Architektuur 2010                               Archief 2009 

tekst, foto's, filmpjes: greta verduin                                                                                                                


26 november 2010: 1e uitgave architektuurgids almere + bekendmaking winnaar arch.prijs

Almere is de 3e architektuurstad van Nederland en staat op de 1e plaats van alle ‘nieuwe steden’ als het gaat om architektuur. De mooiste gebouwen zijn nu voor het eerst verzameld in een fraaie, handzame gids. 

Vrijdag 26 november overhandigt Hans Snel (foto), direkteur Almere City Marketing, het 1e exemplaar aan Adri Duivesteijn, wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Almere.

 De overhandiging vindt plaats tijdens de uitreiking van de Architektuurprijs Almere 2010 in Casa Casla (aan het Weerwater) om 20.00 uur >

Almere is opgebouwd uit bijzonder opgezette stadsdelen rondom het stadshart ontworpen door Rem Koolhaas. Almere is daarmee als stad uniek, zowel in stedenbouwkundig opzicht als door het uitgekiende gebruik van ruimte, natuur en bebouwing. De architektuurgids laat een andere kant van Almere zien. De Architektuurgids Almere is tot stand gekomen ism Almere City Marketing, Gemeente Almere en Architektuurinstituut Casla. De inhoud is 2-talig Nl/Eng en bestaat uit beschrijvingen van de Almeerse architektuur op twee nivo's: stadsdeel en gebouw. Elk stadsdeel heeft een overzichtskaart en het centrum heeft een wandelroute.

 

De Architectuurgids Almere (Pharos uitgevers) is vanaf 26 november 2010 te koop bij VVV Almere en de boekhandel en kost 20 euro. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

de architektuurprijs almere 2010 is gewonnen door de nieuwe bieb

Van de architekten Meyer en van Schooten (op foto Jeroen van Schooten) en Else Kant met de bouwers van Heijmans

 

De Nieuwe Bieb krijgt een bronzen beeld van kunstenaar Cor Litjens, dat hij in 2006 had ontworpen voor dit doel.

 

Op onderstaande foto vertelt Cor Litjens over zijn werk aan Floris van Akemade, architekt en stedenbouwkundige (links) en André Terzibachian, projektarchitekt Atelier Christian de Portzamparc, winnaar vakjuryprijs met het projekt De Citadel in 2006.

 

 

Ook de inrichting van de Nieuwe Bieb door Concrete Architectural Associates heeft een prijs gewonnen, de Lentvelt-interieurprijs twv 12.000 euro

 

scroll naar beneden dan kom je nog meer info van Kunst-enzo tegen over de Nieuwe Bieb!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Journalist Thijs Wartenbergh foto >) schreef dit volgende verslag (dd 26-11-2010):

Meyer en Van Schooten wint architectuurprijs 

ALMERE - Het Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten, bekend van het ING House langs de A10 in de hoofdstad, heeft de tweejaarlijkse Almeerse architectuurprijs van de vakjury gewonnen. De publieksprijs ging naar het Arte College van Kraaijvanger Urbis Architecten uit Rotterdam.

Jeroen van Schooten die de prijs in ontvangst nam, een sculptuur, toonde zich verheugd met de onderscheiding. “Het betekent dat het gebouw kennelijk voldoet aan de eisen die er vooraf aan gesteld werden: een ontmoetingsplaats waarin je in kunt dwalen. Met veel licht waardoor de bezoeker ook contact met de omgeving heeft. Ik vind dit gebouw mooier dan het ING House, dat inmiddels een icoon is. De bibliotheek zou je voor andere doeleinden kunnen gebruiken, het ING House is echt ontworpen als bankgebouw.”

De vakjury bekeek de afgelopen tijd 21 ontwerpen, zoals woningen als gebouwen. Dat uiteindelijk voor de bibliotheek werd gekozen kwam door het bindende element dat het project heeft. “Dat is belangrijk in een nog zo jonge stad als Almere is, 34 jaar”, aldus juryvoorzitter Jaap Huisman < foto

Ook werd het interieur van het gebouw geroemd, dat oogt als een warenhuis. De jury roemde in het algemeen, met hier en daar een kritische kanttekening, het gedurfde en veelzijdige karakter van de architectuur in Almere. Voor zowel de vak- als publieksprijs werden bouwwerken van de laatste vijf jaar bekeken.

Het Almeerse publiek koos een school als mooiste gebouw, het Arte College. Zowel de scholieren als de inwoners vinden het gebouw bijzonder omdat het onder meer een buitentribune heeft en tevens een bijzondere oplossing kent voor de fietsenstalling. De doelstellingen van de school: uitdagend, eigenzinnig en creatief, komen er volgens leerlingen en schoolleiding goed tot uiting.

 


nog stemmen tot 25 november 2010 voor architektuurprijs almere 2010

Er zijn zo'n 21 projekten geselekteerd door CASLa  voor de ArchitektuurPrijsAlmere 2010

Iedereen kan meestemmen, ga naar www.casla.nl  > 

 

26 november is de uitslag van de Vak- en Publieksjury!


15 november 2010: francine houben in fd.nl (financieele dagblad)

klik HIER

 


10 november 2010: lezing bij casa casla door stadsarcheoloog

   10 november 2010 bij Casa Casla om 19.30 uur Lezing door Willem Jan Hogestijn.  

Casla verheugt zich op de samenwerking met Buro Archeologie van de gemeente Almere. Vandaag is Stadsarcheoloog Willem Jan Hogestijn  (foto) te gast (Casa Casla zit aan het Weerwaterplein/Deventerpad)

 Hij geeft een kleurrijke lezing over 'Begraven Landschap'. Ook de tentoonstelling zal worden toegelicht. 

Tot 14 november 2010 is de bijzondere Expo “De onderste steen boven” bij CASLa te zien. Daarin wordt verteld over de oudste geschiedenis van Almere en de manier waarop de kostbare archeologische vindplaatsen zichtbaar worden gemaakt. 

Iedereen van harte welkom!   


18 oktober 2010: lezing bij casa casla ivm week van de geschiedenis 

Georganiseerd door Literair genootshap 'eindig laagland' (in het kader van Week van de Geschiedenis') op 18 oktober 2010 een lezing om 20.00 uur 

door Gees R. Gmelich Meijling-van Hemert over de geschiedenis van de IJsselmeervissers (over haar boek'Vissen op een zoete zee).


12 oktober 2010: Mecanoo wint Green Good Design Award 2010

                                   Architektenburo Mecanoo van de voormalige Almeerse Stadsarchitekt Francine Houben, 

heeft deze 'Groene Award' in de wacht gesleept vanwege het vernieuwende en de  duurzaamheid 

in hun ontwerp voor het Stadskantoor en Station in Delft. 

Klik HIER

Dit ontwerp is gekozen uit duizenden inzendingen vanuit de hele wereld. 

