gedichten-enzo   2011  &  BIEB

copyright tekst, foto's, filmpjes: greta verduin                             Archief 2010                  >  Stadsdichter                   Aldichter >            


woensdag 2 november 2011: literaire ontmoeting op oostvaarders

Eindig laagland organiseert een literaire ontmoeting met schrijver Ernest van der Kwast op het Oostvaarders College in Almere-Buiten

Op woensdag 2 november 2011 om 19.30 uur (vanaf 19.00 uur welkom) Entree kost 7.50 euro pp 

Ernest van der Kwast ontving in mei dit jaar de Dioraphte Jongerenliteratuur-Prijs voor zijn boek Mama Tandoori.

 


Het wordt dus echt een 'Schrijversblock' op 30 oktober 2011

het als Literair bedoelde Festival  in Almere - pas 100 kaarten verkocht....

Wie wil er nu een bekende Nederlandse schrijver aan zijn keukentafel?  

20 Nederlandse (top)schrijvers treden op bij 20 Almeerse gastgezinnen thuis. Schrijvers als Joost Zwagerman, Ronald Giphart, Conny Braam, Tomass Ross,  Nicolette Smabers , Loes Hollander én Stephan Sanders (wel toepasselijk op hem, dit 'schrijvers-block' ;-) komen naar Almere. De lokaties liggen rondom het Weerwater bij het Almeerse Stadshart, de Filmwijk en de Fantasie. De meeste woningen staan in de Architektuurgids Almere en zijn uniek te noemen: ontmoeting tussen literatuur en architektuur.

De schrijvers komen graag naar Almere voor evenement. Aan de spreekwoordelijke 'keukentafel'  kunnen bezoekers naar het werk van betreffende schrijver luisteren. Bezoekers kunnen deze middag op de fiets of per voet naar 3 van hun favoriete schrijvers. Die dragen voor uit eigen werk gaan ook in gesprek. Koffie/thee aanwezig.  

 

Er is ruimte voor 400 bezoekers op dit festival (maar er zijn pas 100 kaartjes verkocht). Het vindt plaats op zondag 30 oktober tussen 13.15 uur en 17.00 uur en bezoekers kunnen maximaal 3 schrijvers bezoeken in 3 bijeenkomsten. Per bezoek schuiven 20 gasten aan tafel. 

Aan de hand van een routekaart (bij het toegangskaartje) kan het publiek hun favoriete schrijver vinden en hun eigen route bepalen. Als het maximale aantal van 20 is bereikt hangt er een bordje VOL aan de vlag. Het publiek kan dan een andere schrijver in de buurt kiezen. Het is niet mogelijk om vooraf te reserveren. 

 

SchrijversBlock is geïnspireerd n.a.v. een bezoek aan het succesvolle literatuurprojekt “Verhaal halen” (een initiatief van St.Dichters aan Huis in Den Haag. Conny Brak, projektleider cultuur, vertaalde dit Haagse concept naar de Almeerse situatie. Marcel Kolder ontwikkelde naam en logo. 

Georganiseerd door deNieuweBieb en Casla - meer info > www.schrijversblock.nl  of >  www.denieuwebibliotheek.nl  waar je kaarten kunt bestellen 

 


van 10 t/m 30 oktober 2011: kunst 10 daagse in bieb bergen

10 dagen lang genieten van kunst op allerlei plekken in Bergen, dus ook in de Bieb aan de Dreef no.1 in kunstenaarsdorp Bergen!  

De link met de Bieb is: boeken en papier, en natuurlijk hoort daarbij kunst, kennis en info. 

Ingrid Slilakus is papierarchitekt en maakt nauwkeurig vormgegeven kunstwerken uit een enkel vel papier. Door secuur snijden en vouwen ontstaan 3-dimensionale werken. Haar ontwerpen worden laag voor laag opgebouwd. Kenmerkend voor Siliakus’ werk is de complexiteit en gedetailleerdheid. Haar werken zijn architektonisch zowel figuratief als abstract. Geheel terecht wordt haar werk internationaal erkend.

Els ter Horst maakt kunstenaarsboeken, unieke boekobjekten, ‘boeken op maat’. Een geheel van beeld, soms tekst, drukwerk en bindwerk, unica en in kleine oplage. Werk van Els ter Horst is aangekocht door particulieren en collectioneurs, zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Victoria & Albert Museum Londen, Tate Gallery Londen, Galerie Estampa Madrid, ABN AMRO kollektie Amsterdam, Museum Meermanno Den Haag en Topografische Atlas Amsterdam.

