< klik hier voor 2005                                                                                                                   < Archief 2006

copyright alle foto's: greta verduin                                                       GEDICHTEN-ENZO  2006


17-12-2006 LiRaKaBAl  bij Haddock

Zondag 17 december 2006 is er weer LiRaKaBAl te beleven van 14.00 tot 16.30 uur bij watersportcentrum Haddock aan het Weerwater. Herfststormen en najaarsregens trotseren is de moeite waard, zo hoopt de werkgroep. Zij willen vanaf deze plek  iedereen alvast het allerbeste toewensen voor de december- maand, met zoveel mogelijk warmte -letterlijk en figuurlijk-  om zich heen!  Maar hopelijk tot zondag......en anders tot in het nieuwe jaar! 

Namens de werkgroep Colette Faber,  Martina Meesters, Ans van Wier

Wat is, wat doet LiRaKaBAl? Dat is de afkorting van Literair Rariteiten Kabinet Almere, een idee van Peter Schilling. Op deze maandelijkse bijeenkomst, met gastvrij onderdak bij Haddock (sinds jaren!) kan er van alles plaatsvinden. Er kunnen (eigen) gedichten voorgedragen worden, of iets gezongen, verteld of andere zaken. Het gebeurt allemaal in een ongedwongen sfeer, niets moet, alles mag.....Wie zich geroepen voelt, betreedt het podium en draagt bijvoorbeeld voor uit eigen werk. Belangstellenden zijn er iedere keer weer en niet iedereen hoeft op te treden! Mensen die luisteren zijn ook belangrijk. Al met al een gezellige middag die vaak heel inspirerend kan werken. De koffie en drank is vlakbij en de toegang is gratis! Watersportcentrum Haddock aan het Weerwater in Almere-Haven (naast 't OOR).


10-12-2006-Muziek & poezie bij CCC

Zondagmiddag 10 december 2006 werd in een feestelijke ambiance in CCCorrosia het 25-jarig bestaan gevierd van enkele winkelondernemers in Almere-Haven waaronder Boekhandel Dekter, die dit heuglijke feit vierde met een zogenaamd “Café Zimmermann”. Dit is een kombinatie van een klassieke muziekuitvoering met poëzie. 

Het Apollo Ensemble trad op met enkele Franse cantates  en Barok-muziek. Tussen de verschillende muziekstukken door traden leden van Vereniging Aldichter op met - eigen-  gedichten die werden voorgedragen. Er was gekozen voor thema’s uit de Griekse mythologie en voor het thema “Water en Zee”. Zo werden de mythen over Zeus en Europa en die over de dichter Arion zowel in klank als in woord uitgebeeld.

 De bijeenkomst werd gehouden van 15.00 tot 17.00 uur in CCCorrosia, Markt 1 in Almere-Haven en was voor iedereen gratis toegankelijk. De voorstelling werd door ruim zestig personen bezocht en er bleef geen stoel onbezet. De bezoekers konden de teksten van de liederen en gedichten meelezen in een  programmaboekje. Zowel uitvoerenden als het publiek in de zaal waren enthousiast over deze bijzondere manier van samenwerking.

 


 

30-11-2006 Almere vanuit de lucht

 

Op 30 november 2006 bestaat Almere 30 jaar. In die 30 jaar is Almere van een 'lege' polder uitgegroeid tot een samenleving van 180.000 inwoners. Er is vandaag een boek uitgekomen dat letterlijk 'in vogelvlucht' weergeeft hoe Almere is gegroeid in die dertig jaar. Het boek "Almere vanuit de lucht" werd ter gelegenheid van dit 30-jarig bestaan uitgereikt aan burgemeester Annemarie Jorritsma (kijk bij de link "Politiek2006") die het 1e exemplaar in ontvangst nam.

 

 

 

 

 

Het boek laat bekende en verrassende plekken zien van Almere. Het nieuwe Stadshart, water, landschappen, parken en bossen, de dijk en andere woon- en natuurgebieden. Ook bedrijventerreinen zijn te zien in dit 168 pagina's tellende boekwerk met 130 paginagrote foto's, die toegelicht worden door korte info.

 

 

 

 

 

 

De foto's zijn van Hans Brons, de tekst van Ria van Dijk, de prijs 39.90 euro, de uitgever www.thoth.nl 

 


19-11-2006 Hans Koekoek  te gast bij Lirakabal

Van september tot en met mei iedere 3e zondag VAN DE MAAND open podium voor dichters, schrijvers, troubadours en muzikanten. Kleinkunst voornamelijk in de amateur-sfeer. Laagdrempelig, iedereen is welkom. Van tieners tot en met vutters, draag je eigen gedichten voor en vertel je avonturen en fantasieën. Breng een instrument mee en verras de aanwezigen met muziek. Zing er een lied bij, een chanson, een ballade. Treed samen met je zus op of met een buurjongen of solo. 

Op 19 november 2006 is de speciale gast filmer/schrijver Hans Koekoek. Hij zal voordragen uit zijn omvagrijke oecvre, veel bundels met intrigerende korte verhalen (kijk op zijn website voor meer info)

Het is van 14.00 -16.30 uur en iedere Lirakabal-middag is uniek. Optredens van maximaal.5 minuten garanderen afwisseling.  Soms maken we een uitzondering hoor, zeker voor gasten die van ver komen. Wees welkom, kom kijken en/of meedoen. Gewoon 'publiek zijn' mag ook. Een enkele keer is er een speciale gast die in grotere kring bekend is. Let hiervoor op de berichten in de media. In de pauze consumpties te koop in de gezellige scheepsbar van Haddock, waar wij al jaren gastvrijheid genieten! Entree gratis. 

Lokatie  HADDOCK WATERSPORT Archerpad 8-10 Almere-Haven

 


18-11-2006 Boekverkoop Bibliotheek Haven en Buiten  

Het wordt weer een grote drukte op zaterdag 18 november in de bibliotheekvestigingen van Almere Haven en Buiten. Om 10.00 uur zullen de deuren geopend worden voor alle liefhebbers van door de bibliotheek afgeschreven, maar nog goed bruikbare, boeken, cd’s, cd-roms en tijdschriften. Voor een appel en een ei kunt u zich straks de nieuwe eigenaar van deze materialen noemen. De verkoop op 18 november vindt plaats tijdens de openingsuren van de beide vestigingen.

In Almere Buiten is dat van 10.00 tot 14.00 uur en in Almere Haven van 10.00 tot 13.00 uur.


15-11-2006 Lezing Quito Nicolaas  leest voor uit eigen werk

Dichters onder de tropenzon  

De Almeerse schrijver en dichter Quito Nicolaas zal op 15 november een lezing verzorgen over de literaire ontwikkelingen op Aruba en de Antillen en tevens voorlezen uit eigen werk. Om 20.00 uur, zaal open 19.30 uur in CCCorrosia in Haven.

Quito Nicolaas werd geboren op Aruba en woont sinds 1974 in Nederland. Hij heeft een groot aantal korte verhalen en essays geschreven en vijf dichtbundels gepubliceerd. In 2005 verscheen zijn laatste bundel ‘'Atardi di Antańo' , ‘De namiddagen van weleer’, gedichten in het Nederlands en Papiamento. Verder schreef hij twee romans en is hij recensent voor het weekblad Contrast en voor de e-zine Literair Nederland. Zijn gedichten zijn opgenomen in diverse bloemlezingen. Nicolaas is bekend van zijn voordrachten tijdens het Winternachten Festival. Ook trad hij op tijdens de Uitmarkt 2006. De thema’s die in zijn gedichten naar voren komen zijn het individu, de natuur en de politiek. Ook gaat het om de dilemma’s en de beleving van de migrant. 

Op deze avond zal hij vertellen over de eerste dichters en hun werken, over literaire stromingen en de betekenis van een literaire infrastructuur, over schrijvers tussen twee talen en recente ontwikkelingen. Verder zal hij ingaan op zijn eigen werk en daaruit voorlezen. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. De boeken van Quito Nicolaas kunnen deze avond ter plekke worden gekocht en gesigneerd door de auteur. 

 

Deze avond is een gezamenlijk initiatief van literair genootschap eindig laagland', dat jaarlijks een aantal schrijversavonden organiseert en de Almeerse dichtersvereniging Aldichter. De avond wordt gehouden in CCCorrosia in Almere-Haven  om 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur Toegang gratis!

 

Op dit moment fungeert hij als woordvoerder van het binnenkort  tussentijds 'overgestappende raadslid'  Edwina Molina, van de VVD naar GroenLinks.

 


 

7-11-2006 Lezing Marjon van Royen 

(een verslagje van deze avond staat onderaan!)

 

Op dinsdag 7 november komt Marjon van Royen naar Almere. Deze schrijfster en journaliste zal een lezing geven over haar werk en leven in Zuid-Amerika. Zij begon haar journalistieke carričre in Italië, waar ze artikelen schreef voor de Groene Amsterdammer. De weerslag van deze Italiaanse periode is te lezen in haar boek “Italië op maandag’, waarin zij niet de design-meubelen, de mode of de Toscaanse boerderijtjes beschreef, maar de andere kant van Italië: de mediatycoons, mafia- bestrijders en de arme sloebers. Sinds 1996 woont ze in Latijns-Amerika. Tot 2003 was ze er correspondent van het NRC. Ze woonde enige jaren in Mexico-stad.  In 1998 verhuisde ze naar Rio de Janeiro. 'Ik hou van dit continent. Van de gesloten Mexicanen tot de uitbundige Brazilianen. De manier waarop pijn en levensvreugde hier uiteindelijk toch altijd samen lijken te gaan.’

In haar boek ‘De nacht van de schreeuw’ dat in 2004 verscheen, beschrijft ze het dagelijkse leven van de Mexicanen en haar vriendschap met Sandra, een arme kokkin uit een sloppenwijk van Mexico-City. Een belangrijk thema in het boek is de ontwikkeling van vrouwen: Het zijn nu de vrouwen die de economie en de gemeenschap dragen. Terwijl de mannen dromen van een betere toekomst in Amerika, houden vrouwen de boel draaiende. De emancipatie gaat keihard’. 