De prijs wordt uitgereikt door het Chicago Athenaeum/Europe en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

In April 2011zullen alle bekroonde ontwerpen te zien zijn tijdens een Milieu Conferentie in Hamburg (D)


10 oktober 2010: glasplaat uit  'de kunstlinie' gestort

We moesten meteen denken aan de glasplaten in Schouwburg Almere, die in het begin ook problemen gaven. Ze vielen er domweg uit of ze werden vernield. Nu is er dus één grote glasplaat uit het gebouw van de Kunstlinie -aan de Esplanade- gevallen. Gelukkig geen gewonden maar er wordt wel uitgezocht wat dit precies veroorzaakte.


11 september 2010: rijksbouwmeester liesbeth van der pol ziet niets in schaalsprong almere

Almere heeft in juni 2009 haar toekomstplannen bij het Rijk ingediend in de vorm van de Schaalsprong Almere 2.0. Die plannen zetten in op de groei van Almere met 60.000 woningen (een taakstelling die ook door het Rijk is geformuleerd). Almere 2.0 stelt als eis dat voor de realisatie van deze ambitieuze plannen de ontsluiting van Almere grootschalig moet worden opgewaardeerd. De bereikbaarheid van de stad moet zowel voor de auto als de trein flink worden verbeterd, oa door een verbrede snelweg en een IJmeerverbinding. Van der Pol ziet liever dat Almere van een forenzenstad transformeert in een verblijfsstad maar dat kan alleen als er voldoende werkgelegenheid is voor de bevolking. De Rijksbouwmeester benadrukt dat zij 'niet tegen de gestelde eis van de verbindingen is; natuurlijk moeten die er komen, bij voorkeur een mooie brug in het IJmeer ipv een saaie tunnel. Maar dan wél kijken waar we die brug gaat komen én of de ontwikkeling van Almere Pampus daarvoor noodzakelijk is'. 


jonge monumentendag almere 2010

11 september 2010: aandacht voor het hoogste gebouw van Almere: Carlton

Op deze bijzondere dag...9/11 New York....toch aandacht voor het binnenkort hoogste gebouw van Almere met 120 meter hoogte en de naam 'Carlton'.

In een jonge stad vindt men nog geen historische gebouwen, maar wel architektuur die het in zich draagt om de komende jaren tot fenomeen uit te groeien. Vanaf de Rabotoren richten wij onze blik op het hoogste gebouw van Almere: de Eurotoren met de naam 'Carlton' (het WTC). Een gevarieerd programma met lunch en spreekbeurten van stedenbouwkundige, landschapsarchitekt en projektarchitekt.

 

                                             Direktievoorzitter Nathal van Rijn (Rabo Bank Almere)                 Ans van Berkum, direkteur CASLa en Judith Flapper, van CASLa

                                                                    klik op foto voor filmpje

 

 

  Pi de Bruijn (de Architekten Cie. A'dam) over het stedenbouwkundig plan voor l' Hermitage

 

         klik op fo to voor filmpje  Pi de Bruijn                                                                                                     klik op foto voor filmpje Pi de Bruijn (links)

 

 

Diederik Dam (Dam & Partners, A'dam) projektarchitekt Carlton Projekt

 

  klik op foto's  voor filmpje Diederik Dam                              - binnen op tekening, buiten 'in het echt' -                         klik op foto's  voor filmpje Diederik Dam

 

 

Bart Brands (Karres en Brands Landschapsarchitekten) over het Mandelapark.

 

                                                   <  klik op foto  voor filmpje Bart Brands                                                  beeldhouwer Frans van der Ven igm Diederik Dam

 

 

Helaas volgde er geen rondleiding door dit nieuwste gebouw maar.....wij houden dat tegoed van CASLa!!!

 


september 2010: almere koploper: 15.7% minder huizen verkocht

Per regio is er groot verschil op de woningmarkt, aldus EIGEN HUIS van deze maand. Een paar voorbeelden: in Breda is 0.1% minder verkocht, in Rotterdam 12.8% minder en in Almere zelfs 15.7% minder woningen! Er zijn ook gemeenten waar juist méér huizen verkocht zijn: Nijmegen 3.7% méér, Utrecht 7.2% meer en Groningen zelfs 14.2% méér woningen!


11 en 12 september 2010: Architektuurmanifestatie

11 september 2010: vanaf 10.00 uur: Jonge Monumentendag Almere (het nieuwe zakencentrum l'Hermitage) en Lasershow

 

12 september 2010: vanaf 11.15 uur: rondleidingen door het Stadshart door bekende Almeerders, kinder-klei-workshops in CASA CASLa, Expo op het Forum 'Mirror of the World' en Almere plaquette-stad......

 

Voor alle gegevens > CASLa

 

 

NB en 's avonds begint de 'Cultuurnacht Almere' kijk bij  > Kunst-enzo

 


10 september 2010: Schouwburg Amphion officieel geopend

 

 

 

 

Koningin Beatrix heeft woensdag 10/9 schouwburg Amphion in Doetinchem geopend. Het gebouw heeft licht achterover hellende gevels van zandkleurig metselwerk met een speels patroon van vierkante ramen. Binnen levert dit verrassende composities op die elke ruimte een eigen karakter geven, zegt Mecanoo architecten (het buro waar ook de voormalige Stadsarchitekt van Almere Francine Houben werkzaam is) 
Het publiek betreedt het theater via een oplopend voorplein dat is uitgevoerd als een rode loper. Ook in het ruimtelijke interieur met 4 aaneen- geschakelde foyerruimtes voert de kleur rood de boventoon. De hoefijzervormige grote zaal met 3 balkons en in totaal 860 stoelen heeft een intieme sfeer doordat het publiek dicht op het toneel zit. De kleine zaal met 300 stoelen is een vlakke-vloer-zaal en bijna een kopie van de kleine zaal van het oude Amphion, zegt Mecanoo. (
foto van opening: Mecanoo)

Om de relatief snel wisselende voorstellingen goed te faciliteren is de laad- en losruimte centraal tussen de podia van beide zalen gelegd. Uniek is dat de grote en kleine zaal ramen hebben, zodat de technici overdag daglicht hebben op de werkvloer. Henk Raben, directeur Amphion: 'met het nieuwe Amphion van Mecanoo fietsen wij weer vooraan in het peloton! Het is een warm theater waarin de bezoekers zich thuis voelen, dat merken we aan de enthousiaste reacties van de 15.000 mensen die het theater tijdens de 4 open dagen hebben bezocht. Het theater voldoet aan alle verwachtingen die we hadden'. Francesco Veenstra, projektarchitekt van Mecanoo architekten: 'het is een schouwburg die theatertechnisch van hoge kwaliteit is, maar ook de intieme sfeer van een klassiek theater heeft. Met de opmerkelijke roodschakeringen is het een feestelijke cultuurtempel van de Achterhoek geworden'. Klik [hier] voor een artikel over de geluidstechniek in het gebouw.


