Landschaps-/ Kunst in de Wijk 2011

                                                                               Archief 2010    Archief 2009   Archief 2008

copyright foto's, filmpjes: greta verduin (tenzij anders aangegeven)


11-11-11:  Nuon kunstroute.....kunst op windmolens

oproep voor kunstenaars!

Eén van de krachtigste symbolen in het Nederlandse landschap is de windmolen. Windmolens zijn overal in Nederland te vinden en voorzien vele duizenden huishoudens van energie. Maar deze immense objekten zijn ook zeer geschikt voor andere interessante doeleinden….Bubble Projects vindt dat kunst overal hoort te zijn en beschouwt heel Europa als geschikte expo-ruimte. Zowel in gebouwen als in de buitenlucht, bijvoorbeeld op windmolens! 

Samen met energiebedrijf Nuon presenteert Bubble Projects de 1e kunstcollectie op windmolens in de wereld. Als 1e energieleverancier ter wereld stelt Nuon windmolens ter beschikking voor een kunstroute. Een uniek projekt op 2 lokaties!

Bij windpark De Bjirmen in Oosterbierum (Friesland) en windpark Jaap Rodenburg bij Almere (Flevoland) worden vanaf maart 2012  3 windmolens elke 2 maanden voorzien van een nieuw kunstwerk. Zo maken de windturbines onderdeel uit van een kunstroute die bereikbaar is voor het publiek. 

Op de windmolen wordt een 2 meter hoog canvas doek gespannen, waarop de kunstenaar zijn of haar kunstwerk kan presenteren. Deze doeken worden door Bubble Projects beschikbaar gesteld en kunnen geheel naar eigen wijze gebruikt worden. Het doek blijft 2 maanden hangen. 

Word jij één van de kunstenaars die aan dit unieke project van Nuon en Bubble Projects meedoet?

Stuur dan snel een email naar info@bubbleprojects.eu voor de voorwaarden en vul het kontaktformulier in. 

Een jury van 3 personen selekteert vóór 31 december 2011 de kunstenaars die hun werk mogen presenteren op de windmolens.


 

 

klik>  HIER  en ook > HIER

 

 

van 7 oktober t/m 18 november 2011: 'voortvarend' ontwerp kunstwerk bekijken!

 

Kunstenaar Siemen Bolhuis onthult zijn ontwerp voor het kunstwerk aan de Wandellaan, tegenwoordig Hospitaalpromenade genoemd.

 

 

 

Siemen Bolhuis werd in maart 2011 met de meeste stemmen van de Almeerders, gekozen als kunstenaar om het kunstwerk op de kop van de Hospitaalpromenade (tussen Flevo- ziekenhuis en Hospitaalgarage) te ontwerpen. Met trots presenteert Bolhuis nu het ontwerp, dat in juni 2012 wordt geplaatst op deze lokatie.

De gemeente Almere
heeft ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan een kunstwerk kado gekregen van de provincie Flevoland. Almeerders konden in februari van dit jaar stemmen op 5 kunstenaars om het ontwerp voor het kunstwerk te maken. Beeldhouwer Siemen Bolhuis kwam als winnaar uit de bus. Hij kreeg de opdracht om met zijn ontwerp de geschiedenis van Almere tot aan de Zuiderzeetijd op een moderne manier uit te beelden.


Het bronzen beeld dat de kunstenaar heeft ontworpen, heeft de titel ‘Voortvarend' meegekregen. Het beeld - een hand die een schip in evenwicht houdt - verwijst naar de tijd dat er schepen zoals de Kogge over de voormalige Zuiderzee voeren. 

 

Siemen Bolhuis:

 

“De hand die het schip draagt, is in beweging. De beweging komt vanuit het verleden en gaat naar de toekomst toe. Het beeld laat zien dat wij ons erfgoed hoog houden. Er trots op zijn. Dat het schip nu in de lucht hangt, doet denken aan de weggevallen Zuiderzee, de plek waar de stad Almere zich nu bevindt. De hand is ook de hand van de provincie Flevoland die haar cadeau aanbiedt. En ook als Almeerder kun je je vereenzelvigen met deze hand. Het is jouw hand die een bijdrage levert aan onze stad.”

