Landschapskunst/ Kunst in de Wijk 2009

tekst en foto's: greta verduin (tenzij anders aangegeven)                    


31 oktober 2009: houten leeuw onthuld op de kemphaan

Stadslandgoed de Kemphaan eert 3 generaties Banga 

Een houten leeuw verwelkomt sinds kort de kinderen op de speelhof. De houten leeuw is gemaakt door de Almeerder Mark Banga, die in het dagelijks leven bomenspecialist is; hij maakt ook beelden uit boomstammen met behulp van de kettingzaag. De houten leeuw is gemaakt uit één stuk hout, een ongeveer 50 jaar oude populier uit Emmeloord. Met de onthulling van de houten leeuw werd ook een infozuil onthuld bij de varkenswei op het stadslandgoed. De houten zuil verwijst naar een eik in de varkenswei die daar in het jaar 2006 is geplant door 3 generaties Banga's, w.o. de maker van de houten leeuw Mark Banga. Stad & Natuur Almere, landgoedcoördinator van de Kemphaan, heeft samen met een sponsor de aankoop van de houten leeuw en infozuil mogelijk gemaakt. 

Sake, Evert en Mark Banga zijn: opa, vader en zoon Banga. Van alledrie stond de wieg in Friesland maar het arbeidzame leven speelde zich deels, of volledig af in Almere en ook nog eens op hetzelfde vakgebied. Om deze bijzondere redenen hebben zij de eik geplant; ze hebben zich allemaal ingezet voor de ontwikkeling en het gebruik van het stedelijk groen in Almere. 

Het begin van stedelijk groen in Almere. Sake Banga (geboren1923) kwam in 1971 in dienst van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Hij was opzichter en hield zich in de nog lege polder bezig met oa de aanplant van het Almeerderhout, het grootste loofbos van Almere. Hij heeft nog een tijdje op het stads- landgoed, gewoond waarbij de kleinkinderen in de bomen klommen waar nu de apen spelen. Op zijn 65e trok Sake zich terug met zijn vrouw Ankje in Friesland voor een welverdiend pensioen. Meer info  www.kemphaan.nl 


13 juli 2009: niet de tijd vreet de kunst op.....de burocratie zet kunst bij oud vuil....

Kunstenaar Rob Thalen had een idee voor een kunstprojekt, waarbij hij  verschillende culturen, religies en politieke stromingen met elkaar wilde verbinden door middel van kunst. Hij kreeg een stuk grond ter beschikking door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) en de Gemeente Lelystad, dat in 1984 resulteerde in de 1e fase van zijn projekt "Man met scarabee", een betonnen sculptuur; en wit met blauw geschilderde houten palen in een 3-hoekig patroon. 

Op 9 verschillende lokaties (verspreid over diverse landen) zouden hierop geinspireerde kunstwerken komen, die samen een denkbeeldige driehoek vormen. Op het eindpunt in Atlanta (Georgia, VS) zou als afsluiting een aluminium Man met Scarabee komen te staan, omgeven door een uitgegraven vorm in de grond, cortenstaal zuilen en bodemmonsters van de andere lokaties. De houten palen in Lelystad zijn markeringen voor deze slotfase. Ze geven de vorm aan die ooit in Atlanta te zien zou zijn (geweest...).  Op denkbeeldige verbindingslijnen tussen de verschillende lokaties wilde Thalen kleine pakketjes begraven met gedetailleerde informatie over het projekt, voor de toevallige vinder of toekomstige archeoloog, een link van het projekt met de tijd.

Het kunstwerk "man met scarabee" van kunstenaar Rob Thalen ligt nu bij het grofvuil. Sinds 1984 stond het op het terrein van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed RCE in Lelystad. Het kunstwerk is nu gesloopt omdat RCE het terrein wil herinrichten. De Belgische kunstenaar Rob Thalen is noch door de gemeente noch door het RCE op de hoogte gesteld dat zijn werk is gesloopt.....hij neemt nu zélf kontakt op met de gemeente Lelystad om te kijken of er nog iets te redden valt...