De kunstwerken zijn te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Ook zijn 8 basisscholen bezig geweest met kunst olv 8 beeldende kunstenaars en zij exposeren in de bibliotheek hun bijdrage aan het projekt Kijken & Zien

Bibliotheek Bergen, Dreef 1, 1861 TX Bergen / tel.: 072-5894360 / www.obbergen.nl

 


maandag 17 oktober 2011: ontmoet renate dorrestein in de Roestbak

Op maandag 17 oktober 2011 is er een ontmoeting met schrijfster Renate Dorrestein in theater Corrosia/de Roestbak, georganiseerd door literair genootschap 'eindig laagland'. Er kan kennis gemaakt worden en in discussie gegaan met de schrijfster van het nieuwste boek 'De stiefmoeder' dat op 7 oktober jl. is verschenen. (vanaf 20.00 uur, welkom vanaf 19.30 uur)
 
'De stiefmoeder'
is een oud thema denk aan de sprookjes van Assepoester en Sneeuwwitje. Het thema is nog steeds aktueel.

Renate Dorrestein laat weten dat ze na 24 boeken dacht dat ze het gezin als broeinest wel ontmaskerd had. Totdat zij bedacht dat zijzelf al  20 jaar ‘stiefmoeder light’ was ('light’ omdat ze niet samenwoont met haar partner en diens volwassen dochter). En zij ontdekte dat er iets wringt in de driehoek van vader, zijn geliefde (de stiefmoeder) en de dochter. Kan een liefdesband net zo sterk zijn als een bloedband tussen ouder en kind?. Ze benadert haar onderwerp met een gezonde dosis scepsis: 'als stiefmoeder kun je je maar het beste opstellen als een antropoloog die te gast is bij een vreemde stam....."

Bij een van haar vorige boeken Het perpetuum mobile van de liefde, verschenen in 1990 en  opgedragen aan haar ouders, putte ze ook uit haar persoonlijk leven. Dat boek is een autobiografisch relaas over 2 zussen die allebei schrijfster willen worden, totdat de jongste een eind aan haar leven maakt.  Het werk van  Renate Dorrestein werd genomineerd en bekroond met verschillende literaire prijzen, o.a. de Annie Romein Prijs voor haar hele oeuvre. In 1997 schreef ze het Boekenweek- geschenk Want dit is mijn lichaam.  Haar boeken zijn in 15 talen vertaald.  

Het begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur welkom; toegang € 7.50  kaarten aan de zaal (maar ook bij boekhandels Plantage, B & M in Haven en Selexyz in Stad)

reserveren@corrosia.nl   eindiglaagland@hotmail.com  www.eindiglaagland.nl

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Uitgeverij Podium organiseert een verhalenwedstrijd rondom 'de stiefmoeder'
kijk ook > 
www.stiefmoeders.nl    www.stiefmoederforum.nl     www.stichtingstiefmoeders.nl


 

9 oktober 2011: schrijverspodium weer van start > 'bij hans thuis' <

van 14.00-17.00 uur

Schrijver Hans Koekoek, ook bekend als 'de Gelukkige Vlinder' wil iedereen laten weten dat het SchrijversPodium weer gaat beginnen! Hij schrijft: 'Na veel telefoontjes en mails waarom het schrijverspodium zo lang uitbleef, hier een bericht dat velen zal bevredigen, hoop ik! Pak uw agenda! Zondag 9 oktober 2011 beginnen we weer en dat doen we deze 1e keer bij mij thuis!

Onnodig te zeggen dat je van harte welkom bent!

Adres  Borneolaan 35 - Hilversum (vlak bij café de Bock en het Mediapark) Parkeren kan in de straat.

 Waar gaat het nu om? Velen kennen de procedure: wie graag zijn verhaal of gedicht voorleest kan terecht. 

Je  kunt luisteren en ook zelf je inbreng doen. Toon je als luisteraar, dichter, schrijver....fantast, als musicus en als prettig mens.

