politiek-enzo   2010

tekst en foto's: greta verduin                                                                    Archief 2009


aankondiging voor 2 januari 2011

 

ook nog op een zondag avond....2 januari 2011: Nieuwjaarsreceptie gemeente almere 2011

 

Deels besloten Nieuwjaarsreceptie Gemeente Almere uitsluitend voor de vrijwilligers, aangesloten bij Vrijwilligers Mantelzorg Centrale Almere (VMCA,) op zondag 2-1-2011 in Schouwburg Almere en Kunstlinie. Organisatie: gemeente Almere en de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA)  in het kader van 'het jaar van het vrijwilligerswerk 2011' . Dit jaar is er voor gekozen dit deel besloten te houden om alle genodigde vrijwilligers een plek te kunnen bieden. 

De gemeente Almere laat weten: 

'in voorgaande jaren was het officiële deel en het optreden van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest nog toegankelijk voor alle inwoners'.....

....maar dat klopt al jaren niet meer.....

klik maar eens hier voor de Nieuwjaarsreceptie 2009 en Nieuwjaarsreceptie 2008  

 

Alle inwoners zijn pas welkom ná 21.30 uur voor de Nieuwjaarsreceptie 2011

 

 

Leuk geregeld voor een gemeente met het grootste aantal jonge kinderen van Nederland!! Er zijn dan allerlei optredens, muziek en dans en het duurt zeker tot 23.30 uur. Iedereen mag dan komen zonder zich vooraf te moeten aanmelden en het is gratis....een idee wat er voor optredens zijn? 

Om 21.30-23.00 uur: dans & theater van de talentenklas van de Kunstlinie; en ook duo Quartier Latin; en Breaking Glass; en A6 Music met The A-Theme ensemble;

 21.30-22.00 uur: damesvocalgroep Fem@il; en ook selektieklas Dans van de Kunstlinie; 22.15-22.45 uur: musicalgroep van de gemeente Almere; 21.30 – 23.00 uur: kunstwerk Dag vd Dialoog Mariël Bisschops; en 21.30 – 23.00 uur concertpianiste Mirjam Tsoukernik, piano; Jazz tot 23.30 uur met Rembrandt Frerichs

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

Het programma voor de genodigde vrijwilligers begint eerder, waar zij kunnen genieten van de Nieuwjaarstoespraak van de burgemeester, die ook de Bonifatius- speld gaat uitreiken. Daarna zijn zij getuige van de uitreiking van de Ondernemersprijs door weth.Scholten en als afsluiting  een concert door het AJSO (Almeers Jeugd Symfonie Orkest)

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

Kunst-enzo wil niet zeggen dat 'vroeger alles beter was' maar feit is wél dat het er 'vroeger' veel ongedwongener aan toe ging. Ten eerste was het op een zaterdagmiddag,dus iedereen kon gewoon, al dan niet met z'n boodschappentas, het Stadhuis binnenlopen. Je kreeg dan een paar consumptiebonnen gratis (in het prille begin was dat nog niet, maar ja Almere groeide) en je kon daar iedereen tegenkomen, gewoon 'in het wild', dus óók  de Burgemeester, meestal getooid met de ambtsketting. Die stapte dan tussen 'zijn' burgers rond en maakte hier en daar een praatje. Later volgde het officiele gedeelte in de raadzaal en als die vol was, stond er beneden een groot scherm waarop alles te zien en te horen was. Er werd vaak een bepaald thema gekozen, zoals diverse landen.Overal was muziek te horen en er stonden in de 2 Passages (thema) kraampjes maar ook gemeentelijke diensten en andere organisaties, die zich profileerden. Beetje vergelijkbaar met een 'Gemeentedag' en meestal erg gezellig!  

Maar ja, al een paar jaar lang heeft de gemeente Almere 'in al haar wijsheid'(?)  beslist dat het over-georganiseerd moet worden....dus op een zondag (arme CU en CDA) en dan lekker laat op de avond....wie past er op de kinderen? 

Het is duidelijk: de Gemeente Almere wil de Burgers graag bij de Politiek betrekken!!! (wanneer zijn de Verkiezingen weer?)

 

 


10 december 2010: kieslijst pvv voor provinciale verkiezingen bekend

Onder het motto 'minder subsidie, meer Flevoland' gaat de PVV de Provinciale Verkiezingen van 2011 in met 18 kandidaten. 

Er wordt oa scherp gekeken naar de K&C-subsidies en multi-culti clubjes. Vanuit Almere komen er al bekende namen op voor: Raymond de Roon (nu PVV-raadslid Almere en PVV-2e Kamerlid) ; hij wordt lijstduwer bij de komende Verkiezingen. Verder Joram van Klaveren (ooit VVD-raadslid, nu ook PVV- 2e Kamerlid); hij wordt de lijsttrekker bij de Provinciale Verkiezingen. Bovendien staan nog 2 huidige PVV-raadsleden op die lijst: Toon van Dijk (die vaak het woord voert, ook als de Roon afwezig is wegens werkzaamheden in Den Haag) en Jenny Zerfowski, die PVV-raadslid is sinds de laatste gemeenteraads-verkiezingen Almere. 

Velen zullen misschien verbaasd zijn de naam van Willem Boutkan tegen te komen op de lijst! Hij is VVD gemeenteraadslid geweest en ook fraktie-assistent voor die partij. Hij heeft bewezen een zeer gedreven en liberaal (in de ware zin) politicus te zijn, met lef en bijzonder goede kontakten in de maatschappij, hij weet waar hij over praat. Bovendien heeft hij jarenlange bestuurs- maar ook werkervaring, ook in de Provincie. Hij staat op plaats 6 van de kieslijst.

 

< Willem Boutkan heeft zich bijv. in 2005 ook ingezet samen met bewoners tegen de komst van een TBS-kliniek in Almere (in een woonwijk) 'TBSNEE' en durfde dat in zijn funktie als gemeenteraadslid ook op te nemen tegen een boze burgemeester Jorritsma die alleen maar 'JA' wilde horen(en zo werd ook beslist op 14/5/2005) 

Boutkan werd bijna letterlijk de mond gesnoerd, ook door toenmalig mede-gemeenteraadslid Rob Beuse, van de PvdA > (die al voorgeprogrammeerd was door de toenmalige burgemeester Hans Ouwerkerk).

 

 

                                                                                                                                                                                      cartoon: greta verduin

 


9 december 2010: Jorritsma noemt raadsleden 'azijnpissers' op Politieke Markt

klik op > IMAGO van ALMERE


per 1-1-2011: burgemeester jorritsma vice-voorzitter CEMR

15/12/2007 Door: Jolinda Verwoert, Europa decentraal, kenniscentrum Europees recht en beleid voor decentrale overheden

Annemarie Jorritsma
, vanaf 1 januari voorzitter van de VNG, is tijdens de vergadering van het bestuur van de Council of European Municipalities and Regions (CEMR) op 4 en 5 december 2010 in Stuttgart gekozen tot vice-voorzitter. 

CEMR is de overkoepelende Europese vereniging voor decentrale overheden.

Sinds 2004 was VNG-voorzitter Wim Deetman eerste vice-voorzitter van CEMR. Hij wordt in deze funktie opgevolgd door Anders Knape, voorzitter van de Zweedse vereniging van lokale en regionale overheden. De burgemeester van Wenen, Michael Häupl, werd herkozen tot voorzitter van CEMR. Hij wil zich in de komende termijn van 4 jaar inzetten voor het versterken van de rol en bijdrage van decentrale overheden in Europa en de bevordering van lokale en regionale democratie. Tevens wil Häupl stedenbanden stimuleren als middel om Europees burgerschap te versterken en benadrukte hij het belang van lokale publieke diensten, die in overeen- stemming met het subsidiariteitsbeginsel (wat 'n woord ;-) worden uitgevoerd. Meer info (overzicht van het bestuur van CEMR vanaf 2008)


dinsdag 7 december 2010: extra politieke markt over werkplein

Er is een extra Politieke Markt aangevraagd door diverse partijen (Leefbaar Almere en de PVV) op dinsdag 7 december 2010 om 21.00 uur met als onderwerp: Waarheidsvinding wettelijke eisen Werkplein. Klik > hier om de agenda en achterliggende stukken van de gemeente te bekijken.

 

Klik ook > HIER - en bekijk/beluister de > video 

 


De telegraaf van 19 november 2010: jorritsma krijgt voorkeursbehandeling...

uit De Telegraaf van vrijdag 19-11-2010 door Bart Olmer

Buren van Annemarie Jorritsma zijn woedend dat de burgemeester van Almere een voorkeursbehandeling krijgt van de Provincie Flevoland. Aanleiding is de slepende rel rond de verboden warmtepompinstallatie onder het huis van Jorritsma. Zij koppelde 3 jaar geleden op bevel van de Provincie het bovengrondse systeem los van de diepe buizen in de aarde, maar de oude pijpen blijken slechts afgedicht te zijn en nimmer uit de grond te zijn gehaald. Het huis van Jorritsma staat in een zeldzaam waterwingebied. Twee buren van Jorritsma, die eenzelfde aardwarmte- installatie hadden, spenderen momenteel een fortuin om wel alle buizen uit de grond te halen, zoals de Provincie eist. Hun prachtige percelen liggen volledig open door graafmachines. 

Deze medebewoners van villawijk Overgooi eisen via hun advocaat mr. Peter de Booij dat de Provincie burgemeester Jorritsma dwingt ook haar perceel af te graven om de buizen te verwijderen. In een brief aan de provincie dreigt de advocaat met hoge schadeclaims, als de provincie de burgemeester een voorkeursbehandeling blijft geven: 'Ik constateer dat uw college zich in de loop der tijd in alle bochten heeft gewrongen om te ontkomen aan het gelijkheidsbeginsel ten opzicht van de familie Jorritsma', schrijft De Booij.

 

 Heeft een burgemeester een voorbeeldfunktie...of een voorkeursfunktie? (Kunst-enzo)


11 november 2010: dag van de duurzaamheid...géén kunst maar duurzame kunststof

De 'dag' begint om 12.00 uur in het Stadhuis Almere en gaat de hele dag door, op verschillende lokaties, eindigend met diner voor genodigden voor de 'duurzame 100' Voor het hele programma klik HIER 


Juist op deze Dag van de Duurzaamheid heeft de gemeente Almere de Kunststof Aanmoedigingsprijs 2010 gewonnen, tijdens het gemeentelijk Afvalcongres in Ede

De VNG (Ver.Ned. Gemeenten) reikte de prijs (een oorkonde in lijst) uit aan gemeenten die hun afval goed scheiden en Almere is een voorbeeld voor andere gemeenten voor het inzamelen van plastic verpakkingen. 

De gemeente Almere is in de zomer van 2010 begonnen met het apart inzamelen van plastic verpakkingen. Vanaf maart 2011 zamelen alle bewoners hun plastic apart in. Juist op de Dag van de Duurzaamheid ziet de gemeente deze prijs als een aanmoediging om door te gaan met deze duurzame manier van grondstoffen inzamelen.


almere vandaag van 30 oktober met artikel over Colette bertram (PVV)

In de pagina's 'Stadhuis aan huis' (gesubsidieerd door de gemeente Almere) in de gratis huis-aan-huis krant Almere Vandaag, staat in dit kader een artikel 'Nieuw in de Raad' waarbij wordt kennisgemaakt met een nieuw raadslid, deze keer Colette Bertram van de PVV. Onder het kopje 'Vrouwvriendelijk', doelend op haar partij de PVV, staat even verderop te lezen dat Bertram zich daarom verzet tegen burka's en hoofddoeken, die zij beschouwt als symbolen van onderdrukking, vrouwen verdienen beter.

Dus vervolgt Bertram - volgens de Almere Vandaag - 'Ik strijd voor geweld tegen vrouwen, met name tegen huiselijk geweld'........

Kunst-enzo neemt aan dat zij bedoelt dat zij juist strijdt TEGEN geweld tegen vrouwen...enz  ;-))

 


donderdag 21 oktober 2010: 250ste Politieke Markt

 

De eerste Politieke Markt was op donderdag 15 januari 2004.......

