< hier of hier >Nieuwtjes2005          kijk ook eens bij AlmeerNieuws                             ARCHIEF 2006                                                                                         

copyright alle foto's en tekeningen mediair                                                                   Nieuwtjes- enzo2006    


19-12-2006 SSA krijgt nieuwe naam

Vanaf 1 januari 2007 gaat Stichting Stadspromotie Almere verder onder de naam Almere City Marketing. De nieuwe website www.almere-citymarketing.nl wordt gebouwd door studenten van het IIE (Instituut voor Information Engineering) Vanaf 2 januari 2007 is de website in aanbouw in de lucht. Het kantoor van Almere City Marketing is van 23 december tot 2 januari gesloten.  

Almere City Marketing kijkt tevreden terug op 2006. De nieuwe citymarketing-strategie is opgesteld en door de gemeente goedgekeurd. Samen met de gemeente en het bedrijfsleven wordt deze tot uitvoering gebracht. De 3 werkvelden worden: Ondernemen, Wonen, Toerisme & Recreatie met de nieuwe VVV winkel.De doelstelling van Almere City Marketing is een actieve bijdrage te leveren aan het werven en behouden van ondernemers, bewoners en toeristen voor Almere. Het gaat niet alleen meer om promotie van de stad, maar ook om het signaleren en benutten van kansen om de stad nog aantrekkelijker te maken voor deze doelgroepen.

Raad van Toezicht Ook in de samenstelling van de Raad van Toezicht zijn er veranderingen. Lies Spruit is onlangs vervangen door mevrouw Triezenberg, directeur van het Instituut voor Information Engineering. Zij is benoemd door de gemeente Almere. In het najaar nam Rob Nijhof afscheid als voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij is vervangen door de heer IJzerman, direkte-voorzitter van Rabobank Almere.

NB Almere City Marketing zit in het WTC/Alnovum aan de Oudweg in Almere-stad

======================================================================================

 De geschiedenis van 30 jaar Almere in foto's vanaf 6 januari 2007

30 foto’s brengen de geschiedenis van dertig jaar Almere in beeld. De fotografen Bob Friedländer, Gert Schutte, Double Focus en Stadsarchief/Jos Jongerius hebben de afgelopen drie decennia op de gevoelige plaat vastgelegd. De tentoonstelling wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente voor het eerst getoond in de gloednieuwe Schouwburg Almere. Daarna verhuizen de foto’s naar de C-passage in het Stadhuis. Daar kan het publiek de foto’s nog tot en met 31 januari bewonderen.  

Op de foto’s zijn onder meer de eerste bewoners te zien die hun huissleutel overhandigd krijgen, maar ook komt de bouw van het Stadshart Almere aan bod. De opening van de Flevo-spoorlijn is een ander hoogtepunt dat op de expositie niet onvermeld mag blijven. Architectuur speelt een belangrijke rol in Almere en dat is onder meer goed te zien op de buitenexpositie in de Filmwijk, een van de twee tentoonstellingen die aan de toenmalige NWR/BouwRAI was gekoppeld. Uiteraard ontbreken de 100.000ste en 175.000ste inwoner van Almere niet en wordt ook het bezoek, dit jaar, van koningin Beatrix en haar Koninklijke familie op deze expositie in beeld gebracht.

 De tentoonstelling is tot stand gekomen door Almere City Marketing (voorheen Stadspromotie Almere), het creatieve bureau CSO en gemeente Almere.

======================================================================================================================

 9 t/m 14 januari 2007 Almere op Vakantiebeurs

Tijdens de Vakantiebeurs van 9 t/m 14 januari heeft Almere een eigen stand. VVV Almere heeft het toeristisch rekreatief bedrijfsleven bereid gevonden om mee te werken aan een gezamenlijke presentatie. De Vakantiebeurs vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht en is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en vrijdag van 10.00-22.00 uur. Almere presenteert zich dit jaar in het ‘Beleef Nederland’ Paviljoen in Hal 12 en is onderdeel van de grote stand van Provincie Flevoland. In de Almere stand is er informatie te vinden van onder andere Haddock Watersport, Almere Veertje Rondvaarten, Thermen la Mer , Teambuilder, Lido, Jachthaven & camping Marina Muiderzand, Camping Waterhout, Stadslandgoed De Kemphaan en architectuurcentrum CASLa.  

Zaterdag 13 januari om 15.00 uur vindt de Almere Quiz plaats onder leiding van burgemeester Annemarie Jorritsma. Tijdens deze quiz, bestaande uit vier ronden, worden aan bezoekers uiteenlopende vragen gesteld over Almere. Per ronde kan men kans maken op een luxe dagje Almere voor twee personen ter waarde van € 250,-  Dit arrangement bestaat onder meer uit een rondvaart, dinerbon, theaterbezoek in Schouwburg Almere en een Stadshartcheque.  

Behalve medewerkers van de VVV Almere en Almere City Marketing (voorheen Stadspromotie Almere) staan diverse ondernemers uit de recreatieve branche belang- stellenden te woord. In de Almere stand is er een prijsvraag waarmee bezoekers kans kunnen maken op een gratis diner bij restaurant Voor Pampus, een Beauty arrangement bij Thermen la Mer , een uitje met lunch op Stadslandgoed De Kemphaan en waterskiën op het Weerwater bij het Lido. Daarnaast worden er aantrek- kelijke arrangementen aangeboden.  De flyer met de evenementenkalender 2007 en de gloednieuwe folder van de ondernemers van de Zuidoever Weerwater worden ook gepresenteerd. Ook de Recreatiekaart ‘Alles Almere!’ wordt verkocht tijdens deze populaire beurs. 

 


13-12-2006 Delegatie uit Dimitrov op bezoek bij Flevolandse culturele instellingen  

In het kader van de samenwerking en de vriendschapsband tussen Flevoland en de Russische stad Dmitrov arriveert  vandaag een delegatie uit Dimitrov. De directrice van het Cultureel Centrum annex Museum zal de komende dagen op bezoek gaan bij culturele instellingen in Flevoland. Zo staat er woensdag 13/12 een bezoek aan de Kubus in Lelystad en atelierbezoeken bij de kunstenaars Menno Baars, Willem Hoogeveen, Willem de Wolf op het programma.  Donderdag 14/12 wordt oa het Nieuwland Erfgoedcentrum bezocht. 

Het programma voor vrijdag 15/12 speelt zich af in Almere met een bezoek aan de Museum De Paviljoens, Cultureel Centrum Corrosia en het centrum voor jongeren met een handicap de Witte Olifant. Ook een rondleiding door het nieuwe stadscentrum ontbreekt niet.  

<  op de foto: het bezoek uit Dimitrov, 

op de rechter foto: Ruud Backx (van CCCorrosia), de Rusische tolk en de direkteur van het CCentrum annex museum in Dimitrov, en Ans van Berkum (CASLa)

allemaal kijkend in het nieuwe stadshart, met de Schouwburg  annex Kunstlinie op de achtergrond

De samenwerking tussen Flevoland en Almere bestaat al ruim 15 jaar en levert voor culturele projecten interessante uitwisselingen op. In het verleden hebben al enkele Flevolandse kunstenaars zich laten inspireren door een bezoek aan Dimitrov. Afgelopen maand is de Almeerse fotograaf Marieke Breed naar Dmitrov geweest voor een fotoreportage. Het resultaat is in april 2007 te bekijken tijdens een tentoonstelling in C C Corrosia.  

 

C C Corrosia wordt gesubsidieerd door de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland.


 

6-12-2006  Geen Annie M.G.Schmidt-Huis in Almere

College vindt financiële risico’s voor gemeente te groot  

Het college van B & W en het bestuur van de stichting Annie M.G. Schmidthuis hebben geen overeenstemming bereikt over de realisatie van de gelijknamige culturele voorziening. Het college heeft namelijk besloten de gevraagde financiële bijdrage niet te leveren. Daarmee is de vestiging in Almere van deze culturele voorziening voor kinderen van de baan. Het college betreurt dit, omdat het om een aantrekkelijk initiatief gaat, maar vindt de omvang van de financiële risico’s voor vestiging en exploitatie te groot.  

Het college baseert zich bij haar besluit vooral op het laatste bedrijfsplan dat de Stichting Annie M.G. Schmidt Huis aan de gemeente heeft voorgelegd. Naar de opvatting van het college is de daarin aan de gemeente gevraagde bijdrage in de stichtingskosten te hoog en ontbreekt het aan harde toezeggingen van (markt)partijen om een bijdrage te leveren in de stichting en exploitatie van de voorziening.  Het AMGS Huis zou een attractie moeten worden waar kinderen en hun ouders worden meegevoerd in de wereld van kunst, in de ‘stoute’ geest van de verhalen, liedjes en gedichten van Annie M.G. Schmidt. Het voornemen was om de voorziening te laten bestaan uit een cultuurcentrum en een stadspark met speelvoorzieningen.

Al met al is men (de gemeente en Frits Ferres) zo'n 8 jaar bezig geweest met onderhandelen, plannen (her)schrijven en lokaties zoeken....  

 


 

3-12-2006 t/m 24-12-2006 Expo 25 jaar ondernemen in Almere 

De opening wordt op zondag 3 december om 15.00 uur verricht door  Dirk Frieling. Hij is vanaf het begin van de jaren zeventig betrokken geweest bij de ontwikkeling van Almere. De Almeerse band de Softies brengt deze middag ondermeer hun Almere-lied ten gehore. 

 

Om het jubileumjaar te vieren heeft Boekhandel Dekter het initiatief genomen voor een tentoonstelling. Een tentoonstelling over 25 jaar ondernemen in Almere Haven, met foto’s uit prive-verzamelingen en curiositeiten uit het verleden en natuurlijk beeldende kunst. Kortom een historisch beeld dat voor velen een feest van herkenning zal zijn.

 

Een bedrijf starten op een lege vlakte met hier en daar een huis: 25 jaar geleden waren er ondernemers die dit aandurfden in Almere Haven. Eric en Hanneke Dekter van Boekhandel Dekter kunnen terugkijken op een droom die is uitgekomen. Dat het niet altijd even makkelijk was maakt nu na 25 jaar niets meer uit. Toen ze net gestart waren bestond de A6 nog niet en kwamen ze elke dag vanuit Amstelveen kruip door sluip door naar Almere Haven, in het voorjaar met zicht op een zee van bloeiend koolzaad. Voordat ze echt konden starten moesten ze zich melden bij de RIJP in Lelystad, een soort ballotage. Je moest familie hebben die bereid was je twee jaar lang te onderhouden, zodat je niet afhankelijk zou zijn van de winkel, want er was nog te weinig klandizie. Gelukkig hebben veel ondernemers in Almere Haven de stap toch genomen en zorgen zij voor een vertrouwd beeld in het centrum. 

foto bouw Corrosia aangeleverd > 

 

 

Van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur bij Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven. De toegang is gratis, meer informatie op www.corrosia.nl Wilt u het hele verhaal lezen van Boekhandel Dekter kijk dan op www.geheugenvanalmere.nl

 


  28-11-2206 College-voorstel voor broedplaats  creatieve en kleinschalige bedrijfjes in De Voetnoot

Het college stelt de gemeenteraad voor het gebouw De Voetnoot (waar nu het CKV en de bibliotheek zijn gevestigd) om te vormen tot een broedplaats voor creatieve en voor kleinschalige commerciële bedrijvigheid. Voor verbouwingen en groot onderhoud wordt daarnaast een krediet van € 1.400.000 aan de raad gevraagd.  

Voor de her-ontwikkeling van De Voetnoot is een aantal uitgangspunten opgesteld:

- De Voetnoot huisvest jonge, startende ondernemingen en instellingen met een creatieve en culturele inslag die zich daarin onderscheiden van andere bedrijvigheid  De Voetnoot heeft een broedplaatsfunctie (combinatie van elkaar stimulerende activiteiten, o.b.v. lage huurprijzen en gedeelde voorzieningen). 

- De Voetnoot is geen plek voor (culturele) voorzieningen die elders in de gemeente met overheidsmiddelen tot stand zijn gebracht.

- Om het plan financieel haalbaar te maken is een mix van commerciële en niet-commerciële functies gewenst (cultuur, theater, creatieve bedrijvigheid, startende ondernemers, ICT-starters, kleinschalige detailhandel, niche-horeca e.d.)

- Levendigheid, toegankelijkheid en commerciële functies in de plint dragen bij aan de kwaliteit van het Stadshart.

- Het runnen van het gebouw (exploitatie, verhuur, dagelijks onderhoud en -beheer) zal in principe uitbesteed worden aan nader te selecteren ondernemer.

- Tijdelijke benutting van podium en theaterfaciliteiten - direct nadat CKV verhuisd is - is mogelijk.

-  De looptijd is ongeveer 10 jaar vanaf de verhuizing van de bibliotheek (2018).

- Nog voor 2008 wordt een definitief voorstel voor het gebruik van het gehele gebouw uitgewerkt.  

Onderzoek Er is onderzoek gedaan naar kunstbedrijven, media en entertainment bedrijven en creatieve zakelijke dienstverlening in Almere. In de hele creatieve sector zitten nu 951 kleine bedrijfjes. Dat is percentueel (t.o.v. alle bedrijvigheid in de stad) vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde. Gezien de ligging van Almere ten opzichte van Amsterdam en Hilversum is de komst van nieuwe bedrijven realistisch als aan de voorwaarden van acceptabele huur en goede bereikbaarheid kan worden voldaan.


20-11-2006  STEM nu op KUNST  (en vooral op Monique Schumacher uit Almere)

NB Beeldend kunstenaar Monique Schumacher is onlangs genomineerd in de Rembrandt-wedstrijd  (zij mag dus exposeren in de Stopera in A'dam)

  Ga nog snel even virtueel stemmen op Monique Schumacher, dat kan nog tot 1 december a.s. 

www.rembrandt.rnw.nl
Op 14 december 2006 wordt tijdens de opening van de expositie van de finalisten in de Stopera in Amsterdam de winnaar/winnares bekend gemaakt.

(kijk ook bij de link 'Kunst in de Wijk'  19 en 20/11 jl)


vrijdag 17 -11-2006 Almere als Stripverhaal

De Weerwaterman landt in Almere  

De nieuwe avonturen van Suske en Wiske in Almere zijn weer in een stripboek terecht gekomen. Het eerste luxe exemplaar wordt op vrijdag 17 november in ontvangst genomen door Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere.  

Het verhaal speelt zich af in en rondom het nieuwgebouwde Stadshart van Almere aan het Weerwater. Het is een verhaal met een slechterik, professor Barabas en een  achtervolging. Aan het eind van het verhaal komt de burgemeester uit de coulissen naar voren. Het stripverhaal wordt ook voor promotiedoeleinden ingezet. Het verhaal speelt zich tenslotte af in Almere en op speciale pagina’s achterin vertellen Almeerders hoe het nieuwe stadshart hen bevalt. 

