gedichten-enzo   2010

tekst, foto's, filmpjes: greta verduin                                                        Archief 2009                              > Stadsdichter               Aldicher >


kijk ook af en toe bij Jongeren 2010 (voor dichter/rapper Logos bijv.)   en soms staat iets bij 'Kunst 2010' al vindt het plaats in de nieuwe BIeb ;-)


zondag 19 december 2010: 

Café Chantant Almere

ism

 

Even een terugblik: zondag 21 november was het weer volle bak in Haddock. Erg mooie acts waaronder prachtige harpmuziek – eigen werk – van onze Almeerse Julien  Luyben van Hedickhuysen, een paar uit het hoofd geciteerde gedichten van de in Apeldoorn eo illustere woordkunstenaar LaBoresa en oude bekenden als Henk Leebeek (inmiddels 89!), Ali Aardewerk en Corrie Spruit en vele anderen. Al met al een zeer culturele en gezellige middag, en dat in een tijd van bezuinigingen op de kunst. 

We gaan stoer verder, en verwachten een ieder weer met nieuwe en inspirerende acts op zondag 19/12/10 om 14.00 uur in Haddock! 

 

Haddock Watersport, Archerpad, achter 't Oor - meer info fam.Scharn of Colette 06-20892799

 


10 december 2010: nieuwe bieb almere beste van nederland (samen met die van wassenaar)

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het vakblad Bibliotheekblad. Met deze verkiezing wil de jury, olv politicus en programmamaker Felix Rottenberg, laten zien dat ons land beschikt over een aantal hoogwaardige bibliotheken die goede prestaties leveren. Professionele uitstraling. In Almere was de jury erg positief over de aandacht voor details. Bovendien maken de op alle fronten professionele uitstraling én het vriendelijke, verzorgde en deskundige personeel Almere tot een Bieb van internationaal nivo. De nieuwe Bieb deelt de 1e plek met de Bieb in Wassenaar die vooral positief beoordeeld werd op haar culturele ondernemerschap. Chris Wiersma, direkteur de nieuwe Bieb is er erg blij mee.


zaterdag 11 en zondag 12-12-2010: Boekverkoopweekend in de nieuwe bieb 

De lange winteravonden staan weer voor de deur. Heerlijk om dan met een boek op de bank weg te kruipen. Daarom organiseert de nieuwe Bieb in Stad op zaterdag 11 en zondag 12 december, tussen 10.00 en 17.00 uur, de winterboekverkoop. Deze boekverkoop vindt plaats in het Nieuwe Lokaal op de 4e etage.  

Prijzen: Tijdens de boekverkoop worden boeken, maar ook tijdschriften, cd's, cd-roms en dvd's verkocht tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Boeken voor volwassenen kosten  €1,-, boeken voor de jeugd €0,75. Cd’s, dvd's, video's, cd-roms, en bladmuziek €2,00


Marcel Beijer schreef niet alleen het boek 'Naboteren' (scroll naar 23/11 jl) maar schrijft óók > Gedichten


3 december 2010: 'the Greenery' (symposium) in De Nieuwe Bieb

Tijd: 14.00 uur – 17.00 uur in DeNieuweBieb (Stadhuisplein)
Almere staat bekend als groene stad.
Het landschap vormt het raamwerk voor gefaseerde stedenbouwkundige en architektonische invullingen. Veel groene gebieden, bedoeld als reservering voor de toekomst, zijn intussen onbedoeld uitgegroeid tot hoog gewaardeerde natuurbakens in de stad.Casla heeft 3 ontwerpers gevraagd hun visie te geven op 3 van dergelijke gebieden. Ze worden gekoesterd door de Almeerders maar ze zouden zoveel meer kunnen zijn; in Almere Haven, in het
Wierdenpark, Almere Stad, in het Lumièrepark en in Almere Buiten, Buitenhout. Hoe kunnen ze meer op gebruik worden ingericht.

We kijken naar de ontwerpen van: 

1) Overtreders W , Hester van Dijk en Reinder Bakker voor Almere Haven, Wierdenpark -  2) Niclas von Taboritski, architekt: voor Almere Stad, Lumièrepark - 3)Eric Jan Bijlard, stedenbouwkundige: voor Almere Buiten, Buitenhout.  Uit hun analyses zijn ontwerpvisies en voorstellen gekomen die de gebieden transformeren en doorontwikkelen. 

Reakties op deze plannen geven:
Hans Warrink, direkteur Stichting Stad en Natuur; Almere-Haven -  Ivonne de Nood, landschapsarchitekt, gemeente Almere: Lumièrepark, Almere-Stad
Kees Hund, Buro Kees Hund tuin- en landschapsarchitekt, Almere Buitenhout, geven hun reakties op deze plannen. Met de aanwezigen wil men in dialoog over deze gebieden. Kortom een middag waarin veel stof tot discussie wordt geboden. 

De middag staat onder leiding van Peter van Schooten, buro van Schooten, Almere.


 klik hier voor > Hans Koekoek en voor een kort verhaal van hem klik > HIER   


 

Zondagmiddag 28 november 2010: schrijverspodium in h'sum

van 14.00-16.00 uur in Café De Bock (Lage Naarderweg 2 H'sum)

 

Velen van jullie zijn er al geweest, sommigen niet: het is vlak bij de kerk, vandaar dat als er iets mis gaat we zacht vloeken met een hand voor onze mond.  Iedereen is welkom met of zonder een verhaal of gedicht. Een stukje muziek, een tapdansje, een buikdanseresje, het mag en kan allemaal gebracht worden. Maar... uiting via literatuur blijft toch ons hoofddoel. Deze middag is bedoeld voor iedereen die zich wil uiten of wil luisteren!

  

Wil je aktief meedoen, geef me dan even een mailtje hans.koekoek@wolmail.nl 

 

Ik kan dan een zo goed mogelijke indeling maken en sprekers eventueel afwisselen met ander entertainment. Hoewel het me overvloedig bekend lijkt: je kunt ook komen om zomaar te luisteren, want "Publiek" is ook gewenst. Voor de mensen die mogelijk nog nooit zijn geweest, ik kan garanderen dat het een zeer leuke tijdpassage is voor de zondagmiddag in november. Het was tot op heden leuk druk en oergezellig. 

 

 

Dus kom, de toegang is gratis. Het is 5 minuten lopen van het Hoofdstation en Station Mediapark/ H'sum-Noord. Op zondag gratis parkeren in en rondom de buurt en er is ook nog een bushalte, wat wil je nog meer? Komen, natuurlijk!

 

 

Welkom!  namens Hans Koekoek en Café De Bock  

 


23 november 2010: niet marcel beijer maar zijn columns zijn gebundeld 

Bijna 7 jaar schreef Marcel Beijer zijn columns voor lokale kranten maar nu Boter bij de Vis: ze zijn gebundeld en verschijnen in boekvorm: 'Naboteren'

Hierin de verhalen die Beijer schreef over het gezin Nelly en Bram Mulder en hun kinderen Debby en Koen

De columns verschenen aanvankelijk in ALMERE VANDAAG onder de titel Bloedjes, later in Almere DEZE WEEK onder de titel Hoeksteen. Het gezin dat symbool staat voor zoveel Almeerse gezinnen.

 In de zomer van 2010 is Beijer gestopt met de perikelen rond het gezin en werden alle columns die ooit zijn verschenen, in zijn 247 pagina’s dikke boek opgenomen. Maar ook is een hoofdstuk opgenomen met columns die nooit gepubliceerd zijn. Heel bijzonder is het wat langere kerstverhaal waarin het gezin zich ontfermt over een verwaarloosd poesje van 6 weken oud, dat op straat wordt gevonden.   

