HUNDERTWASSER


2007 Ronald McDonald Kindervallei in Valkenburg

Een bijzonder leuk initiatief is te zien en te lezen op deze website van het Ronald McDonald Huis in Valkenburg (NL)

De Kindervallei is een bijzonder projekt, geinspireerd op de in 2000 helaas overleden kunstenaar Hundertwasser. De Duitse architekt Heinz Springmann, die bij 7 projekten van Hundertwasser betrokken was én samenwerkte met de kunstenaar, ziet erop toe dat de Hundertwasser-principes nageleefd worden.

 


DE ULTIEME BELEVING

Schilderijen en grafisch werk uit de verzameling Wurth (Kunzelsau, D'land) zijn te zien vanaf 27 oktober 2004 op de kunstlokatie Wurth, in 's Hertogenbosch (Nederland!) De verzameling Wurth is te zien van 27 oktober t/m 27 april 2005 en laat in deze periode werk zien van Friendensreich Hundertwasser.

Deze verzameling is ontstaan in de 60-tiger jaren, concentreert zich op kunst uit de 20ste en 21ste eeuw en bevat in totaal reeds 7000 schilderijen, beeldhouwwerken en grafisch werk. Op initiatief van Reinhold Wurth wordt de bedrijfscollectie al 13 jaar getoond in de verblijfplaats van de firma, het zuid-Duitse Kunzelsau. Dit museum is geintegreerd in het bedrijfspand. In 2001 is bovendien in het in de buurt gelegen Schwabisch Hall de Kunsthal Wurth geopend. Beide musea zijn gratis toegankelijk!

Uit deze verzameling Wurth worden regelmatig exposities gehouden in Zwitserland, oostenrijk, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen en Nederland. Op deze manier maakt men de kunstwerken toegankelijk voor zowel werknemers als geinteresseerden. Openingstijden Kunstlokatie Wurth: iedere woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00-17.00 uur (gratis). Het adres is: het Sterrenbeeld 35, 5215 MK Den Bosch - kijk ook op www.wurth.nl

_______________________________________________________________________________________________________

Kunst is universeel

Hundertwasser, de van oorsprong Oostenrijkse schilder, graficus en architect, tevens ecoloog, werd geboren in Wenen op 15 december 1928. Zijn naam was bij zijn geboorte Friedrich Stowasser, zijn moeder was half-joods en zijn vader een technicus (gedecoreerd in het leger), die vlak na zijn eerste verjaardag stierf tijdens een blindedarm-operatie. Zijn eerste tekeningen maakte hij toen hij ongeveer 5 jaar was. In 1936 ging hij naar de Montessorischool in Wenen maar zijn moeder haalde hem daar weer na een jaar vanaf: te duur en volgens haar kreeg haar zoon niet de opleiding waar hij in de maatschappij wat aan had. Zij wilde niet dat de jongen kunstenaar zou worden, hij moest zich aanpassen aan de maatschappij.Dat is dus wel iets anders gelopen dan zij voor ogen had! Op 12 maart 1938 werd Oostenrijk ingelijfd door de Duitse Wehrmacht bij het Derde Rijk. Hundertwasser en zijn moeder overleefden de oorlog en Hundertwasser behaalde in 1948 zijn Gymnasium-diploma en ging vervolgens studeren aan de Kunstakademie Wien. Daar verveelde hij zich, dus lang bleef hij daar niet en bijgedragen aan zijn ontwikkeling heeft deze episode ook niet. De kunstenaar Egon Schiele had -posthuum- wél een grote invloed op Hundertwasser, die geimponeerd werd door de kleuren en de ruimtelijkheid die zijn schilderijen opriepen, van huizen als menselijke wezens, bezield leek het. In januari 1949 gaf Hundertwasser een lezing in het Engels op slot Leopoldskron in Salzburg: 'Art is always changing, we must be creative'. In datzelfde jaar vertrok hij naar Italie. Daar maakte hij kennis met keramiektegels, die grote indruk op hem maakten.
 
Naamswijzigingen
In 1950 was hij in Frankrijk, waar hij in Parijs zijn achternaam veranderde van Stowasser in Hundertwasser. In Slavische landen betekent 'sto' (of' sta'): honderd, dus 'Sto'wasser werd 'Hundert'wasser. (NB water fascineerde Hundertwasser enorm, als onberekenbaar element en door de vele mogelijkheden). In 1960 woonde en werkte Hundertwasser in Japan, waar hij in 1961 zijn voornaam 'Friedrich' veranderde in 'Friederich'; daarna nog in 'Friedereich' en in 1968 werd het tenslotte 'Friedensreich'. In 1977 werd zijn woon-/werkplaats Kawakawa, een plaatsje helemaal in het Noordelijke deel van Nieuw Zeeland. Daar werd hij 'Frederick' genoemd.

Heel kort...en dan amper over zijn werk...