 Daarnaast hoeft je bijdrage niet persé op literaire leest geschoeid zijn. Heb je een act, je speelt ( ik noem maar wat) op een zak-klavecimbel of je kunt kunstfluiten op je tenen (het mag natuurlijk ook serieuzer zijn) toon het! In deze economisch slechte tijd is plezier, humor en entertainment een verzachtend medicijn. 

 

 

Dus schroom niet, kom, ook als je alleen maar wil luisteren!

(als er geen luisteraars bestonden, was ook de microfoon niet uitgevonden ;- ))

Zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur    > bij Hans thuis <  Borneolaan 35 - H'sum 

 


9 september 2011: Verssss vd poëtische persss....


Check, enjoy and spread the word! Dichter bij het nieuws! (deze keer met saxofoonbegeleiding.)
http://www.poetrypusher.com/ site/tvradio/dichter-bij-het- nieuws-9

Voor de oplettende tv-kijker was ik vorige week donderdag huisdichter van TVlab op Ned3. (onder begeleiding van viool)
http://www.poetrypusher.com/ site/poetry/poetrypusher-tvlab

Voor de scherpe radioluisteraars ben ik vrijdag 16/9 weer bij Giel Beelen in de Freaknacht met mn nieuwe nummer 'Ga met me mee' (Poetry on Techno)
http://soundcloud.com/ poetrypusher/qbical-ft- poetrypusher


Have fun en bedankt voor het checken...

Tot vlot

Justin Samgar
(foto aangeleverd)

 


11 augustus 2011: Verssss vd poëtische persss....


Een nieuwe Dichter bij het nieuws (BNN) Deze keer: Anders dan Anders. Ju
stin Samgar says: check, enjoy & spread en thnx 4 alle liefde :) klik >  HIER 


PS Hou je ook van de PoetryPusher? (op FaceBook) > HIER


Zomer-openingstijden van de biebs in almere.....

Bibliotheek Stad op zondag dicht, Buiten en Haven minder open 

In de zomerperiode zijn er gewijzigde openingstijden: deNieuweBieb in stad is tijdens de vakantie op zondag gesloten en de Biebs in Haven en Buiten zijn minder open. 

deNieuweBieb Stad Van 24 juli tot en met 4 september: gesloten op zondag

Bibliotheek Buiten Van 1 augustus tot en met 27 augustus gelden de volgende openingstijden voor bibliotheek Buiten: 

Ma. 13.00 - 17.30 uur - Di. 13.00 - 17.30 uur - Woe. gesloten - Do.13.00 - 17.30 uur - Vrij.13.00 - 20.00 uur - Zat.gesloten.

Bibliotheek Haven Van 1 augustus tot en met 27 augustus gelden de volgende openingstijden voor bibliotheek Haven:

Ma. 12.00 - 17.00 uur - Di. gesloten - Woe. 12.00 - 17.00 uur - Do. gesloten - Vrij.10.00 - 14.00 uur - Zat.en Zon. gesloten

Verdere info >  www.denieuwebibliotheek.nl 

 


17 juli 2011: john(ny) kraaijkamp (de oude Kraai) overleden

 John(ny) Kraaijkamp sr. is zondagmiddag 17 juli 2011 temidden van zijn kinderen op 86-jarige leeftijd overleden in het Rosa Spier Huis in Laren.

Jarenlang vormde hij het gouden duo 'Johnny & Rijk' (de Gooijer) klik> HIER

en nóg zo'n heel oud en aandoenlijk > filmpje  uit 1975 nav 'Zwaarmoedige Verhalen'  van de schrijver Heere Heeresma (scroll naar 26 juni 2011)

(gemaakt door filmregisseur Nouchka van Brakel)

en > HIER voor een gedicht van Rim, gelezen door John Kraaijkamp jr. (tijdens haar (en Ivo Winnubst) boekpresentatie in 2010)

-----------------------------------------------------------------------------------------

John ligt opgebaard in het Nieuwe de La Mar Theater, waar het publiek afscheid kan nemen (symbolisch want kist is gesloten) De crematie gebeurt in familiekring.

PS 

--  de John Kraaijkamp-foyer --

Joop van den Ende maakte tijdens de plechtigheid bekend dat er in het de la Mar-Theater een bronzen kop (beeld) komt te staan van John Kraaijkamp sr. en tevens dat de foyer van het de la Mar voortaan zijn naam gaat dragen!

