Kunst-enzo  2008

tekst en foto's: greta verduin (tenzij anders aangegeven)                                                   Het ontstaan van een Glas-in-lood Kunstwerk

                                                                                                                                                                                                        de Kunstgracht in Haven


 voor Marilyn bij Ymere in Almere > klik HIER
 

 
22-11-2008: kerst & carry bij CCC
 
 
 
Zaterdag 22 november 2008 werd deze bijzondere expo geopend door Ronald Venrooy, direkteur van het CCCorrosia. 
Deze Kerst & Carry duurt nog t/m 24 december a.s., dus er kan nog genoeg gekocht worden voor de feestdagen!
 
 
 
 
< klik op foto voor filmpje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Sommige bezoekers vinden deze expo lijken op een 'Salon' vol met kunst, anderen zien de historie terugkomen omdat dit in het verleden ook op deze manier 
werd uitgestald/geexposeerd, van muur tot muur, van vloer tot plafond. Mijzelf deed het meer denken aan een Kringloopwinkel (....) met kunst van allerlei aard. 
Waarschijnlijk vooral doordat je bij binnenkomst stuit op een allegaartje aan borden uit grootmoeders tijd. 
Bij nadere beschouwing blijkt er met (beetje oneerbiedig gezegd misschien): 'plakplaatjes' van figuren overheen en naast geplakt te zijn. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoe dan ook: het was druk, mensen liepen makkelijk binnen, zowel beneden als de trap op, en hopelijk wordt er veel verkocht want 
zoals Ronald Venrooy zei: OP=OP
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Behalve schilderijtjes, tassen van vilt, kratjes met inhoud, beeldjes, leren hondjes, kaarten, serviesgoed, zeep, enz. 
staan er ook uitnodigend bij de ingang stoelen en een tafeltje, fraai en degelijk gemaakt van winkelwagentjes.... ;- ))  
 
 
 
 
 
 
 
(Ronald Venrooy is de opvolger van Ruud Backx die 14-3-2008 afscheid naam (scroll naar die datum) maar die weer is teruggekeerd in 
het Almeerse circuit, nu bij de Bieb Almere). 
 
 
Deze Kerst & Carry duurt nog t/m 24 december 2008 CCCorrosia in Almere-Haven
 
 
 

 
20-11-2008: Kompaktes kommunehaus weer terug in burgerzaal stadhuis almere

Kompaktes Kommunehaus (uit 2001) weer terug in het Stadhuis Almere Kunstwerk teruggekeerd na bruikleen in Italië

Vanaf donderdag 20-11- 2008 staat Kompaktes Kommunehaus (2001) van Carsten Höller weer terug op zijn oude plek in de burgerzaal van het Stadhuis Almere. Begin dit jaar werd het kunstwerk verplaatst naar Italië waar het te zien was in de expo Peripheral vision and collective body bij het Museion in Bolzano. Kompaktes Kommunehaus (2001) maakt deel uit van De Collectie Almere. Het zeer moeilijk te verplaatsen kunstwerk wordt donderdag 20/11 mmv van assistenten van de kunstenaar en het museum weer ter plaatse in elkaar gezet. Curator Annick Kleizen van Museum De Paviljoens is aanwezig in het Stadhuis om de terugplaatsing te begeleiden en het is mogelijk voor geïnteresseerden om vanaf 11.00 uur te komen kijken.

Museion

De Expo in Bolzano vormde de opening van Museion, museum of modern and contemporary art. De tentoonstelling bestond uit kunstwerken uit de collectie van het Museion, aangevuld met kunstwerken van privé-verzamelaars en (inter)nationale musea. Het is zeer bijzonder dat het werk Kompaktes Kommunehaus (2001) van Carsten Höller uit De Collectie Almere deel uit maakte van deze tentoonstelling. Kompaktes Kommunehaus (2001) laat een simpele ééngezinswoning van plexiglas zien, compleet met trap, balkon en grote ronde gaten in plaats van deuren en ramen. Door het plexiglas heeft het geheel iets ongrijpbaars en futuristisch. 

Wie de installatie beklimt (wat zeker niet de bedoeling was, gezien het kwetsbare materiaal plexiglas....maar ja......op de foto burgemeester Jorritsma in 2004) zal mede door het transparante materiaalgebruik wankel en misschien gedesoriënteerd boven komen. Dit is precies de beleving die Höller bij de toeschouwer hoopt op te wekken. De beperking van bewegingsvrijheid maakt dat het publiek letterlijk en figuurlijk even boven de dagelijkse werkelijkheid uit wordt getild. Eerdere kunstwerken van hem zorgden voor eenzelfde sensatie bij bezoekers: een glijbaan op de Biënnale Berlin / Berlin in 1998 tussen twee verdiepingen van een gebouw of de spectaculaire installatie Light Corner (2002) bij Museum Boijmans Van Beuningen met twee lichtmuren van duizenden lampen die sneller flikkerden dan het licht wat tot visuele hallucinaties leidde. 

Tate Modern

Carsten Höller werd in één keer wereldberoemd door een bijzondere installatie met glijbanen in de Tate Modern in Londen in 2004. Al in 1999 won Carsten Höller de door Museum De Paviljoens georganiseerde prijsvraag Eingeladen / Uitgenodigd waarbij kunstenaars werden gevraagd om een kunstpaviljoen te ontwerpen voor het Lumièrepark in Almere. Uiteindelijk is Höllers winnende ontwerp – Psychotank niet gerealiseerd. In plaats daarvan is het werk Kompaktes Kommunehaus (2001) aangekocht door de Gemeente Almere voor De Collectie Almere en is het sindsdien te zien in de burgerzaal van het Stadhuis.