 

........de 100ste Politieke Markt was op 7 september 2006 (en toen waren er gebakjes ;-))  >>>

 


20 oktober 2010: 'fout gedicht' van stadsdichter geweigerd door gemeente almere

De gemeente Almere heeft in maart 2010 een gedicht dat stadsdichter Mario Withoud had aangeboden voor publikatie op de gemeentelijke site en de
Stadhuis-aan-huis-pagina niet gepubliceerd. (dat het toch even zichtbaar was, kwam door een 'veiligheidslek in de computer', volgens de gemeente) Maar het gedicht was gisteren wél even zichtbaar en daarna ineens wég...gek dat juist op die plek 'een veiligheidslek'  zou zitten.(maar misschien wel gehacked  ;-) . Overigens: de woordvoerder van de gemeente ontkent de volgende dag dat het gedicht er zelfs heeft ópgestaan....ach ja, ook dat is 'politiek'....
'Het gedicht had een politieke lading en de algemene stelregel voor de eigen media van de gemeente is dat er, zeker rondom de verkiezingen, geen specifieke aandacht aan een politieke partij wordt gegeven. Om die en geen andere reden wilde de gemeente, met medeweten (op aandringen!!) van burgemeester Jorritsma, niet tot publikatie over gegaan. 'Overigens stond het de stadsdichter vrij om het gedicht aan andere, niet gemeentelijke, media aan te bieden', aldus de persvoorlichter.

NB Het gedicht was al in zijn geheel te lezen op deze site van Kunst-enzo bij > IMAGO VAN ALMERE  zodat iedereen zijn/haar eigen oordeel kan vormen ';-)

De PVV had al eerder deze week gereageerd en vond dat ook de Stadsdichter mag zeggen en schrijven wat-ie wil;  PVV staat per slot voor Partij voor de Vrijheid; maar zij beraden zich nog omdat zij de inhoud van het gehele gedicht niet hadden gezien...

 


per vandaag (15/10/10): miranda joziasse nieuwe fraktievoorzitter vvd-almere

Zij neemt het stokje over van kollega-raadslid René Maertens. Door uitbreiding van taken in zijn reguliere baan is het fraktievoorzitterschap niet goed meer te combineren. Hij zegt het jammer te vinden want in de afgelopen maanden is de VVD-fraktie een hecht team geworden. In de persoon van Miranda Joziasse heeft de VVD fraktie een  goede opvolger. Zij heeft, voordat zij in de gemeenteraad van Almere kwam, 6 jaar ervaring op gedaan in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam. 

Joziasse zegt er ongelooflijk veel zin in te hebben: 'Almere is een mooie stad en de komende periode moeten wij belangrijke beslissingen nemen. Ik zie het fraktie-voorzitterschap als een bijzondere uitdaging en ik ben blij met het vertrouwen dat de fraktie unaniem in mij heeft uitgesproken'.


11 oktober 2010: Groenlinks in aktie met fnv voor dubbel spoor Almere-a'dam

 

 Onder het motto ‘Enkel spoort niet’ starten GroenLinks en FNV-Bondgenoten Spoor vandaag een aktie voor verdubbeling van de Flevolijn bij Almere. Het kabinet wil hier voorlopig vanaf zien. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt dit onbegrijpelijk: “Nu al zitten veel treinen overvol. En loopt het vast op het tracé. Dat wordt nog erger als de Hanzelijn eind 2012 wordt opgeleverd. Laat staan als Almere verder groeit.”  
Met dubbel spoor bij Almere krik je de capaciteit flink op. Dat is echt nodig volgens GroenLinks, want nu wordt het spoor tussen Almere, Amsterdam en Schiphol zo volgepropt dat de boel bij het minste of geringste probleem al vastloopt. Een goede bereikbaarheid van de Randstad met het openbaar vervoer staat op het spel. Ook mensen uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel zijn gebaat bij dubbel spoor. Anders staan ze straks met de mooie nieuwe Hanzelijn vanaf Zwolle in de treinenfile voor Almere. Via de websites van GroenLinks  FNV-Bondgenoten Spoor kunnen reizigers vanaf vandaag hun steun geven. 

 


 

7 oktober 2010: hans cranendonk overleden

 

uitvaart 14 oktober 2010 om 13.00 uur op begraafplaats Kruidenwijk, Almere-stad

 

 

De bekende VVD'er Hans Cranendonk is overleden. Hij was jarenlang bestuurslid, gemeenteraadslid, en enige tijd fraktievoorzitter van de Almeerse VVD. Hij heeft alle turbulente jaren meegemaakt in de Almeerse Politiek: de vaak snelle wisseling van burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren. 

In het 'dagelijks' leven was hij werkzaam bij TNT als rayonmanager, de laatste jaren bij DGA. Ook was hij voorzitter van het Parkhuis in Almere. Door een slopende ziekte werd hij geveld (19-12-'52)

 

 


 

12 oktober 2010: witte zaal op politieke markt krijgt kleur

 

Op eigen initiatief heeft de Almeerse kunstenares LaReina Willeke een schilderij vervaardigd (120 x 90 cm) om aan te bieden aan de gemeente Almere. Het schilderij heeft de naam 'Almere' en verbeeldt de toekomst van de stad. Pikant detail is dat nog niemand, buiten haarzelf, het schilderij heeft gezien ;-)  Wél heeft zij kortgeleden geexposeerd in de B-Passage van het Stadhuis Almere.

 

Naast het schilderij zal een gedicht te lezen zijn, waarvan bezoekers van de Politieke Markt één kunnen meenemen; het geheel zal een plek krijgen in de 'Witte Zaal' op de Politieke Markt. Klik > HIER

 

Wethouder Berdien Steunenberg zal het schilderij  'namens de gemeente'  in ontvangst nemen om 16.00 uur in de Witte zaal.

 

 

 

De naam LaReina (=spaans/ LaReine=frans) kreeg ze jaren geleden als bijnaam en ze gebruikt die als kunstenaresnaam, waar ze trots op zegt te zijn.

 

 

 


 

13 oktober 2010: trots op nederland afd. almere organiseert 'meedenk'-avond

 

Woensdag 13 oktober 2010 organiseert Trots op Nederland haar 1e 'meedenk'-avond in het Stadhuis Almere. 

Het begint om 19.30 en zal duren tot ongeveer 22.00 uur. 

Op deze ‘besloten’ avond zal uitleg worden gegeven over de stand van zaken vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart dit jaar. 

Verder zal er uitleg worden gegeven over de organisatie van Trots op Almere en de politieke koers. 

 

Op die avond zal ook een landelijke delegatie van Trots op Nederland aanwezig zijn, met uiteraard Rita Verdonk. Zij gaan u vertellen wat Trots van plan is de komende tijd en hoe het verder zal gaan, landelijk. 

 

Staat u achter het gedachtengoed van Trots en u wilt graag meepraten met ons over Almere, dan nodigen wij jong en oud van harte uit. 

Om hierbij aanwezig te zijn hoeft u ons alleen maar te mailen naar almere@trotsopnederland.com en u krijgt van ons een bevestiging

 

 

Na afloop +/- 22.00 uur kan de pers de lokale en landelijke TROTS te woord staan.

 


 

donderdag 9 september 2010: weer een 'frisse start' van de > politieke markt

 

Met van 21.30-22.00 uur een interpellatiedebat (voorstel Leefbaar Almere) over 'geen verdubbeling van het spoor' (terwijl wél beloofd door Min. Eurlings)

 


 

6 september 2010: wát een bak...alwéér een bak (voor plastic nu)

 

Wethouder BerdienSteunenberg gaat de allereerste plasticbak maandag 6 september 2010 -samen met kinderen van groep 8 van Brede School Wierwinde-  naar een bewoner brengen. Voor het inzamelen van plastic verpakkingen heeft de raad de volgende keuzes gemaakt: huishoudens in laagbouwwoningen krijgen een aparte plasticafval-bak naast de bestaande duobak (die is groen); huishoudens in de hoogbouw kunnen gebruik maken van bovengrondse inzameldepots. De bakken worden wijk voor wijk uitgezet. De eerste bewoners in de laagbouw krijgen op maandag 6 september een plasticbak. 

Voor groep 8 van Wierwinde begint de dag met een les over hergebruik van grondstoffen uit afval. Aansluitend gaan zij met behulp van een robot van kunstenaar Erik Fakkeldij plastic flessen in de plasticbak gooien. Tot slot brengen zij samen met wethouder Steunenberg de 1e bak naar een huishouden in de buurt van de school. De eerste wijken die zo'n plasticbak krijgen zijn: Hoven, Langshof, de Werven, de Grienden, de Meenten en Overgouw. Eind maart 2011 kunnen alle huishoudens hun plastic verpakkingen gescheiden aanbieden.  

Tegelijk met de plasticbak (die is oranje) biedt de gemeente bewoners ook een aparte bak aan voor het oud papier (die is blauw). Onderzoek heeft aangetoond dat huishoudens met een aparte papierbak meer papier inzamelen. In de eerste wijken waar de plasticbak wordt uitgezet, heeft 1/3 van de bewoners ook een papierbak aangevraagd.  

Wijzigingen ophaalschema. In de wijken waar de plasticbak is uitgezet, wijzigt het ophaalschema. De duobak en de plasticbak worden dan om de week geleegd.  

Mijn afval maakt winst. Plastic verpakkingen leveren als grondstof geld op. Als de huishoudens voldoende plastic inzamelen, dan kan in de toekomst de afvalstoffen- heffing misschien omlaag. Op dit moment worden al glas, papier en karton, bio-afval (GFT) en textiel en schoenen apart ingezameld. Uiteindelijk doel is om zoveel grondstoffen uit afval te winnen dat er maar weinig restafval overblijft. Meer info www.mijnafvalmaaktwinst.nl  

Achtergrond. De rijksoverheid heeft de Nederlandse gemeenten opgedragen in 2010 plastic verpakkingen van haar burgers in te zamelen. Met deze maatregel wil de overheid het gebruik van steeds schaarser wordende grondstoffen beperken en de uitstoot van broeikasgas tegen gaan.


De gemeenteraad is op reces t/m 29 augustus 2010


1 september 2010: almere 'teleurgesteld' over besluit flevolijn

Ga naar Leo Schouwenaar's Blog > 1-9-2010: 'Adri, berg de maquettes maar even op"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eerder deze week werd duidelijk dat de Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat kiest voor een serie benutting(betuttings)maatregelen om de capaciteit van de Flevolijn op de korte termijn uit te breiden, dus géén - beloofde- gedeeltelijke verdubbeling van het spoor. Een bitter bericht, vindt wethouder Adri Duivesteijn, omdat het nu genomen besluit niet de robuuste basis biedt die de groei van Almere vereist. “Natuurlijk is het positief dat de bereikbaarheid op korte termijn verbetert. Tegelijkertijd vinden wij de oplossing die Eurlings nu aandraagt niet voldoende.” Duivesteijn stelt een politieke beoordeling uit tot het najaar: “De minister heeft toegezegd dat het nieuwe kabinet nog dit jaar besluit over maatregelen op de middenlange termijn. Het is goed denkbaar dat dan alsnog wordt besloten de Flevolijn gedeeltelijk te verdubbelen. Dat is het moment waarop wij de balans opmaken en kunnen beoordelen of het dan gepresenteerde maatregelenpakket voldoende is.

Onbetrouwbare Haagse overheid....

De verdubbeling van de Flevolijn is onderdeel van het projekt OV SAAL. Doel is de openbaar vervoerverbinding tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad fors te verbeteren. Het projekt kent verschillende trajekten, die elk met elkaar in verbinding staan. Het gaat om verbeteringen op korte, middenlange  en lange termijn. In maart 2008 is overeenstemming bereikt over de korte termijn maatregelen voor het gehele OV SAAL-trajekt. 

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft het Tracé- besluit dat betrekking heeft op maatregelen voor het ‘oude land’ inmiddels vastgesteld. “Dit besluit is essentieel voor een betere bereikbaarheid van Almere”, benadrukt Duivesteijn. “Je kunt het vergelijken met de verdubbeling van de A6; als we dat doen zónder ook de A1 uit te breiden, nemen de files alleen maar toe.” Met betrekking tot de korte termijn maatregelen voor het ‘nieuwe land’ heeft de minister nu besloten om te kiezen voor ben/tuttingsmaatregelen, ipv een gedeeltelijke verdubbeling van de Flevolijn. Aanleiding om op de korte termijn af te zien van de beoogde gedeeltelijke verdubbeling van de Flevolijn, is een kostenoverschrijding van tenminste 100%. De minister kiest voor een andere aanpak, waarmee - binnen het beschikbare budget - dezelfde capaciteitsuitbreiding kan worden bereikt. Het gaat om het zogenaamde ‘kort volgen’, de realisatie van geluidsmaatregelen en de aanleg van keersporen. Door deze maatregelen groeit het aantal treinen tussen Almere en Amsterdam in 2013 - wanneer de Hanzelijn wordt geopend - van 8 naar 10 p/u in beide richtingen en komt er een direkte verbinding tussen Groningen, Zwolle, Almere, Amsterdam Zuid en Den Haag. In 2016 stijgt het aantal treinen tussen Almere en Amsterdam verder van tien naar twaalf per uur in beide richtingen.

