Kunst-enzo  2009

copyright, tekst en foto's: greta verduin (tenzij anders aangegeven)                                 Het ontstaan van een Glas-in-lood Kunstwerk

Museum De Paviljoens                                                                                                                          de Kunstgracht   < in Haven >  CCCorrosia    


15 december 2009: 2 winnaars gekozen voor nieuw relatiegeschenk Provincie

De provincie Flevoland heeft de prijswinnaars bekendgemaakt van de ontwerpwedstrijd voor een nieuw relatiegeschenk. Uit de 35 inzendingen heeft het College van Gedeputeerde Staten 2 winnars gekozen: Saskia Burleson en Mariël Bisschops. 35 Flevolandse kunstenaars hebben diverse ontwerpen ingestuurd.  De winnende ontwerpen worden de komende jaren opgenomen in het assortiment van relatiegeschenken van de provincie. 

Gedeputeerde Harry Dijksma (Cultuur), jury-voorzitter:'Saskia Burleson’s ontwerp blinkt uit in originaliteit, de ‘luchtige’ sfeer die het uitstraalt in de combinatie van gebroken glas en lood (lood in glas) zijn in de lijn van haar overige werk. 

< In het ontwerp van Mariël Bisschops zit de kiekendief in een bronzen bol. Bij haar werk valt het kontrast op tussen de ruwe buitenkant en de verfijndheid van de binnenkant en de kompaktheid van het ontwerp.' 

De voorwaarden om aan de prijsvraag mee te doen waren: -de kunstenaar woont/werkt in Flevoland; - in het ontwerp moet de Kiekendief (het symbool van Flevoland) te zien zijn; -Het ontwerp moet een handzaam formaat hebben

 

Omdat GS bijzonder onder de indruk was van de inzendingen is besloten het werk van de kunstenaars in de “spotlights”  te zetten. De Provincie heeft hen uitgenodigd te participeren in de tentoonstelling in het provinciehuis met 1 à 2 andere werken van hun hand. Corrosia heeft de organisatie van de expo op zich genomen, met als titel:  ‘Flevoland. Ruimte voor kunst’ en is te bezichtigen in het Provinciehuis van 15 december 2009 t/m 12 februari 2010, maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur.  

Deelnemende kunstenaars zijn: Mariël Bisschops, Robert Bosari, Iris v ’t Bosch, Rob van den Broek, Saskia Burleson, Stefan Damman, Joy Galis, Gonny Geurts, Antonio Poioumen, Florian Haeck, Anita de Harde, Sacha Janzee, Kasper Jongejan, Gerard van Kerkhof, Ninette Koning, Jan van Koningsveld, Timo Kreeft, Frea Lenger, Else van Luin, Paulina Martin-de Krey, Marius Meulenberg, Jasmina Mol, Lena Postuma, Jan Resink, Kirsten Roth-Koch, Ella Steenmeijer, Jeroen Stok, Corine Ton-Rekers, Eleni Tzatzalos, Franz Wilhelm, Willem de Wolf, Camilla Zeguers.  De tentoongestelde werken zijn te koop. 


28 november 2009: Kerst & Carry = kijken, kopen, meenemen in ccc

Opening om 16.00 uur van dit tijdelijke design-warenhuis door Frits Huis (oa fraktievoorzitter LA)
Na het sukses van vorig jaar verkopen jonge ontwerpers ook dit jaar weer hun werk zoals: tassen, keramiek, T-shirts, sieraden, schilderijen, etsen, illustraties, en nog veel meer. t/m 24 december zijn hier unieke design-kado's te vinden, tegen een vriendelijke prijs maar op=op! Vanaf zaterdag 28/11 t/m donderdag 24/12/09 www.corrosia.nl


27 november 2009: leden college leggen laatste steentjes in Time=Art  

Op vrijdag 27 november 2009 (om circa 10.00 uur) bracht een afvaardiging van het Almeerse College van B&W een bezoek aan kunstenares Emeke Buitelaar: burgemeester Annemarie Jorritsma, Martine Visser  en Johanna Haanstra mochten allemaal één van de laatste mozaieksteentjes in het kunstwerk Time = Art

 

De witte bank is wat groter dan.....                                         de rode bank, die het kleinst is....                           de gele bank is weer groter dan de rode bank....

 

 

Emeke Buitelaar heeft voor het Stadshart Almere een stadsklok met banken ontworpen. Toenmalig wethouder Henk Smeeman (oa het Stadshart Almere (VVD),  was daar erg van gecharmeerd en later ook zijn collega-wethouder (nu raadslid LA)  Frits Huis.  

Het geheel is geïnspireerd op de Mayacultuur en de (inmiddels beruchte) Mayakalender. De Stadsklok moet een ontmoetingsplaats worden voor zowel bewoners als bezoekers van Almere.

 

 

achterop de rode bank is het nieuwste logo van Almere verwerkt...

 

 

 

en de blauwe bank is bijna 2 keer zo groot als de andere banken......

 

 

               klik op foto voor filmpje

 

 Het totaal-gewicht 

van de banken plus de zuil met klokken:

12 ton!!!

 

 

 

 

De Stadsklok zal worden geplaatst op 14 februari 2010 in het nieuwe  Stadshart

 

                                                                                                                                                                                   klik op foto voor filmpje

                                                                                                                     

De zuil (waarin de klokken komen) wordt eerst op zijn plaats gezet, door middel van een kraan die 'm aan de zware metalen ringen (zie foto) via takels zal ophijsen en vervolgens voorzichtig plaatsen (het gewicht van deze zuil met klokken is circa 4 ton!). Daarna worden de klokken gemonteerd, 2 digitale klokken op atoomtijd (Frankfurt), die lopen op een accu met een levensduur van 8 jaar. Ook zal de kunstenares de laatste hand leggen aan de 'reparatie' van de uitgespaarde 'vervoersopeningen' en ook die voorzien van mozaieksteentjes en afvoegen.

De onthulling zal dan zijn op 27 februari 2010 (nadere mededelingen tegen die tijd!)

  Het ontwerp bestaat uit vijf ornamenten: een zuil – de Stadsklok – van 3.40 meter hoog, omringd door 4 banken in de kleuren rood, wit, blauw en geel – geheel in lijn met de kleuren van de Maya 'zegels' (sterrenbeelden in de Mayacultuur). 

De zuil is ook opgebouwd uit deze 4 kleuren. De onderkant is van terrazzo en het bovenste gedeelte voorzien van mozaïek en 2 klokken. Op de zuil staat de spreuk van Erasmus: “Tuum Tubi Narro Somnium” ik vertel je je eigen droom - De start van Time==Art was in september 2007 (opdracht ten tijde van wethouder Henk Smeeman). Op 3 maart 2009 is er (na allerlei voorbereidingen door de kunstenaar) daadwerkelijk gestart met de uitvoering, het mozaieken, ofwel: het verwerken van duizenden 'mozaieksteentjes, grotendeels door haarzelf met 70-urige werkweken, maar ook met hulp van vele vrijwilligers, familie en  vrienden. Op deze foto > hebben de collegeleden letterlijk 'hun steentje bijgedragen' (op de billen van de stenen dame...)

Alles wat vooraf ging, is na te kijken, te lezen:  

scroll naar beneden naar de datum 3 augustus 2009 en vervolgens naar 16 juni 2009

 


27 november 2009: foto-expo 'anders kijken' van sylvia heerschop

Vrijdag 27 november om 17.00 uur is de opening bij galerie Artnivo aan de  Amersfoortweg 46 in Almere

Henk Vermij, die zelf schildert, is na zijn ' gedwongen verhuizing' van het Schipperplein, nu een eigen 'huis-galerie'  begonnen. Behalve zijn website waar aangesloten kunstenaars op staan vermeld met hun namen en werk, zijn nu ook de kunstwerken fysiek te bekijken bij ARTnivo. Op deze tentoonstelling laat Sylvia Heerschop de Almeerse architektuur zien via haar fotografie. Sommige foto's lijken geschilderd (fijnschilder-techniek) maar dat heeft vooral te maken dat ze geprint zijn op canvas.

Ook is zij, net als Henk Vermij en nog zo'n stuk of 10 andere kunstenaars, lid van 'de Schilderij'  een groepje kunstenaars dat wekelijks bij elkaar komt in buurthuis De Inloop om daar gezamenlijk 'aan kunst te doen', op welke manier dan ook. Sylvia Heerschop houdt het bij fotografie.

U bent van harte uitgenodigd deze opening bij te wonen', aldus Henk Vermij (meer info hier) die de opening verrichtte.

Op de linkerfoto gaat Vermij de trap op (door hemzelf beschilderd) naar de expo op de 1e etage; op de rechterfoto Heerschop.

 

'

klik op foto voor filmpje

 


Kunstwerk van de maand november
Voor de maand november biedt ARTnivo u een een kunstwerk aan van Willie van der Neut: Intimiteit 07. Zoals elke maand betreft het weer een bijzonder werk voor een bijzondere prijs. In dit schilderij is van der Neut er goed in geslaagd een 'gelaagdheid'  in het schilderij aan te brengen. Gelaagdheid in zowel de betekenis en interpretatie als in de techniek. Mede daardoor blijft het kunstwerk de aandacht van de beschouwer trekken. (aldus de aanbeveling van Vermij)

klik hier om het schilderij te bekijken.

 

Volgende maand is de exposant Truus Kraneveldt (foto linksonder), met schilderijen (het blauwgroene werk op de grond is van haar hand)

 

Geopend van maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. Eerst even bellen svp 0644888551  www.artnivo.nl   info@artnivo. nl

 


9-12-2009: excursie Museum de Paviljoens naar museum het Valkhof in Nijmegen > klik HIER


 

21 en 22 november 2009: preview in utrecht te zien, voordat de expo naar florence gaat...

Op 21 en 22 november is er bij Xpozz (Ontariodreef 10 in Utrecht) een overzichtsexpositie van de Dutch Florence Biënnale Artist (dfba).  Dit zijn 20 kunstenaars die geselecteerd zijn voor de Biënnale in Florence jaargang 2009.

DFBA (Dutch Biennale Florence Biënnale Artists) heeft Xpozz uitgekozen als lokatie voor de “Dutch Preview” met de bedoeling hun kunstwerken nog eenmaal in Nederland vóór de grote expositie te laten zien, daarna gaat het op transport naar Florence (de Biennale Florence is van 5 t/m 13 december 2009). Het is een unieke en de laatste mogelijkheid om vóór de Biënnale de kunstenaars te spreken en hun kunstwerken te zien. Meer info: klik hier  >

uit Almere doet Rineke de Jong mee met schilderijen.

Officiële opening is op zaterdag 21 november om 14.00 uur door Ronald Kraayeveld, hoofdredakteur van TABLEAU Fine Arts Magazine. 

 

Welkom op zaterdag of zondag tussen 12:30 uur en 17:00 uur, om samen met de kunstenaars onder het genot van een drankje de werken te komen bekijken.


6 november 2009: Opening expositie over Realisme

Vrijdag 6 november om 17.00 uur opende burgemeester Annemarie Jorritsma een nieuwe expo in de omloop van de raadzaal van het Stadhuis Almere.

De expositie bestaat uit kunstwerken van 3 kunstenaars die figuratief werken.

klik op foto voor filmpje

Op de foto met de burgemeester (van l naar r): Patrick Manzas, Annemarie Jorritsma, Ruud van Sprundel en Wibo van Maarle

 

Wibo van Maarle schildert portretten op doek en verfraait motortanks en overig plaatwerk.

 


Patrick Mezas maakt beelden in brons (en klei) oa een kop van de geweldige jongerenwerker (helaas veel te vroeg overleden) René Kempenaar

 

Ruud van Sprundel schildert en maakt 3D karakters met een scherp oog voor detail. 