 
 

 
 
vrijdag 14 november 2008: Hulpboot sinterklaas gezonken in gracht
 
Zaterdag 15 november 2008 komt de echte Sinterklaas aan in Almere-Haven. 
 
.
 
Ook.in Almere-Haven dus ook aan de Kerk(Kunst)gracht, waar 2 kunstenaars/ondernemers het idee kregen om 
iets
'met de gracht te doen'.
Elske Hoekendijk, de goudsmid en Jan van Koningsveld, de glaskunstenaar,
hebben een ''Pakjesboot 1354' gebouwd en laten die vrijdagavond afzinken
in de Kerkgracht, zodat de voorsteven schuin/rechtop uit het water steekt en alle pakjes in de gracht drijven.
.Maar eigenlijk is het verhaal natuurlijk anders:
Sint had een pakjesboot gestuurd naar de kindertjes in Almere maar de gemeente Almere de brug op de Kerkgracht verlaagd,
maar niet aan Sint verteld! Toen zijn de Pieten in het donker tegen de brug aangevaren en is de pakjesboot gezonken,
alle pakjes drijven in het water.
Gelukkig komt alles goed want de kunstenaars Jan en Elske gaan het allemaal weer in orde maken,
voordat de Sint zaterdag arriveert!
 
Het leuke was dat de route van Sinterklaas precies langs de kunstenaars voerde en...dat hij ook de pakjes in het water opmerkte!
  
 
 
 
 
Maar tegelijkertijd is er dit weekend ook de Open Atelierroute door Almere... 
 
een Pietje hing nog in de zaak van Jan van Koningsveld >
 
 
 
 
 
 
 
 

15 en 16 november 2008: toch open atelier door 'zoekgeraakte' kunstenares
Hoewel kunstenares Rineke de Jong door de nodige communicatiestoringen niet kan deelnemen aan de Open Atelierroute op 15 en 16 november, stelt ze bezoekers toch
in de gelegenheid haar atelier te bezoeken: Murenepad 11, Waterwijk, vlakbij AH aan het Botplein.
Door een niet ontvangen - of zoekgeraakt mailtje - is deelname van kunstenares Rineke de Jong aan de Open Atelierroute van Artmere in het water gevallen.
Het is helaas niet de eerste keer dat er iets fout gaat met de deelname aan het evenement. Bij de jarenlang georganiseerde Kunstroute in Almere was Rineke de Jong
ook steeds deelnemer en ook daar ging het een keer mis en was men vergeten haar op de affiche te vermelden. De organisatie heeft toen haar uiterste best gedaan dit
zo goed mogelijk te herstellen...waar de kunstenares nog altijd met waardering aan terugdenkt.
Op eigen initiatief stelt ze nu op 15 of 16 november haar atelier open voor geïnteresseerden van 13.00-16.00 uur
Na deze kleine tegenslag is er ook goed nieuws. Zo heeft de Almeerse onlangs een uitnodiging ontvangen voor deelname aan de Biennale 2009 in Florence in Italie.
Hiervoor zoekt zij nog een of meer sponsors die het haar mogelijk moeten maken om deelname aan de Biennale financieel mogelijk te maken.
Meer info rinekedejong@chello.nl of 036-5301015 www.rinekedejong.nl  www.florencebiennale.org www.florencebiennale.org 
 

zaterdag 15 en zondag 16 november 2008: open atelierroute door ARTmere


64 kunstenaars
- door heel Almere- zetten hun atelierdeuren open voor het publiek op deze dagen

voor alle info  www.artmere.com  en www.janjippe.exto.nl


13 oktober 2008: Bronzen beeld gestolen'Sinds enige tijd' is het bronzen kunstwerk, met een groene patina, aan de Wandellaan in Almere Stad spoorloos verdwenen. 
 

Het kunstwerk zonder titel (1989) is gemaakt door kunstenaar Jeroen Snijders en stond vanaf 1993 op de groenstrook van de Wandellaan (naast het Stadhuis in Almere-stad).  

Nu verdwijnen er wel meer kunstwerken 'spoorloos'  en blijken later 'ergens' door de gemeente te zijn opgeslagen, maar dit kunstwerk dus kennelijk niet. Maar er wordt er op deze plek al jááárenlang gewerkt met bouwkranen, zware vrachtwagens, containers, enz..,o.a. vanwege de uitbreiding van het Ziekenhuis; en dat blijft de komende jaren nog voortduren óók....Dus als dit beeld niet vooraf is opgeslagen door de gemeente Almere, is dat gewoon vragen om moeilijkheden! (foto aangeleverd)

 

Bronzen vaas  Het bronzen kunstwerk lijkt op een halve opengesneden vaas en is eigendom van de gemeente Almere. In 1993 werd het beeld geplaatst op de wandelpromenade aan het Weerwater, als onderdeel van de beeldenroute door het winkelgebied Almere Stad. Hoe en wanneer het beeld gestolen is, is onduidelijk. Het beeld weegt 300 kilo, is ruim twee meter hoog, anderhalve meter breed en 70 centimer diep. 

Oproep Vanwege het gewicht van het kunstwerk kan de ontvreemding niet zonder slag of stoot hebben plaatsgevonden. Daarom roept de gemeente Almeerders op om extra alert te zijn bij vreemde situaties rond kunstwerken in de buurt. Denkt u iets vreemds te zien, dan kunt u dit melden via het landelijk politienummer 0900-8844, onder vermelding van recherche basiseenheid Almere. Of via het meld-misdaad-anoniemnummer: 0800 - 7000


12 en 19 oktober 2008: week van de geschiedenis bij museum de paviljoens

Verhalen over Almere tijdens Week van de Geschiedenis 2008van 11 tot en met 19 oktober 2008

Urban Rangers geven rondleidingen langs rafelranden van het stadshart 

zondag 12 en 19 oktober tussen 10.00 - 17.00 uur. Ieder heel uur gaat er een Urban Ranger Tour over SITE2F7 van start. Graag aanmelden bij de balie.