Op 26 oktober jl was Marjon van Royen te gast bij Pauw en Witteman. Nu kan men met haar kennismaken in Almere. Ze zal vertellen, vragen beantwoorden en haar boeken signeren. Lokatie: café-restaurant de Ziel in Gezondheidscentrum Archipel, Poeziestraat 360, Almere, Literatuurwijk. Het begint om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Entree: 5 euro. Kaartjes zijn te verkrijgen bij boekhandels Dekter en de Ark en de Cultuurbalie in de bibliotheek in Stad, tevens aan de zaal  

 

===========================

 

Verslagje van deze avond

 

Een vrouw van woorden

 

Marjon van Royen, bekend van radio-reportages over Latijns-Amerika, bezocht Almere en vertelde over haar leven in Mexico en Brazilië. Van Royen was uitgenodigd door literair genootschap ‘eindig laagland’. De ontmoeting vond plaats op dinsdagavond 7 november in café-restaurant de Ziel in Literatuurwijk.

Gezeten in een kring van lezers en geďnteresseerden vertelde ze op een zeer betrokken manier over de gewelddadige, koloniale geschiedenis van Zuid-Amerika en hoe deze generaties lang doorwerkt in de manier waarop mensen daar leven. In Mexico-City raakte ze in een soort cultuurschok. Deze ‘vrouw van woorden’ merkte te zijn beland in een cultuur, waar mannen geen orders aannemen van vrouwen en autoriteiten simpelweg kritische vragen en aantijgingen negeren. Ze raakte bevriend met de arme, maar sterke en levenslustige Mexicaanse vrouw Sandra, die haar hielp de pijn van de onderdrukking te begrijpen.

In haar boek ‘Mexico, de nacht van de schreeuw’ wordt de lezer deelgenoot van haar, vaak intense, contacten met de arme bevolking en van haar confrontaties met corrupte ambtenaren. Marjon van Royen vertelde schokkende verhalen over de onverschilligheid van de autoriteiten ten opzichte van de armoede, waardoor in feite de macht wordt uitgevoerd door maffiose politieagenten en drugsbendes. Cynisme is haar echter vreemd; ‘daar hebben ze wat te winnen’. In een aantal Latijns-Amerikaanse landen is de macht aan het verschuiven, richting indianen, arbeiders en vrouwen. Marjon van Royen zit dus midden in een boeiend historisch proces van verandering. Het is dan ook vreemd dat de NOS plannen heeft om de reportages vanuit Latijns-Amerika stop te zetten.

Zoals gewoonlijk was er tijdens deze schrijversavond gelegenheid om vragen te stellen en boeken te laten signeren door de auteur. Na afloop van de lezing bleef van Royen nog geruime tijd napraten over haar avontuurlijk leven in Latijns-Amerika. 

 

 

 


31-10-2006 Informatieavond Starters op de Woningmarkt 

(kijk bij Architektuur 31-10-2006)


26-10-2006 Herdruk  van gratis boek bij BIEB  (zie óók onderstaande berichten)

Gratis boek weer verkrijgbaar bij Bibliotheek Almere!

Vanaf vrijdag 3 november a.s. is het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion voor bibliotheekleden weer gratis verkrijgbaar in alle vestigingen van Bibliotheek Almere. Het boek wordt uitgedeeld in het kader van de landelijke leescampagne Nederland Leest. 

 

Deze campagne is zo’n overweldigend succes dat de Almeerse bibliotheekvestigingen al kort na het officiële startsein door de hele voorraad gratis boeken heen waren. Niet alleen in Almere liep het storm, in het hele land was het boek Dubbelspel in no time uitverkocht en was er de grote roep om een herdruk. Dit is gelukt! Bibliotheek Almere heeft, van de in totaal 150.000 herdruk exemplaren, er nog 4000 op de kop kunnen tikken. Leden van de bibliotheek die we teleur moesten stellen kunnen alsnog een bon invullen en bij de klantenservice inleveren. Een exemplaar van Dubbelspel ligt daar dan vanaf 3 november voor ze klaar.


20-10-2006 Dát hebben ze geweten bij de Bieb!!!  (zie óók onderste bericht)

Waarschijnlijk zal het te maken hebben met "GRATIS" want er was een ware stormloop afgelopen vrijdag op 'het GRATIS boek'. Op zaterdag hadden sommige Bibliotheken nog een klein stapeltje van 'Dubbelspel' maar na een uur waren óók die de Biebs uitgevlogen! Heel veel teleurgestelde leden van de Bibliotheek, die vonden dat er voor ieder lid toch wel een (gratis) boek beschikbaar had moeten zijn..... Volgens de afdeling Marketing en Communicatie van Bibliotheek Almere had men niet gerekend op een dergelijke stormloop. Deze aktie was een experiment dat dus enerzijds als zeer geslaagd kan worden gezien, anderzijds waren er veel teleurgestelden. Volgens jaar zal men hier rekening mee houden als men weer een dergelijke aktie overweegt. Er komt géén herdruk van dit boek van Frank Martinus Arion. 

NB Wat er in ieder geval wél bereikt is: men gaat met elkaar in discussie over 'het boek'  ;- )

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20-10-2006 Bibliotheek deelt gratis boek uit aan leden  

 

Vrijdag 20 oktober om 11.00 uur geeft burgemeester Annemarie Jorritsma, voor Almere in de bibliotheek van Haven, het officiële startsein van de landelijke leescampagne “Nederland Leest”. Tijdens de aktie-periode deelt de bibliotheek het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion uit aan haar leden. Uiteraard zolang de voorraad strekt. Met deze aktie nodigen bibliotheken in heel Nederland hun lezers uit om in de periode van 20 oktober t/m 17 november hetzelfde boek te lezen en daarover met elkaar in discussie te gaan.  

De Almeerse dichter van Arubaanse afkomst, Quito Nicolaas,ontvangt het eerste gratis exemplaar van Dubbelspel uit handen van Annemarie Jorritsma.  

 

op de foto (aangeleverd) de schrijver Frank Martinus Arion >

 

Ook zal deze ochtend extra aandacht besteed worden aan het dominospel, een van de belangrijke thema’s uit Dubbelspel. Het ludieke van de campagne is om zoveel mogelijk mensen aan te sporen tot het lezen van dit boek čn er met elkaar over van gedachten te wisselen. Daarom is er een speciaal forum op de website van de bibliotheek  www.bibliotheekalmere.nl  in het leven geroepen waar lezers met elkaar over het boek kunnen discussiëren.  

Als klap op de vuurpijl volgt op zaterdagmiddag 18 november de afsluiting van de campagne “Nederland Leest” in Avanti met een literaire lunch onder leiding van de bekende journalist/schrijver Philip Freriks. Meer informatie over de campagne en de georganiseerde aktiviteiten is ook te vinden op de website. 

 


11-10-2006 Open avond door dichtersvereniging  Aldichter in CCCorrosia  

Op 11 oktober 2006 zal de inmiddels 10 jaar bestaande Vereniging Aldichter uit Almere een open avond verzorgen in CCCorrosia in Almere-Haven. 

De avond staat geheel in het teken van Gerrit Achterberg.

Het is voor de achtste keer dat een poëzieavond wordt georganiseerd rond een bekende “dode dichter”. Ditmaal hebben de leden van de vereniging zich laten inspireren door Gerrit Achterberg.  Er wordt een lezing gegeven over werk en leven van Achterberg. Voorts zullen er via voordrachten en een power-pointpresentatie gedichten van Achterberg en Aldichters de revue passeren. De avond begint om 20.00 uur en is zoals altijd gratis toegankelijk.


10-11-2006 Vertelavonden bij Mario en Martina

 

De eerste 'Open Haard-avond'  (maar ook zonder Open Haard: Vertelavond) van het nieuwe seizoen gaat weer van start op vrijdagavond 10 november om 20.00 uur

Plaats: Klavergriend 39 B   Telefoon: 036 5348579

Graag even laten weten of je komt op
10 november  mail: martina.meesters@falw.uv.nl

======================================

NB kijk ook even bij de link Kunst in de Wijk  ( 6-7-2006 )

waar je Martina ziet als Kunstambassadeur van 'Souvenirs van het oude land' van kunstenaar Sjoerd Buisman

 


5-10-2006 Opening Foto/Gedichten in Archipel

Stichting Archipel exposeert foto/gedichten van Almeerse kunstenaars,

een samenwerking tussen Fotoclub Almere en dichtersvereniging Aldichter

De opening zal verricht worden op donderdag 5 oktober a.s. om 17.30 uur door Louise Gregoire, beeldend kunstenaar

(op de eerste etage van het Woonzorgcentrum Archipel kunt u de hele maand oktober schilderijen bekijken van Louise Gregoire) 

De expositie is daarna te bezichtigen tot 27 november 2006 van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur in de Archipel.

Fotografen en dichters werken samen 

De Almeerse dichtersvereniging Aldichter bestaat tien jaar. Ter gelegenheid daarvan hebben de dichters de Fotoclub Almere benaderd om samen een aantal fotogedichten te maken. Zij lieten zich door elkaars werk inspireren en dit heeft geresulteerd in een expositie in Gezondheidscentrum Archipel in de Literatuurwijk. Het thema is, zeer toepasselijk, ‘Feest’

De tentoonstelling wordt op 5 oktober geopend door Louise Gregoire, van wie in dezelfde periode schilderijen te zien zijn op de bovenetage van Archipel. Alle fotogedichten zijn op werkdagen te bezichtigen, tot eind november.

