iCT-enzo  2011

copyright tekst, foto's, filmpjes: greta verduin                                             Archief 2010                                                                                                                                                     


 

  

 

     Diggy Dex met 'Waar de zon ons brengt'    klik > HIER

 


 

13-12-2011: er komt centraal bedieningsgebouw in lelystad-haven

 

 

Ter illustratie een artist-impression van het nog te bouwen centrale bedieningsgebouw.

 

In het kader van het door gedeputeerde Jaap Lodders  (foto) 

gepresenteerde PMIT 2012-2016

 

= Provinciaal Meerjarenprogramma Infrakstruktuur & Transport

 

 

Ook wordt het ontwerp voor het gebouw gepresenteerd door Chris De Wijer, 

architect directeur DP6 Architectuurstudio uit Delft

Bovendien óók een presentatie van de aanleg van en Glasvezelnetwerk door Ger Bakker, directeur Unet (foto), leverancier van glasvezel 

 

 

(h

(Bakker reikt ook een cheque uit aan het Colombinehuis in Biddinghuizen, vakantiehuis voor ernstig zieke kinderen)   

 

 

 


9 november 2011: 'opening' ...ha ha ha!... van  'digitaal  loketin een fysieke ruimte.....!


om 15.00 uur gaat het open (in de Burgerzaal) en om 16.00 uur weer dicht.....

Het Digitaal Loket van de gemeente Almere is vernieuwd. Er zijn nieuwe funkties bijgekomen en de gebruikersvriendelijkheid schijnt sterk te zijn toegenomen. (Kunst-enzo hoopt: de veiligheid met inloggen óók ;-)) 

Het nieuwe Digitaal Loket wordt gelanceerd op woensdag 9 november 2011 in aanwezigheid van 'een speciale gast'....

                                                                   Te gek voor woorden dat dit niet via internet en de social media gaat!  

 


29 november 2011: 'kennis is markt'....social media bij youmeet in utrecht

Marketing is nog nooit zo goedkoop geweest. Tenminste, als je social media als Twitter, Facebook en LinkedIn effektief weet in te zetten. Maar hoe doe je dat? En wie kan je daarbij helpen? Tijdens de ‘Kennis is Markt’-bijeenkomst ontmoeten MKB-ondernemers uit de regio Utrecht die aan de slag willen met social media, Utrechtse social media experts die effectieve campagnes bedenken. Er wordt kennis en ervaring uitgewisseld en er is gelegenheid tot netwerken.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 29 november 2011 van 16:00 - 19:00 uur bij Youmeet Utrecht

Op deze 'Kennis is Markt'-bijeenkomst vertellen oa de volgende ondernemers over hun ervaring met en kennis van social media: 
- Jan Henk Bouman, eigenaar van Admium, een specialist in webdesign en online marketing met 2.333 Twittervolgers
- Norbert ter Mors, directeur van Rent Review en onlangs succesvol gestart met de inzet van social media. De eerste resultaten deelt hij tijdens deze middag.
- Vincent Jobse, creatief ondernemer en oprichter van Vindcreatieven.nl, platform van creatieve profs met zo’n 3.700+ Twittervolgers.

Doel
Het bijeen brengen van MKB-bedrijven die aan de slag willen met social media en social media experts, zodat kennis en ervaring kunnen worden uitgewisseld en er nieuwe kontakten ontstaan.

Aanmelden > HIER
Deelname aan de bijeenkomst kost € 22,50 (inkl.netwerkborrel) Aan de bijeenkomst kunnen maximaal 40 deelnemers meedoen. 