 


vrijdagmiddag 15 juli 2011: boekpresentatie  'zomerdruk'  van jet van vuuren

De presentatie van deze literaire thriller door de schrijfster-zelf Jet van Vuuren, die ook bibliothecaris is en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde eerder bij Artemis & Co. en Art Unlimited. Van Vuuren is geboeid door vrouwenverhalen en alles in haar schrijverij draait dan ook om vrouwen met een bepaalde achtergrond. Een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar.

 vrijdag 15 juli om 16:00 uur bij Selexyz boekhandel in de Citadel, Corridor 6 in het nieuwe Stadshart Almere

 


26 juni 2011: schrijver heere heeresma overleden

Heere Heeresma (1932) is overleden op 79-jarige leeftijd in het Rosa Spierhuis in Laren. 

KlikHIER voor alle info over de schrijver, die talloze literaire werken heeft geschreven. Een wonderlijke man....die als persoon wat 'wereldvreemd'  overkwam (maar terdege wist wat er speelde,  wat hij deed en waar hij mee bezig was ;- ) Maar ook...met een bijzonder aparte kijk op de wereld en de samenleving....en dat is duidelijk terug te vinden in zijn boeken. Hij voelde zich altijd de 'Pater Familias'  sinds zijn vader, een dominee van het zuiverste water, was overleden.

 In 1969 schreef hij samen met zijn jongste broer Faber Heeresma (1939) de thriller 'teneinde in Dublin' . Faber was behalve kunstschilder ook schrijver van spannende verhalen. Maar helaas kwam hij in datzelfde jaar 1969 om het leven op zijn geliefde Ibiza (waar hij ook woonde) na een motorongeluk. Hun 'middelste'  broer Marc (1992) was ook schrijver (overl. 1991)

 


Zaterdagmiddag 25 juni 2011: john van den heuvel in denieuwebieb

Op zaterdagmiddag 25 juni 2011 is misdaadverslaggever John van den Heuvel te gast in DeNieuweZaal van DeNieuweBieb in Almere-Stad. 

Om 14.00 uur vertelt hij over zijn laatste bevindingen rondom de raadsels van de moord op Stephany Flores en de verdwijning van Natalee Holloway. John van den Heuvels verhaal over de rol van Joran van der Sloot, die momenteel weer volop in de belangstelling staat, is een must voor iedereen die geïntrigeerd is door deze mysteries. (foto aangeleverd)

 

Kaarten voor deze middag kosten € 3,- voor bibliotheekleden en € 4,50 voor niet-leden 

online te bestellen via www.denieuwebibliotheek.nl of te koop bij de klantenservice.

 


 

zondag 5 juni 2011: rim sartori schittert 15 sec. in lichtkunstwerk holland festival

De naam van  Aldichter Rim Sartori zal op zondag 5 juni 2011 te zien zijn in een lichtkunst-projekt van de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari.

Haar naam zal 15 seconden schitteren in ledlampjes om precies 12.36 uur en 20 sec. in het Stedelijk Museum, A'dam.

klik >  John Baldessari


PoetryPusher Justin Samgar > HIER


26 mei 2011: exklusieve preview sunsation in dronten

Donderdag 26 mei - het begint om 21.00 uur - entree gratis   

Op donderdag 26 mei 2011 organiseert Festival Sunsation een exklusieve preview avond van de 30e editie van het festival. 

 

Op deze avond kun je genieten van voordrachten van dichters Krijn Peter Hesselink, Ruben van Gogh en Thom Ummels

 

Laatstgenoemde zal in zijn rol als voorzitter van de organiserende stichting Zonnewende tevens het welkomstwoord en een korte terugblik op de afgelopen 30 jaar verzorgen. 

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rick Treffers en Tangarine

 

De avond vindt plaats in de theaterzaal van XL De Ateliers, De Amstel 58 in Dronten

Het begint om 21.00 uur en de entree gratis. 

 

Reserveren voor deze avond wordt, ivm zaalgrootte, aangeraden, dit kan via www.xldeateliers.nl/ reserveren.ph  (lezingen)
Meer info ver poëziefestival Sunsation >
www.festivalsunsation.nl


21 mei 2011: lezing schrijver jaap scholten in denieuwebieb

 

- 14.00 uur:  Lezing over zijn leven en liefde in Hongarije -

Schrijver Jaap Scholten (van romans als 'Tachtig'  en 'De wet van Spengler') komt deze middag vertellen over zijn liefde voor Hongarije. > in de NieuweZaal van de NieuweBieb

Toegang gratis maar graag even aanmelden bij de klantenservice!                                  

