JONGEREN- enzo 2009

copyright foto's: greta verduin                                                                                                    Archief voorgaande jaren

klik hier voor Multiversum  JVSA  Stadsrapper mc DRT (2005/2006) Stadsrapper JayTee (2006/2007)      TNT (2007/2008)   Kapthijn (2009/2010)

Jongeren.pagina           Flevoland-Links           Jongeren2006Media < luister       Trapnotov      Almere4You                                                                 


18 december 2009: Xmas Block-Party in Trapnotov
Deze avond is georganiseerd door jongeren uit de wijk!
Tegendraads en DiceCream (van Whoop Whoop) zullen optreden en DJ Massive zal zijn beats laten horen om op te dansen.
Een avond dus om niet te missen!!! kost 3 euro pp - zaal open 21.00 uur -verdere info > Trapnotov

6 december 2009: Justin Zaaijer (dichter/rapper) winnaar poetry-slam
klik ook > HIER

27 t/m 30 december 2009: Kerstmis KunstLabo Xtra-small voor kids in de kerstvakantie 

Robots bouwen en mannenplaneten inrichten, ook voor meisjes. Zondag 27 december tot en met woensdag 30 december organiseert Corrosia ism BG-22-24 een volledig programma voor kinderen vanaf 6 jaar: Kerstmis KunstLabo Xtra-small, een dag vol kunstplezier!  Het programma bestaat uit de workshop Machin Dock, een lunch en een voorstelling van Pieter Tiddens. Tijdens de workshop Machin Dock bouwen we zelf robots en een stoere papieren machinekamer Machin Dock SMALL SIZE. Deze workshop wordt begeleid door twee jonge kunstenaars uit Almere: Erik Fakkeldij en Tibor Benkhard. Na de workshop lunchen de kunstenaars met de kinderen. In de middag volgt de voorstelling van De PAneet van Pieter Tiddens. Pa Pieter Tiddens wil onze planeet precies zo inrichten als hij het wil, als een hele stoere mannenplaneet. Een soort computerwinkel met overal barbecues en geen bloemetje op tafel. Kortom: een absolute nachtmerrie voor meisjes! Maar dan komt Pa er achter dat hij er zelf ook niet zo blij mee is. Want je eigen leven inrichten is nog niet zo gemakkelijk. Pieter Tiddens is een fenomeen in de wereld van het kindertheater. Hij maakt muziek, presenteert vertelvoorstellingen, maakt jeugdtelevisie voor de VPRO, noem maar op. Meer info  www.corrosia.nl 

Zondag 27 december tot en met woensdag 30 december, aanvang 11.00 uur. Kaarten voor het hele programma € 10 (de workshop en de voorstelling zijn ook los te boeken voor € 5 per stuk). Reserveren via 036 521 56 48 of reserveren@corrosia.nl 


12 en 13 december 2009: winter wonder weekend op stadslandgoed de kemphaan

Op zaterdag organiseert Stad & Natuur een kerstconcert met Almeerse talenten. Op zondag kunt u op het Stadslandgoed winters wandelen, verwarmd worden door vuurkorven en genieten van kerstverhalen en sfeervolle muziek. Speciaal voor kinderen zijn er workshops ‘engeltjes maken of vilten van kersthangers’ en ‘maak je eigen kerststukje’ in het Eksternest. Almeerse verhalenvertellers vertellen in de schaapskooi die is omgetoverd tot kerststal met levende have winterverhalen en kerstsprookjes. U kunt kerstliederen luisteren én zingen in de Landgoedwinkel. Toegang gratis, de kinderworkshops bedragen € 3,- per kind.  info www.kemphaan.nl of  036-5475050. 

KERSTCONCERT  Op zaterdag 12 december om 19.30 uur organiseert Stad & Natuur Almere een concert om in de kerstsfeer te komen op Stadslandgoed de Kemphaan. Zeven Almeerse talenten uit de talentenklas van de Kunstlinie verzorgen het programma. Het concert vindt plaats in de Waterzaal van het Eksternest van Stadslandgoed de Kemphaan, waar natuur en cultuur centraal staan. De toegang is € 5,- pp inkl. koffie. Kinderen, CJP, 65+ en vrienden van het KMFA  € 3,- pp Reserveren is gewenst vm beperkt aantal zitplaatsen (60)

KINDERWORKSHOPS kerstbal of kerststukje maken Op een schaaltje maken kinderen een kerststukje, dat wordt afgewerkt met balletjes, bloemen en een kerstbeertje. Of ze vilten een eigen kerstbal en versieren deze met kralen, pailletten, goud- en zilverdraad. De kosten bedragen € 3,-- per kind en zijn inclusief alle materialen. Vanaf 11.30 uur start er ieder half uur een nieuwe workshop. Reserveren? Bel 036-5475050 tijdens kantooruren of stuur een mail naar info@eksternest.nl met uw naam, aantal kinderen en gewenste workshop en tijd. Maximaal 20 kinderen per workshop.