Lokatie - Youmeet

Youmeet bevindt zich in Creative Valley, centraal gelegen in Papendorp, Utrecht. Orteliuslaan 11 (naast nummer 850) in Utrecht.
(Door de nieuwe lokatie wordt het adres door de meeste navigatiesystemen nog niet herkend. Klik > routebeschrijving  voor routebeschrijving, parkeren en OV.
'Kennis is Markt' is een initiatief van Creative Cities Amsterdam Area (CCAA), Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI) en Vindcreatieven.nl

 


19 oktober 2011: Nieuwe site DuurzaamAlmere.nl online

Vandaag is er een speciale website de lucht ingegaan, een soort 'duurzaamheidsatlas en -gids'. De gemeente laat weten te willen dat 'deze site een digitale ontmoetingsplek wordt waar burgers, ondernemers, organisaties en gemeente elkaar ontmoeten, initiatieven nemen en samenwerken aan duurzaamheid'
www.duurzaamalmere.nl

De site is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Flevoland.

(en o ja, er is een Rotterdams (ja, helaas weer geen Almeers bedrijf ;-) ingeschakeld voor de hosting, de site bouwen, enz.)

 


12 oktober 2011:  xs4all organiseert workshops over veiligheid & social media

In november 2011 organiseert XS4ALL weer workshops! 

 

Na de succesvolle veiligheidstrainingen in 2009 gaan we nu een stap verder: veiligheid & privacy in kombinatie met social media. Hoe ga je veilig om met social media? En hoe waarborg je je privacy? Veel veiligheidsrisico's zijn te voorkomen. 

Ontdek het in onze training >  Veiligheid & Social Media

 


8 oktober 2011: er blijken nu al 50 gemeente-websites lek...

Websites van 50 gemeenten en gemeentelijke diensten blijken niet goed beveiligd. Op de sites kunnen doodeenvoudig interne documenten worden bekeken en bestanden worden aangepast of gewist, melden de weblogs Geenstijl en Webwereld zaterdag. De websites zijn bovendien kwetsbaar voor het hacken van DigiD-sessies. Hackers kunnen de sessie klonen en daardoor bij gegevens komen van mensen die zijn ingelogd met DigiD. Ook blijken de veiligheidscertificaten van de websites makkelijk te achterhalen, net als veel persoonsgegevens van medewerkers van gemeente en politie.

De weblogs hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op de hoogte gesteld. De instantie heeft daarop de betrokken burgemeesters ingelicht. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en de providers zijn op de hoogte. De sites gaan offline tot de lekken zijn gedicht.

Eerder deze week onthulde Webwereld in het kader van 'Lektober al lekken bij 7 andere gemeenten. Die zijn inmiddels gedicht (....?). Deze maand presenteert Webwereld iedere werkdag een lek, om hiermee de aandacht te vestigen op de slechte staat van de beveiliging van privacygevoelige informatie.

 

scroll naar beneden naar 5 oktober 2011

 


 

19 oktober 2011: 'kennis is markt' voor social media creatieven

Oproep aan creatieven: heb je ervaring met Facebook, Twitter of LinkedIn? Ontmoet dan MKB-ers die dolgraag met je in kontakt komen! Kom naar Kennis is Markt op woensdag 19 oktober 2011 in Roest , Czaar Peterstraat 213 in Amsterdam routebeschrijving  Kosten 22.50 maar inkl. consumpties!

Naamsbekendheid, vindbaarheid, communicatie en klantenkontakt zijn belangrijke redenen voor het MKB om social media te omarmen. Maar, hoe zetten de ondernemende MKB-ers dan Twitter, Facebook en LinkedIn effektief in? Hier kan jij helpen!  Tijdens de 1e Kennis is Markt brengen we je in kontakt met MKB-ondernemers die in het komende jaar werk willen maken van marketing met social media. Heb je ervaring met social media marketing en communicatie? Of spannende ideeën op dat vlak? Meld je nu aan (
verplicht via e-mail of tel. 020 3372610   VindCreatieven.nl

Voor wie?
- Creatieve profs die direct contact willen met ondernemende MKB-ers;
- Ondernemende MKB-ers die in contact willen komen met creatieve experts.


 

5 oktober 2011: gemeente almere zegt: wegblijven hier!

 

Netwerkstoring bij de gemeente Almere vanmorgen. 

Daardoor is de dienstverlening bij Burgerzaken gedaald tot nul....

de gemeente roept nu zelfs op om vooral niet naar het Stadhuis te komen. 