Toen Jaap Scholten 1 jaar na de val van de muur, in Boedapest kwam, werd hij verliefd op een vrouw, een stad en het land. Laag in de straten hing een doordringende bruinkooldamp, de brede boulevards waren gevuld met Trabantjes en de 19e-eeuwse gevels zaten vol kogelgaten. In 2003 gingen Jaap Scholten en zijn vrouw terug en vestigden zich in Boedapest. Ook maakte hij vele reizen in Hongarije en Roemenie en andere, vooral voormalige Oostbloklanden in Midden Europa. 

In het najaar van 2010 presenteerde hij de 6-delige documentaireserie van de VPRO “Oostwaarts” .  Hierin reist hij door Midden- en Oost-Europese landen en laat hij zien hoe vrijwel ieder mens, groep en klasse zich naar de val van de Berlijnse muur moest her-definiëren. 

 

 

Op dit moment is Hongarije - voor het eerst sinds de toetreding in 2004 tot de Europese Unie-  voorzitter.

 


7 mei 2011: dichter bij het nieuws - geweld (ad) ige hittegolf

Vers van de poëtische pers van Justin Samgar  > klik HIER
LogosLogica.com


4 mei 2011: herdenken....ook door Rim sartori en aldichter

 klik > HIER


 

 13 april 2011: lezing 'de amish en hun wereld' in denieuwebieb

 

Op woensdagavond 13 april organiseert de nieuwe Bieb in Almere-Stad een lezing van prof. dr. P. Visser over de interessante geschiedenis van de Amish. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in de nieuwe zaal. De entree voor deze avond is € 2,50 (leden) en € 5,- voor niet-leden. 

 

Prof. dr. P. Visser is in het dagelijks leven verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als Hoogleraar Geschiedenis van het Doperdom en aanverwante stromingen. Hij geldt als specialist op het gebied van de Amish in Nederland. Diverse malen reisde hij naar Amerika om de geloofsgemeenschap te bestuderen. Tijdens deze lezing zal hij ingaan op het dagelijks leven van de Amish, de gebruiken maar ook de verhouding met de ‘gewone’ maatschappij. Verder gaat hij in op het verleden van deze bijzondere geloofsgemeenschap en zal hij een blik werpen op de toekomst. 

Deze lezing wordt georganiseerd door Toen in Flevoland

 

cartoons: greta verduin


12 april 2011: Agmon van der Veen presenteert zijn boek in Corrosia

Het begint om 17.00 uur in Corrosia in Almere-Haven. 

 

Ans van Berkum (direkteur CASLa) verricht de opening 

en spreekt Agmon van der Veen toe.

 

 

 

< Concertpianiste Mirjam Tsoekernik (vrouw van  Agmon) laat toepasselijke muziek horen.

 

 

NB

Vandaag had Leo Schouwenaar (van Omroep Flevoland) een aardig interview met Agmon van der Veen.

Terug te luisteren als je dat hebt gemist op > Leo's Blog

Op 20/3 jl presenteerde Agmon ook al zijn boek in DeNieuweBieb (scroll naar die datum)

 


17 april 2011: hans koekoek met zijn autobiografische boek 'graswandelen'

 

Zijn boek GRASWANDELEN  wordt zondag 17 april 2011 gepresenteerd in café DE BOCK in Hilversum 

om 15.00 uur - iedereen van harte welkom!!

Dit boek geeft het komische relaas van een oudere vader weer. Het ruime verschil in leeftijd tussen hem en zijn zoon blijkt voor hun relatie niet storend. Integendeel! Het is zelfs bindend en biedt speelse, avontuurlijke
perspectieven. Beiden profiteren van het ruimere zicht dat het leeftijdsverschil biedt. De zoon leert allengs de toenmalige wereld van zijn vader kennen, de vader beleeft van zeer nabij de hem onbekende wereld van een opgroeiend kind in de huidige tijd. 

