang koude rijst met eieren om het opbloeien van de natuur te vieren. De Germanen, die voor onze jaartelling in Europa woonden, offerden eieren aan hun goden. Door ze bij hun akkers te begraven, smeekten ze om een vruchtbaar jaar. Hier komt de traditie vandaan om paaseieren te verstoppen. De Joden aten eieren juist bij een begrafenis, omdat ze geloofden dat de dode aan een nieuw leven begon. Zo kwam het ei bij Pasen terecht. Christenen vieren dat Jezus is gestorven én uit de dood is opgestaan. De eerste christenen schilderden hun eieren rood, om het bloederige lijden van Jezus te herdenken. 

Topdrukte bij eipakstation Eicom in Barneveld

Ze hadden daarvoor alle tijd, want de veertig dagen voor Pasen was vastentijd. In die periode at niemand vlees, zuivel of eieren. Eieren werden gekookt zodat ze niet gingen rotten. Met de paasdagen hield het vasten op en deden mensen zich tegoed aan de verzamelde berg vrolijk beschilderde eieren.  

5 april 2007
© Anno: de geschiedenis van vandaag


31 maart 2007: bronwater onder stadshart gevonden

Aan alle negatieve dingen over het nieuwe Stadshart kan nu weer een positief punt worden toegevoegd, hoewel totaal onverwacht.

 Tijdens de graafwerkzaamheden in het Stadshart aan het Weerwater, daar waar de moerastuin gaat komen, is men gestuit op zuiver bronwater. Door de aard van de werkzaamheden was men bezig met diverse watertests en kwam men tot de ontdekking dat het water hier een geheel andere samenstelling bleek te hebben dan elders gemeten. Waarschijnlijk is er op deze plek te diep gegraven en op deze natuurlijke 'waterbel' gestuit, verklaren de onderzoekers deze vondst.

Als de 'bron'  van een dusdanige grootte zou zijn, dat dit gebruikt kan worden als een 'SPA',  zou dit wel eens een update kunnen betekenen voor het nieuwe Stadshart, met name het daaraan grenzende Hotel. 

 

Verdere gegevens ontbreken nog. 


 24 maart 2007: "Ronde tafel"  gaat voor religie en behendigheid

Een verslagje van de jaarlijkse 'Heerendag' van De Ronde Tafel op 24 maart jl

 De jaarlijkse "Heerendag" van de Almeerse afdeling van serviceclub 'De Ronde Tafel' (RT 155 Almere) is een dag waarop de leden (de heren) iets met elkaar -als groep- ondernemen. Dat varieert van zich ten dienste stellen van de maatschappij, je inzetten voor anderen, iets leren/horen van die ander, in ieder geval: begrip tonen voor je medemens. Daarbij hoort ook: het opzoeken van nieuwe prikkels en uitdagingen in de vorm van Workshops, clinics en trainingen.

Bijvoorbeeld: het schilderen van de kantine van 'De Stek' (zorgboerderij voor kinderen met een handicap) of  klussen in jongerencentrum 'Het Pakhuis'; maar ook wilgen knotten zijn aktiviteiten van de 'Ronde Tafel'-leden. Zij volgden oa een cursus ademhalingstechnieken, deden mee aan een survival-training of kregen een rondleiding op een boerderij, dit alles om een breed beeld te krijgen (én te houden) van de samenleving.  

Zaterdag 24 maart 2007 was het Thema 'Religie en Behendigheid' waarbij opgemerkt moet worden dat deze 2 items niets met elkaar van doen hadden ;- )

's Ochtends om 10.45 uur werden ze verwacht bij de Gereformeerde kerk aan de Parkwijklaan in Almere-stad. De leden kregen een rondleiding en uitleg over hoe zo'n modern kerkgebouw  - met levensgroot kruis -  tot stand is gekomen. Ook kregen zij  te horen hoe de Gereformeerde kerk anno 2007 in het leven staat. Heel verhelderend allemaal. 

Daarna werden de heren verwacht bij de Al Bakr Moskee in de Waterwijk in Almere. Zij werden verwelkomd door de 'Uitleen-Moslim' Saldihien en de Nederlandse Moslim Josef Stevens. Na introduktie van de 11 leden van de 'Ronde Tafel' werd door beide moslims uitgelegd wát de Islam nu eigenlijk  inhoudt en volgens welke regels een moslim dient te leven. Vervolgens ritueel wassen en een gebed. Daarna rondleiding door de Moskee.

 

 

Tenslotte een pittig 'Ronde Tafel'- gesprek: heel leerzaam en goed voor het wederzijds begrip.


Waarschuwing: 

maart 2007: kattenvoer uit de handel nadat er rattengif  in voeding is gevonden!!!

