JONGEREN- enzo 2008

copyright foto's: greta verduin                                                              

klik hier voor Multiversum  Ongerept   JVSA   Mazzle   AlmereRulez   Stadsrapper JayTee (2006/2007)  jongeren.pagina

Stadsrapper mc DRT (2005/2006)  Flevoland-Links  meepraten?  Jij Mag Het Zeggen  PolitiekStemwijzer   Jongeren2006Media < luister    


19-9-2008: René kempenaar-festival

cartoon: Maarten Wolterink

De Schoor organiseert vrijdagavond 19 september 2008 de 1e editie van het Kempenaarfestival in De Meester (vh Totum) aan de Rentmeesterstraat. Deze datum is niet zomaar gekozen. Het is de geboortedag van de in april 2007 plotseling overleden ambulant jongerenwerker René Kempenaar.

Als eerbetoon aan de geliefde en gerespekteerde  René Kempenaar
wordt nu dit festival georganiseerd voor Almeerse jongeren vanaf 14 jaar. Een deskundige jury,  onder voorzitterschap van Allard Veldhuis, gaat uitmaken wie de eerste Kempenaarprijs in ontvangst mag nemen..
Het belooft een gevarieerde avond te worden met diverse optredens rond het thema streetculture. (René stond 'aan de wieg' van CultureShock)

De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. 

Tijdens het juryberaad zijn special guests JAWAT! & U-NIQ uitgenodigd. De entree is 3,50 euro.

Behalve een optreden op het Bevrijdingsfestival 2009 en gratis studiotijd zal de winnaar zitting nemen in de jury van de Almeerse Kei, een onderscheiding
die burgemeester Annemarie Jorritsma op 28 november 2008 gaat uitreiken aan Almeerse kinderen tussen 4-12 jaar, die zijn genomineerd 'vanuit de samenleving'.

 


13-9-2008: de paviljoens in cultuurnacht: 'de muur & andere spots

Museum De Paviljoens presenteert tijdens de Cultuurnacht op zaterdagavond 13 september om 21.55 uur de publikatie De Muur en Andere Spots. Graffiti in Almere, een initiatief van graffitischrijver Kasper Jongejan ism Museum De Paviljoens. 

Voorafgaand aan de uitreiking van het 1e exemplaar is een optreden breakdance van The Soulwarriors met Philip Rachid en zijn crew. MC Raymzter sluit de presentatie af. Ook zijn er graffitiworkshops op een monumentale muur op de Esplanade in het Stadshart  Almere.  

Almere kent al sinds het ontstaan van de stad een rijke graffiti & jongerencultuur. Jongeren namen vanaf het begin zelf initiatief voor culturele aktiviteiten als graffiti, hiphop en breakdance. De publikatie De Muur en andere spots. Graffiti in Almere schetst een beeld van de ontwikkeling van graffiti in Almere. Het boek bevat interviews met graffitischrijvers uit Almere van de afgelopen 25 jaar als TIMER/AIR, AGRES, FRIEK, LOEKIE, SPECS, MABE en 21 GRAMS. Daarnaast komen ondermeer MC Raymzter, en (voormalige) medewerkers van de politie Almere, de Gemeente Almere en Stichting De Schoor aan het woord.  

De publikatie is een initiatief van de Almeerse graffitischrijver Kasper Jongejan, zelf inmiddels professioneel bezig. Al sinds de jaren '90 verzamelt hij beeldmateriaal over graffiti,  in Almere vanaf de jaren '80.  

De Muur (één van de belangrijke legale graffitispots in Almere) staat mede op initiatief van Museum De Paviljoens en de JVSA (Jongeren Veilig Stadshart Almere), - een subliem initiatief van de helaas overleden René Kempenaar.

 

Museum De Paviljoens is al jaren via diverse aktiviteiten betrokken bij de culturele underground Almere. Eén van de bronnen voor de publikatie zijn foto’s die verzameld zijn via de website www.almeregraffiti.nl (Ritchard Kelliher, potatoPixels), gelanceerd door Museum De Paviljoens. 


