Diversen  2009


2 januari 2010 : tijdens nieuwjaarsrecptie gemeente almere & vba
Tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst is Rick Smeenk BV uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar 2009, de hoogste onderscheiding voor het bedrijfsleven in Almere. 
Mevrouw Smeenk-aan het Rot, directeur van Rick Smeenk BV, ontving op 2 januari 2010 de prijs uit handen van wethouder Martine Visser (Economische Zaken), 
VBA-bedrijfskringvoorzitter Harold van de Wakker en de prijswinnaar van vorig jaar, Jon Huizinga van Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe BV. 
Rick Smeenk BV ontving oa een cheque twv € 5.000,- te besteden aan een maatschappelijk doel in Almere. 
Rick Smeenk is een Almeers interieurbouwbedrijf met 25 medewerkers, gevestigd op bedrijventerrein Poldervlak in Almere-Buiten; bouwt internationaal stands op beurzen..
Smeenk realiseert commerciële interieurs voor winkels, kantoren, enz. zowel innovatief als duurzaam en is zeer betrokken bij maatschappelijke doelen.
Ook wordt er tijd en aandacht besteed aan scholing en ontwikkeling van medewerkers en stagiaires. 
Dat betekent volgens de vakjury van de Ondernemersprijs dat Rick Smeenk BV een waardevol bedrijf is voor Almere met een hoge kwaliteitsstandaard.

Het bedrijf was voor de 2e keer genomineerd. De titel ‘Almeerse Onderneming van het jaar’ is een ware bekroning op al het werk van Rick Smeenk BV.
Hiermee is het bedrijf  automatisch genomineerd voor de Flevopenning, de provinciale versie van Onderneming van het Jaar.

december 2009: almere city marketing liet  'imago-onderzoek' doen

TNS NIPO heeft iov de gemeente Almere en Almere City Marketing in juni 2009 een onderzoek gedaan naar het 'Imago' van Almere De resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend gemaakt en wat blijkt? Wat wij allemaal al wisten: dat mensen die in Almere zijn geweest, positiever waren over de stad dan mensen die er niet geweest waren, of lang geleden....logisch toch?! Vooral het nieuwe (shopping) Stadshart en de natuurgebieden kwamen er positief uit; zakelijke bezoekers waren minder positief over Almere. Toch heeft Almere City Marketing het idee dat hiermee aangetoond is dat de campagne 'Ontdek het Geheim van Almere' (die door anderen dan ACM als mislukt wordt beschouwd) heel belangrijk is.... 


20 december 2009: Kerstconcert Col Canto in de Goede Rede in Haven

Het begint om 20.00 uur en er zijn optredens van: het Dameskoor Almere, het Mannenkoor Almere, het Gemengd Koor Multiple Voices en  

het >  Almeers Opera- en Operettegezelschap   o.l.v. Hans C. Janssen; verder het Kinderkoor van de Kunstlinie Almere o.l.v. José Leijdekkers 

Kaarten € 10,- pp bestellen via 036-5347220 of >  ColCanto  ook voor programma en alle info/lokaties 
19/12 om 20.00 uur in Amersfoort (Henricuskerk) Regionaal Concert Orkest Wilskracht uit A'foort o.l.v. Hans Welle  

 


15 december 2009: electrabel wordt nu nuon

De (stads)warmte-krachtcentrale in Almere van Electrabel, zal worden overgenomen door Nuon. De beide ondernemingen hebben dinsdag 15/12/09 een overeenkomst getekend. De warmtekrachtcentrale bestaat uit 2 centrales van ieder 60 megawatt. De warmtekrachtcentrale van Electrabel levert momenteel al warmte aan Nuon voor de stadsverwarming van 43.000 woningen in Almere. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de overname nog goedkeuren. 

Bij de centrale werken 30 mensen, die in dienst zullen komen van Nuon. In een warmtekrachtcentrale gaat de warmte die ontstaat bij het opwekken van elektriciteit niet verloren, maar wordt  nuttig gebruikt.

 

NB over de (al jarenlang te hoge) kosten wordt momenteel een proces gevoerd tegen de gemeente Almere door de aktiegroep 'Niet Méér Dan', refererend aan de oorspronkelijke belofte van het gemeentebestuur dat de prijs van 'stadsverwarming' nooit duurder zou uitvallen dan de gas/elektriciteitsprijs op een andere manier. Onlangs verloor de gemeente Almere dit proces op alle fronten....maar het gemeentebestuur gaat nog in hoger beroep (ook dát 'kán in Almere': van ons aller gemeenschapsgeld!)

 


8 december 2009: boek over ramses shaffy komt uit op dag van zijn begrafenis

scroll naar beneden naar 1 december jl.


12 t/m 28 december 2009: de tocht

start: zaterdag 12/12 om 13.00 uur bij de Blocq van Kuffeler, Almere (Zuidersluis) eind: 28/12/09 om 16.00 uur Stavershoek (bij uurtoren van Urk) info 


4 december 2009: pakjesavond op de flitspalen in almere!

Bijna Sinterklaas en dus pakjesavond....op diverse plaatsen in Almere gesignaleerd....

 

 

(Kunst-enzo vindt het erg ludiek ;-))


1 december 2009: ramses shaffy overleden (76 jaar)

Een uniek mens is niet meer....Ramses Shaffy had een échte vrije (kunstenaars)geest en was een aimabel mens. Geboren op 29-8-1933 in Neuillly-sur-Seine een voorstad van Parijs, als zoon van een Egyptische diplomaat en een Poolse moeder (gravin van Russische kom-af) . Zijn moeder was ziekelijk en liet hem op 6-jarige leftijd achter bij een tante in Nederland (Utrecht) maar vervolgens via een kindertehuis in een pleeggezin in Leiden. In 1952 ging hij op de A'damse Toneelschool. In 1964 richtte hij de theatergroep 'Shaffy Chantant' op, waar hij samen met zangeres Liesbeth List triomfen vierde, zoals de Pastorale uit 1968. 

Luister naar dit nummer uit 1978 'Laat me(tekst: Herman Pieter de Boer) op YouTube van Eschica

en uit 2007 Ramses met Liesbeth List en Alderliefste 'Laat me/Vivre'  op YouTube van Alderlief  video: Edo Schoonbeek

BOEK uit over RAMSES > klik HIER


17 november 2009: direkteur Cobra MUseum A'veen overleden

John Vrieze, direkteur van het Cobra Museum A'veen (Cobra Museum voor Moderne Kunst) is maandagavond 16/11 jl in A'dam overleden op slechts 59-jarige leeftijd (hij was al enige tijd ziek). 

Vrieze was ruim 6 jaar (sinds 1 juli 2003) direkteur  van dit museum met z'n spraakmakende exposities, waar Vrieze aktief was om via nieuwe aankopen de CoBrA-kollektie steeds uit te breiden.

 

 

foto A'veens Nieuwsblad/website de Echo.nl, met vóór het museum het (naar mijn mening) enige en eerste waterkunstwerk van Karel Appel


9 november 2009: fotograaf Bob Friedlander van zijn camera's beroofd

In zijn eigen huis in Haven is de bekende Almeerse fotograaf Bob Friedlander  >

midden in de nacht beroofd van o.a. 3 camera's, lenzen en een laptop. Voor zo'n gedreven en enthousiaste fotograaf is vooral zijn apparatuur erg belangrijk, hoewel de schade van zo'n 13.000 euro ook geen 'kattenpis' is te noemen.

 

Hopelijk krijgt de dader spijt en komen de camera's weer terug bij Bobby....


29 oktober 2009: campagne 'het geheim van almere' geflopt?

Leefbaar Almere hesft vragen gesteld over deze nieuwste campagne om Almere te promoten, en kreeg een - politiek-  antwoord van het College.

Almere City Marketing was begin 2009 van plan 3000 Almeerders te strikken om 'ambassadeur' van hun stad te worden; zij zouden dan mensen van buiten Almere hun stad laten zien, om die  'het geheim dat Almere (kennelijk) is'  laten ontdekken....Dit jaar kreeg Almere City Marketing daarvoor van de gemeente Almere 350.000 euro;  in 2010 wordt daar nog eens 300.000 euro voor uitgetrokken en nóg zo'n bedrag in 2011....