WINTERVERHALEN in de kerststal Voor de kerststal is een uitgebreid programma van verhalen samengesteld door de Almeerse Vertelkring. Verhalenvertellers vertellen op zondag vanaf 11.30 tot 16.00 uur kerstsprookjes en verhalen aan kinderen. Gratis toegang, het programma vindt u aan de staldeur van de schaapskooi.

KERSTLIEDEREN zingen in de Landgoedwinkel Het Almeerse koor Vocal Motion treedt op in de Landgoedwinkel. Van 14.00 tot 14.45 uur verzorgen ze een optreden en van 15.15 uur tot 16.00 uur kunt u zelfs kerstliederen meezingen. Vocal Motion is een enthousiaste zanggroep, bestaand uit ongeveer 20 mannen en vrouwen, variërend in leeftijd tussen 25 en 55 jaar. Zij zingen een breed repertoire. De toegang is gratis. Meer informatie? Bel Stad & Natuur op 036-5475050.


 

14 november 2009: nieuwe Almeerse stadsrapper 

optreden Kapthijn finale

Kapthijn (Thijn Vega) is uitgeroepen tot de nieuwe Stadsrapper, gekozen met de meeste stemmen in 'de Meester'. Hij is 19 jaar en de opvolger van TNT (Tim Calis). Hij moest het in de finale opnemen tegen Rewind, Drievoudig, MetOpzet en Noski. De 5 finalisten kregen allemaal 15 minuten de tijd om de jury en het publiek te overtuigen . De Stadsrapper is in ieder geval verzekerd van 5 betaalde optredens plus een optreden op Bevrijdingsdag.

 


 

7 oktober 2009: kinderboekenweek voert thema 'aan tafel' in de praktijk uit

Leerlingen van 10 basisscholen zetten de komende dagen hun beste beentje voor om het Voedselloket Almere (VLA), de Almeerse variant op de Voedselbank, te helpen. De kinderen doen hun uiterste best om zoveel mogelijk houdbare produkten in te zamelen en deze beschikbaar stellen aan VLA. Aanleiding is de Kinderboekenweek, die van 7 tot en met 17 oktober 2009 wordt gehouden. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Aan tafel’. VLA vond dit een mooie aanleiding om haar werk onder de aandacht te brengen bij de Almeerse basisscholen. De vraag aan de scholen was om levensmiddelen in te zamelen, 10 scholen hebben daar positief op gereageerd. VLA hoopt op een mooie opbrengst. Bij sommige scholen komt een medewerker van het Voedselloket langs om een presentatie te geven over het werk van VLA. Verder komt een klas een kijkje achter de schermen  nemen om te kijken hoe de voedselpakketten worden ingepakt in het magazijn.

 

Scholen die nog mee willen doen aan de levensmiddelenaktie: neem kontakt op met secretariaat VLA (036) 8807369 of kijk op www.voedselloketalmere.nl


2 september 2009: start cursus 'kunst kijken voor kinderen' in De Paviljoens

De septembercursus Kunst Kijken voor Kinderen heeft als thema Maak je eigen ontwerp voor SITE2F7. Wat vind jij dat er op het enige onbestemde gebied van Almere moet komen? De kinderen gaan eerst op onderzoek uit en halen inspiratie uit de tentoonstelling in het museum. Vervolgens maken ze hun eigen ontwerp voor het toekomstige SITE2F7. Kom naar Museum De Paviljoens en ontwerp de toekomst!  

Voor wie: kinderen van 7 - 12 jaar Wanneer: woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur Data: 2, 9, 16 , 23 en 30 september 2009 Waar: Museum De Paviljoens, Almere-stad Kosten: 7,50 euro voor vijf middagen. Aanmelden: mail naar educatie@depaviljoens.nl of bel (036)-5450400 (vraag naar Annelien Kers). In totaal kunnen 12 kinderen per cursus deelnemen.

Hoe ziet SITE2F7 er in de toekomst uit? Komt hier een grote speeltuin, wordt het helemaal volgebouwd of lopen er hier straks wilde dieren? Ga net als planologen, stedenbouwkundigen, architekten en kunstenaars aan de slag en bepaal hoe jouw SITE2F7 er later uitziet. De septembercursus start op woensdag 2 september 2009 om 14.00 uur in Museum De Paviljoens > klik ook HIER (23 augustus 2009 Festival SITE2F7)


 

WEDStrijd zilveren kei 2009 voor jongeren van 16-26 jaar

Ben je kreatief, doe dan mee aan de wedstrijd voor jong talent in de beeldende kunst, de 'Zilveren Kei 2009'

Je kunt winnen: een juryprijs van 750 euro, een stageplek bij een kunstenaar van de GSA, een speciaal ontworpen beeldje en er is een Publieksprijs van 250 euro. En je mag meedoen aan de finale-expo in de GSA-Galerie.