9 september 2010: bouwexpo almere op het water

Almere heeft weer een bouwexpo, nu op het water. De komende 5 jaar is aan de Oostvaardersdijk in Almere het experiment FloatingLife te zien. Eerdere bouwexpo's waren in de Muziekwijk, Filmwijk en Eilandenbuurt. De expo laat de mogelijkheden zien van werken en wonen op water. Drijvend bouwen kan een oplossing zijn voor steeds sterker wisselende waterstanden en stadsontwikkeling mogelijk maken in gebieden waar het nu nog te gevaarlijk is om te bouwen, meldt de organisatie. De komende vijf jaar zal het drijvende dorp langzaam worden uitgebreid.

 


29 augustus tot 21 november 2010: 12e biennale van venetie

Tijdens deze Biennale ontvangt Rem Koolhaas, de super-gelauwerde Nederlandse architekt (1944) de Gouden Leeuw, voor zijn hele oeuvre. Een prijs die eens in de 2 jaar wordt uitgereikt. 

 

Hij krijgt 'm op voorspraak van Kazuyo Sejima (van buro SANAA) die ook de curator is van deze Biennale Venetie. (NB Sejima was oa de architekt van de Almeerse Schouwburg annex Kunstlinie) 

 

< Deze foto van Sejima is gemaakt tijdens de officiele opening in 2007 van de Schouwburg en Kunstlinie (foto:Peter Aggenbach van AlmereNU)

 

kijk ook HIER  en HIER en HIER

 

 


20-8-2010: Wijk voor Initiatieven - gaat goed - nog méér ideeen gezocht  klik > HIER (bij Diversen2010)


26-6-2010: dag van de architektuur samen met De Paviljoens en Casla

Programma: 's ochtends in museum De Paviljoens 'Pionieren in de Polder' met Stadsarcheoloog Willem Jan Hogestijn en Thijs van Hees, landschapsarchitekt; 's middags Expo bij Casla 'Groen' met Henk Mulder, dir DSO en Yttje Feddes, Rijks adviseur-/landschapsarchitekt.

Met op deze dag een blik op de historie van Almere via de Stadsarcheoloog, met een vooruitblik wat er komen gaat door de landschapsarchitekt.

 

* en kijk ook eens naar de 'officiele aftrap' op 14 juni 2010 van dit 'Tijdelijk Museum'

 

 

 

 Om te beginnen is er vandaag het alweer bijna traditionele Architektuurontbijt. En... Alles is gratis mee te maken!!

Programma ochtend: 10.00 uur Transfer vanaf CASA CASLa (Weerwaterplein 3) naar het Tijdelijk Museum (of  op eigen gelegenheid); 10.30 uur  Welkomstwoord; 10.40 uur Architectuurontbijt Almere  (13.00 uur Terug /transfer naar Casa Casla, Weerwaterplein 3, Almere). 

 

11.30 uur Lezingen door Stadsarcheoloog Willem Jan Hogestijn en landschapsarchitekt Thijs van Hees

 

* kijk ook HIER bij de link Archeologie van Kunst-enzo (26 juni 2010)

 

 

                                                                                                   klik op foto voor filmpje

 

Na het ontbijt worden op deze lokatie 2 lezingen verzorgd: ´Begraven landschap´ door  

< stadsarcheoloog Willem-Jan Hogestijn 

Hij vertelt wat er allemaal te vinden is in de bodem van Almere Poort 

 

'Het ontwerp van de Green´ door 

landschapsarchitekt Thijs van Hees >

Hij legt uit hoe hij een stadspark heeft ontworpen voor Poort waarbij hij rekening moest houden met de kostbare archeologische vondsten ter plekke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel belangstelling, zowel voor de rijkelijk voorziene ontbijttafel als voor beide Lezingen!

 

 

 

 

 

 

Hans Beke (BekeManagment) wijst naar het 'Homerus-Park', ofwel de archeologische naam: de Green (de vindplaats van het scheepswrak), waar een prachtig park ontwikkeld gaat worden (vergelijkbaar met een Vondelpark) van zo'n 3 1/2 hectare groot. Landschapsarchitekt Thijs van Hees is daarvoor gevraagd voor de inrichting van dit park. Samen met Jaqueline van Tellingen (P.O.) wordt dit gebied 'verkocht': woningen, groen, leefbare buurt. 

 

 

Hans Beke wijst naar de 'Green'                                                   Thijs van Hees na zijn lezing                               Jaqueline van Tellingen en Hans Beke

 

                                                                                                                                                      klik op foto voor filmpje

 

 

 

Er wordt samengewerkt met de woningcorporaties, die vaak ieder een eigen gedeelte kunnen exploiteren, alles binnen de visie van de gemeente,  net als het P.O. (= Particulier Opdrachtgeverschap): vrijheid maar binnen het totale bestemmingsplan. Beke laat weten dat er zelfs ook waterwoningen zullen worden gerealiseerd in dit gebied! En van Tellingen vertelt dat er ook ruimte is voor een Horeca-gelegenheid in dat nieuwe (Homerus) park!

 

 

Programma middag: 14.00 uur Inloop Casa Casla; 14.30 uur Welkomstwoord; 14.40-15.20 uur Lezingen door Henk Mulder, dir. DSO, Gemeente Almere,  en Yttje Feddes Rijksadviseur Landschap; 15.20 uur The Greenery, presentatie onderzoekprojekt naar 3 bestaande groengebieden in Almere; 15.45 uur Aanbieden 'Het andere Almere' door stedenbouwkundige Gert Breugem; 16.00 uur Oprichting 'Vereniging Buitenstad' ; 16.15 uur: feestelijke borrel.

 

´s Middags wordt in CASA Casla de tentoonstelling Het Landschap van Almere geopend. De expo biedt een overzicht van de landschappelijke ontwikkeling van Almere vanaf 1970 tot heden en gaat in op het stadslandschap van de toekomst. Hieraan gekoppeld vinden2 lezingen plaats door Henk Mulder, directeur Dienst Stedelijke Ontwikkeling, gemeente Almere en Yttje Feddes, Rijksadviseur van het landschap en landschapsarchitect.  

Ook wordt het resultaat van een onderzoek The Greenery naar de mogelijke ontwikkelingen voor bestaande groengebieden in Haven, Stad en Buiten bekendgemaakt: hoe kan je die gebieden beter ontsluiten om zowel natuurbeleving als stedelijk recreatief gebruik te stimuleren? Tenslotte is er de presentatie van de Bibliotheek+ publicatie ´Het andere Almere´ door stedenbouwkundige Gert Breugem en vieren we de oprichting van de Vereniging Buitenstad. Deze gaat zich inzetten voor het landschap van Almere in de meest brede zin van het woord.

 

Aanmelden graag via j.flapper@casla.nl Voor meer info en routebeschrijving: www.casla.nl en www.pioniereninpoort.nl  tel. Casla: (036) 538.68.42

 


19 juni 2010: weer 6 plaquettes voor bijzondere architektonische gebouwen

In het Stadshart Almere kregen op zaterdag 19 juni 2010 opnieuw weer 6 bijzondere bouwwerken een architektuur-plaquette, een initiatief van het Nederlands Architektuur Instituut (NAi) en een ontwerp van Bruno Ninaber van Eijben (scroll naar beneden naar 26 maart 2010 waar de 4e plaquette feestelijk werd geplaatst aan de nieuwe Bieb) De 6 gebouwen zijn allemaal in de afgelopen 10 jaar gebouwd in het Stadshart Almere en vallen op door hun a-symmetrische vormen of het bijzondere gebruik van ruimte en bouwmateriaal. Het gaat om: *The Jewel (lokatie New Yorker, de Diagonaal); *De Smaragd (lokatie HEMA, de Diagonaal); *De Citadel (lokatie Sasha, Citadel); *The Angle (lokatie Koning Viscircus, Belfort); *Utopolis (lokatie het Forum); *The City (lokatie hoek het Forum/Esplanade).