Op zondag 26 november om 13.00 uur signeren tekenaar Luc Morjaeu en scenarist Peter van Gucht het nieuwe stripboek bij de winkel Het Beeldverhaal gevestigd in de Zoetelaarpassage. Vanaf dat moment is het stripboek ook te koop voor het publiek. 

Suske en Wiske “De Weerwaterman” verschijnt in een oplage van 40.000 exemplaren.  De luxe-editie bestaat uit 500 stuks.

 


Almere culturele hoofdstad van Europa ?!?  (in 2018)

Onderstaand artikel van Maaike van den Bosch is verschenen op 14-11-2006 in Almere Vandaag  

Almere moet proberen om in 2018 de culturele hoofdstad van Europa te worden. Dat idee is ontstaan bij een aantal Almeerders. Marcel Kolder van de stichting Breinstorm Zuiderzeeland is één van hen.

"Almere is een zogenoemde multiculturele newtown city, die voor deze titel goed in aanmerking kan komen, zo meent hij. Almere is vooruitstrevend op het gebied van architectuur. In Almere is een groeiende rapscene en er zijn veel culturele organisaties en intiatieven. Wat we hier in dertig jaar hebben neergezet, ook op cultureel gebied, is uniek", aldus Kolder. Het voornemen om in aanmerking te komen als culturele hoofdstad moet eerst meer in de stad gaan leven. Culturele instellingen en organisaties en Almeerders worden daarom door de initiatiefnemers eerst uitgenodigd voor een flitssymposium en kindersymposium. "Het is handig als we met elkaar nadenken over waar we naartoe willen met Almere. We willen de bedding maken voor de rivier die straks gaat stromen, op weg naar 2018."

Het liefst ziet Kolder dat de symposia in museum De Paviljoens worden gehouden, maar ook De Kunstlinie of Casla komen in aanmerking. De bijeenkomsten staan gepland op 21 maart (2007) de eerste lentedag. "De Paviljoens krijgen van mij de voorkeur. Het is een mooi, open gebouw, dat op zichzelf al een kunstwerk is."

Elk jaar wijst de Europese commissie twee steden aan. Nederland is pas in 2018 aan de beurt. Het predikaat culturele hoofdstad van Europa biedt Almere volgens Kolder kansen om zich verder te ontwikkelen op cultureel gebied.


zaterdag 11-11-2006 IJsbaantje Schipperplein wordt geopend

Opening om 13.00 uur door Floortje met van 13.00-15.00 uur een mini-11-stedentocht. Daarna vrij schaatsen tot 16.00 uur.

Tussen 13.00-16.00 uur kunnen de kids lampionnen maken (in DooWorld), waarmee ze om 16.15 uur een door het Stadshart een lampionnenoptocht houden

 


 

Weekend 28/29 oktober 2006  gaat de Wintertijd in!

           
 In 1977 is in Nederland de zomertijd ingesteld: dan gaat de klok een uur vooruit.  Bij wintertijd: gaat hij een uur terug. In 1996 is vastgesteld dat de zomertijd begint op de laatste zondag van maart en de wintertijd ingaat op de laatste zondag van oktober. (plaatje Kennisnet)

Om 03.00 uur zomertijd wordt de klok dus teruggedraaid naar 02.00 uur wintertijd, uurtje langer slapen dus ;- )


24-10-2006 Kunstprojekt roept vragen op

Christen Unie stelt vragen over 'Nacht van de Ziel'

De CU (ChristenUnie) in de Almeerse gemeenteraad gaat vragen stellen over de subsidie aan het (kunst) projekt 'Nacht van de Ziel' Raadslid Jelte Huizinga meent 'dat er geesten worden opgeroepen bij deze manifestatie op de begraafplaats in Almere-Haven. Verder vindt hij dat kerkelijke-  en andere geloofsgenootschappen toch ook geen subsidie krijgen voor hun aktiviteiten....Dus staat de subsidie ter discussie. Er worden door de CU hierover - schriftelijke - vragen gesteld.

Volgens kunstenaar en organisator Mary Fontaine is er geen sprake van een 'kerkelijk of geloofsgenootschap'!  Misschien dat de tekst in de aankondiging voor andere uitleg mogelijk was: "De nacht is een ervaring voor iedereen, waarbij het kontakt maken met -en het herdenken van- gestorven dierbaren centraal staat." Het idee hiervoor is van kunstenaar Mary Fontaine, die geinspireerd werd door de dodenherdenking in Mexico.

NB Dit Kunstprojekt roept vragen op....en dat is juist érg goed! 

Uitgaande van het integere karakter van de beoogde 'Nacht van de Ziel' voorziet dit (kunst)projekt kennelijk in een behoefte, een soort 'toegepaste kunst', want het trekt heel veel mensen. En juist het individuele karakter van de bijeenkomst (niets MOET, ook niet persé: samen) is bijzonder, zoals bijvoorbeeld iemand die een gedicht voordraagt, of een lied zingt uit eigen behoefte, ter nagedachtenis aan een dierbare overledene, waardoor wellicht ook andere aanwezigen geroerd kunnen zijn....

Maar vinden 'strenge' gelovigen dat deze bijeenkomst eigenlijk in een kerk zou moeten plaatsvinden? Welnee! Het is géén kerkdienst, het is bedoeld voor iedereen, die iemand verloren heeft, daar hoeft men niet gelovig voor te zijn.... 

Maar de kerken stromen leeg, misschien is men daarom hiervoor een beetje bang...? Maar bedenk dat dit ook een extra impuls kan betekenen....

scroll even  naar 7-10-2006


8-10-2006 DOODDOENERS in CCCorrosia

 In aansluiting op de 'Nacht van de Ziel'  is er ook een tentoonstelling in CCCorrosia t/m zondag 29 oktober 2006

Gastcurator is kunstenaar Mary Fontaine.

De opening is zondag 8 oktober 2006 om 15.00 uur dmv een performance door het Huis van Proeven en heeft de naam "Doodsslaap". Alle zintuigen van het publiek moeten geprikkeld worden, vindt men, en dus wordt er een eetbaar lichaam gepresenteerd, een afscheidsritueel en muziek door een saxofonist.

Op de Expo is het thema  'Dood'  en vragen rond dat thema. De kunstenaars geven ieder op hun eigen manier antwoord in hun werk....of stof tot nadenken.....Deelnemende kunstenaars zijn: Jan Vosters (Schilderijen), Flip Looyen (dierenkistjes en baarkleden), Hanneke Francken (tekeningen), Mathilde Hemmes (stuiterkuikens), Marleen van den Bergh (rozen), Bertina Slettenhaar (vilten cocons), Gonne Corstens (Koersk-monument), Janneke van 't Hooge (rouwformulieren), Caren van Herwaan (tekeningen) en tenslotte werk van Mary Fontaine zelf, tevens curator. Kijk op CCCorrosia voor speciale aktiviteiten.

 

 


7-10-2006  (3e) Nacht van de Ziel op begraafplaats Haven

Schakels met het Verleden

Unieke gebeurtenis tijdens Nacht van de ziel   Stelt u zich voor: mensen komen naar de Nacht van de Ziel en hebben een vlag bij zich waarop een portret staat afgebeeld van een geliefde die is overleden. Aan de bovenzijde hiervan zit aan elke kant een schakel waarmee de vlag aangeklikt kan worden bij andere vlaggen zodat er een lijn ontstaat. Deze lijn gaat van boom naar boom langs een pad op de begraafplaats. Het ligt aan het aantal vlaggen waar dat gaat gebeuren. Eronder komen extra kaarsen te staan voor een sfeervolle verlichting. Als alle vlaggen zijn opgehangen lopen mensen daar gezamenlijk langs of tussendoor, begeleid door muziek. Als de bezoekers in de loop of aan het eind van de avond weer naar huis gaan klikken ze hun vlag er weer tussenuit en hangen de "buur" vlaggen aan een opvanglijn die erachter is gespannen om zo respektvol met alles om te kunnen gaan

Info over een dergelijke vlag bestellen www.nachtvandeziel.nl                                                      (foto aangeleverd > 

 

NB Het is de bedoeling dat iedereen -voor zichzelf-  datgene doet (of juist helemaal niets) waartoe hij of zij zich geroepen voelt. Dat kan bijv. zijn een gedicht voorlezen of iets van muziek.  Het is dus zeker niet de bedoeling om gezamenlijk te bidden of te gedenken ofzo. Hoe en op welke manier mag iedereen zélf weten!

 

Op zaterdag 7 oktober 2006 om 22.30 uur vindt voor de derde keer de Nacht van de Ziel plaats, voor de 2e keer op de begraafplaats van Almere Haven. De nacht is een ervaring voor iedereen, waarbij het kontakt maken met en het herdenken van gestorven dierbaren centraal staat. Het idee hiervoor is van kunstenaar Mary Fontaine, die geinspireerd werd door de dodenherdenking in Mexico. Deze 'Nacht van de Ziel' gebeurt op een sfeervol verlichte begraafplaats en in de aula met het open podium ‘Levenskunst’ en andere aktiviteiten. Het open podium ‘Levenskunst’  is een uitnodiging om zich te laten inspireren door een overledene(n). Dit kan bijvoorbeeld door een gedicht, verhaal, dans of powerpoint-presentatie, zodat diegenen die gemist worden weer even extra onder de mensen zijn.

                                                                  foto lichtjes aangeleverd >

 

< op deze foto Mary Fontaine in 2004 toen de 'Nacht van de Ziel' voor het eerst plaatsvond.

 

Licht speelt een grote rol bij de Nacht van de Ziel. Maar liefst 2000 brandende kaarsen rond de grafkamers branden als symbool voor al diegenen die niet meer in het leven zijn. U kunt ‘lichtpuntjes’ eten, heerlijk zoete broodjes, speciaal voor deze gelegenheid gebakken. Er staan vuurkorven om een boodschap aan een dierbare toe te vertrouwen. En er is de mogelijkheid om ‘sterretjes’ aan te steken.  

Iedereen is deze Nacht van de Ziel welkom om te delen, te luisteren en te ervaren. Vanaf 22.30 wordt u welkom geheten door de klanken van een doedelzak op de begraafplaats van Almere Haven. Aanvang van de Nacht van de Ziel op zaterdag 7 oktober is om 23.00 uur. Meer informatie over de Nacht van de ziel op www.nachtvandeziel.nl  Ook is er een informatieavond op donderdagavond 7 september om 19.30 uur in de aula van de begraafplaats in Almere Haven.  

De Nacht van de Ziel wordt georganiseerd door kunstenares Mary Fontaine ism Flevo Uitvaart faciliteitenBV en een subsidie van de Gemeente Almere.

 


 

van 29 sept. 2006 t/m 7 jan. 2007 

 

Kunst en Design uit de polder op diverse plekken in Flevoland

 

Cultureel Centrum Corrosia wil een grotere rol spelen voor de kunst in de provincie en voor de Flevolandse kunstenaar. Om gehoor te geven aan deze nieuwe doelstellingen presenteert het CBK Flevoland de komende periode werk van ruim veertig Flevolandse kunstenaars en vormgevers. Dit gebeurt in de vorm van drie tentoonstellingen, die in het Nieuw Land Erfgoedcentrum, het gebouw van Omroep Flevoland in Lelystad en bij Cultureel Centrum Corrosia in Almere te zien zullen zijn. Op de tentoonstellingen ‘Kunst uit de Polder 1’ en ‘Kunst uit de Polder 2’ is werk te zien van Flevolandse kunstenaars en in ‘Design uit de Polder’ werk van vormgevers uit Flevoland

 

De reeks wordt vrijdag 29 september om 14.30 uur geopend door de heer Tjeerd van der Zwan, wethouder Kunstzaken gemeente Lelystad

De opening vindt plaats in het Nieuw Land Erfgoedcentrum waar ‘Kunst uit de Polder 2’ te zien zal zijn. Vanaf diezelfde dag is ook ‘Kunst uit de Polder 1’ in het gebouw van Omroep Flevoland te zien.

 

Kunstenaarsportretten  

Omroep Flevoland heeft vorig jaar een tv-serie uitgezonden met portretten van de kunstenaars van Kunst uit de Polder. Deze portretten zullen tijdens de tentoonstellingen weer te zien zijn in de tentoonstellingsruimte. Bezoekers krijgen op deze manier een compleet beeld van de kunstenaar en zijn/haar werk.

 

Overzicht van de tentoonstellingen 

29 september t/m 26 november 2006

KUNST UIT DE POLDER 1

in het gebouw van Omroep Flevoland, Lelystad                                                                          

 

29 september t/m 29 oktober 2006
KUNST UIT DE POLDER 2

in het Nieuw Land Erfgoedcentrum, Lelystad

 

4 november t/m 26 november 2006

KUNST UIT DE POLDER 2

in Cultureel Centrum Corrosia, Almere

 

1 december t/m 7 januari 2007
KUNST UIT DE POLDER 2

in het gebouw van Omroep Flevoland, Lelystad

 

4 november t/m 7 januari 2007

DESIGN UIT DE POLDER 1

in het Nieuw Land Erfgoedcentrum, Lelystad

 

Deelnemers Kunst uit de Polder 1 

Marianne Alting, Hilly Binksma, Michel Bongertman, Albert Brouwer, Emeke Buitelaar, Danny Dogger, Willem Hoogeveen, Jan van Koningsveld, Paulina Martin de Krey, Marjolein van Lubeck, Else van Luin, Ruben le Noble, Daniel Stroomer, Ella Steenmeijer, Frans van der Ven, Geert Weerstand, Franz Wilhelm en Willem de Wolf. 

Deelnemers Kunst uit de Polder 2  

Menno Baars, Mariel Bisschops, Mieke van Dijk, Elsa Blaaser, Annemiki Bok, Stefan Damman, Annemiek Eradus, Ad Kuiper, Sonja Rosing, Raed Selman, Monica Staples, Hein Walter, Siemen Bolhuis en Johan IJzerman. 

Deelnemers Design uit de Polder  

Barometeratelier Jan van Agteren, BM’Concepting, Iris v’t Bosch, Engelse Verdonk Ontwerpers, Esther Wassenaar, Flevobike Technology, Erica Hogenbirk, Per Adres Almere, Potatopixels en Promhouse.

 


 

21 t/m 24 september 2006 Mary Fontaine  exposeert in Culemborg

"LEK", Kunst in Culemborg van 21 t/m 24 september 2006

Het thema is 'TIJD'
het verleden is niet meer.....de toekomst is nog niet begonnen......

Met een filmfestival, beeldende kunst, concerten en toneel op verschillende lokaties in het Stadshart van Culemborg. 