 


Voor meer van deze kunstenaars > Patrick Mezas  > Ruud van Sprundel  > Wibo van Maarle


25 oktober 2009: opening van Jan Jippe's nieuwe atelier

Jan Jippe van Herrikhuijzen nodigt graag kunstliefhebbers uit voor de opening van zijn nieuwe atelier/expositieruimte op 25 oktober 2009 om 15.00 uur

Het adres is Ambachtsmark 3 in Almere-Haven (in Spiritueel Centrum Aravinda, waar vanaf 13.00 uur Open Huis is)

 

In het Spirituele Centrum voelt Jan Jippe zich prima op zijn gemak omdat hij vindt dat hijzelf ook spiritueel bezig is.....

 

 

Er was zoals je ziet, enorme belangstelling en Jan Jippe opende op zijn 'eigen wijze'....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enige tijd geleden kwam er een ruimte leeg en 'toevallig' (hoewel toeval niet bestaat)...... 

 

 

< ... kwam Jan Jippe langs die een werkruimte zocht, waar         hij nu heel blij mee is! 

Behalve een werkruimte voor hemzelf, is er een grotere ruimte om te exposeren (de ruimte waar je de aanwezigen ziet staan, op de foto's hierboven)

 

 

 

 

Ook Netty Meeuwisse (foto rechtsonder) van het Spiritueel Centrum Aravinda hield een openingswoord. 

Zij liet weten blij te zijn dat er ondernemers waren die het nut inzagen van een dergelijk centrum en bovendien: het willen steunen, óók in de toekomst! 

Vandaar ook Aravinda vorig jaar in dit - oorspronkelijk jarenlang leegstaand-  pand van Cinetone Studio's, de kans kregen dit spirituele centrum op te starten. Dat het voorziet in een behoefte is duidelijk: er zijn nu al meer dan 400 mensen die zich verbonden voelen met dit spirituele centrum! 

 

 

 


Almere voor culturele hoofdstad Europa in 2018??

 24 september 2009:  de 'escape' van maarten manson

In de aanloop naar de nominatie van Almere als 'Culturele hoofdstad van Europa 2018' heeft Kunst-enzo toch wel wat vraagtekens (op z'n minst) want: 

hoe gaat Almere om met Kunst en de Almeerse kunstenaars? Hier weer een 'mooi'  voorbeeld waaróm Almere die beoogde titel 'verdient' ....want....

Maarten Manson, kunstenaar/filosoof had een plastiek gemaakt, met de naam 'Escape 3' dat al in 1985 werd geplaatst in de Muziekwijk (Vivaldipad). Dit kunstwerk staat er tegenwoordig wat deplorabel bij (het wordt langzamerhand de tweede ruine van Almere ;-) maar de gemeente Almere vindt het te duur om te restaureren en wil het kunstwerk weghalen (= vernietigen). Dat 'weghalen' zou dan in overleg moeten gaan met de kunstenaar, die dan eventueel een 'vergoeding' zou krijgen maar....er gebeurt helemaal niets!

 

 

Op bovenstaande foto's wijst Maarten Manson aan wat er aan de hand is. Van de 'open kubus' (ruimte voor een escape) zijn diverse platen volledig krom, of bol, getrokken en heeft de kubus zich dus 'ver'-wrikt' om het maar even zo te noemen, de kubus is dus uit balans, scheef. Toevallig kwam de kunstenaar er begin 2009 achter dat men van plan was zijn plastiek weg te halen en te slopen, dus vroeg hij de gemeente om uitleg. Op 26 mei 2009 liet hij de gemeente weten dat hij nog steeds niet het rapport had ontvangen betr. de renovatie van zijn kunstwerk! Op 7 juli 2009 maande de gemeente hem 'enig geduld te betrachten' ivm de ; afstemming met De Paviljoens, wanneer hij en rapportage tegemoet kon zien'. Op 1 augustus 2009 stuurde een geschrokken Maarten Manson een brief naar de gemeente omdat hij vernomen had dat de gemeente zijn hele plastiek zou weghalen!!! (omdat renovatie te duur zou zijn...) Ook liet hij weten hiermee niet akkoord te gaan! Op 6 augustus 2009 kreeg Manson weer bericht van de gemeente: 'wij dienen eerst de achterliggende stukken en kontrakten te bestuderen om een uitsluitsel te geven kunnen of u in aanmerking komt voor een eventuele vergoeding'. Het is nu 24 september 2009.....

 

 

De reden dat er een renovatie nodig is, ligt in de oorzaak: tijdens het plaatsen van dit plastiek is er niet onder-heid. De kunstenaar had daar nog op gewezen maar men dacht dat dit wel stevig genoeg was.....Maar nu, bijna 15 jaar later, blijkt de boel te verzakken (logisch want het is corten-staal, dus zwaar) en dus gaat zelfs dat zware metaal kromtrekken.....

Vandaar dat ook de graszoden gewoon naar binnen groeien....want aan onderhoud van en rond het kunstwerk is niets gedaan....Ook het betonnen paaltje dat ernaast staat (met de naam van de kunstenaar erop, plus de titel van het kunstwerk) staat er bij als een 'pispaaltje' (zie foto's onder, rechts: van bovenaf genomen)

 

 

 

 

Het is  nu 24 september 2009.....als renovatie van dit plastiek al te duur zou zijn...(toch een stukje uit de historie van Almere)...terwijl er aan de andere kant door het College al 1.7 miljoen euro is uitgetrokken...uitsluitend voor de nominatie (waarvan je nog niet eens zeker bent óf Almere wel Culturele hoofdstad van Europa zal worden - wat ook zo'n slordige 80 miljoen gaat kosten) > 't is toch geld van de burgers ;-))

 


Almere  creatieve stad.....?           - 16-9-2009 -        Almere 2018 culturele hoofdstad van europa.....?

Burgemeester Annemarie Jorritsma maakte bekend het burgerinitiatief 'Almere culturele hoofdstad 2018' te omarmen en te willen voordragen voor nominatie in 2012.   (initiatiefnemer van Almere 2018 was Ym de Roos, mede-initiatiefnemer en trekker is Marcel Kolder). 

Wat de financiële bijdrage van het college aan het initiatief wordt, vertelde Jorritsma hier niet want zei ze: 'eerst wordt er gekeken wat nu nodig is, daarna moet de gemeenteraad daar een beslissing over nemen'.  Het College van Burgemeester & Wethouders wil een werkgroep in het leven roepen om deze voordracht voor te bereiden en te begeleiden onder de naam 'Atelier'. Daarvoor wordt Bert van Meggelen ingehuurd, hij was intendant voor Rotterdam Culturele hoofdstad 2001 en hij zal een Plan van Aanpak schrijven (NB daarvoor is 200.000 euro uitgetrokken) maar de gemeenteraad van Almere weet nog van niets!  

Over de kosten werd niet gesproken..... (scroll naar beneden)

dat er ineens in de techniek iets met een luide knal doorbrandde en de zaal in het donker zette...zou een teken kunnen zijn ;- ) Na reparatie en een pauze gingen de lezingen (Arno Visser, Arnold Reijndorp, Henk van Aswegen) verder en kwam er aansluitend een debat tussen alle deelnemers plus een paar extra (Tom van Gestel en Bert van Meggelen) en zoals al in de aankondiging van Kunst-enzo stond ' geen tijd meer voor een debat met het publiek'. 

De afsluiting van de conferentie 'Almere creatieve stad'  was een verrassing voor de zaal, een vlaggenparade - in het kader van Almere2018 -  waar men niet goed wist wat men ermee aan  moest....  het bleef dan ook doodstil....op de muziek na.

 

        klik op foto voor filmpje (debat)                                            klik op foto voor filmpje Jorritsma                          klik op foto voor filmpje                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                               o.a. de kosten... klik > HIER   en klik > HIER

 

Op de linkerfoto de sprekers op de conferentie 'Almere, creatieve stad'

vlnr Arno Visser, wethouder Kunst & Cultuur Almere; Tom van Gestel, voorz. artistiek team kunstprojekt Beyond Leidscha Rijn; Marcel Kolder, Almere culturele hoofdstad 2018; Arnold Reijndorp, bijzonder Hoogleraar sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkelingen van nieuwe stedelijke gebieden;INTI en de UvA - Han Lammers-leerstoel;  Bert van Meggelen, intendant Rotterdam Culturele hoofdstad 2001; Henk van Aswegen, dir. Milton Keynes Discovery Center, VK;  en dagvoorzitter Felix Rottenberg, bestuursvooriter INTI (International New Towns Institute) 

NB dit betreft een serie (SICA) lezingen. De volgende vinden plaats in Maison Descartes in A'dam op 23/9 om 13.00 uur en in Utrecht op 30/9 in het Instituto Cervantes ook om 13.00 uur.

 

            Arnold Reijndorp                                                                      Arno Visser                                                            dagvoorzitter Felix Rottenberg 

                                                                                                  klik HIER  voor zijn speech

 

 

Een bevlogen man, deze prof. Arnold Reijndorp 'Hoe komt een publiek tot stand?' (hij houdt even een inventarisatie uit welke doelgroepen het publiek bestaat dmv opstaande groepen). 'Doe het mét de bewoners, niet vóór ze! ' Hij heeft het over diversiteiten en de niet-zichtbare diversiteit, de verschillende Netwerken, de communities, plekken met voorzieningen. Het is vaak te netjes (wil de overheid) maar: laat dingen gewoon in verval raken! Nederland kent een planning-traditie ...en op deze manier verval je steeds weer in tradities, creativiteit krijgt geen kans op die manier. Het gaat over publiek domein en collectief domein, een wereld van verschil. Bazaarnetwerken. In het publieke domein kan diversiteit-uitwisseling plaatsvinden; De emancipatie-machine. In het collectief domein: homogeen, emancipatie, inburgering.  De Nieuwe Stad: urban cultures (Zukin), verschillende publieken? Te dun, te weinig, teveel hetzelfde (Jacobs). Belangrijker is: imago en reputatie!

De stad als voorstelling: hoe maken we de groeiende diversiteit zichtbaar? Erkeninning: het verhaal dat de stad over zichzelf vertelt. Netwerken, plekken voorzieningen, parochiale domeinen. Wat willen we: saai of middelmatig?

 

 

Henk van Aswegen                                                                             Peter Swinkels, direkteur Schouwburg Almere en Ronald Venrooy, direkteur CCCorrosia

 

 

Henk van Aswegen (hij is direkteur van het Milton Keynes Discovery Center) vertelt over-enthousiast over Milton Keynes, over imago, en het nooit-gebouwde Milton Keynes. Volgens hem is dat de mooiste plek op aarde. Wat de vraag losmaakt dat het verhaal dat hij zo vol vuur vertelt méér lijkt op een sprookje...alles is zo goed en geweldig (vraagt Tom van Gestel zich af)....is dat wel zo?! Van Aswegen vergelijkt Milton Keynes met Almere omdat dat allebei New Towns zijn, opgebouwd uit het niets. Ook vindt hij dat 'het merk Almere'  stevig neergezet moet worden en Cultuur een belangrijk onderdeel van de maatschappij, de buitenruimte ook.

In het daarop volgende debat (inderdaad, zoals voorzien: geen tijd meer voor discussie met het publiek) vertelt Tom van Gestel over zijn kunstprojekt Beyond Leidsche Rijn. Hij  heeft gekonstateerd dat Almere zich steeds maar weer wil onderscheiden maar...hij vindt dat je niet bang moet zijn om te 'adopteren'. Wat weer de vraag ontlokt: dus gewoon jatten, kopieren? Nee, van Gestel vindt dat Almere meer instituten en instellingen naar Almere moet halen, om meer leven in de culturele  brouwerij te krijgen. Wethouder Arno Visser laat weten dat er gesprekken zijn met interessante gegadigen (welke.... wordt tzt duidelijk) Almere wil niet alleen maar organisaties hier hebben omdat hier toevallig plek is. Amsterdam is eigenlijk een verwend kind, het heeft alles....maar géén ruimte!!