 

 

Gezondheidscentrum Archipel zit aan de Poëziestraat 360, Almere  (Literatuurwijk  )

 


4-10-2006 Samenwerking basisscholen en Bibliotheek Almere  

In het kader van een nauwere samenwerking tussen openbare basisschool De Polderhof en de protestants christelijke basisschool Ichtus zijn deze week de eerste bulkabonnementen afgesloten. (alleen de naam al!).Maar goed, op maandagmorgen 2 oktober ontving Thijs Remmers, directeur van De Polderhof uit handen van  Frans Bergfeld , sectormanager publieksdiensten van Bibliotheek Almere de eerste bibliotheekpassen; op 4 oktober was het de beurt aan de nieuwe directeur van de bibliotheek Chris Wiersma om de directeur en de leerlingen van De Ichtus gelukkig te maken met een gratis bibliotheekabonnement. Het ondertekende kontrakt verstrekt bibliotheekpassen aan alle leerlingen van de genoemde basisscholen die op deze manier van alle faciliteiten van de bibliotheek Almere gebruik kunnen maken.                                                     

               (op de -aangeleverde- foto: ondertekening door Chris Wiersma >

 

Vanuit overheidswege is er veel aandacht voor de taalontwikkeling van kinderen en de bibliotheken spelen daarin een belangrijke rol. Omdat gebleken is dat toch niet alle kinderen van huis uit gestimuleerd worden om lid te worden van de bibliotheek hebben het onderwijs en de bibliotheek besloten om op dit gebied de handen ineen te slaan. Het streven is om via deze contracten alle leerlingen van de Almeerse basisscholen te bereiken om zodoende -in de bibliotheek aanwezige-  informatie voor iedereen beschikbaar te stellen. Dit is een eerste stap in de samenwerking; de eerder genoemde scholen gaan nu samen met de bibliotheek bekijken in hoeverre de bibliotheek het onderwijs verdere ondersteuning kan bieden bij speciale projekten. 

 


 

30-9-2006 Prijsuitreiking Europese fotowedstrijd  

Zaterdag 30 september 2006 zal om 14.00 uur Chris Wiersma , de nieuwe directeur van Bibliotheek Almere, bekendmaken wie de hoofdprijs - weekendje Berlijn- heeft gewonnen met de fotowedstrijd. Behalve de hoofdprijs zullen er ook nog een 2e prijs (geheugenkaart voor een digitale camera) en een 3e prijs (bon voor het ontwikkelen van foto’s) uitgereikt worden. De professionele jury, bestaande uit de fotografen Marieke Breed, Cor van der Groef en Bert van Gent had de zware taak uit 38 foto’s de winnaar te kiezen. De opdracht van de wedstrijd was om een foto te maken waarop het thema “taal” goed tot uitdrukking kwam. Hierbij kon gedacht worden aan een straatnaambordje, een menukaart, een winkeletalage enz. De fotowedstrijd was georganiseerd door Europe Direct, een informatiepunt op het gebied van allerlei vragen met betrekking tot Europa, in het leven geroepen door de Europese Commissie. Het informatiepunt zit op de 2e etage in de bibliotheek van Almere Stad.  

< foto: Bert van Gent (fotograaf, jurylid)

 


26-9-2006 Ontmoeting met de kookboekenschrijfster Anne Scheepmaker     AFGELAST !!

Dinsdag 26 september vindt er in de bibliotheek Almere-Haven een ontmoeting plaats met de bekende kookboeken- schrijfster en culinair journaliste bij NRC-Handelsblad, Anne Scheepmaker. Zij werd bekend door lees- en kookboeken met bijzondere invalshoeken, zoals Eten en drinken bij de Tour de France en Nachthonger, het eerste kookboek ter wereld dat zowel een uitgebreide verzameling recepten bevat als waargebeurde verhalen over nachtelijke escapades. Tevens publiceerde zij culinair-historische kookboeken als Koken met Liefde, over lustopwekkende voedingsmiddelen, het liefdesleven en huwelijksgebruiken in oude beschavingen en culturen. Tijdens de lezing zal zij ook aandacht besteden aan kookboeken door de eeuwen heen.

De avond begint om 20.00 uur. Kaarten bij de klantenservicebalies van de BIEBs in Stad, Haven en Buiten. Kosten 5 voor leden/ 7,50 voor niet-leden.

 


23-9-2006 Start voor Almere Poëzieprijs 2007  

Op zaterdag 23 september a.s. zal voor de 5e keer het startsein gegeven worden voor de Almere Poëzieprijs. Om 13.00 uur zal Mark Vermeer, districtsdirecteur van de Abn Amrobank Almere, de bij de wedstrijd behorende poster officieel onthullen. Dit alles vindt plaats bij het kantoor van de bank, Bordes 5, in het nieuwe stadshart. Het geheel wordt feestelijk omlijst met een optreden van DE POËZIEJUKEBOX.

Dit jaar moet het thema “Liefde” de inspiratiebron zijn voor alle in te zenden gedichten. 

Er kan ingezonden worden in 2 categorieën: jongeren tot 18 jaar en 18 jaar en ouderGedichten inzenden kan tot en met 12 november december 2006 ingezonden worden.

Het prijzengeld dat ter beschikking staat is voor de beide leeftijdscategorieën gelijk. Voor de 1e prijs is een bedrag beschikbaar van € 150, voor de 2e prijs een bedrag van € 100 en voor de 3e prijs € 50. De publieksprijs voor beide categorieën is € 100. Als extra prijs zal, tijdens de prijsuitreiking, door de juryvoorzitter bekend gemaakt worden wie van de genomineerden gelegenheid krijgt op te treden op het poëziefestival Sunsation 2007 in het Observatorium Robert Morris te Lelystad.

De jury bestaat dit jaar uit Marjolein Overdijk (CKV), Thom Ummels (dichter), Liesbeth Severins (docente) en Dieuwertje Boonstra (jongerenkrant LEF)

Meer informatie over de Abn Amro Almere Poëzieprijs kunt u vinden op de kaarten die in alle vestigingen van de bibliotheken, de Abn Amro bank en het CKV in Almere verkrijgbaar zijn. Deze informatie is ook te vinden op de website www.bibliotheekalmere.nl  De prijsuitreiking vindt plaats op donderdagavond 25 januari 2007 (de Landelijke dag van de Poëzie) in het Kunstencentrum De Kunstlinie in Almere Stad.

 De Abn Amro Almere Poëzieprijs is een initiatief van de Bibliotheek Almere, de vereniging Aldichter en het CKV.

 


"Koffie met spelling" in 3 BIEBs op 22, 27 en 28 september 2006  

Ter voorbereiding van het Almeers dictee, dat op 28 september in Muzinq gehouden wordt, organiseert de bibliotheek Almere in samenwerking met het ROC  speciale ‘koffie met spelling’ ochtenden in de 3 bibliotheekvestigingen. Hierbij passeert de nieuwe spelling, in vogelvlucht en onder het genot van een kopje koffie/thee, de revue. De Koffie met spelling vindt plaats in:

Bibliotheek Almere Haven op vrijdagochtend 22 september van 10.30 tot 12.00 uur

Bibliotheek Almere Stad op woensdagochtend 27 september van 10.30 tot 12.00 uur

Bibliotheek Almere Buiten op donderdagmiddag 28 september van 15.00 tot 16.30 uur

 


22 september  verschoven naar 10 november  Vertelavonden bij Mario en Martina

De eerste 'Open Haard-avond'  (maar ook zonder Open Haard: Vertelavond) van het nieuwe seizoen gaat weer van start 

op vrijdagavond 10 november om 20.00 uur

Plaats: Klavergriend 39 B   Telefoon: 036 5348579

Graag even laten weten of je komt op
10 november  mail: martina.meesters@falw.uv.nl

======================================

NB kijk ook even bij de link Kunst in de Wijk  ( 6-7-2006 )

waar je Martina ziet als Kunstambassadeur van 'Souvenirs van het oude land' van kunstenaar Sjoerd Buisman


 

 

5-9-2006 Waterschap heeft 1e Waterdichter van Nederland

 

 

 

In april 2006 (scroll naar beneden) had het Waterschap Zuiderzeeland een wedstrijd uitgeschreven onder (potentiele) dichters om zó te komen tot een 'Waterdichter'. De winnaar wordt geacht regelmatig  van zich te laten horen bij aktiviteiten van het Waterschap (tot 2010) Er waren wel 70 deelnemers aan de wedstrijd! Dijkgraaf Henk Tiesinga maakte 5 september 2006 de uitslag bekend.

Winnaar werd de Almeerder Niels Blomberg die ook lid is van de Dichters Vereniging Aldichter 

 

foto Niels Blomberg van website Aldichter > 

 

 

 

 

 

HET WINNENDE GEDICHT

 

 

Kwetsbaar water

Hier heersen geen getijden meer.
Hier temt geen buis de onderstroom.
Hier vloeit het kwetsbaar water,
smeerolie van het leven.

De zeebodem van weleer,
een mantel der liefde
over het water dat werd gekwetst
door de mens en zijn bedrijf.

Honderdmaal
wordt het water gezeefd en gezuiverd.
Honderdmaal
wordt het afval gewikt en gewogen.

Honderdmaal
wordt hier de bron gevoed
van het kwetsbare water.

Niels Blomberg
3 mei 2006

 

=======================================================================

 

 Naar aanleiding van een Persbericht van het Waterschap heeft Niels Blomberg zijn gedicht geschreven. 
Er is nu ook een persbericht over de waterdichter op de website van het Waterschap Zuiderzeeland


De "sollicitatieprocedure"  was als volgt:

.
In de wervingsadvertentie stond alleen, dat je een paar gedichten moest inleveren, oud of nieuw. 

Maar volgens Niels Blomberg moet een waterdichter niet zomaar goed kunnen dichten, 

maar juist een passend gedicht kunnen schrijven bij een actuele gebeurtenis. 

Daarom is hij in de persberichten gedoken, waar hij het bericht vond over de honderdste IBA..

 In dat bericht stond de poëtische term "kwetsbaar water", uitgangspunt voor zijn gedicht.

Niels Blomberg

 

6-9-2006

 

 


 

 

6-9-2006 Lezing moderne Turkse literatuur

 

 

Woensdagavond 6 september om 20.00 uur staat bij Cultureel Centrum Corrosia in het teken van Turkse literatuur. 