De komende tijd zijn er nog meer aktiviteiten rondom de bijzondere architektuur in Almere. Op zaterdag 26 juni organiseert architektuurcentrum CASLa de jaarlijkse Dag van de Architektuur. Deelname aan het uitgebreide programma is gratis. Meer info www.casla.nl

In het weekend van 11 en 12 september 2010 wordt er een speciale architektuurroute gepresenteerd en organiseert CASLa de architektuurmanifestatie 'Almere: Mirror of the World'.  Ook worden de laatste plaquettes in het Stadshart onthuld. Bovendien neemt Almere op feestelijke wijze het stokje over van Spijkenisse als officiële plaquettestad.....


Stadscentrum hebben MAB Development, Unibail Rodamco en de gemeente Almere deze plaquettes gezamenlijk mogelijk gemaakt.


10 juni 2010: 'wijk voor initiatieven' mag starten met sociaal duurzame wijk 

De Almeerse gemeenteraad heeft het Ontwikkelingsplan en de grondexploitatie voor Almere Hout Noord - de ‘Wijk voor initiatieven’ - vastgesteld. Dit betekent dat gestart kan worden met de realisatie van deze sociaal duurzame wijk. Een dynamisch stadsdorp met circa 4.200 woningen en veel ondernemerschap. Naar verwachting gaat de eerste paal eind 2011 de grond in.

Almere Hout-Noord wordt ontwikkeld als een sociaal duurzame wijk; een wijk waar je wat met elkaar hebt. In deze ‘Wijk voor Initiatieven’, een samenwerking tussen de gemeente Almere en woningcorporatie Ymere, wordt de wijze van wonen en werken niet van bovenaf opgelegd, maar van onderop vorm gegeven. Talentvol, ondernemend en ecologisch zijn de kernwaarden van de wijk. Toekomstige bewoners, ondernemers en instellingen worden uitgedaagd om met initiatieven te komen die bij deze ambities passen. Zij hebben dus alle mogelijke zeggenschap over hun eigen wijk. Dat varieert van het bouwen van een eigen woning, alleen of met een groep mensen, tot de inrichting van de wijk of de programmering van de zogenaamde Buurtschuren. Wordt het een jongerenontmoetings- plaats, een cursusruimte of wat dan ook? Samen ideeën ontwikkelen en in praktijk brengen bevordert de sociale samenhang binnen de wijk en zorgt dat de wijk aantrekkelijk is en blijft. De Participatie Onderneming jaagt initiatieven uit de wijk aan, maakt ze mogelijk en beloont mensen met goede ideeën. Inmiddels zijn via de website www.wijkvoorinitiatieven.nl de eerste ruim 50 ideeën binnengekomen die bij de uitwerking van het Ontwikkelingsplan kunnen worden betrokken. 

Scroll naar beneden naar 10-5-2010 en klik ook eens hier > 24-3-2009 en 10-2-2009 (wat vooraf ging, oa de wedstrijd)

Excellent gebied! In lijn met de Almere Principles wordt Almere Hout Noord ook een economisch en ecologisch duurzame wijk. Economische duurzaamheid vertaalt zich vooral in het dichten van het ‘gat tussen zolder en bedrijventerrein’; er zijn talloze mogelijkheden voor kleine en middelgrote bedrijven, van zolderkamer tot het A6-park. In Almere Hout Noord worden wonen en werken dan ook nadrukkelijk gekombineerd. Op het terrein van ecologische duurzaamheid, is de ambitie om Hout Noord als energieonafhankelijke en klimaatneutrale wijk te ontwikkelen waarbij het duurzaamheidsbewustzijn wordt gestimuleerd. Gekeken wordt naar een energie- systeem bestaande uit 4 windturbines, optimale isolatie, warmte-terugwinning en warmte/koudeopslag. Onlangs is Hout Noord als één van de 13 energiezuinige nieuwbouw-projekten aangewezen door minister Eimert Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) als ‘excellent gebied’. Dit betekent dat een bedrag van 200.000 euro beschikbaar wordt gesteld, kan worden ingezet om de initiatieven op het terrein van (zeer) energiezuinig bouwen verder uit te werken. 

Vervolg. De gemeente Almere en Ymere werken in gezamenlijkheid verder. In 2010 en 2011 worden stappen gezet om eind 2011 te kunnen starten met de bouw van Almere Hout Noord. Momenteel wordt het Ontwikkelingsplan wordt vertaald in een bestemmingsplan, met de eerste initiatiefnemers worden hun ideeen doorgenomen, voor de 1e fase worden een verkaveling- en inrichtingsplan uitgewerkt, en worden het organisatiemodel van de Participatie Onderneming en de portfolio van duurzaamheidsmaatregelen verder ingevuld. In 2020 moet de wijk klaar zijn. Daarnaast zijn de gemeente Almere en Ymere in overleg over het meest geschikte samenwerkings-model voor de realisatie van het woongebied. Er worden afspraken gemaakt over de ontwikkeling, de financiën en een rolverdeling.  

Almere Hout Noord is de 1e grote woon- en werkwijk in het nieuwe stadsdeel Almere Hout, aan de oostzijde van de stad. Het plangebied heeft een omvang van ongeveer 335 hectare en wordt ontwikkeld als dynamisch stadsdorp. Er komen ongeveer 4.200 woningen, waarvan 30% in particulier opdrachtgeverschap. Bestaand bos en talrijke watergangen geven de wijk een ecologisch karakter. Er is veel ruimte voor ondernemerschap aan huis en op de binnenstedelijke bedrijventerreinen. Circa 85 hectare wordt ontwikkeld tot A6-park, met grotere bedrijven en detailhandel.


zaterdag 5 juni 2010: dag van de bouw

in heel Nederland te zien bouwprojekten, restauratiewerk, bruggenbouw, woning- of kantorenbouw klik >  HIER 


3 juni 2010: lezing bij Casla door Barry van Waveren over de nieuwe Bieb

in CASA CASLa 20.00 uur (inloop 19.30, toegang gratis) Barry van Waveren was de projektarchitekt van de nieuwe Bieb.