Meedoen kan tot 1 september 2009, geselekteerden krijgen daarna een vervolgopdracht, 

                winnaars zijn bekend op 23 september!      kijk op www.zilverenkei.nl  daar staat ook het deelnameformulier

 


11 juli 2009: graffiti-jam van mooieMuur in Haven

klik op foto voor filmpje >

           

                   

Bewonersvereniging Grienden en Meenten organiseerde zaterdag 11 juli 2009 ism Mooiemuur.nl voor de 2e keer een Graffiti-jam op de eerste legale graffitiwand in Almere-Haven (aan de Jaagmeent naast de busbaan). Grote stimulator was Edo van Tienen van de Bewonersvereniging Grienden & Meenten. Hij was tot de avond vóór dit graffit-event nog hard bezig om de - rijkelijk laat- gearriveerde wanden in de grondverf te zetten....Maar vanaf 12.00 uur gingen de diverse artiesten (uit binnen- en buitenland) aan de slag om voorbeelden van hun graffiti-kunst op de graffitiwanden aan te brengen. 

Deze graffiti-jam (die erd afgesloten met een BBQ samen met omwonenden), gaven tal van bekende graffitischrijvers acte de présence.. Dit jaar hadden zo'n 30 bekende graffiti-artiesten zich aangemeld. Uit Spanje waren bijv. Rojah en Konan, beiden bekend uit de graffiti- & tattoo-scene, aanwezig.  Alle artiesten zullen een canvasdoek oppimpen dat later dit jaar geëxposeerd zal worden. (in het Stadhuis Almere?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook werd het boek “Samen schrijven, spuitbussen en buurtbewoners” over het 1e jaar van deze wand gepresenteerd. 

Kijk ook op Kunst in de Wijk  (van Kunst-enzo)

 

Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door Tumult, Gemeente Almere en Eigenwijzebuurten.nl


juli 2009: Chill ‘n’ Fun Zomervakantie-aktiviteiten bij trapnotov

In de eerste 2 weken van de zomervakantie -en in de laatste week-  organiseert Jongerencentrum Trapnotov zomervakantie aktiviteiten voor jongeren tussen de 12 en de 23 jaar onder de naam Chill ‘n’ Fun. Het woord zegt het al: het aktiviteitenaanbod heeft chill & fun-aktiviteiten. Bij chill aktiviteiten moet je vooral denken aan de filmmarathon. Van 8 tot 8 film kijken, tussen elke film door even dansen om wakker te blijven en een ontbijtje voor degenen die het lukt alle films gezien te hebben zonder daarbij in slaap te zijn gevallen. 

Op 10 juli en 21 augustus is er een filmmarathon. De grootste fun aktiviteit is de Mega Blubber Power Race. Een vette stormbaan die je moet overwinnen. Daarbij natuurlijk veel water en lol! Deze akviteit wordt ook 2x aangeboden: op 9 juli  en op 20 augustus.  

Verder zijn er uitjes: we gaan naar Walibi World, lasergamen en waterskiën. En natuurlijk toernooitjes. Dit jaar voetbal en tafeltennis. En meiden-beautydagen met fotoshoot op 15 juli en 19 augustus. Met andere woorden:  genoeg om je te vermaken en niet duur! 

Kijk voor meer info www.trapnotov.nl 

 


verslagje van 4 juli jl van optreden Total Loss; Freaked Out!  

Zaterdag traden de jongeren van SkillZone op tijdens de Kunstbusdag van De KunstLinie. Ze lieten hun eigen- gemaakte voorstelling Total Loss; Freaked Out! zien in de Schouwburg. En ze gingen los! Van gekke theater- scènes ging de voorstelling moeiteloos over naar een brassoptreden om vervolgens weer door te gaan naar een streetdance act die wel erg spetterde. Ondertussen rapten de rappers van 12 en 13 jaar de boel aan elkaar. Zelfs de graffiti- en fashiongroep zetten (behalve dat ze het decor en de kleding hadden gemaakt) nog een korte act neer.  45 jongeren uit Almere-Haven hadden zich maandenlang voorbereid op deze dag. Via Jongerencentrum Trapnotov hadden ze een workshop gevolgd die naar deze voorstelling leidde. Om half 2 ’s middags kwamen de jongeren zenuwachtig in de Schouwburg aan en om half 11 ’s avonds liepen ze er moe en voldaan weer uit. Met 2 geslaagde voorstellingen achter de rug en de ervaring van het spelen op een echt podium met theaterlicht. Waar ze tijdens de generale repetitie nog geen idee hadden wat hen de dag erop te wachten stond, speelden ze één dag later de sterren uit de hemel. Alle voorbereiding bleek niet voor niets. 

Eenmaal op het grote podium van de Schouwburg bleken alle kwartjes te vallen en konden de toeschouwers zien 

hoeveel jong talent er rondloopt in Almere. (foto aangeleverd) Waar deze 45 jongeren begonnen waren uit interesse en met de nodige onervarenheid en onzekerheid, bleek er talent aangeboord te zijn en was onzekerheid omgevormd tot zelfvertrouwen en lef. Meer informatie over Jongerencentrum Trapnotov  www.trapnotov.nl 

-----------------------------------------------------------

zaterdag 4 juli 2009: Total Loss; Freaked Out!  