Het boek 'Naboteren' kost € 18,75  -  als e-book kost het  € 7,16  info


Zondag 21 november  2010 van 14.00-16.00 uur mogen we het weer samen beleven.....
kom ervaren wat je via Cafe Chantant ism LiRaKabAl aan elkaar kunt geven !!! 
Bij Haddock Watersport (aan het Archerpad bij 't Oor aan het Weerwater) brandt de kachel en aan de bar schenkt men chocomel.....  
doe mee en geniet van het kleinkunstfeest en bezorg jezelf kippenvel !!! 
Als het ff kan...tot dan !!!
Nico & Colette 
www.openpodiumlirakabal. blogspot.com
 
Zoals wellicht bekend, is het Almeers Opera en Operette Gezelschap opgericht op 1 februari 2007. Dit gezelschap maakt deel uit van de Stichting Col Canto, tevens bestuursorgaan voor het MannenKoor Almere, het DamesKoor Almere en het gemengd koor Multiple Voices. Inmiddels heeft het AO&OG 3 suksesvolle operettes uitgevoerd in de grote zaal van Schouwburg Almere: in 2007 im Weissen Rössl, in 2008 The Gondoliers, in 2009 Der Bettelstudent.

Ook dit jaar komt er weer een volledige operette-produktie op de planken. Men is hard aan het repeteren voor de operette “Boccaccio” van Franz von Suppé. De uitvoeringsdata: - zaterdagavond 27 november 2010, 20.15 uur - zondagmiddag 28 november 2010, 14.00 uur www.StichtingColCanto.nl


zaterdag 20 november 2010: 500.000ste bezoeker Nieuwe Bieb 

Om 14.00 uur verwelkomde de Nieuwe Bieb Almere de 500.000ste bezoeker. De 17-jarige Mats Hamel kreeg van Sinterklaas een bloemetje en een tegoedbon voor een gratis jaarabonnement. 


15 november 2010: Almeerse kunstenaar Agmon van der Veen geeft eigen kunstboek uit

 

Binnenkort méér hierover....

 

 

 

 

 


17 november 2010: thema-avond 'nederland leest'

In de nieuwe Bieb in Almere-Stad zal een speciale avond plaatsvinden rond de roman ‘De Grote Zaal’ geschreven door Jacoba van Velde. Deze vergeten parel, uitgegeven in 1953, wordt dit jaar in het kader van de 5e editie van de landelijke campagne ‘Nederland leest’ naar voren gebracht. Het thema is nog steeds aktueel en raakt ons diep. In een interaktieve voordracht vertelt Marga Haagmans, ervaren trainer en coach in de zorg, over de situatie in het rusthuis van 60 jaar geleden en zet deze af tegen de huidige gang van zaken in het verpleegtehuis. 

Fragmenten uit het boek, prikkelende vragen en levendige discussie worden afgewisseld met passende poëzie en muzikale intermezzo’s door de Vereniging Aldichter. Zij presenteren hun gedichten op een bijzondere manier, oa via powerpoint. Maarten Borger zingt met begeleiding van pianist Marcel van Dijk een aantal liederen van Schubert. 

Het programma begint om 20:00 uur in de Grote Zaal van de Nieuwe Bieb op 2e etage. Het programma duurt tot 22:00 uur. 

Aanmelden bij de klantenservice, toegang gratis. 

======================================

Een mooi uniek kado kopen? "WOORDKUNSTWOORD" met CD uitsluitend te bestellen bij Rim Sartori en Ivo Winnubst

scroll naar beneden, naar september 2010


10 november 2010:  pianomade Jan Jippe bespeelt de piano in de nieuwe bieb

klik op foto voor filmpje

 


 

zaterdag 6 november 2010 :  >> VEILINg << klik hier >>  Gedicht&Beeld <<

NB op 6 november 2010 is er een VEILING van de duo-kunstwerken > om 15.00 uur ook in de nieuwe Bieb

13 oktober 2010: gedicht & beeldprijs Almere

kijkdagen: vanaf 8 oktober 2010 (tijdens openingsuren) in de nieuwe BIEB (scroll ook naar beneden naar 13 oktober en 6 november 2010)

 


 

woensdag 3 november 2010: filmavond van casla in de nieuwe bieb

Vandaag een film over het werk van Santiago Calatrava. De inleiding wordt verzorgd door Gert-Jan de Jong. Het begint om 20.00 uur en kost 2.50 euro

 


30 oktober 2010: Harry Mulisch overleden

Zaterdagavond 30 oktober 2010 is schrijver Harry Mulisch overleden in zijn woonplaats A'dam. Hij werd 83 jaar.

Mulisch (geb. 1927 H' lem) was een van de bekendste (ook in het buitenland) Nederlandse schrijvers van de 20ste eeuw. Naast romans, schreef hij tientallen verhalen, gedichten, theaterstukken en  artikelen. Hij hoorde tot 'De grote 3'  met Gerard Reve en WF Hermans; maar soms ook gerekend tot 'De grote 4' met daarbij schrijver/dichter maar ook schilder Jan Wolkers (nu zijn allen overleden)

 


17 november 2010: 'nederland leest' in de nieuwe bieb

Op woensdag 17 november aanvang 20.00 uur in de nieuwe zaal van de nieuwe Bieb van Almere  een thema-avond rondom de roman De Grote Zaal van Jacoba vd Velde in het kader van de campagne ' Nederland leest' Spreker: Marga Haagmans.  Aldichters verzorgen de poëtische intermezzi. Muziek en zang: Maarten Borger 
Zaal open om 19.30 uur

 Een mooi uniek cadeau kopen? "WOORDKUNSTWOORD"  www.rimsartori.nl of  www.afterdaan.nl

 


zaterdag 6 november 2010: kunstveiling voor oeganda
Op 6 november 2010 is de veiling van 20 van de kunstwerken met gedicht. 

De helft van de opbrengst gaat dan naar een goed doel, de Almeerse stichting Weebale, die projekten uitvoert in Oeganda op het gebied van water en sanitair, in samenwerking met de lokale bevolking. Veiling om 15.00 uur in de nieuwe zaal van de nieuwe Bieb en iedereen mag daarbij aanwezig zijn en...meebieden natuurlijk! 

Op 13 oktober jl. was de Prijsuitreiking Gedicht & Beeld (scroll naar beneden naar die datum); 
 

Wil je van tevoren een rondleiding door de nieuwe Bieb, dan moet je je even aanmelden, vóór 1 november a.s. r.kristel@denieuwebibliotheek.nl

 


 

16-24 oktober 2010: week van de geschiedenis met lezing 'eindig laagland'

in casa casla (aan het Weerwaterplein)

Literair genootschap 'eindig laagland' organiseert in de Week van de Geschiedenis een lezing op maandag 18 oktober om 20.00 uur. 

De lezing gaat over de geschiedenis van de IJsselmeervissers.
Mevrouw Gees R. Gmelich Meijling-van Hemert vertelt over haar boek Vissen op een zoete zee.

 


13 oktober 2010: gedicht & beeldprijs Almere

prijsuitreiking om 20.00 uur (vanaf 19.30 uur welkom) in de nieuwe zaal (2e etage) van de nieuwe Bieb

De avond wordt muzikaal ondersteund door PiaNomaden en aan  elkaar gepraat door Peter van Schooten (foto)

 

 

NB op 6 november 2010 is er een VEILING van de duo-kunstwerken > Gedicht&Beeld om 15.00 uur ook in de nieuwe Bieb

kijkdagen: vanaf 8 oktober 2010 (tijdens openingsuren) in de nieuwe BIEB

kijk ook eens HIER


12 oktober 2010: almere door de ogen van Lareinawilleke

De natuur ; Zo vlakbij  Net om de hoek; Een pracht park  Waar ieder jaar ; Weer nieuw Leven te zien is

Als je Almere    In komt via de A6/A27   Zie de prachtige olifanten van Tom Claassen   Een fijn herkenbaar punt   Ik ben weer in Almere

Noorderplassen   De  prachtige vogels    Diversiteit    De zeearend is geland In Almere

De oude biep herrinering aan een expositie    Genaamd Vrijheid    De nieuwe bibliotheek  Een oase van informatie; 

Nog meer  En nog beter bereikbaar voor ieder uit Almere

Mijn visie over Almere    Een pracht stad waar men mooie herrinneringen kan maken. 