De Almeerse kunstenaar Mary Fontaine exposeert op lokatie Grasveld & Fleuren (9)
www.lekart.nl

 

scroll ook naar haar "Nacht van de Ziel" (op 7oktober a.s.)


Zaterdag 17-9-2006 KUNSTDAG bij Intratuin Almere

Alles staat deze zaterdag 16-9-2006 in het teken van ' Kunst'  bij het tuincentrum in de Muziekwijk in Almere. Er zijn verschillende kunstenaars aanwezig, er zijn demonstraties en er kan ook worden meegedaan aan een Workshop. Er is een fijnschilderes, Gina van Schaik, die laat zien dat 'Iedereen kan tekenen". Zij tekent op de dierenafdeling dieren- portretten. Cas Waterman toont zijn manier van schilderen in de stijl van 17e eeuwse Meesters, Nathalie Strang (atelier Giarise) toont haar mozaiek-kunstwerken en laat de techniek zien van zelf glaskralen maken. Airbrush kunstenaar Sakeeya laat je kennismaken met de airbrushtechniekAbART geeft een voorproefje van de Beeldhouw-workshops die er gegeven worden in de natuur. Er wordt een beeld gehouwen uit serpentijn. Alice Koula schildert live kunstwerkjes voor de kinderkamer. Co van Soest gaat een 7 meter lange muurschildering voltooien (in de stijl van Anton Pieck). En tenslotte kan men voor 10 euro deelnemen aan een Workshop  'Landschap schilderen á la Bob Ross' . Opgeven bij de klantenservice.

Intratuin zit langs de Hogering, Euphoniumweg 5 Almere  036-538.70.20


17-9-2006 Afrikadag 2006 op Stadslandgoed De Kemphaan

 

De Afrikadag vindt plaats op zondag 17 september van 11.00 tot 18.00 uur op het Stadslandgoed de Kemphaan. Naast live podium acts, een Afrikaanse dansworkshop en een Afrikaanse markt kunt u ook volop proeven van de Afrikaanse keuken. Houdt u van lekker en exotisch eten, dan bent u op de Afrikadag aan het goede adres. Naast het proeven van de Mozambikaanse keuken, een mix van Arabische, Portugese en Indiase invloeden, kunt u ook een finger-foodgerecht uit Ethiopie en Eritrea proberen. Lekker met de handen eten waarbij u een pannenkoekje (injera) gebruikt als bestek. Koffie uit Kenia, Zuid-Afrikaanse wijn en spiesjes van de Marokkaanse barbecue.  Proef de Afrikaanse keuken of probeer eens de Mozambikaanse keuken of proef een palmnootbiertje. Een typische gerecht is mathapa, bereid uit cassavebladeren, pinda’s en kokosmelk. De Portugese invloed herkent u in de bacalhau com natas. Dat is een ovengerecht van stokvis met creme fraiche. Bier van Mongozo wordt geschonken bij de Afrikaanse bar. Dit bier is verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals kokos, banaan en palmnoot.  

De Afrikadag wordt geopend door burgemeester Annemarie Jorritsma om 11.30 uur

 

foto aangeleverd

   

 

Voel de energie door de dansworkshop Op de Afrikadag verzorgt de Nigerian Cultural Dance Group een traditionele dansworkshop. Het grootste deel van het repertoire komt uit het zuidoosten van Nigeria. Door mee te doen in de workshop, ervaart u de achtergrond en de oorsprong van de verschillende dansen. Elke dans en ritme heeft namenlijk een eigen betekenis en geeft zo energie door de communicatie tussen ritme, lichaam en de natuur. De workshops worden gegeven om 12.30, 14.00, en 15.30 uur in een tent in de centrale tuin van het landgoed.  

 

Toegangsprijs voor de Afrikadag bedraagt slechts 2 euro. De organisatie is in handen van de stichting SamenWerk i.s.m. de stichting CKV-Almere en natuurcentrum Het Eksternest.  Zo komt u op het Stadslandgoed de Kemphaan: Met de fiets volgt u de borden naar knooppunt 85 of 88. Bij knooppunt 85 passeert u de fietstunnel. Bij knooppunt 88 volgt u het Kemphaanpad. Met de auto neemt u op de A6 afrit 5 richting Utrecht of op de A27, afslag Almere-Stad, daarna volgt u de borden. Per trein: uitstappen op Almere CS. Bij de taxistandplaats staat een pendelbus die op zondag 17 september vanaf 11.00 uur elk half uur rijdt tussen het NS-station Almere Centrum en de Kemphaan (ritprijs 1 euro)

 


 september 2006 Subsidieplafonds 2007

Gedeputeerde Staten Flevoland (GS) stellen voor het jaar 2007 vast wat de maximumbedragen (de zogenaamde subsidieplafonds) zijn voor provinciale subsidieregelingen. Dit wordt gepubliceerd in een aantal regionale kranten, zodat instellingen, bedrijven en inwoners weten wat zij maximaal aan subsidie


Vrijdag 1 t/m zondag 3 september 2006 Almere Havenfestival

Kunstmarkt en Turkse culturele bazaar op zaterdag 2 september tijdens het Almere Havenfestival

 

Het centrum van Almere Haven vormt het decor van de 6e Kunstmarkt en een feestelijke Turkse culturele bazaar. Net als voorgaande jaren is de Kerkgracht het hart van de Kunstmarkt. Meer dan 50 marktkramen waar kunstenaars (professionals en amateurs uit Almere en de rest van Nederland) hun werk presenteren en verkopen en daardoor een grote diversiteit aan kunstwerken, van schilderijen en aquarellen tot sieraden en design.

 

De Markt wordt omgetoverd tot een Turkse bazaar. Hier vindt u kramen met Turkse textiel, glas- en aardewerk en literatuur. Er worden demonstraties gegeven van Turkse kalligrafie en marmeren. U kunt op de bazaar Turkse koffie proeven en het spektakel van een ijscoman met Turks ijs bekijken.

Natuurlijk kunt u hier ook genieten van de Turkse keuken. Stichting De Waterval uit Almere staat op de bazaar met traditionele Turkse lekkernijen.

 

 

Op het podium bij de Turkse bazaar zijn diverse optredens. Dansgroepen van Stichting Kleurrijke Dans uit Zaandam dansen de Kafkas, de Silifke en de Adiyaman & Artvin dans. Voor de dansgroepen is er live begeleiding van een trio muzikanten. De groep Asiatolia geeft een concert met traditionele volksmuziek. En onder leiding van percussionist Sjahin During brengt de groep Tarhana een avontuurlijke mix van Turkse muziek, jazz, funk en latin ten gehore. Het programma op het podium wordt gepresenteerd door Alper Bulduk.

 

Podiumprogramma  11.30-11.45   Kafka's dans door jongerendansgroep; 12.00-13.30    Concert Asiatolia olv Cengiz Tutar; 13.30-13.45  Silifke dans door jongeren- dansgroep; 14.45-15.00 Adiyaman & Artvin dans door een volwassenen-dansgroep; 15.00-17.00 Concert Tarhana

 

Aan het eind van de Kerkgracht staat een speciale tent met de verhalenverteller Harro Teeuw. Elk uur neemt de verhalenverteller uw kinderen en u mee op reis langs fantastische avonturen met Turkse verhalen en sprookjes. De Kunstmarkt en de Turkse culturele bazaar zijn van 11.00 tot 17.00 voor iedereen vrij toegankelijk.

Tijdens de Kunstmarkt kunt u luisteren naar een carillonconcert van de stadsbeiaardier Frits Reynaert in samenwerking met Brassband Almere. De Goede Rede-toren is op deze dag ook tussen 15.30 en 16.30 uur toegankelijk voor publiek.  

 

   

 

Op zaterdag 2 en zondag 3 september schilderen maritieme en landschapsschilders in de Havenkom. De kunstschilders zijn hiervoor uitgenodigd door maritiem schilder Gerrit van de Leemkule, die zelf ook aktief bezig zal. De Kunstmarkt, de Turkse culturele bazaar, de schilders in de Havenkom en het carillonconcert zijn onderdeel van het Almere Havenfestival. Dit festival vindt van 1 tot en met 3 september plaats in de havenkom en het centrum van Almere Haven. 

Meer info www.corrosia.nl en www.almerehavenfestival.nl 

 

Cultureel Centrum Corrosia wordt gesubsidieerd door de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland.  

 

 

 

NB

Op vrijdag is er Havenkom-Culinair vanaf 16.00 uur, zaterdag vanaf 13.00 uur en zondag vanaf 12.00 uur

Op zaterdagavond is er het jaarlijkse Havenkom-concert, dit jaar met het Residentie Orkest olv dirigent Roberto Minszuk.Uitgevoerd wordt de opera 'Carmen' (van Bizet) en het begint om 20.30 uur in de Havenkom. Verder werken mee de mezzo-sopraan Tania Kross, de tenor John Keynes en de inmiddels beroemde bandoneon-speler  Carel Kraayenhof met tango-muziek van Piazolla. (toegang gratis)

 


17-8-2006  180.000 inwoners in Almere  

In augustus 2006 is het aantal inwoners in Almere de 180.000 gepasseerd. Almere blijft hiermee de achtste stad van Nederland. Alleen Groningen, Tilburg, Eindhoven en de vier grote steden gaan Almere nog voor. De verwachting is dat in 2010 het inwoneraantal de 200.000 overschrijdt.   

De stadsdelen Almere Stad Oost en Stad West zijn samen goed voor ruim 100.000 inwoners. In Almere Buiten wonen ruim 50.000 mensen en in Almere Haven ruim 20.000. December 2000 verwelkomde Almere haar 150.000ste inwoner. In 1994 waren dit er nog 100.000 en in 1986 50.000. Het aantal inwoners groeit de laatste jaren minder hard door onder andere de afname van nieuwbouw huizen in Almere


11-8-2006  Dat wordt DOKKEN in Almere-Poort!

In Almere Poort opende burgemeester Annemarie Jorritsma begin juni het strand-Info Paviljoen aan het Almeerderstrand: Poort DOK. Ondanks de dure parkeerkosten (min.4 euro), komt er naast deze ontmoetingsplek voor strandfanaten, woningzoekenden, ondernemers, theaterliefhebbers, wandelaars en vliegeraars staat sinds kort de DOK-SHOP.  

Uit de wervende tekst: "Huur een Poort BBQ en geniet van de zonsondergang in een trendy hangmat of koop wat Almere Poort strandartikelen. Lekker luieren vanuit je strandstoel terwijl de kinderen zich vermaken met strandspeelgoed. Sportievelingen verkennen Almere Poort en het Kromslootpark per fiets & fietskaart. Bovendien is het iedere vrijdag- en zondagmiddag tijd voor DOKsports, sportieve aktiviteiten vol waterpret voor iedereen! Een flink zwembad (en twee kleine), ballen in alle soorten en maten en zand genoeg om het Almeerse strandleven een sportieve impuls te geven, zoals watervoetbal en beachvolleybal". 

De DOK-SHOP is t/m eind september iedere woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 12.00 tot 18.00 uur en iedere zaterdag en zondag van 10.00 tot 19.00. Informatiepaviljoen Poort Dok is iedere dag geopend van 11.00 tot 23.00, en van woensdag t/m zondag zijn er van 12.00 tot 17.00 medewerkers van de Projekt- organisatie Almere Poort aanwezig om informatie te verstrekken over Almere Poort. Meer informatie over Almere Poort en de programmering van Poort Dok en de DOK-SHOP is te vinden op www.almere-poort.nl  


 

8-8-2006 Kunstverkoop voor Libanese vluchtelingen

De Almeers/Libanese kunstenaar Raed Selman gaat zijn schilderijen, 30 in totaal, verkopen voor een goed doel: tbv een school in zijn geboorteplaats in noord-Libanon, waar Libanezen uit het zuiden zijn heen gevlucht. Op deze manier wil hij aan geld zien te komen voor het nodige onderhoud van de mensen. Zijn schilderijen moeten tussen de 900 en 3000 euro opbrengen. info@raedselman.nl  of 036-707.06.26 / 06-460.20.949 Kijk verder op zijn website www.raedselman.nl

 


1-8-2006 Restaurant de Boathouse krijgt nieuwe bedrijfsleider

Met ingang van 1 augustus 2006 zal Eric Kuindersma niet meer werkzaam zijn als bedrijfsleider van Restaurant Boathouse Almere BV aan de Noorderplassen-oost.

 Vanaf deze dag worden zijn taken en lopende zaken overgenomen door Peter Elmers en  Ingrid Besselink.  

Hij wil iedereen danken voor de prettige samenwerking en vertrouwt op een doorslaand sukses van de Boathouse.

 

 

 

 Scroll naar beneden naar 15-6-2006 voor een verslag van de Open Dag. Toen was de planning nog dat de Boathouse in oktober zou opengaan voor publiek maar dat gaat wat langer duren....waarschijnlijk in het voorjaar van 2007.

 


1-8-2006 Nieuwe ORANJE brievenbussen in Almere

Van 14 augustus t/m 22 september gaat TPG-Post de rode brievenbussen vervangen door oranje. (postcodegebieden 1211-1277 en 1311-1399). Ze zijn iets groter en ronder van vorm. Meestal worden de nieuwe brievenbussen geplaatst op de bestaande plek, soms een andere lokatie. Als dat laatste het geval is, wordt dat op de huidige brievenbus 2 weken van tevoren aangekondigd. Het 'oranje' is de huisstijlkleur va TPG Post. Voor meer info -58-233.33.33 of kijk op de website www.tpgpost.nl 

Vanaf de website van TPG Post: de plaatsing van de 1e oranje brievenbus in Den Helder

6 februari 2006. Meer dan 90 jaar heeft de rode brievenbus het Nederlandse straatbeeld bepaald, daar is vandaag verandering in gekomen. TPG Post heeft op het uiterste puntje van Nederland, in Den Helder, de eerste oranje brievenbus geplaatst. Waarnemend Burgemeester Faber plaatste met hulp van de adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine, de eerste oranje brievenbus onder poëtische begeleiding van Dichter des Vaderlands Driek van Wissen. Hij droeg een gedicht voor over de nieuwe brievenbus van het toekomstige TNT Post.

Onder begeleiding van de adelborsten (officieren in opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine, onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie) - zie foto- werd de brievenbus met een ceremoniële plechtigheid aan burgemeester mr. G.H. Faber van Den Helder en directievoorzitter Harry Koorstra van TPG Post aangeboden. Drie adelborsten postten de eerste brieven naar Afghanistan, de Arabische Emiraten en de Antillen; drie gebieden waar collega’s en vrienden van betrokkenen, ook werkzaam bij de Marine, op dit moment een bijdrage leveren aan de vrede en veiligheid. Zo is het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in het kader van de ISAF missie actief in het noorden van Afghanistan, is de Task Force 150, met o.a. een drietal Nederlandse schepen, in het kader van Operatie Eduring Freedom actief  in en rondom de Arabische Golf en zijn eenheden van de Marine permanent actief op en rondom de Antillen in de strijd tegen drugs.