Er valt veel te ontdekken, want nog niet zo lang geleden was de Turkse literatuur vrijwel alleen toegankelijk voor Turkstalingen. Pas de laatste decennia is daar verandering in gekomen dankzij diverse vertalingen van vooral moderne Turkse romans en poëzie. 

 

Sytske Sötemann is vertaalster en gespecialiseerd in poëzie en zij vertelt u deze avond meer over Turkse literatuur. Aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis. Meer informatie op www.corrosia.nl

 

 

 


 2-9-2006 Alléén in BIEB Almere-stad: boekverkoop!    

Goed nieuws voor alle liefhebbers van de boekverkoop van de bibliotheek Almere: zaterdag 2 september vindt namelijk weer de verkoop plaats van afgeschreven boeken, CD’s, tijdschriften en CD-roms. Om 10.00 uur ’s ochtends zullen de deuren van de Voetnootzaal zich openen om tot 17.00 uur ‘s middags iedereen in de gelegenheid te stellen materialen aan te kopen. De verkoop zal dit keer alleen plaats hebben in Almere Stad. 


Nog tot 15 september 2006 Europese foto-wedstrijd

Op vakantie in één van de EU-Landen? Stuur ons dan uw mooiste vakantiefoto met het thema "TAAL" en maak kans op een heerlijk weekend Berlijn! Taal kom je overal tegen, op een straatnaambordje, menukaart, op een verkeersbord, winkelvitrine, of waar dan ook. Maak er een originele foto van en lever deze tussen 1 augustus en 15 september 2006 in bij de klantenservice van de Almeerse bibliotheken. De prijsuitreiking is op zaterdag 30 september. Ingeleverde foto's worden in de bibliotheek opgehangen en blijven eigendom van de bibliotheek. Voorwaarden:  


21-8-2006 Foto-exposities in bibliotheken Almere  

Op de 1e etage van de centrale vestiging van de BIEB in Almere Stad is momenteel nog de bijzondere fototentoonstelling Het rijke leven van de Noordzee” te bezichtigen. Gavin Newman, een gespecialiseerde onderwaterfotograaf van de milieubeweging Greenpeace, ging onder water kijken en zag dat het daar wemelt van het bijzondere zeeleven. De foto’s van het rijke onderwater planten- en dierenleven variëren van afbeeldingen van kleurrijke anemonen, fel oranje koudwater-koraal en bizarre krabben tot veel verschillende soorten vis. De expo is de hele maand augustus tijdens openingstijden te bekijken.  

In de BIEB in Almere Buiten is  de fototentoonstelling “Veerkracht” te zien. Deze reportage, van de Nederlandse fotograaf Pieter van Houwen ism lokale fotografen uit Sri Lanka, Indonesië en India, geeft een impressie over de nasleep van de tsunami en de manier waarop mensen hun leven weer oppakken. Te zien tot 14 september, tijdens openingstijden,

In de BIEB in Almere Haven is de foto-expositie “Jong” van Marieke Breed te zien, nog tot 31 augustus,  tijdens openingstijden. 


28-8-2006 Nieuwe openingstijden Bibliotheken Buiten en Haven

 

De nieuwe openingstijden voor Almere-Buiten worden:  van maandag tot en met vrijdag van 13.00  tot 17.00 uur, vrijdagavond van 18.30 tot 20.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. 

De nieuwe openingstijden voor Almere-Haven zijn: van maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend, op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en de vrijdagavond (koopavond) van 18.30 tot 20.30 uur. De dinsdagavondopenstelling komt daarmee te vervallen.  

Door het toepassen van een nieuwe technologie (ICT) in het uitleen- en innameproces in de bibliotheekvestiging Almere Haven, kunnen medewerkers van de bibliotheek op andere momenten en manieren worden ingezet. Hierdoor ontstaat er o.a. meer tijd voor het beantwoorden van vragen. Voor de filialen zijn de extra openingstijden een meevaller omdat zij vorig jaar, vanwege bezuinigingen, een aantal openingsuren moesten inleveren. We hopen met de bovenstaande tijden weer meer aan de wensen van onze klant tegemoet te komen. Info: Bibliotheekalmere.nl

 


4-8-2006 Aankondiging Vertelavonden -vanaf september- bij Mario en Martina

Mario en Martina laten het volgende weten: 

Lieve leden van onze fijne openhaarden vertelavond Flevoland. Hopelijk heeft iedereen een fijne zomer gehad of is nu nog aan het genieten.
Mario en ik hebben even in onze agenda gekeken en hebben alvast de eerste vertelavond gepland op:
Datum: Vrijdagavond 22 september Plaats: Klavergriend 39 B  Tijdstip: 20.00 uur  Telefoon: 036 5348579

Zou een ieder kunnen laten weten of ze aanwezig zal zijn op 22 september? mail: martina.meesters@falw.uv.nl

Nog een goeie tijd en tot mails/ bels/ ziens. 
Groetjes van Mario en Martina

 


 

Er is geen begin en geen einde aan tijd

Er is alleen een begin en een eind aan

jouw perceptie van tijd.

Als je leeft, kun je getuige zijn van tijd.

Als je dood bent, kun je dat niet.

Tijd is een levend concept.

 

uit: Alles op ZEN tijd


 

19-7-2006 Gedichten bij 'Vreemde Vogels'  van Hein Walter

 

Zoals al te lezen was op 9 juli jl. bi 'Vreemde Vogels' in Lelystad, had Hein Walter gedichten gemaakt, speciaal passend bij de geexposeerde objekten en installaties in het Natuurpark Lelystad. Om nu die gedichten hier te vermelden....ik adviseer om op deze link te klikken want daar staan de gedichten al op!

Wél wil ik iedereen attent maken op het begeleidend boekje (dat gratis verkrijgbaar is bij het Natuurkunstpark, dat uitleg geeft over alle getoonde objekten, mét daarbij iedere keer een opdracht voor de kinderen die die kunsttour doen. Educatief, van blaadjes of takjes verzamelen en daar iets mee doen, tot een tekening maken en woorden zoeken. Dit projekt van Kunstenaars Vereniging Flevoland duurt nog tot 1 november 2006 en is gratis te bezoeken.

 

 


13-7-2006 Verhalenwedstrijd de Werven  

In samenwerking met woningbouwcorporatie de Alliantie Flevoland voert het Geheugen van Almere een verhalenproject uit in Park de Vijf Werven in Almere Haven, dat bestaat uit de School-, Stads-, Park-, Rozen-, en Wittewerf. Bewoners schrijven verhalen over hun leven en hun buurt. Ook kinderen van basisschool De Polderhof hebben hun verhalen al in 'het Geheugen' gezet.

Maar: er valt nog meer te vertellen over wonen in de Werven, vandaar deze wedstrijd. Alle ingezonden verhalen worden in ieder g eva l gepubliceerd op de website maar maken ook kans op publikatie in een boekje en een tentoonstelling. De winnaar krijgt een dag een klusjesman over de vloer óf een bedrag van € 250. Gevraagd: persoonlijke verhalen over de Werven. Wat is er in de buurt veranderd? Heeft u kontakt met de buren? Wat is er fijn of niet aan de buurt? Alle ervaringen zijn welkom. Of u er nou lang of kort woont.  Een deskundige jury kiest de verhalen die mee mogen loten, daaruit komt het winnende verhaal.

De jury bestaat uit Jan Wachtmeester (Alliantie Flevoland), Karen Heijn e (architect), Connie Franssen (eindredacteur Geheugen van Almere ) en Frits Huis (voorzitter Historisch Almere). Half september wordt de winnaar bekendgemaakt.  

Spelregels  * Lever uw verhaal in, max. 500 woorden, circa een A4, vóór 1 september 2006. * Het verhaal moet gaan over het leven in de Werven. * Vergeet niet uw naam, adres, telefoonnummer, mailadres te vermelden. * Vermeld ook dat u toestemming geeft voor publikatie. 

U kunt uw verhaal inleveren aan de balie van woningcorporatie Alliantie Flevoland op de Markt of mailen naar info@geheugenvanalmere.nl  onder vermelding van ‘verhalenwedstrijd’.

 


Van 1 juli t/m 30 augustus 2006 uitverkoop bij Bieb in stad

Zomeractie Bibliotheek Almere  

De bibliotheek Almere biedt u in de maanden juli en augustus de gelegenheid om nu eindelijk die cd/video/dvd/cd-rom te lenen die al zo lang op uw verlanglijstje stond……En dan nog wel tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Van 1 juli t/m 30 augustus gaan nl. alle cd’s (ook de dubbelcd’s) en videobanden voor € 0,50 over de toonbank. Voor cd-roms en dvd’s betaalt u in deze periode 1,00 per stuk. Dus mocht het regenen dan weet u waar u terecht kunt. Hou wel rekening met de gewijzigde openingstijden tijdens de zomervakantie! Meer info Bibliotheek

 


24-6-2006 Robert Morris bezoekt Observatorium Robert Morris

Op de 24ste juni is het zover! Het Sunsation Festival wordt voor de 25ste keer georganiseerd. Vanaf 04.60 uur tot 08.40 uur in het Observatorium Robert Morris in Lelystad. Om dit te vieren hebben we een programma van ongekend niveau. Het Nieuw Ensemble zal onder leiding van Ed Spanjaard op volle sterkte aantreden. Alsof dit nog niet genoeg is treden zij samen op met Spinvis!  

De dichters die dit jaar komen behoren tot de nationale top. De dichters die op zullen treden zijn: Bart Chabot, Rick de Leeuw, Robin Block, Adriaan Jaeggi, Tjitske Jansen, Marije Langelaar, Job Degenaar en Rozalie Hirs. Uit België komt Peter Verhelst over. Hiernaast hebben we ook weer lokaal talent op het podium staan. We hebben nog veel meer muziek; Wende Snijders komt met haar band en Willem van Ekeren vertolkt op eigen wijze Bach čn Bukowski. Ter verlichting komt de winnaar van Leids Cabaret Festival, Samba Schutte, optreden. Het festival zal dit jaar eerder beginnen dan anders. Om 04.50 uur zal de Deense performer Alice Rose beginnen met haar eigenzinnige muziek.  