Je kunt komen kijken naar de Showproduktie van SkillZone om 16.30 uur of naar die van 20.00 uur in Schouwburg Almere. Kaartjes kosten € 5,- en € 2,50 voor kinderen <10 jaar. Kaartjes kun je op 4 juli aan de kassa in de Schouwburg kopen.SkillZone is een projekt van het jongerenwerk Almere-Haven waarin 45 jongeren tussen de 12 - 18 jaar hard hebben gewerkt aan hun eigen showproduktie. Ze hebben vanuit Jongerencentrum Trapnotov 5 maanden lang een workshop Streetdance, Rap, Graffiti, Fashion, Theater of Brass gevolgd. Daarin hebben ze toegewerkt naar hun eigengemaakte voorstelling: Total Loss; Freaked Out!  

SkillZone treedt op tijdens de Kunstbus-dag, waarin De Kunstlinie en Welzijnswerk De Schoor de handen ineen hebben geslagen. SkillZone vormt één voorstelling, samen met Culture2Shock (van het jongerenwerk in Almere-Stad) en Be A Star (van het jongerenwerk uit Almere-Buiten).  

Na de pauze is er een optreden van Be A Star, vanuit jongerencentrum Place2be hebben jongeren gewerkt aan een voorstelling met zang en rap. Als afsluiting zullen de talenten van Culture2Shock, begeleid vanuit De Meester, een optreden geven. In het voorprogramma van de voorstelling in de Middenzaal zullen enkele talentvolle jongeren van de Multi-Club (uit Kruidenwijk) een zang & rap - presentatie geven. Laat je meegaan in opzwepende danspassen, ruige raps, spetterende graffiti styles, magistrale modeontwerpen, pakkende theaterscènes en lekkere brass beats. (foto aangeleverd)

meer info  www.trapnotov.nl


vrijdag 26 juni 2009: live band avond in trapnotov

Op vrijdagavond 26 juni 2009 kunnen muziekliefhebbers weer terecht bij Trapnotov. New Wave, Rock ‘n’ Roll, Punk en Alternative Rock kun je deze avond horen van I Wish I Knew, Right Next Door en Wave Zero.  I Wish I Knew uit Utrecht is een Indie-band die haar wortels heeft in zulke diverse stijlen muziek als postrock, shoegazer en new wave. Gitaartandem Jeroen en Jasper en zangeres Anita met haar etherische vocalen zorgen voor een bezwerende, melancholische sfeer, hierbij ondersteund door de strakke ritmesectie bestaande uit Simon (bas) en Erwin (drums). Een ‘must-see’ voor iedereen die breed muzikaal georiënteerd is; van Dead Can Dance en The Cure via Mogwai naar Mono.  

De leden van Right Next Door hebben nooit ontkend gek te zijn op rock 'n’ roll uit vervlogen tijden. Ook maken ze geen geheim van hun liefde voor metal, punk en (vooruit) een zoet popliedje hier en daar. Toch vormen deze 3 gasten uit Almere een band met een samenhangend geluid: het geluid van lekkere, energieke rockmuziek. Gooi de roekeloze egotripperij van Metallica, het feestgehalte van de gemiddelde punkband en enkele goed doordachte rockwerkstukjes à la Foo Fighters en Queens of the Stone Age door de blender en je krijgt Right Next Door. 

foto aangeleverd: Right Next Door >

Wave Zero is een alternatieve rockband uit Noord-Holland. 

Het muziek genre valt onder alternatieve grunge rock met psychedelische invloeden. Wave Zero staat bekend om zijn eigen geluid. Veel gitaar en vokale effekten, samples op de achtergrond en verschillende gitaar stemmingen bij nummers. De softe melodieuze stukken afgewisseld met diepe krachtige refreinen maken het geluid compleet. Bassist Willem Zevenhuizen was eerder jongerenwerker in Trapnotov

Dit wordt dus weer zo’n avond die je niet mag missen! Entree is € 3,-.   zaal open 20.30 uur - meer info >  www.trapnotov.nl

Annemieke Haks  Coördinator Trapnotov 06 - 218 241 87 haks@deschoor.nl


27 mei 2009: Uitkomsten jongerenonderzoek Bieb Almere en Flevomeer 

Waarom gaan jongeren naar de bibliotheek? Uit gezamenlijk onderzoek dat de Bieb Almere en FlevoMeer Bibliotheek uitvoerden onder jongeren tussen de 13-18 jaar blijkt dat jongeren de Bieb vooral bezoeken uit noodzaak. In maart vulden 2179 jongeren een online vragenlijst in. 