28 -8-2008: Feestelijke opening JOP's

Pannademonstraties, basketballclinics en een graffitiworkshop. Een kleine greep uit de festiviteiten bij de opening van de Jongeren Ontmoetings Plekken (JOP’s) in Tussen de Vaarten op donderdag 28 augustus a.s. van 17.00 – 20.00 uur. 

 
De JOP’s bevinden zich op 3 lokaties. Aan de Vincent van Goghstraat, aan het Appelpad en bij het viaduct aan de Hagevoortdreef. Deze JOP’s zijn gerealiseerd door de gemeente Almere in samenspraak met de jongeren, die in Tussen de Vaarten wonen. We zijn trots op het resultaat en willen dit graag vieren!
 
Het programma  17.00 uur: basketballclinic + pannademonstratie JOP Vincent van Goghstraat; - 17.45 uur: pannademonstratie + skatedemonstratie JOP Appelpad; 18.30 uur: basketballclinic + pannademonstratie + graffitiworkshop JOP bij het viaduct aan de Hagevoortdreef.

 

Rond 18.15 uur officiële opening van alle JOP’s door Klaas Dijkhuis, gebiedsmanager Almere Stad Oost (foto) aan de JOP aan de Hagevoortdreef (hapje/drankje/muziek) 
 

Enquête

Er zijn 819 enquêteformulieren verstuurd en 255 jongeren stuurden een ingevulde vragenlijst retour. Via een enquête konden jongeren tussen de 12 en de 18 jaar kenbaar maken wat zij graag aan voorzieningen op de JOP’s wilden zien. Voetbal (zowel panna als gewoon op gras), basketball en fitness werd door veel jongeren gewenst. En een overdekte zit. Lekker droog zitten als het regent. De gemeente is zoveel mogelijk aan de wensen van de jongeren tegemoet gekomen. De plannen voor de JOP’s zijn gepresenteerd aan de buurtbewoners. Met het invullen van de vragenlijst maakten de jongeren kans op een cadeaubon van ₠ 20,=.

 


augustus 2008: Culture2shock in suriname

Het projekt Culture2Shock (een idee van de helaas vorig jaar overleden René Kempenaar) heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Paramaribo (Suriname). 

Valery Mak, die de draad weer oppakte na het overlijden van René, heeft -net als hij deed- via audities van de plaatselijke jeugd, 13 jongeren geselekteerd om mee te doen aan deze voorstelling met uitsluitend 'streetculture' zoals: rap, streetdance, beatbox, graffiti enz. 

Begin augustus vlogen de Almeerse leden van Culture2Shock naar Paramaribo en hebben ze samen getraind. Op 10/8 was er een voorstelling, die ook werd bijgewoond door burgemeester Annemarie Jorritsma. 

De bedoeling is dat Surinaamse jongeren in september (?) naar Almere komen en dan hier samen een voorstelling geven.

 

 


9-8-2008: 'EigenwijzeBuurten' organiseert evenement voor eigenwijze graffiti-kunstenaars

Op de graffitimuur van de Grienden&Meenten waren zaterdag graffitikunstenaars aktief, uit de randstad maar ook uit het buitenland. 

Dit werd mogelijk gemaakt door EigenWijzeBuurten (waarin oa woningbouwvereniging De Alliantie participeert).

 Organisator Edo van Tienen zorgde dat iedereen aan z'n trekken kwam.  De zon scheen regelmatig, verfspuitbussen in overvloed en als afsluiting een barbecue. Dat waren de ingredienten voor een geslaagd evenement van Bewonersvereniging Grienden & Meenten.(BGM)

 

 

 

De graffitimuur werd mogelijk gemaakt door de Gemeente Almere en het Oranjefonds en werd eerder dit jaar feestelijk in gebruik genomen. 

 

 

Iedere maand wordt de muur 'ververst' door de muur wit te schilderen,

 daarna kunnen weer nieuwe graffitispuiters hun piece zetten.