 

Door LaReinaWilleke

12-10-2010 Almere

copyright

(zij maakte dit gedicht bij een schilderij dat zij schonk aan de gemeente Almere klik > HIER en ga naar 12-10-2010)


NB sept.2010: nieuw omslag boek van dichter Rim Sartori en kunstenaar Ivo Winnubst

scroll 1 bericht naar beneden voor WoordKunstWoord (boek alleen verkrijgbaar bij Ivo en Rim!) en ook naar 30 mei 2010 voor de presentatie! 


26 september 2010: 'de gelukkige vlinder' op het schrijverspodium in h'sum

Hans Koekoek, de schrijver die ook zijn eigen boeken uitgeeft, ofwel 'De Gelukkige Vlinder' (onlangs nog paraat op de kunstmarkt in Almere-Haven tijdens het Haven-Festival) laat weten: 'Helaas, de zomer loopt nu al op z’n eind. Jammer! Wat houdt dit in? Dat houdt in dat we op zondagmiddag 26 september 2010 weer gaan starten met het 'Schrijvers & Luisteraars-Podium'.  (zoals vanouds in Café de Bock, Lage Naarderweg 2 in Hilversum

Het begint om 14.00 uur en duurt tot circa 16.30 uur.

'Het zal een bijzondere middag worden, ook voor mij. De bekende TV-producent Han Peekel zal de eerste exemplaren van mijn zojuist verschenen boeken: De Dates en Dwaze Mannen On The Road officieel over- handigen. Daarnaast gaan we als experiment dit keer geen schilderijen aan de muur tentoonstellen, maar de kunstenaar gaat via video-projektie het werk projekteren en geeft daarbij een beknopte uitleg. 

Als vanouds kunt u zover de tijd strekt,  uw verhalen, gedichten, aforismen, etc. ten gehore brengen. U heeft daar gemiddeld ca 5 minuten voor (afhankelijk van het aanbod) Het is heel prettig als u even mailt of u iets wilt brengen, dat maakt de indeling voor mij overzichtelijker en eerlijker. 

Zoals bekend, maar nog maar eens gezegd:  zonder bijdrage bent u ook van harte welkom. Luisteraars zijn net zo belangrijk als de auteurs!  Het vorige seizoen is bijzonder geslaagd geweest. We hadden pret en best wel een leuk nivo, met af en toe pareltjes. Laten we dat in het komende seizoen minimaal evenaren'. 

Aldus Hans Koekoek, de 'Gelukkige Vlinder'.
 

WELKOM – WELKOM – WELKOM – WELKOM – WELKOM – WELKOM


september 2010: WoordKunstwoord krijgt nieuw jasje

Het gezamenlijke boekwerk van schrijver/dichter Rim Sartori met tekeningen van Ivo Winnubst heeft een nieuw jasje gekregen! (scroll naar beneden naar de datum 30-5-2010 voor de presentatie van dit boek) De inhoud is onveranderd gebleven maar Ivo en Rim hebben het idee dat het boek er door de nieuwe omslag aantrekkelijker uit ziet. Op de kunstmarkt tijdens het havenfestival, waren zij present en poseerden zichtbaar trots met hun 'nieuwe' boek. Het boek is in eigen beheer uitgegeven dus dan wil je dat ook graag onder de aandacht brengen van de mensen want voor de uitgever is het 'gewoon nóg een boek'....Dus maar even vanaf deze plaats aandacht voor dit bijzondere -en fraai uitgevoerde-  boek!

 

Het boekwerk telt in totaal 84 pagina's (hardcover) en bevat afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en foto-grafiek van Ivo Winnubst, zo'n 37 stuks in full colour, en evenzovele gedichten van Rim Sartori. 

Het boekwerkje kost 19.95 euro, maar wil je de CD erbij waarop 10 gedichten worden voorgedragen, dan is het 22.50 euro

Rim Sartori > www.rimsartori.nl   Ivo Winnubst > www.hetandereportret.nl


maandag 20 september 2010: annejet van der zijl bij eindiglaagland in de roestbak

Het begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur, entree kost 7.50 euro in Theater De Roesbak in Almere-Haven

Annejet van der Zijl studeerde in A'dam en Londen. Ze werkte 10 jaar bij HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde op literaire geschied- schrijving. In 1998 debuteerde ze met het boek over de Blaricumse villa Jagtlust, het meest roemruchte artistieke broeinest van Nederland. In 2002 verscheen Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt (1911-1995). Annejet van der Zijl kreeg van Annie M.G. Schmidt's zoon de correspondentie van Schmidt met haar man en met haar moeder ter beschikking. Op grond van deze correspondentie, aangevuld met tientallen interviews en een schat aan nieuw materiaal reconstrueerde Van der Zijl gedetailleerd en met vele gevoel voor historische context het leven van Schmidt. Sonny Boy uit 2004 is een meeslepend verhaal gebaseerd op ware feiten over de liefde van de Surinaamse student Waldemar Nods en de veel oudere oer-Hollandse Rika van der Laan, getrouwd en moeder van 4 kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. Toch weten ze midden in de crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en hun zoon ‘Sonny Boy’. In 2010 promoveerde ze op een historische reconstructie van het eerste en tot dusverre meest onderbelichte deel van het leven van Prins Bernhard: zijn jeugd. Bernhard, een verborgen geschiedenis verscheen in maart 2010 bij Uitgeverij Querido. Ze werkte 5 jaar lang aan een nauwgezette historische reconstructie van zijn leven; baande zich een weg door alle rookgordijnen die in de loop der tijd rond hem waren opgetrokken en reisde door de geschiedenis van Europa, op zoek naar de verloren wereld waaruit hij voortkwam en de jongen die hij ooit was. 

Bernhard, een verborgen geschiedenis is genomineerd voor de Grote Geschiedenis Prijs 2010. 

Deze prijs (een initiatief van de Volkskrant, Historisch Nieuwsblad en de NPS/VPRO), zal in oktober voor de 4e keer uitgereikt worden.


aankondiging voor 15 september 2010

Almeers Dictee 2010 - meld je aan individueel of als team (vóór 1 sept. 2010) 

Woensdag 15 september om 20.00 uur vindt de 6e editie plaats van het Almeers Dictee. Ook dit jaar is de plaats van handeling de Burgerzaal van het Stadhuis. Daar zal burgemeester Annemarie Jorritsma het dictee voorlezen dat dit jaar geschreven is door de Almeerse (Arubaanse) schrijver/dichter Quito Nicolaas. Tijdens de pauze, waarin de dictees worden nagekeken, wordt de tekst van het dictee (met alle valkuilen) behandeld. De avond wordt gepresenteerd door Quinten Rijnja. 

Inschrijven. Het Almeers Dictee is voorbehouden aan iedereen die in Almere woont of werkt. Aan het dictee kan individueel of als team meegedaan worden. Een team bestaat uit 6 deelnemers. Bij ziekte/afwezigheid van een teamlid dient het team zelf voor vervanging te zorgen zodat het team wel uit  personen bestaat. In totaal is er plaats voor 120 deelnemers. Aanmelden kan digitaal via www.almere.nl/dictee


uiterste inzenddatum 15 juli 2010 voor Gedicht & beeldprijs!