Kom naar Museum De Paviljoens tijdens de Week van de Geschiedenis en maak kennis met de bijzondere verhalen over Almere en SITE2F7. Wandel op zondag 12 en 19 oktober 2008 mee met onze Urban Rangers over het braakliggende terrein rondom het museum en laat je verrassen! Wat is het verhaal achter die ruïne in het veld? En die boom die uit zijn as is herrezen? En wie zal hier uiteindelijk winnen: het gras of het asfalt?  

Je kent ze wel: Rangers, gekleed in een padvinderachtig uniform die in Amerika vertellen over de natuur. LA Urban Rangers doen dat ook, maar dan over de wildernis in de stad. LA Urban Ranger Sara Daleiden vertelde afgelopen zomer verhalen over Almere en SITE2F7. Met gemaaide paden heeft zij een nieuwe structuur over dit gebied aangelegd. Vol enthousiasme leidde ze ook museumdocenten op tot Urban Ranger. Tijdens de Week van de Geschiedenis 2008 delen zij deze verhalen graag met alle geïnteresseerden. Het gebied SITE2F7 is het laatste ongeplande plekje in het stadshart van Almere. Het is de groene zone tussen de Cinemadreef en de spoorlijn, het Stadsweteringpad en de Charlie Chaplinweg. SITE2F7is nu een tijdelijke thuishaven voor starterswoningen, de Blowboot, een bouwopslag van de gemeente Almere, jongeren, de vmbo-tl dependance van Villa Parkhurst, De Muur - graffiti hotspot van Almere, kermisexploitanten en Museum De Paviljoens. Het gebied is een nog witte vlek in het verder al zo zorgvuldig ingetekende hart van Almere. Een rafelrand midden in de stad. 


2-10-2008: Barbara Visser winnaar Heinekenprijs voor Kunst 

Tweede kunstenaar bekroond na solotentoonstelling bij Museum De Paviljoens.

Barbara Visser heeft donderdagavond 2 oktober 2008 de Heinekenprijs voor de Kunst in ontvangst genomen tijdens de bijzondere zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de Beurs van Berlage in A'dam. Zij ontving deze prestigieuze prijs uit handen van kroonprins Willem Alexander voor haar foto- en videowerk. 

De jury vindt dat het oeuvre van Visser opvalt door een rijke verscheidenheid aan thema's en verschijningsvormen waar elke keer haar eigen signatuur in naar voren komt. Als prijs ontvangt ze 50.000 euro. De Heinekenprijzen worden elke 2 jaar aan 5 internationaal gerenommeerde wetenschappers en 1 zeer getalenteerde Nederlands beeldend kunstenaar uitgereikt. Deze erkenning is ingesteld door Alfred Heineken. Onder de wetenschappers worden de prijzen uitgereikt voor geschiedenis, medicijnen, milieuwetenschappen, cognitieve wetenschappen en biochemie en biofysica. Deze winnaars krijgen elk 150.000 euro als prijzengeld en de Heinekenprijzen worden uitgereikt door kroonprins Willem Alexander.


 Met haar fotografie en videowerken is Barbara Visser al een bekend kunstenaar in Nederland en in het buitenland. In 2006 had Visser haar eerste overzichtstentoonstelling in Nederland bij Museum De Paviljoens. Tijdens deze solotentoonstelling Vertaalde Werken / Translated Works: 1990-2006 is de publicatie 'Barbara Visser is er niet' uitgekomen (foto) 

Ze heeft aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, Cooper Union University in New York en de Jan van Eyck Academie in Maastricht gestudeerd. Solotentoonstelling 

Dit is de 2e keer dat een kunstenaar na een solotentoonstelling bij Museum De Paviljoens binnen een jaar de Heinekenprijs in de wacht sleept. 

 

 

In 2006 was de 1e  namelijk Job Koelewijn met de tentoonstelling 

'People can only deal with the fantasy when they are ready for i't: 1992 - 2004 bij Museum De Paviljoens.

 

 

 


13-9-2008: 2e cultuurnacht bevestigt almeerse traditie!

 

klik op foto voor filmpje opening door weth. Cultuur Arno Visser

en filmpje aangekondigde ISH

 

 

< klik op foto voor filmpje

  Dameskoor Almere olv Hans C. Janssen

 

 

klik op foto voor filmpje optreden Raymzter >

 

 

< klik op foto voor filmpje   

  (Dameskoor Almere)                                             

 

 

 

                                Macha Roesink, direkteur/manager museum De Paviljoens

presenteert graffiti-boek 

 

 

Ter afwisseling tango-muziek (waar ook op gedanst werd (maar dat zie je niet op het filmpje, alleen als je je speler wat kunt oplichten.....) maar de muziek komt goed door; het publiek was erg enthousiast!

 

                                                 klik op foto's voor filmpjes

 

 

 

 

 

 

 

er komen nog héél veel foto's van een geslaagde culturele traditie! ......even geduld nog....GV


26-9-2008: vernissage 'ritme van het leven' met werk van Mary Fontaine in Belgie (t/m30/11/08)

Opening Expo: 26-9-2008 om 18.30 uur Toerismekantoor van Oostduinkerke, Astridplein 6, Belgie en duurt t/m zondag 30 november 2008. Gratis toegang op vrijdag van 14.00-17.00 uur, zaterdag + zondag van 10.00-12.00 uur en van 14.00-17.00 uur (+ speciale openingstijden in de Herfstvakantie)

voor alle info: Mary Fontaine  info@maryfontaine.nl


13-9-2008: artmere op cultuurnacht

Op vrijdagavond 13 september zal ARTmere op de Esplanade in het Stadshart aanwezig zijn. 