Nadat er al tientallen katten zijn overleden door rattengif in kattenvoer,  wordt verdacht  voer uit de handel genomen. Het gaat niet alleen om kattenvoer maar ook om voer voor honden! Kijk voor een overzicht van merken en specifieke voedersoort bij onderstaande links:

 www.cnn.com/2007/US/03/23/pet.food.recall.ap/index.html  www.koco.com/family/11346835/detail.html  www.menufoods.com/recall/product_cat.html


31 maart 2007: gratis bibliotheek-concert "haren en snaren"  

Zaterdag 31 maart 2007 organiseert Bibliotheek Almere ism amateurkunstencentrum De Kunstlinie een concert op de1e etage van de centrale bibliotheek in Almere Stad. Dit keer staat het strijkensemble ‘Haren en Snaren’, o.l.v. Harry Vogel, centraal. 

Het concert begint om 12.00 uur en duurt ongeveer één uur. De toegang is gratis


in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart 2007: klok 1 uur vooruit!

In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart  - om 02.00 uur -  gaat de klok één uur vooruit.


21 maart 2007: officiele aftrap voor Europese  culturele hoofdstad almere2018

Het initiatief voor Europese Culturele Hoofdstad Almere2018 krijgt op 21 maart zijn officiële aftrap in museum De Paviljoens in Almere. Op deze (ook officiele) eerste lentedag (met fikse hagelbuien!) organiseerden de Stichting Vrienden van Almere2018  en de Flevolandse denktank Breinstorm Zuiderzeeland het flitssymposium Almere2018. Het symposium vond plaats tussen 14.00 uur en 17.00 uur.

Er waren verschillende inleiders, zoals Marcel Kolder, dagvoorzitter en één van de initiatiefnemers van "Almere culturele hoofdstad van Europa in 2018". De opkomst was groter dan verwacht en dan de aanmeldingen....

 

 

 

 

 

 

 Martine Spanjerwaarnemend direkteur van museum De Paviljoens, voerde het woord en had pittige uitspraken. "Almere is het Nederland van de toekomst!" En: "Almere is potdomme een hippe stad! Kunst & cultuur zijn de binding voor Almere." Haar droom zou zijn: "méér Paviljoens in de stad, belangrijk voor de stad."

 

< Ym de Roos, ook een van de initiatiefnemers, komt met tips uit Rotterdam en haalt het voorbeeld aan van Jules Deelder en meneer Jan.  Nachtburgemeester Jules Deelder zou gezegd hebben, toen men kunstenaars uit een buurt wilden verdrijven: "pleur op! Wij blijven hier!" Dat ziet de Roos als Les 1.  We moeten uitgaan van eigen kracht en allemaal samenwerken. Meneer Jan is een ander verhaal, over een DVD van hem waar van alles op stond aan kunst & cultuur. Lang gezeurd om die DVD te bemachtigen...wat uiteindelijk lukte. En wat stond er op? Hé-le-maal niets! Les 2: je moet het dus helemaal zélf invullen!

Hierna volgde een promotiefilmpje (over R' dam) van zo'n 8 minuten. 

Daarna kwam Sietske van Oogen >  aan het woord, aangekondigd als 'ex-wethouder Almere' wat zijzelf liever ziet als: "een Almeerder die al 30 jaar hier woont; "en", merkte zij op, "het kan snel gaan in Almere!"

 

 

 

Deelnemers werden uitgenodigd om samen met een aantal andere cultureel geïnteresseerden hun visie op Almere Cultuurstad te delen met andere deelnemers. Dit vond plaats in kleine  groepjes verdeeld in Architektuur, de Buitenruimte, Archeologie, Vormgeving en een groep 'andere items'.  Opdracht was te starten in 2018 en dáár vandaan terug te denken naar nu, 2007 dus. 

Begonnen werd dus met de 'droomwensen'  van de deelnemers op papier te zetten.....

 

Niels van der Schaaff op een van kisten die binnenkort

 door heel Almere geplaatst zullen worden...

(ook een van de ideeen van de werkgroep Almere 2018)....het is nog een verrassing hoe en wat.....)

En Tante Truus zorgde voor appelgebak en drankjes.

 

 

De resultaten zullen weer bekeken worden door de werkgroep, want al snel bleek dat de tijd razendsnel voorbij ging, dus van een samenvatting van alle 'dromen' kon  geen sprake meer zijn. Maar, zo maakte Marcel Kolder bekend: "er zullen regelmatig van dit soort bijeenkomsten plaatsvinden, de vorm is nog onbekend, het doel wél: streven naar Almere culturele hoofdstad in 2018. In 2012 zullen landen zich kandidaat moeten stellen, in 2013 zal bekend worden wie het mag zijn! Nederland met Malta samen wellicht?"  Nederland is in 2018 aan de beurt voor het leveren van de Europese Culturele Hoofdstad.  Een groep gepassioneerde Almeerders is Almere2018 gestart om na de suksesvolle kandidaatstelling van Rotterdam in 2001 na te denken over kansen en uitdagingen voor new town Almere. De kick-off van dit initiatief is vandaag. Konkurrenten in deze strijd zijn Brabantstad en Utrecht.  De werkgroep Almere2018 vindt dat Almere te verkiezen is boven deze oude steden. 1e) omdat Almere een vitale multiculturele newtown is. In Europa en uniek in zijn soort. 2e) ontwikkelt de stad zich in rap tempo tot een kultuurstad van formaat, met spraakmakende kultuurtempels en vele kulturele initiatieven.