11 juli 2009: graffiti-jam van mooieMuur in Haven

Bewonersvereniging Grienden en Meenten organiseert zaterdag 11 juli 2009 ism Mooiemuur.nl voor de 2e keer een Graffiti-jam op de eerste legale graffitiwand in Almere-Haven (aan de Jaagmeent naast de busbaan). Edo van Tienen was hierin de enthousiaste 'stimulator'. Ongeveer 30 graffiti-spuiters hadden zich aangemeld, uit binnen- en buitenland weer. Het weer was prachtig, de sfeer uitstekend en de omwonenden kwamen regelmatig kijken naar het vorderen van de kunstwerken.

 

Vanaf 12.00 uur zullen diverse artiesten voorbeelden van hun werk op de graffitiwand aanbrengen. 

Op deze graffiti-jam, die afgesloten zal worden met een BBQ samen met omwonenden, zullen veel bekende graffitischrijvers acte de présence geven. Dit jaar zal er een 30-tal bekende graffiti-artiesten aanwezig zijn. 

Uit Spanje zullen Rojah en Konan, beiden bekend uit de graffiti- & tattoo-scene, aanwezig zijn. Alle artiesten zullen een canvasdoek oppimpen dat later dit jaar geëxposeerd zal worden.

 

 

Ook zal het boek “Samen schrijven, spuitbussen en buurtbewoners” over het 1e jaar van deze wand gepresenteerd worden. 

Kijk verder op Jongeren2009

 

Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door Tumult, Gemeente Almere en Eigenwijzebuurten.nl


juni 2009: kijk ook af en toe bij de link  > Archeologie

Kunst op scheepswrakken bijvoorbeeld....in Almere-Poort, in Almere-Pampus...

 


maart 2009: nieuw landschaps-projekt in de planning

Flevoland is dé provincie met de meeste landschapskunstwerken per m2 in de wereld. De Provincie wil deze koploperspositie behouden en zet zich in voor uitbreiding van de kollektie. 5 landschapskunstwerken zijn er nu al in Flevoland (zie elders onder deze link) In de gemeente Lelystad komt een 6e landart-projekt. De van oorsprong Britse kunstenaar, tegenwoordig wonend in Schotland, Anthony Gormley, is bezig met een kunstwerk van staal, dat zo'n  25 meter hoog moet worden, en zal komen te staan op de dijk bij Bataviastad. De naam van het kunstwerk is "Exposure" en stelt een hurkende man voor. De bedoeling was dat dit werk eind 2009 klaar zou zijn, maar door technische problemen (de Nederlanse ingenieurs keurden de veiligheid af) zal dat zeer waarschijnlijk wat later worden.

Van de Provincie reisden af naar de kunstenaar Gormley om eea met eigen ogen te zien: 

gedeputeerde provincie Flevoland Harry Dijksma (VVD) en wethouder Fackeldeij (PvdA) Lelystad

 


museum de paviljoens verloot 5 ballonvaarten

Museum De Paviljoens gaat aan 5 deelnemers van de dagtocht landschapskunst Ballonvaarten weggeven! 

Onder de eerste 500 betaalde reserveringen voor de dagtocht 

- die vóór 19 april 2009 binnen zijn -  

verloot het museum 5 plaatsen in een luchtballon. 

Ga mee en beleef Flevoland vanuit de lucht. 

Met name de landschapskunstwerken krijgen vanuit de lucht een heel ander perspektief! 036-5450400 of communicatie@depaviljoens.nl. of kijk op de website www.depaviljoens.nl

 


- nieuwe Hollandse Brug  - 

12 februari 2009: Ontwerpwedstrijd - resultaat nu Expo in Stadhuis

Wethouder Adri Duivsteijn opent op 12 februari 2009  de expo 'nieuwe Hollandse Brug', die bestaat uit de 30 beste inzendingen van de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe Hollandse Brug. De brug moet een landmark worden; mooi, opvallend, innovatief en duurzaam. De ontwerpwedstrijd was een initiatief van Rijkswaterstaat. Almeerders krijgen de kans deze ontwerpen te bekijken omdat de Hollandse Brug de' entree is naar Almere en de rest van Flevoland. Op deze manier krijge de bewoners een idee van het verloop van het proces en een beeld van hoe de nieuwe brug er in de toekomst uit kan komen te zien. Een maand lang te zien in de Hal van het Stadhuis Almere.