 

 

 

foto's: Persburo Almere


29-7-2008: Gemeente Almere treft schikking met discotheek Nox

 


Burgemeester en wethouders van Almere hebben ingestemd met het schikkingsvoorstel dat vorige week in de rechtbank is gedaan en waarbij de exploitant van discotheek Nox aan zijn verplichtingen wordt gehouden.  In een kort geding had de gemeente ontruiming van de popzaal en betaling van de achterstallige huur gevraagd. 

Die huurachterstand is inmiddels opgelopen tot een bedrag van € 236.000,-  Nox zegt wel te kúnnen betalen maar vindt dat de gemeente Almere eerst zijn toezeggingen moet nakomen.....Tijdens de zitting werd het voorstel gedaan dat Nox nu € 80.000,- aan de gemeente betaalt en voorlopig 75% van de maandelijkse huursom tot aan het einde van het jaar. Als de exploitant van Nox zijn verplichtingen niet nakomt, kan de gemeente alsnog direkt tot ontruiming overgaan. Het college heeft dit schikkingsvoorstel vandaag bekrachtigd. 

Overigens is Nox daarmee nog niet van de openstaande schuld af. De betaling van de resterende huur plus het kwart van de huur dat er nu maandelijks bijkomt, komt opnieuw ter sprake bij de bodemprocedure die later dit jaar speelt en waarbij de rechter zich moet buigen over het ontbinden van het huurkontrakt dat Nox met de gemeente heeft.

 


24-7-2008: Almere4you zegt: jongeren gaan gewoon naar NOX!

Discotheek NOX hoeft niet bang te zijn voor het uitblijven van bezoekers, naar aanleiding van het kort geding afgelopen donderdag. Zo blijkt uit een poll op jongeren-website Almere4You. Terwijl slechts 13% van de stemmende bezoekers zegt liever ergens anders uit te gaan, kiest de ruime meerderheid van de Almeerse jongeren (50%) ervoor nog gewoon ieder weekend naar discotheek NOX te gaan. 38 procent maakte het niet uit of was onder de 16 jaar. Kijk maar op de website www.almere4you.nl

 


19 september 2008: René kempenaar-festival

aanmelden kan nog tot 1 juni 2008!!!

De Kempenaarprijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan René Kempenaar die vorig jaar onverwacht overleed (scroll naar eerdere berichten hierover). Je kunt meedoen als je tussen de 12 en 24 jaar bent en de act is aan jou!

Neem kontakt op met Grace of Etienne voor alle info (liefst vóór 1 juni!) aanmelden@deschoor.nl en vertel welke act je gaat doen, je (artiesten)naam, e-mail en tel.nr. en wat je nodig hebt voor je act!


andries greiner-prijs voor jongeren tot 25 jaar

Schrijf een verhaal met het thema voor 2008: ‘Het sms'je dat mijn leven veranderde'.

De inzendtermijn voor de verhalen loopt tot 30 augustus 2008. Inschrijven kan op www.ivio.nl  Klik voor info en het inschrijfformulier op de button en dan op Andries Greiner Prijs. De prijs is genoemd naar Andries Greiner, gedeputeerde van de provincie Flevoland, met een passie voor ICT en aktief voor IVIO (dat ook sponsor is). Met deze prijsvraag wil men Flevolands schrijftalent ontdekken!

Prijzen  Er is een prijs voor inzenders jonger dan 25 jaar  De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.250,- en een oorkonde. (er is ook een prijs voor inzenders ouder dan 25 jaar).

Datum prijsuitreiking  Op 30 oktober 2008 reikt Andries Greiner zelf de prijzen uit tijdens een feestelijke middag (16.00-19.00 uur) in het Creative Campus, Bolderweg 2, Almere.