Bezoekers kunnen info krijgen over dit Almeerse platform voor kunstenaars. Enkele kunstenaars zijn ter plaatse aan het werk. 

Kunstenaars kunnen zich inschrijven bij ARTmere en zich tevens aanmelden voor de Open Atelierroute, die op 15 en 16 november 2008 door geheel Almere wordt gehouden. Inmiddels zijn al meer dan 80 kunstenaars aangesloten bij ARTmere. 

Meer info www.artmere.com31-8-2008: Ruïne van Metropolis (Nevada, USA) verrijst op SITE2F7 in Almere

Onthulling: zondag 31 augustus 17.00 uur op het grasveldje Cinemadreef / Stadsweteringpad / Charlie Chaplinweg  van 31 augustus – 30 september 2008  

Onthulling Reclamation (2008) een werk van de Amerikaanse kunstenares Kristin Posehn 

Kristin Posehn (1978 Californië, VS) maakte voor SITE2F7 in Almere een replika op ware grootte van de resten van de façade van een school uit de bijna verdwenen stad Metropolis. Reclamation (2008) maakt deel uit van de tentoonstelling LOCALISMS bij Museum De Paviljoens en is ontwikkeld ism de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 1911 werd in Nevada (USA) de stad Metropolis gesticht door de Pacific Reclamation Company. De stad zou 7500 inwoners gaan huisvesten. Mooie brochures en promotiemateriaal moesten mensen en bedrijven verleiden zich in Metropolis te vestigen. Als visitekaartje van de stad werden 2 indrukwekkende gebouwen neergezet. Eén van deze gebouwen is de Lincoln School. Watergebrek zorgde ervoor dat Metropolis mislukte. Na een korte, hevige periode van bloei, werd de stad in de jaren ‘50 verlaten. Nu zijn alle gebouwen in die stad weggevaagd en is het enige dat nog rest een boog van de indrukwekkende façade.

Is het gek......? Het eerste waar ik hierbij aan moest denken was het Kasteel Almere....of eigenlijk: de Ruine van Almere!!! In 2001 met veel poeha gepresenteerd (echt goede ideeen zaten erbij, vooral omdat dit een totaal-concept was....) maar helaas, nu staat dit 'Kasteel' al jaren te verloederen.....ondanks dat er 2 gegadigden Gravin (J.van der Graaf en Vink) beloofd hadden er alsnog een goede invulling aan te geven. Maar zal wel weer een 'beleggingsstrategie' zijn in afwachting van de toestemming om er woningen op te mogen bouwen. (Kunst-enzo).  Maar goed: nu een 2e Ruine erbij, gelukkig tijdelijk.....

Kristin Posehn vertelde dat zij bedacht had deze replika óók in Almere te plaatsen als tegenstelling + als overeenkomst met Nevada. Dáár was het watergebrek dat de boel deed instorten, in Almere is juist véél water.....en de overeenkomst is de geplande groei van de bedachte steden. Ze is al paar maanden geleden in Almere geweest, zegt Almere wel beetje te kennen...

 Kristin Posehn tijdens het bouwen van haar facade, te beginnen met de poort, de rest volgt nog

Almere – Metropolis Het woord reclamation heeft verschillende betekenissen en associaties. Letterlijk betekent het terugwinning of ontginning, maar het woord roept ook associaties op met het aanprijzen van iets. Al deze betekenissen zijn zowel op Almere als op Metropolis van toepassing. Waar Almere zich met metershoge dijken wapent tegen het water, ging Metropolis ten onder door een gebrek aan water. Ook Almere is een NewTown waar geprobeerd wordt om potentiële bewoners en bedrijven te verleiden zich in de stad te vestigen. Met het kunstwerk Reclamation (2008) van Kristin Posehn wordt de betekenis van terugwinning ook op een andere manier benaderd. In Nevada wordt de architektuur weer door de natuur ingenomen. Op SITE2F7 wordt de ruïne opnieuw opgebouwd waarmee tijdelijk een illusie van de stad Metropolis geschapen wordt. De prachtige parallel over de strijd met het water was voor Kristin Posehn aanleiding om Reclamation (2008) juist in Almere vorm te geven. Voor meer info  www.pacificreclamationcompany.com 

SITE2F7 refereert naar kavel 2F7,  de enige nog witte vlek in het verder al zo zorgvuldig ingetekende centrum van Almere. Een rafelrand van 13,4 hectare midden in de stad met ongekende mogelijkheden voor de toekomst. Wat die toekomst van 2F7 inhoudt, is nog niet bekend. Museum De Paviljoens neemt als een van de huidige tijdelijke bewoners de komende 5 jaar een voorschot op die toekomst met aktiviteiten onder de noemer SITE2F7. De aftrap hiervoor is gegeven met het SITE2F7 FESTIVAL dat afgelopen weekend met succes heeft plaatsgevonden  www.site2f7.nl


Spectaculaire voorbereidingen voor SITE2F7 FESTIVAL  van 21 t/m 24/ 8/ 08

Museum De Paviljoens pakt uit in en rond het museum.