- Hieronder hoe de oproep luidde in 2008 -

Het Kabinet wil meer asfalt tussen Schiphol, A'dam en Almere Verschillende mogelijkheden zijn onderzocht, vandaar dat de A6 (bij Almere) wordt verbreed naar 4x 2 rijstroken, dus een uitbreiding van de Hollandse Brug die een verbinding vormt tussen 'het oude land' en Flevoland. 

Op de huidige brug is dat 'moment van overgang' niet goed te 'beleven', vindt ook de Minister van Verkeer & Waterstaat. Daarom heeft Rijkswaterstaat een Prijsvraag uitgeschreven om realistische ontwerpen en ideeen te verkrijgen die de Hollandse Brug markeren als 'schakelpunt'; om beter te laten zien dat dit een overgang is tussen twee werelden.....(foto: Rijkswaterstaat)

De Prijsvraag bestaat uit 2 fasen. De 1e fase is een Openbare ideeen-Prijsvraag (gevolgd door een meervoudige opdracht in de 2e fase). Professionele ontwerpteams mogen meedoen, waarbij (landschaps)architekten, constructeurs en beeldend kunstenaars betrokken kunnen zijn. Rijkswaterstaat heeft wél de intentie (maar niet de verplichting!) om de winnaar van het beste voorstel ook een opdracht te verlenen (...) De Prijsvraag wordt georganiseerd ism Atelier Rijksbouwmeester, provincie Flevoland, gemeente Almere en Naarden. Architectuur Lokaal biedt praktische ondersteuning in de 1e fase, 


- Almere-Haven -

21 januari 2009: Lopen over Water van de Kerkgracht

Woensdag 21 januari werd het kunstzinnige scholierenprojekt  'Lopen over water'  feestelijk gelanceerd ) door wethouder Arno Visser, samen met de Roefelraad. Dat gebeurde tegenover de Alosery Art Gallery, een van de ondernemers aan de Kerkgracht.

 

 

Er lijken 6 kunstige schoenen, voorzien van mozaiek, in de Kerkgracht te drijven. De kinderen van de Roefelraad bedachten dit projekt om het water in Almere- Haven 'beter te beleven' (hebben zij deze uitdrukking zelf verzonnen ;-) Kinderen uit groep 7 en 8 tekenden 'schoenen'  hiervoor, die in de herfstvakantie 2008 door kinderen uit Almere-Haven zijn voorzien van mozaïek.


 

 

'Lopen over water' is een uitvoering van het veilinghuis Wie Wat Water van 2 juni 2007. Tijdens deze veiling werden ideeën geopperd om de kansen van het water in Almere-Haven beter te benutten. Een samenwerkingsprojekt van woningcorporatie De Alliantie, gemeente Almere, de Schoor en kunstenares Bertina Slettenhaar .

 

Hoewel een leuk initiatief, vindt Kunst-enzo het toch jammer dat de ondernemers aan de Kerkgracht hier niet aktief bij betrokken werden door de Roefelraad en de scholen.....

 

Elske Hoekendijk, van Goudsmederij Hoekendijk, een van de nog overgebleven Kunst-ondernemers aan de Kerkgracht, maakte deze foto van een zwaan, die letterlijk LIEP over WATER!

 

 

Al waren de kunstondernemers maar op de hoogte gehouden van de plannen....

de 'schoenen'  werden per slot 'gedumpt'  voor hún deuren......jammer dus, dit soort eenzijdige akties (GV)