Ook Bert van Meggelen (voorm. intendant Rotterdam Culturele hoofdstad 2001) is niet te stuiten als het over een eventuele kandidaatstelling van Almere als Culturele hofstad van Europa 2018. Hij heeft alle ervaring in R'dam opgedaan en dat was volgens hem een groot sukses. Vandaar dat hij nu wordt uitverkoren door het College van Almere om datzelfde hier te gaan doen, een gezamenlijk Plan van Aanpak te maken. Daarvoor wordt 'het Atelier' in het leven geroepen, dat alle betrokkenen en experts bij elkaar brengt en de mogelijkheden gaat onderzoeken voor de voorbereidingen in de aanloop naar de kandidaatstelling van Almere Culturele hoofdstad 2018. (daarvoor is 200.000 euro uitgetrokken...) Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek, doet het College van B&W begin 2010 (volgend jaar dus pas!) een voorstel aan de gemeenteraad over de officiele kandidaatstelling in 2012.

 

 

er volgt nog méér....even geduld graag


16 september 2009: cultuurdebat 'Almere als creatieve stad'

Woensdagmiddag 16 september 2009  om 14.00 uur wordt de Conferentie 'Almere als creatieve stad' gehouden in Schouwburg Almere. Toegang gratis maar wel van tevoren opgeven uiterlijk vrijdag 11/9 bij post@sica.nl 

De gemeente Almere en International New Town Institute organiseren dit ism de stichting Internationale Culturele Aktiviteiten - SICA - over de kansen en mogelijkheden van de creatieve stad Almere. De bijeenkomst maakt deel uit van een internationaal lezingenprogramma van SICA-EUNIC www.europeesjaar2009.nl 

Er zijn lezingen (vanaf 14.00 uur) door Arno Visser, wethouder cultuur gemeente Almere, Arnold Reijndorp. bijzonder Hoogleraar sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkelingen van nieuwe stedelijke geboeden UvA/INTI) en Henk van Aswegen (dir. van het Milton Keynes Discovery Center)

Het cultuurdebat begint om 15.30 uur

Daarna een debat met oa Arno Viser, Arnold Reijndorp, Henk van Aswegen, Tom van Gestel (voorz.artiestiek team van het kunstprojekt Beyond Leidsche Rijn), Bert van Meggelen (intendant Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001) en het publiek.... (als dat nog aan bod komt.....)

Dagvoorzitter is Felix Rottenberg (bestuursvoorzitter.INTI)

===========================================

Ook 'Almere 2018'  laat van zich horen deze middag!

 


13 september 2009: 10 jaar afrikadag op Stadslandgoed de kemphaan

zondag van 11.00-18.00 uur - opening om 11.30 uur door burgemeester Annemarie Jorritsma

 

                                                                                                          Kijk ook bij > Politiek-enzo

voor programma naar de website van stichting Samenwerk


De (3e) Cultuurnacht Almere 2009 trok zo'n 5000 belangstellenden; volgend jaar (de 4e) op 11 september 2010


12 september 2009: 3 editie Cultuurnacht Almere 

Esplanade weer decor voor spetterende avond 

Op zaterdag 12 september zullen de Esplanade en diverse zalen van De Kunstlinie / Schouwburg Almere ook dit jaar weer bruisen van de aktiviteiten en optredens om het nieuwe culturele seizoen in te luiden. De avond wordt om 20.00 uur geopend door Arno Visser, wethouder Kunst en Cultuur >  en daarna barst het feest los. 

De Cultuurnacht prikkelt de zintuigen met theater, dans, muziek, kunst, poëzie, fashion en multiculturele hapjes. Alle voorstellingen en optredens tijdens de Cultuurnacht zijn gratis. Het volledige programma is te vinden op de website www.cultuurnachtalmere.nl

Na de opening nemen Lady Linn and Her Magnificent Seven het podium over. Deze kleine Belgische Bigband is in eigen land al goed voor een gouden plaat en op dit moment veroveren ze Nederland met hun feelgood soul geworteld in de jaren' 50. Aansluitend presenteert Rotjoch (bekend van BNN) de MAF Fashion Battle. Een battle waarin 4 fashion designers hun kollectie presenteren. Als laatste act op het podium staat de humanbeatbox Off the Record geprogrammeerd. Zij trakteren Almere op een oraal vokaal concert met een twist. Naast dit podiumprogramma biedt de Cultuurnacht nog veel meer cultuursmaken. Salsa dansen en lekker eten op de Esplanade. ... er is ook nog een speciale gast op de Esplanade…. Bijzondere theatervoorstellingen van Suburbia, Vis a Vis en de BonteHond. Maar er is ook van alles te beleven in bootjes op het Weerwater, in Mieke Maaike’s Obscene Kapsalon en in het Hospitaal. Architektuurgidsen leiden je rond door het Stadshart. De vrienden van jazzpianist Rembrandt Frerichs komen langs om te jammen, en zelf meezingen kan met de Musical Sing a Long

De Etalage laat zien wat de amateurkunst in Almere dit seizoen heeft te bieden. Er is aandacht voor spoken word met o.a. liedjes van Willem Wilmink en een optreden van Marijke Boon. Dit is slechts een kleine greep uit het Cultuurnachtmenu. Ter afsluiting kunnen de sterren van de hemel worden gedanst met DJ Kool. 

NB er worden nog bootjes gezocht voor de voorstelling 'Watermensen'  van theatermaker MartinMens. Vanaf de Esplanade kunnen bezoekers dan op een liefst fluisterbootje, een roei- of motorbootje stappen voor een 'theatrale verassende tocht' op het Weerwater. 

Bel of mail Noelle Slinger > 06-26428084 of n.slinger@dekunstlinie.nl

 

Cultuurnacht Almere is een samenwerking van Bibliotheek Almere, BonteHond, Casla, Corrosia, de Kunstlinie, Museum De Paviljoens, Schouwburg Almere


5 september 2009: kunstmarkt aan de kerkgracht tijdens havenfestival (4/5/6 sept)

 

 

Helaas zijn dit de enige foto's  die goed zijn overgekomen.....sorry want ik had een leuke impressie willen maken....

Wat mij toch wéér opviel was de alweer groene Kerkgracht...op deze foto is net het enige stukje water te zien aan het begin...gemeente Almere DOE daar wat aan!!!

 

Er stonden veel kraampjes met zowel professionele als amateurkunst(enaars). 's Ochtends was het nog vreselijk nat met fikse buien, pas later in de middag klaarde het wat op, met een beetje zon en werd het droog. 

Het 'kunst-aanbod' was heel divers: veel sieraden te zien deze keer, schilderijen, buitenbeelden, kleinplastiek, keramiek, en kunstige vogels met stenen gemaakt, maar ook fraaie mozaieken

Ook de Galeries aan de Kunstgracht waren open en trokken veel publiek, zoals Alosery Art Gallery en het beeldhouw-atelier van Paulina de Krey 'Odelijn'.  

 

Het Botterfestival was de dag ervóór al afgelast vanwege de storm. 

De wisselprijs, een glaskunstwerk van een botter, (afkomstig uit de Alosery Art Gallery) wordt bewaard tot 2010.

<  Hier staat de stuwende kracht achter het Botterfestival, Bert Bonneveld bij een kunstwerk van een zeilboot bij deze Galerie.

 


23 augustus 2009: 3 daags- festival site 2f7 ten einde

Hoe het festival Site2f7 van Museum De Paviljoens is verlopen, horen we ongetwijfeld nog...maar Kunst-enzo heeft zaterdagmiddag wat foto's genomen, voor de sfeer. Het was weer een bijzonder warme en zonnige dag, dus prima weer voor buiten-aktiviteiten.

 

 Volgens onze informatie zou eea plaatsvinden op de grasvelden tussen De Paviljoens en de starterswoningen, 

én aan de achterkant van die starterswoningen. 

Maar dit is wat wij zagen....

< museum De Paviljoens            het veld ernaast > 

 

 

 

En toen ineens,  o jee,  2 leuke meiden met een badmuts op hun hoofd die zeiden: 'kom er maar van eten hoor, het is tuinkers!'

 

 

Gevraagd waar die festival aktiviteiten nu waren, zeiden ze: 'die zijn aan de achterkant van die starterswoningen'....zie onderstaande foto.....

 

 

....zonder commentaar......


SITE2F7 FESTIVAL 2009 op 21, 22 en 23 augustus 2009 - in/naast Museum De Paviljoens,

Kosten? Toegang tot het SITE2F7 FESTIVAL (inclusief Stilte debat en Compositie voor de stilte) is 10 euro per dag per persoon. Dit is inklusief entree, hapjes en drankjes, uitgezonderd prosecco. Een passe-partout is 15 euro per persoon. Familiepasse-partout bedraagt 20 euro voor 2 personen en 2 - 4 kinderen.

Info hieronder of klik op logo Museum de Paviljoens

21-23 augustus 2009: Stof zijt gij...en stof hebt gij.....ode aan het stof in de wasdroger  

Collection Dust van Claudia Linders - Eerste Collection Dust bij Sustainable Shopping SITE2F7 FESTIVAL 2009

"De pluizige, grijze stofvlokken onderin het filter van de wasdroger – Dust – vormen een gedeelde en abstracte vertegenwoordiging van de kleding stukken uit de (gezins-) garderobe. Met elke droogbeurt wordt er een laagje van de kledingstukken afgeschraapt. Dit reduktieproces, waarin de garderobe gefilterd wordt, resulteert in een hybride product samengesteld uit diverse natuurlijke en kunstmatige restmaterialen: haar, katoen, wol, polyester, rayon of zijde. Kleur is nog terloops te herkennen in Dust.  Claudia Linders gebruikt in de Collection Dust dit materiaal als grondstof. Het stofmengsel infiltreert, infekteert, verbindt en verkrijgt een nieuwe betekenis. Het restant van de originele garderobe – datgene wat is afgeschraapt  - creëert nu een nieuwe laag, toegevoegd aan een bestaande collectie, een nieuwe gedeelde identiteit. Collection Dust biedt massaproduktie een persoonlijk alternatief", aldus de wervende reklametekst voor deze expo in museum De Paviljoens.......

SITE2F7 FESTIVAL 2009 van 21-23 augustus 2009 -- Opening vrijdag 21 augustus 2009 19.00 uur door Arno Visser, Kunst Stof Wethouder 

SITE2F7 is een eco-lifestyle festival op het stukje groen tussen de Cinemadreef en de spoorlijn, naast de Paviljoens. "Bewoners, studenten, kunstenaars en biologen laten tijdens dit festival de potentie zien van het gebied 2F7: het laatste ongeplande plekje in het stadshart van Almere. Kom en laat je verrassen door deze prachtige en inpirerende plek! mmv. Sustainable Shopping, Kids H(e)aven, Food for Thought, Unknown territory, Zen Palyground en World Wide Bisness Innovayors".  

Wil jij jouw STOF kwijt en DUST delen? "Verzamel de stof uit het filter van de wasdroger en verpak deze stof in een plastic zakje. Schrijf jouw naam, adres en e-mail op de sticker en vouw het uiteinde om en sluit met de kleine sticker het zakje af. Stuur jouw Dust voor 20 augustus 2009 naar: Museum de Paviljoens t.a.v. Claudia Linders p/a Odeonstraat 3 1325 AL Almere  of neem je Dust mee naar het SITE2F7 FESTIVAL 2009 waar de eerste Collection Dust wordt gepresenteerd in Museum De Paviljoens".

(Odeonstraat 3 - tel.5450400- open ma/di op afspraak wo t/m zat 12.00-17.00 uur zo 10.00-17.00 uur  www.depaviljoens.nl

 Expo Unknown Territory 2009 op het SITE2F7 FESTIVAL 2009 

Van 21 augustus tot en met 8 november 2009 toont Museum De Paviljoens Unknown Territory 2009: een Wunderkammer van kunst, ontwerp, visies en observaties. Unknown Territory 2009 is een pleidooi voor parallelle perspectieven, interdisciplinaire benadering van de (architecturale) omgeving en een interculturele blik. Met werk van: Annesas Appel, Gwenneth Boelens, Nickel van Duijvenboden, Hala Elkoussy, Cevdet Erek, Anne Holtrop, Yasmijn Karhof, Marijn van Kreij, Vincent Meessen en Sarah van Sonsbeeck.  