Er wordt hard gewerkt om de storing te verhelpen. 

 

 

 

De gemeente adviseert: hou onze website in de gaten!

(zolang die in de lucht is...) of Twitter (daar is de gemeente ook aktief....als dat nu lukt ;-) 

want 

Op 6 oktober waren er 1700 computers 'uitgevallen' (en de ambtenaren ook...die moesten de straat op ;-)) 

 

Men hoopt maandag 10 oktober 2011 weer 'schoon' te kunnen werken...

 

 


 

27 september 2011: 'Almere dichtbij' meldt:

Ex-raadslid GL doet aangifte tegen nepaccount

Gedoe rondom voormalig Almeers GroenLinks raadslid Aziz Adahchour. Na een potje schelden van 'zijn' kant op Twitter, zegt hij nu dat het niet zijn account was en dat iemand anders een nepaccount heeft aangemaakt. Gisteren deed hij aangifte. Wat is hier allemaal aan de hand?

Binnenlands Bestuur (BB) plaatste vorige week dit artikel  op haar website. BB schreef dat Adahchour dubbel betaald kreeg voor werk wat hij niet deed. Hij was op papier werknemer van een Islmatische school. Hij zou in feite geen werk hebben gedaan, maar kreeg wel betaald. Dit naast zijn inkomen als raadslid. Hij zat in de raad van 1998 tot maart 2010.

Het artikel viel niet in goede aarde bij het ex-raadslid en hij maakte op Twitter wat opmerkingen. Hij, wat hij dus niet was,
had het onder andere over een "schofterig artikel". " Alsof ik niet 't volste recht had op dat dubbele salaris. De vieze racisten!"

Maar wacht, Adahchour
belde  met BB en gaf aan dat het het account helemaal niet van hem was, maar dat het een vals account betreft. Zijn echte twitteraccount is @ajdir2009  Wie er dan achter het fake account zit, is niet bekend.

Wordt vervolgd...


 

 

15 september 2011: Gemeente Almere heeft geen geld (over) voor hulp aan digibeten

 

Alle moeite ten spijt lukt het Stichting Computerwijk maar niet om fondsen te krijgen voor de financiering van haar laagdrempelige computercursussen.  Hoewel de cursussen een succes zijn in Almere  en er al zo'n 40 bewoners zijn getraind door hun medebuurtbewoners, is er geen budget beschikbaar voor de bewoners die niet of nauwelijks met de computer kunnen werken.

 

Coördinator Computerwijk Almere Henk Struik wordt er moedeloos van. De betrokken Almeerder heeft de taak op zich genomen om het concept van Computerwijk in Almere te introduceren. "

Als ik kijk wat er al gerealiseerd is met het beetje geld dat we ter beschikking hadden, vraag ik me echt af waarom de gemeente zo moeilijk doet",  zegt Struik. "Naast de rol van coördinator geef ik voorlopig de cursussen ook zelf als docent.  Inmiddels  hebben zich al 4 enthousiaste docent-vrijwilligers gemeld die graag hun steentje willen bijdragen", gaat Struik verder. "Het geeft ook een enorme voldoening om mensen die in eerste instantie geen PC durven aan te raken, af te leveren als enthousiaste PC gebruikers. Mede door de opgedane kennis van internet, e-mail en chatprogramma's gaat er ook voor hen een wereld open. Ondanks het feit dat de huidige maatschappij er van uit gaat dat iedereen een PC heeft en met internet weet om te gaan, blijkt dat niet de realiteit. Ook in Almere zijn er voldoende mensen die geen PC ervaring hebben en zelfs bang zijn om 'zo'n ding' aan te raken. Ook de gemeente Almere heeft digitale diensten hoog in het vaandel staan, maar een groot deel van haar bewoners kunnen niet met deze diensten omgaan.”