 

Synchroon aan het flitssymposium namen 50 kinderen in een aparte zaal aan het Almere2018 kindersymposium deel.  Hiervoor werd samengewerkt met de educatieve dienst van museum De Paviljoens en diverse scholen. Het resultaat van hun werkzaamheden werd getoond in het laatste deel van het flitssymposium. 

Zij hadden grote schilderingen gemaakt > 

 

 

 

zongen het 'Almere-lieda la Sylvia Samson 

en dansten op hedendaagse rap en hip-hop.

 

 


per 15 maart 2007: Almeernieuws.net wordt almeernieuws.nl

De website www.almeernieuws.net is vanaf nu te bereiken via www.almeernieuws.nl

Vanaf het oude adres wordt u nog even doorgestuurd naar het nieuwe nl adres, maar dit is tijdelijk. U wordt dan ook vriendelijk verzocht om links en e-mail adressen even te wijzigen in het nieuwe almeernieuws.nl adres. Naast deze naamswijziging heeft AN ook zijn intrek genomen op één van de servers van TECSData te Almere. Vanaf maandag 19 maart is tevens de nieuwsbrief in ere hersteld.

Iedereen die zich opgeeft voor deze nieuwsbrief zal deze 7 dagen in de week rond 18:00 uur kunnen verwachten. De nieuwsbrief geeft een overzicht van de headlines van die dag. Deze links brengen u direct naar het bewuste artikel. Heeft u als sport- of aktiviteitenvereniging kopij voor de site? Stuur deze dan naar redactie@almeernieuws.nl


per 1 april 2007: Bert Gijsberts voorzitter VHG

Bert Gijsberts zal per 1 april 2007 worden benoemd tot voorzitter van de VHG, de branchevereniging van hoveniers, groenvoorzieners, dak- en gevelbegroenings- specialisten en boomverzorgers. De Ledenraad van de VHG heeft op 13 maart jl. ingestemd met deze voordracht van het Bestuur. Bert Gijsberts wordt benoemd voor een zittingstermijn van vier jaar. 

Bert Gijsberts (53) is momenteel directeur en mede-eigenaar van Boogaart Almere bv, een groenvoorzieningbedrijf. Hij is al meer dan 30 jaar werkzaam in de groene sector en ook al eerder bestuurlijk actief geweest binnen de VHG; van 1995 tot 1998 was hij vice-voorzitter van het VHG bestuur. Gijsberts bekleedt diverse bestuurlijke nevenfuncties, waaronder lid van het algemeen bestuur van VNO-NCW landelijk en voorzitter van VNO-NCW Flevoland, voorzitter van MKB Flevoland en lid van het Dagelijks Bestuur van de Stichting Groenforum Nederland. Bert Gijsberts volgt na een vierjarige zittingstermijn Herman Haverkort op.

De VHG is de landelijke branchevereniging van bedrijven, die werkzaamheden verrichten op het gebied van ontwerpen, aanleggen, inrichten en beheren van de groene ruimte. De ruim 1300 leden vormen gezamenlijk circa 80% van de totale omzet in de branche. De behartiging van zowel de gemeenschappelijke als de sectorspecifieke belangen vormt de missie van de VHG


16 maart 2007: er wordt gewerkt in het Stadshart

Op dit moment wordt er weer gewerkt aan de toekomstige moerastuin in het Stadshart, tussen de parkeergarage en het Schipperplein, richting de flats Side by Side. Voorlopig is men nog bezig om de waterafvoer goed te laten verlopen......

 


9 maart 2007: bekendste Almeerse fotograaf wordt 65 jaar!

 

Bobby Friedlander, de bekendste Almeerse fotograaf wordt vandaag 65!! Tot zijn grote verbazing werd hij aan alle kanten 'in de bloemetjes' (enzo)  gezet. Hij blijft gewoon doorwerken, logisch! Op de foto's Bobby, rechts met zijn vrouw Michelle.

Van harte gefeliciteerd!!!

 


3 maart 2007: Jorritsma opent de witte ezel

Zaterdag 3 maart 2007 om 14.00 uur opende burgemeester Annemarie Jorritsma een nieuwe Galerie " De Witte Ezel".  Deze galerie richt zich op de figuratieve kunst en wordt gerund door beeldend kunstenaar Albert Robbe (die zelf surrealistisch werkt) en zijn vrouw Nelleke van Veen. 