De groepstentoonstelling Unknown Territory 2009 komt voort uit het jaarlijkse SITE2F7 FESTIVAL dat op 21, 22 en 23 augustus 2009 plaatsvindt. SITE2F7 is een witte vlek in het verder al zo zorgvuldig ingetekende hart van Almere. Sinds 2008 organiseert Museum De Paviljoens op deze kavel het SITE2F7 FESTIVAL om de verschillende toekomstscenario’s voor dit terrein te verkennen aan de hand van 6 thema’s. Eén van deze thema’s, Unknown Territory, is in 2009 uitgegroeid tot de gelijknamige tentoonstelling. 

Na Unknown Territory 2009 is van 2-11-2009 t/m 11-4-2010 de solotentoonstelling GERMAINE KRUIP "Only the Title Remains" te zien in Museum De Paviljoens.

Eén kubieke meter stilte -- Sarah van Sonsbeeck onderzoekt de stilte op SITE2F7 Festival 2009

Kom luisteren naar de stilte van SITE2F7 op zaterdag 22 augustus 2009 om 19.30 uur bij Museum De Paviljoens. Dit laatste ongeplande plekje in het centrum van Almere is nu nog een relatief stil gebied. Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck onderzoekt hoe stil het eigenlijk is. Ze vangt het stilste punt in een grote glazen kubus van één kubieke meter. Zo wordt het bewaard voor de toekomstige planners van het gebied; één kubieke meter stilte als nieuwe maateenheid voor stedelijke planning. Zet een koptelefoon op en kom luisteren. 

SITE2F7 is een schijnbare oase van stilte. Maar is dit wel zo? Ritselend riet, tjirpende krekels en licht aanlopende fietsen; alles maakt geluid. Door met een decibelmeter de stilte te meten, maakte Van Sonsbeeck geluidsdoorsneden van het gebied. Deze gegevens zijn door ontwerpersduo Catalogtree in kaart gebracht. Wat gebeurt er met de stilte als SITE2F7 in de toekomst een definitieve bestemming krijgt? Van Sonsbeeck heeft één m3 stilte berekend als nieuwe maateenheid voor de stedelijke planning en dit geconserveerd voor de toekomst. Deze nieuwe maateenheid wordt ceremonieel geopend met een Compositie voor de stilte (2009) door Machinefabriek (Rutger Zuyderveld) tijdens het SITE2F7 FESTIVAL. De Stiltekaart van 2F7, Almere (2009) en Eén kubieke meter stilte (2009) zijn daarnaast tot en met 8 november 2009 te zien tijdens de tentoonstelling Unknown Territory 2009. Honden die zachtjes kunnen blaffen? Op uitnodiging van Sarah van Sonsbeeck bespreken bioloog Tijs Goldschmidt, architect John Londsdale en Fred Woudenberg, hoofd van het cluster leefomgeving bij de GGD Amsterdam de paradox van de stilte met moderator Macha Roesink, directeur van Museum De Paviljoens. Deze discussie maakt deel uit van de reeks Ongoing Series van het museum en vindt tijdens het SITE2F7 FESTIVAL 2009 plaats. Wat? 

Eén kubieke meter stilte (2009) ---  en --- Stiltekaart van 2F7, Almere (2009) 21 augustus tot en met 8 november 2009;

Compositie voor de stilte (2009) ---  en  --- Stilte debat 22 augustus 2009 om 19.30 uur tijdens het SITE2F7 FESTIVAL;  

SITE2F7 FESTIVAL 2009 - 21, 22 en 23 augustus - Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3,  Almere

Kosten? Toegang tot het SITE2F7 FESTIVAL (inclusief Stilte debat en Compositie voor de stilte) is 10 euro per dag per persoon. Dit is inklusief entree, hapjes en drankjes, uitgezonderd prosecco. Een passe-partout is 15 euro per persoon. Familiepasse-partout bedraagt 20 euro voor 2 personen en 2 - 4 kinderen.

 


17 augustus t/m 4 september 2009: Luc ten Klooster bij Afterdaan

Een kleine selektie van deze  fotograaf is vanaf 17 augustus 2009 te bekijken bij kunstplek Afterdaan2 in Almere, Markt 1D in Almere-Haven. Ook is daar zijn boek ter inzage en te koop. Open: ma, di, do, vrij van 10.00-16.00 uur of op afspraak.

 Luc ten Klooster stamt uit een kunstzinnige familie, zijn grootvader was graficus/ kunstschilder, zijn vader beeldhouwer. Van huis uit was hij concertpianist maar het visuele heeft zich als kunstuiting steeds meer naar de voorgrond gedrongen en fotografie/beeldend kunstenaarschap is een 2e beroep geworden. Hij exposeert regelmatig door het hele land in vooraanstaande galeries. In de fototijdschriften Focus, het Spaanse La Fotografia Aktual en de Griekse bladen PhotoNet en Photo-book werden portfolio’s gepubliceerd. Ook besteedde Snoecks 2008 aandacht aan zijn werk. Ten Klooster fotografeert vanuit een klassieke achtergrond, hij gebruikt gemengde technieken met voorkeur voor zwart/wit of monochroom. Maar ook naar digitaal en digitale bewerkingen, die weer worden teruggebracht tot een ‘ouderwetse’ afdruk op bariet papier. In 2007 verscheen zijn boek “She, a photo-essay” met een voorwoord van Sonja Barend. Met De Vrouw als enig onderwerp en met citaten van bekende schrijvers en filosofen. www.afterdaan.nl  of  info@faterdaan.nl  (036-34 96 99 of 06-43 79 48 32)


3 augustus 2009: stadsklok + 4e bank gearriveerd bij emeke buitelaar

- wat vooraf ging: scroll naar beneden naar 16 juni 2009 -

Vandaag weer een spannende dag voor kunstenaar Emeke Buitelaar. In haar ontwerp staan er 4 banken gepland en één klok(kentoren), die allemaal gemozaiekt moeten worden; 3 van de 4 betonnen banken waren al eerder afgeleverd in haar atelier in Almere-Buiten, op de laatste bank, plus de klok, werd nog gewacht.....tot vandaag! 

Linksonder het betonnen gevaarte dat 4 ton weegt (!) en circa 3.40 meter hoog is. De onderkant is bewerkt met granito, waarop aan weerszijden teksten staan, in de taal van de Maya-cultuur en in het Engels. De klok(ken) (middelste foto) die er in gemonteerd wordt (aan 2 kanten), staat hier op een nu nog kale betonnen bank (die 2 ton weegt) en die natuurlijk ook nog geheel gemozaiekt moet worden, net als de klokkenzuil.

 

                 In de zuil staat de spreuk van Erasmus: “Tuum Tubi Narro Somnium” – ik vertel je je eigen droom -

 

 

 

Al maandenlang is Emeke onafgebroken bezig, met hulp van familie en andere vrijwilligers, om alles te mozaieken. 

 

Een impressie....

 

 

Voorlopig nog genoeg werk voor de gele bank....de rode bank...de blauwe bank....

 

 

 

 

 

 

Hierna moet de witte bank gemozaiekt worden plus de klokkentoren......

(scroll naar boven, naar 27 november 2009 om de afronding te zien..)

==================================================

Al met al gaat het hele kunstwerk een behoorlijk gewicht krijgen! De mozaieksteentjes niet eens meegerekend (......) gaat het in totaal om 7 ton! De 4 betonnen banken wegen per stuk 2 ton, dus 8 ton plus de klokkenzuil van 4 ton, maakt in totaal een gewicht van 12 .000.000 kg (12 ton!)

Als Kunst-enzo dit zo bekijkt, zou wellicht een vaste plaats op het veld van de Esplanade -het terrein naast Schouwburg Almere- een betere (ontmoetings) plek zijn dan boven op het gebogen maaiveld, vóór de Spaanse trappen naar het Belfort....(als we nog even terugdenken aan die ellende van het Kanteel bijvoorbeeld...en het gevaar van overbelasting van het 'gebogen maaiveld'....) Behalve de veiligheid van dit gedeelte van het nieuwe Stadshart, zou Time= =Art juist een veel betere plek zijn voor ontmoetingen! Bovendien betrek je op deze manier het water meer bij Almere, de Schouwburg komt wat meer in the picture....

 


11 juli t/m 23 augustus 2009: smaakmakers bij cccorrosia
Opening door burg. Annemarie Jorritsma (om 16.00 uur) van de reizende Archeologie-expo 'Eet smakelijk!' ism de Smaakmakers
Kunst-enzo moet zeggen dat we (toch) erg benieuwd zijn wat deze expo te bieden heeft....
want als we de -aangeleverde- foto bekijken, nodigt die beslist niet uit om een kijkje te gaan nemen, het lijken wassen beelden,
lijken bijna dodenmaskers en ook nog chagrijnige koppen.......maar misschien door wat er op hun bordje ligt????
We zullen het gaan bekijken en hier een verslag doen.
SMAAKMAKERS dist kunstenaars en ‘eetontwerpers’ op voor wie onze dagelijkse kost een belangrijke inspiratiebron is. Het zijn makers die via voedsel verhalen over eten,
eetgewoonten, smaakvoorkeuren en de omgang met voedsel. Eten lijkt zo gewoon maar toch kun je er ongelooflijk veel mee zeggen en losmaken. Eten is de barometer van
onze cultuur.
 
 
< klik op foto voor filmpje van openingsspeech Jorritsma
 
 klik op foto voor filmpje >
 
 
  
 
 
11-7-2009: het filmpje bij de Smaakmakers verduidelijkt de foto!
Hoewel alleen de man in het midden omhoog kijkt....en de rest onbewogen aanziet wat er (kennelijk buiten hun zicht) gebeurt.
  Als je wat meer afweet van film, internet, video....dan is dit gewoon een technisch gegeven, heeft niets te maken met 'Kunst' (naar mijn mening) 
Maar als een 'leek-kunstenaar' denk je dan misschien dat je iets unieks hebt bedacht....
 
 

In potten: in Europa afgekeurde groenten, de zogenaamde 'misvormde'...groenten. chocoladechampignons

 
 
De opening van SMAAKMAKERS werd aangekleed door fooddesigner Katja Gruijters en eetontwerpers Anna Brecht en Karlijn Souren 
van Everything But a Slice of Bread.
 
 
Cupjes, gevormd van bijenwas, om berkensap uit te drinken...    of rode ui, in hele dunne plakjes...                   ook te koop, die 'misvormde' groenten
 
 
Ooit een tweeling-appel of neus-tomaat geproefd? 
Dat soort dingen zijn mogelijk bij de tafel van Katja Gruijters, of je eetherinnering opschrijven, 
of ga met een hamer en beitel een chocoladebeeldhouwwerk te lijf om een stuk chocola te bemachtigen, of knabbel van de lepelwand van Marije Vogelzang. 
Of proef geconserveerde seizoensoverschotten en laat je (on)aangenaam verrassen door alle eindprodukten die gemaakt worden van een enkel varken. 
Ontdek het 'Waste Free' restaurant en ontdek als een archeoloog de geschiedenis van eten. 
Meerdere gasten (o.a. Sandor Schiferli, van Slowfood Amsterdam) schuiven speciaal aan de keukentafel van Everything But a Slice of Bread
om te praten over de essentie van de keuken, schuif ook aan en praat mee! 
 