Als betrokken Almeerder heeft Struik toch wel wat moeite met de houding van de gemeente

 

"Het wordt me maar niet duidelijk waarom de gemeente, groot voorstander van de digitale wereld, dit concept niet wil omarmen. Een groep digibeten, ooit begonnen aan de hele serie van drie cursussen, is na afloop zo enthousiast geworden dat ze nu als separate computerclub verder gaan, geweldig toch? Ik werd zelfs een keer gebeld door een voormalig cursiste (50+) die me alsnog bedankte. Door de opgedane kennis had ze weer een baan weten te vinden!"  

Het zijn wat voorbeelden van de opgedane ervaringen met Computerwijk in Almere tot nu toe.

"We kunnen het nog uitzingen tot december, komt er dan geen oplossing moet Stichting Computerwijk de stad Almere de rug toekeren. Het zou de eerste keer zijn in de geschiedenis van Stichting Computerwijk, die ook actief is in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en IJsselstein.'

 

 


 

 

18 juli 2011: 10.000ste aansluiting op glasvezelnet wordt gevierd

 

De Gemeente Almere en KPN  gaan de recente aansluiting van de 10.000ste klant op het glasvezelnetwerk Almere samen vieren. 

Recent heeft KPN het 10.000e huishouden aangesloten op het glasvezelnetwerk Glashart Almere van Reggfiber. Burgemeester Jorritsma verwelkomde vandaag samen met Baptiest Coopmans, lid van de Raad van Bestuur van KPN, de Almeeerse heer Rodenhuis met zijn dochtertje Dominique van deze 10.000ste aansluiting. Voor de gemeente Almere is deze aansluiting een belangrijke mijlpaal in de uitbouw van dit supersnelle netwerk.

 

Op dit moment heeft 20% van de huizen in Almere een glasvezeldienst van KPN en het aantal inwoners met een glasvezelaansluiting zal ook in de toekomst verder stijgen door oa de ontsluiting van de wijken Noorderplassen en Overgooi. Het doel is om uiteindelijk alle Almeerse huishoudens van een glasvezelontsluiting te voorzien. Burgemeester Jorritsma hoopt dat de concurrentie op het glasvezelnetwerk daar mede voor zal zorgen: ' wij zijn zeer verheugd dat we als stad voorop lopen met de aanleg van het supersnelle glasvezelnetwerk. Almere is pas echt klaar voor de toekomst als ieder huishouden is aangesloten op het glasvezelnetwerk. We hebben de ambitie om samen met alle partijen, waaronder Reggefiber en KPN, het netwerk verder uit te rollen, vanwege de stimulerende werking op onze economie en maatschappij.' (aldus de burgemeester....)

 

Eind 2007 gaf burgemeester Jorritsma het startsein voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk in de stad Almere 

en sinds die tijd is er hard gewerkt aan de realisatie van het nieuwe netwerk. De gemeente Almere heeft innovatie hoog op de agenda staan en heeft de ambitie om hiermee voorop te lopen in Nederland. (....)

 

 

 

 

(foto uit 2007 aangeleverd)

 


 

11 juli 2011: gemeente almere snapt er weer 's niks van....

Almere heeft niet genoeg aan een eigen website, nee ze wilden ook een eigen 'portal' en lieten die ook nog eens zogenaamd 'onthullen' door een van de wethoudes, Ben Scholten in dit geval. Hij is er kennelijk blij mee want: 'behalve voor de gemeentelijke organisatie, staat de portal nu ook voor de hele stad', zegt-ie en vervolgt: ' ook op internet moeten we streven naar een gezamenlijke professionele uitstraling van de stad Almere. Vanuit het principe van excellent gastheerschap'.

Almere City Marketing en de VVV hebben deze site ontwikkeld...

(heeft de gemeente Almere niet zo'n team van 20 mensen in dienst op de ICT-afdeling? vraagt Kunst-enzo zich af ;-))  maar niet alleen dit want:  waarom houdt een gemeente zich hiermee bezig? Er zijn toch al zoveel bedrijven en bewoners specifiek hierin gespecialiseerd en dagelijks mee bezig? Dit valt voor mij onder 'broodroof'  door de gemeente Almere)

 

 
De nieuwe startpagina laat  volgens de gemeente meteen zien wie de stad wil aanspreken. De categorieën ‘Ik onderneem’, ‘Ik woon’, Ik studeer, et cetera, spreekt de bezoeker persoonlijk aan. Ondernemers, bewoners, studenten en toeristen worden via deze pagina naar de juiste info van de juiste instantie geleid. Dit zijn dan ook de belangrijkste doelgroepen van het citymarketingbeleid, zoals dat in het voorjaar door de gemeenteraad is vastgesteld. 