 


 19-7-2006 Waarschuwing voor smog met hoge concentratie ozon 

 In verband met smogvorming adviseert de Commissaris van de Koningin van de provincie Flevoland de inwoners van deze provincie om vanmiddag (tussen ca. 12.00 en 20.00 uur) langdurige zware inspanning in de buitenlucht te vermijden. Het is echter niet nodig om binnen te blijven.

 

Deze adviezen zijn uitgebracht, omdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) verwacht dat vanmiddag een uurgemiddelde ozonconcentratie van 240 µg/m3 wordt overschreden. Er is dan sprake van ernstige smog. De overschrijding zal naar verwachting plaatsvinden in het zuiden van Nederland, maar er is een kans dat ook in Flevoland aan het einde van de middag de grenswaarde voor ernstige smog door ozon wordt overschreden.

 

De adviezen gelden alleen voor vandaag. Morgen zal worden bezien of de gedragsadviezen opnieuw nodig zullen zijn. De verwachting is echter dat de situatie zal verbeteren, omdat voor morgen meer bewolking en iets minder hoge temperaturen worden verwacht. Een actueel overzicht van de heersende smogsituatie en de gedragsadviezen die daarbij gelden, vindt u op pagina 711 van Teletekst en op de internetsite van het RIVM: www.lml.rivm.nl  Nadere informatie over de algemene luchtkwaliteit kunt u verkrijgen via de provinciale Milieuklachtentelefoon, telefoonnummer 0320 – 265 400. Voor informatie betreffende gedragsadviezen en gezondheidseffecten wordt geadviseerd contact op te nemen met de GGD (036 – 535 7300)

 

De ernstige smogsituatie van vandaag wordt veroorzaakt door een hoge concentratie aan ozon in de buitenlucht. Ozon wordt onder invloed van zonlicht gevormd uit stikstofoxiden en koolwaterstoffen die zich als verontreinigende stoffen ook in de lucht bevinden. Ozonconcentraties hoger dan 240 µg/m3 kunnen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, zoals mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, gezondheidsklachten veroorzaken. Het gaat daarbij om klachten aan de luchtwegen, zoals een droge keel, pijn op de borst, een prikkelhoest en benauwdheid. De kans op astma-aanvallen, vooral bij Carapatiënten neemt toe. Ozon kan ook andere klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel. De effecten treden voornamelijk op wanneer men zich inspant. In de middag en de vroege avond treden de hoogste concentraties ozon op. Klachten kunnen worden verminderd of worden voorkomen door in deze periode langdurige inspanning in de buitenlucht te vermijden. De meeste mensen, ook carapatiënten kunnen echter gerust naar buiten gaan. Een enkeling zal buiten meer last hebben dan binnen. Mensen met klachten waarvan het niet zeker is of deze een gevolg zijn van smog door ozon, wordt geadviseerd de huisarts of specialist te raadplegen.

 

 


6-7-2006 Jongeren waarderen Stadshart het meest

Voor 57% van de Almeerders is het Stadshart Almere de nummer 1 winkelplaats. Voor 17% van de bevolking is dit een ander stadsdeel in Almere, voor 12% is het Amsterdam en voor 3% Hilversum. Andere locaties tellen nauwelijks mee. Dit blijkt uit een onderzoek van Almere Marktonderzoek Advies (AMA) in opdracht van de Stichting Stadspromotie Almere en de Dienst Stadscentrum Almere.  

 

De enquêtes onder 887 Almeerders werden grotendeels vóór de feestelijke opening van het nieuwe gedeelte van het Stadshart in april 2006 afgenomen. De effecten van het nieuwe gedeelte zijn hierin dus nog nauwelijks zichtbaar. Opvallend is dat vrijwel alle ondervraagde Almeerders in de voorgaande maand het Stadshart tenminste éénmaal hebben bezocht (95%). Gemiddeld verblijft de Almeerder 1,5 uur in het Stadshart en geeft er € 92,- per bezoek uit. De meeste Almeerders missen niets in het Stadshart, 9% wil graag een groter aanbod modewinkels en een even groot aantal vraagt om kleine boetiekjes en cadeauwinkeltjes. De gezelligheid van het Stadshart is het belangrijkste verbeterpunt. Voor Almeerders die niet of weinig in het Stadshart komen, is dit de belangrijkste reden om niet te komen, maar ook actieve bezoekers geven dit punt een laag rapportcijfer (6,4). Alleen het parkeertarief scoort lager (4,6). De ondernemers in het Stadshart hebben inmiddels een evenementenprogramma ontwikkeld om de gezelligheid te verhogen. Voor een terrasje, uit eten gaan of uitgaan is het Stadshart minder populair dan om te winkelen. Maar “thuis blijven” is hierbij de grootste concurrent. Van de Almeerders bezoekt 24% nooit een bioscoop of theater en gaat 59% nooit uit. Stadshart Almere is het meest populair onder jongeren. Zij komen er vaker dan andere leeftijdscategorieën om een terrasje te pakken (1,5 maal zoveel) en uit te gaan (drie maalzoveel) en geven het Stadshart ook iets hogere rapportcijfers.

Almeerders kunnen een belangrijke rol spelen in het aantrekken van bezoekers naar het Stadshart. Op dit moment prijst slechts 13% het Stadshart vaak aan bij bekenden en doet 46% dat soms. Een reclamecampagne met als motto “Stadshart Almere daagt je uit” moet bijdragen aan een verdere verbetering van het imago van het Stadshart. De campagne is onder andere te zien en te horen in de lokale kranten, op straat en op radio en TV van Omroep Flevoland en Stadsomroep Almere. De campagne loopt, met onderbrekingen, twee jaar. Aan het eind van de campagne dient bijna 80% van de Almeerders het Stadshart als belangrijkste winkelplaats te beschouwen en moet ruim 60% het in de top drie hebben staan van locaties om uit eten te gaan (nu is dat ruim 40%). Om dit te meten wordt het onderzoek van AMA nog tweemaal herhaald.

   Stadshart Almere:                April-mei 2006     Doelstelling begin 2008
    
      Nr  1 winkelstad                           57%              79%
    
      Top 3 voor uit eten/terrasje           42%              62%
    
      Top 3 voor bioscoop/theater          63%              70%
    
      Top 3 voor uitgaan/stappen           25%              30%
     
      Top 3 voor bowling/casino ea        18%              29%      
    

Resultaten meting april 2006 en doelstellingen 2008


NB kijk bij deze link van 11/7/06  "het kan tóch in Almere!'

 

4-7-2006 Hittegolf in Almere maar géén water........

 

Nu hééft Almere een fraai Waterplein (het Schipperplein in het Stadshart)....

......en wat gebeurt er nu, terwijl iedereen zucht onder een heuse hittegolf? Dat Waterplein staat droog!!! >

Kom gemeente Almere: doe daar wat aan! 

Volgens mij was ditzelfde het geval toen het vorig jaar óók een week zo ontzettend heet was ;- (

 

 


juli 2006 Openingstijden Poort DOK

Poort DOK is 7 dagen per week open vanaf 11.00 - 23.00 uur. Op woensdag tot en met zondag zijn van 12.00 -17.00 uur medewerkers van de Projectorganisatie Almere Poort aanwezig om informatie te verstrekken over het nieuwe stadsdeel Almere Poort. Voor meer info www.almere-poort.nl of bel op werkdagen tussen 12.00 en 17.00 uur met de Poortlijn 036-527 76 76


29-6-2006 Burgemeesters van Almere en Kumasi openen samen Expo in Stadhuis

Deze week brengt een delegatie uit Kumasi een bezoek aan Almere. Op donderdag 29 juni 2006  om 21.00 uur wordt de foto-tentoonstelling "10 jaar stedenband Almere-Kumasi" geopend door twee burgemeesters:  Annemarie Jorritsma van Almere en Patricia Appiagyei uit Kumasi.

Vanaf 1996 heeft Almere een bijzondere band met de stad Kumasi in Ghana. In Kumasi ondersteunt de Almeerse stichting SamenWerk een aantal projecten voor vrouwengroepen en straatkinderen. Daarnaast werken Almeerse ambtenaren samen met hun collega’s aan oplossingen voor problemen op het gebied van afvalinzameling en belastinginning. In Almere geeft SamenWerk gastlessen op basisscholen over Ghana en organiseert jaarlijks de populaire Afrikadag op de Kemphaan. De tentoonstelling is samengesteld door de stichting SamenWerk en geeft een overzicht van tien jaar projecten en uitwisselingen tussen beide steden en is tot eind augustus te bewonderen in de C-Passage van het Stadhuis. 


26-6-2006 Almere-Amsterdam dubbelstad???

Maandag 26 juni 2006 hebben de wethouders Van Poelgeest (Amsterdam) en Duivesteijn (Almere) hun plannen ontvouwd voor de dubbelstad Almere - Amsterdam. In het Atelier IJmeer presenteerden zij een boek waarin kaarten, maquettebeelden, tekeningen en veel foto’s uitdrukking geven aan de kwaliteit die besloten ligt in een verbinding tussen Amsterdam en Almere.  

Op vrijdag 30 juni 2006 neemt het kabinet een besluit over de groei van Almere. In de periode tussen 2010 en 2030 zullen er 60.000 woningen bijgebouwd gaan worden. Daarmee wordt Almere de  5de stad van Nederland qua bevolkingsomvang. De bouwopgaaf is van grote betekenis voor Almere en de Noordvleugel van de Randstad.  

Digitale info:IJmeer-Regiokaart  AtelierIJmeer  Almere-IJmeer-A'dam en idem  AtelierIJmeerOmslag (fotograaf Hans Werlemann copyright 2006 Atelier IJmeer)

Almere groeit zowel in oostelijke, als westelijke richting. Met de westelijke ontwikkeling in Pampus binnen- én buitendijks wordt de kwaliteit van de ligging aan het water optimaal benut. Almere krijgt er een maritiem woon- en leefmilieu bij van hoge kwaliteit en uniek in ons land. In het IJmeer als interstedelijke baai worden eilanden, boulevards, (jacht)havens en stranden aangelegd. Het biedt ruimte voor uiteenlopende woningtypes en voor een grote diversiteit aan kleine en grootschalige werkgelegenheidsvoorzieningen. Met de aanleg van de IJmeerverbinding naar Amsterdam wordt een directe koppeling tussen de twee steden gelegd en daarmee méér keuze op het gebied van wonen, werken, onderwijs en ontspanning; plus versterking van het regionale openbaar vervoernetwerk.Door de geplande stedelijke en infrastructurele ontwikkeling wordt Almere een belangrijke schakel in de economische as Haarlemmermeer – Schiphol – Zuidas – Amsterdam – Almere – Lelystad.  Ook wordt ingezet op natuurontwikkeling in het IJmeer en Markermeer, door forse investeringen. Er zullen natuureilanden, vooroevers, wetlandsystemen en ecologische verbindingszones aangelegd worden.  

De plannen voor de westelijke ontwikkeling krijgen door hun samenhangende kwaliteit steun van maatschappelijke organisaties en adviesorganen zoals de Kamer van Koophandel (Amsterdam en Flevoland), Natuurmonumenten, de ANWB, de VROM-raad en raad voor Verkeer en Waterstaat. Regionale bestuurders en het leden van het kabinet hebben op 1 juni jl. afspraken gemaakt over een gezamenlijk vervolg met het kabinetsbesluit van 30 juni 2006 als bekrachtiging van de brede overeenstemming. De plannen voor Almere Pampus zijn opgesteld door het Atelier IJmeer. Teun Koolhaas en Ellen Marcusse hebben een boek gemaakt waarin met kaarten, maquettes, schetsen en foto’s de lezer meegenomen wordt in een wervend toekomstbeeld voor 2030 en later. In het boek zijn verder interviews opgenomen met de huidige wethouders Van Poelgeest en Duivesteijn, en met de voormalig wethouders Stadig en Bijl. 

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij 010.   Atelier IJmeer 2030+ Amsterdam IJmeer Almere  € 39,50 ISBN 978 90 6540 604 8  

 


 

17-6-2006 Mozart concert op Carillon Almere-Haven 

Zaterdag 17 juni wordt het tweede carillonconcert van de Zomerreeks Carrillonconcerten 2006 gespeeld.

et concert start om 15.30 tot 16.15 uur vanuit de Goede Redetoren in Almere Haven door beiaardier Anne Kroeze.Zij is beiaardier in Emmeloord en Leeuwarden en speelt in Almere een Mozart programma in het kader van het Mozart jaar. Tijdens het concert is de luisterplaats op het dakterras van de openbare bibliotheek als vanouds geopend (toegang via de brandtrap) en ook aan de Kerkgracht wordt een tiental stoelen geplaatst. 

Geïnteresseerden kunnen een uitgebreid programmaboekje krijgen bij de Almeerse VVV´s, de bibliotheek, diverse galeries, ouderencentra, de kerken en de luisterplaatsen.  


17-6-2006 Poort-DOK gesloten vanwege DEFQON

In verband met het druk bezochte muziekfestival Defqon op het Almeerderstrand is strand-infopaviljoen van Almere Poort zaterdag 17 juni de hele dag gesloten.. Zondag 18 juni is het weer vanaf 11.00 uur geopend.

Poort DOK is 7 dagen per week geopend vanaf 11.00 uur tot 21.00 uur. In DOK kunt u naast informatie over Almere Poort ook terecht voor een drankje en een hapje. Op woensdag t/m zondag zijn van 12.00-17.00uur medewerkers van de Projectorganisatie Almere Poort aanwezig om informatie te verstrekken over Almere Poort.Info over Almere Poort en de aktiviteiten in en rond Poort DOK of via de Poortlijn op werkdagen van 12.00-17.00 uur  tel: 036-5277676


15-6-2006 Open Dag  de "Boathouse"

 

Om alvast kennis te maken met hun potentiele gasten, oa van de naburige wijk Noorderplassen, en die klanten met de 'Boathouse', organiseerde de 'Boathouse'( direkt nadat het dak was gelegd) een Open Dag op donderdag 15 juni 2006  tussen 11.00-19.00 uur. Het pand is geinspireerd op Frank Lloyd Wright' s prairiehouses en de Yacht-Clubs van destijds langs de oevers van de Hudson of de Engelse Thames. Herfstige, warme kleuren dus. De binnenruimte wordt 'modern Nautisch'  ingericht, met nadruk op nautische elementen, met een jonge uitstraling. Houten vloeren maar geen steigerhout als vloerbedekking en iedere ruimte beschikt over een terras of balkon aan het water, veel comfort.