 
 
  
 
Ronald Venrooy (die alweer een jaar een zeer ambitieuze direkteur is van CCCorrosia 
 
 
Even geheel uit zicht geweest: James Purvis igm Aldichter Rim Sartori....              en 3 units met van alles over de Almeerse (en de regio) Archeologie


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Helemaal nieuw is deze expo niet te noemen....zoals dat (onaangename) filmpje van die schrokkende man, die het even zo hard weer uitkotst....
 (riep associaties op aan 'La Grande Bouffe', een film uit 1973 ...maar dat was wel een hele goeie...)
Deze eet & drinktoestanden spraken mij niet zo aan, in Turkije, Italie, Spanje, Suriname en meer landen, zie je al dit soort 'misbaksels' gewoon bij de groenten liggen....
ik vrees dat de link tussen Kunst & Eten mij ontgaat, op deze manier althans....vooral als je ook nog vegetarier bent...
 
kijk verder ook bij de link > Archeologie2009 (11-7-2009)

25 juni 2009: rineke de jong op kunstmarkt in bergen (NH)
Rineke de Jong uit Almere is één van de deelnemende kunstenaars aan de manifestatie in Bergen. 
Deze 'beeldende kunstenaarsmarkt' vindt plaats op donderdag 25 juni 2009 rond de Ruinekerk van 17.00-22.00 uur.
Rineke de Jong laat nieuw werk zien, hierbij alvast een afbeelding >
 
Eind 2009 neemt zij deel aan de Biennale van Florence (Dutch Florence Biennale Artiste)
 
www.rinekedejong.nl


27 juni 2009: expo mieke van dijk 'Verhalen van een Duinkonijn

 Mieke van Dijk exposeert in het Kunstlokaal in Station Muziekwijk. 
Zij laat ons in ‘Verhalen van een duinkonijn’ de intense beleving van het landschap van haar jeugd voelen: de kust bij Bloemendaal. 
Het duinlandschap en de tijdloosheid van de zee lijken voor haar een anker te vormen in een voortdurend en onherroepelijk veranderende wereld. 
Naast de uitzichten heeft zij ook intiemere, besloten en beschutte plekken verbeeld. Tot slot is er een toenadering tot het landschap van Almere te zien.
Een gevoelig stads-silhouet, geschilderd voor de Almeerder Cees de Lange, vormt de bekroning van haar verkenningen. Haar schilderhandschrift is heel fysiek. De energie waarmee ze het penseel hanteert blijft voelbaar. Het kleurgebruik herinnert aan de vrijheid en verwondering van Turner en Matisse. Lijken de schilderijen te vol, te zwaar en te abstrakt te worden? Het duinkonijn helpt ons om beter te kijken en te zien. Misschien is het konijn de ‘stand-in’ van de kunstenares in het landschap van haar jeugd? Voor ons is het duinkonijn echter vooral een intermediair om de situatie, het landschap, de maat en de ruimtelijke verhoudingen te herkennen, de herinnering aan veiligheid en rust op te roepen.  
Het Kunstlokaal maakt deel uit van het Cultuurspoor Flevoland. Casla heeft Mieke van Dijk gevraagd hier een bijzondere presentatie te realiseren, in het kader van de Dag van de Architektuur 2009 (georganiseerd door CASLA in Almere). De opening van de expo is om 13.15 uur door ir.J.W. Bruggenkamp.
Kijk ook bij www.casla.nl

16 juni 2009: hoe vordert de stadsklok van kunstenares emeke buitelaar ?

Het idee voor een stadsklok kwam van Frits Huis, voorm.wethouder, nu raadslid van Leefbaar Almere. In september 2007 werd Emeke Buitelaar gevraagd om een opvallende ontmoetingsplek in het stadscentrum te maken. Zij laat zich inspireren door de Maya-cultuur (scroll ook naar maart 2009)

 

Kunst-enzo ging even op bezoek bij Emeke Buitelaar, die momenteel zo'n 70 uur per week aan het werk is, af en toe met wat hulp van familie en vrienden en regelmatig van wat betrokken Almeerders, die soms iedere dag present zijn! Bedoeling was dat ook schoolkinderen zouden meewerken aan dit projekt van 'iedereen een steentje bijdragen'. Maar helaas ging dat niet door: scholieren hadden te maken met toetsen en andere aktiviteiten vanuit de scholen en in de vakantie....nee, dat werkte dus ook niet. Het wordt dus hard werken om eind november de banken en zuil gemozaiekt te hebben! 

 

de rode bank.....

 

 

 

 

 

achterkant van de gele bank....

 

 

 

 

 

 

....en gelukkig heeft Emeke regelmatig hulp bij het mozaieken....

 

                     de blauwe bank.....

 

 

 

 

 

de gele bank.....

 

zoals je ziet: er moet nog veel gebeuren!

 

 

 

 

De zuil plus nóg één bank moeten zelfs nog gebracht worden, daar wordt nog op gewacht....maar intussen kan er nog volop gewerkt worden aan de 3 al aanwezige banken.

De foto's zijn van de gele, de blauwe en de rode, elk met een gewicht van één ton!!

 


13 juni 2009: solo-expo agmon van der veen in CCCorrosia

De Almeerse kunstenaar Agmon van der Veen (1932 A'dam) woont en werkt al sinds 1987 in Almere.

Zijn werk is geinspireerd door traumatische ervaringen in zijn jeugd (hij heeft na de 2e wereldoorlog in Israel gewoond en gewerkt, opleidingen in de kunst gevolgd en les gegeven, vele prijzen gewonnen en geeerd als een groot en vooral gedreven kunstenaar. Nu heeft hij dus een solo-expositie in CCCorrosia van zaterdag 13 juni t/m zondag 5 juli 2009. Te zien is met name zijn meest recente werk.

De expo zal geopend worden door kunsthistorica Ans van Berkum (tevens direkteur CASLa

 

 

Zaterdag 13 juni om 16.00 uur is iedereen welkom, met aansluitend een openingsborrel!

 


per 1 juni 2009: bregje van woensel nieuwe conservator museum de paviljoens

Per 1 juni 2009 is kunst- en cultuurhistoricus & curator Bregje van Woensel werkzaam bij Museum De Paviljoens als conservator voor De Nederlandse Identiteit? Dit vierjarige onderzoeks- en tentoonstellingsproject rond 50 jaar Nederlandse kunstgeschiedenis voor de periode 1960 – 2010 is een initiatief van Museum De Paviljoens.  

Bregje van Woensel schrijft en programmeert historiografisch en voert een pleidooi voor complexiteitsdenken. Zij opereert vanuit een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Ze initieert verrassende samenwerkingsverbanden en is aktief voor diverse adviescommissies. Voorheen was ze Stadsconservator bij Museum Boijmans Van Beuningen en gastconservator voor de Expo Brazil Contemporary met werk van Helio Oiticica en de hedendaagse kunstenaars Ernesto Neto, Cao Guimaraes, Ricardo Basbaum en Rivane Neuenschwanders. Van Woensel is sinds 2008 guesttutor van het prestigieuze 2e fase- instituut De Ateliers in Amsterdam waarvoor zij de tentoonstelling Offspring 2009 samenstelde. Deze Expo van 12 internationale kunstenaars is onlangs geopend door de Minister van onderwijs, cultuur en wetenschap, Ronald Plasterk.

De Nederlandse identiteit? Sinds de tentoonstelling Nonlinear Editing in 2002,  neemt Museum De Paviljoens in tentoonstellingen, lezingen en publikaties de Nederlandse identiteit - aan de hand van de Nederlandse kunst na 1960 - onder de loep. De komende 4 jaar wordt dit onderzoek geïntensiveerd in een specifiek programma, dat in 2011 zal leiden tot een grote eindtentoonstelling en een publikatie waarin het onderzoek manifest wordt gemaakt.  Na Meschac Gaba neemt Germaine Kruip de volgende solotentoonstelling in het kader van De Nederlandse Identiteit? voor haar rekening. Deze Expo, GERMAINE KRUIP: Only the Title Remains, is te zien van 21 november 2009 tot en met 11 april 2010.

 


zaterdag 9 mei 2009: grote artmere kunstmarkt in nieuwe stadshart

kijk verder op ArtMere


zaterdag 25 april 2009: Alosery Art Gallery 10 jaar in Almere-Haven

 Sjaak en Marjo Alosery en wethouder Kunst & Cultuur Arno Visser

klik op foto voor filmpje

Op deze zon-overgoten zaterdag 25 april 2009 werd het 10-jarig bestaan gevierd van Alosery Art Gallery, aan de Kerkgracht in Almere-Haven. Wethouder Arno Visser viel de eer te beurt om deze Jubileum-expo te openen (klik op bovenstaande foto en luister naar zijn speech!)

Sjaak en Marjo Alosery voelden zich omgekeerd ook zeer vereerd met deze belangstelling en gaven de wethouder voor o.a. Kunst & Cultuur als bedankje een glaskunstwerk van de Poolse kunstenaar Adam Jablonski

Omdat de Galerie het toch maar mooi 10 jaar had volgehouden op deze plek, verrasten ze alle genodigden eveneens met een kunstwerkje van glaskunstenaar Jablonski óf een uniek schilderijtje van Catherina (Ineke) ten Kaate, naar keuze. Een bijzonder aardig gebaar naar de 'clientele' van Alosery Art Gallery, die door hun regelmatige aankopen toch een bijdrage leverden aan het voortbestaan van de Galerie.

 

 

Wethouder Arno Viser hield een gloedvolle speech maar....Kunst-enzo denkt dat hij toch even moet worden bijgepraat.....

(daaronder staan de verdere foto's van deze opening op 25 april 2009)

Want die beoogde 'kunst-as'  waar over gesproken wordt....is nu een wassen neus! Bedoeling was om een heuse kunstroute te creeren langs de Kerkgracht. Alle winkeltjes, alle ondernemers, die daar geen kunstzinnige nering voerden, zouden langzamerhand verdwijnen om plaats te maken voor -zoals dat toen genoemd werd- 'ambachtelijke'  kunstzaakjes. Daardoor zouden er kijkers en kopers getrokken worden omdat ze konden zien hoe bepaalde kunstzinnige produkten ontstaan. Om dat  te bewerkstelligen werd er door de gemeente Almere (Kunstzaken) geld uitgetrokken om dat soort ondernemers te stimuleren zich aan de Kerkgracht te vestigen. De voorwaarden waren wél dat ze een professionele kunstopleiding hadden afgerond en daardoor konden ze hier - gesubsidieerd- aan de slag. Per m2 kregen ze 50 gulden (toen nog) subsidie op de ruimte; verder moesten ze dagelijks aanwezig zijn en voorbijgangers moesten kunnen zien waar ze mee bezig waren; ook moesten ze in hun 'toko' hun werk tentoonstellen en verkopen.  Er heeft enige jaren een etser (Reimersma) gezeten, heel toepasselijk met water- en botentaferelen.

Maar (zoals ik al had voorzien helaas....ik zat toen in de gemeenteraad, noemde de Kerkgracht toen ook 'Kunstgracht'  ;-) hebben jong-afgestudeerden eigenlijk nog helemaal geen geld om te investeren.....Want de iedere maand terugkomende vaste lasten aan  verlichting, gas, water, maar ook de inrichting...daar was natuurlijk geen geld voor. Bovendien: de kunstenaar moest bezig zijn met zijn/haar werk en nog proberen in zijn/haar levensonderhoud te voorzien. Dus, na verloop van tijd, verdwenen ze weer of er kwamen zelfs geen kunstenaars op af. De politiek was hier heel duidelijk in: 'als je niets kunt verkopen, ben je ook geen kunstenaar, geen goed ondernemer, dan moet je maar en andere baan zoeken!'

Voor alle duidelijkheid: er zaten al enkele Kunstondernemers aan de 'Kunstgracht', die het geheel op eigen kracht en zonder subsidie hebben gerooid: beeldhouwster Paulina de Kreij (op het hoekje bij de moskee in de buurt), Jan van Koningsveld (glas in lood objekten) en Alosery Art Gallery

De 'jaarlijkse Kunstroute'  is ook ter ziele omdat die (zoals zo vaak gebeurt in Almere als iets een sukses is) werd overgenomen door 'de gemeente', ofwel in dit geval:  CCCorrosia..... maar veel kunstenaars voelden zich daardoor te beperkt.

Dus hebben ARTmere iom kunstenaars elders zelf 'hun eigen' kunstroute opgezet, die nu goed loopt: 9 mei 2009 is weer de grote suksesvolle Kunstmarkt in het Stadshart Almere!