 

Het was weer even echt Almere  -zoals we het allemaal kennen-  via modderpoelen je huis bereiken. Nog nét niet bleef mijn autootje steken in de waterplas naast een mini-rotonde, het kwam er gelukkig weer uit, zij het bespat en onder de modder (!) en uiteindelijk deze nieuwe Galerie 'De Witte Ezel' bereikt. Waarom die zo heet? In Belgie zag het echtpaar deze witte ezel staan waarvan Nelleke meteen riep: 'die is voor ons bedoeld!' Nu staat-ie bij de entree van hun huisgalerie; want dát is het: een galerie in hun eigen huis. Bij de bouw van hun huis ging dat ten koste van de eigen woonruimte maar dat vonden beiden niet erg, ze houden nu eenmaal van kunst en schilderen zelf ook, waarvan Albert surrealistisch werkt. Wat zij ook willen, is in hun Galerie gelegenheid geven tot exposeren door andere kunstenaars, waarvan de galeriehouders zelf bepalen of het werk geschikt is voor galerie 'de Witte Ezel'

 

Er was veel aanloop, onder andere van buurtbewoners uit Overgooi (waaronder de komplete familie Jorritsma ;-) en alle kunstenaars die het spits mochten afbijten door hier te exposeren met hun gevarieerde werk. Stijl oude meesters, fijnschilders, surrealistisch, keramiek en modern kleurrijk werk was te zien (en te koop). 

De gastvrouw, Nelleke van Veen (hier rechts op de foto samen met haar dochter) werd zo'n 5 jaar geleden getroffen door een beroerte en raakte halfzijdig verlamd. Daardoor kan helaas niet meer datgene doen wat zij voorheen deed op het gebied van schilderen enzo. 

Toch is zij uiterst gelukkig dat zij na een jarenlange lijdensweg van veel inspanningen nog op dit nivo kan funtioneren en op deze manier toch kan genieten van kunstenaars en de kunst.Ook 'volk over de vloer' lijkt beiden wel gezellig. 

Albert Robbe gaat zich nu geheel wijden aan zijn schilderkunst en de galerie.

 

 

Burgemeester Annemarie Jorritsma hield een speech waarin zij aangaf het bijzonder prettig te vinden dat er nu in deze wijk ook 'Kunst' was gekomen, een aanwinst! Voor de vele niet-Almeerders hier aanwezig, én de mensen die hier nog niet zo lang wonen, vertelde zij dat Almere-Haven een speciale 'Kunstgracht'  heeft met allerlei  kunstzaakjes met ambachtelijke kunst, verschillende galeries en ook een atelier voor jongeren met een handicap die mooi werk maken onder begeleiding van échte kunstenaars. Zélf heeft zij ook zo'n werkstuk in haar werkkamer op het Stadhuis hangen. Misschien een leuke gelegenheid om daar ook eens mee te gaan kennismaken tzt.....misschien komt er wel een expo 'Witte Olifant te gast bij Witte Ezel'! (scroll naar beneden naar 2 maart jl). Zij wenst de initiatiefnemers in ieder geval sukses met hun Galerie. Ook wees Jorritsma op de nieuwe Schouwburg annex CKV/de Kunstlinie, waar men beslist een kijkje moest nemen.

 

 

Na deze  'officiele' opening  door Annemarie Jorritsma kreeg zij als dank een surrealistisch werkje overhandigd door de gastheer/ kunstenaar. 

 

"Het is altijd eb in Almere". aldus Albert Robbe  

....."het is maar hoe je het bekijkt door deze bril."

 

 

 

 

 

 

De galerie is hierna geopend tijdens expo-periodes elke zaterdag en zondagmiddag van 13.30 uur – 17.30 uur. 

(of op afspraak - Ludenbos 19 - Almere-Overgooi)

 Meer info  www.dewitteezel.nl   Kijk ook  www.albertrobbe.nl     

 


2 maart 2007: schildersezels voor De witte olifant

De websites AlmeerNieuws  en Kunst-enzo hébben -zoals bekend- veel met Almere maar óók met Kunst. Door een mazzeltje kon men aan zo'n 15 schildersezels komen, en helemaal nieuw! Dat bracht AlmeerNieuws en Kunst-enzo op het idee om daar een 'goed doel' voor te zoeken en dat werd snel gevonden: atelier De Witte Olifant in Almere-Haven (Daar worden jongeren met een verstandelijke handicap opgeleid in het kunstenaarsvak door 2 professionele kunstenaars). 

 

Op de linkerfoto: Henk Struik (AlmeerNieuws) laadt de schildersezels uit, in het midden blij lachende jongeren in het atelier van De Witte Olifant.

De Witte Olifant zit nu nog aan de Kerkgracht (de Kunstgracht) in Almere-Haven,  maar gaat deze zomer verhuizen naar gebouw 'De Hulk' (ook in Haven) en deze schildersezels zijn dus méér dan welkom, volgens een van de begeleidende kunstenaars Marielle Bisschops (zij is initiatiefneemster van De Witte Olifant). Nu staan er nog van die grote ouderwetse ezels, maar deze nieuwe schildersezels zijn lichtgewicht en plat opvouwbaar, een hele verbetering dus. Zij nam de ezels in ontvangst, samen met van blijheid stralende jongeren die van plan zijn daar mooie schilderijen op te maken! 