De lokatie waar het beeld komt te staan was een grote inspiratie voor de kunstenaar: “Vanaf de Hospitaalpromenade kun je in één lange rechte lijn doorkijken naar het Weerwater aan de ene kant en het Stadhuis aan de andere kant. Het is een hele dynamische lokatie. Maar juist de plek waar het kunstwerk komt te staan, heeft iets stils. Net als het beeld.”

Wie het ontwerp van Siemen Bolhuis al wil bekijken voordat het op de Hospitaalpromenade komt te staan, kan tussen 7 oktober en 18 november 2011 terecht op het Provinciehuis in Lelystad. Daar is het beeld te zien tussen werken van zo’n 30 andere Flevolandse kunstenaars in de expo ‘Mijn Flevoland’.  Toegang gratis. Meer info > 
www.siemenbolhuis.nl  ‘the making of’  e.d.

 

scroll ook even naar beneden 5 maart - 4 maart - en 15 februari 2011

 

 

 


 

 

 

22 juli 2011: 'exposure' (de Hurkende Man) heeft British Steel design Award gewonnen

 

 

Het landschapskunstwerk van Anthony Gormley, opgebouwd uit staal en zo'n 26 meter hoog, dat in Lelystad is geplaatst bij de Bataviawerf in de buurt (bij de Houtribsluis) heeft nu een prijs gewonnen voor zijn zeer ingenieuze staalkonstruktie (gemaakt in Schotland en ter plekke in Lelystad gemonteerd). 

Het is een jaarlijkse prijs en heet de British Steel Design Award

 

 

 

Klik>  HIER  en scroll naar 17 september 2010 voor de 'onthulling' van 'De Hurkende Man'  en verdere info.

 

 


 

 

 

2 juli 2011: 3 zondagen workshops + gratis rondleidingen langs landart in molenbuurt

 

Nog te volgen gratis workshops van Almeerse kunstenaars: 

 

 

24 juli – Christian Wisse met de workshop ‘Tekenen en schilderen van bloemen en planten

en draait om de groententuin van haar, al wordt die pas in september aangelegd. Tijdens de workshops gaan deelnemers werken met klei en alle deelnemers gaan samenwerken aan één kunstwerk in de vorm van een plant van klei.

 

 

 

 

 

 

 

31 juli – Saskia Burleson met de workshop ‘Maak je eigen graskunstwerk’ 

(op deze foto met een gLaskunstwerk >

 

 

 

 

 

 

 

7 augustus – Bertina Slettenhaar met de workshop ‘Sprookjesjurk van ontluikende bloemen’.

 

 

 

 

 

Aktiviteiten: iedere zondag worden de bezoekers van 13.00 – 16.00 uur gratis rondgeleid door het park langs de kunstwerken door het Waterlandtheater en kunnen kinderen om 15.00 uur bij het 1e prieel luisteren naar een muzikaal sprookje. Olv kunstenares Marja Thijssen kunnen buurtbewoners meewerken aan het mozaïek voor de buitenkant van buurthuis de Wieken. Daarnaast wordt gehaakt aan een sprookjesjurk in het park, kinderen kunnen zich laten schminken en meedoen met de diverse workshops van de Kunstbus. De Schoor organiseert diverse aktiviteiten voor kinderen zoals een springkussen. Om 16.00 uur is de muzikale afsluiting met AMP ‘Talent on stage’ jongeren. Buurttalenten worden uitgenodigd zich aan te melden en ook zij kunnen wat van zich laten horen of zien met zang, breakdance of rap.

 

Meedenken aan herinrichting park Harriët Bosman van ‘de Kunstlinie’ vertelt dat de LANDART kunstwerken samen met de buurtbewoners zijn gemaakt. 'Tijdens deze culturele zondagen kunnen buurtbewoners hun wensen kenbaar maken voor het park. De gemeente komt in het najaar met een plan om het park transparanter en aantrekkelijk te maken voor de buurt, waarbij de wensen van de buurtbewoners zo veel mogelijk worden meegenomen in het plan.’ Johan van Maare van Stichting De Schoor vult aan: ‘15 bewoners hebben zich opgegeven om mee te denken over het park en  de Molenbuurt. Maar natuurlijk willen we graag meer mensen laten meedenken over hun park en buurt, dus ik roep de bewoners op om zich bij onze groep aan te sluiten.’