Maar er zijn nog maar 750  mensen die zich gemeld hebben als 'ambassadeur'....dus laat het bedrijfsleven het (ook) afweten...want de helft van de campagne moest worden opgebracht door het bedrijfsleven en het bedrijfsleven in Almere wéét inmiddels maar al te goed dat zij bijna overal worden geacht aan bij te dragen....

De start van de campagne was al verkeerd omdat de posters (kosten: 13.000 euro) te laat verspreid werden. Maar desondanks wil Almere City Marketing de campagne (nog?) niet als 'geflopt' beschouwen....

scroll ook naar beneden naar 12 september 2009


26 oktober 2009: creative event in brandboxx

- allemaal in het kader van 'doe-het-niet-zelf' -

We beginnen met het begin....de ontvangst door Marilyn van Andries Greiner, gedeputeerde voor de provincie Flevoland.

 

En de start van de middag met een soort 'kennis' - spelletje, dmv handen hoog, waarbij wethouder Martine Visser de uiteindelijke (symbolische) 'winnaar' werd.

 

             wethouder Martine Visser (Almere) en gedeputeerde Andries Greiner (Provincie Flevoland)                                     

                                                                                                                                                                                       klik op foto voor filmpje

 

'geef creativiteit de ruimte'

'doe-het-niet-zelf'

 

Provincie Flevoland, gemeente Almere, Brandboxx, trendwatcher, OMFL (Ontwikkelings Maatschappij Flevoland), Syntens, Creative Cities A'dam, Flowland, Doe-het-niet-zelf (matchmakers), een debat, cabaretier, kortom: sprekers en betrokken organisaties én Marilyn Monroe.

 

 

 

Een hoog PvdA-gehalte, voor het grootste deel verenigd in de stuwgroep voor Almere culturele hoofdstad 2018.....creatieve Campus of theater.....

Stefan Damman schilderde ter plekke, zijn manier om te communiceren in het creatieve.

 

 

 

 

De ware matchmakers, Arnoud en Marcel, lieten 'anderen' door een 'ander' (een fotograaf) op de foto zetten om vervolgens op een glazen ruit de match-mogelijkheden te laten gebeuren...door 'die anderen'....Dit alles in het kader van: ik bied:...... en: wat bied jij mij? (ofwel: zoekt en gij zult vinden!) 

 

Marilyn liep overal 'creatief'  tussendoor om aanwezigen attent te maken op de expo rond de persoon van Marilyn 'Marilyn in Almere'  (van fotografe Mona Alikhah)

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                          klik op foto voor filmpje

                                                                                                                                                                                          optreden Jorgen Raymann

 

 

Een prima mogelijkheid om uit te zoeken wat je 'niet-zelf-moet-doen'....bij een 'kledinglijn in balans'....of startende creatieve ondernemers....

en misschien de juiste match vinden daarvoor.....want per slot: je moet niet alles zelf doen!!!

 

 

 

Het 'event' werd afgesloten door cabaretier Jorgen Raymann.

klik op foto voor filmpje

 

 

 

 

De Provincie Flevoland laat 27-10-2009 via een persbericht weten: 

"Het creatieve evenement te Almere dat de Provincie Flevoland op maandag 26 oktober heeft georganiseerd, is druk bezocht. In totaal hebben zo'n 75 ondernemers van binnen en buiten de provincie kennis gemaakt met de creatief zakelijke dienstverlening, media, entertainment en de kunsten in Flevoland. Het evenement vond plaats in de Brandboxx in Almere en is onderdeel van de gebiedspromotie- campagne  ‘Flevoland omdat je wilt groeien’. Door middel van deze campagne probeert de provincie ondernemers van   het vaste land kennis te laten maken met het Flevolandse ondernemersklimaat. Het jaar 2009 is uitgeroepen  tot het jaar van de creativiteit. Reden om deze keer de creatieve sector uit te nodigen voor een bezoek aan Almere; het centrum van de Flevolandse creatieve industrie. De Flevolandse gedeputeerde Andries Greiner en de Almeerse wethouder Martine Visser openden het creatieve evenement. Het ondernemersklimaat in Flevoland is gunstig: er is letterlijk en figuurlijk ruimte om te ondernemen, er is een enorm gemotiveerd  arbeidspotentieel en de centrale ligging creëert zeer goede afzetmogelijkheden. De aanwezige ondernemers uit Flevoland konden dit beamen, ondernemers  van buiten Flevoland hebben kennisgemaakt met een provincie die letterlijk en figuurlijk alle ruimte biedt  om creatief te ondernemen. Andries Greiner, gedeputeerde Economische Zaken Flevoland, stelde dat  creativiteit om Flevoland zich al sterk heeft ontwikkeld en iets toe weet te voegen aan  het ondernemersklimaat in de provincie. ‘Hoewel we in absolute cijfers de regio Amsterdam voor ons moeten  dulden, presteert bijvoorbeeld Almere op het creatieve vlak procentueel gezien beter dan Amsterdam en dat  is bemoedigend!’  Martine Visser, wethouder Economische Zaken in Almere verdedigde een nominatie van  Almere als Culturele Hoofdstad 2018. “In een New Town als Almere is niet persé veel cultuur, maar juist  veel cultuur in wording. Er worden nieuwe wegen gevonden, er wordt gecreëerd.  Dat maakt een stad als  Almere vanuit creatief oogpunt enorm interessant.’

 


24/25 oktober 2009: wintertijd gaat weer in......klok uur terug


24 oktober2009: nacht van de nacht op stadslandgoed de kemphaan

van 19.00-23.00 uur

om 19.00 uur is een spectaculaire openingsact vanuit het Labyrinth, waarna een nachtwandeling van circa 1 uur

verdere info > De Kemphaan  en > Laat het donker donker


18/19/20 september2009: smaakparade in almere

Gewoon even wat sfeerfoto's van dit voor Almere geweldige evenement; groot(s), interessant en goede sfeer!

klik op foto voor filmpje

 

Voor de 'Beste bonbon van Nederland' was de keuze uit 5 verschillende bonbons van genomineerde patissiers/chocolatiers

De winnaar van de titel 'Lekkerstee bonbon van Nederland 2009 'werd: Geert-Jan Heesterbeek, (werkzaam bij Visser Chocolade in Nuth) Zijn bonbon is gekozen tot de Lekkerste bonbon van Nederland. 

Op de rechter foto de winnaar van vorig jaar (2008) Hans Hulshof (nu voorzitter van de jury)

 

 

de winnaar van 2008 Hans Hulshof >

de 2e prijswinnaar (tevens Publieksprijswinnaar) Dennis Stans

 

 

 

Chocolatier Geert-Jan Heesterbeek won de 1e prijs zondagmiddag 20/9 jl tijdens de finale van de wedstrijd De Lekkerste Bonbon van Nederland  

De wedstrijd, initiatief van Belcolade, (onderdeel van Puratos) werd dit jaar gehouden tijdens de Smaakparade in Almere. Volgens de vakjury (bestaande uit Hans Hulshof, Robert van Beckhoven en Dominique Persoone) was de bonbon van Heesterbeek (Bullet limited edition) op alle fronten de beste.

2e werd Dennis Stans (werkzaam bij Oonk in Enschede). Stans sleepte ook de Publieksprijs in de wacht. 

3e werd Niels Verweij  (van Patisserie Holtkamp uit Amsterdam). 

4e en 5e werden: Hans Freriks (werkzaam bij W. Koeleman in Heemskerk) en Hein Geers (winnaar in 2007) (van Huize Geers in Tilburg

 

 

de winnaar van 2008 Hans Hulshof >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezellig, lekker, en leerzaam voor bezoekers, sponsors en 'smaakmakers'....

 


12 september 2009: ontdek het geheim van almere

Geweldig! Op de late vrijdagavond van 11 september kregen we als bewoners een krantje in de brievenbus met in grote letters de tekst: 

'Ontdek het geheim van Almere'  en waarin ook werd aangekondigd de 'grootse open dag Almere'  de volgende dag (12/9) en 

met aan de andere kant van het krantje alle informatie over de 'Cultuurnacht Almere' die diezelfde avond al bezig was vanaf 20.00 uur!!!!