 

 

 

 


1 en 2 maart 2007: Popzaal Muzinq gaat nu - eindelijk!-  weer open als "Nox"

1-3-2007 Open Dag en vanaf 2-3-2007 écht open.

Eindelijk gaat het er weer van komen: de Popzaal gaat weer open, eindelijk!

Na de (officieuze) opening op 14-12-2004 (zie foto Barry Bouquet met champagne en burgemeester Jorritsma) deden de uitbaters Barry Bouquet en Hans Poeckling (van discotheek 'Eindelijk!') hun uiterste best popzaal Muzinq draaiend te krijgen maar helaas moesten zij in april 2005, na slechts  3 maanden afhaken en werd Muzinq failliet verklaard. In die voorgaande tijd waren er uitgebreid allerlei aanpassingen gedaan aan het gebouw zelf en de inrichting daarvan. Uiteindelijk kwam er te weinig volk, was het te weinig bekend (het hele Stadshart trouwens! ) en trok de gemeente Almere zijn handen af van dit projekt. De subsidie was op en er kwam geen verdere subsidie. Dus moest de tent dicht (helaas...)

Scroll ook naar beneden (dd 24/12007) 

 

Nu is de Popzaal omgedoopt tot NOX Fervida (ofwel: hete nacht) kortweg: NOX en gaan de Almeerder Walter Kuiper en Jack Henneken het avontuur aan. Ze mikken op een publiek van uitgaanders van 16 tot 25 jaar. Maar ook voor ouder publiek willen ze verrassende (dance-classics) acts organiseren, of bedrijfsfeesten, bruiloften en andere initiatieven. Ook veiligheid staat hoog in het vaandel. NOX is op vrijdag 2 maart vanaf 22.00 uur geopend. Iedereen is hierbij uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de nieuwe disco (naast het Schipperplein en de MediaMarkt) in het Stadshart Almere. Dan treden op: de 80/90´s Disco Giants (een leeftijdadvies:   tussen de 25 en 45 jaar. De entree (normaal voor de retro feesten 10 euro), is tijdens deze Premièrenacht GRATIS.

 


13 februari 2007: Subsidies Cultuurprojecten 2007

GS hebben de subsidies 2007 voor cultuurprojecten vastgesteld.  De Provincie subsidieert podiumkunsten. De provincie geeft dit jaar bijna 450.000 euro aan podiumkunsten in Flevoland. Onder deze projekten is het Havenkomconcert, onderdeel van het Almeerse Havenfestival, en het grootse Patagonia van Theatergezelschap Vis á Vis. De provincie steunt dit jaar ook vernieuwende en leuke voorstellingen als Twaalf Scheppen Schokland, een hoorspel van Radiomakers Desmet op verschillende locaties en Dijk-In, een openluchtvoorstelling in de vorm van de ouderwetse drive-in, van Koning te Rijk. Beer is op Vlinder, een toneelvoorstelling voor kleuters van Stichting Ultramarijn, is vanaf oktober dit jaar te zien in de Almeerse Schouwburg. Voor festivalliefhebbers is er het bekende Uitgast, en dit jaar tevens het Afrique-Carib Festival, een multi-podium festival voor alle bevolkingsgroepen. De provincie vindt naast vernieuwing ook versteviging van het bestaande belangrijk. Daarom wordt dit jaar de subsidie verlengd voor Suburbia (100.000 euro), het 2 Turven Hoog Festival (25.000 euro), Sunsation (42.750 euro), het Kamermuziekfestival (35.000 euro) en voor het Apollo Ensemble om uitvoering te geven aan Kaffee Zimmerman (25.000 euro)


zaterdag 3  en zondag 4 februari 2007: open dagen schouwburg almere en ckv/kunstlinie

Zoals inmiddels in diverse artikelen was te zien en te lezen (Architektuur2007) omtrent het wel en wee en de vorderingen in het nieuwe Theater, ofwel de 'Schouwburg Almere' en het nieuwe CKV, ofwel 'de Kunstlinie', waren er dit weekend 'Open Dagen' met rondleidingen en allerlei mini-optredens, binnen en buiten. Tegelijkertijd ging zondag ook de kaartverkoop van start voor Youp van 't Hek, dus er stonden die dag al vóór de openingstijd van 12.00 uur al gigantische rijen!

 

 

 Jammer was dat de (over)ijverige organisatie zóveel aanplakborden had buiten gezet, dat die als geheel de aanblik gaven van een kerkhof met allemaal grafstenen/zerken....de achterkanten waren namelijk wit (zie foto's hieronder).

 

 

 

Via een blauwe loper en tussen bouwhekken door, werden bezoekers naar de ingang geleid. 