 

Deze 6 culturele zondagen zijn mogelijk gemaakt door: gemeente Almere, de Kunstlinie, de Schoor, Oranjewoud, Waterland Theater, St. de vrolijkheid, Baljetgroep,de Kunstbus 

 

 

 


 

van zaterdag 21 mei t/m zondag 26 juni 2011: de paviljoens in paviljoen

Museum De Paviljoens presenteert 'Speerpunt Landschapskunst' in paviljoen De Verbeelding, Zeewolde 

 In het kader van 25 jaar Flevoland geeft Speerpunt Landschapskunst een impressie wat er de afgelopen 25 jaar aan aktiviteiten rondom landschaps- kunst is georganiseerd. De Provincie Flevoland heeft Museum De Paviljoens als één van de partijen opgenomen in haar beleid om het speerpunt Landschapskunst uit te dragen naar een (inter)nationaal publiek. Met o.a. een nationale postercampagne op de NS-stations, advertenties in de Holland Herald van KLM en diverse tv-producties zoals KunstLand in samenwerking met de Avro en IDTV informeert Museum De Paviljoens een breed publiek over deze bijzondere kunststroming in Flevoland. Samen met De Verbeelding maakte Museum De Paviljoens in 2004 de film Land Lucht Lijn, een belangrijk onderdeel van het educatieprogramma dat Museum De Paviljoens sindsdien verzorgt voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. 

25 jaar Flevoland Op zaterdag 21 mei 2011 wordt in de hele provincie het 25-jarige jubileum van Flevoland gevierd.

 

De Verbeelding en De Paviljoens doen hier gezamenlijk aan mee in Zeewolde, waar het museum de ruimte heeft gekregen om in de maanden mei en juni het publiek te informeren over de Land Art projekten die de jonge provincie rijk is. Paviljoen De Verbeelding ligt in het Weteringpark tegenover het (inter)nationaal bekende Land Art project Sea Level (1989-1996) van Richard Serra en vormt daardoor een perfekte uitvalsbasis voor de documentatiepresentatie Speerpunt Landschapskunst van Museum De Paviljoens. De presentatie is tot en met zondag 26 juni 2011 te bezoeken. 

Dagtocht Land Art Om bezoekers niet alleen te informeren over Land Art maar ze de kunst ook echt te laten beleven, organiseert Museum De Paviljoens op elke zondag in mei en juni de dagtochten Land Art naar de 6 projekten in de polder. De dagtocht is een bijzonder hooggewaardeerde excursie met deelnemers uit binnen- en buitenland. Vanaf zondag 22 mei 2011 zal deze tocht elke zondag in mei en juni een speciaal bezoek brengen aan het paviljoen De Verbeelding waar vrijwilligers de bezoekers van de dagtocht ontvangen om het gebouw van René van Zuuk en de documentatiepresentatie Speerpunt Landschapskunst te bekijken. Daarna is De Verbeelding op elke zondag in juni 2011 geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur voor bezoekers. Dit wordt mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van De Verbeelding in Zeewolde. Toegang gratis in Zeewolde bij Paviljoen De Verbeelding, De Verbeelding 25 Zeewolde (bij het Weteringpark)

Om een indruk te krijgen hoe gevarieerd die tocht eruit ziet, klik >  HIER

 

Meer info bij museum de Pavijoens > HIER


 

 

vanaf zondag 1 mei 2011: dagtocht langs alle landschapskunst in Flevoland

 

Museum De Paviljoens organiseert vanaf 1 mei t/m de maand juni 2011 weer dagtochten langs alle landschapskunst in Flevoland. Dit jaar is daar het nieuwste (6e) landschapskunstwerk bijgekomen 'de hurkende man' van Anthony Gormley (Lelystad) info + reserveren >  www.depaviljoens.nl  kosten 45 euro pp - inkl.lunch.

 

 


 

28 april 2011: willem's kunst rent en vliegt de polder uit!

 

Aan de Zuidermeerweg in de Noordoostpolder lag in een bloeiend tulpenveld, waarvan kunstenaar Willem Hoogeveen op sommige gedeelten tulpen gekopt had.

 Daardoor ontstond een beeld van 'rennende mensen'.

 

Dit tijdelijke landschapskunstwerk kreeg van hem dan ook de toepasselijke naam: 'De Mens'.

Het bollenveld is 400 x 150 meter en het kunstwerk 170 x 60 meter.