10 mei 2010: 'Wijk voor Initiatieven’ wordt nationaal toonbeeld van duurzaamheid  

Almere Hout-Noord is één van de 13 energiezuinige nieuwbouwprojeken, die door minister Eimert van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) zijn aangewezen als ‘excellent gebied. Dit betekent dat een bedrag van € 200.000 beschikbaar wordt gesteld, dat door de gemeente kan worden ingezet om de initiatieven op het terrein van (zeer) energiezuinig bouwen verder uit te werken. “Het is de bedoeling dat alle bouw- en ontwikkelpartijen in Nederland van de opgedane kennis en ervaring kunnen profiteren”, meldt het ministerie van VROM in een persbericht. Daarmee krijgt Almere-Hout Noord, één van de eerste uitwerkingen van de Almere Principles, direkt een nationale uitstraling.

Wijk voor Initiatieven. Almere-Hout Noord wordt ontwikkeld door de gemeente Almere en woningcorporatie Ymere. Onder de noemer ‘Wijk voor Initiatieven’ wordt een sociaal duurzame wijk gerealiseerd, waar op termijn 4.300 woningen zullen verrijzen en circa 4.000 arbeidsplaatsen worden gerealiseerd. De Almere Principles, 7 richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzame toekomst, liggen ten grondslag aan het ontwikkelingsplan. Ymere heeft de Principles vertaald in een aantal konkrete uit- gangspunten. Zo komen initiatieven van de mensen zélf centraal te staan, en wordt Hout-Noord een klimaatneutrale en energie- onafhankelijke woon- en werkwijk. Kijk ook eens in het Archief bij de data 24-3-2009 en 10-2-2009 (de wedstrijd)
 
Excellent gebied. Achterliggend doel van de regeling ‘excellente gebieden’ is om op grote schaal ervaring op te doen met zeer energiezuinige en innovatieve nieuwbouw, vooruitlopend op het aanscherpen van de energieprestaties in 2011 en 2015.. Het ministerie van VROM stelt per toegewezen projekt maximaal € 300.000 beschikbaar voor een kennis- en leertrajekt, dat moet leiden tot nieuwe inzichten op het gebied van innovatieve technieken en werkzaamheden; inzichten die vervolgens op grote schaal kunnen worden toegepast.
 
Eén van de criteria waar een ‘excellent gebied’ aan moet voldoen, is dat een minimaal 25% betere energieprestatie wordt geleverd dan wettelijk is vastgelegd. De ‘Wijk voor Initiatieven’ voldoet ruimschoots aan dit criterium. De verwachte energie- prestatie in 2015 is zelfs 50% beter dan de huidige norm. De ambitie is dat de wijk op termijn energie- onafhankelijk wordt. Dit betekent dat energiezuinig wordt gebouwd, en dat zowel de warmte- als energietoevoer duurzaam wordt opgewekt in de wijk zelf. Om dat te bereiken, wordt een aantal windmolens langs de A6 geplaatst. Om de bewoners te stimuleren duurzaamheid centraal te stellen, komt er een experience-point met educatie over verschillende duurzaamheids-maatregelen.
 
In totaal dienden 47 gemeenten een aanvraag in. De reden om de aanvraag van Almere te honoreren, ligt in het feit dat de ‘Wijk voor Initiatieven’ aantoonbaar innovatief is, zowel wat betreft de schaal, de ambities als de aanpak.
 
Wethouder Adri Duivesteijn is enthousiast over de toewijzing. “Nergens anders in Nederland is het thema ‘sociaal duurzaam’ zo expliciet aan de ontwikkeling van een wijk verbonden. Nu blijkt dat de ‘Wijk voor Initiatieven’ ook een voorloper is op het gebied van duurzaam bouwen. Met de ontwikkeling van Almere-Hout Noord zetten wij dan ook de toon voor de toekomst. Onze ambitie is om Almere te ontwikkelen als ‘icoon van duurzaamheid’. Een ambitie die door de minister van VROM wordt gedeeld, en die we met het opstellen van de Almere Principles konkreet handen en voeten hebben gegeven.” 

De afdeling Wonen, het DuurzaamheidsLaboratorium en de projektorganisatie Almere-Hout Noord zullen samen invulling geven aan de besteding van de subsidie.

 


zondag 11 april 2010: studeren in de nieuwe bieb almere

scroll naar beneden naar 27 maart 2010 voor verslag van de officiele opening van de nieuwe Bieb


zaterdag 10 april 2010: nieuwbouwprojektendag!

bijvoorbeeld in Almere-Poort  of in heel Nederland  Nieuwbouwdag  of klik op Niki


27 maart 2010: officiele opening nieuwe bieb almere

Om 12.00 uur stond men elkaar al bijna te verdringen om de nieuwe Bieb binnen te kunnen gaan!

 

Maar éérst moesten er nog de nodige officiele handelingen worden verricht voor de aanwezige bouwers, architekten, genodigden en andere betrokkenen.

Men werd verwelkomd door Lunatics, die ook verder gedurende de dag vermakelijk spektakel brachten.

 

 

.....betrokkenen die hebben meegedacht in een Bestuur of de bouw hebben begeleid, ofwel daadwerkelijk gebouwd. 

Eigenlijk had dit gebouw al in 2007 opgeleverd moeten worden maar met een bouwtijdoverschrijding van 30 maanden (en die extra 4 miljoen van de raad) is het 'reguliere bouwbudget' toch binnen het budget gebleven!

 

Else Kant (Interact Advies) op de foto met de Heijmans-bouwers: 

Gerrit Salentijn, adj.direkteur Heijmans Almere Bouw,  Nico Hennipman, projektleider Heijmans (hij heeft alles moeten oplossen na alle konstruktieve ellende en maatvoeringsproblematiek en: er is uiteindelijk nergens op de afwerkings-kwaliteit beknibbeld) en Ton Hillen, direktie concern Heijmans Rosmalen.

Else Kant is al een fenomeen in Almere omdat zij als eerste, met de bouw van het Alnovum onder haar leiding, ónder het budget kon blijven!

 

Barry van Waveren, projekt-architekt                     Wim van Haaften, bedenker van de 'werelden' in de boekenruimtes        Else Kant met de Heijmans-bouwers

 

 

Het ontwerp van de nieuwe Bieb is van architektenburo Meyer en Van Schooten. Het 5 etages tellende gebouw is a-symmetrisch, heeft schuine hoeken, nissen,  een open binnentuin, 
30  appartementen (inmiddels bewoond) en een parkeergarage en fietsenstalling er onder. Op korte termijn verhuizen ook het Stadsarchief Almere en de VVV naar de nieuwe Bieb.
 

Er waren speeches door de trotse direkteur van de nieuwe Bieb Chris Wiersma.....                                 ..... en door (interim) wethouder van Cultuur Arno Visser

 

 

klik op foto voor filmpje Chris Wiersma, dir. Bieb (r)                                          klik op foto voor filmpjes weth. Arno Visser

                                                                                                filmpje no.1                                                 filmpje no.2 (met aankondiging architekt van Schooten)

 

 

 

Een speech door één van (dé) architekten (van Meyer en van Schooten) Jeroen van Schooten 

(zijn kollega Roberto Meyer was vandaag verhinderd omdat zijn aanwezigheid in Parijs gewenst was) 

 

 

 

                                        klik op foto voor filmpje Jeroen van Schooten vanuit 'den hoge' ....