Jongeren zien de Bieb vooral als een verlengstuk van school. Dat wat de Bieb biedt, wordt wel als positief beoordeeld, ongeacht de plaats van de Bieb of het opleidingsnivo van de jongeren. Zodra jongeren echter van school af gaan, wordt de Bieb minder belangrijk. De noodzaak is weg en de Bieb in haar huidige vorm heeft niet genoeg in huis om deze jongeren vast te houden. Dat betekent ook dat veel jongeren na hun middelbare schoolperiode hun abonnement  opzeggen. Binnen de totale groep zijn de jongeren van 15-18 jaar de moeilijkste groep. Vooral de jongens haken op deze leeftijd veel af. De meisjes zijn het meest kritisch, maar zij haken minder af. Er is vanuit hen meer betrokkenheid, ook omdat zij vaker een boek ‘voor zichzelf’ lezen en niet alleen voor school. Wat kunnen de bibliotheken tegen dit afhaakrisico doen? 

Jongeren hebben vooral behoefte aan een eigen plek in de bibliotheek: aparte ruimtes, een beter afgestemd aanbod (meer aktiviteiten voor jongeren, zoals gaming-faciliteiten) en communicatie en jongerensfeer. gaat dus niet alleen om het leenassortiment, maar om meer aanbod hieromheen. Wat jongeren ook handig vinden is het ontvangen van een sms als boeken te laat ingeleverd dreigen te worden. Binnenkort is een samenvatting van het onderzoek te vinden op www.bibliotheekalmere.nl en www.flevomeerbibliotheek.nl  

De bibliotheken gaan op basis van de resultaten van het onderzoek in de toekomst beter inspelen op de voorkeuren en wensen van jongeren. 

Winnaars: aan het eind van het onderzoek werden onder de inzenders een Wii en een Xbox 360 verloot. Jaleesa Dors uit Almere kreeg de Xbox uit handen van Ria van Schooten (teammanager Bieb Almere-Buiten). Ook Thomas Gillissen uit Lelystad ontving een Wii. 


15 april 2009: 2e Debat over Sex ‘n’ Soa’s in Trapnotov 

Woensdagavond 15 april 2009 heeft Jongerencentrum Trapnotov weer een debat van 20.00-22.00 uur. 

Na verschillende boeiende thema’s zoals; schulden, hangjongeren, discriminatie gaan we nu over op een debat over Sex ‘n’ Soa’s. Deze debatavond gaat over jouw grenzen op het gebied van sex. Wanneer ga je met iemand naar bed? Hoe geef je aan tot hoe ver je wilt gaan? Waar moet je aan denken als je met iemand naar bed gaat?

Bij sex horen ook seksuele overdraagbare aandoeningen (soa’s). Hoe kun je soa’s voorkomen? Wat moet je doen als je denkt dat je een soa hebt? Zeg je tegen je vriend/vriendin dat je een soa hebt? Hoe kun je verspreiding ervan voorkomen? Genoeg vragen om over te discussiëren dus!!! Durf jij mee te discussiëren???

De debatavond wordt begeleid door een professional van GGD Sense (Het centrum voor seksuele gezondheid). Deze professional zal de stellingen verduidelijken en toelichting geven wanneer nodig. Ook zal de professional informatie en adviezen geven over verschillende soorten soa’s en het voorkomen ervan. Kom ook naar dit spannende debat en laat je stem horen! De debatavonden zijn niet alleen boeiend en leerzaam maar ook erg gezellig. De debatavonden worden door het jongerenwerk Almere-Haven ism het Jongeren Informatiepunt (JIP) georganiseerd. De avonden zijn van 20.00 - 22.00 uur en gaan als een sneltrein voorbij. Het debat is dus niet alleen boeiend, het jongerencentrum is ook gezellig en de koffie en thee is ook nog eens gratis!!! Genoeg redenen dus om eens te komen kijken en mee te doen. Om de avond in zijn geheel te doen laten slagen sluiten we de avond af met een prijs voor de beste debater en een spetterend optreden van Rapper Psicho!! 


17 maart 2009: na Almere4You i s nu  Rotterdam4You  aktief  

Achter de site zitten dezelfde iniatiefnemers als van Almere4You, de Almeerders Thom Bleeker en Jorden Chamid. Initiatiefnemer Jorden vertelt waarom zijn bedrijf Chamid Media de site in de markt zet: “In Almere was er sinds 2000 een website specifiek voor jongeren uit Almere, die zelfs gesubsidieerd werd door de gemeente (AlmereRulez).Toen deze subsidie in 2005 stopgezet werd, werd ook de site opgeheven..... 