De architect van het Observatorium Robert Morris, de kunstenaar Robert Morris, ZOU uit Amerika overkomen om het festival bij te wonen!  Maar helaas....hij is in Frankrijk (MOntpellier) bezig met een overzichtstentoonstelling van zichzelf...dus: hij komt NIET! (Zijn aanwezigheid zou een unieke gebeurtenis zijn geweest want hij is na de opening niet meer in het landschapskunstwerk geweest. Of zijn performance ‘Waterman Switch’ te zien zal zijn en ‘beantwoord worden’ door een performance door Job Cornelissen ??

Op de 12e juni om 12.00 uur wordt het boek gepresenteerd dat ter ere van het jubileum is samengesteld. Het boek ‘Ode aan de Zon’ zal in ontvangst worden genomen door de Burgemeester van Lelystad, mevrouw M. Horselenberg. U bent van harte welkom op deze presentatie. Onderaan deze brief staat de exacte lokatie en tijdstip van de presentatie. Al met al is er geen enkele reden om niet te komen genieten van de zomerzonnewende op de langste dag van het jaar. Het festival is dankzij subsidiegevers en sponsoren geheel gratis toegankelijk. Kamperen op het terrein is mogelijk.  

Presentatie ‘Ode aan de Zon’ Flevolandschap te Lelystad Parkrestaurant Willem Barentsz 12-06-2006 12.00 uur www.flevo-landschap.nl  0320-286111

 


 

11-5-2006 Joost Zwagerman te gast bij 'Eindig Laagland"  

 

Zwagerman is een van de meest productieve en veelzijdige auteurs uit de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij is romanschrijver, dichter, columnist en essayist. Hij wordt ook veel gelezen door middelbare scholieren. Vandaar de keuze voor deze auteur, toen ‘eindig laagland’ en sg. Het Baken besloten om een lezing samen voor te bereiden en de leerlingen hier ook bij te betrekken. De lezing wordt dan ook gehouden in deze scholengemeenschap Baken Park Lyceum, Buńuellaan 4. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Entree: € 7,- . Verkoop aan de zaal en bij boekhandels de Ark en Dekter en bij de Cultuurbalie in de Centrale Bibliotheek ma. t/m vr.van 16.00 tot 18.00 uur. Gelet op de belangstelling adviseren wij tijdig de kaarten aan te schaffen. Zwagerman debuteerde in 1986. Zijn geruchtmakende roman Gimmick! uit 1989 speelt zich af in een milieu van jonge, ongeďnspireerde kunstenaars die meer geďnteresseerd zijn in geld en carričre maken dan in het creëren van kunst. Ook De Buitenvrouw uit 1994 was zeer succesvol. Het is een boek dat op veel middelbare scholen gelezen wordt. Een van de thema’s van Zwagerman is de obsessieve liefde, het (onmogelijke) verlangen naar vereenzelviging met de Ander. Bv. in Vals licht en Het jongensmeisje. De roman Zes sterren (2002) speelt zich gedeeltelijk af in de wereld van de luxehotels. Het is een enerverend verhaal over rouw, woede, onbegrip en zelfverwijt onder de nabestaanden van een zelfmoordenaar.In 2004 verscheen een bundel beschouwingen over zelfmoord: Door eigen hand. Zelfmoord en de nabestaanden. Wat doet een zelfverkozen dood met de nabestaanden? In 2004 verscheen weer een dichtbundel, Roeshoofd hemelt, die unaniem door de critici werd bejubeld vanwege de gedurfde opzet, de alomvattende thematiek en het vernieuwende karakter. In 2005 stelde Zwagerman de dikke bloemlezing De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen samen. Hij breekt in deze bundel een lans voor het korte verhaal, een genre dat volgens hem een aktieve houding van de lezer vereist. In februari 2006 verscheen onder de titel Perfect Day een bundel artikelen over muziek en interviews met popmusici. Onzekerheid Ondanks de groeiende belangstelling in Almere voor culturele ontmoetingen en een indrukwekkende lijst van lezingen door boeiende schrijvers heeft de gemeente toch besloten de subsidie voor de schrijveravonden van ‘eindig laagland’ te halveren. Derhalve beraden wij ons op de stappen die we zullen zetten en de mogelijkheden. Het literair genootschap ‘eindig laagland’ stelt jaarlijks een lijst vast van auteurs die interessant zijn om uit te nodigen. Ondanks de financiële onzekerheid, willen we u toch uitnodigen namen van auteurs met wie u via een literaire avond nader zou willen kennismaken, aan ons door te geven. Wie weet kunnen wij hem / haar dan binnenkort in Almere ontvangen.  www.aldichter.nl  www.bibliotheekalmere.nl   www.boekblad.nl  www.boekboek.nl  www.joostzwagerman.nl  www.geertmak.nl  www.jansiebelink.nl  www.corrosia.nl  

 

 


28-4-2006 Elly Linzel ontvangt lintje

 

 

Kijk voor verdere gegevens bij 'Nieuwtjes'  van 28 april 2006

 


 

26-4-2006 Week van de Poezie: Mustafa Stitou in CCCorrosia

 

 

In het kader van de ‘week van de poëzie’ geeft dichter Mustafa Stitou op woensdagavond 26 april om 20.00 uur een lezing in Cultureel Centrum Corrosia. Bij zijn debuut in 1994 riep Remco Campert: ‘Eindelijk weer een dichter!’. Zijn uitgever lanceerde hem als ‘de eerste Nederlandse schrijver van Marokkaanse origine. In zijn dichtbundels maakt Stitou gebruik van zijn Marokkaanse familie en oorsprong. Maar ook het grootstadse Amsterdamse leven met verleidingen, kip met patat en snelfiltermalingkoffie worden besproken in zijn gedichten. Voor de bundel Varkensroze ansichten ontving Stitou in 2004 de VSB Poëzieprijs. Toegang voor deze poëzieavond in CCCorrosia is gratis.

 


Waterschap zoekt een 'Waterdichter'

Waterschap Zuiderzeeland is op zoek naar een 'Waterdichter' die 4 jaar lang gedichten gaat schrijven (tot 2010), waarna alle gedichten gebundeld worden tot een boekje. De bedoeling is dat bij belangrijke gebeurtenissen van het Waterschap, deze dichter met zijn/haar gedichten deze gebeurtenis komt opluisteren. 

Stuur een paar voorbeeld-gedichten naar het Waterschap Zuiderzeeland tav de afd, Communicatie. Postbus 229, 8200 AE Lelystad (deze gedichten hoeven niet persé over water te gaan!) Vóór 8 mei 2006 insturen! De winnaar wordt officieel aangesteld voor een periode van vier jaar. Voor meer info: Danielle Rook 0320-27.49.15

 


23-4-2006- Open Podium bij LiRaKabAL  in Haddock

 Zondag 23 april 2006 houdt de dichtersgroep LiRaKabAL (Literair Rariteiten Kabinet Almere) weer een Open Podium (zoals iedere 3e zondag van de maand) in Watersportcentrum Haddock in Almere-Haven. Vandaag worden er speciale dichters/muzikanten verwacht die hun poezie combineren met slagwerk en zang: Stef Wouters en Steven Oprinsen die zich presenteren als 'de Dolende Dichters'. Het begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Toegang gratis en iedereen die zijn of haar gedicht wil laten horen, is welkom! Maar ook andere vorm van optredens, performances, en dergelijke zijn oké. Haddock zit aan het Archerpad 8-10 (achter busstation 't OOR)


23-4-2006- Schrijfster Nahed Selim houdt lezing

 In CCCorrosia loopt momenteel de Expo "De Koran door Hollandse ogen" en in dat kader geeft de auteur Nahed Selim een lezing om 15.00 uur op zondag 23/4/06. Zij heeft de Koran goed bestudeerd en probeert de vaak cryptische omschrijvingen weer te geven in hedendaags woordgebruik. Ook vraagt zij zich af wat de Koran in deze tijd te bieden heeft, met name aan de vrouwen.....Van de tijd van Mohammed en de toenmalige betekenis van allerlei voorschriften....Toegang gratis.


19-4-2006- Schrijver Jan Siebelink praat over zijn werk

De schrijver Jan Siebelink komt naar Almere. Literair genootschap ‘eindig laagland heeft hem uitgenodigd om over zijn werk te praten. Siebelink is de schrijver van 28 romans en verhalenbundels. Zijn laatste boek ‘Knielen op een bed violen’ heeft veel stof doen opwaaien. In het boek beschrijft Siebelink het leven van zijn vader die in de ban was geraakt van een fundamentalistische vorm van geloven. Het boek werd in 2005 bekroond met de AKO literatuurprijs.

 

De literaire avond wordt gehouden in CCCorrosia op 19 april a.s.om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Kaarten á 7 euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel Dekter en de Ark, bij de Cultuurbalie in de Centrale Bibliotheek en aan de zaal.

interview met Jan Siebelink  door Frouke Hansum en Elly Linzel.

Eindig laagland’ had voor 19 april Jan Siebelink uitgenodigd om naar Corrosia te komen. De avond was zeer goed bezocht, circa 90 personen.  Via vragen wilden ze meer te weten komen over de mens, de leraar en de schrijver. Siebelink komt uit een eenvoudig middenstandsmilieu. De kwekerij van zijn vader liep slecht. Als 9-jarige wist Siebelink al dat hij ooit ging schrijven. Hij zag, rook en voelde het leven op de kwekerij, de kleuren, de geuren en wist dat dit verteld moest worden. Hij werd leraar Frans en vlak voor hij promoveerde, schreef hij op een dag in 1975, op de plek waar zijn vader stierf, zijn eerste verhaal: Witte Chrysanten. Dit verhaal bevat al een van de thema’s die vaak terug zullen komen in zijn boeken: vernedering en wraak. Zijn vader werd geregeld slecht behandeld door een winkelier die op hem neerkeek. Andere thema’s zijn verwikkelingen in het onderwijs, het geloof en de zware predikers en een verstoorde ouder-kind relatie. In feite, zegt Siebelink, schrijft hij om de 10 jaar een belangrijk boek. De boeken ertussen werken naar die belangrijke boeken toe. En eigenlijk gaat het steeds om het verhaal van zijn vader en moeder. Steeds verteld vanuit verschillende perspectieven. In het boek Vera is dit de schoondochter die de zich in godsdienst verliezende schoonvader beschrijft. In De overkant van de rivier gebeurt dit van uit de moeder en in Knielen op een bed violen volgen we de gedachten en gevoelens van de vader. In dit boek komt alles samen, volgens de schrijver. Het boek was in hem aanwezig. Net zoals hardloopster Ellen van Langen na haar gouden race vertelde: “iets liep in mij”.