De Gedicht&Beeldprijs Almere 2010 nadert de uiterste datum waarop duo-kunstwerken kunnen worden ingezonden. Deze wedstrijd, uitgeroepen door de nieuwe Bieb en boekhandel Selexyz Scheltema, is op 10 maart van start gegaan. Het uitgangspunt van de Gedicht&Beeldprijs is dat beeldend kunstenaars en dichters gezamenlijk een duo-kunstwerk maken, bestaande uit een Gedicht&Beeld, als losse werken of samengevoegd tot een geheel. De uiterste inzenddatum is donderdag 15 juli. Op woensdagavond 13 oktober 2010  is de prijsuitreiking in de nieuwe Bieb in Almere-Stad. Alle info >  www.gedichtenbeeld.nl


25 juni 2010: 'heftig' debatteren over imago van almere in nieuwe bieb

Vrijdag 25 juni 2010 in de nieuwe Zaal van de nieuwe Bieb van 20.00-22.00 uur kan er weer gedebatteerd worden, 

vandaag over het ' imago van Almere'

Uitgenodigd waren Frits Huis, raadslid Leefbaar Almere 

en Hans Snel van Almere CityMarketing

Toegang gratis.

 

 

Wat opviel, was dat Huis en Snel het in grote lijnen zo eens waren...verbaasde mij ten zeerste want 'in de politiek' is dat helemaal niet zo!

 

De aangekondigde burgemeester Annemarie Jorritsma zou ook meedoen aan deze (maandelijkse) debatten (ze had dit zelf aangekondigd in haar 'eigen column' in de AV, maar misschien moet ze die in het vervolg toch eerst zélf lezen ;-))  en er zou ook een optreden zijn door  'huiscabaret'....maar niets van dat al:  en Jorritsma komt pas weer in september ....ofzo

 

 

Irene en Lars waren de presentatoren.

In hun dagelijks leven houden zij zich bezig met ZieZus, 'eigenZinnig jeugdtheater' voor kinderen tot 12 jaar.

 

 

 

Een beetje slap 'debat' want aan de hand van enkele stellingen kon (moest) er gereageerd worden, en dat allemaal ook op een nogal kinderlijke manier, inklusief de kleurtjes rood of groen omhoog houden, gezamenlijk wat yellen, dat soort onnutte zaken (naar de mening van Kunst-enzo). 

 

 

 

Hoeveel stellingen er zouden komen....géén idee maar ineens waren ze 'op'...en allemaal nogal achterhaalde stellingen waar je niets aan had, een herhaling van zetten uit het recente verleden. Zelf had Kunst-enzo het idee dat het échte debat daarna begon......maar toen was het meteen alweer afgelopen!! Dus met 'Heftig!' had dit helemaal niks te maken! 

Naar aanleiding van een vraag uit de zaal, uit welke hoek het publiek kwam? Veel uit de onderwijshoek, ambtenaren, ondernemers, en zegge en schrijve maar één raadslid in het publiek, Remco Gommers van de PVV (hier na afloop in gesprek met o.a. Hans Snel, rechterfoto)

 

 

 

 


23 juni 2010: 3e kenniscafé 'de ene crisis is de andere niet' in nieuwe Bieb

Woensdag 23 juni 2010: het 3e Kenniscafé van dit seizoen; geinteresseerden zijn welkom in het Nieuwscafé om 20.00 uur in de nieuwe Bieb, naast het Stadhuis Almere. Toegang gratis. Deze avond is het thema: "De ene crisis is de andere niet". (organisatie: Plusbibliotheek Flevoland, ism VUconnected en Open Universiteit)

Kredietcrisis, bankencrisis, landencrisis, eurocrisis, consumentenvertrouwencrisis; in de economische wereld staat nu al bijna twee jaar lang één woord in hoofdletters geschreven: CRISIS. Het begon allemaal met de kredietcrisis. Maar hoe zit dat nu? Onze 3 gasten van deze avond lichten een tipje van de sluier op.
Cees Ullersma, hoofd reëel-economische beleid van De Nederlandse Bank, over de rol van banken in het economisch stelsel. Hij is als algemeen econoom afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op “Monetair beleid in een omgeving van lage inflatie”.
Martin van Winden, vermogensbeheerder, (mede)-auteur van onder meer “Leer beleggen als Warren Buffet”, “Slag om de toekomst” en “Rijk blijven”, is pleitbezorger van de terugkeer van de gulden. De 3e gast is Arthur Bouvy, directeur Retail Banking van Rabobank Almere. Inloop vanaf 19.30 uur.

Giovanna de Prisco en Tineke Bos verzorgen de muziek.

 


juni 2010: lirakabal nu ook te vinden op internet

klik hier >  Open Podium LiRaKaBal


3 juni 2010: stadsarchief almere verhuisd naar nieuwe bieb

Vanaf vandaag is het Stadsarchief Almere te vinden 'voor het publiek' in de nieuwe Bieb in Almere-Stad. Op de 4e etage, in het 'Stads-studiecentrum'  kunnen hier dokumenten, foto's, films, enz. over de historie van Almere geraadpleegd worden. Van dinsdag t/m vrijdag van 13.00-16.00 uur is er zelfs een spreekuur! 

Het Stadsarchief is natuurlijk nog steeds geinteresseerd in allerlei materiaal, suggesties of tips. Bellen tegenwoordig via 14 036 en mail stadsarchief@almere.nl

Meer info www.almere.nl/stadsarchief  en http://digitaal-erfgoed-almere.nl


zondag 30 mei 2010: presentatie gedichten&kunstbundel 'WoordKunstWoord'

en signeersessie door Ivo Winnubst en Rim Sartori

 Er was een heel evenement van gemaakt: eerst een welkomstwoord door Hans van de Willige (uitgeverij d'JongeHond, Zwolle); (Johnny Kraaijkamp was helaas verhinderd maar liet een gedicht horen via de geluidsband).

 

                                                                                   Ivo Winnubst en Rim Sartori                       klik op foto voor filmpje opening door Hans van Willige

 

 

Daarna voordracht door leden van  dichtersvereniging Aldichter.

 Het 1e exemplaar van de gezamenlijke bundel WoordKunstWoord van Rim Sartori (gedichten) en Ivo Winnubst (schilderijen) werd (met een opzwepende pianoroffel van Frans de Bruijn) aangeboden aan Elly Linzel.

Dichteres Rim Sartori werd er emotioneel van.....ook al van het feit dat Vereniging Aldichter al meer dan 10 jaar geleden werd opgericht door haar en Froukje Hansum, en nu nog steeds bestaat.

 

                                                                                                 Elly Linzel en Ivo Winnubst                                                klik op foto voor filmpje

 

 

Verder nog een saxofoon-intermezzo door Fabienne Uivel 

< en een bijzonder optreden van 4 Aldichters (inkl.de 'Waterdichter') 

 

                                                                                                                                                

klik HIER voor filmpje

 voor de  gezongen gedichten  

door Henry Muldrow

met aan de piano Francine Kersten 

 

 

 

 

 

30 mei 2010 om 14.00 uur werd in Avanti feestelijk gepresenteerd de gedichten & kunstbundel "WoordKunstWoord" van

 

<   Ivo Winnubst (beeldend kunstenaar)  en  Rim Sartori (dichteres) >

 


 
  schilderij: Marian de Ruijter   

  tekening: greta verduin                                                               

 

 

 

 

Programma: Welkom vanaf 13.30 uur, om 14.00 welkomstwoord door Hans van de Willige (uitgeverij d'JongeHond, Zwolle); 

daarna: voordracht Aldichters en Johnny Kraaijkamp; om 14.25 uur: aanbieden 1e exemplaar van de bundel WoordKunstWoord; om 14.30 Fabienne Uivel (jazz-saxofoon); om 14.30 uur:optreden Aldichters met om 14.55 uur: gezongen gedichten door Henry Muldrow, aan de piano: Francine Kersten. Om 15.10 uur: Rim Sartori draagt voor ...aan de hand van...; 15.25 uur: start van de signeersessie (tevens gelegenheid om de expo te bekijken); muziek: Frans de Bruijn, piano; om circa 16.30 afsluiting.                                      