Duivesteijn (Almere) teleurgesteld naar vol begrip voor Eurlings (Den Haag)

Wethouder Duivesteijn is teleurgesteld over het besluit van Eurlings, maar begrijpt dat zo’n kostenoverschrijding leidt tot een bestuurlijke heroverweging. “Het is geen kwestie van ‘voor’ of ‘tegen’. De werkelijkheid is complexer. Ja, natuurlijk hadden wij liever gehad dat was gekozen voor een gedeeltelijke verdubbeling van de Flevolijn. Maar ik heb ook waardering voor het feit dat een demissionaire minister nadrukkelijk kiest voor het doorvoeren van kostbare maatregelen, en de besluitvorming over de middenlange termijn aanzienlijk versnelt. Daarmee ontstaat nog dit jaar zicht op de uiteindelijke oplossing.”  

De politieke weging van het besluit van de minister verschuift daarmee naar het najaar 2010. Adri  Duivesteijn

Dan zal het Almeerse gemeentebestuur een eindoordeel moeten vellen: maakt het nieuwe kabinet een toekomstbestendige keuze?”

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wáár zijn we nu mee bezig? 

Géén nieuwe Hollandsebrug.....te duur....géén verdubbeling spoorlijn.....te duur....vindt 'Den Haag'

De oplossing van 'Almere': géén huizen bouwen voor de Randstad want......géén infrastruktuur...!!!


20 augustus 2010: CDA doemdenker hasper verdoemt PVV

Fraktievoorzitter Henk Hasper van de Almeerse CDA-fractie hoopt dat de PVV van Geert Wilders, net als in Almere, in de oppositie terechtkomt. Daarom heeft hij zijn handtekening onder het manifest voor CDA-leden gezet, dat tegen regeringssamenwerking is met de PVV. Partijvoorzitter Henk Bleker nam het manifest 'Wij staan voor onze grondrechten' in ontvangst.Volgens Hasper hoeft er wat hem betreft niet onderhandeld te worden zolang de PVV daarbij zit: 'ik kan niet accepteren dat een partij bepaalde mensen wegzet als 2erangsburgers op grond van geloofsovertuigingen', aldus Hasper.

Inmiddels ontkomt Hasper in de Almeerse gemeenteraad niet meer aan de PVV-fractie. 'Ik heb niets aan te merken op de Almeerse PVV-raadsleden. Het zijn allemaal mensen die hard werken en zich goed verdiepen en inlezen in onderwerpen. Maar ook hier zijn ze in de oppositie beland vanwege radicale standpunten, zoals het hoofddoekjesverbod'. Hasper hoopt dat het ook die kant op gaat met de formatieonderhandelingen en dat de PVV ook landelijk geen verantwoordelijke rol binnen de regering krijgt.


 

augustus 2010: de pvv zoekt kandidaten voor provinciale verkiezingen

Voor de PVV is het belangrijk om in zoveel mogelijk provincies mee te doen aan de Provinciale Verkiezingen (in maart 2011). Naar gelang het aantal zetels dat in de provincies wordt gehaald, wordt de 1e Kamer (ofwel: de Senaat) samengesteld; zij gaan over goedkeuring wetgeving. De PVV heeft nu geen zetels in de 1e Kamer en heeft daar dus nu geen invloed op. Raymond de Roon (zowel 2e Kamerlid als raadslid in Almere) stelt samen met kollega-Kamerlid Joram van Klaveren (voorheen VVD-raadslid in Almere) de kieslijst op. Zij zoeken dus kandidaten die het gedachtengoed van de PVV ondersteunen en liefst een maatschappelijke carriere hebben. Veiligheid en subsidies zijn enkele speerpunten maar wat er verder in hun programma komt te staan? Dat mogen die kandidaten zelf uitmaken.


donderdag 8 juli 2010: stadsdichter sluit politiek seizoen af in stadhuis almere

Op 8 juli vergadert de Almeerse gemeenteraad de laatste keer voor het zomerreces. Een moment waar Stadsdichter Mario Withoud samen met de raad in het stadhuis bij stil staat. De afsluiting van het seizoen doet de stadsdichter op gepaste wijze: met gedichten en enkele stichtelijke woorden.  De stadsdichter is goed voorbereid op dit moment. “Een politiek seizoen afsluiten doe ik niet iedere dag. Om Reve te parafraseren ben ik ook bang dat als ik het seizoen afgesloten heb, het nooit meer open gaat…” 

Speciaal voor de raadsleden heeft Withoud een gedicht geschreven: Eerst Almere Centrum Dit gedicht is vanaf 10 juli te vinden op: www.mariowithoud.nl/stadsdichter  en  www.almere.nl/stadsdichter   In december 2008 werd Mario tot stadsdichter benoemd door toenmalige cultuurwethouder Arno Visser.  Gevraagd en ongevraagd dicht Withoud over zijn woonplaats. Volgens Withoud gebruikt hij geen standaarddichtvorm maar is kenmerkend dat ze regelmatig een clou of minimaal een concluderende slotregel hebben die op (zwarte) humor is gebaseerd. 


30 juni 2010: alwéér géén hollandse brug voor almere!
Minister van Verkeer & Waterstaat Camiel Eurlings heeft een streep getrokken wbt de uitbreiding van de Hollandse Brug: 
de ontwerpen voor een dubbeldeks-brug zijn te duur > www.cobouw.nl
De uitbreiding maakt deel uit van de wegverbreding tussen Schiphol, Amsterdam en Almere.
Vorig jaar werden 3 ontwerpen geselekteerd (uit 72 inzendingen) Eurlings beloofde het budget te verhogen met 10% als één van de ontwerpen zou winnen!
Maar alle drie de ontwerpen bleken het budget te overschrijden, maar een kans om het aan te passen krijgen ze niet meer!
Dat kán toch niet!
 

23 juni 2010: jorritsma niet naar a'dam
De Almeerse burgemeester VVD-Annemarie Jorritsma wordt géén burgemeester van Amsterdam!
PvdA-Eberhard van der Laan is voorgedragen als nieuwe burgemeester, na overleg van de A'damse gemeenteraad. 
Al gaat alles in het 'geheim' (niet meer van deze tijd ...) er kwam tóch naar buiten dat de vertrouwenscommissie had gekozen voor Anemarie Jorritsma.....
(die steeds ontkende dat zij gesolliciteerd zou hebben naar het ambt van Burgemeester van A'dam)
......die commissie is dus 'gepasseerd' door de raad.
(NB op 1 april 2010 had Kunst-enzo dit solliciteren al 'voorvoeld')
 

woensdag 9 juni 2010: op welke partij zouden zij gaan stemmen??
Vandaag kan er gestemd worden voor leden van de Tweede Kamer, in 100 verschillende stemburo's in Almere.
De gemeente Almere laat weten dat ook Almeerse wethouders gaan stemmen, in het Stadhuis om 10.00 uur (komt dat zien!!)
Wáár zouden de nieuwe PvdA-wethouder Ineke Smidt en de opnieuw gekozen VVD-wethouder Arno Visser toch op gaan stemmen...??

 8 juni 2010: marc witteman opvolger gedeputeerde john bos (per 1/9/10)

De PvdA statenfraktie van de provincie Flevoland heeft Marc Witteman (49) voorgedragen als kandidaat gedeputeerde. Hij is de beoogde opvolger van John Bos, die per 1 september 2010 vertrekt. Marc Witteman: 'Het is voor mij een mooi vervolg op mijn bestuurlijke loopbaan. Ik ga me inzetten om door de combinatie van mijn bestuurlijke ervaring en de nieuwe samenwerking in Flevoland een bijdrage te leveren aan de bestuurlijke opgaven in de provincie.'  

Marc Witteman is na een loopbaan in het bedrijfsleven de afgelopen 12 jaar fulltime bestuurder geweest in de Leidse regio. Eerst als wethouder van Hillegom, daarna als waarnemend burgemeester van Warmond en de laatste 4 jaar als wethouder in Leiden. In deze periode had hij Economische Zaken, Sport en Personeel & Organisatie in portefeuille. (foto: Provincie Flevoland)  

Hij woont samen met vrouw Leny en 3 kinderen in Leiden.

 


maandag 31 mei 2010: fred teeven op werkbezoek in almere-haven

Fred Teeven zal samen met kandidaat Tweede Kamer lid Helma Lodders, en werkbezoek brengen aan Almere-Haven. Samen met lokale ondernemers, politie en burgemeester Jorritsma, wordt gesproken over het nut en noodzaak van cameratoezicht in Almere-Haven

 


zaterdag 29 mei 2010: verkiezingstijd, daar zijn ze weer.....met bussen vol!

Landelijke canvasdag VVD

Hoe verzinnen ze het in Den Haag 'Canvasdag?' Doet mij meteen denken aan 'tegen het canvas gaan' in de bokssport...en eigenlijk is dat natuurlijk heel goed gedacht als het over Politiek gaat ;-)) Maar goed, de VVD Almere gaat op deze dag 'massaal de straat op om hun potentiele kiezers thuis op te zoeken' . Dat doen ze samen met (kandidaat) 2e Kamerleden, die natuurlijk graag gekozen willen worden op 9 juni a.s. zoals Edith Schippers, Helma Lodders (foto), Ronald Vuijk en Stef Blok. Ze willen 'gewoon aanbellen' bij bewoners en in gesprek gaan over wat de VVD voor plannen heeft om Nederland door de crisis te loodsen....maar ook over veiligheid, belastingen en economie. 

 

In totaal rijden er 12 busjes met potentiele kamerleden een soort marathon door heel Nederland, ze doen zo'n 45 dorpen en steden aan. Om 18.00 uur zijn de teams weer terug in Gouda, waar Ivo Opstelten ze zal ontvangen en ongetwijfeld: en borrel na!

 

 


27 mei 2010: weer zo'n super-aktie 'hoe betrekken we burgers meer bij de politiek'?

Op deze donderdagavond wordt tijdens de Politieke Markt ook afscheid genomen van de 'oude' wethouders en de 'nieuwe' geinstalleerd. Het begint zoals gewoonlijk al om 19.00 uur en na diverse agendapunten is er van 21.00 uur pauze tot 21.30 uur; daarna begint de Carrousel. Aan het eind is dan de College-wisseling gepland: van 22.00 tot 23.30 uur!!! (met dat afscheid + de installatie helemaal aan het eind, na 23.00 uur)

Politiek Almere, hebben jullie wel enig idee HOE jullie te werk gaan, hoe weinig respekt jullie tonen naar 'de Burgers', waar jullie het voor horen te doen, want jullie zijn in dienst van die 'Burgers'! Dit is toch geen tijd om mensen te laten kennismaken met 'hun' nieuwe College? Hoe simpel had het niet gekund....van 21.00-21.30 uur de College-wisseling, met waarschijnlijk veel belangstellenden, vooral burgers, en dan de Carrousel gewoon een half uurtje later laten beginnen. Voor de politiek, burgemeester en wethouders, de gemeenteraad maakt het totaal geen verschil in tijd....dus: gemiste kans weer!!

En dan later niet zeuren dat 'Burgers' zo ongeinteresseerd zijn in de politiek...

Tijdens het afscheid van de wethouders, op de Politieke Markt,  ontving Berdien Steunenberg (CDA) een lintje, zij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Berdien kwam in de gemeenteraad in 1998 en bleef 3 raadsperiodes, waarvan zij per 15/3/07 ook fraktievoorzitter was van het CDA Almere. Even later werd zij opnieuw geinstalleerd maar nu als wethouder, net als haar voorgangster Martine Visser, een 'gedeelde wethouder' voor zowel CDA als CU.

De 6 nieuwe wethouders zijn: 

2 voor de PvdA: Adri Duivesteijn (opnieuw) en Ineke Smidt; 2 voor de VVD: Arno Visser (opnieuw) en Ben Scholten; 1 voor D66: René Peeters en 1 voor CDA/CU: Berdien Steunenberg

 

 


nee, het wordt woensdag 19 mei 2010: presentatie nieuw (...) college en programma-akkoord

Woensdag 19 mei om 13.00 uur maakt PvdA'er Alphons Muurlink namens de onderhandelaars van PvdA-VVD-D66-CDA/CU het tussen deze partijen gesloten
programma-akkoord (Oostvaardersakkoord 2010-2014) bekend en licht het nader toe. Tevens kondigt hij aan wie de beoogde wethouders namens deze 5 coalitie-
partijen in het college van B & W van Almere voor de komende vier jaar zijn. Op D66 na: andere 'poppetjes' maar zelfde formatie....
Ik moet toegeven dat ik helemaal fout had ingeschat welke 'nieuwe wethouders van buiten' zouden worden ingehuurd....
 