 

 

 

 

 

 

 

De Emmeloordse kunstenaar heeft al ruime ervaring in 'tijdelijke' kunstprojekten in de polder bij bijzondere evenementen.

Willem Hoogeveen vertelt over zijn idee 

(lijkt mij heel toepasselijk voor de politiek.....durf het oneens te zijn als dat nodig is (Kunst-enzo ;-))

 

'De mens'


We lopen allemaal achter elkaar aan mannetjes en vrouwtjes. Daarom loopt alles zoals het loopt. 

We worden verliefd, verbouwen voedsel, laten treinen rijden, krijgen kinderen, bouwen huizen maken muziek enz enz...

Sommige mensen zijn dwars en lopen een andere kant uit. Waarom? 

Misschien heeft een van hen een idee of plan dat ons verder brengt voor we mogelijk vast lopen in onze gewoonten.

 

 

 

 

Verder laat hij weten dat het werk er lag....tot vanmorgen.....

 

 

Toen kwam er een grote machine die alle tulpen van het veld kopte en er een groen veld achterbleef. Het Kunstwerk is gevlogen.

 

(maar gelukkig hebben we nog de foto's -- en net op tijd maakte Omroep Flevoland  nog een filmpje van 'de afbraak' )

 

 

 


 

 

5 maart 2011: beeldhouwer siemen bolhuis zelf aan het woord!

 

klik op foto voor filmpje

 

 

 

 

scroll naar beneden naar dd 4 maart 2011 en dd 15 februari 2011

 

 


 

 

4 maart 2011: siemen bolhuis gekozen als kunstenaar voor beeld wandellaan

 

 

Niet alleen voor de leden van de Provinciale Staten zijn op 2 maart de stemmen geteld, maar ook voor de kunstenaar die het kunstwerk op de kop van de Wandellaan gaat ontwerpen. Tot 1 maart 2011 konden Almeerders hun stem uitbrengen op de kunstenaar van hun keuze.

 

Alle 5 kunstenaars kregen stemmen, maar de Almeerse kunstenaar Siemen Bolhuis (foto) kreeg de meeste stemmen: 198. Hij mag een ontwerp maken voor het kunstwerk op de kop van de Wandellaan.

In totaal zijn er 636 stemmen uitgebracht. Hiervan waren tien stemmen ongeldig door het niet invullen van het hokje voor de kunstenaar of stemmen op twee kunstenaars.

 

Op 15 februari jl presenteerden kunstenaars Siemen Bolhuis, Frank Bolink, Cor Litjens, Marcel van kampen en Ria Roerdink hun eigen werk voor een volle zaal in Casa Casla. Zij gaven een toelichting op eerder door hen vervaardigd werk. De kunstenaars waren uitgezocht door de adviescommissie.

 

Het kunstwerk is een kado van de provincie Flevoland aan de gemeente Almere tgv het 25-jarig bestaan van de stad. 

Het ontwerp voor het kunstwerk is -naar verwachting- vóór de zomer klaar. 

Daarna moet het beeld natuurlijk nog vervaardigd worden.....

en daarna pas (wannéér is nu nog onbekend) opgeleverd en geplaatst..... (we houden je op de hoogte ;-))

 

 

scroll ook naar beneden naar dd 15 februari - 1maart 2011 'Stemmen op Kunst'

 


 

27 februari 2011:  STADSKLOK Time==Art bestaat 1 JAAR !

Om dit te vieren zal er precies 1 jaar later om 12.30 uur een dans rond de klok plaatsvinden op 27 februari 2011 met oa Emeke Buitelaar

Er wordt een Afrikaanse 'Orisha-dans' uitgevoerd, opgedragen aan alle natuurgoden

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nou, die natuurgoden lieten het afweten of anders gezegd: de regengoden lieten terdege van zich horen: wat een natte koude bedoening!

Maar de Afrikaanse Oshira-dans ging toch gewoon door. Het was niet druk in het nieuwe Stadshart door het weer maar de mensen die de muziek hoorden, konden daar echt van genieten en bleven even kijken en luisteren.