SITE2F7 is een lifestyle festival op de groene zone tussen de Cinemadreef en de spoorlijn, het Stadsweteringpad en de Charlie Chaplinweg. Van donderdag 21 augustus tot en met zondag 24 augustus laten bewoners, studenten, kunstenaars en biologen de potentie zien van het gebied 2F7: het laatste ongeplande plekje in het stadshart van Almere. Museum De Paviljoens is initiator van SITE2F7 FESTIVAL

 

Met SITE2F7 wordt deze markante plek in het stadscentrum van Almere voor het eerst in kaart gebracht en ontsloten voor publiek. Schema voor fotografie maandag 18/8: 08.00 uur voorbereidingen plaatsing boom voor Bonfire;  11.00 uur oprichten van de boom voor Bonfire met kraan Dinsdag 19/8 09.00-15.00 uur: maaien van de paden voor Sara Daleiden en van 10.00 – 17.00 uur:  boom Bonfire wordt bedekt met hout. Woensdag 20/8 10.00-17.00 uur: boom Bonfire wordt bedekt met hout Donderdag 21/8 21.00 uur: opening SITE2F7 FESTIVAL en aansteken van de metershoge Bonfire. Meer weten? www.site2f7.nl

Maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 augustus 2008  

staan in het teken van de voorbereidingen van het SITE2F7 FESTIVAL

Dinsdag 19 augustus worden de definitieve paden gemaaid voor het kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Sara Daleiden, die een struktuur aan paden uitzette op SITE2F7 die alle elementen van het festival met elkaar verbinden. Centraal element in deze struktuur is een grote cirkel waar het Bonfire plaatsvindt. De paden worden zorgvuldig gemaaid door medewerkers van de Gemeente Almere. Op SITE2F7 is na jaren van braakligging een ecologische zone ontstaan. Hier is door de kunstenaar bij het uitzetten van de paden uiteraard rekening mee gehouden. De eerste aanzet voor de paden werd gemaakt op dinsdag 12 augustus. De definitieve paden worden aangelegd op dinsdag 19 augustus vanaf 9.00 uur. 

Op het festivalterrein wordt dan gewerkt aan het opbouwen van de metershoge BonfireRite voor Almere’. Daarnaast worden paden gemaakt voor LA Urban Ranger Sara Daleiden. Op maandag 18 augustus om 11.00 uur wordt een ruim 5 meter hoge boom met behulp van een kraan opgericht op het festival terrein. Deze boom is afkomstig van het bosgebied bij De Kemphaan en ter beschikking gesteld door Staatsbosbeheer. Dinsdag en woensdag wordt de hele dag buiten gewerkt aan de boom om deze voor te bereiden op de Bonfire. Staand op ladders en een hoogwerker worden de takken van de boom voorzien van planken en balken.

 

Donderdag 21 augustus om 21.00 uur wordt de boom aangestoken. Zo ontstaat er een metershoog en knetterend vuur. Bonfire ‘Rite voor Almere’ is een idee van kunstenaar Maarten Vanden Eynde. Ander werk van Maarten Vanden Eynde is momenteel te zien in de tentoonstelling LOCALISMS in Museum De Paviljoens.

< foto Gert Jan van Rooy

 

 Kijk voor het hele programma dat nog duurt t/m zondag 24 augustus > www.site2f7.nl

 

Zoals bijvoorbeeld:  

Zaterdag van zonsopgang tot 24.00 uur: Natuurfilm wordt opgenomen, met echte giraffe, Frank Koolen en Pieter Huisman; een geluidsworkshop met Derek Holzer, Cake Paradise.

 

Zondag 24 augustus van 10.00 tot 24.00 uur: yoga tussen Straatliefdegras,

 interaktief kunstwerk + workshop Storyville met Yeb Wiersma, Polderkoek van Proef

en

Cosy Chinatown

< klik hier voor - te kort- filmpje

  

 

 

 

 


Oproep kunstenaars voor atelierroute  weekend 15/16 nov. 2008ARTmere, het Almeers platform voor kunstenaars, organiseert in het weekend van 15 en 16 november 2008 een Open Atelierroute voor ervaren kunstenaars. Voor dit evenement worden de ateliers van alle deelnemers blijvend op de kaart gezet voor het publiek, zodat ook na de route de kunstenaars en hun ateliers bekend blijven.


Deze kunstroute loopt door heel Almere. In Almere-Buiten, Almere-Haven en Almere-Stad zullen op centrale plaatsen overzichtstentoonstellingen worden ingericht, zodat bezoekers gemakkelijk een keuze kunnen maken bij welke kunstenaars in de wijk zij een bezoekje willen brengen.

Ook kunstenaars van buiten Almere kunnen deelnemen. Zij kunnen hun werk laten zien in gast-ateliers of op gast-lokaties, die nog bekend gemaakt worden.

 


Ben je kunstenaar? Zorg dat jouw atelier ook op de kaart van Almere komt te staan. Kijk op  www.artmere.com of je je bij het kunstenaarsplatform wilt aansluiten en meld je als deelnemer van de atelierroute aan  Janjippe van Herrikhuijzen e-mail marjanjippe@hotmail.com

 Ook als u beschikt over ruimte voor een of meer kunstenaars van buiten Almere, horen wij dat graag.

 


16-5-2008: museum de paviljoens blijft aandacht trekken

De Raad van Cultuur heeft Museum De Paviljoens (hoe kan het ook anders) positief beoordeeld voor de werkwijze en variatie in aanpak, kunstenaars en betrokkenheid van bezoekers. Daardoor maakt het museum kans op een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro van het Rijk. 

Daardoor zou het museum het hele kunstgebeuren op en (nog) hoger plan kunnen trekken én meteen niet meer de permanente dreiging voelen vanuit de gemeente Almere om opgeheven te worden wegens geldgebrek, zoals onlangs nog het geval was. Gelukkig op de valreep ging die bezuiniging niet door, wellicht ook omdat museum De Paviljoens gekozen was tot 'Beste Museum van Nederland'. 

Direkteur/ manager Macha Roesink wil heel graag van dat extra geld o.a. de Nederlandse kunstgeschiedenis in een breder perspektief plaatsen dmv een boek, tentoonstellingen en lezingen.