Na de pauze was het tijd voor de vragen. Het vrouwbeeld van Siebelink kwam naar voren. En benadrukt werd dat er ook een ‘vrolijk calvinisme’ mogelijk is. Dat zijn boek nu zoveel stof heeft doen opwaaien, zou kunnen liggen aan de ontwikkelingen in de huidige maatschappij, waarin er ook veel aandacht is voor een extremistische manier van geloven. In tegenstelling tot zijn jeugd waarin geloof met angst samenhing, heeft bij Siebelink nu het positieve de overhand. Alhoewel, soms is hij toch nog bang voor dat oordeel straks. Siebelink denkt nog eens een “scholenroman” te gaan schrijven waarin hij zijn ervaringen uit het onderwijs kwijt kan, de verwikkelingen in de lerarenkamer, de regels vanuit de politiek, kortom, materiaal genoeg! 

 

 


 

13-4-2006 Friese avond in Bieb Almere-stad

Reistoer Friese auteurs over Friese Literatuur

De Bibliotheek Almere organiseert op donderdagavond 13 april een avond over Friese Literatuur. De avond is een onderdeel van de reistoer van Friese auteurs die door Tresoar (het Fries Historisch en Letterkundig Centrum) is georganiseerd. Dit naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe standaardwerk over de Friese literatuur 'Zolang de wind van de wolken waait' van Teake Oppewal

Auteurs Teake Oppewal, Margryt Poortstra, Albertina Soepboer en de muzikanten ‘Nanne en Ankie’ treden deze avond op. De presentatie is in handen van Gryt van Duinen. Bovendien zal wethouder Douwe Halbesma een column over Friesland verzorgen.  

De Friese avond vindt plaats in filmtheater Cinescope, zaal 3, Schrijverstraat 2, Almere. De toegang bedraagt € 4,- (incl. consumptie), op vertoon van uw bibliotheekpas € 2,-  De kaarten zijn van tevoren verkrijgbaar via info@tumultalmere.nl  of tel.036-5486040 (dinsdag t/m donderdag van 10.00-15.00 uur) of bij de klantenservicebalie in de bibliotheek in Almere Stad aan de Schrijverstraat 1.Kontaktpersoon is Ronald Spanier  r.spanier@bibliotheekalmere.nl   tel. 036 - 5486041

 


12-4-2006 Poezieprijs in CCCorrosia  

Op woensdagavond 12 april om 20.00 uur presenteert de VSB Poëzieprijs een avond vol poëzie en muziek in Cultureel Centrum Corrosia in Haven.  Mark Boog – genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2006 - treedt op met zijn band Poetry in Motion Unplugged. De band legt verbanden tussen beeld, tekst en geluid en staat dus garant voor een avond spectaculaire poëzie. De avond wordt 'gehost 'door de Almeerse Maria van Daalen. Toegang gratis.

Mark Boog (Utrecht 1970), debuteerde in 2000 met de bundel Alsof er iets gebeurt die bekroond werd met C. Buddingh’-prijs 2001. In 2002 volgde Zo helder zagen we het zelden, genomineerd voor de J.C. Bloemprijs, en in 2003 verscheen Luid overigens de noodklok. Zijn laatste, lovend ontvangen dichtbundel heet Encyclopedie van de grote woorden (2005). Daarnaast schreef Mark Boog tot nu drie romans, te weten De vuistslag, De warmte van het zelfbedrog en De helft van liefde. Maria van Daalen (1950) publiceerde zes dichtbundels, waarvan Yo! de liefde de laatste is (Querido, 2003), en een verhalenbundel, De zwarte engel (Kleine Uil, 2005). Zij werkt voor Querido aan een groot essay over de religie voodoo, geeft daarnaast les op de Schrijversvakschool (Amsterdam) en schrijft voor dagblad Trouw. Maria van Daalen studeerde studeerde Nederlands, met als specialisatie middeleeuwse hoofse liedkunst, zij heeft een gedegen kennis van middeleeuwse handschriften en muziek. Zij verwierf zich een naam in de muziekwetenschap, o.a. door haar onderzoek van een muziekhandschrift van Orlando di Lasso.


31-3-2006 VerhalenParty in Almere-Haven

De volgende "pantoffelavond" bij de openhaard zal plaatsvinden op vrijdagavond  31 maart,  ten huize van Mario Ochse Freiwald en Martina Meesters en begint om 20.00 uur  (Klavergriend 39 B in Almere- Haven) Wél een dringend verzoek, gezien de grote belangstelling, laat even van tevoren weten of je komt  en of je van de "verhalenpartij" bent  zodat we genoeg stoelen kunnen klaarzetten om van elkaars verhalen te kunnen genieten onder het genot van een hapje en een drankje. De bijdrage in de kosten is 3 euro per persoon. telefoon: 036 5348579


29-3-2006 Dichtersvereniging  "Aldichter" en het boekenweek-thema "Muziek"

Woensdag 29 maart organiseert de Almeerse dichtersvereniging Aldichter een avond in CCCorrosia. Het thema van de avond is ook het thema van de boekenweek: muziek. Jan Severins, begeleid door pianist Marcel van Dijk, zingt liederen van zowel oude als nieuwe dichters. De rest van de avond zullen gedichten worden voorgelezen die betrekking hebben op muziek. U bent gewend dat de leden van Aldichter gedichten voorlezen, maar deze avond nodigen wij u uit om uw favoriete gedicht over muziek voor te lezen. Als u dat wilt kunt u uw keuze ook toelichten. Wij hopen u (met of zonder gedicht) om 20:00 uur te begroeten in Cultureel Centrum Corrosia, Markt 7-11, Almere Haven. De toegang is gratis. Voor meer info: www.aldichter.nl


 

24-3-2006 Verslag lezing Geert Mak bij "Eindig Laagland' 

 

Verdwijnt de Nederlander?  

 

 Woensdag 22 maart kwam de bekende schrijver Geert Mak naar Almere.

 

 Uitgenodigd door literair genootschap eindig laagland’ verzorgde hij een lezing in het Baken Park Lyceum. De avond werd bezocht door circa 160 mensen, die allen geboeid waren door de heldere en persoonlijke manier waarop Mak sprak over de geschiedenis en de huidige ontwikkelingen van Europa. Uitgangspunt was zijn boek In Europa, dat in 2004 verscheen en onmiddellijk veel belangstelling trok. Het boek is een verslag van een reis in 1999, waarin Mak de sporen van de geschiedenis van de 20e eeuw in Europa volgde, beginnend in januari, bij de Parijse Wereld- tentoonstelling en eindigend in december, bij de ruďnes van Sarajevo.

Mak bleek een pleitbezorger voor Europese samenwerking. Over de grondwet echter was hij  sceptisch, omdat een goede grondwet de rechten van de burgers beschermt en deze wet diende alleen voor de organisatie van de bureaucratie. We kunnen ons echter niet meer aan Europa onttrekken. Naast een stelsel van regels, is het juist een dynamisch netwerk, een kluwen van contacten, zowel economische als wetenschappelijke. Turkije, als schakel tussen Europa en de Arabische wereld, moet dan ook worden toegelaten tot de Europese Unie. Een modern Turkije kan een baken worden voor veel andere landen. Nederland zelf heeft er honderd jaar over gedaan om een eenheid te worden. Dit kan ook met Europa. Mak toonde zich een meester in het leggen van verbanden. "Een historicus kan moeilijk voorspellen" antwoordde Mak op de vele vragen uit de zaal," maar wel mogelijke problemen aangeven". In zijn schets van de opkomst en ondergang van Londen, in 1900 financieel centrum van de wereld, wees hij op parallellen met de huidige positie van de USA. Over 25 jaar heeft China waarschijnlijk de rol van de V.S. overgenomen. In de 20e eeuw speelde de trek van het platteland naar de stad een grote rol en dit zal ook in de 21e eeuw de oorzaak zijn van veel fricties.

Verdwijnt de Nederlander? Ja en nee. We zullen enerzijds internationaler gaan denken en tegelijkertijd regionaler. We worden dus Europeaan én Almeerder. De nationale staten zullen langzaam weer gaan verdwijnen en de regionale eenheden komen op. We gaan wat dat betreft terug naar de situatie van 1800. Het grote probleem worden de klimaatsveranderingen. Deze kunnen alleen maar worden opgevangen als landen samen afspraken maken. We moeten dus af van het wij-zij denken, en overgaan op het wij-denken. Alleen dan kan er een andere dynamiek ontstaan die belangrijk is voor iedereen. De verpletterende geschiedenis van Europa heeft dankzij samenwerking geresulteerd in een lange periode van vrede.         


 

22-3-2006 'Eindig Laagland'  nodigt Geert Mak uit voor lezing

 

Woensdag 22 maart om 20.00 uur komt de bekende schrijver Geert Mak naar Almere. Hij is uitgenodigd door literair genootschap ‘eindig laagland’ en hij zal een lezing verzorgen met de titel Nederland, Europa en de geschiedenis in het Baken Park Lyceum. Mak was jarenlang redacteur van de Groene Amsterdammer en als journalist verbonden aan NRC-Handelsblad en de VPRO-radio. Hij publiceerde boeken over politiek, over Amsterdam, het dorp Jorwerd, de mentaliteitsgeschiedenis van Nederland en het Europa van de 20e eeuw. Daarnaast maakte Geert Mak een groot aantal reisreportages, onder andere in de Verenigde Staten, Zuid-Oost Azië en Oost-Europa. Praten met en luisteren naar mensen of het verwerken van ‘ooggetuigenverslagen’ is een belangrijk ingrediënt van Maks boeken. Het maakt zijn stijl levendig, zijn toon persoonlijk. Hij schetst een levendig beeld van sociale en culturele veranderingsprocessen. Zijn uniek verteltalent deed hem in de loop van de jaren negentig uitgroeien tot een van de meest geliefde schrijvers van Nederland.