Als Almere al een geheim heeft, zal dat dus altijd verborgen blijven...althans voor de 'burgers' (= de bewoners) 

Maar misschien is dát juist wel het 'geheim', dat Almere niets specifieks te bieden heeft ;-))  Deze konklusie lijkt me logisch nu ik zag dat in dat krantje, bij de doorkijk naar het Weerwater, een soort 'monster van Loch Ness'  is gemanipuleerd....gaat Almere wéér iets kopieren, krijgt de echte creativiteit alwéér geen kans?!  Die moet namelijk niet worden bedacht door de overheid of organisatieburo's!

Klik eens op het logo  (www.persbureaualmere.nl)


1 september 2009: info-avond Lepelaarplassen

In het kader van Natura 2000 werd er een speciale info-avond gehouden over het beheerplan Lepelaarplassen.

De opkomst was groot te noemen, niet alleen van bewoners van de Noorderplassen maar ook ver buiten Almere.

 

Er werden 3 presentaties gehouden, waarna er door het publiek aan 'het panel' vragen konden worden gesteld, die worden 'meegenomen' in de verdere uitwerking (volgend jaar in de zomer  (!) van 2010...) NB dit was slechts een 'informele avond', er werd ook géén verslag gemaakt (hierbij tóch door Kunst-enzo  ;-)

De presentaties werden gehouden door: drs. Ruud Stam, beleidsmedewerker bij het Ministerie van LMV, direktie Regionale Zaken West, Riet Rijs, van de Stichting Flevolandschap en IJsbrand Zwart, beleidsmedewerker Natuur (ecoloog) ook bij de Provincie Flevoland. Gespreksleider was Philippe Spapes, Provincie Flevoland.

 

foto: Spapes, Zwart en Rijs.

Opzet van de presentaties was

* context Natura 2000

* Natura 2000 gebieden in Nederland

* gefaseerde implementatie Natura 2000

* aanwijzing van de gebieden

* opstellen van beheerplannen.

 

 

Achtereenvolgens kwamen aan het woord: drs. Ruud Stam, Riet Rijs en IJsbrand Zwart  (olv gespreksleider Spapens)

Er werd gesproken over de Biodiversiteitsdoelstelling van de Europese Unie

* Achteruitgang biodiversiteit stoppen in 2010: hiervoor wordt een Europees Netwerk van Natuurgebieden gevormd. * Het Natura 2000 Netwerk: Natura 2000-gebieden liggen bijna geheel in de Ecologische Hoofd Struktuur (EHS)

2 Europese richtlijnen beschrijven welke diersoorten, plantensoorten en vegetatie typen moeten worden beschermd:  

* de Vogelrichtlijn en de * Habitatrichtlijn

Stand van zaken aanwijzingen Natura 2000: van de 9 gebieden in Flevoland zijn er 

* 9 gebieden in procedure * eind dit jaar definitief aanwijzingsbesluit

 

 

De Lepelaarplassen zijn ontstaan in 1968 maar er zijn verschillende deelgebieden. laat Riet Rijs zien aan de hand van deze kaart (foto's ontbreken helaas in haar presentatie door 'de techniek')

Het beheerplan gaat over het gebied Lepelaarplassen, Natte Graslanden en Kwelzone (rood omlijnd op de kaart). Naast het beheer zal op de avond ook de toets bestaand gebruik toegelicht worden. Dit betreft zowel gebruik ín het gebied als er omheen.

Ook over de toekomstige ontwikkelingen van de stad Almere, mede door de groei, de schaalsprong van Almere naar 350.000 inwoners, de stedelijke groei. Het betreft een breed beheerplan.

En over Hydologie. Er zit nu weinig dynamiek in het waterpeil. Visie: het moet een natter gebied worden, meer moerasgebied! Waarin moerasfauna, wilgenbos, trekvogels en moerasbroeders. En het waterpeil verhogen met zo'n  0.50 - 0.80 m. om moeras terug te krijgen, méér riet (méér muggen!!) waardoor het bestaande wilgenbos deels zou afsterven, zou verdwijnen en er elders weer een nieuw wilgenbos zou ontstaan. Over nieuwe eilanden aanleggen voor de broedvogels...misschien dat door dat fluktuerende waterpeil die eilanden zelfs spontaan ontstaan ?

 

 

Over 'begrippen' zoals 'Bestaand gebruik' (dat vervolgens ook getoetst wordt door Natura 2000 & Partners)

* Alle gebruiksvormen in en rond de Lepelaarplassen die vóór 1 oktober 2005 plaatsvonden en die geen significant nadelig effekt hebben op de instandhoudingdoelen en NB doelen (NatuurBescherming) -  Plannen en initiatieven zijn geen bestaand gebruik -  * Bestaand gebruik dat niet in Beheerplan is opgenomen is niet vrijgesteld

In december 2010 wordt dit Beheerplan defiitief vastgesteld; Najaar 2010: Nota van antwoord en opstellen definitief Beheerplan; Zomer 2010: inspraakprocedure; Mei 2010 start vaststellingsprocedure; Najaar 2009: bestuurlijke overeenstemming; Nu afronden ontwerp aanwijzingsbesluit (inkl. de opmerkingen van deze avond!)

 

Voor wie nog opmerkingen heeft, kan die mailen naar klik >  HIER 

Het panel klaar voor de vragenstellers vlnr Philippe Spapes, IJsbrand Zwart, Riet Rijs, drs. Ruud Stam

 

Voor wie nog opmerkingen heeft, kan die mailen naar klik >  HIER 

Er werden op deze info- avond vragen gesteld vanuit verschillend perspektief. 

Over muskusrat-bestrijding en de invloed daarvan op (broedende) vogels en wat doet het Waterschap aan de bestaande 'routes' van die ratten? En is er ook sprake van bevers uitzetten in het gebied? Verder: er moet ook een sociaal/economische paraaf komen in het beheerplan! (oppert de kvK) Ook wil men weten of dit een integraal beheerplan betreft? Nu wordt er uitsluitend gekeken naar mogelijke verstoringen...Over de waterhoogte varieren...de Lepelaar is een geisoleerd systeem, geldt niet voor de Noorderplassen. Is de groei van Almere meegenomen? Dat is bekend maar hoort bij 'Plannen', doet Natura 2000 dus niets mee, net zomin als aan de overlast van het schedefonteinkruid; dat hoort bij het water van de Noorderplassen; zelfs al grenzen sommige wateren aan het Lepelaar-gebied....Een zeilboten-eigenaar ziet het liefst alle speedbootjes verboden worden...maar ook dat is geen taak voor Natura 2000. Bovendien geldt daarvoor al een max.snelheid van 6 km op de Noorderplassen, terwijl een zeilboot vaak veel sneller gaat! Natura 2000 heeft het over nieuwe eilanden aanleggen en geschikt maken voor vogels. Nu lopen er koeien op graslanden...bij verhoging van het waterpeil kunnen die verzuipen, net zoals met het - bestaande- Wilgenbos zou gaan gebeuren. Natura 2000 wil dat het Wilgenbos 'natter' wordt, men wil meer moerasgebied creeren, meer riet aanplanten. Wat de vraag oproept of niet-natte graslanden niet belangrijk zijn voor Natura 2000?!  Men reageert dat deze  periode wordt gebruikt voor een 'Groene Studie'.  Over kleine sportvliegtuigjes over de plassen...het is een prachtig gebied om overheen te vliegen maar.... er is een gedragscode (Koninklijke Ned. Luchtvaartmij). Dat is een soort vangnet om rekening te houden met de natuur.

 

ex-Milieuraad en de Trekvogel praten nog even na....

Waarom Natura 2000?

De bioversiteit (soortenrijkdom) in Europa gaat al jaren achteruit. Duurzame bescherming van flora en fauna is hard nodig. Planten en dieren trekken zich weinig aan van landsgrenzen en het is daarom belangrijk om nartuurbescherming in Europees verband aan te pakken. Zo voorkome we dat de natuur in Europa en in Nederland, steeds eenvormiger wordt. Natura 2000 wordt in Nederland gerealiseerd door de Ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwalitei (LNV)., Verkeer & Waterstaat en door de Provincies.

 

De totstandkoming van een Natura 2000-gebied gaat via 5 stappen:

* aanmelding - * aanwijzing - * beheerplan - * inspraak - en * vergunningen

In december 2010 moeten alle 162 gebieden zijn aangewezen. Binnen 3 jaar na de definitieve aanwijzing van een gebied, moet een beheerplan zijn vastgesteld (goedgekeurd) dat vervolgens 6 jaar geldig is. Uiterlijk december 2013 moeten er dus beheerplannen zijn voor alle 162 gebieden!