Wij zijn toen in dat 'gat' gesprongen en hebben snel een alternatief in de markt gezet onder de naam ‘Almere4you’. Dit hebben wij volledig uit eigen zak betaald en de site was gelijk een hit. In enkele maanden tijd is de site uitgegroeid tot een fenomeen, met 10-duizenden unieke bezoekers per dag en circa anderhalf miljoen pageviews per dag >  www.almere4you.nl     ( www.almere4you.nl/rotterdam )

Elke jongere in Almere kent de website, en de meesten brengen er dagelijks vele uren op door. In Rotterdam zijn er vanuit de gemeente ook al dergelijke websites, maar wij denken dat er vraag is naar een website die niet direct met de gemeente te maken heeft. Een website voor jongeren door jongeren, met nieuws dat jongeren interessant vinden en discussies die zij zelf kunnen starten. Een plek waar zij gemakkelijk en laagdrempelig met plaatsgenoten in kontakt kunnen komen, waar zij hun foto’s kunnen plaatsen, waar ze kunnen zien waar de leuke feesten voor komend weekend zijn en belangrijker nog: wie van hun stadgenoten ook naar de feesten gaan. Of waar zij simpelweg hun verveling tegen kunnen gaan door hun vrienden berichten te sturen of op het forum hun ei kwijt kunnen. ”  >  www.rotterdam4you.nl

Belangrijk detail van de website is dat deze volledig gratis te gebruiken is. Jorden: “Het grootste deel van de onkosten van de site betalen we door middel van onze adverteerders, maar de echte ‘diehards’ kunnen VIP worden. Hiermee kunnen zij meer foto’s plaatsen, berichten in kleur versturen, de advertentie op hun profiel ‘afkopen’, en zelf kleuren kiezen voor hun profiel. Daarnaast zijn er nog enkele andere interessante opties. En natuurlijk is het een fijn gevoel om mee te betalen aan je favoriete website voor de onkosten van (web)servers, onderhoud, data- verkeer en meer. Wij verplichten echter niemand om dit te doen.”

 


28 februari 2009: Timmeren voor vogels in 't eksternest  

Zaterdagmiddag 28 februari  2009 organiseren Stichting Vogel- en Natuur­wacht Zuid-Flevoland  en  IVN-Almere een unieke aktiviteit voor zo'n 50 kinderen en jongeren van hun jeugdgroepen: Flevokijkers, Bosbende en Springende Kikkers, in leeftijd varierend van 7 tot 17 jaar.  

Het projekt 'Timmeren voor Vogels' moet een krachtige stimulans geven aan meer nestgelegenheid voor vogels in Almere. Er is steeds meer woonruimte voor mensen in de stad, maar steeds minder voor vogels. De kwalitatieve natuur staat onder druk, maar is essentieel voor een goede balans in de leefomgeving van een zeer snelgroeiende stad. Deze middag zal tussen 13.00 en 16.00 uur in Natuurcentrum 't Eksternest hard gewerkt gaan worden door de jeugd om verschillende soorten nestgelegenheid te maken. Nestkasten voor torenvalken, boerenzwaluwen, kool- en pimpelmezen, grauwe vliegenvanger en huismussen zullen in elkaar worden gezet. Deze kasten zullen de komende tijd op diverse plekken worden opgehangen, vooral op en rond Stadslandgoed De Kemphaan: zoals in de IVN-bomentuin en het terrein van de Stadsboerderij. De nestkasten voor torenvalken zullen op 7 maart worden geplaatst in de twee Almeerse bijentuinen van de Imkervereniging Zuid-Flevoland.  

Het project is leerzaam, zowel wbt het leren maken van nieuwe nestgelegenheid als het leren over vogels en de bescherming daarvan. Een 'duurzaam'initiatief. De verantwoordelijk wethouder voor Milieubeheer Arno Visser, is speciaal uitgenodigd om deze middag kennis te maken met dit projekt, gefinancierd door 't Eksternest.


woensdag 18 februari 2009: speciale vakantie-workshop in museum de paviljoens

Er is maar plaats voor 12 kinderen, dus aanmelden > educatie@depaviljoens.nl  of (036)5450400 en vraag naar Irina Leifer.

Speel samen met kunstenaar Hans Venhuizen op de levensgrote Parquette het Urbanisten Spel.

Verdedig jouw wensen voor de stad en zorg ervoor dat de Kustzone van Almere Poort er precies zo uit komt te zien zoals jij wil. Deze Vakantieworkshop is gratis, begint om 14.00 uur en vindt midden in de tentoonstelling TEAMWORK plaats.  Kunstenaar Hans Venhuizen is dol op spelletjes en op het ontwerpen van steden, op deze expo kombineert hij allebei. Tijdens het spelen van dit (rollen)spel midden in de Parquette leven de spelers zich goed in de verschillende partijen in, die betrokken zijn bij het plannen van de Kustzone van Almere Poort. De kunstenaar is in deze vakantie zelf aanwezig om samen met kinderen het spel te spelen en ideeën over de ideale stad uit te wisselen!

Het Urbanisten spel In de Kustzone van Almere Poort wordt de huidige bouw uitgebreid met 1.500 woningen; 4 partijen: huidige bewoners, nieuwe bewoners, bouwers en bestuurders hebben allemaal hun eigen wensen. De ene partij wil vrijstaande woningen bouwen, de andere hoge flats. De ene partij wil ruimte en groen terwijl de andere veel huizen naast elkaar wil bouwen. De ene partij wil het gebied op het strand bebouwen, de andere juist in het bos. En wat wil jij? Kom spelen en maak het beste plan voor de Kustzone van Almere Poort.