....die weer terug op de begane grond kan kijken naar de act van de 'mystery-man'

                                                                                                                                                                                                  klik op foto voor filmpje  

 

 

Het geheel werd aan elkaar gepraat door Quinten Rijnja Faust en tussendoor verscheen een 'mystery-guest'

 

en natuurlijk luisteren naar een speech van de burgemeester                         klik op foto voor filmpje burgemeester Annemarie Jorritsma

 

Met een opmerking van Kunst-enzo nav de speech van Jorritsma 'het Stadhuis, en met name 'de Politieke Markt' de meest toegankelijke plek van Almere, voor alle burgers? En de nieuwe Bieb op de 2e plaats??" 

Welnee!  De nieuwe Bieb kun je zó binnenlopen en het Stadhuis, de Politieke Markt, dus niet! Als je daar als burger naar toe wil, mag je alléén onder begeleiding van bodes (of beveiligers) naar de 2e etage, waar de Politieke Markt plaats vindt...

Burgemeester Annemarie Jorritsma vond verder dat een markant gebouw ook een bijzondere (bij)naam moest krijgen...zoals dat vaak gebeurt in de loop van de tijd. Zelf had ze al een idee: 'sawah' omdat zij de terrassen daarop vond lijken....

Maar omdat het de bedoeling is dat de nieuwe Bieb ook een 'ontmoetingsplek' zou moeten worden voor de Almeerders, heeft Kunst-enzo het idee dat het beter 'de Hangplek van Almere'  (ofzo) zou kunnen gaan heten. Maar...de tijd zal het leren!!! Zulke dingen ontstaan vaak spontaan.

 

En een kadootje van de burgmeester voor de 'jarige Bieb': een geheel georganiseerde trip naar de nieuwe Bieb voor bewoners van zorgcentrum Buitenhaege!

 

 

 

Handen schudden van 'oude bekenden' veelal uit de politiek, ICT, K&C en de zorg.....

 

 

 

 

Kijk, bijzondere tapijten en Lunatics op het buitenterras...in afwachting van....natuurlijk spelen ook hier BOEKEN een grote rol.

 

 

 

 

 

 

klik op foto voor filmpje  

 

 

 


KLIK beslist even >  HIER  bij de link Jongeren ivm 'Flashmob' zaterdag 27/3 a.s.!!!


scroll naar beneden naar 26-3-2010 (Architektuur-plaquette)


zaterdag 27 maart en zondag 28 maart 2010: open HUIS nieuwe Bieb almere

Open Huis voor de inwoners van Almere dat het hele weekend duurt: op zaterdag van 12.00 tot 24.00 uur en op zondag van 12.00 tot 22.00 uur!

Er is van alles te doen vanwege de opening van de nieuwe Bieb > info www.denieuwebibliotheek.nl

 


vrijdag 26 maart 2010: opening expo over de architekten van de nieuwe bieb

- Meyer en Van Schooten Architecten -

Vrijdag 26 maart 2010 opent Hans Ibelings, architektuur-criticus en hoofdredakteur A10, om 17.00 uur de expo 'Meyer en Van Schooten Architecten' in Casa Casla (Weerwaterplein 3 Almere). Meyer en Van Schooten Architecten is in 1984 opgericht door Roberto Meyer (Bogotá, 1959) en Jeroen van Schooten (Nieuwer Amstel, 1960). Met een keur aan spraakmakende en stylistisch zeer herkenbare, futuristisch getinte bouwwerken, is het buro uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke in Nederland. Met een beeldende vormentaal, een intelligente ruimtelijke organisatie, een rijke detaillering en origineel en innovatief materiaalgebruik onder- scheidt het buro zich al jaren in de wereld van de vooraanstaande architekuur. De expo omarmt de bezoeker als een stad vol verras- singen. Kingsize foto’s en duidelijke informatie maken de gebouwen voelbaar en beleefbaar. 

Aanleiding tot de expo vormt de opening van de Nieuwe Bibliotheek van Almere, een stedelijke ontmoetingsplek. Het is een gebouw geworden dat zich als een puzzelstuk voegt in het ensemble van projekten waarmee het AlBieb gemaakt voor een grote stad, met lounge en studieplekken, een koffiecorner en een theater alias filmzaal, naast een verleidelijke keur aan boeken die geordend zijn volgens het systeem van warenhuizen. Elders in het bouwvolume zijn woningen, winkels en parkeervoorzieningen gemaakt, zodat het geheel een levendig centrum in het stedelijk weefsel wordt.  De opening van de Nieuwe Bibliotheek wordt gevierd met deze expo voor alle Almeerders. Op een vrij in de ruimte van Casla opgestelde ellipsvormige wand van 3 meter hoog en 24 meter lang, geeft Meyer en Van Schooten Architecten een overzicht van 25 jaar werken aan hoogtepunten. 

 

 

Wie geïnteresseerd is in dit zeer gevarieerde werk, waarbij sculpturaliteit, ruimtelijk vernuft en menselijke interaktie de kernwoorden zijn, komt nu naar Casla! www.casla.nl   www.meyer-vanschooten.nl   www.denieuwebibliotheek.nl


vrijdag 26 maart 2010: Architectuurplaquette voor de Nieuwe Bibliotheek

 


< Oud-wethouder Henk Smeeman, architekten Meyer en Van Schooten en direkteur Chris Wiersma > van de nieuwe Bieb Almere, onthulden op vrijdag 26 maart om 16.30 uur op het Stadhuisplein de 'Architektuurplaquette'  van de Nieuwe Bieb

 

 

Daarmee werd, één dag voor de officiële opening, de bijzondere architektuur van het nieuwe gebouw geëerd. 

De plaquette is bedoeld als een permanent visitekaartje van het gebouw en vermeldt o.a. de architekt, bouwer en bouwperiode. 

De architektuurplaquette is een initiatief van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) om de interesse in architektuur en de betrokkenheid met de bebouwde omgeving te stimuleren. Tijdens de bouwfase informeert het bouwbord over het projekt, de opdrachtgever, de ontwerper en wie het realiseert. Eenmaal voltooid verdwijnt het bouwbord en blijft het bouwwerk anoniem achter. Daarom werd de architektuurplaquette in het leven geroepen. 

De plaquette is ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook tekende voor het ontwerp van de gulden en de Nederlandse versie van de euro. Er zijn nu in totaal 4 Architektuur-plaquettes voor bijzondere Almeerse gebouwen, met deze voor De Nieuwe Bieb is dit de 4e plaquette in Almere en de 2e in het Stadshart. Andere gebouwen met een plaquette zijn de Oostvaarderskliniek, Casa Casla en woningbouwprojekt De Boog aan de Cinemadreef.

 

==========================================

heel aktueel: 24 maart 2010 hebben Meyer en van Schooten een prijsvraag gewonnen voor een voetgangers-/fietsersbrug!  Van het Media-Park naar de overkant naar het openbaar vervoer, oa trein in H'sum-Noord. In december dit jaar denken de architekten de brug te kunnen plaatsen.