 

De 'Boathouse' staat nog volop in de steigers en beton, en er werd ook op deze dag volop gewerkt want de bedoeling is dat het hele komplex startklaar is in oktober 2006. Bedrijfsleider Eric Kuindersma leidde persoonlijk de verschillende groepjes belangstellenden rond. 

Door een Congresrruimte die geschikt is voor 200 personen (of méér), of te gebruiken als vergader-/ feestruimte. Een Café, een Restaurant tot 120 personen;  maar ook voor kleinere gezelschappen zijn er ruimten, zodat het niet één grote eetfabriek wordt. Het Café is niet bedoeld als 'alleen maar een café waar gedronken wordt'.  

 

 

 

Om alle zalen heen (eigenlijk dus om het hele gebouw) zijn terrassen gepland, die overkapt worden...hoe...daar is men nog mee bezig. De vorm van het dak is zodanig dat er de hele dag, op alle terrassen, van de zon is te genieten. Alle terrassen liggen direkt aan het water van de Noorderplassen. Daartoe wordt er nog grond afgegraven en in plaats daarvan steigers aangelegd, waardoor men er makkelijk met de boot, of het bootje, kan aanleggen! Aan één kant van het gebouw komt een vijver met waterval, waar water uit de Noorderplassen wordt rondgepompt. Op de middelste foto wijst Marianne Bogman, interieurstyling & Design, de plek aan.

 

 

 

De belangstellenden, waaronder veel bewoners van de Noorderplassen, werden onthaald op heerlijk verse vlaai en koffie. Op de rechter foto Ingrid Besselink, die de vlaai aansnijdt onder goedkeurend oog van Jan Geesink, algemeen direkteur Horex Business Ventures BV (met oranje helm). Hij vertelde een goede ontspannen sfeer na te streven, met prijzen niet hoog in de markt. Zowel in de eetzaal als in de Congres/feestzaal worden open haarden gerealiseerd.

 

 Geinteresseerden werden met bouwhelm rondgeleid op de bouw en kregen te horen hoeveel mogelijkheden er zijn

Uitsluitend Horeca-voorzieningen, géén hotel. Te bereiken via de auto, boot of trein (Almere CS)

Wat er aangeboden wordt op de menukaart, ziet er gevarieerd, goed en betaalbaar uit met een grote keuze in koffietafel, lunch, High Tea, tapas en Italiaanse buffetten..... Vanaf dit najaar (oktober?)  

< op de foto met oranje helm: Jan Geesink

 

Boathouse Almere, Noorderplassenweg 150 (= N' Plassen (oost) 

NB kijk ook in het Kunst-enzo  Archief van 20-12-2005

 


15-6-2006 Veiligheid 'Het Kanteel' nog niet safe...

In een tussentijdse rapportage heeft het onderzoeksbureau TNO laten weten dat er “onvoldoende stukken zijn om te kunnen antwoorden op de vraag van de gemeente Almere of Het Kanteel zonder hulpconstructies voldoet aan de vereisten van het bouwbesluit”. TNO heeft om aanvullende 3D-berekeningen gevraagd. Deze zullen door de ontwikkelingscombinatie Almere Hart CV moeten worden geleverd.

Eind maart besloot de gemeente het winkelgebied in het nieuwe deel van het Stadshart van Almere niet open te stellen omdat er onzekerheid was over de  veiligheid van Het Kanteel, een torentje met zes verdiepingen dat midden op een blok met winkels  staat. Na het aanbrengen van hulpconstructies en het doorrekenen daarvan kon het publiek een week later wel het Stadshart in.  Het college heeft naar aanleiding van het uitstel opdracht gegeven voor 2 onderzoeken. Een daarvan richt zich op de constructieve veiligheid van Het Kanteel. De gemeente heeft TNO gevraagd uit te zoeken of de huidige situatie van de constructie zodanig is dat deze zonder enige hulpconstructie voldoet aan de vereisten in het Bouwbesluit. En als dat niet het geval is op welke punten de constructie dan niet voldoet en welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn.  

TNO geeft in zijn tussentijdse rapportage aan dat - op basis van een globale beoordeling van de door de gemeente geleverde dossierinformatie- zij van mening is dat een gedetailleerde  beoordeling van de betreffende stukken zeer waarschijnlijk tot de conclusie zal leiden dat niet is aangetoond dat de constructieve veiligheid van Het Kanteel (zonder hulpconstructies) voldoet aan de vereisten in het Bouwbesluit. Volgens TNO ontbreekt met name een integrale berekening van de krachtsverdeling van de totale constructie. De meegeleverde deelberekeningen geven de samenhang onvoldoende aan. Voor een juiste berekening van de krachtsverdeling in een complexe constructie als Het Kanteel zijn 3D-berekeningen vereist, aldus TNO.  

TNO verwacht die gegevens medio juli te krijgen. Daarna zal TNO in opdracht van de gemeente toetsen of wordt voldaan aan wet- en regelgeving, met name toetsing aan het bouwbesluit; anders zal TNO suggesties doen voor oplossingsrichtingen.

 


4-6-2006 Voorbeeldige  Almeerse 'Helden'

Twee bekende Almeerders hebben een oorkonde ontvangen van de ABN/AMRO in Almere. Deze onderscheiding werd bedacht voor mensen die zich belangeloos en met flink wat verantwoordelijkheidsgevoel inzetten voor de lokale samenleving. Marjan Heidstra (oprichter van ABRI en initiatiefneemster van 'Tante Truus') en Houssain Mouhmouh (politieagent Jeugd & Veiligheid in Flevoland; zeer betrokken -en aktief- bij de zg  'hangjongeren' in Almere) 

De ABN/AMRO organiseert door het hele land feestelijke bijeenkomsten waar lokale helden worden geeerd met een speech en een oorkonde. De bijeenkomsten maken deel uit van de 'Meld je Held' aktie, ter stimulering van ondernemend gedrag en ter motivatie van nieuwe initiatieven om dingen mogelijk te maken voor anderen.

Kijk ook bij de link Jongeren-enzo

 

 


juni/juli 2006  Garages Stadscentrum & Stadshart krijgen opknapbeurt

Drie garages in het Stadscentrum zullen de komende weken een grote schoonmaakbeurt krijgen. Het gaat om de Flevogarage, de Schoutgarage en de Schippergarage. Deze garages worden, naast de dagelijkse reinigingsbeurt, nu uitgebreid schoongemaakt. Met behulp van hogedruk en hoge temperatuur wordt de grond ontdaan van olie en andere aanslag. Het werk neemt, per garage, een week in beslag en zal gefaseerd plaats vinden. Dat betekent dat er enige overlast zal zijn. Tijdens het reinigen zijn namelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar. Van het reinigen-zelf ondervinden parkeerders geen last. De Flevogarage is als eerste aan de beurt. Het werk is reeds begonnen in week 24. Dan volgt de Schoutgarage van maandag 19 juni tot en met vrijdag 23 juni. Als laatste is de Schippergarage aan de beurt. Daar wordt schoongemaakt van maandag 26 juni tot en met vrijdag 30 juni. Parkeerders worden met behulp van gele borden geattendeerd op het schoonmaakwerk in de garage. 

 


26-5-2006 Unieke kans: de POPZAAL is te huur!

Zo luidt de wervende tekst van de gemeente Almere op de pagina 'Stadhuis aan huis'  in de Almere Vandaag. 

En vervolgens: 'Totdat er een nieuwe exploitant is gevonden, heeft de gemeente Almere besloten de Popzaal incidenteel te verhuren. Het is dus mogelijk een feest, congres, evenement of een popfestival te organiseren in de Polzaal! Zo is onlangs het evenement Make More Music te zien en te horen geweest. 

Méér informatie of reserveringen, neen dan kontakt op met de heer Oscar Kolonel, telefoon Popzaal: (036) 548 9793

 

 


24-5-2006 Nieuwe -tijdelijke- VVV niet op tijd ( 1 juli) open

Gemeenteraad heeft meer tijd nodig om te beslissen over de gevraagde subsidie voor het tijdelijke VVV-loket in Almere. Donderdag 18 mei heeft de gemeenteraad op verzoek van een aantal partijen, de raadsbehandeling van het voorstel om alvast € 125.000 ter beschikking te stellen voor een tijdelijk VVV-loket uitgesteld. 

Het college geeft aan dat dit bedrag noodzakelijk is om de deuren van het tijdelijke VVV-loket per 1 juli 2006 te openen. Door uitstel van behandeling is opening op 1 juli niet meer haalbaar. De raad wil niet vooruitlopen op de bestemming van het rekeningresultaat 2005. Het voorstel over het tijdelijke VVV-loket in Almere lag al enkele weken klaar, maar kon vanwege de gemeenteraadsverkiezingen en coalitieonderhandelingen niet eerder in de gemeenteraad besproken worden.

In oktober 2005 sloten alle VVV-kantoren in Flevoland hun deuren vanwege faillissement van het Flevolands Bureau voor Toerisme. De provincie staat nu op het standpunt dat de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de VVV-kantoren in hun gemeente. 


10-5-2006 Nieuwe -tijdelijke- VVV-funktie via SSA  

Voor de realisatie van een nieuwe tijdelijke VVV funktie, stelt het college van B en W de gemeenteraad voor om € 125.000 beschikbaar te stellen.

Begin maart heeft het college besloten tot een nieuwe VVV vestiging voor de jaren 2006-2007. Er wordt gestreefd de deuren per 1 juli a.s. te openen. Stichting Stadspromotie Almere (SSA) heeft de opdracht gekregen deze tijdelijke VVV vestiging te exploiteren omdat dit past binnen de taken van de stichting: promotie van wonen, ondernemen en recreëren in Almere. Omdat de verkoop- en boekingsaktiviteiten niet tot de kernactiviteiten van de SSA behoren, trekt de stichting hiervoor een professionele onderaannemer aan.


3-5-2006 Het kán (wéér 's  niet) in Almere

Beeld Dimitri op rotonde Ambachtsmark vernield door hufters:  kijk bij 'Verloedering'


29-4-2006 Wat sfeerfotootjes van het Koninklijk bezoek aan Almere

op weg naar het afscheidsoptreden op het Podium met Jorgen Raymann & Culture Shock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sander Verduin maakte deze foto's bij het Podium op de Grote Markt, met als afsluiting een optreden van Jorgen Raymann met Culture Shock. De hele Koninklijke familie is te zien op het Podium, inklusief burgemeester Annemarie Jorritsma. Na de afscheidswoorden van Koningin Beatrix en Annemarie Jorritsma, volgde een ware oranje confetti-regen!

 


28-4-2006 Lintjesregen in Almere

In totaal ontvingen 14 mensen een lintje. Daarvan werden elf  "Lid in de Orde van Oranje Nassau" en drie kregen de onderscheiding "Ridder in de Orde van Oranje Nassau ". Burgemeester Annemarie Jorritsma hield de persoonlijke toespraakjes en reikte de decoraties  uit in de Burgerzaal.

 

 

Ik wil even  3 personen er uit lichten, zij kregen allen de onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau".

Bijvoorbeeld Tineke Fokkens  > 

Voormalig raadslid voor de CDA Almere, wat zij twee periodes heeft gedaan (8 jaar) en daarvoor 6 jaar lid van Provinciale Staten Flevoland. 

Zij is nu gestopt met de politiek maar gaat verder in de recreatieve sektor (camping Waterhout)

 

Ellie Linzel >

 

 In Almere vooral bekend door haar betrokkenheid bij de (nieuwe) Bibliotheek en haar voorzitterschap van literair genootschap 'Eindig Laagland'. 

 

 

 

< En ambulant jongerenwerker René Kempenaar > 

 Hij heeft héél veel dingen voor de jeugd in gang gezet! 

Van JVSA (Jongeren Veilig Stadshart Almere) tot docent Pentjak Silat. Met het CAD heeft-ie een samenwerkingsverband opgezet om jongeren met een drugsprobleem dmv vechtsport weer gezond te maken van lichaam en geest. Hij respekteert de jongeren maar spreekt ze ook aan op hun gedrag. 100% betrokken, ook buiten werktijd!

 

Daarna hieven de gedecoreerden het glas terwijl Annemarie Jorritsma riep:

"Leve de Koningin! Hoera! Hoera! Hoera!

< En een foto op de rode trap, samen met de burgemeester....

 


28-4-2006  Multiversum met graffiti  van Beatrix, Juliana, Jorritsma

 

Verder te zien in live-uitvoering bij Utopolis op Koninginnedag!

NASH,                 G@ME         en          SPECS


 28-4-2008 De laatste loodjes voor Koninginnedag

 

 

Het water van het waterplein is ineens prachtig blauw gekleurd! Er komen spontaan eenden op af....

....er worden volop Afrikaantjes geplant door een (Afrikaanse) Almeerder ((mág die naam nog wel ;- ) per slot mag de 'negerzoen'  toch ook niet meer ;- (

.....en er zijn speciale 'strikkenmakers' bezig om alle oranje strikken te maken en te bevestigen.......

 

 

 


Voorbereidingen voor Koninginnedag  (op 29 april dit jaar)

 

Koningin Beatrix komt zoals dus om circa 12.00 uur (via een boot in Zeewolde), waar het gezelschap overstapt op een bus, die arriveert bij flatgebouw de Silverline en loopt met haar gevolg richting Schipperplein en het nieuwe Stadshart.

 

 Het hele bezoek duurt slechts één uur maar het zal desondanks grote belangstelling trekken. Kijk voor alle info op de Koninginnedag-website!

 

 

 

 

Een impressie in foto's van allerlei voorbereidingen om de stad (dat wil zeggen: dit gedeelte) schoon te maken voor het 'hoge bezoek'

Er wordt geverfd, geschrobd en gezeemd, ramen gelapt >

 

de parkeergarage schoongeboend, net als het waterplein (foto's hieronder)

 

 

Er zijn nieuwe geluidspalen geplaatst....

 

 

 

 

maar de volle bakken van de OAT (Ondergronds Afval Transport) moeten nog geleegd worden....

Toeval? De buizen in de Schippergarage zijn óók oranje geworden.....maar er is een behoorlijke wateroverlast, ook in de Schippergarage....

 

 

 

 

en het eindpunt voor het Koninklijk bezoek: de Grote Markt >

 

 

< schoffelen langs de route....

 

 

 

 

Ook enige winkels in het stadscentrum, nét buiten het nieuwe Stadshart, proberen de aandacht te trekken van het Koninklijke bezoek door portretten van het Koninklijk Huis in hun etalages te exposeren. Zij vrezen dat zij anders geheel buiten de boot (de route) vallen van het Koninklijk bezoek.....