Het eerste deel vangt aan bij de geboorte van de zoon. De vader is dan zesenvijftig jaar. De contrasten en overeenkomsten in hun beider jeugdbeleving worden gaandeweg manifest. Als ze een zwemparadijs bezoeken, denkt de vader aan de tijd dat schoolzwemmen nog een onbekend begrip was. De zoon op zijn beurt raakt gefascineerd door die prehistorische tijd waarin zijn vader opgroeide. Een tijd waarin je gewoon op straat en op de stoep kon spelen, omdat niemand een auto bezat. Openbaar vervoer was de enige mogelijkheid om je te verplaatsen. Radio was, wat nu de lcd-tv en internet zijn. De vader heeft oog voor de mogelijkheden die de huidige tijd de zoon biedt. Een goede opleiding genieten heeft minder dan ooit met het kapitaal van de ouders te maken, maar meer met wat een kind aan potentie in huis heeft. De huidige communicatietechnieken maken onvoorstelbaar veel mogelijk. Hedendaagse jongeren speuren tot in de uithoeken van de wereld. Vroeger kwam je met de tram niet ver. Het eerste deel sluit af bij de tiende verjaardag van de zoon.

 

Het tweede deel geeft als supplement het verloop van het tiende tot het twintigste jaar weer. De zoon studeert en zet door zijn ‘digitale moedertaal’ onbedoeld de vader op bepaalde terreinen op achterstand. Een fenomeen van deze gecomputeriseerde tijd. Een op de huid geschreven humoristische kijk op twee levens die gescheiden en toch verrassend parallel lopen.

 


20 maart 2011:  agmon van der veen presenteert zijn biografie in denieuwebieb

Op 20 maart 2011 vindt er in deNieuweBieb een literair programma plaats met beeldende kunst en muziek in het kader van de Boekenweek met het thema “Curriculum Vitae”.Tijdens dit feestelijke programma zal beeldend kunstenaar Agmon van der Veen zijn biografie presenteren.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door vocaal ensemble Eigen Wijs met een piano -en zangconcert, onder leiding van
zijn vrouw Mirjam Tsoukernik, die ook concertpianiste is.

Na de presentatie signeert Agmon zijn boek is er koffie met gebak en gelegenheid met elkaar te praten.


De expositie van Agmon van der Veen is te zien vanaf 1 maart 2011 in de NieuweBieb in Almere-Stad.


aanvang programma 20 maart
12.00-13.00 uur  
Zaal open 11.45 uur


Graag even laten weten vanwege het aantal beschikbare plaatsen of u hierbij aanwezig kunt zijn  >
036-5486040 /  0610273470

--------------------------------------------------------------------

voor alle NieuweBieb-info klik HIER


NB van 14.00-14.45 uur  en ook van 15.30-16.15 uur is ook Jan Mulder aanwezig; 

hij wordt geinterviewed door Connie Franssen nav zijn autobiografische boek 'Chez Stans'

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

óók op 20 maart 2011: Literaire middag in het kader van de Boekenweek 2011

Het motto is Curriculum Vitae – Geschreven portretten

De programmering staat helemaal in het teken van biografieën en waargebeurde verhalen. Met optredens van de schrijvers Naïma El Bezaz, Joris van Casteren en Ernest van der Kwast.
• Om 12.00 uur start programma met openingsexpo van de Almeerse kunstschilder Agmon van der Veen en presentatie van zijn biografie.
• Aldichters in het Nieuwscafé van 12.30 tot 15.00 uur 2etage. “Geschreven Portretten”
Jan Mulder treedt om 14.00 en om 15.30 uur op in De Nieuwe Zaal en wordt geïnterviewd door Connie Franssen.
• Zelf schrijven kan ook in de workshop biografie schrijven in het nieuwe lokaal van 13.00 – 16.00 uur - max. 25 deelnemers, voorraf aanmelden bij balie.
• Presentaties over hoe je een CV schrijft en solliciteert via 'social media’ in Hoogspanning
Signeersessies, meet&greet met Almeerse schrijvers in centrale hal, 1e etage.
• Levensliederen door smartlappenkoor Poldertranen op diverse lokaties in de bibliotheek.
 voor 14.00 uur of voor 15.30 uur. Kaarten zijn ook beschikbaar bij de klantenbalies van de nieuwe bibliotheek.
Alle aktiviteiten zijn gratis, behalve Jan Mulder (€ 5,00 entree)