Daar werden ze ontvangen met een welkomstdrankje in geel of oranje plastic flute. Leuk initiatief maar niet zo milieuvriendelijk als Almere altijd -van hogerhand- pretendeert, want alle flutes werden gewoon weggegooid!  

De voorlichters van het Stadshart waren goed vertegenwoordigd, ze hadden veel vragen te beantwoorden en folders uit te delen. 

In de centrale hal was een scheepsarcheoloog aanwezig, met zijn verhaal (jammer dat hij nog nooit gehoord had dat Almere ook beschikt over een Stadsarcheoloog ;- (  namelijk de heer Hoogestijn (NB ja, ik hou van samenwerking GV)

 

 

 

 

De belangstelling was op beide dagen overweldigend, op zondagmiddag moest er af en toe zelfs regelmatig een entree-stop ingelast worden op verzoek va de Brandweer, omdat er anders veel te veel bezoekers in het gebouw waren. In totaal kwamen er in dit weekend op 'het gebouw' 12.177 bezoekers af. Tom de Rooij, direkteur van het amateur-kunstencentrum de Kunstlinie, laat weten" daar erg blij mee te zijn". Ook laat hij weten dat "haast iedereen het een gezellige sfeer vond en een prachtig gebouw"

Per 1 april 2007 gaat de Rooij echter vertrekken naar een andere baan (scroll naar het bericht onder dit verslag voor meer info). Tot de tijd dat er een nieuwe direkteur is gevonden en benoemd, zal Dirk van der Meulen, hoofd bedrijfsvoering van het kunstencentrum de Kunstlinie, zijn taken waarnemen.

 

Ook de direkteur van het nieuwe theater, de Schouwburg Almere, Peter Swinkels"> 

kan tevreden lachend poseren voor de lange rijen kaartenkopende bezoekers!

Een goed begin is het halve werk, toch?!

 

 

Het was prachtig zonnig weer en dat was meteen een goede test op klimaatbeheersing in het glazen gebouw. Opgemerkt moet worden dat het bloedheet, bijna benauwd was in de glazen 'rondgang' en niet alleen door de vele mensen. De zon scheen onbarmhartig, met als gevolg dat de meeste kubusvormige glazen cursus- ruimten bij de 'Kunstlinie'  de groene gordijnen en de lamellen lieten zakken. Dat had weer als gevolg dat het beoogde transparante, diffuse, effekt volkomen verloren ging....het water was niet meer te zien dóór de diverse ruimten en patio's heen.....

 

< Het meest trieste voorbeeld vond ik de computerruimte (foto links; op de media-afdeling), wat voor mij de mooiste cursusruimte is van het hele gebouw van de Kunstlinie! 

Eerder had ik al mijn twijfels over deze ruimte voor dit doel maar met dit zonnige weer kreeg ik helaas gelijk. Alle cursisten zitten met hun rug naar het water, in deze prachtige hoek-glazen-kubus, heel jammer; maar nóg erger vond ik dat alle lamellen waren neergelaten, je zag het water niet eens meer!!!                                 

 zie foto > 

 

 

En dat was met de meeste ruimten zó, de gordijnen dicht, dus géén zicht meer op het water....helaas.     foto > 

Zo ook met de radio-mengtafel en de daarbij horende studioruimte, waar geweldige opnames gemaakt kunnen worden. Op mijn vraag of zij aangesloten waren bij SARA, was het antwoord:" wat is dat?" En gesproken over ICT...."dat gebruiken wij niet..."Ja, waar zijn we dan in hemelsnaam mee bezig in Almere? (ofwel Almere Kennisstad) Ik word hier beetje droevig van....zo'n professionele apparatuur voor amateurs....

(NB de cursusprijzen zullen niet verhoogd worden en de gemeente staat voorlopig garant voor de exploitatie. GV)

 

 

Hier werden portretten getekend door cursisten van de Kunstlinie in één van de ruimtes, voor deze gelegenheid wel heel aparte modellen! Degenen die poseerden, waren namelijk: de projektmanager van het gebouw Else Kant en de bouwer Frans Bijl.

 

 

Na afloop werden de tekeningen bekeken door docent Georges Geutjes, zelf kunstschilder, en direkteur Kunstlinie Tom de Rooij.

Dor het hele gebouw, ook in het restaurant Waterfront, waren mini-optredens van theatermensen.