'Als je naar www.almere.nl gaat dan kom je niet alleen uit bij de gemeente maar ook bij de site van de VVV of bij de pagina ‘Ik studeer in Almere’. 

 

 

'Dit is de startpagina van de hele stad', vindt weth. Scholten.......maar ja, daar is hij dan ook wethouder voor om zó te denken ;-))


 

20 juni 2011: Almere fiber pilot eindelijk verkocht.....

 

Er is een eindelijk koper gevonden voor glasvezelnetwerk Almere Fiber Pilot. Het bedrijf Reggefiber heeft aangegeven het net van de gemeente te willen overnemen. Hoeveel het bedrijf daarvoor wil betalen, wil de gemeente niet bekend maken  ;-))

Wel is duidelijk dat het bedrag -overduidelijk- onder de beoogde 2,5 miljoen euro ligt....

 Het glasvezelnetwerk is al in 2004 gestart als proef (en mislukt: te weinig deelnemers, hoewel de installatie tot in de meterkast gratis was...) Toen de gemeente in december 2009 probeerde het netwerk te veilen (tegen slechts  8 ton  als minimale veilingopbrengst) deed toen geen van de aanwezige bedrijven een bod.

Deze 'Pilot' werd gestart in de eerste wijk Noorderplassen (Oost) en de Staatsliedenwijk. Omdat men daarna 'heel Almere' wilde 'verglazen' kostte deze Pilot alleen al zo'n slordige 4 miljoen euro. Eind 2004 werd begonnen met de werkzaamheden in  de wijk Noorderplassen-Oost (zie foto's)

 

 

 

7 januari 2010: en.....is de Almere Fiber Pilot nu verkocht...of niet???

(nergens iets te lezen op de gemeentelijke website, Kennisstad of waar dan ook...)

achtergrondinfo > ICT2009 (ga voor achtergrondinfo naar dd 29 december, 18 november en oktober 2009)

20-1-2010: de 'deadline' is overschreden maar.....er worden nog gesprekken gevoerd...met nog maar één partij....(Reggefiber)

----------------------------------------------

 

Start aanleg glasvezel voor héél Almere klik> HIER  en ga naar 14 december 2007

 


 20 juni 2011 schrijft antiAlmere2018 op TWITTER Hoe het wel ging staat hier: 29 december 2009 was de veiling Stadhuisplein 1  


 

26 mei 2011: officiele opening NCPlaza

Vanaf donderdag 26 mei is Almere Haven een projekt rijker. Dan wordt op Plein 24 in Almere-Haven de officiële opening gehouden van NCPlaza. Onder de vlag van Stichting NETCollectief start op dat adres een laagdrempelig initiatief waar ZZP’ers een (betaalbare) werkplek kunnen huren.

Vanaf 17:00 uur was de inloop, de openingshandeling om 17:30 uur

 

Een behoorlijke grote opkomst, van mensen van allerlei pluimage, nieuwsgierig om te kijken hoe NZPlaza er nu eigenlijk uitzag. De opening ging heel informeel, met een kort woordje van Melida en Henk, waarin zij nog eens wezen op de goede samenwerking met de gemeente en woningbouwvereniging de Alliantie (voor deze lokatie). Laatstgenoemde, Yvonne Geelhoed van de Alliantie, mocht dan ook de diverse bordjes onthullen van de huidige deelnemers in dit projekt (en wat extra bordjes met uitnodigingen naar nieuwe ZZP'ers om vooral ook mee te doen!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestuursleden Melinda Wolthuis en Henk Struik, zelf ook ZZP’ers, zijn dit projekt gestart om kleine zelfstandigen een betaalbare werkplek te bieden buitenshuis. 