Het zijn geworden: voor de PvdA: Ineke Smidt > 
(dir. Federatie Opvang en oud-dir. GGD-Flevoland) krijgt de portefeuille Sociaal krachtig
< voor de VVD: Ben Scholten, (oud. dir. RaboBank Almere), hij krijgt de portefeuille economie
 
voor D66: René Peeters krijgt de portefeuille Onderwijs & Jeugd; 
 
 de combi CDA/CU Berdien Steunenberg (oud-raadslid) krijgt in haar portefeuille cultuur, milieu, recreatie & openbaar vervoer en parkeerbeleid
 
Arno Visser (VVD) mag weer terug als wethouder, hij krijgt financien in zijn pakket, ook terug zijn kollega Adri Duivesteijn (PvdA) met Ontwikkeling in zijn pakket.

Onder de noemer ‘Investeren in een gezond Almere’ focust het vandaag gepresenteerde coalitieakkoord zich op 3 impulsen. Er wordt €20 miljoen extra uitgetrok-  ken om antwoord te bieden op maatschappelijke vraagstukken op het gebied van onderwijs, veiligheid en economie. Tegelijkertijd treft de economische crisis ook Almere, en zal er fors moeten worden bezuinigd. Er wordt nadrukkelijk gekozen voor de stap van beleid naar uitvoering, en resultaatgericht werken ín de wijk wordt gestimuleerd. Dat is de kern van het Oostvaardersakkoord - vernoemd naar de lokatie waar het coalitieakkoord tot stand is gekomen - dat de nieuwe coalitie- partners PvdA, VVD, D66 en CDA/CU vandaag naar buiten brachten. Er zijn 6 kandidaat wethouders voorgedragen die, na instemming van de gemeenteraad, de dagelijkse uitvoering van het coalitieakkoord op zich zullen nemen: Adri Duivesteijn (PvdA), Ineke Smidt (PvdA), Arno Visser (VVD), Ben Scholten (VVD), René Peeters (D66) en Berdien Steunenberg (CDA/ChristenUnie). Het coalitieakkoord gaat uit van de bestaande kwaliteiten van Almere: de ruimte, het groen en omringende water, de rustige woonwijken, de verschillende centra met steeds betere voorzieningen, het ondernemersklimaat, de zorg en de sociale zekerheid bieden een stabiele basis voor verdere ontwikkeling van de stad, en worden dan ook behouden en versterkt. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan verbeteringen op het gebied van onderwijs, veiligheid en economie. Alphons Muurlink, fraktievoorzitter PvdA: “De kwaliteit van ons onderwijs laat op onderdelen te wensen over. Dat is onacceptabel. Mensen in de stad voelen zich niet altijd veilig, en het aantal arbeidsplaatsen is lager dan de vraag. Dát zijn de maatschappelijke vraagstukken waar wij ons de komende jaren over willen buigen.” Naast de reguliere middelen wordt jaarlijks €5 miljoen vrijgemaakt voor een impuls op deze drie beleidsterreinen. Daarnaast wordt in de komende vijf jaar ruim €1 miljard geïnvesteerd in de ontwikkeling en het behoud van aantrekkelijke woon- en werkmilieus. Een ander speerpunt van het nieuwe College van B&W, is het stimuleren van aktief burgerschap. Meer en meer mensen participeren aktief in de maatschappij. Deze beweging wordt, in lijn met het Almere PrincipleMensen maken de stad’, gestimuleerd. Om de eigen kracht in de samenleving te versterken, zoekt het nieuwe College de verbinding met bewoners, bedrijven en organisaties in de wijken. Dat gebeurt onder andere door het aanstellen van kontakt-wethouders voor de verschillende stadsdelen. Deze wethouder houdt maandelijks spreekuur in het stadsdeel, zodat konkreet invulling wordt gegeven aan de ambitie om ‘ogen en oren in de wijk’ open te houden. In het coalitieprogramma wordt nadrukkelijk gekozen om de stap van beleid naar uitvoering te zetten. In de afgelopen periode is een brede, kwalitatief goede, beleidsbasis gelegd. Er zijn plannen ontwikkeld voor bijv. de Laren en de Kustzone Poort, en er zijn als de Economische Visie en Passie voor Sport gereed. Deze plannen worden nu, ism de verschillende partijen in de stad, uitgewerkt. Er wordt vooral geïnvesteerd in de implementatie van bestaand beleid. De economische crisis dwingt tot omvangrijke bezuinigingen. De coalitie voorziet een tekort van 5% op de begroting van 2015, wat neerkomt op €25 miljoen. Om te anticiperen op dit begrotingstekort, worden direkt maatregelen voorbereid. Oplossingen liggen in het wegnemen van de bureaucratie, en het formuleren van gerichte bezuinigingsopdrachten. Muurlink: “Iedere portefeuillehouder krijgt de opdracht om, binnen zijn of haar portefeuille, 10% te bezuinigen. Daarnaast wordt gekeken of en hoe bezuinigd kan worden op bijvoorbeeld communicatie en het gemeentelijk vastgoed. De parkeertarieven worden versneld kostendekkend gemaakt, we zoeken naar mogelijkheden tot verzelfstandiging van onderdelen van de gemeentelijke organisatie. Ondanks deze maatregelen is het onvermijdelijk dat we rekening houden met een versobering van bestaand en nieuw beleid.” Eind 2010 moeten de verschillende maatregelen in beeld zijn, zodat het college vanaf 2011 de benodigde bezuinigingen kan gaan doorvoeren. Omvang en tempo hangen af van de plannen van een nieuw kabinet. In 2012 wordt de balans opgemaakt en wordt, op basis van de feitelijke financiële ontwikkelingen en de effekten van de maatregelen, gekeken of de financiële keuzes herijkt moeten worden.Dit is een persbericht namens de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA/ChristenUnie.

Op een later moment worden de wethouders formeel benoemd door de gemeenteraad.
 

dinsdag 18 mei 2010? eindelijk witte rook??

De verwachting is dat formateur Hans Andersson dinsdag met een voorstel komt voor een 'nieuw' (nou ja...!?) college. Alle fraktievoorzitters zijn inmiddels op de hoogte. Heel verrassend qua partijen zal het niet zijn, alleen D66 krijgt een wethouderszetel, dat is nieuw. De 'grote verrassing' zal waarschijnlijk zitten in de personen die op die wethouderszetel gaan zitten....uit de fraktie of 'van buiten?' 

Zeer waarschijnlijk zullen de interim-wethouders Arno Visser (VVD) en Adri Duivesteijn (PvdA) hun zetel niet prijsgeven! De vraag is dus: komen er voor beide partijen wéér kandidaten 'van buiten?' (er lopen nog wat potentiele kandidaten vrij rond zoals bijv. Laura Bouwmeester (PvdA), Helma Lodders (VVD), en met D66 is het altijd: het kan alle kanten op ;-) Of Cocky Kuipers (D66 ) dus haar wethouderszetel zal innemen...is dus de vraag, want misschien ook iemand 'van buiten?'  Vrij zeker is dat huidig CDA-raadslid Berdien Steunenberg naar voren is geschoven voor de gedeelde wethouderspost CDA/CU (net als afgelopen 4 jaar Martine Visser).

 

 


per 1 aug. 2010: ex-wethouder martine visser wordt rector in barendrecht en r'dam  

Het bestuur van de Vereniging voor Chr. Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving heeft drs. Martine K. Visser per 1 augustus 2010  benoemd tot rector van Christelijke Scholen Gemeenschap Calvijn, een brede scholengemeenschap met vestigingen in Rotterdam en Barendrecht dat onderwijs verzorgt voor bijna 4500 leerlingen. Visser studeerde theologie en economie in Groningen en zat vanaf 1998 als fraktievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Groningen. In 2005  werd zij wethouder in Groningen. In de periode 2006 tot heden was zij wethouder voor CDA en CU in Almere en had daar de portefeuille onderwijs, sociale zaken en economische zaken. 

Martine Visser is de opvolger van Diny Roodvoets die haar loopbaan voortzet in de regio Amsterdam

 

 


11 mei 2010: nog geen witte rook, het duurt nog wat langer....
Deze week de laatste voorbereidingen olv informateur Hans Andersson voor een nieuwe college (?): PvdA, VVD, D66, CDA/CU.
De 5 potentiele partijen voor de coalitie zijn akkoord met het concept programma-akkoord en denken over één week het nieuwe College te kunnen presenteren.
De coalitiepartijen spreken vandaag en morgen nog over het concept met daarin essentiële afspraken over de financiële kaders in de komende periode. 
Bedoeling is het concept programma-akkoord aan de frakties voor te leggen, samen met een voorstel voor de portefeuilleverdeling van de 6 wethouders. 
Na overleg in de frakties wordt de definitieve tekst van het programma-akkoord opgesteld en kandidaat wethouders zullen worden aangezocht. 
Naar verwachting zal de presentatie van het programma-akkoord en het nieuwe college plaatsvinden op dinsdag 18 mei 2010 (...)
 

10-5-2010: Vvd' er hans dijkstal overleden

Hans Dijkstal was Minister van Binnenlandse Zaken en VVD-fraktievoorzitter tijdens diverse paarse kabinetten, hij werd maar 67 jaar.

Dijkstal was een oprechte 'Liberaal' (volgens het Liberalisme  en meer) dus sociaal en 'links' in de VVD

Hij was ook een enthousiast saxofoonspeler. 

 

Altijd 'aanwezig' maar na de moord op Pim Fortuijn trok Dijkstal zich terug oa óók door het grote verlies van zijn partij.

 


4 mei 2010: CDA/CU wil óók in college

De combi CDA/CU heeft vandaag gezegd in te stemmen met een nieuw college van 6 wethouders, zoals de informateur al voorstelde. PvdA, VVD en D66 reageerden positief en vervolgens is men verder gegaan met het uitwerken van het collegeprogramma. De gesprekken zullen de komende dagen worden voortgezet. De verwachting is dat aan het einde van de week de informateur een eindtekst aanbiedt aan de onderhandelingspartners; Andersson gaat ervan uit dat midden volgende week zowel de collegesamenstelling, portefeuilleverdeling en de kandidaat-wethouders kunnen worden gepresenteerd.  


3 mei 2010: cda-wethouder Martine Visser verlaat tussentijds de politiek  

Na 12 jaar lokale politiek, waarvan de laatste 4 jaar in Almere, heeft wethouder Martine Visser van CDA en ChristenUnie besloten niet meer terug te willen keren in een nieuw college. Ook zal ze haar raadslidmaatschap beëindigen. Uit persoonlijke overwegingen kiest ze voor een toekomst buiten de politiek. Kiezersbedrog?' Per slot was ze lijsttrekker van het CDA, een combi-wethouder met de CU, en herkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010....

Zij laat weten dat ze de afgelopen college-periode geweldig heeft gevonden, dat dit college veel voor elkaar heeft gekregen. 'In mijn eigen portefeuille was dat oa de komst van 2 nieuwe HBO-instellingen, halvering van voortijdig schoolverlaters, kwaliteitsimpuls in het onderwijs via de Lokaal Educatieve Agenda, 10.000 extra banen en de vermindering van bijstandsgerechtigden met 25%.  Zaken waar ik met veel andere mensen aan mocht werken. Het geeft voldoening om op die samenwerking en de behaalde resultaten terug te kijken'. 

De periode van college-onderhandelingen heeft haar de gelegenheid gegeven na te denken over haar toekomst. 'Ik ben daarbij tot de konklusie gekomen, dat ik nu graag buiten de politiek zou willen gaan werken. In de politiek heb ik altijd met hart en ziel gewerkt voor de samen- leving. Je inzetten voor andere mensen kan echter ook op andere plekken en die mogelijkheid wil ik nu gaan benutten. Ik verlaat de politiek met pijn in mijn hart, maar ook in de wetenschap dat binnen CDA en ChristenUnie uitstekende mensen actief zijn om het werk voort te zetten," aldus Visser.  

 

< Berdien Steunenberg zal Visser opvolgen als frakievoorzitter, een rol die ze ook de afgelopen jaren al vervulde. 

Zij reageert verrast, maar met begrip voor de gemaakte keuze: 'wij waren blij met Martine Visser als wethouder en hadden dat graag voortgezet. Maar we respekteren de persoonlijke keuze van Martine om niet meer verder te gaan in de politiek, maar op een andere plek in de samenleving aan de slag te gaan'. 