 

 

 

 

Tijdens het Koninklijk bezoek zal Multiversum een live act doen met graffiti-kunstenaars die ter plekke hun piece maken, waarschijnlijk portretten van de koninklijke familie.... met name Beatrix zal waarschijnlijk aandacht krijgen omdat het per slot háár verjaardag is! Dit evenement zal plaatsvinden bij bioscoop Utopolis. 

 

De graffiti-jongens (meisje) hebben een verdere opleiding/begeleiding gehad in de ruimte van Multiversum, in "Het Pakhuis" in Stad. 

Op een kortgeleden expo van diverse graffiti-kunstenaars kon je duidelijk zien dat graffiti een Kunstvorm is! 

Multiversum doet erg veel op het gebied van graffiti, zoals het 2-jaarlijkse internationale graffiti-festival "Meeting Of Styles", dat zich mag verheugen in een groeiende belangstelling!

 

Kijk ook bij Jongeren-enzo 

van 20-8-2005 Meeting of Styles (Internationaal evenement) 

 

en van 3-2-2006 (EXPO Express Yourself  

Bij die gelegenheid had een van hen een portret gespoten van burgemeester Annemarie Jorritsma (zie foto >

 

 

 

Om 12.45 uur een bijzonder optreden op de Grote Markt: Jorgen Raymann samen met Culture Shock

Culture Shock bestaat geheel uit jongeren (JVSA) en ze geven een voorstelling van streetdance, beatbox, rap, breakdance, waarbij ook video en graffiti aan bod komt!

Het duurt tot 13.15uur.

 

 

 

 

René Kempenaar is vorig weekend samen met een aantal jongeren naar Jörgen Raymann geweest. Hij heeft tijd gemaakt om voor een uitverkochte show in theater de Meervaart in Amsterdam om samen met Culture Shock te repeteren voor Koninginnedag. 

 

Jurgen is adviseur van Culture Shock en een beter iemand dan hij op het gebied van theater-ervaring kunnen ze niet hebben!

 

 

 

 

 

 

 

repetities Culture Shock met Jorgen Raymann

 

 

 

 

 

 

< foto's: René Kempenaar >

 

 


Het is bekend dat Jorgen Raymann op maatschappelijk gebied aktief is. Bijvoorbeeld van de muziekschool in Suriname is hij een van de initiatiefnemers.

  

 

Tot 1 mei 2006 Oranjehuis-expositie in alle BIEB's

Verzameling Nederlands Koninklijk Huis.

In de vitrines van de bibliotheekvestigingen in Stad, Haven en Buiten is de verzameling rond het Nederlands Koninklijk Huis te zien van Gé van der Burg. Haar verzameling loopt uiteen van hagelslagdoosjes tot wijnflessen en is in de loop van haar leven bij elkaar verzameld. Wie een kijkje wil nemen kan tot 1 mei terecht.

 

 

Zolang Gé zich kan herinneren is ze al gefascineerd door allerlei voorwerpen waarop de Koninklijke familie is afgebeeld. Vanaf een jaar of zeven ging ze vanuit Bussum en Amsterdam zeer regelmatig naar haar oma in het Noordoosten van Nederland. In die vakanties las ze alle boekjes over de Koninklijke familie die haar oma bezat en bekeek ze de plakboeken van haar tantes. "Het zit me dus eigenlijk in de genen, en daar is niets aan te doen". Telkens als er iets verscheen in de damesbladen over het Koninklijk huis, of het nu een trouwerij of geboorte was, werd dat keurig uitgeknipt en zorgvuldig opgeborgen. Na de dood van oma heeft Gé alles geërfd. Het eerste kado dat ze kreeg was een fraaie beker, die bij de geboorte van Willem- Alexander op haar lagere school werd uitgedeeld. Het heeft nog een hele tijd geduurd voordat ze zelf iets kocht. Ze was toen al het ouderlijk huis uit. Familieleden spelen een grote rol in de aanwas van de verzameling. "Er is altijd wel iemand die weer iets leuks op de kop heeft getikt en het mij dan op mijn verjaardag cadeau doet. Ook is een tante als vrijwilligster werkzaam in een verzorgingstehuis. Spullen uit een inboedel die voor de rommel- markt bestemd zijn worden dan even nagelopen op 'Koninklijke waarde' en dan krijg ik het". Ook haar man helpt mee om de verzameling uit te breiden, de kinderen hebben daar geen interesse in. Nieuwe artikelen koopt ze slechts af en toe, want de meeste spullen vindt ze op rommel- markten en in kringloopwinkels. Ook op Koninginnemarkten scoort ze soms goed. In oude mapjes komt ze daar de mooiste dingen tegen, en dat voor een prikkie. Op haar verlanglijstje staan nog wat ruilbeursbezoeken en ook wil ze nog eens naar het Oranjemuseum in Buren. De verzameling bestaat uit zeker 500 items. In de slaapkamer, waar normaal gesproken alles staat opgesteld, kom je ogen tekort. Een hele boekenkast vol boeken, plakboeken en tijdschriften van
Ons Vorstenhuis. Kalenders en vlaggen, lucifers, postzegels, lepeltjes, bierglazen, koekblikken, pepermuntdoosjes en - blikjes, posters en puzzels, speldjes en vingerhoedjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel iets met een Koninklijke afbeelding erop. De kroon op de verzameling zijn enkele oude bekers van Wilhelmina. Gé heeft de gulle gever uitdrukkelijk moeten beloven dat, als ze ooit de verzameling opgeeft, ze de bekers dan aan het Oranje museum in Baarn of in Buren zal schenken. Ook is de Emma-munt één van de pronkstukken. Tijdens een tocht langs de Oranje-route in Duitsland heeft ze de munt in Waldeck-Piermont, de geboorteplaats van Emma, gekocht. Het huis is nog steeds bewoond en doet daarnaast dienst als museum. Minder mooi, om niet te zeggen lelijk, is de lamp met de verlovingsfoto van Beatrix en Claus waaraan een naar geel snoertje zit. Helaas is die flink groot zegt Gé, maar toch doet ze 'm niet weg.

 

 

 


 

30-4-2006  Grandioos Blues, Boogie & Jazz Evenement

 

The Anke Angel Quartet...Boogie Woogie, Blues en Jazzband......live in "Eindelijk!"  

 

 

Op 30 april organiseert Paul Slingerland - ism Tumult- een geweldig jazz evenement in disco “ Eindelijk!”, gelegen aan het Festivalplein. Een spetterend concert, waar u kunt genieten van onvervalste jazz, boogie en blues. Deze muziekstijl beleeft momenteel een ware revival. In veel grote steden herleeft het enthousiasme voor dit genre en nu kan men in Almere kennis maken met deze fantastische klanken; u kunt luisteren, dansen en genieten.    

Anke Angel aan de vleugel, de befaamde Clous van Mechelen op saxofoon, de bassist Gerard van den Berg en Remco van Schaik op drums. Deze band staat borg voor de allerbeste jazz; het wordt een feest, waar u nog lang over zult napraten! Anke is een jazzpianiste pur sang, een ongelofelijk talent, virtuoos op de toetsen en met een stem, die een prachtige bluesballade fluistert en zich even later ontlaadt in het schitterend rauwe timbre van jazz en boogie.

 

Anke Angel combineert de Jazz van Norah Jones, de Boogie van Pia Beck en de Blues van Madeleine Peyroux en weet dat tot een geheel eigen sound te creëren. Hebt u altijd al eens kennis willen maken met disco “Eindelijk”? Dan bent u nu in de gelegenheid! Kom samen met uw kinderen, uw tieners, uw broers, zusters, uw ooms, en tantes, kortom, er is geen leeftijdsgrens: iedereen is welkom! 

Dus: op 30 april, van 16.15 uur - 19.00 uur naar Eindelijk! Zaal open om 15.30 uur

Entree aan de kassa á € 7,50; jeugd onder 12 jaar € 5,00  

Nog handiger is reserveren: Entree € 7.00; jeugd onder 12 jaar € 4,50. Zendt een e-mail ovv het gewenste aantal kaarten en maak het bedrag over postbank 508857 tnv Paul Slingerland te Almere (vóór 24 april). Na ontvangst van uw betaling, krijgt u een bevestiging. Verdere info P.Sling@wanadoo.nl

 

 


29-4-2006 Spelregels Koninginnedag vastgesteld  

Om de veiligheid en de gezondheid van zowel bezoekers als deelnemers aan Koninginnedag te waarborgen, zijn er spelregels opgesteld ism politie, brandweer en diverse gemeentelijke diensten. In de spelregels zijn zaken geregeld tav de tijd en plaats van de vrijmarkt en commerciële markt, verkoop van alcohol en etens- en drinkwaren, brandveiligheid, evenementen, afval, hulpverlening en handhaving. Daarnaast maken dit jaar ook het bezoek van H.M. Koningin Beatrix en de koninklijke familie en de speciale kindervrijmarkt deel uit van de spelregels.

Spelregels - de vrijmarkt begint in de stadscentra op vrijdag 28 april vanaf 18.00 uur en duurt tot en met zaterdag 29 april 17.00 uur; - voor commerciële handelaren is een apart gebied aangewezen; dit jaar is dit op het Festivalplein (Koolzaadveld); in Almere Haven en Almere Buiten is geen commerciële handel toegestaan; - in het Lumièrepark is op zaterdag 29 april van 9.00 uur tot 17.00 uur een aparte kindervrijmarkt (zie ook: www.koninginnedag4kids.nl); - in verband met het bezoek van de koningin geldt een aantal beperkingen; zo worden delen van de route voortijdig afgezet en is het gebied van de vrijmarkt beperkter dan in voorgaande jaren; ook is het stadshart beperkt bereikbaar en is een aantal parkeergarages niet of slechts gedeeltelijk in gebruik; - bezoekers van Koninginnedag wordt daarom gevraagd zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer; het gebruik van de stadsbus is op Koninginnedag in heel Almere gratis.  

Meer informatie?Alle spelregels kunt u terugvinden op de gemeentelijke site www.almere.nl/koninginnedag en op de gemeentelijke pagina in Almere Vandaag.  


25-4-2006 EXPO in Stadhuis "Almere-Oranje:  lijnen in de tijd" 

Op zaterdag 29 april zijn koningin Beatrix en de Koninklijke Familie op Koninginnedag te gast in Almere. Ter ere van het Koninklijk bezoek heeft het Stadsarchief Almere een fototentoonstelling georganiseerd. Die geeft een beeld van de levenslijnen van Almere en Oranje én van de momenten waarop ze elkaar kruisten. Te zien vanaf dinsdagmiddag 25 april 2006 tot de zomervakantie in de C-passage van het Stadhuis van Almere.  

Op basis van deze fototentoonstelling worden tijdens Koninginnedag op de Grote Markt quizvragen gesteld.   


25-4-2006 Ondernemers gestrikt door  Endzjin 

Tim van den Dool van het bestuur van ENDZJIN (S.V.E.I.A. = StudentenVereniging Eerste In Almere) reikt het eerste Oranje Ondernemerspakket uit aan mevrouw Schotman van Triade Juweliers aan de Korte Promenade 73. De uitreiking vindt plaats op dinsdag 25 april om 09.45 uur.  

Het Oranje Ondernemerspakket bestaat uit: aanbiedingsbrief, raamposter, zwaaivlaggen, ballonnen & linten (om het personeel te strikken).  Met dit pakket kan een winkelier de winkel én het personeel versieren en in een optimale Oranjesfeer brengen. Na de uitreiking van dit eerste Oranje pakket, ontvangen alle andere ondernemers in het Stadshart een pakket. De bezoekers van het Stadshart ontvangen op Koninginnedag ballonnen, zwaaivlaggen en linten (om mee te strikken). Verspreid over het Stadshart van Almere kan men de attributen ontvangen. Zaterdag 29 april viert Almere Koninginnedag! De gehele dag zal staan in het teken van feest, akiviteiten, optredens en vrijmarkt. Een van de vele hoogtepunten deze dag is het bezoek van de Koninklijke familie aan het StadsHart Almere. De gemeente Almere roept alle inwoners en ondernemers op om Koninginnedag te vieren en zichzelf, huizen en winkels te versieren met strikken.  


21-4-2006 Minister Rita Verdonk opent Expo "Wereldoorlog in de West"

Het Comité 4/5 mei Almere heeft het initiatief genomen tot een expositie over (het vaak vergeten verhaal) de oorlog in de West. Tot nu toe was er weinig bekend over de participatie van de Surinaamse en Antilliaanse bevolking tijdens de tweede wereldoorlog. Die landen werden dan wel niet bezet maar ze raakten er wél bij betrokken doordat de Antillen beschikte over olie en Suriname over bauxiet, allebei belangrijk voor de Geallieerden. De expo vertelt het verhaal aan de hand van foto's en ander materiaal, citaten over belevenissen van bewoners, ooggetuigen en militairen en voor Antillianen en Surinamers die tijdens de oorlog in Nederland verbleven. Te zien tijdens openingstijden van het Stadhuis Almere van 22 april t/m 7 mei 2006.

De opening zal worden verricht door de Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk en zal 21 april om 17.00 uur plaatsvinden. Na het officiele gedeelte zal zij in gesprek gaan met leerlingen van  basisschool de Omnibus.

 


12-4-2006 Schutz-Ensemble geeft Passieconcert in de Triangel

Het jaarlijkse Passieconcert door het Schutz Ensemble wordt op 12 april 2006 gegeven in kerkcentrum De Triangel in de Parkwijk, Parkwijklaan 5. Kaartverkoop aan de zaal vanaf 19.30 (euro 7 pp inklusief kop koffie/thee bij aankomst en na afloop van het concert). 

Het concert duurt van 20.00 - 21.00 uur en er worden werken gespeeld van Thomas Tallis, Robert White, William Byrd, Thomas Weelkes, Percy W.Whitlock en John Tavener. 

Het Schutz Ensemble staat onder leiding van Carien van de Beld mmv Paul Smit, trombone. Ook zullen diverse zangers een bijdrage leveren aan dit Paasconcert.

 

 


11-4-2006 Toewijzingen Prins Bernhard Fonds Flevoland (aan Almere)                                                                                                                                                                 

 

 

ALMERE

 

Stichting Cultureel Centrum Corrosia Almere

Almere; instrument

     4.000

Stichting Federatie Almeerse Podiumkunsten

Almere; theaterproductie ‘Stadsgesprekken’

     2.000

Stichting Bevrijdingsfestival Flevoland

Almere; festival

     2.000

Stichting Stoomfestival Almere

Almere; festival

     2.000

 

Totaal ALMERE

    10.000

 


10-4-2006 "Witte Olifant" krijgt Europees geld

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben een Europese bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het project “De Witte Olifant 2006”. Het gaat om een bijdrage van maximaal 25.000 euro. Het project kost in totaal 50.000 euro.  