===========================================

 

Roberto Meyer                                                                                                                                                           Jeroen van Schooten

 

 

 

 

Ans van Berkum, direkteur Casla, hield een openingswoord, waarna Henk Smeeman in zijn speech nog eens terugblikte op de lange aanlooptijd, de 2 jaar oponthoud gedurende de bouw van de nieuwe Bieb maar....desondanks staat er nu een prachtige voorziening voor de hele stad! 

(Henk Smeeman was ten tijde van de plannen voor een nieuw Stadshart, de wethouder voor een dergelijk Stadshart, waar hij hard aan 'heeft getrokken' om dat van de grond te krijgen. Het overkoepelende 'Master-Plan' was van Rem Koolhaas, daarbinnen werkte een keur vermaarde architekten, uit binnen- maar vooral buitenland aan de diverse 'projekten' die uiteindelijk samen dit Masterplan vormen)

 

 

 klik op foto voor filmpje speech Ans van Berkum     klik op foto voor filmpje speech Henk Smeeman     

    

en klik op rechterfoto voor filmpje van de gezamenlijke 'onthulling' van de plaquette

door Chris Wiersma, Henk Smeeman en Meyer en van Schooten

 

Daarna natuurlijk óók bloemen voor de, na alle spanningen, nu stralende direkteur van de nieuwe Bieb: Chris Wiersma (linkerfoto in het midden)

 

                                                  klik op foto voor filmpje extra 'onthulling' plaquette

 



De komende maanden zullen nog meer bijzondere Almeerse gebouwen een plaquette ontvangen. In het weekend van Jonge Monumentendag en de Cultuurnacht (11 en 12 september 2010) wordt een speciale architektuurroute gepresenteerd, die voert langs al deze plaquettes.

 


31 maart 2010: symposium in casa casla (toegang gratis - Weerwaterplein)

 


2 februari 2010: weer een mijlpaal in de bouw van de nieuw bieb almere

Vandaag werd er symbolisch een sleutel overhandigd aan de direkteur van de nieuwe Bieb Almere, Chris Wiersma. Dat zóu gebeuren door wethouder Kunst & cultuur Arno Visser, maar die was ziek (waarschijnlijk door het als lijsttrekker folderen in het koude Stadshart afgelopen vrijdag 30 januari jl, vanwege de officiele opening van de Verkiezingswinkel 30-1-2010) 

 

Wethouder K&C Arno Visser          Dingeman Lievense arriveert....

 

 

 

 

In zijn plaats kwam Dingeman Lievense, een van de beleidsbepalende ambtenaren ten tijde van de ontwikkeling en bouw van het Almeerse Stadshart. Hem viel nu de eer te beurt symbolisch een sleutel te overhandigen aan de trotse direkteur van deze 'nog lang niet klare' Bibliotheek. Maar er is nog tijd: 27 maart 2010 is de officiele opening! (voor eerdere info: scroll naar 3 juni 2009 'een kijkje in de nieuwe Bieb' en 22 januari 2009 'Bouwconstructie nieuwbouw Bieb')

 

klik op foto voor filmpje

NB wie a.s. donderdag naar de Politieke markt gaat, kan daaraan voorafgaand van 18.30-19.30 uur een bezoek brengen aan de nieuwe Bieb!

 

Een impressie van de vorderingen sinds vorig jaar....klaar is het pas eind maart 2010....  ;-)

Er staan nu nog allemaal kale geraamtes, de boekenkasten zonder inhoud en de computer & gaming-afdeling zonder alle ICT....

Verheugend is te horen dat ook het Stadsarchief Almere hier een plek krijgt. Alles is hier dan digitaal te raadplegen.

 

 

Wat mij dit jaar vooral opviel, zijn de oubollige schemerlampen! Maar daar heeft zich een 'design-specialist' mee bezig gehouden...voor het 'huiselijke effekt'....

Sorry hoor, maar in zo'n moderne Bibliotheek, vind ik dit een vlag op een modderschuit, ikzelf zou nóóit van die achterhaalde oubollige lampen in mijn modern ingerichte  huis willen hebben, en die zie ik dus ook niet graag in een dergelijke Bieb. Ik vind dit minstens zo erg als diezelfde oubollige-voor-de-huiselijke-gezelligheid 'staande schemerlampen' in het verbouwde FlevoZiekenhuis!! Jammer dus.

 

Wél fraai het besneeuwde buitenterras....

 

 

Op onderstaande linkerfoto kun je goed (van onderaf) zien hoevéél lampen er gebruikt zijn, én ook permanent blijven branden, wat mij verbaasde. Men vertelt dat het ronde TL-buisjes zijn die weinig stroom verbruiken; in het midden zit nog een soort 'warmteafvoer'; in de 'lampenkappen'-lampen zijn ledjes gebruikt.

Op de rechterfoto zie je het kleine theatertje, met een prachtige houten vloer (die op de foto nog niet zo goed is te zien...)

maar je ziet: er wordt overal nog volop gewerkt!

 

 

 

Op de rechterfoto kijk je naar beneden naar een ruimte die 'De nieuwe Zaal' gaat heten (in navolging van 'De nieuwe Bibliotheek')   en er komen daar stoeltjes te staan, om een voorstelling, optreden, of presentatie e.d. te kunnen meemaken.

 

                                                                                                                               Let ook op de golvende lijnen van de boekenkasten, goed te zien van bovenaf.

 

Ook wil men een Bioscoopzaaltje creeren, 

net zoals CCCorrosia dat ook wil doen in Haven

 

 

 

 

 

 

 

Helemaal boven is de 'gaming-room' , het is er vrij donker (heb de foto's wat opgelicht) Nu staat er nog niets op ICT-gebied maar er komen computers aan de buitenkant en binnen in de ronding, en bijna tegen de plafondronding komen grote schermen te hangen.

 

 

Dit is het uitzicht vanuít de gaming-room, op o.a. het WTC en het Alnovum

 

 

 

En hier is het uitzicht vanaf al die banken en tafels met lampenkappen, óp die gaming-room..... 

 

                             Verder is er veel glas gebruikt, getuige de buitenkant maar ook de entree en bij de verschillende roltrappen. Glazenwassers zullen er blij mee zijn!

 

 

 

foto's en filmpje: greta verduin


zaterdag 30 januari 2010: rondleiding voor belangstellenden over de expo in casa casla

- door direkteur/manager van CASLa Ans van Berkum! -

Inloop vanaf 10.30 uur, het begint om 11.00 uur en het kost helemaal niets! De Expo (duurt nog tot 20 maart 2010) gaat over een idee, wellicht een projekt, dat op dit moment erg in de belangstelling staat: het 'Tubingen Model'. 

Casa Casla ligt aan het Weerwater, ter hoogte van het Deventerpad. Almere heeft nieuwe bewoners nodig maar de stad heeft nog niet echt een aantrekkelijk imago. Almere wordt nog steeds beschouwd als een woon-/slaapstad en mist de stedelijke levendigheid van de ‘oude steden’. 'Er is niet veel te doen', vinden mensen van buiten. De bewoner die zich eenmaal gevestigd heeft, roemt juist de rust en de ruimte. Hoe kan Almere de intern zo gewaardeerde sub-urbane sfeer aanvullen met een binnenstedelijke levendigheid, kunnen we wijken maken waar het bruist?