Avanti zit aan de Kerkgracht 4 in Almere-Haven - de opening is om 14.00 uur, welkom vanaf 13.30 uur

Verdere info volgt op: www.rimsartori.nl  www.artivo.nl, www.dejongehond.nl 


27 mei 2010: kenniscafé met als thema 'Voeding': lees HIER verder (scroll naar 27/5)


20 mei 2010: sebastiaan labrie in nieuwe bieb over 'duurzaamheid'

Op donderdag 20 mei 2010 van 20.00 tot 22.00 uur gaat presentator Sebastiaan Labrie in de nieuwe zaal van de nieuwe Bieb in Almere-Stad met 3 gasten in gesprek over het thema Flevoland waterland, duurzaamland!. De talkshow is de 2e in de reeks ‘Flevoland Duurzaam’, dat een initiatief is van Europe Direct, VUconnected en Plusbibliotheek Flevoland. Presentator Sebastiaan Labrie is onder meer bekend van het programma ‘De ConsuMinderMan’, waarin hij zocht naar simpele alternatieven en oplossingen voor ‘groene’ knelpunten.  www.denieuwebibliotheek.nl


woensdag 19 mei 2010: Poetryslam in de nieuwe zaal van de nieuwe bieb

 De nieuwe Bieb organiseert woensdag 19 mei 2010 in de nieuwe zaal de 1e editie van De Woordmeester. Deze woordkunstwedstrijd is bedoeld om meer erkenning voor rap als poëzievorm te creëren en meer interesse bij de hiphop-generatie te kweken voor andere vormen van poëzie. De winnaar gaat naar de halve finale van het NK poetryslam in Tivoli in Utrecht. Het begint om 20.00 uur (€ 6,50 voor Bieb-leden en € 8,50 voor niet-leden) Kaarten  bij de klantenservicebalie van alle Biebs. Deze 1e poetry-slam-avond zullen bekende namen voor het voetlicht staan. Zo is een optreden te verwachten van Rosa Ana, Tim Beumers, De Gelogeerde Aap, Max Lerou, David Boelee en Jeroen Naakgeboren. De jury bestaat uit Barry Bouquet, Najiba Abdellaoui, Pom Wolf en Sven Ariaans.

Deze poetryslam is een initiatief van Justin Zaaijer (als poetryslammer bekend onder de naam Logos) en wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsfonds Almere, Europa tegen Armoede, Vereniging Aldichter, Meneer Campagne, Logos Logica en de nieuwe bibliotheek. De presentatie is in handen van Manu en Gijs ter Haar.  www.denieuwebibliotheek.nl


4 mei 2010: moNUment  

Op een sokkel
een mens gehakt
weer- en windbestendig.

Bij een grote razzia in
Amsterdam 5500 joden weg.
Gedichten en vergeet-mij-nietjes
102.000 stenen in Westerbork.
Pareltjes en niemendalletjes.
En verder twee leeuwen
uit gebroken spiegels, die
de lucht reflecteren.
Jan.W moet reparatie zelf betalen.
Traditioneel en vernieuwend.

A. Frank krijgt een dagboek
voor haar dertiende verjaardag.
Wijsheden en citaten mogen.
In de 'bloedkuul in't Goffertpark staat
een gedicht, er ontbreekt een komma.

In Het Bos der Onverzettelijken
zijn 2133 bomen geplant. Bij Madame Tussauds staat een beeld
van AH. te B. voor de liefhebbers.
Oh, Sammy vindt de wereld heel gemeen.

Wie was Anna de Trompetter?
Er is een ijsje uitgeloofd.
Zomaar langs de weg, door de bocht.

Bloemetjes, kaarsjes en 'De Schreeuw',
een Prettig Gesprek, ter inspiratie
voor vrijheid van meningsuiting.
Het is verboden op de Waterdriehoek
zonder vergunning te dansen. Wij staan

Minutenlang stil voor alle nabestaanden._

Rim Sartori    mei 2010
www.rimsartori.nl


19 mei 2010: De WoordmeesterPoetry Vs. Hiphop

Hij is eindelijk daar. De Woordmeester, de 1ste Poetryslam waarin 3 rappers het tegen 3 dichters opnemen. Normaal wordt dit evenement bestierd door bevlogen dichters, maar de organisator van De Woordmeester zag dit anders. Justin Zaaijer is namelijk naast organisator ook een kruisbestuiving tussen dichter en rapper onder de naam Logos. Een poetryperformer noemt hij zichzelf. Met deze kombi is hij ook huisdichter van het programma Spuiten & Slikken geworden en heeft diverse wedstrijden gewonnen. Met De Woordmeester wil hij laten zien dat deze beide werelden, hiphop en poëzie, elkaar veel kunnen bieden. Niet alleen de artiesten maar ook het publiek zal weer nieuwe vormen ontdekken. Naast een deelnemerslijst om je vingers bij af te likken is ook de presentatie in handen van een gevaarlijke dichter (Gijs ter Haar) en een intellectuele rapper (Manu).

Ook de Almeerse stadsrapper Kapthijn gaat een samenwerkingsverband aan met de Almeerse stadsdichter Mario Withoud als openingact van deze avond. Deze unieke kombinatie is nog niet eerder vertoond. Robotix doet de Woordmeester ook aan en laten wat poetry horen naast hun nieuwe werk. De muziek wordt verzorgd door Dj De D van Drumpatroon.

De eerste 2 rondes beslist het publiek wie er doorgaat en de 3de ronde zal de jury een winnaar aanwijzen. Deze winnaar zal ook naar de halve finale gaan van het NK Poetryslam in de Tivoli te Utrecht. Hoewel dit een wedstrijd is waarin 2 kampen tegenover elkaar lijken te staan is het juist de bedoeling dat deze dichter bij elkaar komen. Gezien de hele opzet van dit evenement zal dit een suksesvolle avond worden en een stap in de goede richting. Meer erkenning voor rap als poëzievorm en meer interesse voor andere vormen van poëzie. Inspirerend en revolutionair. 

www.logoslogica.com


woensdag 28 april 2010: 2e cultureel café de ark
In februari 2010 was het 1e Cultureel Café De Ark, dat in het teken stond van 'Water'. Behalve Niels Blomberg (waterdichter van Flevoland) 
Gerda Lenselink hield een presentatie over waterdilemma's en de kunstenaars van de waterkubus (als eerbetoon aan de polderpioniers).
Er was info over de Wetenschappelijke Steunfunctie van de nieuwe Bieb en een muskusrattenvanger vertelde over zijn beroep. Mariel Bisschops en Bertina Slettenhaar 
vertelden over hun 'bomen'-projekt ze met vrijwilligers breisels maakten voor bomen in Haven. Gedurende de hele avond waren er muzikale entr’actes.  
---------------------------------------------------
Het programma begint om 20.30 uur en zal rond 22.30 uur zijn afgelopen.  Entree gratis. 
Vandaag: Hein Walter en Siemen Bolhuis, beeldend kunstenaars, over hun samenwerking en de bijzondere manier waarop zij nieuwe Nederlanders laten inburgeren. 
De Tuin der Ontmoeting in Almere-Buiten is daarvan het resultaat. 
Verder draagt Mario Withoud (Stadsdichter van Almere) gedichten voor en is er aandacht voor architectuur. 
De Almeerse architekt Karen Heijne vertelt over haar werk. Ans van Berkum, direkteur van Casla, geeft info over dit Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap.
Muzikaal optreden: Caliband. Het Cultureel Café streeft ernaar zoveel mogelijk Almeerse (of Flevolandse) gasten uit te nodigen, die puur voor hun plezier en dat van het 
publiek willen optreden. Wij nodigen iedereen die het leuk vindt om in een informele sfeer elkaar te ontmoeten en tegelijkertijd de behoefte heeft om de culturele horizon 
te verbreden van harte uit om deze avond naar brasserie de Jongens van Almere op het Belfort 8 te komen.  Inloop vanaf 20.00 uur. 
Wel wil men graag een idee hebben hoeveel mensen van plan zijn te komen: doorgeven  ehlinzeldevries@hotmail.com  fhansum@hotmail.com 

22 april 2010: 1e Kenniscafé lees verder HIER (en scroll naar 22/4) in nieuwe bieb


Almere Poezieprijs in nieuw jasje

10 maart 2010: start wedstrijd 'gedicht & Beeld-prijs 2010' 

Op 10 maart is het startsein gegeven van de Gedicht&Beeldprijs Almere 2010, een voortzetting van de Almere Poëzieprijs. Uitgangspunt van deze wedstrijd is dat beeldend kunstenaars en dichters een duo-kunstwerk maken, bestaande uit een Gedicht&Beeld, als losse werken of samengevoegd tot één geheel. 

klik  HIER voor alle info

De uiterste inzenddatum is donderdag 15 juli 2010. Op woensdagavond 13 oktober volgt de prijsuitreiking. Aansluitend is er een 3 weken durende expo van de genomineerde kunstwerken ( afsluiting zaterdag 6 november met een veiling). Dit vindt allemaal plaats in de nieuwe Bieb Almere-Stad. 