 

 

Er is plaats voor 20 ZZP’ers, waarvan er al 10 in gebruik zijn.

Henk Struik: “Met de opbrengst kunnen we de vaste lasten betalen en een klein spaarpotje opbouwen. Dat laatste is voor onderhoud en eventuele uitbreiding van faciliteiten tbv de deelnemers. 

Doelstelling van het projekt is om ZZP’ers een betaalbare plek te bieden en om te kijken in hoeverre deelnemers een samen- werkingsverband kunnen en willen aangaan. Het zijn zelfstandigen, dus niets moet en alles mag. “

 

Donderdag 26 mei is de officiële opening. 

Dan zal NCPlaza haar deuren pas echt openen.  

 

 

 

Geďnteresseerden kunnen onder het genot van een drankje en hapje kennis nemen van de mogelijkheden en de huidige deelnemers ontmoeten.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het wordt op prijs gesteld wanneer u vooraf uw komst aankondigt. Dat kan via een mail naar info@ncplaza.nl of bellen naar Melinda Wolthuis (06  285 30 061)

 


 

24 mei 2011: Hotmail-lek misbruikt door cybercriminelen

Door een lek in de beveiliging van Hotmail hebben cybercriminelen toegang gekregen tot e-mails en kontaktgegevens van veel gebruikers. Microsoft laat weten dat het lek inmiddels is gedicht. Hoeveel Hotmail-gebruikers er precies getroffen zijn door de aanval is onbekend. Het lek werd enkele dagen geleden onder de aandacht gebracht door onderzoekers van Trend Micro. Zij kwamen er achter dat het voor hackers zeer eenvoudig was om toegang te krijgen tot vele Hotmail- accounts. De hackers stuurden simpelweg een e-mail naar de Hotmail-adressen met daarin een opdracht die ongemerkt werd uitgevoerd zodra men de mail opende. Dit zorgde ervoor dat de cybercriminelen direkt toegang kregen tot alle e-mail, kontakten konden kopiëren en de doorstuurfunktie konden gebruiken.

Wat de hackers precies met de privacygevoelige informatie willen, is volgens de onderzoekers van Trend Micro nog onduidelijk. Verwacht wordt dat er door de cybercriminelen gericht gejaagd werd op de inhoud van bepaalde Hotmail-accounts. Door Elmar Rekers / Digital Life

 


 

mei 2011: interessant ontwerp  van Atelier DNA voor  windenergie......

misschien iets voor het nieuwe Stadshart???

Het breekt de wind die altijd waait in het Stadshart....en bovendien: de windenergie wordt opgeslagen! Groot pluspunt is, dat het geheel doorzichtig blijft (beter dan met allerlei (afscherm)windschermen en andere noodgrepen, en dat je er tussendoor kunt lopen.....maakt het geheel ook nog eens spannender en exklusiever ;-))

klik>  HIER


 

30 april 2011: nerd-imago

Interessant berichtje in van zaterdag 30 april 2011

'Het tekort aan ICT'ers werd door de branchevereniging onlangs op 15.3000 mensen in 2015 berekend. Veel te laag ingeschat, oordeelt de zogeheten Taskforce e0Skills, die voor het Rijk eenberekening moest maken en het tekort ziet oplopen naar 27.000 tot 40.000 werknemers. De groep waarschuwt het Ministerie van Economische Zaken meer op te leiden en iets aan het 'nerd'-imago te doen. De instroom in ICT-opleidingen is te laag, daarnaast zijn hoogopgeleiden nodig die ICT in bedrijven kunnen toepassen. De overheid steunt nu nog vooral de onderkant van de markt.'  

carriere@telegraaf.nl


 

21 april 2011: de Best vindbare website van nederland=van Ymere

Ymere heeft de best vindbare website van alle woningcorporaties in Nederland. Dat blijkt uit de Woningcorporatie Web Monitor, een jaarlijks onderzoek van Between-us uit Breda naar de effektiviteit van websites van de 50 grootste woningcorporaties van Nederland. 'Door veel kwalitatieve content en sterke Google- resultaten heeft Ymere deze toppositie weten te bemachtigen', stellen de onderzoekers. 'Juist die vindbaarheid van websites is belangrijk', constateren zij: 'Het is in toenemende mate een randvoorwaarde voor suksesvolle marketing en de verkoop van woningen'. Zij verbazen zich erover dat bij veel andere corporaties de vindbaarheid
van de websites onderaan hun prioriteitenlijstje staat.....