De Parquette en het Urbanisten spel zijn t/m 13 april 2009 te zien én te spelen op de tentoonstelling TEAMWORK in Museum De Paviljoens. 

Projektontwikkelaars hebben iov de Gemeente Almere voorstellen gedaan voor de Kustzone van Almere Poort. Deze ontwerpen zijn ook in het museum te zien. Daarnaast hebben de kunstenaars Irene Fortuyn, Arjan Karssen en Arno Vriends (Ketter & Co), Hans Venhuizen (Bureau Venhuizen) en Stefan Bendiks en Aglaée Degros (Artgineering) een ontwerp voor de Kustzone van Almere Poort gemaakt. Hun ideeën kun je ook écht beleven in het museum. Neem je rubberlaarzen en schep maar mee.  Nieuwsgierig? Kom dan in de voorjaarsvakantie naar Kunst Kijken voor Kinderen in Museum De Paviljoens! 

Wie? kinderen van 7 - 12 jaar Wanneer? woensdag 18 februari van 14.00-16.00 uur Waar? Museum De Paviljoens, Almere-Stad Kosten? gratis
 


14 februari 2009: Kerkuilendag in 't Eksternest op Stadslandgoed de Kemphaan  

Zaterdag 14 februari 2009 is er vanaf 9.30 uur een Kerkuilendag. Er zijn prachtige natuurfoto’s van kerkuilen die in Zuidelijk Flevoland leven, maar kinderen kunnen meedoen aan een workshop braakballen pluizen Zo kun je onderzoeken wat kerkuilen eten. Ook kunnen de kinderen een uilenspeurtocht doen waarbij ze na afloop een uilendiploma krijgen. Er wordt alleen een kleine materiaalvergoeding gevraagd die ten goede komt aan Stichting Kerkuilenwerkgroep Flevoland.  

Geïnteresseerden kunnen een pluissetje van € 4,50 per setje kopen en direkt de workshop volgen of mee naar huis nemen. Het pluissetje bestaat uit twee braakballen, een loep, een pluiskaart en een kleurplaat. Deelname aan de speurtocht kost € 1,- per kind, inkl. uilendiploma.

Hoe kom ik op Stadslandgoed de Kemphaan?

Stadslandgoed de Kemphaan ligt aan de Waterlandseweg, bereikbaar vanaf de Veluwedreef in Almere-Stad, de A6 (afrit 5 richting Utrecht) of de A27 (afrit 36 richting Almere), genoeg gratis parkeerplaatsen.Wie met de fiets naar het landgoed komt, uit Almere Stad west of centrum dan kom je langs het kasteel via het Fongerspad en vervolgens over het Kerkuilenpad (richting fietsknooppunt 36). Het Kerkuilenpad is een mooi kronkelig fietspad dat uiteindelijk uitkomt bij de Waterlandseweg, dan het fietstunneltje onder deze weg door en je bent er! Vanuit Almere-Stad oost of Almere-Buiten kun je ook langs de Hoge Vaart fietsen, via het Kemphaanpad kom je dan op de Kemphaan. Vanuit Almere Haven fiets je via het  Kerkuilenpad of het Stevenspad naar de Kemphaan.

 


woensdag 11 februari 2009: Hangjongeren Debatavond in Trapnotov 


Woensdag 11 februari heeft jongerencentrum Trapnotov weer een debat-avond. Na eerder boeiende onderwerpen zoals criminaliteit, alcohol&drugs en schulden te hebben besproken, is het nu tijd om te discussiëren met een jongerenwerker over hangjongeren. De debatavonden zijn niet alleen interessant, je kunt er ook je zegje doen, wat voor vele jongeren wel eens een opluchting kan zijn

De avonden zijn van 20:00- 22:00 en gaan altijd snel voorbij, er wordt namelijk heel wat afgediscussieerd. De debat avonden worden in samenwerking met het jongeren informatiepunt georganiseerd (JIP)

Kom ook en laat je mening horen!

In het jongerencentrum heerst een gezellige sfeer en koffie en thee zijn gratis!! Om de avond in zijn geheel te doen slagen sluiten we de avond af met een prijs voor de beste debater en een spetterend optreden van Rapper Psicho!! 

 


bouw je KLOKhuis in almere!

Het Klokhuis, het veelbekeken programma van NPS,  start vandaag met het projekt ‘Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS’. Met dit projekt krijgen kinderen de mogelijkheid zélf een huis te ontwerpen, dat ook echt wordt gerealiseerd - in Almere! Wethouder Adri Duivesteijn: “De samenwerking met Het Klokhuis is geen toeval. Het projekt sluit naadloos aan op onze ambities op het gebied van particulier opdrachtgeverschap en duurzaamheid.” De wethouder heeft dan ook een brief gestuurd naar alle Almeerse basisscholen, als officiële oproep om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd, om op die manier samen de stad te maken. 'Het KlokHUIS" wordt gebouwd in het Cascadepark. “Een bijzondere lokatie”, vindt Duivesteijn. “Het Cascadepark, in het nieuwe stadsdeel Almere Poort, wordt een ‘etalage van duurzaamheid’; de ideale lokatie voor "het KlokHUIS".