In 1959 schreef hij zijn beruchte pamflet tegen de rationalistische school in de Architectuur. Hundertwasser haatte de rechthoekige rationaliteit waarin het leven gedwongen wordt, en de rechte lijnen in de architectuur. Hij werd toen ook docent in Hamburg, waar hij een schandaal veroorzaakte door twee dagen lang het schoolgebouw te beschilderen met 'oneindige lijnen', samen met zijn leerlingen. In 1964 woonde en werkte Hundertwasser in Duitsland, in 1965 in Stockholm en reisde op en neer tusssen Japan (in 1962 getrouwd, in '66 gescheiden) en Europa. In 1967 reisde hij naar Oeganda en Soedan, In 1968 een reistentoonstelling in de Verenigde Staten, door Noord- Californie met werk van 1950-1968. Ondanks slechte kritiek van de pers, stroomde het publiek massaal toe! Daarna Sicilie, Venetie, Split (Joegoslavie) en Tunesie. In 1973 vertrok hij naar zijn -in 1977 permanente- woonplaats in Nieuw Zeeland. Daar verschenen zijn beroemde 'grashuizen', In 1974 ontwierp hij postzegels voor Senegal en in de periode van 1973-1983 voor de Kaapverdische Eilanden en de Verenigde Naties. 

 

Op 19 februari 2000 overleed hij plotseling, aan een hartaanval, toen hij met een cruiseschip (de Queen Elisabeth II) na jaren weer eens een bezoek aan zijn vaderland wou brengen. Slechts 71 jaar is hij geworden, deze controversiele schilder, graficus, architect en ecoloog, die vooral bekend werd door zijn golvende lijnen en heldere kleuren. Het Hundertwasserhaus in Wenen is daar een goed voorbeeld van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu mijn inspiratie.....

Kunstzinnige Openbare Toiletten

Zoals jullie begrijpen, was ik al jaren een bewonderaar van het werk van Hundertwasser. Toen ik in 1999 dan ook hoorde dat hij in zijn woonplaats in Nieuw Zeeland op 'zijn eigen-wijze'  de gemeenschap had verlevendigd met 'Kunstzinnige Openbare Toiletten', vond ik dat zo leuk dat ik kontakt heb gezocht.  Zelf probeerde ik in Almere namelijk ook 'kunstzinnige' openbare toiletten te realiseren omdat die voorzien in een 'behoefte'! (niet alleen letterlijk maar op velerlei gebied). De behoefte aan kunst kun je niet zwart op wit krijgen, maar naar mijn mening zouden bewoners dat leuk vinden vooral als ze er zelf bij betrokken zouden worden. Dus heb ik kontakt opgenomen maar helaas...Hundertwasser ging eerst -eindelijk na zoveel jaar-  op reis naar zijn geboorteland Oostenrijk....en helaas....die afspraak is nooit door- gegaan want op 19 februari 2000 overleed hij aan een hartaanval (op de Queen Elisabeth, op weg naar zijn vaderland,  na al die jaren....en nooit meer gezien dus.)

 

Toch, na enige tijd, bleek dat de bezieling mijnerzijds niet weg was, misschien kon er iets gebeuren op dit gebied 'in de stijl van Hundertwasser'? In maart 2000 heb ik een plan gepresenteerd aan de gemeenteraad Almere. Men was meer of minder enthousiast maar met name de bewoners (met dank aan de pers) reageerden bijzonder enthousiast op dit idee. Ook professor Schuyt, die (samen met collega professor Deben) net een onderzoek had afgerond over 'Sociale Cohesie in Almere', was laaiend enthousiast. Hij riep: 'dat is nu precies wat Almere nodig heeft!

Gevolg was dat er in de begroting geld gereserveerd werd voor twee 'Pilots'  (uitprobeer- projekten): één in Almere-Buiten en één in Almere-Haven. 

Klonk allemaal leuk maar dat geld werd doorgeschoven en vervolgens bleek er op de begroting van 2002/2003  een giga-bedrag te staan...dat vanzelfsprekend direkt geschrapt werd. Overal moet per slot op bezuinigd worden, dus deze idiote bedragen vielen als eerste...heel jammer dus! Dit betekende dat men totaal niet begrepen had hoe Hundertwasser werkt.  Juist Hundertwasser riep namelijk regelmatig:  'niet alle afval is ook vuil' omdat je dat zogenaamde 'afval' vaak heel goed kunt her-gebruiken. Dus het hoeft niet onbetaalbaar te zijn, de invulling is belangrijk! 

 

 

 

 

 

 

 

Tot zover vandaag, als eerste aanzet. Hierbij wat foto's van het 'Kunstzinnige Openbare Toilet' in Nieuw Zeeland, dat Hundertwasser geschonken heeft (met medewerking van de bestuurders en de leefgemeenschap) als geste aan het Nieuw Zeelandse plaatsje waar hij zo'n 17 jaar heeft gewoond en gewerkt. Het werd officieel geopend op 10 december 1999 (wat hijzelf nog mocht meemaken) en werd meteen een publiekstrekker van jewelste in het vrij onbekende plaatsje Kawakawa. Hieruit blijkt weer eens:'Kunst, de motor van de economie!' Een m.i. betere benadering van Kunst dan die alsmaar in de armlastige hoek te plaatsen. Kunst zal vooral de komende jaren steeds belangrijker worden voor de samenleving, want Kunst is een universele taal.

 

Kijk vooral even HIER op de Hundertwasser-site van Rogier van den Berg

waar ook nog een verhaaltje staat over mijn plannen voor  2  'Kunstzinnige toiletten' in Almere...

die helaas (logisch, lees maar...) niet doorgingen door de absurde gemeentelijke begroting van 1,3 miljoen euro  in 2004

 


 

 

 

 

binnenkort méér....