De Gedicht&Beeldprijs Almere is een initiatief van boekhandel Selexyz Scheltema (hoofdsponsor), de nieuwe Bibliotheek, dichtersvereniging Aldichter en Kunstenaars community ArtMere. 


10 maart en 21 maart 2010: waarom is  aldichter  aktiever dan ooit dit jaar? 

Dichtersvereniging Aldichter heeft dit jaar heel wat in petto voor Almere, veel vernieuwende evenementen en optredens die zij organiseren in de loop van dit jaar. Volgens Justin Zaaijer (secretaris) komt dat door de enorme creatieve diversiteit van de dichtvereniging: 'juist omdat we zo verschillend zijn, komen we gezamenlijk tot veel leuke ideeën die we daarna ook in teamverband realiseren. Daarnaast timmeren we afzonderlijk ook aardig aan de weg, ieder op zijn eigen manier'. Maar dit poëtische jaar begint met de aftrap van de Beeld en Gedicht wedstrijd in Selexyz Scheltema op 10 maart tijdens de 75ste boekenweek. Hier zullen de Aldichters Niels Blomberg (waterdichter), Justin Zaaijer (Logos) en Petra Luijten verschillende gedichten voordragen in het thema van de boekenweek ‘Jong zijn’. Op 21 maart verzorgt Aldichter hun 1ste gezamenlijk optreden dit jaar in Avanti aan de Kerkgracht in Almere-Haven. Er is muziek en zang van Marcel van Dijk en Maarten Borger, veel gezelligheid en natuurlijk poëzie. De avond zal verdeeld worden in verschillende thema’s. Er zijn o.a. gedichten over stichting AAP, De Groene Kathedraal en de NS. Elk thema is weer anders aangekleed. Ook is er een open podium waar je je ter plekke voor kunt aanmelden.  Justin Zaaijer had laatst een tv optreden bij Spuiten & Slikken op BNN > klik HIER (28 febr.2010)
Op 14 maart a.s. is hij weer te zien bij dit programma, waarschijnlijk komt hij nog vaker terug bij diverse radio en tv programma’s.

Van de Aldichters Niels Blomberg, Mathanius Aldaoud en Rim Sartori komt binnenkort een bundel uit!

 
De gezamenlijke bundel van Rim Sartori en IVO Winnubst "WoordKunstWoord" wordt op 30 mei a.s. feestelijk gepresenteerd! (info volgt)
Hun bundel bestaat uit kunst &  illustraties in kleur, een gezamenlijk projekt dus van Ivo Winnubst en Rim Sartori (alle teksten), met CD erbij,
ingesproken door gastdichters maar.....de rest horen jullie binnenkort!! www.aldichter.nl
Op 19/5 a.s. Almeerse poetryslam tussen rappers en dichters ‘De Woordmeester. Op 22/9 een ode aan de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish in nieuwe Bieb.

75ste Boekenweek van woensdag 10 t/m zaterdag 20 maart 2010 

Het motto van dit jubileumjaar is TITAANTJES – Opgroeien in de letteren. 
Het motto Titaantjes is ontleend aan het gelijknamige verhaal van Nescio uit 1918, dat begint met een van de beroemdste zinnen uit de Nederlandse literatuur: 
‘Jongens waren we - maar aardige jongens’.
ipv het Boekenweekessay nu de jubileumuitgave met 75 auteurs die schrijven aan hun jonge ik.
Het Boekenbal, de officiële opening van de Boekenweek, is op 9 maart 2010. 
De Boekenweek werd voor het eerst gehouden in 1932 en was geïnspireerd op een Amerikaans voorbeeld. 
Doel was/is mensen uit te nodigen kennis te nemen van het brede boekenaanbod en stimuleren boeken te lezen.
Sinds 2001 scharen ook de openbare bibliotheken zich achter de Boekenweek.
Het Boekenweekgeschenk is sinds 1984 een literaire novelle met aandacht op de rijkdom van de Nederlandse literatuur.
Het Boekenweekgeschenk 2010 wordt dit jaar geschreven door Joost Zwagerman (Alkmaar 1964) debuut in 1986.
Sindsdien verschenen van hem romans, poëziebundels, columns, essays en kritieken.
In 2008 kreeg hij voor zijn hele oeuvre De Gouden Ganzenveer. Zwagerman werd ooit getypeerd als ’de meest complete schrijver van zijn generatie’. 
Meer info www.joostzwagerman.nl

26 + 27 februari 2010: stadsdichter Mario komt overal, vooral met de verkiezingen...

Ook stadsdichter Mario Withoud is present bij de introduktie van de AlmereVerhalen-schrijver, Stephan Sanders, op 26/2

De volgende dag 27/2 draagt hij een gedicht voor bij de onthulling van het kunstwerk Time= =Art in het Stadshart. En natuurlijk...ivm de verkiezingen (Mario is een echte PvdA'er) is hij te vinden in en rond de verkiezingswinkel en -markt tussen 12.00 -16.00 uur. Mario wil als stadsdichter prikkelen en laat een gedicht horen dat heet Almere Kiest. Zijn volgende optreden is op 1/3 in het kunstlokaal NS-station Muziekwijk tussen 16.45-17.45 uur.

klik ook >  HIER  voor de Stadsdichter


26 februari 2010: de start van een projekt de 'Almereverhalen'

Almere geeft op vrijdag 26 februari de aftrap van een bijzonder literair projekt: De AlmereVerhalen. 

Vanaf die dag woont Stephan Sanders (schrijver, columnist en radiopresentator) in het Schrijvershuis in het hart van de stad. Hij is daarmee de 1e auteur die een boek schrijft voor een reeks 'AlmereVerhalen' die iov de gemeente Almere wordt opgezet. Essay, roman, of toneel: de vorm en inhoud is aan hem, uitgangspunt is Almere. (foto Stephan Sanders: Phil Nijhuis)

Op 26 februari verwelkomt wethouder Arno Visser Stephan Sanders in het Schrijvershuis aan de Diagonaal 119 in het Stadscentrum. Tijdens een feestelijke bijeenkomst krijgt hij de sleutel en wordt officieel geïntroduceerd 'aan Almere'. Sanders' verblijf in Almere duurt tot 1 september 2010. Gedurende deze periode zal hij ook deelnemen aan diverse culturele festiviteiten zoals de cultuurnacht en aktiviteiten rond de opening van de nieuwe Bieb.

In de Cultuurnota 2009 -2012 'Stad met Verbeelding' lanceerde wethouder Arno Visser het idee om iedere 3 jaar een bekende Nederlandse auteur te vragen een literair werk te schrijven dat Almere als uitgangspunt heeft. Het kan hierbij gaan om de geschiedenis van de stad, om de positie als 'new town' of Almere als plaats van handeling.