 

 

 

Ook Roelie Bosch > fractievoorzitter van de ChristenUnie, heeft begrip voor Vissers vertrek:  

'voor ons was het 4 jaar geleden een spannende keuze om samen met het CDA een wethouder te leveren van CDA-huize, maar Martine heeft ons vertrouwen meer dan waargemaakt. Jammer dat ze nu weggaat, maar ze is al jong begonnen in de politiek en wil ook andere ervaring opdoen. Daarvoor hebben wij alle begrip'.

 

 

CDA en ChristenUnie geven aan gezamenlijk op te blijven trekken in de huidige collegeonderhandelingen.  

 

<  Door het vertrek van Visser, zal Koos van Teijlingen voor het CDA toetreden tot de raad. 

Hij is gepensioneerd en heeft de laatste 25 jaar van zijn aktieve loopbaan bij het Leger des Heils gewerkt. Daarnaast is hij vrijwel zijn hele leven aktief in het vrijwilligerswerk en bekleedt hij bij meerdere organisaties een bestuursfunktie. Als fraktie-assistent en financieel specialist van de fraktie is hij de afgelopen jaren vertrouwd geraakt met het raadswerk en al een bekend gezicht op de Politieke Markt geworden.

< foto van CDA-site door Kunst-enzo bewerkt

 

 

 


Burgemeester Annemarie Jorritsma viert haar eigen koninginnedag op 30 april 2010  klik HIER


29 april 2010: 'het blok' als 'n blok gevallen.....want D66 gaat alleen....

In de gesprekken voor coalitievorming in Almere heeft D66 vandaag meegedeeld in te stemmen met een nieuw college bestaande uit max. 6 wethouders. Dit is ook de voorgestelde lijn in het advies van de informateur. D66 zegt in beginsel bereid te zijn toe te treden tot het nieuw te vormen college. PvdA en VVD reageerden hier positief op. Daarop zijn de 3 partijen meteen begonnen met het opstellen van een basistekst voor het college-kkoord.Ook is het financieel kader in hoofdlijnen besproken en zijn de thema's onderwijs, veiligheid, wonen en economie verdiept. De informateur zal in de komende dagen met konkrete tekstvoorstellen komen. PvdA, VVD en D66 willen zo spoedig mogelijk gesprekken openen met andere partijen om te komen tot een verbreding van het draagvlak voor de toekomstige coalitie. Het streven is nog steeds naar een presentatie van een nieuw college en collegeprogramma op vrijdag 7 mei 2010 met eventueel een uitloop naar uiterlijk maandag 10 mei a.s. De gesprekken hebben vandaag in een bijzonder konstruktieve sfeer plaatsgevonden. (Leefbaar Almere en Groen Links voelen zich wel 'ietwat verraden'...)

28 april 2010: het hangt nu op aantal wethouders.....(ja, ja, er moet bezuinigd worden, weet je wel?!)

PvdA wil er 2, VVD wil ook 2, en 'Het Blok' (LA,D66,GL) wil elk 1 wethouder, dat zouden er dan 7 totaal worden! Er werd dus voorgesteld dat 'Het Blok' het gezamenlijk moet doen met 2 wethouders...wat geweigerd werd...

21 april 2010: volgende week verdere besprekingen van PvdA, VVD, D66 met achtereenvolgens LA en GL

 


4 maart 2010: 'de dag na' de verkiezingen....  

reakties > HIER

 


19 april 2010: PvdA en VVD willen D66 erbij in een (nog te vormen) College

Informateur Hans Andersson heeft namens de PvdA en VVD de opdracht gekregen het proces van collegevorming breder te organiseren. Voor beide partijen ligt het in de rede dat D66, als partij die als winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen is gekomen, deel uit gaat maken van het college. Daarom willen zij D66 verzoeken om deel te nemen aan het team dat verantwoordelijk is voor het proces van collegevorming en het opstellen van het collegeprogramma. Daarna zal dan samen worden gezocht naar partijen met wie het toekomstige college kan worden verbreed.  

Ook is nadrukkelijk op verzoek van de VVD overwogen of er een coalitie mogelijk is tussen PVV, PvdA en VVD. De PvdA ziet daarvoor programmatisch geen kans van slagen. De VVD heeft bezwaren tegen een onderhandelingsproces met D66, Leefbaar Almere en GroenLinks samen. Het advies van de informateur om de mogelijkheden te onderzoeken van een coalitie tussen PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere wordt onderschreven door PvdA en VVD. Beide partijen betreuren het dat afzonderlijke besprekingen hierover nu niet mogelijk lijken. De VVD geeft wel aan dat het bespreken van de verschillen van de partijen het op te stellen programma uiteindelijk evenwichtiger maken en zullen verrijken. Op voorhand zijn er voor de VVD geen blokkades naar welke partij dan ook. Daar sluit de PvdA zich bij aan. Gezien deze patstelling achten PvdA en VVD het van belang het proces van collegevorming breder te organiseren. Het lijktlogisch voor beide partijen dat D66, als winnaar van de verkiezingen, daar een rol in gaat spelen. Daarom vragen zij D66 deel uit te maken van het team dat verantwoordelijk is voor het proces van collegevorming en de opstelling van een collegeprogramma. De informateur stelt dat er hiermee nog steeds sprake is van een open situatie. Met alle partijen kan een inhoudelijke en programmatische discussie plaatsvinden. De eindsituatie is een bestuurlijk inhoudelijk samenhangend programma voor een stadsbestuur met een uitstraling naar de stad en de Rijksoverheid.  


13 april 2010: formateur geeft zijn advies voor het vormen van een coalitie 

Na de 2e gespreksronde met alle partijen is het nu tijd om de volgende stap in het proces toe te lichten. Informateur Hans Andersson brengt ter afsluiting van de 2e
informatieronde voor de coalitievorming in Almere een advies uit. In de 3e ronde van de informatie adviseert hij te onderzoeken of het mogelijk is besprekingen te starten met PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere over een mogelijk coalitieakkoord.Dit college zou kunnen steunen op een meerderheid van 21 zetels in de raad, heeft een programmatische overeenstemming, doet recht aan de verkiezingsuitslag en kan zich gesteund voelen door de Almeerse bevolking. Een college van PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere zou kunnen bestaan uit 6 wethouders.

Mocht deze kombinatie niet mogelijk zijn, als 'het Blok' (= D66, Leefbaar Almere en GroenLinks) vasthoudt aan gezamenlijke deelneming (of niet) aan een college, dan is het advies om te gaan onderhandelen met PvdA, VVD, CDA+ChristenUnie en de SP. Maar ook andere kombinaties voor een coalitie dienen in de volgende ronde niet te worden uitgesloten. De informateur acht een deelname van de PVV en  GroenLinks aan een college, vooral gezien de programmatische verschillen, niet realistisch en daarom niet aan te bevelen.

De opdracht van Andersson is het vormen van een stabiel en breed gedragen college. In de vervolggesprekken staan vier inhoudelijke thema's centraal: de huidige stad, de groei van Almere, veiligheid en onderwijs. Deze hebben inhoudelijke samenhang als bestuurlijke agenda voor de coalitieonderhandelingen. Het financiële kader is daarbij ook een zeer belangrijk onderwerp. Kijk voor het gehele advies en het programmatisch verslag op
www.almere.nl


Open brief aan raad en stad

8 april 2010: negen voor de toekomst (het 'Blok')

66, GroenLinks en Leefbaar Almere hebben de afgelopen weken elkaar op inhoud gevonden en samen geïnvesteerd in een vernieuwingsagenda voor de stad. Wij willen graag deze agenda met andere partijen bespreken en vinden het jammer dat dit in deze informatieronde niet lijkt te gaan gebeuren. Wij staan open voor nadere, gezamenlijke gesprekken met de informateur over onze vernieuwingsagenda. Onze vernieuwingsagenda richt zich op een open en transparant stadsbestuur en op ontwikkeling van de bestaande stad. Wij verwachten van het nieuwe college dat het de discussie met de gemeenteraad over belangrijke dossiers niet uit de weg gaat. Zodat zowel oppositie- als coalitiepartijen uitgedaagd worden mee te denken over oplossingen en richtinggevend kunnen optreden. De bestaande stad vraagt, mede door de bezuinigingsopgave die ons te wachten staat, veel aandacht. De stad vraagt op een aantal punten investeringen om kwaliteit en leefbaarheid te vergroten. Daarbij is betrokkenheid van Almeerse inwoners in onze ogen essentieel. Inwoners zijn het belangrijkste kapitaal van de stad en hebben de potentie in zich de stad (mede) vorm te geven. Onze vernieuwingsagenda is gemaakt op hoofdpunten, met erkenning van ieders eigenheid en programmatische verschillen. Voor deze agenda hebben wij gezamenlijke speerpunten geformuleerd. Voor de komende jaren zijn onze belangrijkste speerpunten voor Almere:

 • het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs;
 • meer ruimte voor duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap;
 • het verbeteren van de (sociale) veiligheid;
 • extra inzet op de versterking van economie en werkgelegenheid;
 • betere beschikbaarheid van woningen voor iedereen.

Op het gebied van onderwijs moet stevig worden geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van het primair en secundair onderwijs, de doorstroom van MBO naar HBO en het voorkomen van schooluitval. Duurzaamheidinnovatie heeft een breed perspectief. Hierbij gaat het zowel om de fysieke omgeving, de economische ontwikkeling als de (sociale) wijkontwikkeling. De veiligheidsagenda richt zich op een stevige aanpak van overlastgevers en criminaliteit in combinatie met een goed preventief programma waarbij onderwijs en welzijn zijn betrokken. De Almeerse economie vraagt om grote impulsen waarbij specifieke aandacht moet worden besteed aan het Almeerse bedrijfsleven als motor van economische groei. Verbinding van het bedrijfsleven met het onderwijs vinden wij belangrijk. Op het gebied van wonen is het van groot belang de wachtlijst voor een (betaalbare) woning in Almere fors terug te brengen. D66, GroenLinks en Leefbaar Almere streven naar een open dialoog met andere partijen over deze vernieuwingsagenda en willen bijdragen aan een college dat deze agenda op hoofdlijnen vorm kan en wil geven.  

Cocky Kuipers, fraktievoorzitter D66, Ruud Pet, fraktievoorzitter GroenLinks, Frits Huis, fraktievoorzitter Leefbaar Almere


6 april 2010: wil de ppv toch het college in en mee-besturen?

In navolging op de uitspraken van Geert Wilders van de landelijke PVV, zegt nu ook fraktievoorzitter Raymond de Roon (foto) dat over 'hoofddoekjes- beleid' te onderhandelen is, net als over 'stadscommando's'.....De PVV wil dus weer aktief meepraten in de coalitie-onderhandelingen olv PvdA'er formateur Hans Andersson.

 

We zijn benieuwd want we kregen beetje het idee dat de coalitievorming zou duren tot ná de landelijke Verkiezingen!! 

(de huidige formateur is ingehuurd tot 1 mei a.s. ;-))

 


1 april 2010: de strijd in de politiek woedt door het land: vertrekt Jorritsma?

Hoewel overal in het land de politieke corifeeen 'omvallen' om gewild of ongewild plaats te maken voor nieuwe ambitieuze politici, blijft het in Almere bijna angstig stil bij de VVD. De PvdA, de grote verliezer, maar toch nog de grootste na de winnaar de PVV, is zich hard aan het profileren, kleinere partijen als Leefbaar Almere, GroenLinks en D66 hebben zich al samengesmeed tot een 9-persoons-formatie....maar van de VVD, na de PvdA toch de grootste partij (geen winst, geen verlies) hoor je helemaal niets! 

Misschien dat dit te maken heeft dat burgemeester Annemarie Jorritsma tóch wellicht een burgemeesterschap ambieert in Amsterdam? Wij hoorden haar naam namelijk vallen in dit verband....zou in ieder geval een uitdaging zijn voor haar want: een grotere stad om zich nóg meer te profileren ;-) 

Ze zoeken namelijk een sterke persoonlijkheid, de veiligheid is een heikel punt, vandalisme moet bestreden en de geldverslindende metro-bouw weer opgepakt in een strak beleid. Per slot heeft Jorritsma jarenlange ervaring als Minister van Verkeer & Waterstaat.