 

======================================================

Deze bijeenkomst vond plaats in de Boathouse aan de Plassenweg aan de Noorderplassen-oost

 

Van 20.00 uur en duurt tot circa 22.00 uur    -     Graag opgeven via 0320-265.512

Organisatie: Provincie Flevoland, het Flevo-Landschap en met Ministerie van LNV (Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit...géén Visserij dus ;-)


13 september 2009: afrikadag almere op stadslandgoed de kemphaan

Zondag 13 september 2009 van 11.00-18.00 uur is er weer de jaarlijkse Afrikadag op Stadslandgoed De Kemphaan. 

De entree is 2,50 euro (kinderen tot 4 jaar gratis) 

Burgemeester Annemarie Jorritsma doet de officiele opening om 11.30 uur 

en daarna is er teveel om hier op te noemen, van de Afrikaanse keuken tot workshops en voorstellingen met dans en muziek, een bazaar en nog veel meer! 

Dus kijk voor het hele programma op www.afrikadagalmere.nl


3-27 september 2009: flevoland start (3/9) schoon schip, schoon water campagne 
Op uitnodiging van de provincie Flevoland, vindt van 3 - 27 september 2009 de campagne Schoon Schip, Schoon Water plaats in diverse Flevolandse havens.
Tijdens deze aktie kunnen recreanten op het energieschip de Berezina kennismaken met verschillende methodes om schoner te varen. De aktie in Flevoland gaat op 3 september van start in de Bataviahaven van Lelystad: bestuurders van de provincie Flevoland en Flevolandse gemeenten, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied en Waterschap Zuiderzeeland krijgen dan als eersten een rondleiding op de Berezina. Het doel  is recreanten bekend maken met de mogelijkheden het water zo schoon mogelijk achter te laten na een vaartocht. Op de Berzina krijgen zij info en demonstraties over schone onderwaterverfsystemen, biobrandstoffen, biologische vetten, wind- en zonne-energie, efficiëntere energiehuishouding en toiletsystemen. Sinds begin dit jaar is een lozingsverbod van kracht voor de recreatievaart. Bovendien moet Nederland gaan voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water, die een hogere waterkwaliteit eist. De Berezina is een voormalig stoomschip uit 1908 dat met de laatste technologieën zo schoon en duurzaam mogelijk vaart. Het schip is mbv 70 sponsoren uit het bedrijfsleven aangepast aan de moderne standaarden.
De campagne is in Flevoland mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Flevoland, de gemeenten Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Rijkswaterstaat en waterschap Zuiderzeeland.
Publiek welkom
Na de rondleiding voor bestuurders, kunnen andere geïnteresseerden het schip donderdagmiddag 3 september vanaf 13.00 uur bezoeken. Daarna kan dat op de volgende data en locaties. - Di.ochtend 8 september in Aanloophaven, voor Raadhuis, Zeewolde) - Woe.ochtend 9 september bij WSV in Almere -Haven
- Woe.middag 9 september aan de Sluiskade, Almere - Ma.middag 14 september bij de jachthaven Flevostrand, Biddinghuizen - Di.ochtend 15 september jachthaven Ketelmeer bij Colijn - Di.middag 15 en woe.ochtend 16 september bij watersportvereniging Dronten - Di.middag 22 september bij Marina Muiderzand in Almere - Vrij.middag 25 september Lelystad haven - Za.middag 26 september Deko Marina Lelystad - Zon.middag 27 september Flevo Marina in Lelystad. 

Schoon Schip, Schoon Water wordt uitgevoerd door Stichting Fair Nature, Stichting De Noordzee en de Waddenvereniging. Meer info >  www.schoonschip.org


30 juli 2009: kick-off zomertour fotoprojekt 'nieuwe groeten uit...'

In Almere wordt de aftrap gegeven voor een grootschalig fotoprojekt met de naam "Nieuwe Groeten Uit" dat hier vandaan nog door heel Nederland trekt.

 

 

 

Presentator/acteur  Sebastiaan Labrie doet deze start samen met de Almeerse wethouder Johanna Haanstra  

en Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (die de vakantievierende Plasterk vervangt)

om 16.00 uur op de Grote Markt in Almere 

 

(in het enorme opblaasbare Zomerpaviljoen, voor iedereen gratis toegankelijk). 

 

 

 

Uitgangspunt is de vraag of Nederland nog steeds het land is van klompen, molens en tulpen....of.....dat er nu andere dingen bepalen wat en hoe Nederland eruit ziet?  Wat is typerend voor Nederland nu? Iedereen (in Flevoland) wordt nu opgeroepen om 'haar of zijn'  'Nieuwe Groeten Uit" -foto te maken en op de speciale website te zetten  www.nieuwegroetenuit.nl  

 

klik op foto Marie-Luce Bree en Labrie voor filmpje >

 

 

Na een intro van presentator Labrie met Marie-Luce Bree (adjunkt-dir. Foam_Fotografie Museum A'dam), kreeg Minister Ernst Hirsch Ballin het woord, die als openingshandeling op een knop mocht drukken (wat in 1e instantie niet helemaal virtueel goed ging ;-) want hij mocht de eerste prijswinnaar van deze Zomertour bekendmaken: Anco Kolstee, voor zijn foto van Flevolandse windmolens bij zonsondergang (categorie Stad & Land). Wethouder Johanna Haanstra nam de prijs voor hem in ontvangst.

Volgens de organisatie hadden de leden van de vakjury - onder anderen Paul Schnabel, directeur Sociaal Cultureel Planbureau, en Raimond Wouda, professionele fotograaf - een zware dobber aan het uitkiezen van de beste foto's uit Flevoland (er zat geen Almeerder in de jury) De 4 Nieuwe Groeten Uit... ansichtkaarten met de winnende foto per categorie werden de hele dag uitgedeeld. Het publiek kon vervolgens daaruit zijn favoriete foto kiezen, zowel in het paviljoen als via www.nieuwegroetenuit.nl

 

 

< klik op foto (Hirsch Ballin, Labrie, Haanstra) voor filmpje  

 

 

Haanstra neemt oorkonde in ontvangst filmpje

 

 

 

 

NB eind december 2009 komen er weer nieuwe winnaars, waarvan de winnende foto uitgevoerd wordt als kaart! Dus gewoon uploaden tot die tijd. De zomertour loopt tot eind augustus 2009 maar meedoen aan het projekt kan nog tot eind december 2009. 

Tot dan kan iedereen zijn foto's uploaden op www.nieuwegroetenuit.nl  De beste foto's zullen deel uitmaken van de eindtentoonstelling van dit projekt, georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum begin 2010 ism Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en ikm beelden uit het historische archief van het ANP.

 Data zomertour  
Zaterdag 1 augustus, Waagplein, Alkmaar; Dinsdag 4 augustus, Waagplein, Leeuwarden; Donderdag 6 augustus, Grote Markt, Groningen; Zaterdag 8 augustus, Oude Markt, Enschede; Maandag 10 augustus, Koopmansplein, Assen; Donderdag 13 augustus, De Markt, Maastricht; Zaterdag 15 augustus, Neude, Utrecht; Dinsdag 18 augustus, Plein, Den Haag; Donderdag 20 augustus, Musis Sacrum, Arnhem; Zaterdag 22 augustus, Kasteelplein, Breda; Dinsdag 25 augustus, Markt, Middelburg

Nieuwe Groeten Uit...  is geinitieerd door Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en het ANP Historisch Archief, in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum en mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Meer info >  info@nieuwegroetenuit.nl


aan & afkondiging

op 19 september 2009: geen open dag Flevoziekenhuis !

Vanwege de verwachte griepepepidemie in het najaar geeft het Flevoziekenhuis gehoor aan de oproep van de Ned.Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om de open dag uit te stellen, waarbij de nieuwste nieuwbouw aan het publiek getoond zou worden. Maar veiligheid voor patienten, personeel en bezoekers staat voorop. Het zou een landelijke Open Dag zijn, die nu verzet wordt naar 'later'

 

.


juli 2009: overlast van schedefonteinkruid in noorderplassen-oost

Het eerste wijkje Noorderplassen uit 1992 (heet tegenwoordig: Noorderplassen-Oost, sinds de komst van de grote wijk Noorderplassen-West),  heeft behoorlijke overlast van waterplanten, het schedefonteinkruid. Klik voor  verdere info > HIER 

Bewoners van dit wijkje met 259 woningen in totaal, hadden zich al verenigd in een Vereniging van Eigenaren Noorderplassen en onderhielden (voor eigen kosten) hun eigen 'sloten en vaarten' rond de pieren waar hun huizen op staan. 