Nergens anders in Nederland staat partikulier opdrachtgeverschap (het zelf bouwen van je eigen huis) zo hoog op de agenda als in Almere. Dit heeft niet alleen invloed op de eigen woning - een ‘huis op maat’ -, het heeft ook invloed op de wijk en stad als geheel. De start van het programma ‘IkbouwmijnhuisinAlmere’ (2006) leidde tot een omslag vanmaar Almere maakt het bouwen van een eigen huis ook bereikbaar voor lagere inkomensgroepen. 

'IkbouwmijnKlokHUISinAlmere'

Wethouder Duivesteijn: “En daar blijft het niet bij. Want met de ontwerpwedstrijd van Het Klokhuis wordt de groep particuliere opdrachtgevers verder verruimd. Vanaf nu kunnen ook kinderen een eigen huis bouwen: ‘IkbouwmijnKlokHUISinAlmere’!” De ontwerpwedstrijd biedt kinderen de mogelijkheid om, alleen of samen, een eigen huis te bouwen. Om, van de eerste ideeën tot het definitieve ontwerp, na te denken over indeling, inrichting en omgeving. ‘IkbouwmijnKlokHUISinAlmere’ moet resulteren in een unieke woning; een woning die nergens anders - in Nederland of zelfs in de wereld - te vinden is.
 
Het KlokHUIS moet een mens- en milieuvriendelijk huis worden. Deze ambitie sluit aan op de nadruk die Almere legt op duurzaamheid. Ongeveer 1 jaar geleden werden de Almere Principles geïntroduceerd: 7 richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzame toekomst van Almere. De Principles krijgen betekenis in konkrete aktiviteiten, zoals de aanleg van het Cascadepark. Het Cascadepark, waar het KlokHUIS wordt gebouwd, is een ‘etalage van duurzaamheid’, specifiek gericht op innovatieve en intelligente duurzaamheidinitiatieven. Het KlokHUIS is zo’n initiatief, en past dus uitstekend in het Cascadepark. 

Oproep aan alle (Almeerse) kinderen!

Hoewel de ontwerpwedstrijd voor álle kinderen is bedoeld, lijkt het wethouder Duivesteijn bijzonder als juist de Almeerse jeugd zich buigt over het ontwerp van het KlokHUIS. “Met oog op de achterliggende gedachte - laat kinderen zélf een huis ontwerpen, dat goed is voor mens en milieu - wil ik alle kinderen die in Almere wonen oproepen om deel te nemen aan het project. Zij krijgen de mogelijkheid om zélf de stad te maken; ik hoop dat ze die uitdaging aangaan!” 

Om deze oproep kracht bij te zetten, is vandaag een brief naar alle Almeerse basisscholen verzonden. 

 

Meer informatie over de ontwerpwedstrijd is de vinden op de website van Het Klokhuis: www.hetklokhuis.nl

 

voor creatievelingen van 12-18 jaar: 

brass, rap/lyrics, fashion, graffiti, making the band, theater/streetdance

 


15 januari 2009: gastlessen door provinciebestuurders

Gedeputeerde Anne Bliek  (foto) heeft vandaag de aftrap gegeven op het Zuyderzee College in Emmeloord voor een nieuwe serie gastlessen door provinciebestuurders. De gastlessen zijn bedoeld om leerlingen van middelbare scholen in Flevoland inzicht te geven in wat de provincie doet.  

Voor de gastlessen is een lespakket beschikbaar dat bestaat uit een docentenhandleiding en een leerlingenbrochure. Het is een interaktieve les. Leerlingen ervaren zelf hoe moeilijk het is om besluiten te nemen omdat altijd verschillende belangen moeten worden afgewogen. In de afgelopen 2 jaar hebben bestuurders van de provincie Flevoland  gastlessen gegeven op middelbare scholen in Flevoland. Scholen en bestuurders waren enthousiast en daarom is besloten om de komende 2 jaar een nieuwe serie gastlessen te geven. Voor het schooljaar 2008/2009 gaat het om 16 lessen met in totaal zo’n 470 leerlingen. De lessen worden begeleid door CMO Axion-Flevoland, Margo Zuidberg ( 0320 - 244259)


12 januari 2009: jongeren willen betere controle bij scholen

"Jongeren uit Almere vinden dat er bij de ingang van scholen strenger gecontroleerd moet worden"

Dat blijkt uit een poll op jongerenwebsite Almere4You na aanleiding van een bericht uit Amerika, dat een 6-jarige jongen een pistool heeft meegenomen naar school. 23% zegt dat controles niet nodig zijn, maar 77% zegt dat er controles moeten komen bij de ingang van scholen.

Almere4You is de jongerenwebsite voor Almere en omstreken. Met ruim 25.000 aktieve leden is het dé community van Almere. Op Almere4You hebben leden de mogelijkheid elkaar berichten te sturen, foto’s te plaatsen en te discussiëren.