In Tübingen, Duitsland, is dat gelukt. Daar vinden interessante experimenten plaats. Kunnen zij model staan voor nieuwe te bebouwen gebieden in Almere? Voor een stadsdeel of een wijk waar mensen dicht op elkaar wonen, werken en recreëren. Een wijk waar de openbare ruimte grotendeels gemeenschappelijk gebruikt en onderhouden wordt? Waar jong en oud elkaar treffen? Een wijk waar winkels te bezoeken zijn en waar een kleinschalige vorm van funkemenging de toon zet? In Tübingen hebben 3 wijken dmv collectief particulier opdrachtgeverschap deze invullingen bereikt. Levendigheid en diversiteit zijn in deze woonwerkgebieden als vanzelfsprekend aanwezig. 

                                               Normaal is CASA CASLa open van dinsdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur, toegang gratis!      

Lees ook onderstaand bericht!     


21 januari 2010: architektenbijeenkomst over homeruskwartier en het 'tubingen-model'

Voor de ontwikkeling van het centrumgebied van het Homeruskwartier - de staalkaart van partikulier opdrachtgeverschap - introduceert de gemeente Almere een nieuwe manier van stedenbouw. Het centrum wordt níet gebouwd door projektontwikkelaars, en het zullen níet de grootschalige winkelketens zijn die het straatbeeld domineren. De gemeente Almere stelt diversiteit en op kleine schaal centraal. Daarmee wordt - conform het voorstel van Leefbaar Almere - 'IkbouwmijnwinkelinAlmere' opgenomen in het programma 'IkbouwmijnhuisinAlmere'. De ambitie is om een origineel, authentiek centrum te realiseren, waar 'Bouwgroepen' wonen, werken en voorzieningen combineren. Het centrum van het Homeruskwartier krijgt vorm langs de lijn van het zogenaamde Tübingen-model.

Lees HIER wat eraan vooraf ging (scroll naar 11 december 2009)


In de ogen van de gemeente vormen architekten de motor achter dit model; zíj inspireren en stimuleren Bouwgroepen, kunnen mogelijk ook Bouwgroepen formeren, en staan dan ook aan de basis van de centrumontwikkeling van het Homeruskwartier. Op 21 januari a.s. spreken ruim 75 architecten met de gemeente Almere over het Tübingen-model, het fenomeen Bouwgroepen en de rol die architekten zouden kunnen spelen.


Op 27 februari 2010 gaat het centrumgebied van het Homeruskwartier in de verkoop
.

Het zijn de burgers zélf ,die georganiseerd in Bouwgroepen, de dragers van dit projekt gaan vormen. De gemeente Almere zoekt dan ook naar mensen die ervoor kiezen om gezamenlijk woningen- en werkruimte(s) te ontwikkelingen. De vorm en samenstelling van een bouwgroep kan sterk variëren; het kan gaan om mensen die ontdekken dat het samen bouwen leidt tot grote kostenbesparingen, of een groep mensen die een voorziening wil realiseren, die individueel niet haalbaar is. Een bouwgroep kan ontstaan door mensen met dezelfde wensen, zoals het ontwikkelen van een meergeneratie woning, of omdat een winkelier mensen werft die boven de winkel een appartement willen bouwen. Iedere bouwgroep werkt met een eigen architekt, die de verschillende wensen en verlangens van de leden van de bouwgroep samenbrengt in één ontwerp. Architekten vervullen dus een belangrijke rol in dit model, daarom wil de gemeente Almere ze er al in een vroeg stadium bij betrekken.

 Ans van Berkum

Het programma van de architectenbijeenkomst  

begint met een ontvangst in CASA Casla door Ans van Berkum, direkteur Casla en wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening)

 

Daarna een presentatie door Matthias Gütschow (W5 Planungsgesellschaft mbH uit Tübingen); hij heeft deelgenomen aan de stadsontwikkeling in Tübingen, en heeft 8 jaar ervaring als architect met Bouwgroepen.

Daarna een presentatie door Jacqeline Tellinga , projektleider Homeruskwartier >

<  en Art Zaaijer, stedenbouwkundige/supervisor.

 

foto's: greta verduin


20 januari 2010: College B&W Almere positief over toespraak Balkenende 'Bouwhuisdebat':
"Schaalsprong Almere als nationaal programma"

Minister-president Jan Peter Balkenende
pleit voor het definiëren van een aantal nationale programma's. Daarbij noemt hij het Deltaprogramma en de Schaalsprong Almere als voorbeeld. Tijdens een bijeenkomst van Bouwend Nederland, die gisteren in Zoetermeer plaats vond, gaf Balkenende aan dat een stevige(re) regie vanuit centraal niveau - het Rijk - bij deze nationale programma's noodzakelijk is. (klik voor SPEECH)

Het Almeerse college van Burgemeester en Wethouders onderschrijft deze gedachte. "De drievoudige Schaalsprong - een sprong op ecologisch, infrastructureel en stedelijk gebied - waar het kabinet op 6 november 2009 toe besloot, kán eenvoudigweg niet decentraal worden gemaakt", zegt wethouder Adri Duivesteijn. "Het is,
zoals de minister-president terecht aangeeft, een nationale opgave."


De minister-president opende gisteren de jubileumeditie van het 'Bouwhuisdebat', een bijeenkomst van Bouwend Nederland. In zijn toespraak gaf hij aan dat het "fantastisch zou zijn als we met een schone lei konden beginnen om planprocedures, besluitvorming en uitvoering op de meest logische, eenvoudige en doelmatige wijze in te richten." Met Randstad Urgent, de commissie Elverding en de Crisis- en herstelwet zijn grote stappen gezet, maar om de dynamiek in het ruimtelijk beleid terug te brengen, is méér nodig. Balkenende pleit voor één omgevingswet op termijn, voor het definiëren van nationale programma's - "denk bijvoorbeeld aan de Schaalsprong Almere" - met een stevige regiefunktie van de rijksoverheid, en een aanpassing van de 'internationale gereedschapskist'.

"Deze uitspraak is van grote betekenis voor de voortgang van de plannen van Almere, en betekent dat het besluit dat het kabinet op 6 november genomen heeft, écht is verankerd", reageert Duivesteijn namens het College van B&W. "Als we het hebben over de groei van Almere, dan gaat het om zoveel meer dan het bouwen van woningen, of het realiseren van arbeidsplaatsen. Het gaat óók om een ecologische impuls van het Markermeer- en IJmeer, om het verankeren van het nieuwe land in het oude land, om de realisatie van adequate infrastructuur. De opgave overstijgt niet alleen de gemeentegrenzen, maar ook onze nationale grenzen. Het is dan ook essentieel dat het Rijk het roer - in de woorden van Balkenende - stevig in handen neemt, en tegelijkertijd kijkt hoe nationale ontwikkelingen en internationale regelgeving beter op elkaar kunnen aansluiten."