< N'Plassen-West                                                          N'Plassen-Oost >

Maar de afgelopen jaren groeien de waterplanten onstuimiger dan ooit!

 

  Reden is waarschijnlijk het feit dat er tot op heden nog steeds wordt gedumpt en weggezogen in/uit de Noorderplassen-Oost. Dit heeft allemaal te maken met de nieuwbouw van de Noorderplassen-West. Momenteel staat er bijna dag en nacht een zuigerinstallatie te stampen, waarbij een groot deel van het vaarwater is afgezet met boeien, en waar men overtollig zand e.d. weer dumpt in de Noorderplassen-Oost. 

Door deze bezigheden is er nu meer dan ooit overlast van waterplanten, met name het schedefonteinkruid. Momenteel zit het in bepaalde stilstaande stukken, gewoon verstopt door die planten, die om de motoren gaan hangen en ze beschadigen. Maar oók zwemmers hebben hier grote last van: al die slierten om je benen is geen prettig gevoel maar....vorig jaar (toen er ook overlast was van deze waterplanten) bleken er kleine wormpjes in te zitten. Aanraking van zwemmers met deze beestjes, gaf als resultaat dat er na een poosje gevlekte lichaamsdelen te zien waren, net een uitslag van een ziekte. 

Wat bleek? Die wormpjes zijn een soort bloedzuigers die onder je huid  gaan, heel eng dus!!

Het Bestuur van de Ver.van Eigenaren N' Plassen(oost) had al jaren geleden geprotesteerd tegen dumpingen, enige jaren geleden uit vaargeulen (omdat men hier te diep had gegraven tot wel 30 meter diepte...) en nu weer van overtollige grond van die nieuwbouw! Reden van protest is o.a. dat een té ondiepe waterpartij een dood water gaat worden, vergelijkbaar met het Weerwater, dat helaas nu bestaat uit een modderige ondergrond en dat veel te ondiep is, slecht voor de visstand en levensgevaarlijk als je er al zwemmend in vast komt te zitten!

Nu stelt de gemeente Almere dat zij niet van plan is iets aan dit schedefonteinkruid te gaan doen...dat dit de verantwoordelijkheid is van de bewoners...... .Maar niet die héle Noorderplassen-Oost is het eigendom van deze bewoners!!!!  De vaarten tussen en rondom hun huizen onderhouden ze al gezamenlijk, zoals gezegd: voor eigen kosten....


7 juli 2009: John van Diepen biedt woonruimte voor 'relatiebreukers'

Relatiebreukers die bij wijze van spreken door hun partner op straat worden gezet, weten meestal niet waar ze snel een dak boven hun hoofd kunnen vinden. Een eengezinswoning in de vrije sektor is meestal te duur, wachten op een appartement van een corporatie duurt circa 4 jaar. Onderdak bij vrienden gaat maar tijdelijk, net als vertoeven op een camping. John van Diepen (van oa DeOpstap) wil zich richten op deze markt en beschikt over:

2 appartementen die hij wil verhuren aan relatiebreukers

Eén in Almere-Stad (per 15 augustus 2009), en één in Almere-Poort (per 22 juli 2009). Beide zijn 2-kamerappartementen. Zeer netjes en volledig ingericht, van keukengerei tot wasknijpers. Je hoeft als huurder slechts je eigen kleding & tandenborstel mee te nemen. 

Huurprijs € 900,- voor de eerste maand, oplopend met € 100,- per volgende maand(en) 
Op deze manier creëer je als relatiebreuker een paar maandenlucht” om je hoofd schoon te maken en rustig naar een nieuwe permanente woonruimte kunnen gaan zoeken. Door de prijsstijging zal de huurder niet langer blijven hangen dan nodig is, zodat redelijk snel een volgende relatiebreuker geholpen kan worden.

  Prijs is inklusief nutsvoorzieningen, servicekosten, meubilair, stoffering, komplete inboedel, gemeentelijke belastingen, waterschapslasten, internetabonnement en administratiekosten, dus all-in behalve persoonlijke bezittingen.

(helaas zal deze huurprijs voor veel 'relatiebreukers' best een hoog bedrag p/mnd zijn....dus misschien kan John van Diepen zijn idealistische idee wat verder uitwerken naar meer betaalbare huurwoningen, op dezelfde basis?...is maar een idee van Kunst-enzo....)

De kostprijs zelf bedraagt bijna €1.000,- per appartement per maand op basis van volledige verhuur zonder tussentijdse leegstand en wanbetaling. John van Diepen ziet dit vooral als maatschappelijk experiment voor nu nog onbepaalde tijd. Een paar bepalingen heeft van Diepen wel: gunning voorbehouden, referenties worden nagetrokken. Schending door de huurder van de bepalingen uit het (normale en redelijke) huishoudelijk reglement van de vereniging van eigenaren leidt tot onverwijlde uitzetting zonder retournering van de borg (2 maanden). De moraal van deze regel is: ik help je, jij gedraagt je. 

Voor alle duidelijkheid: het appartement in Almere Stad is een zelfstandig appartement, dat in Poort een zelfstandige kantoorruimte maar zeer geschikt voor bewoning.


Kent u relatiebreukersdie tijdelijk een plekje wensen waarvan ze kunnen zeggen: “ik ga naar huis”? 

Misschien dat dit initiatief van John van Diepen iets voor hun is!  06-212 612 68  info@johnvandiepen.nl

 

Al in 2006 was van Diepen bezig met dit onderwerp. Hij deed toen mee aan een wedstrijd van CASLa met een idee voor een kleinschalig projektje met huizen voor mensen met een relatiebreuk, die daardoor ineens op straat kwamen te staan. Het principe van de woningen die van Diepen nu aanbiedt, is niet anders dan dat hij toen al in gedachten had!

De titel was toen 'Broken'4 juli 2009: optreden van the voice company in de goede rede in haven 

The Voice Company nodigt iedere liefhebber uit voor een feestelijk en vrolijk concert op zaterdag 4 juli vanaf 20.15 uur in het De Goede Rede aan de Kerkgracht 60 in Almere-Haven >

Het zal circa vijf kwartier duren, zonder pauze. Vooraf is koffie/thee te koop, na afloop iets lekkers te drinken. Het thema is deze keer Musical”, een dwarsdoorsnede van recente en wat oudere musicals, met aandacht voor Les Miserables, Oliver, The Wizzard of Oz en Starlight Express. Maar ook komen iconen als Westside Story en The Sound of Music aan de orde. 

Tijdens het concert kun je kennismaken met het enthousiaste koor dat vooral ook op verstaanbare uitspraak is getraind (dat bijzonder is te noemen). Aanwezig is één van de hoofdrolspeelsters uit de laatste Les Miserables, Marjolein Algera. Zij zingt o.a. één van de duetten uit deze musical (toen samen met Carlo Boszhard, nu met onze andere musicalsolist Olaf Wijnants Labree). Olaf speelde mee in alle “oudere” musicals uit de jaren 70 en werkte intensief samen met sterren als Willem Nijholt. Ook speelde hij een hoofdrol in de musical Sweeney Todd, samen met o.a. Simone Kleinsma, Ernst Daniël Smid en Rolf Koster.

Ondanks het feit dat het hier niet om een goedkope produktie gaat, is het The Voice Company voor de 3e keer gelukt om op alle kaartjes 50% korting te geven.Normaal moet dit concert € 10,= kosten, maar nu is de prijs slechts € 5,= (dan moet de zaal wel uitverkocht zijn...anders is er een probleem) 

Daarom zoekt men sponsoren door kaarten voor dit optreden te bestellen via  rbpmusic@xs4all.nl  (geen reserveringskosten!) 


25 t/m 28 juni 2009: Luminarium weer terug in almere op openlucht-festival

Van 25 t/m 28 juni 2009 staat het Luminarium op de Esplanade (bij Schouwburg Almere) en ook op het Forum, allemaal in het nieuwe Stadshart.