======================================================================================================================

 In juni 2005 schreef Kunst-enzo:

=======================================================================================================================

Over de "Kunst-as" in Almere-Haven wil ik ook even mijn gal spuwen.

Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij de start van de "Kunst-as" aan de Kerkgracht in Almere. De bedoeling was dat de Kerkgracht geheel zou veranderen in kleine winkeltjes en/of ateliers voor -en door- professionele kunstenaars. De gemeente wilde dit idee stimuleren door de vierkante-meter-huurprijs te subsidieren, waardoor de (beginnende) kunstenaars eerder een dergelijke ruimte konden huren. Bedoeling was, dat zij ter plekke zouden werken, waardoor er ook ''reuring" op de gracht zou ontstaan: nieuwsgierige of geinteresseerde mensen, die dan wellicht ook koper zouden kunnen worden. Helaas ging het vanaf het begin niet zo makkelijk want beginnende, jonge, kunstenaars hebben nu eenmaal niet veel te besteden, waardoor de huurprijs toch een obstakel was.

Op de gracht zat al een beeldhouwster (Odelijn) en een Galerie (Alosery), allebei ongesubsidieerd. In de loop van verschillende jaren zijn er diverse mutaties geweest, bestaande winkels vertrokken en op die plek kon dan een kunstenaar komen. Helaas ging dat om bovengenoemde reden niet zo makkelijk, sommigen probeerden, maar hielden het niet vol want veel volk kwam er niet langs....Met de komst van Ruud Backx in de exporuimte van CCCorrosia, wilde men de Kerk- gracht weer leven inblazen. Er moest beter samengewerkt worden, meer aktiviteiten georganiseerd, enz. Er werden dan ook gezamenlijke aktiviteiten ontwikkeld, zoals de jaarlijkse  Kunstmarkt en exposities vanuit het CCC. Maar naar mijn mening is iedereen toch weer met zijn of haar eigen stukkie bezig omdat een opening in het CCC nu eenmaal een 'opening in CCCorrosia'  is en de Kerkgracht daar niets mee van doen heeft. 

De ene kant van de gracht is ingevuld met min of meer kunstenaars, want voor uitsluitend de verkoop van spulletjes zit daar ook de Wereldwinkel, evenals het 'Stenen Huis' (met kunst uit Zimbabwe). De schoenenzaak, het café en een restaurant zitten er ook nog steeds maar die hebben totaal geen binding met de 'Kunst-as' ofwel de kunstenaars op de gracht. Aan de overkant was een prachtig pand, dat een poos leeg heeft gestaan, perfekt geschikt voor het onderbrengen van verschillende kunstenaars. Dat had als voordeel dat men de kosten kon delen en tevens dat men elkaar kon stimuleren en gezamenlijk exposities houden. Maar helaas....dat uitermate geschikte pandje ging naar de 'Witte Olifant', waar jongeren met een verstandelijke handicap van 2 professionele kunstenaars (Mieke van Dijk en Mariel Bischops) een opleiding krijgen tot 'kunstenaar'(!). (De nieuwe kleren van de keizer...sorry hoor....). Wat betreft de twee kunstenaars: die passen op de gracht, maar de ' Witte Olifant' niet! Ik gun het deze kinderen van harte lekker creatief bezig te zijn maar....ze horen niet op deze beoogde 'Kunst-as'. Als de gemeente Almere beschikt over een 'Visie' op  'Kunst' en deze gracht heeft verkozen om de kunst en de kunstenaars de kans te geven zich te ontwikkelen, dan moet ik helaas constateren dat die 'Visie' ontbreekt. 

Tussen het Café en de Galery zit etser Bart Reimersma, die voornamelijk etsen maakt van de scheepvaart en alles wat daarmee te maken heeft. Tot mijn grote verbazing is hij ineens vertrokken (na wat konflikten) en de grote ruimte (waar hij eigenhandig de vloerdelen -uit een schip- heeft gelegd)  staat dus leeg. Normaal denkend zou je verwachten dat op die plek dan een andere kunstenaar de kans krijgt (hoewel nu niet meer gesubsidieerd) maar nee: hier komt gewoon een commerciele verkoop-winkel in ten behoeve van kinderen met een handicap. Nogmaals, ik zei het hierboven al: ik gun deze mensen ook een plek maar niet hier! De bedoeling was; voor kunstenaars!

Navraag leerde dat de gemeente hier niets meer mee van doen heeft....de Woningbouwvereniging (GSA) is eigenaar en die kan het verhuren aan wie zij wil....

DAG VISIE !

 

(zo, dat wou ik nu ff kwijt....)

========================================================================================================================

Bijvoorbeeld: een terugblik naar 17 november 2001

=======================================================================================================================

"Cultuur-as" in Haven gaat steeds beter  ( geschreven op 17-11-2001 )

De Kerkgracht in Almere-Haven krijgt steeds meer de uitstraling van de beoogde "Cultuur-as". Voor de "Kunst" zorgden onderstaande kunst-ondernemers; voor de "Cultuur" zorgden de zwarte Pieten die in deze tijd net aangekomen waren met de stoomboot van Sinterklaas! 

Drukte van belang Zaterdag 17 november 2001 gebeurden er dus weer veel dingen tegelijk: één opening bij de Alosery Art Gallery en twee officiële openingen bij twee (bijna nieuwe) kunstenaars/ondernemers: Goudsmederij (Elske) Hoekendijk en Jan van Koningsveld, glaskunst; hun pandjes liggen naast elkaar.
Nieuwe ondernemers  Elske Hoekendijk maakt sieraden naar eigen ontwerp of naar wens van de klant. Jan van Koningsveld maakt o.a. glas-in-lood deuren of ramen maar ook als ornament; ook fusen, brandschilderen en zandstralen van glas is mogelijk.

 

 

Alosery Art Gallery
Bij de Alosery Art Gallery werd deze officiële opening verricht door Citymanager Wim van Heesewijk.
"Hele bijzondere kunstwerken op een bijzondere plaats! Maar waarom opent de Citymanager van Almere-Haven een expositie?" Dat vroeg Wim van Heesewijk zich af.....
Hij vertelde ingehuurd te zijn door de gemeente om het centrum van Almere-Haven aantrekkelijker te maken voor consumenten en bezoekers. In het kader van de geplande ´cultuur-as´ aan de Kerkgracht, zijn er de afgelopen jaren diverse winkels verdwenen en zijn er kunstenaars en ambachtslieden voor in de plaats gekomen (getuige de 2 openingen vandaag van de goudsmid en de glaskunstenaar, verderop de gracht). Maar nu deze opening bij Alosery Art Gallery.

Uniek Kado 
Citymanager Wim van Heesewijk riep vervolgens iedereen op, die een kunstzinnig kadootje zocht, om eens rond te kijken want deze expo heeft als titel "Uniek Kado" . Dus een mooie gelegenheid om iets speciaals te kopen; voor iedere beurs is er wel iets te vinden, ook van andere kunstenaars; en verklaarde deze expo voor geopend t/m 12 januari 2002!Tekst en foto´s: Greta Verduin

18-11-2001

==================================================

vervolg van de opening op 25 april 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 


zondag 26 april  laatste dag: KVF Voorjaarssalon in Museum Nagele 

Het is de enige kans om twee nieuwste kunstwerken van Mary Fontaine te zien die er voor het eerst en het laatst hangen, want ze zijn verkocht!
(waarschijnlijk is de Almeerse kunstenaar Mary Fontaine op deze zondag ook zelf aanwezig in Nagele)

Hierbij een oproep van Hein Walter, voorzitter van de KVF (Kunstenaars Vereniging Flevoland)
Terwijl het voorjaar definitief is doorgebroken, is de jaarlijkse Voorjaarssalon van de Kunstenaars Vereniging Flevoland alweer bijna ten einde. Zondag 26 april is de laatste dag dat u het werk kunt bekijken. Maar de tentoonstelling gaat zeker  niet als een nachtkaars uit, maar vurig! Een groot aantal exposerende kunstenaars is namelijk op die laatste dag aanwezig om over het werk te praten, erover te discussiëren, om het verhit aan te vallen of koeltjes te verdedigen. Dat doen ze in groepjes, en bezoekers kunnen zich bij een van de groepjes aansluiten. Kunst, wat is dat? Hoe kijk je ernaar, hoe vorm je je een mening? Hoe onderga je een kunstwerk, hoe bespreek je het? Kom kijken, luisteren, vragen en meepraten in Museum Nagele. Op 26 april, vanaf 13.00 uur. Leerzaam en gezellig, enerverend en gedenkwaardig.

Museum Nagele - Ring 23, Nagele  www.flevokunst.nl   www.museumnagele.nl


zaterdag 18 april 2009: mozaiekvloer wordt monument voor René kempenaar  

Almeerders mogen meebouwen aan het monument voor René Kempenaar. Draag vanaf 10.00 uur je steentje bij om dit grote mozaïek te maken. Ga de uitdaging aan en geef je op via evd@depaviljoens.nl

Zaterdag 18 april 2009 samen met kunstenaar Arno Coenen (foto) een mozaiek maken in Popzaal NOX

Arno Coenen heeft ruime ervaring in mozaieken maken, in 2004/2005 maakte hij nog een supergroot mozaiek voor de Almeerse Popzaal, die op 4 februari 2005 officieel geopend werd. 

 

De Popzaal heette toen nog 'Muzinq' , was eigenlijk de opvolger van 'Eindelijk!' maar die bleef bestaan op de bestaande plak naast het centraal station en was bestemd voor de jongere jeugd.

 

 

 

Bij binnenkomst in Popzaal NOX valt al meteen op hoe schandalig er met Kunst omgegaan wordt in deze Almeerse Popzaal, nadat het was overgenomen door NOX.  Hierboven zie je nog een foto van het mozaiekkunstwerk, in gigagroot formaat van zo'n 8 á 10 meter breed en plafondhoogte. 

Maar wát heeft deze Popzaal NOX gedaan? Er een garderobe vóór gebouwd! En dan niet zómaar een garderobe, néé, echt een hele grote uitgaansgarderobe, 'lekker vastgespijkerd' aan het mozaiek! 

 

Toen Arno Coenen dus (onwetend hiervan) arriveerde, kon ik niet anders dan hem hiermee konfronteren.....hij was verbijsterd!

klik op foto voor filmpje

 

 Samen met de familie Kempenaar heeft kunstenaar Arno Coenen een ontwerp gemaakt voor het monument voor René Kempenaar:  

een 8-hoekige mozaïek vloer van 33 m2, die refereert aan Aziatische vechtsporten zoals Pencak Silat waar René Kempenaar een groot liefhebber van was. Hij beoefende deze sport zelf maar gaf ook al jarenlang les in deze sport aan jongeren. Daarbij waren er strenge regels: wie zich misdroeg (op welke wijze dan ook) mocht niet meer behoren bij deze groep! Aangezien de jeugd zowel de sport en alles er omheen waardeerde, heeft René Kempenaar hen 'respekt' bijgebracht.

In dit mozaïek komt duidelijk het portret van René Kempenaar naar voren plus de tekst  ‘Welkom’.

 

 

Het werk is bedoeld als een eerbetoon aan René Kempenaar, en wordt dus een plek voor jongeren in het Stadshart Almere waar ze elkaar kunnen ontmoeten ofzo. Bijzonder aan het ontwerp is dat iedere Almeerder letterlijk zijn steentje kan bijdragen aan het kunstwerk. 

 

 

NB er komen nog méér foto's....even geduld!