Zijn boek De eeuw van mijn vader werd een superbestseller in 2000. Aan de hand van de geschiedenis van zijn eigen familie vertelt het boek over de mentaliteit en het zelfbeeld van Nederland in de 20e eeuw. In maart 2004 verscheen In Europa. Reizen door de twintigste eeuw. Mak zegt hierover: ‘Begin 1999 verliet ik Amsterdam voor een reis door Europa die een vol jaar zou duren. Ik volgde letterlijk de sporen van de geschiedenis, door de eeuw en door het continent, beginnend in januari, bij de resten van de Parijse Wereldtentoonstelling en het bruisende Wenen, eindigend in december, in de ruďnes van Sarajevo. Dat hele jaar reisde ik zo met de eeuw mee en ik praatte met de getuigen, met tientallen Europeanen die hun verhaal op tafel legden. Dit reisverslag gaat over wat het verleden met ons doet. Het gaat over alles wat ons nieuwe Europa scheidt en bindt.’ Het boek werd in 2004 bekroond met de NS Publieksprijs.  Mak werd tot historicus van het jaar uitgeroepen.  

 

Na de lezing is er gelegenheid voor vragen en het signeren van boeken. Boekhandel de Ark en Dekter zullen aanwezig zijn voor de verkoop van Maks werk

Baken Park Lyceum, Bunuellaan 4. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Entree: 7 euro. Verkoop aan de zaal en bij genoemde boekhandels en bij de Cultuurbalie in de Centrale Bibliotheek

 


15-3-2006 Boekenweek van start met "Boem Paukeslag!"

Het thema is dit jaar: ‘Boem Paukeslag! – Schrijvers en muziek’, naar het gedicht van Paul van Ostaijen.

De bibliotheek van Almere, CCCorrosia, ‘eindig laagland’, Boekhandel de Ark, CKV, Tumult!, Aldichter en boekhandel Dekter zorgen voor een week met verschillende activiteiten. Een greep uit het aanbod: een lezing van  Geert Mak een interview met Tommy Wieringa, tentoonstellingen en muziekperformances met onder andere Jan Rot en Charlotte Margiono, een Hip hop/Rap workshop en de Poëzie Jukebox als afsluiting . 

De boekenweek, die dit jaar voor de 71ste maal wordt gevierd loopt van 15 tot en met 25 maart. In Almere duurt het feestelijke  programma extra lang. De boekenweek gaat op 15 maart officieel van start met een feestelijke opening in de bibliotheek van Almere-Stad. Daar zal Rob Nijhof, voorzitter van Kamer van Koophandel Flevoland, een lezing geven. Gasten worden die avond muzikaal verwelkomd door podiumklasleerlingen van het CKV (CKV Almere) en meester van de pauken, Rick Tolen, die het begrip ‘paukeslag’ vorm geeft. De boekhandel geeft het boekenweekgeschenk  De grote wereld van Arthur Japin,  gratis weg bij een aankoop van ten minste € 11,50 aan Nederlandstalige boeken.. Naast het geschenk is speciaal voor de boekenweek het essay geschreven, dit jaar door Paul Witteman. Zijn essay Erfstukken gaat over een zoektocht naar het geheim van muzikaliteit. Vanaf woensdag 15 maart is dit verkrijgbaar in de boekhandel. Het is tijdens deze week aantrekkelijk om lid te worden van de bibliotheek vanwege een landelijke ledenactie. Bij de aanschaf van een lidmaatschapkaart geeft de bibliotheek van Almere een korting van 25 % op een basisabonnement én een boekenbon van € 5,-. Daarnaast krijgt iedereen van 18 jaar en ouder die tijdens de boekenweek lid wordt, een voucher waarmee in de boekwinkel het boekenweekgeschenk opgehaald kan worden.  Verder is er ook de boekenweektest. De test bevat zowel biografische als bibliografische informatie over de boekenweekauteur Arthur Japin. In de test zijn vragen opgenomen over de auteur en zijn werk. Wie de vragen juist beantwoordt maakt bovendien kans op aantrekkelijke prijzen. De prijzen variëren van een gesigneerd boekenpakket van Arthur Japin tot een NS-dagkaart en boekenbon van € 10, -. De test wordt uitgedeeld bij de diverse activiteiten van de bibliotheek (zolang de voorraad strekt). Bij alle deelnemende organisatoren zijn flyers verkrijgbaar met een overzicht van alle activiteiten. Voor meer info  www.bibliotheekalmere.nl 

 


 

3-3-2006  Nieuwe schrijversgroep "Over-land" brengt dichtbundels uit


Wat hebben een voormalig docent klassieke talen uit Zwolle, een politiek en economisch vluchteling uit Albanië (woonachtig in Almere) en een inwoonster van Dronten met elkaar gemeen? Heel eenvoudig: ze schrijven alle drie in hun vrije tijd gedichten.
Theo van de Vliet, Rezart Palluqi en Annemieke van Rooijen hebben zich verenigd in schrijversgroep "Over-land", een breed, open-cultureel samenwerkingsverband. Doelstelling was om te komen tot een zo goed mogelijke uitgave in eigen beheer van ieders werk. De drie auteurs hebben op een positief kritische manier elkaars werk beoordeeld en feedback gegeven. De uitwisseling vond, gezien de onderlinge woonafstand, voornamelijk plaats via e-mail, de leden kennen elkaar tevens persoonlijk. Deze vorm van samen- werking op schrijfgebied bleek stimulerend, leerzaam en kwaliteitsverhogend te zijn. was tevens een goede ervaring het hele proces van het uitgeven in eigen hand te hebben gehad, vanaf het eerste idee tot aan de uiteindelijke verspreiding. Gelukkig kon de schrijversgroep voor het technische gedeelte een beroep doen op Petra Luijten, een creatieve vormgeefster, die er in geslaagd is de boekjes er strak en puntgaaf uit te laten zien. Resultaat: drie uitgebalanceerde dichtbundels, met ieder een zeer eigen stijl. 

Het was tevens een goede ervaring het hele proces van het uitgeven in eigen hand te hebben gehad, vanaf het eerste idee tot aan de uiteindel
ijke verspreiding. Gelukkig kon de schrijversgroep voor het technische gedeelte een beroep doen op Petra Luijten, een creatieve vormgeefster, die er in geslaagd is de boekjes er strak en puntgaaf uit te laten zien. Resultaat: drie uitgebalanceerde dichtbundels, met ieder een zeer eigen stijl. De bundel van Theo van de Vliet heet: Huis Stad (Zwolle) Waterland. Hierin brengt hij een ode aan de omgeving waar hij woont, maar raakt tegelijk aan het zeer van de kwetsbaarheid, beperktheid en tijdelijkheid van elk wonen. In Hoe smaken de tranen van jouw medemens van Rezart Palluqi, zijn eerste bundel in het Nederlands, manifesteert deze jonge Albanese dichter zich in beeldrijke taal vol ernst en humor, waarin hij zich kwaad maakt, lijdt, maar ook volop geniet van deze politiek en ecologisch verwarde en gevaarlijke tijd. De dichtbundel Ontgonnen Zee van Annemieke van Rooijen tenslotte gaat over Flevoland, bezingt de weidsheid, de droom, de durf, de schoonheid en het falen ook van deze nieuwe start op de bodem van de voormalige zee. De dichtbundels zijn vanaf begin maart te koop bij diverse boekwinkels in Flevoland en Overijssel en tevens te bestellen via de website: www.schrijversgroepover-land.nl  Er is ruimte voor nieuwe leden, mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Raadpleeg ook hiervoor de website.


25-2-2006 Boekverkoop Bibliotheek Almere-Stad  

Zaterdag 25 februari2006 vindt weer de verkoop plaats van afgeschreven boeken, CD's, tijdschriften en CD-Roms. Nu duurt de verkoop langer dan normaal: vanaf 10.00 uur ‘s ochtends tot 17.00 uur ‘s middags wordt iedereen in de gelegenheid gesteld materialen aan te kopen. Het aanbod is ook groter dan anders. De verkoop vindt plaats in de bibliotheek van Almere Stad en wel in de Voetnootzaal. Kijk ook eens op de website van de BIEB 


22-2-2006 Aldichter organiseert avond met Pessoa

Op woensdag 22 februari organiseert de Almeerse dichtersvereniging Aldichter een avond over de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935). Deze avond sluit aan bij expositie “Chaos en orde” met werk van Portugese en Nederlandse grafici in Cultureel Centrum Corrosia.

Pessoa is een van de grootste dichters van Portugal. Na een inleiding over zijn leven en werk, zullen er zullen er gedichten van Pessoa worden voorgelezen, afgewisseld met gedichten van Aldichters geďnspireerd door het werk van Pessoa.

De avond begint om 20:00 uur in CCCorrosia, Markt 7-11, Almere Haven. De toegang is gratis.

 


26-1-2006  Almere Poezieprijs 2006

Op donderdag 26 januari 2006 werd de jaarlijkse ABN/AMRO "Almere Poezieprijs 2006" uitgereikt. Alle winnaars > klik hier <

 Die feestelijke gebeurtenis vond plaats in CCCorrosia  in Almere-Haven.    (info Bieb Almere)

Het eerste deel van de avond (vanaf 20.00 uur) droegen alle genomineerden hun gedichtenvoor.

Het tweede deel van de avond stond in het teken van de echte prijsuitreiking. 