Burgemeester Annemarie Jorritsma mocht het openen op donderdag 25/6 om 15.30 uur, samen met Gaston Starreveld

Architects of Air hebben verschillende opblaasbare 'objekten', zoals de Levity II en Levity III en het laatste objekt heet: Amazozo, en is net als Levity II gebaseerd  op de Islamitische architektuur. 

Maar in Almere is momenteel de uitvoering te zien 'Amococo(net als in 2001, de moeite waard, en gratis toegang dit jaar)

Even een terugblik  naar 22 juni 2001.......toen dit verslagje verscheen op de website Almere-City tgv de opening van het Theaterseizoen

Muzikaal festijn
Na afloop werden de aanwezigen op uitbundige wijze meegenomen (door Muziekmaatschappij Excelsior) naar de Grote Markt.

Gekleurde ruimteobjecten
Daar stond een plein-vullende  ´slangentent-installatie´ (waarbij het Podium in het niet zonk), waarin men het Luminarium kon bewonderen, een lichtprojekt van "The Architects of Air".

 

De prachtige lichteffekten in het Luminarium ontstaan door het daglicht dat door het gekleurde plastic valt.

Het plastic is speciaal gemaakt voor The Architects of Air en alle aparte delen zijn speciaal gesneden, verlijmd en/of van ritsen voorzien. Alles handwerk in eigen werkplaats.

Het ontwerp is van Alan Parkinson en reist de hele wereld door.

NB de schoenen moeten uit voordat men de ´ingewanden´ mag betreden. Zie ook: www.architects-of-air.com

Foto´s en tekst: Greta Verduin  (22-6-2001)

 


juni 2009: almere 2018 wint promotieprijs almere

Marcel Kolder (van Almere 2018), laat enthousiast het volgende weten: 

"We hebben de promotieprijs van Almere gewonnen. Ik sprak eergisteravond laat Hans Snel van Citymarketing nog even op het Jazz Below the Sea Festival. Hij vond het echt fantastisch, want het publiek mocht stemmen. We hadden ruim 42 procent van de stemmen. En hij vertelde dat de concurrentie ook niet de minste was. Het WK Triathlon en Festival Zand beiden met vele tienduizenden bezoekers ook niet de minsten."

"Maar een ding wil ik eigenlijk kwijt, behalve voor iedereen mij en Michelle’s gelukwensen: Het kunstwerk is gewaakt door de internationaal bekende Almeerse kunstenaar Frans van der Ven:  www.fransvanderven.nl/ actueel/actueel3.htm en daar ben ook ook trots op, In het kader van culturele hoofds
tad. Want we zijn al wat we willen zijn. De Almeerse identiteit, surf maar eens naar zijn site, is zich allang aan het vormen. Alle Almeerders en het hele culturele circuit, bedankt dat jullie in ons blijven geloven.

Groet, Marcel Kolder, samen met Ym de Roos de kwartiermakers (en nog vele anderen)  

info@almere2018.eu


 

20 juni 2009: Drakenbootrace op het weerwater

Experience Taiwan:  drakenboot-festival

De gemeente Almere is blij
met de 1e Almeerse editie van het Taiwanese Drakenbootfestival. Op het midden in de stad gelegen Weerwater strijden op zaterdag 20 juni verschillende teams van roeiers om de eer en glorie. Dit biedt een aantrekkelijk schouwspel vanuit het Stadscentrum en er is bovendien van alles  te beleven. Bezoekers kunnen kennismaken met de Taiwanese kultuur: muziek, dans, zang, sport (karate, tai-chi), spel, kunst, historie, toerisme en hapjes. En voor kinderen zijn er speciale workshops.

Amstelveen was jarenlang suksesvol de organisator van het festival maar omdat verschillende gemeenten in de regio Amsterdam nauw zijn gaan samenwerken vanuit AmsterdamInBusiness, is afgesproken dat Almere leidend is in de relatie met Taiwan. In Amstelveen is het oorspronkelijk kleine festival geleidelijk gegroeid en heeft het een ware facelift ondergaan. Het is nu omgedoopt tot
'Experience Taiwan'Almere is zeker van plan om deze stijgende lijn voort te zetten. Vandaar de ontvangst door burgermeester Annemarie Jorritsma van haar kollega uit Tainan officieel ontvangt. Ze tekenen samen een Memorandum of Understanding, een symbolisch gebaar dat de vriendschap tussen de steden onderstreept. Deze handeling vindt plaats voordat de races starten tijdens een ontmoeting met Taiwanese bedrijven en instellingen in een speciale VIP tent op de Esplanade. Er wordt specifiek aandacht geschonken aan de Taiwanese investeringen in Nederland en dan met name in Flevoland en in de Amsterdamse regio.

De Drakenbootraces worden om 12.00 uur geopend door burgemeester Jorritsma, gevolgd door een leeuwendans-ceremonie. Wethouder van Economie
en onderwijs, Martine Visser
, zal even na 17.00 uur de prijzen aan de snelste roeiers uitreiken. Er vinden 2 soorten races plaats. De gesponsorde gelegenheidsteams (de sponsors zorgen ook zelf voor een team van peddelaars) en professionele teams. Deze professionele teams varen hun wedstrijden tussen de gelegenheidsteams door. Bij de gelegenheidsteams doen - naast de Taiwanese bedrijven in de regio zoals Giant, Yang Ming en TYC -   ook andere bedrijven of organisaties mee, zoals World Trade Center Almere Association en de Christen Unie. In totaal doen er 6 teams mee in grote drakenboten (16 peddelaars met trommelaar en stuurman) en 6 teams in kleine drakenboten (8 peddelaars met trommelaar en stuurman). Aan de officiële drakenbootcompetitie doen 7 ervaren wedstrijdteams mee. 

Internationale samenwerking: AmsterdamInbusiness bestaat uit de gemeenten Almere, Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer, de zogenaamde Amsterdam Area Partners. AmsterdamInbusiness doet de gezamenlijke acquisitie van internationale bedrijven,imarketing van het gebied Amsterdam Metropolitan Area als vestigingslokatie. Ook worden er kulturele evenementen met een internationale invalshoek in de Amsterdamse regio georganiseerd, zoals het Cherry Blossom festival en nu de Drakenbootraces in Almere. Kijk voor het complete programma op www.almere.nl

 


1 juni 2009: schouwburg almere wil goede ondergrond plein

Schouwburg Almere wil om tafel met de gemeente over de evenementen die worden gehouden op de Esplanade, het plein voor de deur van de Schouwburg. Dit oa nav het Bevrijdingsfestival, waar tijdens dat jaarlijkse muziekfestival op 5 mei de vloer in de Schouwburg schade opliep door de natte toplaag van het plein die door bezoekers naar binnen werd gelopen en daar voor uitgebeten plekken zorgde. Sinds de oplevering van het evenementenplein zorgt die toplaag al voor problemen. Gisteravond boog de gemeenteraad zich dan ook opnieuw over dit probleem. Door fraktie Molina en de Almere Partij werd toen gesteld dat de schouwburg een claim gaat indienen bij de gemeente vanwege de schade. Theaterdirekteur Peter Swinkels sprak dit na afloop tegen: "wij hebben de term claim nooit in de mond genomen. Wel hebben wij een brief gestuurd aan de gemeente met het verzoek tot een gesprek om te bekijken hoe we dit volgend jaar voorkomen." Tijdens het Bevrijdingsfestival was de Esplanade omringd door hekken. Volgens Swinkels zit daar een deel van het euvel: "hierdoor was de schouwburg slechts via één deur bereikbaar en liep iedereen dus over hetzelfde stuk vloerbedekking. Tijdens eerdere evenementen hebben wij dit probleem niet gehad, maar toen stonden er ook geen hekken." Toch is er volgens de theaterdirekteur meer nodig om het probleem op te lossen dan minder hekwerk. "Die toplaag is gewoon niet goed, daar moet iets aan gebeuren."


28 mei 2009: Opening + receptenwaaier  bij de Smaak van Almere

Eetbare natuur en lokale, duurzame, produkten uit Almere zijn het onderwerp van de expo en publikatie 'De Smaak van Almere' van het
Stadsarchief Almere. Opening van 17.00-19.00 uur in de C-Passage van het Stadhuis Almere. Op de expo komen 12 Almeerders aan het woord die zich bezighouden met duurzaam eten, van biologische kok tot stadsboer. 