 

René Kempenaar (1954- 2007) René Kempenaar was ambulant jongerenwerker bij Stichting De Schoor in Almere. Jarenlang heeft hij zich ingezet voor Almeerse jongeren waarbij zich o.a. hard maakte voor een plek voor jongeren in het stadshart. Hij was de bedenker en stimulator van JVSA (JongerenVeilig Stadshart Almere) 

Hier René op de foto met de aktieve Pieke (JVSA) en burgemeester Jorritsma igm Minister Donner >

 

 

 

René gaf zijn volle medewerking aan Benefiet-voorstellingen e.d.

en later kwam hij met een zeer groot projekt "CultureShock" (waarvan hij overtuigd was dat dit een 'cultuurshock' zou zijn voor Almere). Daar had hij gelijk in want  na zijn eerste grote sukses (een uitverkocht Metropole Theater!) volgde Culture2Shock.  Alles op het gebied van jongerencultuur had zijn aandacht: van streetdance, human beatbox, rap, graffiti (Multiversum) en dat kwam allemaal tot uiting in  "Culture2Shock".

 

 

Maar ook had hij aandacht voor sport, zoals de Panna-veldjes, waarvan het eerste op initiatief van René Kempenaar werd ingewijd en officieel in gebruik genomen door wethouder Henk Smeeman en MouhMouh van de politie. Dat was op het Mandelapark, voordat alle bushokjes werden geplaatst...(19-3-2005)

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeer terecht ontving René Kempenaar op 28-4-2006 een Koninklijke onderscheiding.

 

 

 

Hij overleed geheel onverwacht op 16 april 2007 terwijl hij tot zelfs in Den Haag zijn woordje deed voor de Almeerse jongeren.

Kort na zijn overlijden lieten veel jongeren weten dat zij een herdenkingsplek wilden voor hun geliefde René, de man waar zij respekt voor hadden en die de jongeren zelfrespekt bijbracht!

 

cartoon: Maarten Wolderink

 De Almeerse beeldhouwer Patrick Menzas maakte zelfs al op eigen initiatief een kop van René Kempenaar aan de hand van foto's van Kunst-enzo en ism de familie Kempenaar klik HIER omdat jongeren het idee hadden opgevat om een 'beeld van René, zittend op een bankje' te realiseren, zodat ze dan 'gezellig naast hun grote meester' konden zitten. Helaas is dit het niet geworden....

Uiteindelijk heeft de Gemeente Almere nu (2009) gehoor aangegeven aan de wens van de jongeren, door ism Museum De Paviljoens en de familie Kempenaar het monument tot stand te laten komen. Het mozaïek monument wordt na de zomer van 2009 in het stadshart onthuld. Meer weten >  www.depaviljoens.nl

Kunstenaar Arno Coenen heeft een spektaculaire reeks kunstwerken gemaakt waarbij hij gebruik maakt van nieuwe en traditionele media, technieken en vormen. Arno Coenen maakte mozaïeken zoals Ome Jan (2006) in Hoogvliet en Tilburg Noord United (2005) in Tilburg. Ook versierde hij Popzaal Muzinq (later NOX) in Almere met zijn mozaïek It’s a long way to the top (2004).....en ja, dat laatste klopt helemaal! (zie foto helemaal bovenaan in dit beriht).

 


zaterdag/zondag 4 + 5 april 2009: Nationaal museumweekend bij museum De paviljoens

Open van 10.00 tot 17.00 uur en alle aktiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Zaterdag kun je als architekt aan de slag met kunstenaar Irene Fortuyn en zondag voor het Urbanisten-spel met kunstenaar Hans Venhuizen. Gratis rondleidingen door de tentoonstelling TEAMWORK of ontdek alle bijzondere hoekjes van Museum De Paviljoens met de speciale speurtocht voor kinderen.

Voor de kunstambassadeus van Museum De Paviljoens is een bijzondere aktiviteit georganiseerd met kunstenaar Pjotr Müller 

 Je kon Pjotr Müller alles vragen over zijn werk (oa in het Beatrixpark Almere) en over zijn ideeen als kunstenaar. Zelf vertelde hij met veel enthousiasme over zijn kunst aan de hand van een boek met daarin zijn werken, in binnen- en buitenland. Van 'duurzame'  kunst tot 'tijdelijke' kunst. Pjotr werkt graag met sloophout en laat zich inspireren door de plek zelf. Ook hakken in graniet gaat hem prima af (zijn vader had een steenhouwersbedrijf) en langzamerhand heeft hij zich allerlei technieken eigen gemaakt, op velerlei gebied.

                                                                                                                                                              klik op foto voor filmpje

 

Pjotr heeft enige jaren een studie Bouwkunde gevolgd, maar vond dat soort tekeningen te saai voor zijn creatieve geest; hij wilde ter plekke uitvoeren aan de hand van eens schets maar flexibel tijdens het ontstaan. Nu is Pjotr weer zover dat hij graag deze 'roots' weer zou oppakken omdat dit nog een uitdaging is! Als hij de kans kreeg, zou hij het liefst meelopen bij een architektenburo, bouwers, uitvoerders, om te leren. 

Hij heeft ook konkrete ideeen over een nieuw te bouwen 'wijk' waarbij men - tussen alle woningen dóór - van parkje naar parkje kan lopen: veel groen dus tussen de huizen, maar anders van opzet dan nu het geval is!

 

Het Urbanistenspel 

In dit spel vertegenwoordig je een huidige bewoner, nieuwe bewoner, bestuurder of bouwer van de Kustzone van Almere.

 

 

 Jij gaat bepalen hoe dit deel van Almere eruit gaat zien; komen er flats of juist laagbouw? Wordt alles volgebouwd of blijft er veel natuur over? Samen met kunstenaar Hans Venhuizen ga je  zijn parquette het spel spelen. Meld je via educatie@depaviljoens.nl  aan voor deze familieworkshop Kunst Kijken voor Kinderen of bel  036-5450400.

 

 

 

Skyline van Almere 

 

Hoe moet de skyline van de Kustzone van Almere eruit zien?

 Bepaal het zelf in de familieworkshop met kunstenaar Irene Fortuyn van het collectief Ketter & Co. Samen met Irene Fortuyn maak je grote bouwwerken op schaal en bouw je de nieuwe skyline voor de Kustzone van Almere
Speciaal voor Vrienden van De Paviljoens is er een bijzondere aktiviteit van de kunstenaars Overtreders W georganiseerd. Laat je verleiden door hun plannen, oesters & prosecco… Meer weten? www.depaviljoens.nl

 

 

 

Meld je via educatie@depaviljoens.nl aan voor deze familieworkshop Kunst Kijken voor Kinderen of bel 036-5450400.


prijsvraag (ontwerpen insturen vóór 1 juli 2009)

De Provincie Flevoland nodigt je uit om een ontwerp in te dienen voor een nieuw relatiegeschenk. Het winnende ontwerp wordt de komende jaren het duurdere relatiegeschenk van de provincie. Jaarlijks worden tussen de 5 en 10 exemplaren uitgedeeld. Het winnende ontwerp wordt beloond met 1000 euro.

Voorwaarden 

Het ontwerp per post opsturen naar:  Corrosia ovv Prijsvraag Provincie Flevoland, Markt 5, 1354 AP Almere 

Meer info > www.corrosia.nl   of neem kontakt op > Esther de Graaff e.degraaff@corrosia.nl of  bel > 036 5215929 


1 april 2009: provinciale cultuurnota 2009-2012 

Gedeputeerde Harry Dijksma reikt de 1e exemplaren van de Cultuurnota 2009 - 2012 uit aan 3 direkt-betrokkenen: de wethouder Cultuur van de gemeente Lelystad Jop Fackeldey, amateurarcheoloog Jan Boes en de winnares van Kunstbende Flevoland 2009 Freya Lambrechts.Verder vindt er een aantal verrassende optredens en presentaties plaats, zoals de presentatie van een film, gemaakt door studenten van de communicatieopleiding van de hogeschool Windesheim. Het onderwerp is Cultuur en marketing. De film wordt gebruikt voor de discussie over dit onderwerp met culturele instellingen.Tevens wordt een culturele, provinciale wedstrijd bekend gemaakt. Het programma, dat plaatsvindt in de Statenzaal van het Provinciehuis, begint om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.


27 maart 2009: opening expo hendrik smit in kunstlinie

 

 < Guus Stoelinga, lid van de Raad van Bestuur van Lease Plan   Corporation  

< klik op foto voor filmpje 

heeft de opening verricht voor de expo van 

kunstenaar Hendrik Smit (voor een van zijn schilderijen)

klik op foto voor filmpje

 

De van oorsprong Amsterdammer Hendrik Smit heeft de laatste jaren een gigantisch sukses in Amerika. In 9 verschillende grote steden hangt groot werk van hem in Galeries. Omdat hij in Amerika een gerespekteerd kunstenaar is en als zodanig wordt behandeld, en ook omdat Smit zeer goed verkoopt, heeft hij plannen om samen met zijn vrouw Hennie, eind dit jaar daar al permanent te gaan wonen. Volgens hem is hij het 'pietepeuterige van Nederland' ontgroeid. Gezien het formaat en de energie die van zijn groot formaat doeken afspat, mag dat duidelijk zijn!

 

 

 "De belofte van Amerika, en nu ook van Nederland", aldus Christine van Stralen (Bureau voor kunstprojecten), die het verder noemt 'anti--kredietcrisiskunst"

Ook aanwezig: Frank Brouwer, hoofd Beeldende Kunst e.d. van de Kunstlinie (foto rechtsboven)

 

en de nog even interim direkteur van de Kunstlinie Dick de Best (foto rechtsonder) die per 1 juni 2009 wordt opgevolgd door Franc Heijke (als direkteur).

 

 

 

 

 

 

 

 

klik op foto Dick de Best voor filmpje 

 

 

Natuurlijk ontbrak Ans van Berkum niet (foto rechtsonder), direkteur/manager  CasLA (Centrumvoor Architektuur, Stedenbouw & Landschapskunt Almere), 

hier hevig in gesprek met Jan Resink (foto linksonder), natuurlijk over de expositie van Hendrik Smit, aangekondigd als 'een kunstenaar met ballen' ; maar zeker ook over 'Kunst en Architektuur in Almere in het algemeen' ;-)

 

 

 


maart 2009: Kunstenares Emeke Buitelaar maakt Almeerse stadsklok  

Kunstenares Emeke Buitelaar heeft voor het stadscentrum in Almere een stadsklok met ontmoetingsplaats bedacht. Het kunstwerk draagt de titel Time == Art en is gebaseerd op de cultuur van de Maya’s. De stadsklok steekt met de felle kleuren en grillige vorm af bij de strakke architektuur van Rem Koolhaas.  

Vorige week arriveerden bij het atelier van Buitelaar de banken die rond de stadsklok komen te staan. Samen met scholieren gaat de kunstenares de bankjes mozaïeken in de Maya-kleuren rood, wit, blauw en geel . “Dit wordt echt mijn ‘masterpiece’, aldus Buitelaar, "ik kan momenteel nergens anders aan denken.” 

Het idee voor een stadsklok kwam van Frits Huis, voorm.wethouder, nu raadslid van Leefbaar Almere. In september 2007 werd Emeke Buitelaar gevraagd om een opvallende ontmoetingsplek in het stadscentrum te maken. Zij laat zich inspireren door de Maya-cultuur. Buitelaar wil dat vele bezoekers van het centrum anders naar het begrip tijd gaan kijken. “De Maya’s zeiden dat tijd x energie kunst oplevert. Maar in onze cultuur is tijd vooral status. Als iemand het ‘druk-druk-druk-druk-druk’ heeft, zegt hij dat niet voor niets 5 keer achter elkaar. Dat verhoogt de status.” De klok, die ‘Time = = Art’ is gedoopt bestaat uit een zuil van 3.40 meter hoog, omringd door vier banken in de Maya-kleuren.  

 

De klok zelf geeft de juiste tijd aan, maar de wijzerplaat verwijst naar een ontmoeting in de oertijd onder de galaxy. “Ik zie Time =  Art als de bekroning van mijn kunstenaarschap”, zegt Buitelaar die nationaal en internationaal bekendheid verwierf met haar kunst. De stadsklok moet in de tweede helft van 2009 worden opgeleverd.   