Vorig jaar (2005) bij de uitreiking van de Poëzieprijs,was Jaap Robben de presentator, prachtige gedichten en een volle bak met poëzieliefhebbers! Dit jaar weer heel anders, met als thema "Anders"

.....maar ook anders was de muzikale omlijsting van "de Softies"  

Prijswinnaars Poëzieprijs Almere 2006    klik hier  voor de winnende gedichten
 
Tijdens een drukbezochte avond, gepresenteerd door de Softies, sleepten Rita van Hauwermeiren uit Wichelen(België) met haar gedicht 'Het zingen anders'  (categorie volwassenen 18+) en de zeventienjarige Babette Zijlstra uit Ede met haar gedicht 'Oma' (categorie jongeren) de eerste prijzen in de wacht. 
De 2e prijs jongeren ging naar Lorena van Gestel met haar gedicht Vrijheid  en de 3e prijs jongeren Rebecca van de Kar uit Almere met Hollywood. 
En de 2e prijs bij de volwassenen was voor Rim Sartori uit Almere met Dubbelportret, 3e prijs volwassenen voor Cees Noordhoek uit Almere met Afbakken. De publieksprijs ging op deze avond naar Michiel Stout Vuurland uit Amsterdam met zijn gedicht  'Valentino's tegenwicht' (categorie volwassenen) en Thessa Kossen uit Dronten met haar gedicht 'Achter de muur' (categorie jongeren). De juryvoorzitter Thom Ummels maakte tevens bekend dat Kila van de Starre uit Ede met haar gedicht 'Ken je dat?' mag op treden op het jaarlijkse poëziefestival Sunsation 2006 in het Observatorium Robert Morris te Lelystad.


25-1-2006 Cultuur in de etalage van de BIEB in Haven  

Twee studenten van de richting Kunst, Cultuur en Amusement van het ROC Amsterdam gaan op woensdag 25 januari hun beste beentje voorzetten op het gebied van etaleren. De bibliotheek in Almere Haven geeft aan twee eindexamenkandidaten de mogelijkheid om hun opdracht te verwezenlijken. Josefine Kuiper en Evelien Muis gaan van een schrijver/kunstenaar een presentatie maken waarbij ook nadrukkelijk de collectie van de bibliotheek bij betrokken moet worden.

 

Josefine heeft gekozen voor de artiest Toon Hermans en Evelien gaat rond J.K.Rowlings (van Harry Potter) een aantrekkelijke presentatie maken. Tijdens de opleiding hebben zij zich met ook met creatieve producten en producties beziggehouden. Nu mogen ze in de bibliotheek laten zien wat ze hebben geleerd. De presentaties zijn tijdens openingstijden van de bibliotheek in Haven te zien op de begane grond en op de jeugdafdeling op de eerste verdieping. 

(met oa een optreden van kinderen van de Faust-Theaterschool)

 


13-1-2006 Programma  "Eindig Laagland"   voor 2006  

Literair Genootschap 'Eindig Laagland" kan alvast de namen van een aantal grote auteurs doorgeven en de data waarop zij, op uitnodiging van ‘eindig laagland’ in Almere een lezing zullen geven of geďnterviewd zullen worden. Geert Mak komt op 22 maart.  Mak stond al lang op onze wensenlijst. Het is nu eindelijk gelukt hem te boeken voor een lezing. Op 19 april komt Jan Siebelink, winnaar van de AKO literatuurprijs 2005, voor zijn boek ‘Knielen op een bed violen’. 'Een boek dat je bij de keel grijpt en onthutst achterlaat' aldus juryvoorzitter Hans Dijkstal. Regisseur Paul Verhoeven wil de roman verfilmen. Hij heeft een optie genomen op de filmrechten van het boek. De schrijver: 'Ik heb er alle vertrouwen in dat juist hij deze donkere liefdesroman kan verfilmen.'  Op 11 mei komt Joost Zwagerman. Deze avond zal plaats vinden op het Baken en wordt mede-georganiseerd door docenten en leerlingen van de bovenbouw van het Baken (het programma is nog niet geheel compleet). Wensen en verlangens: het literair genootschap ‘eindig laagland’ stelt jaarlijks een lijst vast van auteurs die interessant zijn om uit te nodigen. Indien u een bepaalde auteur op het oog heeft met wie u via een literaire avond nader zou willen kennismaken, dan kunt u dat aan ons doorgeven. Wie weet kunnen wij hem / haar dan binnenkort in Almere ontvangen.Literatuurcursus bij de Volksuniversiteit Almere: bij de Volksuniversiteit Almere start in januari een literatuurcursus van 6 avonden. Kennismaking met Europese Literatuur. In deze cursus wordt aan de hand van 6 thema’s ingegaan op de belangrijkste perioden in de Europese Literatuurgeschiedenis. De gekozen thema’s spelen in een bepaalde periode een centrale rol in de Europese literatuur. Zo krijgt u een beknopt overzicht van de belangrijkste literaire stromingen vanaf de Renaissance tot nu. De thema’s zijn:  -   herontdekking klassieke oudheid (1), -   classicisme en vorm (2), -  natuurgevoel en romantiek (3), - realisme (4),  -  vorm- doorbreking en modernisme (5), -   vermenging van stijlen en culturen (6). Ter voorbereiding op de lesavonden leest u de meest relevante passages uit beroemde werken als de Odyssee van Homerus, Don Quijote van Cervantes, Madame Bovary van Gustave Flaubert, Hamlet van Shakespeare. Alle teksten zullen in het Nederlands gelezen worden.

De cursus zal om de week plaatsvinden en wordt gegeven op de volgende dinsdagen: 17 en 31 jan, 14 en 28 febr, 14 maart en 28 maart, van 19.30-20.45 uur in De Meergronden in Almere-Haven. Kosten:  € 48  Verder info/inschrijving http://www.volksuniversiteitalmere.nl/  

Boekhandel Dekter in Almere Haven feliciteren wij met het jubileum 25 jaar boekhandel in Almere. Een heel jaar feest dat u niet mag missen. Iedere 25 ste van de maand zal een extra feestelijke dag zijn. Het programma is te vinden op de website. http://www.boekhandeldekter.nl/  Boekhandel de Ark gaat dit voorjaar verhuizen naar het stadshart.  Kader Abdolah is op donderdag 26 januari te gast bij boekhandel De Ark van !9.30 uur tot 20.30 uur. Hij leest voor en signeert. http://www.arkalmere.nl/  Binnenkort verschijnt het programma van de Boekenweek 2006 van 15 -25 maart in Almere. Het thema van de 71ste Boekenweek is  Boem Paukeslag. Schrijvers en muziek. (Boem Paukeslag is ontleend aan een gedicht van Paul van Ostaijen.) Surf ook eens naar  http://www.aldichter.nl/


6-1-2006  Foto=expositie Aldichter in FlevoZiekenhuis

Op vrijdag 6 januari heeft DRT (de Stadsrapper) samen met Aldichters de expositie "BELEEF ALMERE ALS EEN GEDICHT" geopend.

  Gedurende de maanden januari, februari en maart 2006 zijn de foto-gedichten te zien in de Binnenstraat van het Flevoziekenhuis. Alle gedichten zijn als ansichtkaarten (8 in een set) verkrijgbaar bij Boekhandel Dekter (Haven), De Ark en Paviljoens (Stad) en Bruna (Buiten) en bij rim.sartori@chello.nl  De acht locaties op de ansichten variëren sterk: de skatebaan, het station, kleurrijke woningen in Stad, een brug in Buiten, het Muzenpark, de windmolens, een bosweg en de rode flats in Buiten. Elke dichter heeft op zijn of haar eigen manier gedachten en gevoelens onder woorden gebracht. De dichters benaderden fotografen en in samenspraak werd gekozen voor een bepaalde foto. Foto en gedicht zijn op een kunstzinnige wijze samengevoegd door Ivo Winnubst. 

foto's DRT en Rim Sartori aangeleverd


6-1-2006  "GolfBloem" , een bijzonder boek van Marc Rombout

 

Hoe stille wateren diepe gronden kunnen hebben, blijkt weer eens uit het volgende: Marc Rombout, een gedreven Almeerder en een al even gedreven vrijwilliger (al bijna 2 1/2 jaar)bij de lokale omroep StadsRadio Almere, heeft een boek geschreven!

En dan niet ' zómaar een boekje' , nee, een boek waarvan  anderen  -behalve het plezier van het lezen-  ook nog eens nut kunnen hebben. Rombout heeft namelijk het hele adoptie-proces beschreven,  om vervolgens te komen tot de daadwerkelijke adoptie van een Chinees kindje, dat sinds half 2005 in zijn gezin is opgenomen.  Het is een meisje en ze is inmiddels 3 jaar. In het gezin was al een zoontje (waarvan de naam in het Chinees ' Hoge Golf' betekent) en de betekenis van de naam van het meisje is 'Bloem', vandaar de titel.

Op zijn website is van alles te zien én te horen en ook hoe je het boek evtl.kunt bestellen via internet (maar ook gewoon te koop in de winkel) http://www.golfbloem.tk/

 

 

foto aangeleverd

 


2006 Jubileumjaar voor Aldichter

 De dichtersvereniging "Aldichter" bestaat in 2006 10 jaar! 

 

Daarom wordt dit feestelijk ingezet met een Jubileum-expositie in het Flevo-Ziekenhuis

 

(lees het programma hiernaast)

 

Ansichtkaartenprojekt van Aldichter in Flevoziekenhuis

Op vrijdag 6 januari om 19:30 opent stadsrapper DRT op zijn eigen manier een nieuwe expositie in het Almeerse Flevoziekenhuis.

Het gaat om het vervolg van het ansichtkaartenproject van poëzievereniging Aldichter. Dichters maakten een gedicht over hun favoriete plek in Almere, terwijl een fotograaf deze plek in beeld bracht. Het resultaat, een set van 8 ansichtkaarten, ligt al enige tijd in een groot aantal Almeerse boekhandels. In de eerste 3 maanden van 2006 zijn de ansichtkaarten op posterformaat te bezichtigen in de binnenstraat van het Flevoziekenhuis.