De Witte Olifant is een atelier in Almere voor 8 getalenteerde jongeren met een verstandelijke handicap. Bij De Witte Olifant werken zij creatief olv van 2 professionele kunstenaars. Verschillende disciplines komen aan bod, zoals tekenen, schilderen, ruimtelijk werken en fotografie. De beoogde 'kunstenaars' leren bovendien hun werk te documenteren en te presenteren. Verder zullen zij deelnemen aan workshops en musea en ateliers bezoeken. Door middel van deze opleiding wil De Witte Olifant de integratie van mensen met een verstandelijke handicap in de maatschappij bevorderen. Niet hun handicap, maar hun kwaliteiten dienen voorop te staan. Het ultime streven van het projekt is dat een aantal deelnemers zelfstandig eigen inkomsten kan verwerven met hun kunstzinnige produkten. De gemeente Almere steunt het projekt, dat een looptijd heeft van 1 januari tot en met 31 december 2006, met een bijdrage van bijna 25.000 euro.


1-4-2006 Deel winkels gaan tóch open

 

De festiviteiten waren matig (want je kunt per slot niet weten of het nog op de valreep wordt afgelast...) maar de drukte was er niet minder om! Over het algemeen waren er positieve geluiden te horen over de winkels zelf. Die winkels waren helaas nog niet allemaal echt klaar wat betreft bepaalde voorzieningen. Hierbij wat foto-impressies (in de vroege ochtend). Veel afgezette stukken maar toch goed voor de sfeer die er moet komen.

kijk hier AlmeerNieuws voor alle winkels die opengaan

 

 

 

 

 


31-3-2006 Het Kanteel  gesloopt en verbouwd tot interaktief Mediacentrum ? 

Op 24/3 jl was hieronder  al te lezen dat niet alleen de opening van de nieuwe winkels in het Stadshart problemen gaf maar vooral de woontoren "Het Kanteel", dit  laatste met name wat betreft de veiligheid. Twee onderzoeken plus een Politieke Markt verder, is men tot de conclusie gekomen dat er snel keuzes gemaakt moeten worden omdat de gemeente (en de bouwer) anders gigantische claims kunnen verwachten omdat de ondernemers de onzekerheid zat zijn. Afbreken is de enige optie maar dat kost geld (niet alleen het slopen) want er gaan 6 woonappartementen verloren (hoewel er nog niet één verkocht was)

Vandaar dat er plannen zijn om 'Het Kanteel"  - niet helemaal-  te slopen zodat er nog slechts één laag overblijft. 

De plannen:

De oorspronkelijke hoogte (van 6 etages) wil men markeren dmv één of meerdere roestvrij stalen masten, met ter hoogte van iedere etage-hoogte, één kunstwerk. Het geheel zal wind-doorlatend worden vervaardigd zodat zelfs storm of sneeuw hier geen vat op zullen krijgen. Als alle besprekingen soepel verlopen, gaat er binnenkort een oproep de deur uit naar kunstenaars. 

Op de begane grond zien de gemeente, en (hopelijk) de bouwer óók, graag een Multi-Mediaruimte, waar dag en nacht radio, TV en Internet-aktiviteiten in aktie zijn. Het interaktieve zit 'm in het feit dat op deze manier passanten naar deze plek worden getrokken, waar zij hun verhaal kunnen houden voor één van de media, dus al met al: een aanwinst voor de saamhorigheid van de Almeerders en bezoekers! De gemeente Almere heeft al toegezegd daar wel geld voor te willen uittrekken, wellicht ism de lokale Stadsomroep Almere (?).  Met de bouwer wordt nog gesproken over deze plannen en misschien dat Almere-Kennisstad hierin ook een bijdrage kan leveren.


30-3-2006 Han Lammers Fonds voor kunstenaars: vóór 1 juni 2006 aanvragen!

Jaarlijks wordt een beurs van max. € 2.500,- beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld een muziekinstrument, expositie, bijdrage vervolgopleiding, e.d. Het bestuur van het Han Lammers Fonds nodigt jonge Flevolandse kunstenaars (tot 30 jaar) uit om (als ze voldoen aan de richtlijnen) een verzoek te doen voor een bijdrage uit dit fonds. 

Bent u bezig met uw ontwikkeling als kunstenaar? Vindt u dat uw toekomst ligt in de kunstbeoefening? En wilt u daarmee beroepsmatig bezig zijn? Woont u in Flevoland en heeft u financiële belemmeringen in uw noodzakelijke ontwikkeling tot kunstenaar? Dan kunt u een beroep doen op het Han Lammers Fonds, dat is opgericht ter gelegenheid van het vertrek van de 1e Commissaris van de Koningin van Flevoland de heer J.C.J. Lammers. Het Han Lammers Fonds geeft ondersteuning aan jonge kunstenaars in Flevoland. Om in aanmerking te komen voor een beurs dient u een aanvraagformulier in te dienen en te voldoen aan de richtlijnen van het fonds.Een aanvraagformulier en richtlijnen kunt u aanvragen bij het secretariaat van het fonds, via de mail: hettie.olde.rikkert@flevoland.nl of telefonisch 0320‑265285 (adres: Provincie Flevoland, Postbus 55, 8200 AB  Lelystad). Het aanvraagformulier dient voor 1 juni 2006 te worden ingediend.

 


Zondag 26-3-2006 Zomertijd gaat in om 02.00 uur

Voor alle duidelijkheid: de KLOK gaat één uur VOORUIT (= één uur minder slapen dus)


24-3-2006 Gaan de  Géén eerste  35 winkels open op 25/3 in nieuwe Stadshart!

Zaterdag 25 maart 2006 stond in de planning voor de eerste 35 winkels in het nieuwe Stadshart van Almere om hun deuren te openen. In de dagen en weken daarna de andere 32 winkels (?)

Het officiële openingsfeest voor publiek is op zaterdag 22 april (met allerlei festiviteiten).

 

Maar helaas moesten de openingsfestiviteiten - 1 dag van tevoren- worden uitgesteld want er komt géén feestelijke opening van de eerste winkels in het Stadshart! 

 

Reden is de (on)veiligheid en (brand)veiligheid die niet in orde is voor alle winkeliers (veel winkels zijn trouwens nog niet eens klaar om open te gaan omdat de bouwwerkzaamheden nog niet klaar zijn, zelfs winkelpuien zijn nog niet geplaatst en elektriciteit, water en telefoon-aansluitingen ontbreken nog...) 

Bovendien dreigt er gevaar van de woontoren Het Kanteel, vanwege konstruktie fouten, waardoor de veiligheid voor het winkelend publiek niet te garanderen is. Alle toegang is dus afgesloten met hekken en er loopt beveiliging rond! Deze woontoren is geplaatst op 'de Citadel' (van de Franse architekt Christian de Pontzamparc) en op het 'glooiend maaiveld' (dat laatste is een idee van architekt Rem Koolhaas). Oorspronkelijk goedgekeurd door de gemeente maar daarná nog op verschillend gebied 'aangepast' (zonder goedkeuring) NB een betrokken ambtenaar heeft zichzelf van het leven beroofd vanwege zijn kennis van deze feiten....

 

Waarschijnlijk wél klaar, maar onzeker of die nu toegankelijk is, is de nieuwste (tevens grootste: 610 parkeer- plaatsen) Hospitaal-parkeergarage, naast het FlevoZiekenhuis. De opening van het Stadshart Almere wordt sinds vorige week ondersteund met een reclamecampagne (van een 'extern buro' ) in diverse media, in de aanloop naar de 'officiële grote opening' op 22 april. De vraag is of die datum gehaald wordt omdat de gemeente momenteel op 2 manieren een onderzoek laat verrichten ivm en nav de veiligheid.  Alle 67 nieuwe winkels zullen dan (hopelijk) geopend zijn.... ..want 29 april 2006 komt de Koningin ;- ) één uur op bezoek in Almere ....juist ja: in het nieuwe Stadshart.

 

 

 

 

 


25-3-2006 Open dag boerderij ‘De Huif’  

Stichting ‘De Verborgen Bron’ op educatieve zorgboerderij ‘De Huif’ opent zaterdag 25 maart haar deuren voor iedereen tijdens de jaarlijkse open dag. Tussen 11.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom op Uilenweg 2 te Lelystad. Toegang gratis.  

Een gezellig familie-uitje om de jonge dieren te knuffelen, de standjes te bekijken, originele presentjes te kopen en om onze biologische hamburgers te proeven. Op de boerderij is het alweer echt voorjaar met jonge lammetjes, geitjes, kuikentjes en een kalfje. Het Uilennest, de woning van zorgprojekt 'De boer op', is de hele dag open. Deelnemers kunnen uw vragen beantwoorden en hebben een “altijd-prijs” verloting georganiseerd. Ook kunt u onze rolstoeltoegankelijke tuin en kas bezichtigen. De hoefsmid geeft een demonstratie van het bekappen van de paarden.Voor de kinderen is er voor 3 euro een strippenkaart te koop, waar ze 6 verschillende activiteiten mee kunnen ondernemen, o.a. springen op het luchtkussen, schminken en een ritje op het paard. Ook kunt u, tegen een gering bedrag, zelf meedoen aan workshops van een half uur. U kunt een Paasdecoratie of een sieraad maken. Er zijn producten te koop en u kunt een kaars maken.

Er is één forelvisvijver open voor de bezoekers van de open dag, waar u onder begeleiding kunt kennismaken met het forelvissen. Alle materialen zijn aanwezig en u betaalt alleen voor de vis die u vangt. Ook is er verse en gerookte forel verkrijgbaar. Voor meer informatie: Tel. 0320-254606 en www.boerderijdehuif.nl


23-3-2006  "Houdt Haven Groen": Uitspraak Raad van State  

Even de gang van zaken kort samengevat op een rijtje:

 *   in augustus 2004 dient HHG een zienswijze in over het voornemen van B&W om vrijstelling volgens art. 17 WRO te verlenen van het bestemmingsplan dat geldt voor het Wierdenpark.*  in september 2004 verleent B&W vrijstelling voor 5 jaar. *  in november 2004 maakt HHG bezwaar tegen het verlenen van een bouwvergunning voor starterswoningen in het Wierdenpark, dit bezwaar geldt ook voor het vrijstellingsbesluit. *  in februari 2005 adviseert de commissie voor de bezwaar en beroepschriften B&W dit bezwaar gegrond te verklaren. * ook in februari 2005 legt B&W het advies van de commissie naast zich neer. *  in maart 2005 gaat HHG hiertegen in beroep bij de rechtbank te Zwolle en vraagt tevens om een voorlopige voorziening. (wij nemen deze moeite om zo mogelijk te voorkomen dat er gebouwd gaat worden voordat er uitspraak over het beroep is gedaan.) *  in april 2005 verstrekt de voorzieningenrechter (Zwolle dus) geen voorlopige voorziening en verklaart ons beroep ongegrond. *  in mei 2005 gaat HHG hiertegen in hoger beroep bij de Raad van State en vraagt weer (om dezelfde reden) een voorziening aan. *  in juni 2005 wordt het verzoek om voorziening afgewezen. *  in maart 2006 doet de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak.  

De volledige tekst van deze uitspraak is in ons bezit en is ook te vinden op de website van de Raad van State (zaaknummer 200504373/1). Zes en een halve pagina juridische tekst die kort samengevat neerkomt op de volgende uitspraak over de twee onderdelen van het door ons ingestelde hoger beroep:

***  Wij hebben aangevoerd dat de gemeente met de vrijstellingsprocedure ingevolge artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening op ongeoorloofde wijze is vooruitgelopen op een toekomstige woonbestemming. Op dit punt stelt de Raad ons niet in het gelijk. Het zij zo. ***  Wij hebben ook aangevoerd dat niet voldoende aannemelijk is gemaakt dat de afwijking van het geldende bestemmingsplan (die mogelijk werd door de verleende vrijstelling) niet langer dan vijf jaar in stand zal blijven. Op dit punt verklaart de Raad het hoger beroep gegrond en vernietigt de uitspraak van de voorzieningenrechter (rechtbank Zwolle) in deze. Daarbij verklaart de Raad het bij de rechtbank (Zwolle) ingestelde beroep gegrond en vernietigt het besluit van B&W. De Raad veroordeelt B&W tot vergoeding van de proceskosten. Met andere woorden, de vrijstelling en de bouwvergunning zijn ten onrechte verleend en de Raad van State heeft een uitspraak gedaan waarop de gemeente moet reageren. Wij wachten dit rustig af. 

Voor alle duidelijkheid nog even het volgende: HHG heeft al in 1997 gewezen op het tekort aan huisvestingsmogelijkheden voor jongeren (starters) en heeft daar ook oplossingsmogelijkheden voor aangedragen. Het ligt duidelijk niet in onze bedoeling om starters op de woningmarkt of de gemeente in deze te dwarsbomen. Ook in 2004 (toen de bezwarenprocedure tegen de voorgenomen bouw van starterswoningen in het Wierdenpark startte) zijn alternatieven aangedragen. Het bestuur van HHG is alleen maar bezig datgene te doen waarvoor de vereniging is opgericht en waarvoor wij staan: het in stand houden van het openbare groen en het stedenbouwkundig ruimtelijk karakter van Haven. De beide groene wiggen van Haven (het Wierdenpark) maken deel uit van de westelijke groene wig en bepalen in sterke mate dat karakter en dus liggen die wiggen ons na aan het hart. Kijk op de website van Houdt Haven Groen www.almere-haven.net  


Nu OPGEVEN voor de tour op 3, 4 of 5 april 2006

De bussen van de Innovatie Expres razen door Nederland, óók naar Almere
De innovatie Express maakt deel uit van “Pinguïns kunnen vliegen”, de Nationale Innovatieweek die het Ministerie van Binnenlandse Zaken organiseert in het kader van vernieuwing en kwaliteitsverbetering in de publieke sector. In de bus reizen o.a. wetenschappers, politici, ambtenaren, studenten en journalisten mee. In Almere bezoeken ze de bibliotheek waar een nieuw dienstverleningsconcept, gebaseerd op marketingstrategieën vruchten af werpt. De Bibliotheek Almere en de penitentiaire inrichting in Lelystad zijn de twee Flevolandse projecten van de ruim 30 waar de bussen halt houden.Zie de website voor meer informatie.


14-3-2006 POERIEM-FEESTMAALTIJD

Onder het motto  'Feest voor alle Joodse inwoners van Flevoland' worden mensen uitgenodigd door de Joodse gemeente Almere en stichting Chabad Flevoland voor de Poeriem-feestmaaltijd op dinsdag 14 maart 2006. Een heerlijk diner, een Poeriem-Sjpiel (theater-uitvoering), muziek en prijzen voor de kinderen, (tot 4 jaar gratis). Gevraagd wordt om verkleed te komen (geen verplichting, wel leuk!) Kaarten zijn te bestellen via mazzel@zonnet.nl (korting voor leden en in de voorverkoop; en als iemand het niet kan opbrengen....tóch van harte welkom! En ook voor vervoer kan worden gezorgd, indien nodig). Het begint om 17.15 uur met het lezen van Megiat Esther, de feestmaaltijd begint om 17.45 uur.