Ga naar Persburo Almere voor het verloop van het werk aan het kunstwerk van Emeke


maart 2009: schilderskollektief 'troje' met expo in woonhuis dat ook te koop is!

Wim Koekenbier (foto) wil zijn huis verkopen...maar dat gaat niet zo makkelijk in deze crisistijd. 

Tijd voor Kunst dus, dacht hij en stelde zijn hele woning ter beschikking aan 6 exposanten: Rob de Boer, Frank Greven, Margriet de Jong (vh Statenlid), Angelique Koster, Maria Silva en Margreet Westerveld (schilderijen) en lampen van Ria van Rooijen. 

De maand maart dus open iedere zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur (06-546.869.91) Antillenweg 8 in de Eilandenbuurt in Almere-Buiten.

Wim:'Je kunt ook een afspraak maken voor de woning natuurlijk'...  ;-))

 

 

 

 

werk van Rob de Boer, een schilder met een eigen stijl maar ook een eigen manier van ophangen >

 

 

 

"Troje" is eigenlijk spontaan ontstaan want eigenlijk bestond dit schildersclubje al, 

want gezamenlijk had men les bij beeldend kunstenaar George Geutjes (foto). 

Door zijn persoonlijke omstandigheden, is het groepje na enige jaren afgehaakt en 'voor zichzelf begonnen' maar ze hadden veel geleerd van hun docent/leermeester; tóch voelde het ietwat als het 'Paard van Troje'....vandaar de naam.

 

 

 

Er is van alles te zien: heel groot werk en ook mini van Maria Silva,  figuratief en abstrakt werk (Frank Greven), kettingen en andere sieraden, beeldjes, lampen groot en lampjes klein, tot op de WC en in de badkamer is kunst te zien, zelfs zeepkunst.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angelique Koster, soms met schilderijen met vlammende kleuren, maar soms ook bijna kleurloos >

< en nog een foto van Greven die ons rondleidde van beneden naar de 2e etage, trots poserend naast een abstrakt van hem.

en een lamp van Ria van Rooijen

 

 

 

 

 


tot 1 juni 2009: aanvraag indienen voor beurs uit het han lammers fonds

Jonge aankomende kunstenaars uit Flevoland (tot 30 jaar) kunnen tot 1 juni 2009 een aanvraag indienen voor een Beurs uit het Han Lammers Fonds. Jaarlijks wordt één beurs van max. € 2.500,- beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld een muziekinstrument, bijdrage vervolgopleiding, expositie, enz.  

Bent u bezig met uw ontwikkeling als kunstenaar? Denk je dat je toekomst ligt in de kunstbeoefening? En wil je daarmee beroepsmatig bezig zijn? Woon je in Flevoland en heb je financiële belemmeringen in je ontwikkeling tot kunstenaar? Dan kun je een beroep doen op het Han Lammers Fonds. 

Het Han Lammers Fonds is opgericht tgv het vertrek van de 1e Commissaris van de Koningin van de provincie Flevoland, de heer J.C.J. (Han) Lammers, en geeft ondersteuning aan jonge kunstenaars in Flevoland. In 2008 werd een beurs beschikbaar gesteld voor de aankoop van een muziekinstrument. Om in aanmerking te komen voor een beurs, moet je een aanvraagformulier indienen en voldoen aan de richtlijnen van het Fonds. Kijk hier >  www.flevoland.nl

Een aanvraagformulier kun je aanvragen bij het secretariaat van het Fonds  via hettie.olde.rikkert@flevoland. nl  of  0320 - 265285 (Provincie Flevoland, Postbus 55, 8200 AB  Lelystad). Het aanvraagformulier moet vóór 1 juni 2009 zijn ingediend. 

Het bestuur beslist binnen 2 maanden over deze aanvraag. De Beursuitreiking vindt plaats in september 2009


3 maart 2009:  "jan Jaap's watervrees" een verslag van Regina van oorschot

"Tja, dacht ik het even goed getroffen te hebben. Niet wetende dat ik degene zou zijn die daadwerkelijk getroffen zou worden. Vol goede moed en verwachtingen zat ik op de 1e rij middenvoor bij de voorstelling “Zonderband” van Jan Jaap van de Wal in Schouwburg Almere. Jan Jaap ook bekend van 'Comedytrain' en 'Dit was het nieuws'. Het gordijn ging open en op het toneel stond een ouderwets wit transitbusje met op het dak een spelende gitarist, wat later de Italiaanse Edoardo Righini bleek te zijn. Jan Jaap kwam op en liep naar de voorkant van het busje en nadat hij de kleine voorklep opendeed bleek daarin een keyboard verstopt; na enkele tonen liep hij naar voren op het podium en begon enkele zinnen uit te spreken, wat nog het meeste had van enkele citaten uit een ontvangen hatemail

Terwijl hij zo bezig was vielen er wat spatten midden op het toneel. Vreemd. Jan Jaap deed al snel een stap opzij en nadat de spatten meer op een regenbui begon te lijken verdween hij helemaal van het toneel. Wat de bedoeling van het keyboard en de hatemail is laat zich op raden. In alle haast werden de gitaren van het dak van het busje afgehaald en apparatuur verwijderd. Zwarte drab liep ondertussen van de eens witte bus. Extra jammer dat Jan Jaap juist op dít moment, dat hij aan het voorlezen was (wat er allemaal volgens de schrijver van de haitmail in niet mis te verstane bewoordingen mis was aan de cabaretier), moest stoppen.  

Bij de eerste spatten dacht ik nog even het hoort er misschien wel bij maar ergens voelde ik toch, en natuurlijk meteen na het ver- dwijnen van Jan Jaap, dat dit niet in het programma was opgenomen. Leuk was het al niet meer. Ondertussen was ik en met mij natuurlijk ook anderen op de eerste rij drijfnat aan het worden. 

Toen het water van het toneel de orkestbak in begon te lopen was het nog duidelijker dat dit niet normaal was. Daarbij kwam dat op het toneel lampen lagen met elektriciteitssnoeren die nu in het water lagen. Dit was duidelijk een gevaarlijke situatie geworden. 

De sprinklerinstallatie was aangegaan. Met andere woorden, wegwezen. Ik zat in het midden en voelde me even als een rat in de val dus ik riep tegen de mensen dat zij uit de rij moesten vertrekken. Het kwartje begon nu eindelijk ook bij de anderen te vallen. Mensen begonnen uit de rijen te gaan en zich naar de zijkanten van de zaal te begeven. Toen ging ook het alarm af en werden we allemaal gesommeerd naar de nooduitgangen te gaan. Bij de uitgangen aangekomen werden we door het personeel ingelicht over de situatie. Ook zij wisten niet wat er precies aan de hand was maar alles bleef zonder paniek en ordelijk verlopen. Al snel was ook de brandweer aanwezig. De waterschade moet enorm zijn want de sprinkler-installatie, in de vorm van een ‘wolkbreuk’ die boven het toneel hing, heeft heel wat water laten neerkomen.  

Het aanwezige publiek hoorde na een minuut of 10 dat de voorstelling echt niet meer door kon gaan en dat ze nog wel via een brief zouden horen hoe het afgehandeld zal gaan worden. Later hoorde ik van Jan Jaap zelf, hij kwam tijdens een interview voor televisie bij me staan, dat hij in ieder geval terug wilde komen en ook Peter Swinkels, de directeur van de Schouwburg (foto), zei dat hij hiervoor alles wilde regelen. Ik heb daar alle vertrouwen in.  Door een storing in de sprinklerinstallatie, die wordt afgezet wanneer er rook op het toneel gebruikt wordt, wat heel vaak gebeurt, is het systeem toch aangegaan en deze situatie ontstaan. Ik wil mijn complimenten hier vermelden voor het optreden van het personeel met deze gebeurtenis en het fatsoenlijk afhandelen van de gedupeerden want men heeft later keurig voor mij een taxi geregeld om me thuis te brengen. Nu maar afwachten op de komst van de brief van het theater om het vervolg van de show te mogen volgen. Want waarom zit er een keyboard in de voorklep van het busje en van waar die hatemail? 

Ben benieuwd hoe Jan Jaap dit voorval zal verwerken in zijn show want dat kan haast niet anders! 

---------------------------------------------------------------------

De volgende dag al hoorde ik dat de voorstelling opnieuw wordt gebracht op woensdag 18 maart a.s. Van Peter Swinkels hoorde ik dat de volledige schade pas van de zomer echt is te overzien. De houten vloer en de gordijnen hebben wel schade opgelopen. Er zijn geen voorstellingen afgemeld. De dag na de gebeurtenis was er geen voorstelling en op 4 maart is er een congres en daar zal er van het voorval niets te merken zijn Alles kan verder gewoon doorgaan.

(aldus Regina van Oorschot)


2 maart t/m 17 april 2009: Nieuwe combi-expositie in StatiONSmuseum Muziekwijk

Kunstlokaal onder het spoor NS station Muziekwijk - Expositie Kinderkunstuitleen basisschool Polygoon & Nadereh Ghaemmagham Farahani 

Maandag 2 maart opening 16.00-18.00 uur

 

 

 

Kinderkunstuitleen Polygoon is een unieke manier om in aanraking te komen met kinderkunst. Bovendien worden hiermee de kinderen gesteund en gestimuleerd in hun ontwikkeling. En het is onder meer een extra inkomen voor de school waarmee zij de kinderen net dat beetje meer kunnen bieden in hun creatieve sociale en culturele ontwikkeling  www.kinderkunstpolygoon.nl  

 

 

 

Nadereh Ghaemmagham Farahani (foto) is van Iranese afkomst en woont sinds 1984 in Nederland. Zij heeft op scholen en buurthuizen les gekregen en les gegeven, oa de Kunstlinie. Zij kombineert veel gezegden en uitdrukkingen en haar eigen gedichten met haar schilderkunst. Tijdens de expositie is haar boekje “Gebroken zinnen” te koop met daarin veel van haar gedichten en schilderijen. Op de opening signeert zij tussen 16.00-18.00 uur. 

 

 Entree gratis, iedereen welkom! 

Tijdens een hapje en drankje kunt u kennismaken met de makers en terecht voor info. 

Regina van Oorschot werd bedankt voor alle werk dat zij had gedaan ivm deze expo (t/m 17 april 2009) >  

 

Kijk voor meer informatie over de initiatiefnemers op www.almere2018.eu

 


Museum de paviljoens organiseert 'teamwork' lezingen over de ontwikkelingen van de stad

5 februari 2009: stadvisionair charles landry 

 

 Om 20.00 uur in de kleine zaal van Schouwburg Almere geeft hij zijn visie op de nieuwe ontwikkelingen van steden en Almere in het bijzonder. (inloop vanaf 19.30 uur) 

26 februari 2009: architekt en ruimtelijk strateeg Markus Miessen  

Voor alle info klik HIER en scroll naar 5 februari 2009

 


21 januari 2009: voor 'LOPEN over WATERklik >  HIER


19 januari 2009: officiele opening TBS-kliniek met zang Col Canto

  Via Multiple Voices en de Da Capo koorbemiddeling is de Stichting Col Canto benaderd voor een achtergrond-koor. Het Koor wordt een onderdeel van een 20 minuten durende show. Lisa Boray zingt een nummer waarbij het koor haar ondersteunt in de refreinen. Optreden is van 16.45 tot ongeveer 17.00 uur. Lokatie van de TBS-kliniek/Oostvaarderskliniek: Carl Barksweg 3 in Almere-Buiten  www.stichtingcolcanto.nl 

en ook:

23e Editie van de Korendagen in Paradiso op zaterdag 17 en zondag 18 januari 2009, waaraan 140 koren deelnemen.

Vanuit Almere treden op: het Mannenkoor, het Dameskoor en Multiple Voices
Aanvang: 19.30, kleine zaal - Zaal open van 11.00 - 24-00 uur - Toegang € 2,- inkl. daglidmaatschap - Kaartverkoop alleen aan de zaal.
www.paradiso.nl Paradiso, Weteringschans 6-8 Amsterdam