 

 


vanaf 16 juni 2008: casla fotowedstrijd (inzenden tot 15/7/08)

De fotowedstrijd start op 16 juni en eindigt op 15 juli 2008. De foto’s kunnen worden ge-upload  op www.c-u-there.nl  

Maar hopen dat iedereen dit leest als 'see you there" (ik zie je) en niet als "cut here"(vrij vertaald in 'kut hier') Kwestie van streepjes op de juiste plaats ;-)

Architektuurcentrum CASla nodigt bewoners van Almere (jong en oud) uit om een foto te maken van hun favoriete plek in de stad. Waar ontmoeten mensen elkaar het liefst? Wat vinden zij een gave plek of een “hotspot” in de stad. Het gaat hierbij om de openbare ruimte, een plek buiten, maar niet je eigen achtertuin!  CASla organiseert de fotowedstrijd ism architekuurcentra in Houten en Haarlemmermeer. De groeigemeenten Almere, Houten en Haarlemmermeer zijn benieuwd welke plekken in een nieuwe stad aantrekkelijk zijn en waar bewoners graag gebruik van maken. Uit de inzendingen van de 3 steden samen wordt één winnaar door het publiek en één winnaar door een vakjury gekozen. De winnaars krijgen een kompleet verzorgde picknick aangeboden voor 4 personen op hun favoriete plek. De beste foto’s worden getoond tijdens een reizende expo doorde 3 groeigemeenten, van 16 september t/m 14 december 2008.  Kijk voor meer informatie op www.c-u-there.nl of op www.casla.nl De foto’s worden gebruikt als input voor een symposium dat in het najaar plaatsvindt. Tijdens dit symposium zullen ontwerpers en bestuurders, betrokken bij de aanleg van groeigemeenten, met elkaar discussiëren over maakbare stedelijkheid en maakbare ontmoetingsplekken. Casla zit aan het Weerwaterplein in Almere-Stad. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur; voor meer info: www.casla.nl  of  036-5386842

 


 

16 - 4 - 2007 - 16 - 4 - 2008: René kempenaar alweer jaar dood.....

 

Als herinnering aan René Kempenaar (de ambulant jongerenwerker die vorig jaar plotseling overleed) is in De Meester (het vroegere Totem, het 'kindje' van René Kempenaar) een Herdenkingsbijeenkomst gehouden.

 Daar werd verteld dat er een René Kempenaar-Prijs in het leven is geroepen, die op 19 september 2008 voor het eerst zal worden uitgereikt in 'de Meester' om 20.00 uur. De winnaar mag optreden op het Bevrijdingsfestival 2009 en er zijn nog andere prijzen als studio-opnames, oefenruimtes gratis enz.

René zou jarig zijn op die datum....en 54 jaar zijn geworden......

 

 


1 maart 2008: Multiversum heeft nog steeds geen eigen plek!

Multiversum moest Het Pakhuis uit (nu; de Meester) en zou een andere vaste plek krijgen van de gemeente Almere. 

Dat zou misschien de Voetnoot worden, omdat nu de Kunstlinie in gebruik is en dit gebouw leeg staat. 

De gemeente wil dat dit een 'culturele broedplaats' gaat worden. 

Klinkt allemaal leuk maar het moet natuurlijk wél betaalbaar zijn voor Multiversum (dat altijd zo aktief is met graffiti-kunst, studio en workshops; in Het Pakhuis was ook een professionele afzuiginstallatie en konden aktiviteiten plaatsvinden, ook rap & dance-events)

 