 


 

  Novum meldt:   internetbankieren ING lek!!

(Novum) - Klanten van ING kunnen het slachtoffer worden van een beveiligingslek. Fraudeurs kunnen dankzij het lek de zogeheten TAN-codes omzeilen. Met die codes moet een legitieme gebruiker betaaltransacties normaliter autoriseren. Het lek is wereldkundig gemaakt door de website crimesite.nl ING bevestigt dat de fraude mogelijk is. De kern van het beveiligingsprobleem is dat klanten van ING met steeds dezelfde inloggegevens bij hun rekeningoverzicht kunnen. Fraudeurs kunnen zich in een e-mail voordoen als de bank om zo die inloggegevens afhandig te maken. Ook kan de computer van een gebruiker besmet zijn met een virus dat deze gegevens aftapt. Met de inloggegevens krijgen fraudeurs inzage in de bij- en afschrijvingen van een rekening. Zelf transacties verrichten kan in principe niet. Maar sommige internetbetaalsystemen werken op basis van automatische incasso. Die kan worden vrijgegeven doordat het systeem een proeftransactie doet, die de gebruiker moet bevestigen. Maar in het systeem van ING kan ook een fraudeur bij deze gegevens. Als een account bij een dergelijk betaalsysteem eenmaal aan de betaalrekening is gekoppeld, kunnen bedragen via het systeem van de rekening worden afgeschreven. De gebruiker kan dat alleen zien door zijn transactieoverzicht in de gaten te houden en te controleren op verdachte afschrijvingen. Internetbetaalsystemen waarmee deze vorm van fraude mogelijk is, zijn Paypal en Click and Buy. De ING laat in een reactie weten dat deze vorm van fraude inderdaad mogelijk is. De fraude zou echter slechts 'heel incidenteel' voorkomen. Een woordvoerder van de bank benadrukt dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor de geheimhouding van hun gegevens. "We houden de aanpak van cybercriminelen in de gaten. Het gebruiksgemak is echter ook belangrijk. Ons systeem voldoet aan de eisen van de toezichthouder, De Nederlandsche Bank." De internetbankiersystemen van andere Nederlandse banken zouden volgens crimesite.nl niet gevoelig zijn voor dit beveiligingslek, omdat daar ingelogd moet worden met veranderlijke codes. Die codes worden toegestuurd per sms of aangemaakt door een speciaal apparaatje waar de pinpas in gestoken moet worden. Crimesite.nl werd getipt over deze methode en kreeg ook lijsten te zien met inlognamen en wachtwoorden van gedupeerde ING-rekeninghouders. Dat zou betekenen dat het niet gaat om een theoretische fraudeermethode.  


© novum


 

2 februari 2011:  via Google-site naar de kunst in musea

Google blijft zich vernieuwen, nu met een nieuwe website  >  http://www.googleartproject.com  (mooi!)

 Kunst uit 17 van de belangrijkste musea van de wereld is te bekijken via internet, méér dan 1000 kunstwerken die te zien zijn in 285 zalen in het museum. Het blijft niet alleen bij kijken, je kunt er ook allerlei achtergrond-info vinden, je kunt inzoomen op de kunstwerken, enz. Met name het Van Gogh-museum en het Rijksmuseum (allebei A'dam) willen hun collecties aan de wereld tonen en zó kunst toegankelijker maken voor een breed publiek.


 

1 februari 2011: pageperson gaat van start!


 

tcopyright tekst, foto's, filmpjes: greta verduin  (tenzij anders aangegeven)