 

Er zijn (weer, net als zo'n 10 jaar geleden) plannen voor een nieuw museum voor Almere (na 2012) 

Om alvast in de stemming te komen....een filmpje van 17 maart 2008 over de plannen voor een nieuw museum in Milaan (Italie) door Libeskind (als Kunstambassadeur van Daniel Libeskind moet ik dit gewoon even onder de aandacht brengen ;-)

We hebben grote kans gemist bij de keuze van het nieuwe theater (nu Schouwburg Almere, van de Japanse architekt Sejima (SANAA) omdat de bevolking toen massaal koos voor het ontwerp van Libeskind....maar helaas besliste 'de politiek' anders. 

Maar....wie weet, krijgen we nog een herkansing voor een spraakmakend, andersoortig museum van Libeskind??? Waarbij niet het BVO (Bruto Vloer Oppervlak) van belang is maar de inhoud...én de uitstraling! Waarbij het gelauwerde museum De Paviljoens nu eens veel te vertellen krijgt en niet het vrijgemaakte geld voor een museum tzt wordt besteed aan onderzoeken en fraaie (= te dure) boekwerken; want dan heeft Almere wéér niets....


zaterdag 10 mei 2008: 2e jaar belfort kunstmarkt

Belfort Kunstmarkt krijgt wat-ie verdient: mooi weer en sfeer!

Organisator Jan Jippe  (die dit evenement samen organiseert met Hennie de Groot) liet weten:

. Op zaterdag 10 mei heeft het nieuwe kunstforum ARTmere  ( www.artmere.com) de exklusieve Belfort Kunstmarkt georganiseerd in het nieuwe Stadshart Almere.Op 11 mei is het weer Moederdag. Dit jaar kan moeder eens verwend worden met een echt kunstwerk.

Meer dan 35 kunstenaars uit Almere en daarbuiten selekteerden prachtige kunstwerken die moeders zullen aanspreken: unieke sieraden, sierlijke beeldjes, moderne etsen, kleurrijke schilderijen en nog veel meer. Maar wat vinden moeders mooi? Ze kan het allemaal van te voren zien op www.belfortkunstmarkt.nl  En voor mensen die denken “we doen niet aan Moederdag”, geen probleem: verwen jezelf dan maar eens! De kunstmarkt wordt gehouden op het Belfortplein en in de Schutterstraat en begint om 10.00 uur. 

Dit was weer eens een kunstmarkt met de juiste sfeer: ongedwongen, gezellig en met kunst rondom. Bovendien waren er mensen die spontaan met een accordeon optraden of Franse chansons ten gehore brachten, met een knipoog naar Montmartre!  Het weer was meer dan mooi, het publiek enthousiast. Er was dan ook veel te genieten, vanaf de Spaanse trappen-op naar het Belfort-plein, tot de uitgestrekte laagte met de winkels beneden, gezellig druk was het, het leek wel een sfeervolle wereldstad ;-)

Niet alleen erg leuk voor de toeschouwers, belangstellenden, kopers, maar ook voor de deelnemende kunstenaars van allerlei aard. Er is namelijk totaal geen selektie gemaakt in beroepskunstenaars of amateurs. De (partikuliere) organsatie (zelf kunstenaars) gaan ervan uit dat wat goed is, zichzelf wel kwalificeert.

Om de sfeer te proeven: wat sfeerfoto's met filmpjes....

In alle vroegte: de Belfort-kunstmarkt                                    Een zanger die zijn passie in praktijk brengt                    Een accordeonist op het Belfort-plein

 

Wat een mooie gelegenheid om de Spaanse trappen op en af te gaan. Het Belfort-plein straalt met dit evenenement een echt Frans sfeertje uit. Maar ook beneden aan de trappen,op die brede 'boulevard' was het en sfeervolle 'vulling' met kunstkramen van allerlei aard.  NB wat Kunst-enzo oprecht hoopt....is dat dit goede initiatief nu eens niet van hogerhand 'overgenomen' wordt, zoals zo vaak gebeurt als iets suksesvol blijkt te zijn; dan gaat dit mooie projekt ter ziele.....Dus graag medewerking en ondersteuning indien nodig, méér niet svp!  Op de foto rechtsonder Jan Jippe (mede-organisator) met een van zijn werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie meer wil weten over de kunstmarkt kan terecht bij Jan Jippe, marjanjippe@hotmail.com of kijken op de website www.artisfun.nl

PS Kunst-enzo heeft al veel geluiden gehoord dat méér kunstenaars volgend jaar willen meedoen!!!

 


Vrijdag 9 mei 2008 is de opening van de AHAA dagen en de expositie "(kunst)route sur place" in CCCorrosia in Almere Haven. Daar doet Mary Fontaine ook aan mee met een paar van haar werken. 

Zaterdag 10 mei 2008  is ook van alles  te doen op de Kerk(kunst)gracht tussen 12.00-17.00 uur


27-4-2008: Mary Fontaine meest spraakmakende kunstenaar

Zondag 27 april 2008 de manifestatie "Uit je platte dak" in Museum Nagele. Er deden 30 kunstenaars aan mee, waaronder de Almeerse kunstenaar Mary Fontaine (oa bekend van haar spraakmakende 'Nacht van de Ziel') Er zijn ongeveer 600 bezoekers langs geweest. 