Het Schrijvershuis wordt ter beschikking gesteld door projektontwikkelaar Amvest en De Alliantie Flevoland. Amvest levert als creatieve en innovatieve projekontwikkelaar graag een bijdrage aan De AlmereVerhalen; die verder ondersteund worden door De Culturele Onderneming, de nieuwe Bibliotheek Almere, Almere City Marketing en CASLA.


24 februari 2010: verslagje van het 1e Cultureel Café de ark

door Frouke Hansum

Op dinsdag 23 februari (scroll naar beneden, naar die datum) werd het eerste Cultureel Café de Ark gehouden, in brasserie de Jongens van Almere op het Belfort. In deze Ark kwamen ongeveer 90 bezoekers op een informele manier kennismaken met Almeerse makers, denkers en doeners die culturele activiteiten ontplooien: verhalen, gedichten, muziek, kunst, wetenschap en techniek. Het thema was Water. Niels Blomberg, de eerste waterdichter van Nederland, las gedichten voor uit zijn eerste bundel “Meer waterdicht”. Gerda Lenselink gaf een powerpresentatie over o.a. komende waterdilemma’s waar we in Nederland mee te maken gaan krijgen en waarbij het IJsselmeer een grote rol gaat spelen. Jonge Almeerse kunstenaars vertelden over hun eerbetoon aan de polderpioniers met hun tocht in een kubus van Almere naar Urk. Kunstenaars van Flevolands Vlijt presenteerden de bomenbreisels waaraan 250 Almeerders hebben meegewerkt. Er was een uiteenzetting over de Wetenschappelijke Steunfunctie van de Bibliotheek. De avond werd besloten met het verhaal van een muskusrattenvanger die opgezette exemplaren en vallen had meegenomen. Verder werd de avond opgeluisterd met muzikale entr’actes. Het volgende Cultureel Café De Ark is  28 april 2010.


Laatste boekenverkoop in oude bibliotheek Stad!!

op de zaterdagen 21 en 27 februari en op de zondagen 22 en 28 februari 

< De verhuizing naar de nieuwe bibliotheek staat voor de deur! 

Daarom organiseert de bibliotheek in Stad extra boekverkopen in de oude Bieb. Op 21 en 22 februari en op 27 en 28 februari kunnen geïnteresseerden hun privéverzameling tegen aantrekkelijke prijzen aanvullen. De boekverkoop vindt plaats in de hal en gang op de 1e etage in Almere-Stad. De zaterdagverkopen zijn op 21 en 27 februari van 10.00 uur tot 17.00 uur, de zondagverkopen zijn op 22 en 28 februari van 12.00 uur tot 17.00 uur; tijdens de boekverkoop worden boeken, maar ook tijdschriften, cd's, cd-roms en dvd's verkocht. Boeken voor volwassenen kosten € 1,-, boeken voor de jeugd € 0,75. Cd’s, dvd's, video's, cd-roms, en bladmuziek kosten € 2,-. Bijzondere boeken (bijvoorbeeld postzegelboeken en atlassen) worden geselekteerd en van een apart prijskaartje voorzien.  

Omdat deze Bieb in Stad vanaf zondag 7 maart is gesloten, zullen de restanten van de boekverkoop vanaf die datum verhuizen naar de Biebs in Buiten en Haven.  

 

Van maandag 8 maart t/m vrijdag 26 maart zijn deze bibliotheken extra geopend; vanaf zaterdag 27 maart 2010 zijn Haven en Buiten weer volgens de ‘normale openingstijden’ geopend.  
 


23 februari 2010: 'cultureel café de ark'

Eind november 2009 was er een zeer goed bezochte afscheidsavond van boekhandel de Ark(die helaas zoals zoveel andere ondernemers in het Stadshart failliet was gegaan) in Brasserie de Jongens van Almere (op het Belfort, waar ook  De Ark een poosje had gezeten), met muziek, poëzie, speeches en verhalen. Daar ontstand het idee dat we eigenlijk vaker  dergelijke avonden zouden moeten hebben……Een literair café in Almere? Inderdaad, ook 'de Jongens van Almere' vonden het een goed idee en nu zijn we zover dat er een plan ligt. Het idee van een literair café hebben is verruimd tot cultureel café met aandacht voor verhalen, gedichten, muziek, kunst, wetenschap en techniek.We streven ernaar het 4x per jaar te organiseren, 1x per seizoen. De naam ervoor is: Cultureel Café de Ark, als verwijzing naar de eerste culturele boekhandel van Almere. In deze 'Ark' kan men op een informele manier kennismaken met allerlei Almeerse makers, denkers en doeners die culturele akiviteiten ontplooien. 

Het eerste Cultureel Café de Ark is op dinsdag 23 februari 2010  om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)tot circa 22.00 uur  in De Jongens van Almere, (Belfort 8). 

 

Het thema van deze avond is: Water. Het jaar 2010 is het jaar van het water. In het programma draagt Niels Blomberg, de eerste waterdichter van Nederland, gedichten voor, spreekt ingenieur Gerda Lenselink over waterwerken, vertellen kunstenaars over hun eerbetoon aan de polderpioniers met de Tocht van Almere naar Urk en informeert Roy Paes ons over de Wetenschappelijke Steunfunktie van de Bibliotheek. We beginnen, pauzeren en eindigen met muziek.

We streven ernaar zoveel mogelijk Almeerse (of Flevolandse) gasten uit te nodigen, die puur voor hun plezier en dat van het publiek willen optreden. Er is namelijk geen budget voor deze bijeenkomsten. We * (= de organisatie:  Elly Linzel en Frouke Hansum van 'literair Laagland') zoeken toch kwaliteit!

Iedereen die het leuk vindt om in een informele sfeer elkaar te ontmoeten en tegelijkertijd de behoefte heeft om de culturele horizon te verbreden is van harte welkom! Entree gratis.Wel willen 'wij en de Jongens' graag een idee hebben hoeveel mensen van plan zijn te komen. Mail naar  Elly Linzel  of  Frouke Hansum 

-----------------------------------------------------------------------------------

Dit initiatief doet me sterk denken aan het Dichtersinitiatief dat al méér dan 10 jaar heeft overleefd met de naam: LiRaKaBAl, dat iedere maand plaatsvindt in Haddock (ook al gedurende al die jaren).  Ook hier is al vanaf het begin gelegenheid tot zelf voordragen uit eigen werk (of van anderen), te zingen, muziek te maken, verhalen te vertellen, van alles op het gebied van (klein- en andere)kunst (en) te laten horen en zien....

Wél loffelijk vind Kunst-enzo dat met deze naam 'Cultureel Café De Ark' deze voormalige Boekhandel nog wat eer krijgt, die 'm toekomt.... (GV)

 


zondag 21 februari 2010: alweer tijd voor lirakabal!

Op zondag 21 februari....  van 14.00 - 16 30 uur is er (natuurlijk) weer LIRAKABAL.  En ja, 'LiRaKabAl' bestaat al 12 jaar. Dat er nu ook een 'Ark-avond' gaat starten, vinden de Lirakaballers geen bezwaar, zij zien dat niet als concurrentie maar juist als: hoe méé van dit soort initiatieven en bijeenkomsten in Almere, hoe beter! 