 

 

 


per 1 april (geen 1april-grap) 2007:  Tom de Rooij directeur Kunstfactor

Het schijnt géén 1 april-grap te zijn (wat ik eerst dacht omdat Tom de Rooij nét was aangetreden net opgeleverde amateurkunst-projekt de ' Kunstlinie' , naast het nieuwe Theater, de 'Schouwburg' van Almere ;- )   maar   lees verder

Tom de Rooij,  directeur van Kunstcentrum de Kunstlinie in Almere, wordt per 1 april directeur van Kunstfactor. Kunstfactor is het nieuwe sectorinstituut voor de ondersteuning en promotie van de amateurkunst. De organisatie ontstond op 1 januari jongstleden uit een fusie van de vijf landelijke ondersteuningsinstellingen voor amateurkunst. Tom de Rooij (48) volgt Leo van der Meer op die sinds de fusie fungeert als directeur ad interim. Als eerste vaste directeur van Kunstfactor geeft De Rooij leiding aan de voorbereiding van de beleidsplannen voor de periode 2008-2012. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de integratie van de gefuseerde organisaties. Al in de loop van 2007 zal Kunstfactor ook actief inspelen op de door minister Maria van der Hoeven uitgezette lijnen om te komen tot een breed actieplan voor de stimulering van jeugd en amateurkunst.

Achtergrond Tom de Rooij  Als directeur van de Kunstlinie maakte De Rooij zich hard voor amateurkunst. Hij ontwikkelde in de opbouwfase van de stad Almere in de volle breedte beleid voor amateurkunst en kunsteducatie. Tevens speelde hij een belangrijke rol bij de realisatie van het nieuwe gebouw voor het Kunstcentrum. Hierin is ook de nieuwe schouwburg van Almere gevestigd. De Rooij
was verder voorzitter van het overleg tussen alle kunstinstellingen in Almere en Flevoland en is actief in de brancheorganisatie de Kunstconnectie. Hij studeerde zowel aan het Conservatorium in Rotterdam als aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en is dirigent van The Heart of Holland Chorus te Nieuwegein.


Kunstfactor  Kunstfactor is ontstaan uit een fusie tussen het Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA), de Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA), Stichting Schrijven, Theaterwerk NL en Unisono, de ondersteuningsinstelling voor amateurmuziek. Kunstfactor kan, als één organisatie, de belangen van de sector amateur- kunst als geheel beter bevorderen. Het instituut kan ook, in samenwerking met partners en het werkveld, de positie van de amateurkunsten en de beoefenaars verstevigen ten opzichte van overheden, beleidmakers en subsidiegevers. Tegelijkertijd staat Kunstfactor met zijn activiteiten midden in de praktijk van de amateur- kunstenaars. De ondersteuning die de afzonderlijke disciplines aan hun eigen kunstdisciplines bieden, wil Kunstfactor voortzetten. Daarmee blijft de herkenbaarheid van de diverse kunstvormen behouden.

 


24 januari 2007: nieuwe exploitant popzaal

Er is (na 1 1/2 jaar) een nieuwe exploitant voor de Popzaal Almere, die onder de vlag ‘Nox fervida’ vanaf 1 maart 2007 van start gaat, voornamelijk als discotheek (en divers entertainment)

De naam 'Nox fervida' is Latijn voor ‘hete nacht’. Een toepasselijke titel omdat de meeste aktiviteiten 's avonds en 's nachts zullen plaatsvinden en een spannend karakter zullen hebben.  

Nox fervida is niet verantwoordelijk voor de programmering van culturele aktiviteiten, maar stelt de popzaal tegen kostprijs beschikbaar voor de uitvoering van culturele aktiviteiten, maximaal 40 per jaar. De disco is open van 22.00-04.00 uur en de entree is 5 á 10 euro.

Adviesbureau Berenschot heeft het ondernemingsplan beoordeeld. Het bureau kwam tot de conclusie dat het ondernemingsplan solide in elkaar zit. De programmering getuigt van realiteitszin en Nox fervida zal vanaf de start op eigen kracht aan haar financiële verplichtingen kunnen voldoen. De exploitanten zijn de Almeerder Walter Kuiper en Jack Henneken, van discotheek 'Locomotion' in Zoetermeer. Zij willen de popzaal nog 'modern aankleden' vóór de opening.....dat is ook wel nodig omdat de hele popzaal na het faillissement (al na 3 maanden!) volkomen geript werd.

 

De Horecaruimte, die (beneden) aan de popzaal is gekoppeld, wordt niet verhuurd aan Nox Fervida. 

Voor deze ruimte wordt nog een exploitant gezocht!

 


Indienen vóór 8 februari 2007:  wie heeft Almere in 2006 op de kaart gezet ?

Dit jaar gelukkig geen AAP.... maar PPA

Almere Citymarketing (vh Stadspromotie Almere) vraagt Almeerders om personen of organisaties aan te melden voor de PromotiePrijs Almere 2006.  Deze prijs is een trofee die vanaf 2004 jaarlijks wordt uitgereikt. Dit jaar is de prijsuitreiking tijdens het gala ‘Rode Kruis ontvangt…’ in Schouwburg Almere op woensdag 18 april 2007. De nieuwe trofee wordt ontworpen door een Almeerse kunstenaar.  

De trofee wordt toegekend aan personen of organisaties die een bijzondere betekenis hebben voor de promotie van Almere. In de afgelopen jaren hebben (Telegraaf)fotograaf Bob Friedländer, rapper Ali B en voetbalclub FC Omniworld deze prijs gewonnen.  