Mary Fontaine vertelt: "Het was een heel leuke dag. 's Morgens ging iedereen zijn/haar plek inrichten, daarna met z'n allen gezellig buiten in het zonnetje lunchen met soep uit een emmertje. Vanaf 13.00 uur liep het bezoek binnen. Ik had mijn laatste kunstwerk op mijn hoofd 'Het leven gaat door'.  En er stond een power-point te draaien op een scherm met van alles iets. Op de grond lag de graf-quilt van mijn vaders graf en daar heb ik heel veel over verteld. Alle bezoekers mochten hun stem uitbrengen op wat ze de meest spraakmakende kunstenaar vonden en de winnaar was/is:..............Mary Fontaine!  En na deze super leuke dag mag ik nu ook nog een keer de lucht in met een luchtballon. Uit degenen die op mij gestemd hadden werd ook iemand getrokken (een dame uit Urk) en die gaat ook mee".  

 


23-4-2008: alwéér duidelijk waarom museum de paviljoens moet blijven!

Kunst-enzo is benieuwd of de gemeente Almere nu eindelijk wél aandacht gaat besteden aan alwéér een overwinning voor museum De Paviljoens? Toen het museum enige jaren geleden tot 'Beste museum van Nederland'  werd uitgeroepen, werd daar in de gemeentelijke info geen enkel woord aan gewijd, terwijl je toch zou verwachten dat Almere apetrots zou zijn!!! Deze prijs maakt weer eens duidelijk waaróm museum De paviljoens moet blijven!!! (over promotie en identiteit van Almere gesproken...)

Nu zijn De Paviljoens alweer in de prijzen gevallen: de Artifex Award. Dat is een prijs voor het meest ondernemende museum van Nederland.Er werd vooral gekeken hoe mensen bij het museum betrokken worden. Dat gebeurt bij De Paviljoens al jarenlang door zowel bewoners te betrekken bij bijzondere projekten, maar ook door heel veel jeugd te interesseren bij allerlei aktiviteiten, wekelijks en met name in vakanties. Veel bijzondere lezingen, Kunstambassadeurs die de buitenkunst promoten, en natuurlijk de kunstroutes langs 5 landschapskunstwerken in Flevoland onder leiding van een deskundige gids (van museum De Paviljoens) 

Terecht verdiend dus, gefeliciteerd weer!!

 Aan de wedstrijd deden oa mee het Joods Historisch Museum en het NEMO museum uit Amsterdam.10-4-2008: museum de paviljoens mag (tot 2012....) blijven 

Gelukkig heeft het gemeentebestuur ingezien dat museum De Paviljoens bestaansrecht heeft!

Werd afgelopen jaar voorgesteld om 300.000 euro te bezuinigen, nu komt dit bedrag toch op de begroting voor De Paviljoens om door te kunnen gaan met hun aktieve aktiviteiten op kunstgebied. Rudi Fuchs (oa voormalig -spraakmakend- direkteur van het Stedelijk Museum in A'dam) gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid museum De Paviljoens te laten deel uitmaken van een geheel nieuw te bouwen museum in Almere. Tzt.

NB Daar was in het verleden ook al sprake van, er werd zelfs al 1 mjn. gulden gereserveerd (eind jaren 90). Helaas is dat hele bedrag toen opgegaan aan een uitermate duur en elitair  'onderzoek en bijpassend boekwerk' naar een 'Museum Almere'. (GV)

Het college van B&W wil museum de Paviljoens gedurende de periode tot 2012 behouden. Tegelijkertijd laat het gericht onderzoek doen naar een nieuw museum dat op de lange termijn bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van het stadshart. Daarom heeft de gemeente Almere Rudi Fuchs aangesteld voor de ontwikkeling van een visie.op een toekomstig museum.  Almere wordt immers een belangrijke kunst- en cultuurstad voor de gehele provincie Flevoland en groeit verder als ‘nieuwe stad’ in de regio Amsterdam. 

Konkreet gaat Fuchs o.a. uitzoeken hoe de Paviljoens, of onderdelen daarvan, een geschikte basis vormen voor een toekomstige museum. Ook is er de optie dat in de loop van de eerder genoemde periode (of mogelijk daarna) samengewerkt gaat worden met het Stedelijk Museum A'dam om zo de kwaliteit en het bereik van het huidige museum verder te ontwikkelen. Na de zomer levert de adviseur zijn eindrapportage af aan B en W


5 en 6 april 2008: museumweekend, ook bij museum de paviljoens

Voor de Kunstambassadeurs was iets speciaals georganiseerd: kijk bij de link KunstindeWijk2008

zaterdag van 12.00-17.00 uur en zondag van 10.00-17.00 uur  -  klik voor het hele programma HIER

 

 

 

Er waren rondleidingen, er waren heel veel aktiviteiten en workshops voor de kinderen en iedereen kon de lopende expo bekijken.....

 


 6-4-2008: opening Expo en lezingen bij de Archipel

Op 5 en 6 april is het museumweekend. Op zaterdag 5 april geeft Jos Verhoeven (penningm. Archipel) een rondleiding in Museum De Paviljoens, toegang gratis. Op zondag 6 april is er weer een opening om 15.30 uur in de Archipel van de tentoonstelling van schilderijen van José Vossen.  (ma t/m vrij 08.00-17.30 uur)

VU Podium ( Vrije Universiteit)  en de Archipel, Centrum voor wonen, zorg en welzijn organiseren  op 8 april om 20.00 uur in Cafe-restaurant De Ziel (Archipel) Poeziestraat 360 Almere ( Literatuurwijk) een lezing over populisme in de politiek Is de huidige politieke besluitvorming nog van deze tijd?" Hans Keman, hoogleraar politicologie aan de VU zal deze lezing houden. 