25 maart 2010: toelichting PvdA ivm PVV en (in)formatie

Informateur Hans Andersson (zie 23/3 jl) is op verzoek van de PvdA gestart met de eerste informatieronde, op weg naar een nieuw college. De PvdA verzocht hem alle politieke partijen uit te nodigen voor een programmatische verkenning. De PVV zette openlijk vraagtekens bij deze uitnodiging en vroeg de PvdA om een schriftelijke toelichting. In antwoord op dit verzoek schrijft de PvdA aan de PVV dat het essentieel is dat de inhoud centraal staat in de (in)formatieperiode van een nieuw college. Dat is ook de reden dat alle partijen die in de Almeerse gemeenteraad zijn vertegenwoordigd, worden gevraagd hun kennis en inzichten met de informateur te delen. “De ervaring leert dat er niet één partij is die een exclusief antwoord heeft op de veelvoud van vraagstukken, waar onze samenleving zich mee gekonfronteerd ziet, verschillende opvattingen, die leiden tot een collegeprogramma dat herkenbaar is voor alle partijen, ook de partijen die niet in het college vertegen- woordigd zullen zijn”, aldus fractievoorzitter Alphons Muurlink (PvdA).    

Muurlink geeft verder aan dat de verkiezingsuitslag rechtvaardigt dat vraagstukken als een verminderd gevoel van veiligheid en de multiculturele samenleving een plaats krijgen in het collegeprogramma, en acht het ook daarom van belang dat de informateur de PVV uitvoerig bevraagt. De PvdA benadrukt nogmaals waarom Andersson is benaderd: hij heeft een indrukwekkende staat van dienst op tal van terreinen, en is een expert op het gebied van complexe, bestuurlijke aangelegenheden - waaronder onderwerpen die onderdeel waren van uw verkiezingsprogramma.”  De PvdA hoopt en verwacht dat de PVV de uitnodiging van Andersson alsnog zal accepteren en deel zal nemen aan de eerste programmatische verkenning. Muurlink: “juist omdat de Almeerse bevolking baat heeft bij een programma waar alle partijen samen vorm en betekenis aan hebben kunnen geven. We moeten de konfrontatie niet schuwen, maar er gebruik van maken.” 


gelooft almere in sprookjes....?

(op 2 april 1805 werd Hans Christian Andersen in Odense in Denemarken geboren, wereldberoemd door zijn sprookjes).

23 maart 2010: Hans Andersson informateur coalitie-onderhandelingen Almere

De PvdA Almere draagt Hans Andersson - expert op het gebied van bestuurlijke vraagstukken - voor als informateur. Hij buigt zich de komende tijd over de coalitie- vorming van Almere, waar de PvdA het initiatief heeft genomen om te komen tot een stabiel en breed gedragen college. De belangrijkste taak die Andersson heeft meegekregen, is het vormen van een college-akkoord op hoofdlijnen. De PvdA wil bovendien van hem een eerste uitwerking van die hoofdlijnen.  (foto: NOS)

Op 18 maart 2010 kwam grote winnaar PVV (9 zetels) tot de conclusie dat het niet mogelijk was een coalitie te vormen en heeft de opdracht teruggegeven. De PvdA (8zetels) nam daarna  die taak op zich. Volgens de PvdA is het essentieel dat het nieuwe college kan rekenen op een zo breed mogelijk draagvlak in de gemeenteraad, een stabiel college met een inhoudelijk samenhangend programma en een verantwoord financieel beleid. Daarom wil de PvdA een informateur aanstellen die dit gaat begeleiden tot een coalitie-akkoord. dat ten grondslag ligt aan de collegevorming. De PvdA zocht een informateur met een grote staat van dienst die kan toewerken naar een integraal collegeprogramma, bekend met thema's die door bewoners als groeiende problemen worden ervaren; maar ook de Schaalsprong Almere 2.0, kwaliteit Onderwijs, werkgelegenheid, woonruimteverdeling. Een andere belangrijke uitdaging is de komende jaren fors bezuinigen. Hans Andersson is een expert op het gebied van complexe bestuurlijke situaties, en heeft ervaring op tal van beleidsterreinen. Zoals - ten tijde van het kabinet Paars II, onder staatssecretaris Job Cohen - projektdirecteur van de totstandkoming van de Nieuwe Vreemdelingenwet. Hij adviseerde de ministeries Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie over nieuwe beleidsrichtingen op het gebied van Openbare Orde & Veiligheid, en hij participeerde van 2000 tot 2009 in het wekelijkse driehoeksoverleg tussen de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten, de officier van justitie en de hoofdcommissaris van de politie. In de bouwsector was hij voorzitter van de stuurgroep die de nieuwe werkgeversorganisatie ‘Bouwend Nederland’ tot stand bracht, hij was kwartiermaker van het Nederlands Architektuur Instituut en het Nederlands Fonds Podiumkunsten, en hij heeft brede ervaring op het gebied van de volkshuisvesting, de omroepwereld en de gezondheidszorg. Al met al vindt de PvdA Andersson bij uitstek geschikt de rol van informateur te vervullen. Dit betekent dat de coalitieonderhandelingen op korte termijn zullen worden gecontinueerd, en dat alle relevante thema’s in de onderhandelingsgesprekken zullen worden betrokken. Hans Andersson: “mijn ambitie is om een sterk inhoudelijk programma-akkoord tot stand te brengen, op basis waarvan een college kan worden gevormd met een zo breed mogelijk draagvlak in de gemeenteraad.”

uit een artikel in de Volkskrant van Jan 't Hart (7-9-2000) 

Andersson heeft de naam open, maar ook hard te zijn. Dat is volgens ingewijden ook de werkcultuur op zijn bureau. 'Zijn kracht is mensen te doorgronden', zegt een organisatie-adviseur die nauw met hem heeft samengewerkt. 'Je hebt adviseurs die uitgaan van systemen of structuren, Hans kijkt naar de mensen.' Dat was de reden waarom in 1994 toenmalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg hem benaderde om zitting te nemen in de commissie die kandidaten moest uitzoeken voor de Tweede-Kamerlijst. Andersson stond zo aan de wieg van de selectie van jonge PvdA-Kamerleden als Rick van der Ploeg, Adri Duivesteijn, Marjet van Zuijlen en Rob Oudkerk. Volgens ingewijden in de PvdA was Andersson er, zeker in de tijd van Felix Rottenberg (voorzitter van 1992 tot 1997), altijd bij als er crisismanagement in de partij moest worden bedreven. Toen partijprominenten deze zomer hadden bedacht dat er een onderzoekje naar het functioneren van Van Hees moest komen, was hij de logische keuze. (....)


18 maart 2010: debat/verantwoording over gestopte coalitie-besprekingen door PVV

 

Lijsttrekker Frits Huis (LA) igm demonstrerende vrouwen met hoofddoekjes......

                                                            ... en zwaaiend met een lichtgevend 'hamertje'                                   klik op foto voor filmpje

 

Toch werd de PVV-leider zó hard aangepakt door bijna alle andere partij-leiders, dat je bijna medelijden zou krijgen en soms werd het ook wel wat 'geneuzeld' door de partijen. Raymond de Roon zei met alle partijen (op LA na, die wilde niet) een 'verkennend gesprek' te hebben gehad en al vrij snel inzag dat er met de meeste partijen geen samenwerking mogelijk zou zijn;  aangezien die de 3 belangrijkste punten van de PVV niet zagen zitten. Te weten: stadscommando's, hoofddoekjesverbod voor gesubsidieerde overheidsinstellingen en lastenverlaging voor de Almeerse burgers. De manier waarop de PVV meende dat te kunnen bekostigen (minder ambtenaren, minder externen inhuren en geen geld steken in geldverslindende prestige-objekten) lokte ook vaak hoon uit. 

De diverse partijen verdrongen elkaar dan ook voor de verschillende microfoons om in 1e, 2e of 3e termijn hun meningen te verkondigen en de PVV te bekritiseren. Vooral het feit dat de PVV het zo snel al opgaf, gaf menige partij de indruk dat de PVV helemaal niet wilde besturen maar in de oppositie gaan! Waarbij de indruk werd gewekt dat die partijen de PVV in die hoek hadden gedreven....Deze eerste debat-raadsvergadering werd dus meteen een latertje....23.30 uur....

 

Vóór het Stadhuis was een demonstratie tegen de PVV aan de gang van zo'n 50 vrouwen met hoofddoekjes....

Ook in de wandelgangen van het Stadhuis en later in de raadzaal was de tribune vól met vrouwen met demonstratieve lange gewaden en hoofddoeken;

en zelfs een man deed mee ....

 

 

 

 

 

Vóór het debat werd er tijd vrijgemaakt voor een groepsfoto van alle raadsleden, inklusief burgemeester Annemarie Jorritsma.

Even aftasten: wie gaan er staan en wie mogen er zitten??  Het zijn in ieder geval 39 raadsleden plus 1 burgemeester.

 

 

 

 

Nu op de tribune na 27 jaar raadslidmaatschap: Bob Fonhof met enige ex-Almere Partij-genoten....

en Fonhof zoekt Frans Mulckhuijse (SP) op die nu 'zijn' oude kamer in bezit heeft.

 

 

 


18 maart 2010: laatste 2 raadsleden geinstalleerd en beedigd

Een week later dan de anderen werden vanavond geinstalleerd: 

Martin Sinke, terug van weggeweest (toen in de VVD, nu TON (Trots Op Nederland)

Ron Dubbelman, een onbekende in de Almeerse politiek, uitkomend voor de PVV

< klik op één van de foto's voor filmpje >

Marin Sinke, als raadslid voor TON en Ron Dubbelman, als raadslid voor de PVV

 


11 maart 2010: installatie nieuwe gemeenteraad almere

De nieuwe gemeenteraad van Almere wordt op 11 maart aanstaande geïnstalleerd. Na het afnemen van de eed of belofte door de burgemeester gaan de 39 raadsleden aan de slag als volksvertegenwoordigers van Almere. Na de installatie van de raad zijn er verklaringen van de partijen naar aanleiding van de verkiezingen. De raadsvergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal in het Stadhuis Almere. 

Druk overleg in de nog lege raadzaal, voordat iedereen zijn/haar voorgeprogrammeerde plek had ingenomen;  burgemeester Annemarie Jorritsma neemt nog even de laatste veiligheidsmaatregelen door met de 'beveiliging-manager'.

 

Er waren exceptionele veiligheidsmaatregelen getroffen. Het Stadhuis was zowel van buiten als van binnen aan alle kanten ontoegankelijk. Met  de komst van de PVV was men kennelijk op zijn hoede want óók de genodigden en leden van de Pers moesten zich uitgebreid legitimeren, op een kluitje afwachten tot men, onder begeleiding, mondjesmaat een stukje verder richting raadzaal mocht....Ook maakte de beveiliging gebruik van een 'bom'-hond, die alle tassen en apparatuur uitgebreid besnuffelde. Kunst-enzo is benieuwd of dit nu in het vervolg bij iedere Politieke Markt zó moet gaan...(?)

 

 

 

 

Op onderstaande foto wordt lijsttrekker Raymond de Roon van de PVV (Partij Voor de Vrijheid) de grote winnaar met 9 zetels) geinstalleerd als raadslid.

Daarna mochten de lijsttrekkers van alle partijen hun zegje doen (een 'verklaring') te beginnen met de grootste partij, de PVV

 

klik op foto voor filmpje - voor verklaring Raymond de Roon (PVV)

 

 

 

Alle bijna-raadsleden werden stuk voor stuk naar voren geroepen om de eed, dan wel de belofte af te leggen; dat gebeurde in alfabetische volgorde.

 

 

 

 

                                 klik op foto voor filmpje - voor verklaring  Frits Huis (Leefbaar Almere)                     moeite met bruine draadje in z'n das: Nico van Duijn (LA)

 

 

 

        Burgemeester Jorritsma aan het woord                       

                klik op foto voor filmpje                                       de alom aanwezige Griffier Jan Dirk Pruim                        verklaring door Roelie Bosch (CU)

 

 

                                                                 

klik op foto voor filmpje -  Alphons Muurlink (PvdA)                            Cocky Kuipers (D66)                                       klik op foto voor filmpje -     Ruud Pet (GL)

 

 

                                                                                                                                                                

Muurlink igm vertrekkende weth. Johanna Haanstra

                                                   Ruud Pet (GL) kijkt al uit naar een wethouderszetel            Frans Mulckhuijse (SP)   

                                                                                                                                       klik op foto voor filmpje                           Cocky Kuipers  (D66)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Heel veel pers, uit binnen- en buitenland...