Burgemeester Annemarie Jorritsma is voorzitter van de jury en reikt de prijs uit. De andere juryleden zijn Vincent Schot (chef redactie Almere Vandaag), Bob Friedländer (de eerste winnaar), Wout IJzerman namens het bedrijfsleven (directie voorzitter Rabobank Almere en voorzitter Raad van Toezicht ACM) en Caroline Gehrels (wethouder gemeente Amsterdam) als expert op het gebied van citymarketing. 

Aanmelden  De criteria voor de toekenning van de Promotieprijs zijn als volgt: personen of organisaties die Almere op de kaart hebben gezet of een bijdrage hebben geleverd aan de positieve profilering, bekendheid en beeldvorming van Almere. Deze personen of organisaties mogen ook van buiten Almere afkomstig zijn. Daarnaast mag het geen postume toekenning zijn. Almeerders die een persoon of organisatie kennen, kunnen die namen mét motivatie indienen bij Almere Citymarketing via:

 a.robbers@almere-citymarketing.nl    Inzendingen dienen vóór 8 februari 2007 binnen te zijn.


3-4-6-7-8 februari  2007: Klungel-januari-dagen restaurant "Boathouse"

Op 19 januari zat het werk erop: restaurant BoatHouse is opgeleverd! Dit nieuwe restaurant aan de Noorderplassen (oost, dus de eerste Noorrderplassen) ligt heel bereikbaar op de landtong, 't Hoofd genaamd, midden in de N'Plassen. Bereikbaar vanaf de Hogering, afslag Plassenweg en dan rechtdoor rijden. Maar ook bereikbaar met de boot binnenkort want er zijn speciaal aanlegsteigers aangelegd rondom het hele projekt. 

Om de (buurt)bewoners vast te laten kennismaken, heeft de "BoatHouse" -zoals zij dat zelf noemen-  'Klungeldagen' georganiseerd op zaterdag 3 en zondag 4  januari a.s. en ook van 6 t/m 8 februari. Omdat óók het personeel moet wennen, het team moet indraaien, biedt het restaurant op deze dagen 50% korting op de totale besteding. Geopend van 17.00-23.00 uur.

Het Restaurant is geinspireerd op Frank Lloyd Wright's 'Prairiehouses and Yacht Clubs', zoals die vroeger de oevers van de Hudson, de Chesapeake Bay of de Engelse Theems sierden. Het interieur is ruim en robuust. Het bestaat uit een Café-gedeelte, een restaurant met openhaard e 3 ruime zalen, alles comfortabel en modern ingericht. Veel stoffen, hout, en warme kleuren.

Vanaf 16 februari 2007 is de 'BoatHouse' dagelijks geopend van 11.00-23.00 uur.

 

Kijk ook in het Archief2005  scroll naar 20-12-2005 Nieuwe Horecavestiging BoatHouse aan Noorderplassen

Archief2006  scroll naar 15-6-2006 Open Dag BoatHouse en scroll naar 1-8-2006 Restaurant BoatHoause krijgt nieuwe bedrijfsleider


18 januari 2007: Stadhuis almere gesloten door stormschade

Het stadhuis van Almere is op donderdag 18 januari gesloten voor de rest van de middag en de avond. Een gedeelte van het stadhuis werd donderdagmiddag ontruimd wegens schade aan gevel. Om alle medewerkers en bezoekers de gelegenheid te geven tijdig en veilig naar huis te gaan is besloten het hele stadhuis voor de rest van de middag en avond te sluiten. Alle vergaderingen en afspraken die plaats zouden vinden in het stadhuis komen te vervallen. 

Ook de Politieke Markt van donderdagavond 18 januari 2007 gaat niet door!

De storm veroorzaakte donderdag schade aan het stadhuis. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Door de storm kwamen enkele glasplaten en gevel- materiaal van de A-vleugel van het stadhuis naar beneden. Tenminste één auto raakte daardoor zwaar beschadigd. (zie foto: gemeente Almere)

 

De brandweer heeft de parkeerplaats en enkele delen van het stadhuis uit voorzorg ontruimd. Zie voor meer informatie: www.almere.nl/stormschade


15 januari 2007:  jaaroverzicht  "Het geheugen van almere"

 

Het (eerste kwartaal van) het jaaroverzicht2006 van het Stadsarchief Almere 

wordt in foto's op www.geheugenvanalmere.nl gepubliceerd. 

Frank Kresin achter de computer

 

 


14 januari 2007 Waar blijft de winter....?

Een hele interessante Geschiedenis-site is de moeite van het bezoeken waard. Klik op ANNO (uit Den Haag) en kijk hoeveel 'nieuws van vroeger' er digitaal gebracht wordt! Voor wie de winter mist...er wordt een gratis CD aangeboden (tegen 2.50 euro verzendkosten) met nostalgische terugblikken op zeer winterse koude tijden......