Op 20 mei 2008 wordt de serie lezingen afgesloten met een lezing over lokale democratie . Deze lezing wordt gehouden door Jan Dirk Pruim, griffier in Almere en voorzitter van de Nederlandse griffiers. De lezing zal gaan over de lokale politiek: "Is de Almeerse Politieke Markt de moderne invulling van het betrekken van de burger bij de politiek of behoeft ook deze vorm al weer aanpassing?" Wij rekenen op een levendige discussie.Iedereen wordt van harte uitgenodigd door de Stichting Archipel en Herman Linzel. De lezing maakt deel uit van een cyclus Democratie onder druk. De opkomst van populistische partijen en de ontevredenheid onder brede lagen van de bevolking dwingt tot nadenken over ons huidig stelsel. Wij nodigen u als weldenkend lid van het NTKP ( New Town Knowledged People) uit om mee te discussieren. De toegang is gratis. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje en ontmoeting. 

 

vanaf 1 april 2008: dropstuff  in almere (ism De Paviljoens) t/m 28/4

>  Klankbord voor jongeren  < 

Nieuwe mediatechnieken, steeds meer communicatemiddelen, grote invloed op hedendaagse jongerencultuur, normen en grenzen verschuiven en vervagen......

 

opening 2 april 16.00 uur 

op plein voor Schouwburg Almere 

 

klik op foto voor filmpje >

 

 

 

Door het sturen van sms of berichten of filmpjes via de website www.dropstuff.nl kunnen beelden op het LED-scherm direkt beinvloed worden.

Opening door Stadsrapper Tim en Culture2Shock

Het was mij helemaal ontgaan (terwijl ik toch aardig op de hoogte ben) maar Almere heeft alweer een nieuwe Stadsrapper.

De allereerste Stadsrapper was DRT, een rapper die vooral kritische raps liet horen (die niet altijd zo gewaardeerd werden door 'de politiek' maar erg treffend en aktueel).  De tweede Stadsrapper werd  JayTee, die erg volgzaam rapte (te lief, volgens Kunst-enzo)....maar die was bijna ongemerkt halverwege ineens verdwenen eind vorig jaar (2007)..... en net zo onopgemerkt is er nu ineens een nieuwe Stadsrapper: Tim Calis. Kunst-enzo hoopt dat hij, net als de eerste Stadsrapper, officieel wordt geinstalleerd als zodanig door burgemeester Jorritsma en dat-ie veel aan de bak mag komen! 

Nu in ieder geval een optreden van de nieuwste Stadsrapper, vóór de caravan van Dropstuff, met steeds wisselende achtergrond (in ledjes) gemaakt in diezelfde caravan door jongeren achter de computer, die een Workshop hebben gevolgd of er mee bezig zijn. Dropstuff staat er nog de hele maand, t/m 28 april a.s.  De digitale werkplaats is gratis en voor iedereen toegankelijk van 12.00-22.00 uur, van maandag t/m vrijdag, dus alle tijd om er 's heen te gaan en mee te doen! Elke donderdag en vrijdagavond in april zijn er workshops voor jongeren buitenschoolverband. Je kunt je opgeven als je wil via 036-545.04.00 (Museum De Paviljoens) of stuur een mail educatie@depaviljoens.nl  of kijk op www.depaviljoens.nl   of  www.dropstuff-almere.hyves.nl  voor het hele programma enzo.

NB Helaas, nog niet eerder meegemaakt....maar op het filmpje van het optreden van stadsrapper Tim lijkt het af en toe wel ijstijd...of woestijn....(sorry, en het regende ook nog) maar je krijgt toch een beetje een indruk....maar de LED-wand staat er wél goed op, dus.......PAS OP VOOR KUNST !!!!

 

klik op foto voor filmpje

 

Op de foto linksonder zie je kunstenares Sandra Kassenaar hard bezig om haar 'typografische' boodschap te vertalen naar het scherm; lettertypes bepalen ook de boodschap die je over wil brengen.

Op de rechterfoto Macha Roesink, direkteur Museum De Paviljoens en Peter Swinkels, direkteur Schouwburg Almere.

 

 


5-4-2008: hein walter en michel bogertman bij cccorrosia

 De nieuwe direkteur van CCCorrosia, Ronald Venrooy, opent om 15.00 uur  de Expo van de Flevolandse kunstenaars Hein Walter en Michel Bongertman.  Iedereen is welkom bij de opening op zaterdag 5 april om 15.00 uur voor een drankje en een hapje.

< Hein Walter (Almere) exposeert met collages, al schildert hij er zo veel overheen, dat er soms niet veel meer te zien is van wat hij in het begin heeft opgeplakt. In zijn werk is een onderscheid te maken in 3 richtingen. Klein werk dat bestaat uit collages, waarbij verschillende afbeeldingen zo zijn gekombineerd dat ze samen een eigen wereld vormen. Vaak schrijft hij de titel in het werk zelf; en vindt dat hij 'ingetogen werk' exposeert. Deze werken zijn opgebouwd uit stukken bedrukt papier en verf. De collage wordt hier gebruikt als een vorm van schilderen met papier. Het onderwerp dat veel terugkomt is een zittende, half liggende figuur, terug te voeren op knipsels van de zittende vrouwen van Henri Matisse.  

Michel Bongertman (Dronten) exposeert met grote en kleine beeldhouwwerken. Met zijn werk wil hij bezoekers raken en dingen bij ze losmaken. Maar tegelijk wil hij geen betekenis opleggen: hij wil dat bezoekers dat zelf ontdekken. In zijn vroegere werk verwerkte hij zijn fascinatie voor het leven op de zeebodem. De laatste tijd is hij vooral bezig met portretten en modelstudies, waarvan een groot aantal te zien is. De modelstudies zijn weliswaar gemaakt van dezelfde mal, maar toch is ieder werk uniek. Hij werkt met verschillende materialen als hout, steen, brons en gips. Ook is in CCCorrosia ouder werk te zien dat de diversiteit van deze beeldhouwer toont..  

De Expo is te zien van zaterdag 5 april t/m 4 mei 2008 www.corrosia.nl

 


C