De publikatie is een receptenwaaier met 30 bereidingen van ‘Almeerse’ ingrediënten, zowel natuurlijk als gekultiveerd.

Duurzame voeding van Almeerse bodem: er groeien ontelbare wilde planten en kruiden in bossen, parken en op braakliggende terreinen. Op diverse plaatsen zijn bomen en struiken met eetbare vruchten aangeplant. Maar er worden ook biologische groenten gekweekt in volkstuinen en op professionele akkers, er grazen zogeheten Marchigiana-runderen, er wordt honing verzameld, vis gevangen, bier gebrouwen en kaas gemaakt. Ook heeft Almere een boerenmarkt, stadsboerderij, biologisch restaurant, verschillende natuurwinkels (ook online), duurzaamheid volgens de Almere Principles.
De expo loopt vanaf vrijdag 29 mei /m 30 september 2009.
Interviews en foto’s zijn vanaf de opening op 28 mei digitaal beschikbaar via www.almere.nl/stadsarchief
De receptenwaaier is voor € 4,50 te koop bij het Stadsarchief, VVV Almere en Almeerse boekhandels.

 


12 mei 2009: Flevogarage krijgt nieuw doek

Dinsdag 12 mei 2009 start een aannemer 's ochtends met het ophangen van een nieuw doek aan de FLEVOgarage. Op het doek staan sfeerbeelden van het Stadscentrum, net als nu het geval was.... Alleen komt op het nieuwe doek meer de aandacht te liggen op 'mensen' wat 'mensen' doen in het nieuwe Stadshart.

Het nieuwe doek is, net als het oude, 90 x 4 meter en bestrijkt de hele voorgevel van de garage.

Hieronder nog een foto van de 'kale' garage....

 

De Flevo-garage ligt aan de rand van het nieuwe deel van het Stadshart bij de Krakeling. Auto’s, bussen, fietsers en voetgangers die langs de garage komen zien het dus goed hangen. Vandaar dat er gekozen is voor afbeeldingen die duidelijk laten zien wat er allemaal in het nieuwe Stadshart te beleven valt, zoals:  winkelen, wandelen en aangenaam verpozen in een modern centrum. Genieten van architektuur, gezelligheid, evenementen enz. in een schone en veilige omgeving.

 

 

 

Terwijl er hard gewerkt wordt om het doek in één dag aan de Flevogarage te bevestigen, wordt er onderhoud gepleegd aan 'de Krakeling'

 

 

 

 

Het oude doek aan de gevel van de Flevogarage moest vervangen worden, omdat het vervaagd was.  Het stamt uit 2002 (zie onderstaande foto's)

Het bestaande (Kunst)doek dat nu gaat verdwijnen, was een idee en ontwerp van kunstenaar Marin Kasimir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat dit idee typisch Marin Kasimir is, vraag ik mij af of dit idee zomaar klakkeloos mag worden overgenomen....door een andere fotograaf (fotografen) en/of door de gemeente Almere zélf gekopieerd worden? Het gaat hier om geestelijk eigendom. Kasimir werkt namelijk altijd op deze manier met zijn projekten, momenteel bijvoorbeeld in Brussel, zie onderstaande foto's (vers van de naald: mei 2009!)

 

 

 

 

< of in Luik met 'kolommen' (2007)

 

......of in 2007 in Brussel, in de wijk Schaerbeek met 'Frise en fleur'

 

foto's Luik en Brussel aangeleverd

 

Dit nieuwe doek is een inititief van de gemeente Almere in samenwerking met BeeDesign (een Almeers bedrijf) en ziet dit nieuwe doek niet als een 'Kunst-uiting'.  De gemeente zegt het gewoon wat aantrekkelijker te willen maken voor het winkelend publiek. 

Een en ander heeft weer niets te maken met de stadspromotie van Almere-CityMarketing maar gaat uit van de gemeente Almere. Het geheel gaat inklusief installatie van het doek 19.990 euro kosten.

 


 

                      zaterdag 16 mei 2009: open tuinendag

Het mooiste tuinencomplex van Almere met zo'n 120 leden, houdt op 16 mei 2009 haar jaarlijkse open tuinendag. Iedereen van harte uitgenodigd! Naast de verkoop van planten en bloemen ( Geraniummarkt) , zijn er de Almeerse bierbrouwers Gambrinus, informatie over het glasstralen van spiegels door "de Weerspiegeling" en een stand over natuurlijk tuinieren te vinden. Een rommelmarkt en loterij met  voor de kinderen een kleurwedstrijd. Er zijn diverse hapjes, drankjes en gezellige muziek maakt het feest kompleet!

 

 De Windhoek bevindt zich achteraan in Almere-Haven vlakbij de manege.


maandag 11 mei 2009: hotel-event in Lelystad

De nationale hotelsektor toont interesse om kennis te maken met Flevoland. Zo’n 70 deelnemers hebben zich al aangemeld voor het Hotel Event dat op maandag 11 mei 2009 wordt georganiseerd door de provincie Flevoland. De Commissaris van de Koningin, Leen Verbeek, opent de bijeenkomst voor de hotelsektor op het Provinciehuis te Lelystad. De netwerkbijeenkomst is bedoeld voor stakeholders uit de wereld van hotels en toerisme in het hele land: ontwikkelaars, investeerders, exploitanten, makelaars en toeristische ondernemers. De gemeenten presenteren er hun vestigingsmogelijkheden op de lockatiemarkt. 

Ook het regionale toeristische bedrijfsleven is vertegenwoordigd. Flevoland, de provincie met de sterkst economische groei van Nederland, wil de hotelsektor stimuleren en verleiden tot vernieuwing en onderlinge samenwerking. Dit Hotel Event wil inspireren tot nieuwe ideeën op het gebied van verblijf en toerisme in Flevoland. Het uiteindelijke doel is de hotelbranche in Flevoland in beweging te brengen en mogelijke investeerders van buiten Flevoland te wijzen op de mogelijkheden van deze mooie, jonge water- & natuurrijke provincie, midden in Nederland. 

Programma 12.45 uur Officiële opening door Commissaris van de Koningin, Leen Verbeek; 13.00 uur Trends en ontwikkelingen door Ewout Hoogendoorn, managing director Horwath HTL'; 13.45 uur Parallelle sessies 1e ronde: Brainstormsessie: nieuwe concepten voor toerisme en verblijf, Workshop Match-making, Lokatiemarkt alle gemeenten; 14.15 uur Pauze; 14.45 uur Parallelle sessies 2e ronde: Brainstormsessie: nieuwe concepten voor toerisme en verblijf, Workshop Match-making, Lokatiemarkt alle gemeenten;   15.30 uur Plenaire discussie olv Wouter Weyers, beleidsadviseur regionale economie KvK ; 16.00 uur Afsluiting officiële gedeelte door gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner ; 16.15 uur Aperitief in het Grand Café. Meer info: www.flevoland.nl/hotelevent 


vrijdag 3 april 2009:  2e flowcafé's tegelijkertijd in Almere en Lelystad 

Maandelijks flowcafé voor creatieve en innovatieve ondernemers

Op vrijdag 3 april vinden de tweede Flevolandse Flowcafés plaats, tegelijkertijd in Almere en in Lelystad. Het is de plek voor Flevolandse creatieve en innovatieve ondernemers om elkaar en om vertegenwoordigers van andere bedrijven en organisaties te ontmoeten. De eerste Flowcafés trokken ruim veertig bezoekers (scroll naar 6-3-2009 jl). Net als de eerste keer zal er een beeld- en geluidsverbinding tussen Lelystad en Almere tot stand worden gebracht, zodat bezoekers van beide Flowcafés kontakt met elkaar kunnen  leggen en meteen kunnen inspelen op elkaars ideeën. 