                       Arno Visser (was lijsttrekker/wethouder, nu raadslid VVD)

klik op foto voor filmpje 

 

 

 

 

Weer herkozen: Jannie Degenhardt (LA) en Klaas Jongejan (VVD) 

(tot mijn verbazing werd ook Ellentrees Muller geinstalleerd, terwijl zij toch op de laatste ledenvergadering van de VVD uitdrukkelijk bedankt had voor de partij, met onmiddellijke ingang! Zij wilde daar niets meer mee te maken hebben o.a. omdat de ledenvergadering haar niet meer als fraktievoorzitter wilde, en nog meer kritiek had op haar funktioneren. Maar...de kieslijst was al gedrukt, dus stond ze op de lijst en ......DUS zit ze weer op het pluche. Ach ja, ook dat is politiek ;-))

 

of net niet gekozen....Willy-Anne van der Heijden (GL) en Marco de Kat (LA) maar die staan als eersten paraat als hun partij een wethouder mag leveren....

 

  Jannie (LA) igm Willy-Anne (GL)                                                      Klaas  (VVD)                                                                   Marco (LA) igm 

 

 

Allemaal PvdA' ers:

 

  Adriana Begeer  igm Haanstra                                                      Mostapha El Madkouri                                                een verbaasde John van der Pauw

 

 

 

ik heb nog niet iedereen van de nieuwe partij PVV op de foto want ze waren zó snel weg....en niet aanwezig na afloop in de Burgerzaal....

 

              René Eekhuis (PVV)                                                         Chris(tiaan) Jansen (PVV)                                                        Colette Bertram (PVV)

 

 

 

          Toon van Dijk (PVV)                                                             Marissa Visser (PVV)                             en nu in de raad: de langstzittende fraktie-assistent:  

Jan Lems (D66)

 

 

Er is beperkt ruimte in de raadzaal, daarom konden alleen genodigden in de zaal plaatsnemen.  Andere belangstellenden konden in de 'Burgerzaal' de vergadering live volgen. Daar was de mogelijkheid om na de raadsvergadering de raadsleden bij een borrel te feliciteren met hun benoeming. Helaas was de PVV al vertrokken. Maar echt storm liep het daar niet, niet meer dan zo'n 50 a 55 personen....

Na de installatie als afsluiting een drankje in de Burgerzaal....en kennismaken met de -nieuwe- raadsleden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wim Faber (lijstduwer) en Berdien Steunenberg (lijsttrekker CDA)         Jan Pieter Datema (Ymere)                 Edo van Tienen (Almeriade) en Wil vd Vlies(Griffie)

 

 

 

NB twéé raadsleden worden pas op de volgende Politieke Markt geinstalleerd en beedigd. Dat is Martin Sinke van Ton (Trots Op Nederland). 

De lijstrekker was Wim Boers (rechts op de foto)

 maar die stelde zijn zetel ter beschikking van Martin Sinke, de no.2 op de lijst, vanwege diens grotere ervaring in de politiek als raadslid.

 

en Ron Dubbelman (van de PVV, nog geen foto beschikbaar)

 

----------------------------------------------------------------------------------

Afsluitend een (fris)drankje op de nieuwe raad  (opdat ze helder blijven denken ;-))

                                             Edo van Tienen en Bep van Mil (de no.14 op de D66 lijst)       en ambtenaren van de gemeente Almere.

 

 

De definitieve verkiezingsuitslag van Almere is te vinden op www.almere.nl met de stemmen per kandidaat, de lijst met de nieuwe raadsleden en de verdeling van de restzetels. De zetelverdeling per partij is als volgt: Partij voor de Vrijheid 9; PvdA 8; VVD 7; D66 3; LA 3; GL 3; SP 2; CDA 2; CU 1; ToN 1   

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

en nog een getekende impressie van deze avond door Nico van Duijn (raadslid LA) nav de verschillende verklaringen van de diverse partijen

 

 

 


 

3 maart 2010: dag van de gemeenteraadsverkiezingen....

.....uur van de almeerse waarheid........

 

Uitslagen

grote winnaar werd de PVV (Partij Voor de Vrijheid) 9 zetels (vanuit niets) foto lijstrekker Almere Raymond de Roon met Geert Wilders.

PvdA 8 zetels; VVD 7 zetels; LA (Leefbaar Almere) 3 zetels; GL (GroenLinks) 3 zetels; D66 3 zetels; CDA 2 zetels; SP 2 zetels; CU 1 zetel en TON (Trots op Nederland, vanuit niets) 1 zetel

De opkomst was hoog: 58,8%, waarvan 21,6% op de PVV stemde


op 1 maart 2010: > rap door almeerse jongeren...... lekker laat!! 

 over de komende gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart!!!! (dit jaar ;-))

De artiesten - Psicho (tevens producent), Ainit D en Kapthijn - vinden het belangrijk dat ook jongeren gebruik maken van het stemrecht.

'Jongeren maken niet altijd gebruik van hun recht om te stemmen en als zij gaan stemmen hebben zij geen idee op welke partij zij moeten stemmen. Wij als jongeren (artiesten) vinden het belangrijk om jongeren de boodschap mee te geven dat je je stem moet laten horen. Op 3 maart heb je de keus om te kiezen en laten zien waarvoor je staat. Als Almeerder is het belangrijk om je stem te laten horen. Vaak praten volwassen over de jongeren, door te stemmen bouw je mee aan Almere.'


woensdag 9 juni 2010: nieuwe 2e kamer verkiezingen
Na een nachtelijke marathonvergadering van wel 16 uur is van 19 op 20 februari 2010 de regering "Balkenende 4" gevallen.
(Novum) - De verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer worden gehouden op woensdag 9 juni. Het kabinet van CDA en ChristenUnie blijft demissionair aan om de verkiezingen voor te bereiden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag 23/2 bekendgemaakt. Koningin Beatrix, die maandag- en dinsdagochtend advies kreeg van alle hoofdrolspelers in politiek Den Haag, heeft het ontslag aanvaard van alle PvdA-bewindslieden. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) wordt opgevolgd door Jan Kees de Jager (CDA), nu staatssecretaris op dat departement. Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) wordt tijdelijk minister van Vrom. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) gaat Binnenlandse Zaken erbij doen. Vice-premier Andre Rouvoet (ChristenUnie) neemt Onderwijs erbij. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) is tot 9 juni ook minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Beatrix heeft het demissionaire kabinet gevraagd tot de verkiezingen alles te doen wat nodig is in het landsbelang. Dat betekent dat er geen nieuwe plannen kunnen worden gelanceerd en dat over controversiële onderwerpen geen besluit mag worden genomen. De Tweede Kamer moet bepalen wat wel en niet controversieel is.
 

21 februari 2010: nog meer landelijke politiek op bezoek in almere
Ja, Almere staat in de kijker, vooral landelijk! Met een regering die dit weekend is gevallen, en de vooruitzichten op een superwinst van 
de PVV, komen partij-Bobo's zich graag laten zien in Almere; maar natuurlijk óók om te proberen zichzelf te promoten, harder nodig dan ooit ;-)) 
(hoewel Kunst-enzo dat niet logisch vindt...Almeerse poliici kennen de stad -en de knelpunten- beter dan de landelijke politici, 
dus waar bemoeien die zich mee??)
De landelijke bustour komt op zondag 21 februari in Almere met Alexander Pechtold en Ingrid van Engelshoven.
13:30 – 15:30 uur lyeren in CityMall036 (het stadshart), en bezoek aan de oude en nieuwe Bibliotheek; 
15:30 – 16:30 uur algemeen politiek Café in de verkiezingswinkel (Belfort 13)
(met als thema Koopzondagen en het belang daarvan voor het stadshart en mogelijkheid tot het stellen van vragen aan Alexander Pechtold en Ingrid van Engelshoven)

17 februari 2010: hoera, ik heb mijn stempas binnen!
En ik mag overal gaan stemmen...moet alleen zelf uitzoeken wáár dat allemaal kan......
 (maar even had ik het idee dat deze stempas afkomstig was van de PVV ;-))... zal wel met het logo te maken hebben...
 we vliegen dus uit om te gaan stemmen, mét een oranje (??) stempotloodje?

17 februari 2010: CDA presenteert zich met kanongebulder
Het CDA presenteert met veel geweld een 'eigen rapport met aanbevelingen over Daan en Emma' over de jeugdzorg (10.00 uur op de Bataviawerf in Lelystad). Het eerste exemplaar van het boekwerkje is voor wethouder Erik Langeweg (uit Dronten).
De rol van alle 6 gemeenten en van de Provincie worden daarin kritisch bekeken, maar er worden meteen ook aanbevelingen gedaan.
Vervolgens worden alle CDA-lijsttrekkers (de kanonnen??) uit Flevoland voorgesteld (circa 10.30 uur)

 


Maandag 15 februari 2010: Christen Unie in debat met Nederlandse Moslim Partij 

Dit debat vindt plaats in de verkiezingswinkel (op het Belfort) omdat hij wel overeenkomsten ziet in de programma’s, Jelte Hoving, kandidaat no. 2 op de CU-lijst. Als gezamenlijke punten noemt hij bijv.:  ‘geen gokhallen in Almere, prostitutie tegengaan, en mensen met een uitkering aan het (vrijwilligers)werk!’ Lijsttrekker van de Nederlandse Moslim Partij, Shangram Karim, zegt dat zijn partij ‘een brug te wil slaan tussen Nederlandse moslims en niet-moslims; maar ook om een tegengeluid te laten horen wat betreft de aanvallen op de Islam en de moslims’. Hoving wil graag horen hoe de NMP denkt over ‘de vrijheid om van geloof te veranderen, over een gemeenschappelijke rustdag,  een verbod op het dragen van een burka (gezichtsbedekkende kleding, het dragen van een hoofddoek in openbare funkties, of het gescheiden deelnemen aan sport, enz.) Belangstellenden zijn van harte welkom. 

Het begint om 20.00 uur, deur open om 19.45 uur. Verdere info CU en NMP 

De PVV (Partij Voor de Vrijheid) heeft laten weten niet in de gelegenheid te zijn om aanwezig te zijn.

zondag 14 februari 2010: rita verdonk bezoekt almere

- tussen 11.00 en 13.00 uur te gast bij ToN Almere  in de Verkiezingswinkel -

Om 11.00 werd Rita Verdonk ontvangen door ToN Almere, waarna eerst een wandeling door het Stadshart 'om de burgers te ontmoeten'. (Verdonk vond het 'wat stilletjes'...gelukkig werd er één echte 'Burger' waargenomen in de Verkiezingswinkel, een zekere Jamie, die spontaan aangaf níet op de partij van Verdonk te gaan stemmen ;- )  maar wel even wilde kennismaken met Rita Verdonk. >

Verkiezingswinkel  (Belfort 13, de Spaanse trappen op!) in Almere. In de Verkiezingswinkel zelf was het een drukte van belang met kandidaten (die één voor één werden voorgesteld) en hun partners, vrienden en bekenden, véél oranje dus te zien!  En geen andere partijen....wél grote posters van de VVD die juist tégen de Verkiezingswinkel zei te zijn, en daar dus geen campagne zei te willen voeren...beetje dubbel dus, ja, ja...

klik op foto voor filmpje

 

Circa 12.00 uur weer terug in de Verkiezingswinkel om nog informeel met elkaar te spreken, met een kopje koffie en 

een speech van Rita Verdonk en lijsttrekker Wim Boers.  Om 13.00 uur moest Verdonk er weer vandoor, óp naar een volgende campagne! 

 

 

                                                                                                                                                                                        klik op foto voor filmpje

 

 

 

Het was per slot ook nog Valentijnsdag...vandaar dat de VVD -buiten-  rozen uitdeelde, vergezeld van een verkiezingsfolder.....zelfs een koukleumende politieagent werd ermee verblijd ;-)

 

 

 

 

Veel beveiliging zowel op straat, in het hele Stadshart, als bij de entree van de Verkiezingswinkel, want er was een waarschuwing binnengekomen.

 

 

 

 

De lijsttrekker Wim Boers in gesprek met PolitiekNU, het politieke radioprogramma van de lokale Stadsomroep; de Stemwijzer uitproberen, en Verdonk maakt een praatje met iemand over de bereikbaarheid van het Stadshart. Zelf merkte zij nog op dat ze zich had verbaasd over die dure stenen van alle bestratingen in het Stadshart (was best wat glibberig) en een deel van het 'oude' winkelcentrum in stad....volgens haar had het best ook goedkoper gekund, zonder dat het alleen maar 'beton' wordt, ook goed voor de werkgelegenheid van Almere of de Provincie Flevoland. (maar ja, wie weet is 'made in China'  tóch goedkoper dan het regelen in Almere....? Kunst-enzo)

 

 

                                                                                                                                                                klik op foto voor filmpje

 

 

Een vraag van PolitiekNU over het eventueel -al dan niet-  kunnen kombineren van een funktie als 2e Kamer-lid en tegelijkertijd raadslid zijn in Almere, ging 'ietwat de mist in' door het luide 'Almere-lied' dat uit de speakers kwam....