LiRaKabAl is ànders: het open podium van LiRaKabAl staat open voor iedereen, zonder vooraanmelding, dus laagdrempelig! Ook is er géén 'thema'' ,  waardoor iedere middag onvoorspelbaar is, afwisselend èn uniek! Iedereen die komt kijken, màg iets doen op het podium, maar hoeft niet, logisch. Publiek geniet van wat er wordt gebracht. Het is ongedwongen, creatief, spontaan. Sommigen bereiden hun optreden heel goed voor; anderen roepen ineens spontaan 'o ja,  ik heb ook wel iets bij me, ... zal ik óók...?'  Iedere LiRaKabAl-middag is het weer spannend wat er gebeurt... 
Degenen die op dinsdag 23 februari 's avonds bij De Jongens van Almere gaan optreden, zouden het podium van Haddock Watersport diezelfde zondagmiddag kunnen en mogen gebruiken om er warm te draaien...is maar een idee....want iederéén is welkom. Om 13.30 uur is de zaal al open en kun je een drankje halen aan de bar, voor het begint. Van 14.00 tot 16.30 uur iduurt het, met altijd een 1/2 uur pauze om gezellig met elkaar te kunnen praten of kennismaken (want ook dat hoort erbij, bij Lirakabal). Meer info bij Colette Faber via  06 20892799. 

Entree: gratis maar een kleine bijdrage wordt op prijs gesteld (want niet gesubsidieerd). Tijd: van 14.00 tot 16.30 uur. Lokatie: Eetcafé van Haddock Watersport aan het Archerpad (achter 't OOR, aan het Weerwater), waar allerlei consumpties te koop zijn; of een hapje blijven eten, maakt je zondagmiddag tot een dubbel uitje!

 


28 januari 2010: Stadsdichter mario treedt op voor treinreizigers

klik op foto voor filmpje (uit 2008) >

De Almeerse stadsdichter Mario Withoud treedt donderdag 28 januari tussen 17.00-18.30 uur op in het Kunstlokaal van station Almere- Muziekwijk. Eerder die dag reist hij van 13.00-15.30 uur op het Almeerse deel van de Flevolijn. In de trein draagt hij gedichten voor ter aankondiging van zijn optreden. In december 2008 werd Mario tot stadsdichter benoemd door wethouder Arno Visser. De stadsdichter schrijft regelmatig gedichten over Almere en over de gebeurtenissen die hier plaatsvinden. De afgelopen maanden droeg Withoud voor bij de onthulling van een scheepswrak-kunstwerk en tijdens de landelijke stadsdichtersdag, waarbij een bundel werd gepresenteerd, waarin 3 stadsgedichten van Mario  www.almere.nl/stadsdichter

Kunstlokaal Muziekwijk is de voormalige wachtruimte van station Almere-Muziekwijk en wordt nu gebruikt als expo-ruimte;  ism Cultuur Spoor Nieuw Land (CSNL) en stadsdichter Mario Withoud is nu dit initiatief voor gedichtendag 2010 ontstaan.


27-1-2010: Kinderen en… omgaan met de dood in het leven 

boekpresentatie van/door Mary Fontaine

In januari 2010 verschijnt bij Kwintessens Uitgevers een bijzonder nieuw boek Kinderen en… omgaan met de dood in het leven', in de serie pedagogisch-didactische handboeken Kinderen en... Het is een werkboek om in de basisschool gebeurtenissen rond de dood te begeleiden. De auteur van het boek is Mary Fontaine, die al vele projekten heeft gedaan in scholen, waarbij kinderen leren omgaan met het moeilijk bespreekbare vraagstuk van de dood in het leven. Mary Fontaine is dood- en levenskunstenaar. Zij heeft projekten ontwikkeld voor diverse leeftijdsgroepen (in het basisonderwijs) waarbij kinderen leren met het moeilijk bespreekbare vraagstuk van de dood in het leven om te gaan. Zij geeft workshops op scholen en heeft haar eigen website voor meer informatie >  www.maryfontaine.nl

Op woensdagmiddag 27 januari 2010 om 15.30 uur vindt een presentatie van het boek plaats op basisschool de Caleidoscoop te Almere. Wethouder Martine Visser voor oa Onderwijs in de gemeente Almere zal daarbij aanwezig zijn, evenals de auteur van het boek en de direkteur van de school, die een speciale rol speelde bij de totstandkoming van de uitgave. Neem gerust contact op met de uitgever als u meer wilt weten over de presentatie.

De onvermijdelijke dood, die soms zo onvermijdelijk en dichtbij aanwezig dat kinderen er niet omheen kunnen. Omdat de dood nu eenmaal doet wat ie doet, onverwacht, vaak onbegrijpelijk, moeilijk, verdrietig, en soms word je er boos door. Juist kinderen wil je hiertegen beschermen. De dood in het leven van kinderen, de dood van levende kinderen. Niemand wil dat maar soms hebben we niets te willen..… 

 

Praktisch werkboek voor de scholen met een eerste houvast om leerlingen, teamleden en andere betrokkenen in en rond de school te ondersteunen, bv. wanneer de dood in het leven komt of om dit onderwerp zonder direkte aanleiding te verkennen. In de lessen wordt gewerkt met kunstzinnige middelen: Kinderen werken met materialen en manieren waarbij ervaringen op een vrije manier gecreëerd worden vanuit het kind. Er is geen goed of fout, maar ieder kind komt erachter hoe het voor hem of haar is. 

Het boek is gedrukt in 2 kleuren, telt circa 100 pagina’s en de prijs is € 39,95 (bestelnummer 0875). Meer info of bestellen info@kwintessens.nl of tel. 033 460 19 40  Kwintessens Uitgevers is gespecialiseerd in educatieve uitgaven voor het onderwijs en thuis. De methoden, projekten, boeken , digitale lessen en cd’s behandelen thema’s op het gebied van sociale competentie, burgerschap en wereldgodsdiensten. Het materiaal geeft invulling aan het kerndoel primair onderwijs: Oriëntatie op jezelf en de wereld. 


26 februari 2010: stephan sanders en de almere verhalen

Hij is schrijver, columnist en radiopresentator en komt op uitnodiging van de gemeente Almere een half jaar in Almere wonen in een appartement in het Stadshart tot 1 september 2010. Stephan Sanders gaat als eerste Nederlandse auteur een 'fictief literair werk' schrijven, uitgaande van de positie van Almere als 'New Town' of als plaats van handeling of de geschiedenis van Almere....dit alles in het kader van de serie  'AlmereVerhalen'. Wethouder Arno Visser is de aanstichter van dit idee nav de Cultuurnota 2009-2012 (hij wil dit iedere 3 jaar)

eea wordt ondersteund door 'de Culturele Onderneming, Bibliotheek Almere, de Alliantie, Almere City Marketing en CASLa


zondag 17 januari 2010: 1e lirakabal van dit jaar!

Helaas, in december ging het niet door. Het was zo echt heerlijk winter, dat het moeilijk werd om Haddock te bereiken maar op zondag 17 januari gaat het zeker wel door!  Iedereen is van harte welkom, de zaal is al om 13.30 uur open en het podiumgebeuren:  iedereen die wil, mag -zonder aanmelding vooraf-  het podium op, liefst met eigen werk: gedichten, verhalen of muziek. (of misschien wil je een evergreen laten horen en het publiek laten mee-zingen? Misschien wil je een tekst  voordragen van internet. Maar óók toneelscenes zijn welkom, cabaret, mime, alles wat je onder kleinkunst kunt rangschikken komt wel eens langs op het podium van Lirakabal. 

LiRaKabAl officieel want de naam staat voor: Literair Rariteiten Kabinet Almere. Het bestaat alweer 12 jaar... Kom gewoon eens kennismaken, je hoeft zelf niet eens wat te doen: je mag ook gewoon kijken en luisteren ;-)) Colette Faber, de moderator van Lirakabal en een trouwe groep zijn altijd erg blij als er weer nieuwe mensen bijkomen, of mensen die vroeger ooit eens geweest zijn, of hebben opgetreden.... iederéén is welkom! 

Entree: gratis maar een kleine bijdrage wordt op prijs gesteld (want niet gesubsidieerd). Tijd: van 14.00 tot 16.30 uur. Lokatie: Eetcafé van Haddock Watersport aan het Archerpad (achter 't OOR, aan het Weerwater), waar allerlei consumpties te koop zijn; of een hapje blijven eten, maakt je zondagmiddag tot een dubbel uitje!