(In Almere is een vertegenwoordiger van Syntens aanwezig om ondernemers daar te wijzen op subsidie-mogelijkheden, net als vorige keer in Lelystad). Zowel in Lelystad als Almere staat ook een zeepkist opgesteld, waarvan gebruik gemaakt kan worden!  De stelling van deze bijeenkomst is

‘Creatieve innovaties spelen zich vooral af bij de interfaces tussen de verschillende disciplines. Tussen de creatieve industrie en… life science, ecologie, natuurwetenschap, stadsplanning, kunst, toerisme’. Er is voor twee lokaties gekozen om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven de cafés te bezoeken. In Almere vindt de bijeenkomst plaats in het Apollo Hotel City Centre aan de Koetsierbaan 2 en in Lelystad is het flowcafé in restaurant Applaus aan de Agorabaan 14. De bijeenkomsten op 3 april beginnen om 15.30 uur en duren tot uiterlijk 19.00 uur. Alle Flevolandse ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties zijn in ieder geval van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het eerste Flevolandse flowcafé. Het ligt in de bedoeling om later dit jaar gezamenlijke groter opgezette Flowcafés te houden rondom een aktueel en spannend thema. Een projektgroep is dat aan het uitwerken www.flowland.nl


6 april 2009: 'hoe helpen wij elkaar de crisis door?'

Verschillende instanties in Almere zetten zich in om de klappen van de economische crisis voor werkgevers en werknemers op te vangen. Samen met het bedrijfsleven willen zij helpen bedrijven gezond en mensen aan het werk te houden. Samen organiseren ze voor Almeerse ondernemers de bijeenkomst ‘Hoe helpen wij elkaar de crisis door?’. Aanwezig zullen zijn: U.W.V. werkbedrijf, mobiliteitscentrum Flevoland, ROC Flevoland, Zelfstandigen-loket Flevoland, Vereniging Bedrijfskring Almere en de gemeente Almere. Tijdens deze bijeenkomst kunnen ondernemers ervaringen uitwisselen met elkaar. Bovenstaande instanties zullen toelichten wat zij voor ondernemers kunnen betekenen, en ondernemers kunnen aangeven aan welke ondersteuning behoefte is. 'Hoe helpen wij elkaar de crisis door?’ is bedoeld voor alle ondernemers in Almere, inclusief zzp’ers. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 6 april vanaf 16.30 uur in WTC Alnovum

Aanmelden kan tot 3 april 2009 via renate.voorn@uwv.nl of (036) 750 76 07

 

zondag 29 maart 2009 om 02.00 uur 's nachts gaat de zomertijd weer in

De klok gaat nu 1 uur vóóruit (1 uur minder slapen dus) Om makkelijk te onthouden: het wordt VOORjaar dus gaat de klok VOORuit


18 maart 2009: 2e mini-conferentie van Platform Tussen de Vaarten

 

Omdat de 1e mini-conferentie op 7 oktober 2008 een groot sukses was

heeft het aktieve Bewoners Platform Tussen de Vaarten  

een vervolg daarop georganiseerd omdat daar behoefte aan was! 

 

 

Was de vorige keer één van de thema's "Wij zijn tevreden over Welzijnstichting de Schoor", nu wordt dit thema verder uitgediept.

Deze 2e  mini-conferentie vond plaats in Wierdendok (aan de Oldewierde in Almere-Haven) Het begon om 19.00 uur en duurde tot 22.30 uur, de opkomst was goed te noemen: vertegenwoordigers van De Schoor zelf, diverse politici (helaas niet van alle partijen) en natuurlijk de betrokken bewoners en bewonersorganisaties zelf. De organisatie was in handen van Henk Struik en Edo van Tienen van het Platform Tussen de Vaarten.

 

Aan de hand van 5 stellingen werd er gedicussieerd aan verschillende tafels, olv een gespreksleider. 

 

 

 

Stelling 1: Mag geld een beperkende rol spelen bij de levering van kwaliteit?

Stelling 2: Wat zou de rol van buurthuizen in de wijk moeten zijn....en voldoen zij hieraan?

Stelling 3: Opbouwwerk alléén in aandachtswijken is mede-oorzaak van het ontstaan van (andere) aandachtswijken.

Stelling 4: De Schoor is van Welzijnsorganisatie naar Welzijnsindustrie verworden (creativiteit = produktiviteit geworden)

Stelling 5: Door teveel (interne) verschuivingen ontstaat kwaliteitsverlies.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het eind werden de konklusies samengevat en kon er goed vergeleken worden, welke verschillende invalshoeken er waren. Verhelderend, met name voor De Schoor, naar mijn mening ;-) 

 

 

Als besluit kreeg De Schoor-medewerkster Wil van Schendel een boekje aangeboden door Henk Struik (Platform TdV en Persburo Almere) "Klanten zijn eigenlijk nét mensen"....waarna hij deze -alweer-  geslaagde bijeenkomst afsloot. 

 

 


25 maart 2009: Almere Valt Af en Jorritsma geeft het startschot!

Samen afvallen? Kom naar de gratis bijenkomst in de Boathouse (Noorderplassenweg) op 25 maart 2009. Het begint om 19.15 uur, om 19.30 uur en presentatie door burgemeester Annemarie Jorritsma, om 19.50 uur uitleg dieet. Daarna om 20.05 uur de presentatie van Almeerse deelnemers en aansluitend een toelichting door een arts. Daarna Pauze. Na de pauze om 20.45 uur komt de initiatiefneemster van AlmereValtAf aan het woord, om 20.55 uur een Vragenrondje en om 21.15 uur de  prijsverloting. Als je naar de bijeenkomst komt, maak je kans op een gratis startpakket en ontvang je aan het eind van de avond een goody bag! 

(als we nu allemaal  -met z'n allen -  veel en  goed afvallen, dan krijgen we weer héél veel ruimte om weer nieuwe gebouwen  en woningen  neer te zetten!  Want dát zal toch de bedoeling zijn  van  dit Almere Valt Af- programma, neem ik aan.? Maar misschien  ook  wel:  Almere  valt af...als satelietstad van  A'dam? Of:  Almere  valt uit de boot? Alles kán  in  Almere! )


6-3-2009: Eerste flowcafé's tegelijkertijd in Almere en Lelystad 

Op vrijdag  6 maart - van 15.30 -19.00 uur -  vinden de eerste Flevolandse flowcafés plaats, tegelijkertijd in Almere en in Lelystad. Het is de plek voor Flevolandse creatieve ondernemers om elkaar en om vertegenwoordigers van andere bedrijven en organisaties te ontmoeten. In Almere vindt de bijeenkomst plaats in het Apollo Hotel en in Lelystad in restaurant Applaus aan de Agorabaan   Er is voor  2  lokaties gekozen om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven de café's te bezoeken. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat er bij creatieve ondernemers nadrukkelijk behoefte bestaat elkaar regelmatig in een ongedwongen sfeer te treffen. Het is de bedoeling dat het flowcafé elke 1e vrijdag van de maand plaats gaat vinden, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus. Naast het netwerken tussen creatieven en vertegenwoordigers van andere bedrijven moet het flowcafé een plek bij uitstek worden om met elkaar kennis te maken en wetenswaardigheden met elkaar uit te wisselen. Er staat een zeepkist waarbij de aanwezigen worden uitgedaagd in te gaan op een prikkelend onderwerp of een stelling die verband houdt met het creatieve ondernemersklimaat in Flevoland. Op 6 maart gaat het om de samenhang en dynamiek van stad/provincie en de creatieve sector. Er is immers een samenhang tussen de ontwikkeling en dynamiek van new towns en de creatieve sector. Er is ook een getalsmatige samenhang tussen (investering in) de creatieve sector en de vestiging van grotere bedrijven in de regio.

Er is een samenhang tussen de aanwezigheid van een creatief/culturele sector en de aantrekkelijkheid van de regio/stad voor de culturele elite en midden- tot hoogopgeleide burgers. Juist in deze tijd is dit een interessant onderwerp om over van gedachte te wisselen. Alle Flevolandse ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties zijn in ieder geval van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het 1e Flevolandse flowcafé.  Flowland wil:

  • Een (fysieke en virtuele) ontmoetingsplaats bieden en een netwerk zijn voor de creatieve industrie Flevoland, het (inter)nationale bedrijfsleven en de non-profit sector.
  • Matchen van de Flevolandse creatieve en innovatieve sector met het (inter)nationale bedrijfsleven en de non-profit sector.
  • Een lerende organisatie en een kennisnetwerk ontwikkelen.
  • Kennis en informatie verspreiden, delen en publiceren richting belanghebbende(n);
  • Samenwerkingsverbanden tussen belanghebbende(n) faciliteren.

 

De organisatie van de flowcafés is in handen van de stichting Flowland  i.o. Marcel Kolder (foto, oa van Almere 2018) en Karin Senf (van Ontwikkelingsmij. Flevoland)