25 maart t/m mei 2011: fOTO-GEDICHTEN EXPO ALDICHTER EN FOTOCLUB
 Expo  Aldichter en Fotoclub vanaf 25 maart t/m mei 2011 in gezondh.centrum De Boog  (Kruidenwijk) meer info tzt


zaterdag
23 APRIL 2011: dichter aan huis in dronten 
 van 14.00 tot 17.00 uur o.a met Aldichter en Flevolandse dichters.
MEI 2011:  M.Nijhoff centraal in de cyclus ' Dode Dichters Leven' - meer info tzt


zaterdag 18 juni 2011: SUNSATION IN SWIFTERBANT (nu óók 's middags!)
De 30ste editie van Sunsation,
uitgegroeid van een kleinschalige poëtische viering van de zonnewende met 10tallen bezoekers tot het grootste openluchtpoëzie-festival van Nederland. Het kloppende festivalhart is het Observatorium Robert Morris, een landschapskunstwerk gelegen tussen Lelystad en Swifterbant. Zo'n 1000 bezoekers luisteren van ' s ochtends 05.00 uur tot 09.00 uur naar poëzie, proza, muziek en entre-acts. 
Voor het eerst in het bestaan van Sunsation wordt dit jaar een middagprogramma aangeboden, van 13.00-18.00 uur met optredens op meerdere podia, een boekenmarkt, expositie, beeldende kunst en theatervoorstellingen o.a. van de Aldichters.

NOVEMBER 2011: Optreden van Aldichter in DeNieuweBieb tgv een Beurs/ Info-markt/ Expo rondom rouw en uitvaart.


Een mooi uniek cadeau kopen?
"WOORDKUNSTWOORD" plus een CD te bestellen bij 

 www.rimsartori.nl www.afterdaan.nl - www.aldichter.nl

 


9 maart 2011: eindig laagland ontvangt sjeng scheijen bij de paviljoens

Literair genootschap 'eindig laagland' ontvangt schrijver/kunsthistoricus Sjeng Scheijen om 20.00 uur bij museum De Paviljoens.  

Sjeng Scheijen promoveerde in 2009 op het proefschrift Sergej Diaghilev - een leven voor de kunst.  Diaghelev (1872-1929 speelde een belangrijke rol in het artistieke leven van het voorrevolutionaire Rusland. Hij was de oprichter van Les Ballets Russes, waarvan de beroemde danser Vaslav Nijinski, een tijdlang minnaar  van Diaghilev, deel uitmaakte. In de in 2010 verschenen roman van Arthur Japin, Vaslav, is Diaghilev een van de 3 'stemmen'. Mede door toedoen van Diaghelev is de Russische opera in het Westen populair geworden. Hij onderhield kontakten met avant-gardisten als Pablo Picasso en Igor Stravinsky. Sjeng Scheijen, specialist op het gebied van de Russische kunst van de 19e en vroeg 20ste eeuw, verzorgde voor het Groninger Museum niet alleen de expo 'In Dienst van Diaghilev'  maar eerder ook al 'Ilja Repin, het geheim van Rusland'  en 'het Russische Landschap'.

Woensdag 9 maart 2011 - aanvang  20.00 uur, vanaf 19.30 uur welkom in museum De Paviljoens; kaarten verkrijgbaar bij div.boekhandels en aan de zaal. Toegang € 7,50 Organisatie www.eindiglaagland.nl


4 maart 2011: boekpresentatie en lezing 'gebroken ogen' (in Lelystad)

Vrijdag 4 maart geeft Magdalena Charlot ism Plusbibliotheek Flevoland en FlevoMeer Bibliotheek/Lelystad een lezing nav het verschijnen van haar boek ‘Gebroken ogen’; het waargebeurde verhaal over nalatigheid en tekortschietende medische protocollen die de dood van haar zoon tot gevolg hadden. 


Sprekers zijn: Sebastiaan Koning, onderzoeker bij de cliëntenraad Arkin in Amsterdam, Joop Berends, ervaringsdeskundige en lid van de cliëntenraad in Groningen en Magdalena Charlot, moeder van Remco, hoofdpersoon uit het boek. 

Lokatie: FlevoMeer Bibliotheek, de Promesse 4 in Lelystad. 