13-3-2006 Watskeburt in 2005???

Het Stadsarchief Almere heeft een fotojaarverslag samengesteld van Almeerse gebeurtenissen en evenementen in 2005. De foto’s, opgenomen in de fotocollectie van het Stadsarchief,  zijn tot half april te zien in het Stadhuis. Leuke, spannende, bijzondere Almeerse gebeurtenissen in 2005 zijn door het Stadsarchief samengevat in een fotojaarverslag. Van de traditionele nieuwjaarsduik tot het bekrachtigen van de Almeers/Amsterdamse samenwerking door Job Cohen en Annemarie Jorritsma en de hangouderen in MacDonalds: u kunt het allemaal herbeleven op www.geheugenvanalmere.nl  

Met foto’s van onder andere Bob Friedländer, Fred Rotgans, Ton Kastermans en Geert van der Wijk


18-2-2006 Vincent van Gogh komt tijdelijke Galerie openen aan Waterplein (Schipperplein)

ARTnivo, een Internet-galerie, heeft een tijdelijke Galerie gevonden in een leegstaand pand onder de (ook al leegstaande) Popzaal, direkt aan het nu ijsbaantje. Zaterdag 18 februari 2006 om 14.00 uur werd de opening verricht door een zekere  'Vincent van Gogh', een bekende schilder, waarmee bezoekers ook op de foto kunnen! 

Men kan nu het werk van kunstenaars op internet, in het echt bewonderen. Zoals de Almeerders Henk Vermij, Jan Jippe van Herrikhuijzen, TruusKraneveldt, Joop Serno, Maarten Manson (foto) Agmon van der Veen en Anita de Harde (werk).   kijk verder op http://www.artnivo.nl

 

 

Iedereen die iets te maken had met de geexposeerde werkstukken (zie lijst met namen hierboven), was aanwezig en er was koek & zopie, ofwel: warme chocolademelk maar ook Gluhwein (ter verhoging van de feestvreugde en gratis!). Allereerst kondigde de initiatiefnemer Henk Vermij, de 'Vincent van Gogh' aan, die vervolgens een lange speech hield. De geexposeerde schilderijen hangen allemaal naar buiten gericht (zoals voorheen in de Heineken Galerij) want dit was het enige moment dat deze tijdelijke ' fysieke galerie' van binnen toegankelijk was. 

Op de foto's: Agmon van der Veen poseert voor zijn werk met Mirjam Tzukernic aan zijn arm, ene 'Vincent van Gogh', Henk Vermij en publiek met hondje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1-2-2006 WEDSTRIJD nieuw "Lied van de Vrijheid"  

Muzikanten die willen deelnemen aan de wedstrijd kunnen zich aanmelden via www.liedvandevrijheid.nl Op de website is de originele versie van ‘In Vrijheid’ van Thé Lau te beluisteren. Ook de songtekst en partituren staan op de website, evenals instructies hoe deelnemers hun versie van het nummer kunnen inzenden.  Alle Flevolandse inzendingen worden door het Nationaal Comité 4 en 5 mei doorgestuurd aan Marlous van Teunenbroek. Voor meer informatie over de coördinatie van de Flevolandse inzendingen, kunt u met haar contact opnemen via 036 –5278504 of 06-30943364. U kunt haar ook mailen: marlous@bevrijdingsfestivalflevoland.nl  Vóór 1 maart 2006 inzenden!  Een jury, olv Thé Lau, kiest de winnaars, die mogen optreden op (één van de podia van) het 13e Bevrijdingsfestival.

Thé Lau schreef ‘In Vrijheid’ in het lustrumjaar 2005 op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei speciaal voor 5 mei. Het lied is al voor veel verschillende muzikanten beschikbaar, zo zijn er bewerkingen voor koren, orkesten, fanfares en zelfs carillons gemaakt. Met de wedstrijd wordt dit jaar extra aandacht op popuitvoeringen van het lied gelegd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt op de Dag van de Vrijheid zo veel mogelijk verschillende muziekstijlen van het Lied op zo veel mogelijk plaatsen te horen. Talloze nieuwe versies van het Lied van de Vrijheid moeten dit jaar te horen zijn, ook tijdens het Bevrijdings- festival Flevoland. In Flevoland wordt de coördinatie daarvan gedaan door Marlous van Teunenbroek, van Bevrijdingsfestival Flevoland, die geinteresseerden ook zal begeleiden. Met een landelijke popwedstrijd roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei muzikanten op hun eigen versie van het Lied van de Vrijheid ten gehore te brengen. Het lied, ‘In Vrijheid’, is in het lustrumjaar 2005 gelanceerd als de herkenningstune van 5 mei, de Dag van de Vrijheid. Het nummer staat op de nieuwe cd van Thé Lau die binnenkort verschijnt.  

 


26-1-2006 Nieuwe Theater bereikt hoogste punt

Gebouw ‘De Kunstlinie’ bereikt donderdag 26 januari 2006 het hoogste punt. Voorafgaand aan het vieren daarvan, geeft wethouder Stadscentrum Henk Smeeman een presentatie over de bekende Japanse kunstenaar Michael Lin, die voor ‘De Kunstlinie’ een kunstwerk gaat maken. Dit kunstwerk wordt aan de gemeente aangeboden door de Stichting Almere RDIJ-award.

 

’De kunstwerken van Michael Lin  kenmerken zich door felle kleuren en bloemenpatronen. Het ontwerp dat hij voor ‘De Kunstlinie maakt, wordt geschilderd op een muur naast de grote theaterzaal van 25m bij 25m. Er zijn kunstwerken van Michael Lin te vinden in New York, Parijs, Helsinki en Milaan. Het ontwerp van Michael Lin voor ‘De Kunstlinie’ wordt uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf Art Department. Dit bedrijf  is gespecialiseerd in het ontwerp en de realisatie van decors voor film -en andere producties, evenementen, en de uitvoering van decors en kunstwerken op locatie. Recentelijk hebben zij de decors voor de nieuwe film van Paul Verhoeven opgeleverd. Voor de wandschildering in de hal van ‘De Kunstlinie’ zal Art Department een team van top-schilders samenstellen, dat op grote hoogte met vaste hand gestalte gaat geven aan het uitgesproken ontwerp van Michael Lin.  

Gebouw ‘De Kunstlinie’ biedt huisvesting aan Kunstencentrum De Kunstlinie (voorheen CKV Almere) en Schouwburg Almere (voorheen theater De Metropole). Vanaf februari 2007 starten de cursussen en voorstellingen van deze organisaties in dit nieuwe pand.

 


 

25-1-2006 Almere kent subsidies cultuurconvenant Midden Nederland toe

 

In het cultuurconvenant Midden Nederland zijn afspraken vastgelegd tussen het Ministerie van OCenW, de Provincie Flevoland en de gemeente Almere om in Flevolandse cultuur te investeren. Jaarlijks wordt er 1,5 miljoen euro aan subsidies ter beschikking gesteld. De gemeente Almere draagt voor de periode 2005-2008 500.000 euro bij. Voor 2006 heeft college van B&W besloten voor het productiehuis Bonte Hond 100.000 euro beschikbaar te stellen. Aan het Actieplan Cultuurbereik 2005-2008 draagt Almere 150.000 euro bij en voor podiumkunstproducties en festivals komt 250.000 euro beschikbaar.

 

Productiehuis de Bonte Hond De Bonte Hond is een professionele theaterorganisatie en staat bekend om jeugd- en familietheater. Zij richten zich actief op het Almeerse publiek o.a. door het organiseren van voorstellingen op scholen. Naast de subsidie van de gemeente Almere ontvangen zij van  OCenW jaarlijks 200.000 euro en van de provincie Flevoland 100.000 euro.

 

Actieplan Cultuurbereik Het actieplan cultuurbereik heeft tot doelstelling culturele activiteiten in de verschillende stadsdelen toe te laten nemen en mensen meer naar kunstinstellingen, theater, film en dergelijke te laten gaan. Met dit geld worden onder andere Tumult, de werkplaats van Theatermakerij, projecten cultuur op school en Theater Binnenste Buiten op de zondagmorgen in Almere Buiten mogelijk gemaakt. Vanuit het rijk is hier een subsidie van 167.000 euro beschikbaar voor.

 

Podiumkunsten en festivals Er zijn verschillende aanvragen ingediend waarvan er maar een beperkt aantal gesubsidieerd kon worden. Voor de beoordeling van de artistieke kwaliteit en professionaliteit is samen met de provincie Flevoland een adviescommissie ingesteld. Er is onder andere subsidie beschikbaar gesteld aan het SSA Havenkomconcert, Randstadhuis (?), De Tocht Topterrorist (?), Suburbia, 2 Turven hoog en Kamermuziekfestival.


14-1-2006 Oprichting Mannenkoor Almere een feit!

Alle heren van Almere waren door dirigent Hans C. Janssen van harte uitgenodigd om de oprichting en eerste repetitie bij te wonen van het Almeerse Mannenkoor op woendag 11 januari jl. (scroll naar beneden).

Er waren in totaal 22 mannen op af gekomen (3 hadden zich afgemeld omdat ze helaas niet konden die dag). Ook hebben een stel mannen info aangevraagd en/of zich aangemeld voor de volgende keer. Zoals te verwachten, werd er al direkt (iets eenvoudigs) gezongen en volgens Hans C. Janssen kwamen daar veelbelovende klanken uit! De mannen vonden het zélf, naar eigen zeggen of mailen, erg geslaagd. Ze gaan ervoor er een mooi en groot Mannenkoor van te maken!  Op 1 februari 2006 gaat het Mannenkoor officieel van start. Scroll naar benden voor eventuele info hoe men zich kan aanmelden, enz.

tekening: greta verduin


13-1-2006 Géén kunst maar 'kunstmatig'.....

De openbare urinoirs op de Grote Markt, net om de hoek bij de Stadhuisstraat, worden vervangen door betere modellen die bovendien gemakkelijker zijn schoon te houden. Het vervangen van de urinoirs duurt tot 23 januari. Tot die tijd is alleen het invalidentoilet (tegen betaling van € 0,50) beschikbaar. De nieuwe urinoirs zijn geheel zelfreinigend en ook door kinderen te gebruiken. Om het wildplassen tegen te gaan, worden elke vrijdag drie zogenoemde plaskruizen geplaatst, twee op de Grote Markt en een in de Muntmeesterhof. Op zaterdag- en zondagochtend worden de plaskruizen leeggehaald en gereinigd en op maandag worden ze verwijderd. Van de maatregelen die overlast moeten tegengaan hebben de zogenaamde plaskruisen volledig aan de verwachtingen voldaan. Tijdens evenementen worden extra plaskruisen geplaatst. NB Behalve het openbaar toilet op de Grote Markt zijn in de Flevogarage en de Schippergarage en bij alle fietswachten toiletten aanwezig. 

(jammer dat er nog steeds geen kunstzinnige toiletten (a la Hundertwasser) zijn gerealiseerd  ;- )

 


woensdag 11 januari  2006 Oprichting Mannenkoor Almere

Het heeft lang op zich laten wachten maar nu is het dan zover, de oprichting van een Mannenkoor.

Volgens dirigent Hans C. Janssen is Almere allang toe aan verbreding van het aanbod van zangmogelijkheden binnen onze snel groeiende stad. Door de ligging van Almere ten opzichte van het oude land halen veel Almeerders hun zangbehoeften buiten Almere. Gezien het huidige aantal inwoners van Almere is het een noodzaak om een groter en breder aanbod van actieve cultuurbeoefening te hebben. Immers, deze cultuur is mede bepalend voor de leefbaarheid van een stad. Het nieuw op te richten Mannenkoor zal een traditioneel koor zijn dat alle stijlen van het Mannenkoor repertoire zal zingen. Zowel met begeleiding van piano en orkest, als a-cappella. Van de grote pompeuze operakoren tot de verfijnde en minuscuul gepolijste liederen van o.a. Schubert.  Als er voldoende belangstelling voor dit koor is, zal een eerste optreden van circa 10 minuten al begin mei 2006 tijdens een grote manifestatie plaatsvinden. Alle heren van Almere zijn van harte uitgenodigd om de oprichting c.q. eerste repetitie bij te wonen. Aanmeldingsformulier kunt u vinden op http://www.hanscjanssen.com/  of u komt woensdag 11 januari 2006 naar Buurthuis de Inloop (Stedenwijk). Het begint om 20.00 uur.Het repertoire? Alles wat door mannen gezongen kan worden!

De repetities zijn op woensdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in Buurthuis de Inloop ( ’s-Hertogenboschplein 8, Stedenwijk Almere) lekker centraal met veel gratis parkeerruimte en openbaar vervoer op loopafstand. Mannen die denken dat ze niet kunnen zingen hebben het mis. Over het algemeen kan 98% van de mensen zingen. De een is wat meer getraind dan de ander. Om ieder op een goed niveau te brengen zal er tijdens de repetities veel aandacht geschonken worden aan stemvorming. Ook worden er speciale koorscholingscursussen aangeboden die gegeven worden door vooraanstaande pedagogen. De contributie voor het koor zal € 15,00 per maand bedragen.

Dirigent/pianist Hans C. Janssen die het koor gaat leiden is een autoriteit op het gebied van koren en met name Mannenkoor. Begin jaren zeventig was hij, onder supervisie van de vermaarde dirigent, componist en arrangeur Simon Pluister, dirigent bij het Urkermannenkoor en was hij verantwoordelijk voor de arrangementen en directie van de LP " liedjes van de zee". Van 1976 tot 1980 was hij dirigent van het Mannenkoor van de Tankwerkplaats (Amersfoort) en van 1980 tot 2000 dirigent van het Luchtmacht Mannenkoor (Soesterberg). Hij was verantwoordelijk voor diverse geluidsopnamen, arrangementen, zeer veel concerten door het hele land en vele buitenlandse tournees en muzikale vertegenwoordigingen door de Luchtmacht in binnen- en buitenland met koor en orkest. Hij studeerde aan de conservatoria van Hilversum en Utrecht en bij de dirigenten Charles de Wolf en Jan Stulen. Hij is ook dirigent van het Almeers gemengd koor Multiple Voices. Daarnaast is hij al ruim 35 jaar actief als opera/en operette-dirigent. Voor alle info http://www.hanscjanssen.com/  of via tel. 036-5347220 of 06-54382256