 

dus met excuses....maar klik op foto voor filmpje....

 

 

foto's: greta verduin

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 7 februari 2010: start 'posters plakken' voor lijst 14 - Rita Verdonk 

(bij de bussen en het WTC, station Almere-centraal) 

de eerste poster werd geplakt door de lijsttrekker in Almere, Wim Boers en de nummer 2 op de lijst Martin Sinke

 

Daarna ging de hele ToN-plakploeg enthousiast aan de gang.....

 

 

Meer info >  afd. Almere  en > de Kandidaten

 

 

foto's: greta verduin


30 januari 2010: verkiezingswinkel 'officieel' geopend

NB scroll ook even naar beneden naar 'aankondiging' voor 30/1/10

Er lag nog wat sneeuw, het meeste was al gesmolten, dus natte straten in het Stadshart....en komend uit de parkeergarage trof ik een CDA-spandoek op de grond aan....Toen ik een foto daarvan maakte, kwamen ze snel aanlopen om hun reklamedoek te redden ;-)  en gezamenlijk naar de 'Verkiezingswinkel' te vervoeren.  Maar daarvóór vroeg ik ze even in de tent te gaan staan die op het uitgestorven pleintje ervoor stond; ja ja, heel leuk: een D66-tent! (zie foto verderop)

Alle aanwezige partijen in de Verkiezingswinkel kregen een schaar en moesten gezamenlijk een oranje lint doorknippen, tegelijkertijd. D66 was bijna te laat om mee te doen want TON kon bijna niet wachten met knippen.....de Almere Partij knipte nog even na, voor de foto ;-)) 

 

 klik op foto voor filmpje

 

Linksonder dus de foto van het CDA in de D66 tent....een eerste aanzet tot samenwerking of alleen voor de foto? 

Op de middelste foto TON-kandidaten en op de rechterfoto kandidaten voor D66.

Zoals in de aankondiging al vermeld, deden uit principe niet mee aan de hype rond de '1e Verkiezingswinkel': de PVV, A-VIP, Leefbaar Almere en de VVD. Tenminste...dat werd verteld! Maar...... wat zie ik tot mijn verbazing (kijk op foto rechtsonder) dat achter de gebakjes-etende D66' ers, posters zijn te zien van zowel de Pvda, de VSP maar óók.........ja ja: de VVD!!!

Want niets is zeker in de politiek, dat wisten we inmiddels en van beloften moet 'de burger' het niet hebben. Dat viel ook hier weer op.....

 

 

 

Er waren dus speciale Verkiezingsgebakjes, de 'hoofd' Griffier kwam kijken of alles goed verliep. Dat kon niet anders want er kwam niemand binnen, die niet eerst was bekeken door de 2 'lijfwachten' van een beveiligingsbedrijf, die aan weerszijden van de toegangsdeur stonden. Waarom? Preventief....was het antwoord.

 

Op de rechterfoto kandidaten voor de Moslim Partij

 

 

Het CDA was helemaal in verkiezingsstemming, in volledige groen/oranje outfit. 

Berdien Stenberg (die haar artiestennaam gaat gebruiken) had zelfs haar fluit meegenomen, ter verhoging van de feestvreugde! 

Even had ik het idee....dat zij zou proberen alle andere partijen achter haar aan te krijgen, zoiets als de rattenvanger van Hameln.....maar ja, je mag politici natuurlijk nooit vergelijken met 'ratten' want dan heb je zó een proces aan je broek ;-((  Helaas was haar optreden voor mij te kort voor een filmpje....  

 

                                                                                                                                                                                                         

 De Christen Unie wil het graag waterpas houden

 

 

 

Buiten de Verkiezingswinkel vertoonden zich (linkerfoto) de VVD-campagne-leider Helma Lodders (vh weth.Zeewolde) met lijsttrekker Arno Visser en in het verdere Stadshart liep het storm met VVD-kandidaten die folders uitdeelden. De PvdA deelde rode rozen uit en D66 vermaakte zich binnen tussen de vlaggetjes, vaantjes, ballonnen en posters..

 

 

 

 

Van VVD (niet in de Verkiezingswinkel)..... tot CU..... en VSP.....alle partijprogramma's liggen klaar....

 

 

 

 

Nóg een kandidaat..... maar de lijstrekker van GroenLinks  leunt nu al ontspannen achterover.... rechterfoto CU-kandidaten

 

 

 

 

Ex-kandidaat voor de PVV en nu partijloos, schilder Steffen Buikema (foto links onder) had de poster van de AlmerePartij bewerkt...zeer tot zijn eigen genoegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog even over de laatste Politieke Markt van 28 januari 2010

Op de Politieke Markt hadden leden van de Griffie belangstellenden wat wegwijs proberen te maken in 'de politiek'. (foto's beneden, links en midden)  

 

In de VVD-fraktiekamer (foto rechts onder) zagen wij toen nog leden van de fraktie; 

......die volgens ons juist onlangs waren opgestapt.....maar ze staan nog wel op de kieslijst (dus..?)

 

 

 

 

En dit zijn de beroemde 'wandelgangen' waar helaas weinig echte 'burgers' wandelen.....

 

 

 

Maar je hoeft geen politicus te zijn om politiek bezig te zijn....

 

En op straat....waren jongeren aan het oefenen in de kou.....ik denk zelf: om de politici tzt toe te juichen! 

(nou ja, erg optimistisch gedacht van mij...want dat gebeurt natuurlijk alleen als ze het goed doen ;-))

 

klik op foto voor filmpje

 

foto's en filmpjes: greta verduin


26-1-2010: Lijsttrekker frits huis van Leefbaar Almere wordt bespuwd in Stadshart

- donderdagmiddag 28-1-2010 gaat hij aangifte doen -


aankondiging

zaterdag 30 januari 2010: eerste 'verkiezingswinkel' van nederland wordt geopend in almere

Op zaterdag 30 januari wordt de ‘verkiezingswinkel’ om 11.00 uur officieel geopend. In het Stadshart Almere kunnen politieke partijen gebruik maken van een leegstaand winkelpand (van de helaas failliet-gegane boekhandel De Ark) voor campagne-doeleinden, en dient als uitvalsbasis om te gaan flyeren, kiezers te ontmoeten, te debatteren, callcentre voor het bellen van kiezers, het maken van een praatje met inwoners en het gebruiken van de stemhulpen Stemwijzer of Kieskompas of wat partijen zelf bedenken om de opkomst bij de verkiezingen te verhogen.  

De verkiezingswinkel is beschikbaar voor alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Almere. Het idee komt vanuit enkele politieke partijen zelf (PvdA en CDA) de gemeente faciliteert. Het pand aan Belfort 13 wordt 2 maanden gratis door de verhuurder Unibail Rodamco ter beschikking gesteld. De  politiek hoopt om stemmen te winnen maar stiekem hoopt de projektontwikkelaar en de ondernemers van het Stadshart de doorloop te bevorderen naar dit 'uitgestorven gedeelte' van dat nieuwe Stadshart.

De gebruikskosten en de kosten van de inrichting betaalt de gemeente wél maar verder zijn de politieke partijen zelf verantwoordelijk wat er gebeurt en door wie. De winkel is iedere dag pas open vanaf 12.30 uur....wat er verder gebeurt, moeten de diverse partijen zelf laten weten...

< plv griffier Will van der Vlies

 

 

Bij de voorbereidingen tot de start van de 'officiele campagne'  werd er hard gewerkt door een bedrijf om alles op tijd in orde te hebben, voor de politici, de eventuele debatten, de bezoekers. Plaatsvervangend griffier (raadsadviseur) Will van der Vlies hield een oogje in het zeil. Politici om te kijken hoe het ervoor stond, werden niet gesignaleerd...maar de ballonnen en posters waren al overduidelijk aanwezig!

 

 

 

 

 

De VVD, Leefbaar Almere en A-VIP (Almere Voor Iedereen Partij) en de PVV hebben aangegeven geen gebruik te maken van de verkiezingswinkel. Zij vinden dat 'de politiek' de burgers moet opzoeken en niet andersom; en ook niet uitsluitend in verkiezingstijd! Ook vindt men dit ongepast omdat gemeenschapsgeld hiervoor wordt gebruikt, geld van 'de burger' dus.....De politiek moet zich onafhankelijk opstellen, te gek dat dit via de overheid georganiseerd wordt!

 

 

Bovendien vindt de PVV dit veel lijken op een belangenverstrengeling: Rodamco (dat al zoveel Bouw-aktiviteiten heeft ontplooid (en nog doet) in het Stadshart, dat een 'leegstaand pand'  ter beschikking stelt van de politiek! Dat vertegenwoordigt toch ook geld, zou ieder ander voor moeten betalen.... En met name politici worden zo in een positie geduwd dat bij latere onderhandelingen.....

 

 

foto's: greta verduin


27 januari 2010: VVD -politiek- café met fred teeven en bruno bruins in discussie

De VVD Almere nodigt iedereen van harte uit voor een politiek café op 27 januari 2010. Tijdens deze avond zullen Tweede Kamerlid Fred Teeven en oud-wethouder/oud- staatssecretaris Bruno Bruins ingaan op de thema’s: VVD & Veiligheid, VVD & Verkeer, zij zullen op beide thema’s hun liberale toekomstvisie geven met het oog op Almere. Natuurlijk is er gelegenheid om met Teeven, Bruins en de Almeerse lijsttrekker Arno Visser in debat te gaan. 

De discussie wordt geleid door Ivo Opstelten, landelijke partijvoorzitter. Maar er gaat ook een bijzondere veiling plaatsvinden. Wat u kunt kopen houden we nog even spannend maar een deel van deze opbrengst gaat naar de verkiezingskas van de VVD en een deel gaat naar een die avond te bepalen goed doel. Inloop vanaf 19.45 uur, in Brasserie “De Jongens van Almere”,  Belfort 8, Almere-Stadshart ( 036-5303106)


21 januari 2010: lokale krant peilt stemgedrag

Almere Vandaag heeft Marktonderzoek-buro AMA ingeschakeld om willekeurige Almeerders te bellen en te vragen naar hun stemgedrag op 3 maart a.s. Almere Vandaag wil er tot die tijd veel aandacht aan besteden en vraagt zich af of hoe de uitslag zal zijn (bijvoorbeeld) tav de PvdA (die bij de vorige verkiezingen zo'n klapper maakte) en de nieuwkomers als Partij. Er doen dit jaar maar liefst 16 verschillende partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen!! 

Op 24 februari a.s wil de krant zelfs een groot Lijsttrekkersdebat organiseren in CCCorrosia


20 januari 2010: almere stemt ......o ja?  waaróm en waaróp ?

Per vandaag - 20 januari 2010 - heeft de gemeente Almere een speciale 'Stem' site geopend onder de pakkende titel "Almere stemt"

Maar,  zoals ik al aankondigde in mijn stukje over mijn frustaties als 'burger' over de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere,  gaat deze site dus ook faliekant mislukken want: je moet je aanmelden/ registreren!!! Ik had dus en vooruitziende blik nav de 'loting' om naar de Nieuwjaarsreceptie te 'mogen' als burger...waarschijnlijk zal er nu ook een 'loting' plaatsvinden van de 'burgers' om zelfs maar te mógen stemmen!

Alweer een gemiste kans dus om ' de burger te bereiken'..... néé, dan gaan de politici liever in een leegstaand pand (van een ook al failliet gegane ondernemer..)  zitten afwachten tot 'de burger' bij 'de politiek' komt......op kosten van diezelfde burgers. NB en er staan maar 12 partijen op ipv de 16 die er gaan meedoen!


12 januari 2010: nóg 'n Nieuwkomer in de politiek: nederlandse moslim partij

Maar op 12-1-2010 heeft deze nieuwkomer, de NMP (Nederlandse Moslim Partij) van Henny Kreeft de kandidatenlijst voor de gemeenteraads- verkiezingen nog niet op orde; dat moet gebeuren vóór 19 januari 2010. Kreeft laat weten dat het best in orde komt, hij is nog in gesprek met verschillende kandidaten.

De andere nieuwe partijen hebben hun kandidatenlijsten wel klaar:  ToN (van Rita Verdonk, die meedoet in Den Haag en Almere)  

 de PVV (van Geert Wilders, idem) van die laatste partij is de fraktievoorzitter: Raymond de Roon, huidig 2e Kamerlid.

 

de A-VIP (Almere Voor Iedereen Partij) van Edwina Molina; van voorheen: VVD, GL, Partij Molina) >