Tijd: 15.00 uur – 16.15 uur - Inloop vanaf 14.30 uur - De toegang is gratis


 

 

 

23 februari 2011: lezing jona lendering 'alexander de grote'

 

bij Museum De Paviljoens in Almere-Stad 

Woensdag 23 februari 2011 houdt Jona Lendering een Lezing over ' Alexander de Grote' om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

 

 

 

Macedonie, Alexander de Grote, 336-323 vChr. goud ø18 mm

Museum De Paviljoens aan de Odeonstraat 3-5 in Almere - Toegang € 7,50 - Vrienden van De Paviljoens € 2,50 -  Kaarten 's avonds aan de zaal.
georganiseerd door 'Vrienden van De Paviljoens'  (o.a. 'eindig laagland')
 

 

27 januari 2011: gedichtendag - met als thema 'nacht' 

 

 

 


 

 

 

Café Chantant Almere

-i.s.m. LiRaKabAl

 

 

 

zondag 20 februari 2011 in Haddock om 14.00 uur (toegang gratis)

Met een optreden van Close2six,  een a-capella vocal group. De nummers die zij ten gehore brengen zijn zes-stemmig gearrangeerd door o.a. componist Jetse Bremer. Hun repetoire is divers, van up-tempo hits tot aan gevoelige ballads, veelal bekend bij het grote publiek.
Close2six wordt gevormd door: Madelon de Wit, Peter van Muijen, Monique Vork, Rina Dol, Petra van Dijk en Eric van der Linden.
meer
info: fam.scharn@kpnmail.nl  of Colette 06-20892799

bij Haddock Watersport, Archerpad 8-10 (achter 't Oor) in Almere-Haven 

Café Chantant Almere en LirRaKabAl worden facilitair ondersteund door Haddock Watersport 

 


19 januari 2011: de gelukkige vlinder laat van zich horen

Enige tijd geleden kreeg Hans Koekoek, schrijver en uitgever van zijn eigen boeken, een recensie over één van zijn boeken toegestuurd. Dat kwam uit de hoek van de Humanisten, de Vrijdenkers. Ze schreven over zijn bundel 'Ongelovige Verhalen'. 

-  'Ongelovige Verhalen'

 een recensie van Jan Bontje, columnist en redakteur van de Vrijdenker

Ongelofelijk, hoe verzin je het! Dat was de eerste en blijvende indruk bij het lezen van deze verhalen van de schrijver Hans Louis Koekoek. Met gevoel voor humor en het gelukkige vermogen om zaken te relativeren verhaalt Koekoek over de “kleine god”, “De evangelische prime time quiz”, “De laatste gelovige”, “De oude dominee”, “Een voorbeeldig christen”, “Het helse paradijs” en nog enkele ongelovige verhalen.  

Wie de bijbel  “Een polis van een verzekeringsmaatschappij die uitkeert na het aardse leven” noemt en een ander verhaal eindigt met de kiemen voor de Heilige Oorlogen werden gelegd, heeft mijn lezershart gewonnen. De schrijver is filmer van beroep, wat in zijn verhaalstijl goed te merken is.

Het einde van het eerste verhaal: “Augusto de Schijnheilige” over een kloosterling die sterft en dan ontdekt dat er geen Maria en geen god zijn (of ontdekte hij dat er geen god en geen Maria zijn, en sterft hij daardoor?) deed mij bij het schrijven van deze bespreking denken aan het gebed van de Onwetende uit 1861 van Multatuli dat eindigt met “De vader zwygt… O, God er is geen god.” : Het onmiskenbaar loslaten van alle christelijke dogmatiek. Niet voor niets beginnen christelijke bladen niet eens aan een bespreking, liet de schrijver weten.

 

 

Koekoek die als schrijver in 1965 debuteerde, zoals hij in een opsomming van zijn gepubliceerde werken liet weten, lijkt me, hoewel ik twijfel, niet zo zeer een atheïst, als wel een Voltaireaanse twijfelaar. In die hoedanigheid verricht hij nuttig en plezierig veldwerk, want alle wijsheid en weten begint met twijfel. 

januari 2011 - recensie van Jan Bontje (R'dam 1947) columnist en redakteur van de Vrijdenker.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hans Louis Koekoek: Ongelovige Verhalen  uitgeverij De Gelukkige Vlinder Hilversum 2009   www.hanskoekoek.nl

 


copyright tekst, foto's, filmpjes: greta verduin (tenzij anders aangegeven)