OPROEP jonge kunstenaars voor han lammers-beurs

indienen vóór 1 juni 2008

Het bestuur van het Han Lammers Fonds nodigt jonge Flevolandse kunstenaars uit (tot 30 jaar) om een verzoek te doen voor een bijdrage uit dit Fonds.Jaarlijks wordt een beurs van max. € 2.500,- beschikbaar gesteld voor bijv. een muziekinstrument, expositie, bijdrage vervolgopleiding ed.. Ben je bezig met je ontwikkeling als kunstenaar?  Denk je dat je toekomst ligt in de kunstbeoefening? En wil je daarmee beroepsmatig bezig zijn? Woon je in Flevoland en heb je financiële problemen met je ontwikkeling tot kunstenaar? Dan kun je een beroep doen op het Han Lammers Fonds. Het Han Lammers Fonds is opgericht tgv het vertrek van de 1e Commissaris van de Koningin van Flevoland de heer J.C.J. (Han) Lammers. Het Fonds geeft ondersteuning aan jonge kunstenaars in Flevoland. Zo werd in 2007 een beurs beschikbaar gesteld voor de aankoop van een muziekinstrument en één voor een balletstudie. Om in aanmerking te komen voor een beurs moet je een aanvraagformulier indienen en voldoen aan de richtlijnen van het Fonds. Een aanvraagformulier en richtlijnen kun je aanvragen bij het secretariaat van het Fonds, via de mail: hettie.olde.rikkert@flevoland.nl of telefonisch 0320-265285 (adres: Provincie Flevoland, Postbus 55, 8200 AB  Lelystad). 

Het aanvraagformulier moet vóór 1 juni 2008 worden ingediend.


Vanaf 1 februari 2008

In Jongerencentrum Trapnotov is SkillZone weer begonnen. Als je tussen de 12 en de 18 jaar bent, kun je kiezen uit 5 creatieve workshops. De workshops worden gegeven door jonge professionals. We gaan starten met de workshop als er meer dan 5 aanmeldingen zijn. Aanmelden kan in Trapnotov of via info@trapnotov.nl  Kijk voor meer informatie op de website www.trapnotov.nl  

Rap & Lyrics  Schrijf vette raps en leer hoe je ze goed kan spitten! Dinsdag 16u00 – 17u30 5 lessen voor € 2,50   

DJ     Draai op professionele draaitafels en wordt ze een goede DJ! Woensdag 16u00 – 17u30 5 lessen voor € 2,50   

Fotografie  Leer alles van camera’s en maak de mooiste foto’s voor een expositie! Donderdag 13u00 – 14u30 5 lessen voor € 5,00   

Film maken  Leer filmen, script schrijven en monteren en maak zo je eigen film! Donderdag 15u00 – 16u30 10 lessen voor € 10,00   

Streetdance Voor de echte dans van de straat! Vrijdag 15u45 – 17u00 5 lessen voor € 2,50  


11-1-2008 vanaf 17.00 uur in Trapnatov

Vier samen met Trapnotov een spetterend nieuw jaar!  

In december is Trapnotov een maand dicht geweest om het pand op te knappen. Nadat de voorgevel in juli 2007 al helemaal opgeknapt was, was het nu de beurt aan de binnenkant. Alle muren zijn geschilderd in vrolijke en lichte kleuren, er ligt een nieuwe vloer en het meubilair is nieuw. De oefenkelder voor bands is weer opgeknapt en Trapnotov heeft nu zijn eigen mediawerkplaats. Trapnotov was al jarenlang niet opgeknapt waardoor het pand er een beetje grauw en grijs uitzag. Het pand gaf een verkeerd beeld van wat er binnenin voor leuke dingen gebeurden. Nu ziet Trapnotov er weer fris uit, waardoor het een leuke plek is voor jongeren om naartoe te komen en activiteiten te doen.  Dit alles is reden voor een feestje.

Op vrijdag 11 januari opent Trapnotov zijn deuren voor iedereen die wil komen kijken naar het vernieuwde pand. Door deze opknapbeurt zijn er weer volop mogelijkheden ontstaan om activiteiten te programmeren. Zo gaan we in januari weer van start met nieuwe SkillZone workshops. Streetdance en Rap&Lyrics zijn workshops die het altijd al goed doen in Trapnotov en dit jaar hebben we ook de workshops Film maken en Fotografie.  

Vanaf 17:00 uur zullen DJ's di Mustang de zaal vullen met verschillende muziek. Om 20:30 uur zal stadsrapper TNT het swingende deel van de avond aftrappen. Daarna zal DJ Massive zijn urban style muziek laten klinken.