 

                                                                                                                                                             Klik op foto voor filmpje

 

 

 

                            Klik op foto voor filmpje

 

 

Behalve op Afrikaanse muziek werd er ook gedanst op muziek van de onvergetelijke Janis Joplin 'Me and Bobby McGee'

Klik op foto voor filmpje

 

  In de zuil (van de klok) staat een spreuk van Erasmus: “Tuum Tubi Narro Somnium”  (ik vertel je je eigen droom) 

- Hieronder kunstenaar Emeke Buitelaar in haar atelier met de toen nog klok-in-wording -

klik > HIER voor  de oplevering van dit mozaiek kunstwerk van Emeke Buitelaar op 27 febr. 2010

en klik ook > HIER voor het ontstaan van dit kunstwerk en scroll naar dd 27 nov. 2009 - 3 aug. 2009 - 16 juni 2009


info
Emeke Buitelaar    kijk > HIER  en > HIER 

vanaf 15 februari - 1 maart 2011: stemmen op kunst(enaar)

Almeerders mogen kunstenaar kiezen voor Kunstwerk Wandellaan

klik > HIER <  om< te stemmen (uitslag 5 maart 2011)

Van 15/2 tot 1/3/2011 kunnen Almeerders hun stem uitbrengen op één van de 5 geselekteerde kunstenaars voor een kunstwerk aan de Wandellaan (tussen Flevoziekenhuis en Hospitaalgarage in het Stadscentrum). 

In 2009 besloot de provincie Flevoland aan de Gemeente Almere een kunstwerk kado te doen tgv het 25-jarig bestaan van de gemeente Almere.

Ooit......in 1993, stond op diezelfde nu beoogde plek, een bronzen (halve) vaas van kunstenaar Jeroen Snijders. Maar waarschijnlijk in alle drukte rond de uitbreiding van het FlevolZiekenhuis én de financiele opbrengst van brons....is dit kunstwerk volkomen 'vergeten'  door de gemeente Almere of de daarvoor verantwoordelijke instanties. Dus was het een koud kunstje met al die hijskranen en graafmachines om zo'n 'stuk metaal' naar 'elders' te verplaatsen  ;-)) Pas in 2008 kwam 'men' achter het spoorloos verdwenen kunstwerk.....Iedereen dacht kennelijk dat het beeld wel 'ergens' was opgeslagen....(Kunst-enzo)

klik ook HIER en ga naar 13 oktober 2008 -- NB copyright alle foto's: greta verduin

 

 


Voor de uitvoering van dit nieuwe kunstwerk is een adviescommissie samengesteld olv wethouder cultuur Berdien Steunenberg,  Ans van Berkum, direkteur architektuurcentrum Casla, Macha Roesink, direkteur Museum De Paviljoens en Pi de Bruijn, stedenbouwkundige, De Architekten Cie. 

De commissie wil graag dat de inwoners van Almere stemmen over de keuze van de kunstenaar voor dit kunstwerk en nodigt daarom iedereen uit om op 15 februari 2011 naar CASA Casla te komen

Daar kunnen zij kennis maken met de 5 geselekteerde kunstenaars: Siemen Bolhuis, Frank Bolink, Marcel van Campen Cor Litjens en Ria Roerdink. Deze kunstenaars presenteren op die avond hun eerdere werk en gaan graag in gesprek met de Almeerders. Vooraf wordt de lokatie van het kunstwerk bezocht. Op de Wandellaan volgt dan een toelichting op de uitgangspunten voor het ontwerp.

Er kan gestemd worden via het stembiljet dat op zaterdag 12 februari 2011 gepubliceerd staat in de Almere Vandaag (stadhuis-aan-huispagina’s). Ook
liggen er stembiljetten bij Casa Casla. De stembiljetten kunnen gedeponeerd worden in de stembus bij casa Casla of worden opgestuurd naar
het antwoordnummer van de gemeente (Antwoordnummer 600, 1300 VB Almere).

Programma 15 februari 2011:
19.30 uur: Stedenbouwkundige en landschapsarchitekt bij de Gemeente Almere, Willem van der Laan, geeft voor geïnteresseerden op de lokatie Wandellaan, een toelichting op de lokatie en de uitgangspunten voor het kunstwerk.
20.00 uur: In Casla preseneren de 5 kunstenaars hun werk : Siemen Bolhuis, Frank Bolink, Marcel van Campen, Cor Litjens en Ria Roerdink.
22.00 uur: afsluiting en stemmogelijkheid. De avond wordt gepresenteerd door Quinten Faust

 

Verdere info over dit projekt en werk van de geselekteerde kunstenaars 

 


copyright tekst, foto's, filmpjes: greta verduin (tenzij anders aangegeven)